Σάββατο, 4 Μαΐου 2019

Το project LABattoir στο Thessaloniki Design Week 5 - 12 Μαΐου 2019 Στο πλαίσιο του Thessaloniki Design WeekΤο project LABattoir στο Thessaloniki Design Week 5 - 12 Μαΐου 2019 Στο πλαίσιο του Thessaloniki Design Week, το project LABattoir παρουσιάζει μια σειρά εκθέσεων και δράσεων, που στρέφονται γύρω από τους δύο βασικούς άξονες της φιλοσοφίας του: της προβληματικής γύρω από τον μετα-βιομηχανικό σχεδιασμό (post-industrial design) υπό το πρίσμα της καλλιτεχνικής πρακτικής που είναι γνωστή ως “τέχνη για την κοινωνική αλλαγή” (art for social change).

Τα περισσότερα από τα project που συνθέτουν το πρόγραμμα του LABattoir για το Thessaloniki Design Week έχουν σχεδιαστεί μέσα από εργαστήρια του LABattoir και από τις ομάδες (Labs) που προκύπτουν από αυτά. Πρόκειται για ομάδες που αναπτύσσουν τα δικά τους project, πάντα με την καθοδήγηση και την υποστήριξη του LABattoir. Για την περαιτέρω ανάπτυξη των ομάδων αυτών, το LABattoir σχεδιάζει και δημιουργεί εργαλεία που συμβάλουν στη διερεύνηση αλλά και τη διεύρυνση των δυνατοτήτων σχεδιασμού και παραγωγής - καλλιτεχνικής και μη.

Με τον τρόπο αυτό, το LABattoir έχει σχεδιάσει και διαθέτει το Mobile Studio (ένα φορητό εργαλείο για συνεντεύξεις, ένα μικρό τηλεοπτικό στούντιο που παρέχει τη δυνατότητα επιτόπιας καταγραφής και ζωντανής αναμετάδοσης γεγονότων τη στιγμή που συμβαίνουν) και τη Σκηνή Επί Πόλεως (μια υπαίθρια, φορητή σκηνή, που δημιουργήθηκε με στόχο να λειτουργήσει ως τόπος συνάντησης καλλιτεχνών και κοινοτήτων και να συμβάλει στην έρευνα γύρω από τη σχέση μεταξύ του αστικού τοπίου και της σύγχρονης τέχνης).

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία ενός εργαλείου για την υλοποίηση και αξιολόγηση αντίστοιχων με το LABattoir project, ως παράδειγμα καλής πρακτικής. Όλα τα παραπάνω παρουσιάζονται στο πλαίσιο του Thessaloniki Design Week όχι μόνο εκθεσιακά, αλλά και μέσα από ένα εργαστήριο, μια ημερίδα, και μια σειρά επιτελεστικών δράσεων στη γειτονιά του LABattoir.

Αναλυτικά οι δράσεις του project Labattoir που θα παρουσιαστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του Τhessaloniki Design Week από 5 έως 12 Μαΐου του 2019, παρακάτω: ΕΚΘΕΣΗ Σελ. 1 από 6 www.labattoir.org ΜΕΤΑ-ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ: Σχεδιαστικές και Καλλιτεχνικές Πρακτικές για την Παραγωγή της Καθημερινής Ζωής Ημερομηνίες: 5 - 12 Μαΐου Ωράριο: 5 Μαΐου: 10.00 - 18.00 / 6-12 Μαΐου: 10.00 - 22.00 Έκθεση έργων φοιτητών του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Μετα-Βιομηχανικός Σχεδιασμός του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2015. Βασικός στόχος του Προγράμματος είναι να αναπτυχθεί στην Ελλάδα η έρευνα επάνω στις δυνατότητες σχεδιασμού και παραγωγής αντικειμένων, προγραμμάτων και δράσεων για την σύγχρονη καθημερινή ζωή. Η έκθεση εστιάζει στις μεθοδολογίες σχεδιασμού και κατασκευής αντικειμένων και σεναρίων μέσα από το έργο νέων καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων και designers με μια σύγχρονη προσέγγιση.

Γενική Οργάνωση έκθεσης: Αλέξανδρος Ψυχούλης, διευθυντής ΠΜΣ “ΜΕΤΑ-ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ” Επιμέλεια: Ευθυμία Δημητρακοπούλου (Αρχιτέκτων Μηχανικός, υποψ. διδάκτωρ ΠΘ), Λένια Κλώσσα-Σωτηρίου (Αρχιτέκτων Μηχανικός), Αθηνά Κουμπαρούλη (Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης) Συμμετέχοντες: Υara Mousa, Ελπίδα Αρβανίτη, Ιωάννα Βαριά, Μαρίζα Βλαχάβα, Νανά Βοσδογάνη, Ελένη Σαρλικιώτη, Χρυσούλα Αικατερίνη Γιαννίτση, Δήμητρα Παναγιώτα Γκάγκλου-Δανιήλ, Κωνσταντίνα-Ειρήνη Γκανάκη, Δέσποινα Γκιαούρη, Γεωργία Γκρεμούτη, Ελένη Γούγα, Δώρα Δεδούση, Κωνσταντίνος Δερβένης, Μέλπω Ζαπάντη, Νικολέττα Θαμνοπούλου, Στέλλα Κακκάβα, Παναγιώτης Καρακίτσος, Μαρίνα Καρούτα, Αιμιλία Καφαντάρη, Αλέξανδρος Κλαδούχος, Λένια Κλώσσα-Σωτηρίου, Αθηνά Κουμπαρούλη, Βασιλική Λιανού, Όλγα Μπογδάνου, Νικολέτα Μπούλιαρη, Χρύσα Νταφλούκα, Βασίλης Ξενοφώντος, Ιωάννης Ροδοβίτης, Κατερίνα Σαρειδάκη, Αικατερίνη Σαρησάββα, Κατερίνα Σελήνη, Χρήστος Σκιούρτης, Ίδα-Mίνα Σπυροπούλου, Χαρά Στεργίου, Κατερίνα Στρατήγη, Βασίλης Φερφύρης, Χαράλαμπος Φωτόπουλος, Παναγιώτης Χατζηγρηγορίου, Ιορδάνης Χατζηευγενιάδης Σελ. 2 από 6 www.labattoir.org ΣΥΝΕΔΡΙΟ - ΗΜΕΡΙΔΑ Το πρόγραμμα LABattoir σε συνεργασία με το Hellenic Design Center διοργανώνουν ένα διεθνές συνέδριο και μια ημερίδα αφιερωμένα σε δύο όψεις του σύγχρονου design: InnovationID 2019: Service Design / 7 Μαΐου, 12.30 - 20.30


 Η πρώτη μέρα είναι αφιερωμένη στο Innovation ID 2019 και επικεντρώνεται σε καινοτόμες μεθοδολογίες προσέγγισης ενός χρήστη/πελάτη (service design). Μετά την άκρως επιτυχημένη διεξαγωγή του InnovationID ’18, το Hellenic Design Centre επεκτείνει τη συνεργασία του με νέους φορείς που προωθούν το Design, επαναφέροντας τη διοργάνωση με νέα trends, εργαλεία, case studies και μεθόδους του Design Driven Innovation. Στόχος του είναι η ανάλυση του Design ως μεθοδολογίας επίλυσης προβλημάτων με επίκεντρο τον χρήστη. Θα παρουσιαστούν καινοτόμες μέθοδοι προσέγγισης, οι οποίες χρησιμοποιούνται από κορυφαίες εταιρίες σε όλο τον κόσμο – απτά παραδείγματα, επιτυχημένες πρακτικές, Design Sprints.

Το Συνέδριο απευθύνεται στους επιχειρηματίες, στα στελέχη και στο προσωπικό όλων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην εκπαιδευτική κοινότητα, σε φορείς επιχειρηματικότητας, στελέχη του δημοσίου τομέα, καθώς και σε οποιονδήποτε θέλει να γνωρίσει το Design.  Ομιλητές / Πρόγραμμα: https://hellenicdesigncentre.gr/innovationid2019/ Post-Industrial Design: The LABattoir Case / 8 Μαΐου, 17.30 - 20.30 Η δεύτερη μέρα διοργανώνεται σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα “Μεταβιομηχανικός Σχεδιασμός” του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και εστιάζει στο ζήτημα του post-industrial design, θεωρητικά και πρακτικά, με αφορμή την ερευνητική δραστηριότητα του Μεταπτυχιακού Προγράμματος και τους βασικούς άξονες του LABattoir - πρακτικές και θεωρία του μεταβιομηχανικού σχεδιασμού, θεωρία της τέχνης για την κοινωνική αλλαγή, άτυπη εκπαίδευση & βιωματική μάθηση.

Ομιλητές: Ευθυμία Δημητρακοπούλου (Αρχιτέκτων Μηχανικός, υποψ. διδάκτωρ ΠΘ) Κατερίνα Κρίτου (Αρχιτέκτων Μηχανικός, συνεργάτης του ΠΜΣ “ΜΕΤΑ-ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ”), Σωτήριος Μπαχτσετζής (επιμελητής, θεωρητικός τέχνης, αρθρογράφος, υπεύθυνος έρευνας - ArtBOX), Νίκος Πατσαβός (αρχιτέκτων μηχανικός, διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Νίκος Πλατσάς (Αρχιτέκτων Μηχανικός, διδάσκων στο ΠΜΣ “ΜΕΤΑ-ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ”), Λυδία Χατζηιακώβου - Χρήστος Σαββίδης (ArtBOX, LABattoir), Αλέξανδρος Ψυχούλης (εικαστικός, διευθυντής ΠΜΣ “ΜΕΤΑΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ”), Bilal Yilmaz (artist, designer, maker) Συντονισμός: Σωτήριος Μπαχτσετζής Το συνέδριο και η ημερίδα θα λάβουν χώρα στη Σκηνή Επί Πόλεως.  
 Το συνέδριο στις 7/05 θα μεταδοθεί live διαδικτυακά από την ομάδα Media Lab. Σελ. 3 από 6 www.labatto ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Σκηνή Επί Πόλεως // Freevolus city stage: Σύλληψη - Σχεδιασμός - Παραγωγή Ημερομηνίες: 5 - 12 Μαΐου Ωράριο: 5 Μαΐου: 10.00 - 18.00 / 6-12 Μαΐου: 10.00 - 22.00 Ένα νέο project - εργαλείο του προγράμματος LABattoir, βασισμένο σε μια ιδέα της Επιτροπής Θεάτρου του Δήμου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια υπαίθρια, φορητή σκηνή, που δημιουργήθηκε με στόχο να λειτουργήσει ως τόπος συνάντησης καλλιτεχνών και κοινοτήτων και να συμβάλει στην έρευνα γύρω από τη σχέση μεταξύ του αστικού τοπίου και της σύγχρονης τέχνης. Η Σκηνή Επί Πόλεως σχεδιάστηκε από ένα εργαστήριο τριών φάσεων τον περασμένο Δεκέμβριο, με την ενεργό συμμετοχή ως ενορχηστρωτών της ομάδας Coalesce, που έχει προκύψει μέσα από τη δραστηριότητα του LABattoir.

Στο πλαίσιο του Thessaloniki Design Week παρουσιάζεται η διαδικασία σύλληψης, σχεδιασμού και κατασκευής της Σκηνής. Επιπλέον, παρουσιάζονται διαφορετικοί τρόποι λειτουργίας της, καθώς φιλοξενεί το Συνέδριο και το Συμπόσιο του προγράμματος, και γίνεται αντικείμενο ενός εργαστηρίου διερεύνησης των δυνατοτήτων της ε τον σκηνοθέτη Γιάννη Παρασκευόπουλο. Το εργαστήριο σχεδιασμού της Σκηνής Επί Πόλεως υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του 
 Goethe-Institut Thessalonikiστο πλαίσιο του προγράμματος “Actopolis”. Επιστημονική Επιστασία: Γιάννα Τσόκου (Θεατρολόγος, Πρόεδρος της Επιτροπής Θεάτρου) σε συνεργασία με την Επιτροπή Θεάτρου Εισηγητές εργαστηρίου: Ευαγγελία Κιρκινέ (σκηνογράφος), Πέτρος Μαρτινίδης (Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ), Σωτήριος Μπαχτσετζής (θεωρητικός τέχνης), Γιάννης Παρασκευόπουλος (σκηνοθέτης), Σάββας Πατσαλίδης (κριτικός θεάτρου, Καθηγητής του Τμήματος Αγγλικής Φιλολογίας ΑΠΘ), Έλση Σακελλαρίδου (θεατρολόγος, Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Αγγλικής Φιλολογίας ΑΠΘ), Christof Mayer (αρχιτέκτονας, raumlaborberlin), Bilal Yilmaz (designer, καλλιτέχνης), Coalesce (ομάδα αρχιτεκτόνων, εικαστικών και πολεοδόμων) Τελικός σχεδιασμός: Bilal Yilmaz, με τη συμβολή της ομάδας Coalesce και συμμετεχόντων στο εργαστήριο. Ευχαριστούμε για τον Ελληνικό τίτλο τον Πέτρο Μαρτινίδη. Σελ. 4 από 6 www.labattoir.org EMPOWERMENT LECTURE SERIES Ημερομηνίες: 5 - 12 Μαΐου Ωράριο: 5 Μαΐου: 10.00 - 18.00 / 6-12 Μαΐου: 10.00 - 22.00

H σειρά διαλέξεων Empowerment Lecture Series εντάσσεται στο πρόγραμμα του Labattoir project στο πλαίσιο της στρατηγικής του συνεργασίας με το Cultural Entrepreneurship Hub του GoetheInstitut. Περιλαμβάνει διαλέξεις επαγγελματιών και ακαδημαϊκών από τους τομείς της τέχνης, του πολιτισμού και της δημιουργικής οικονομίας και απευθύνεται σε νέους δημιουργούς με στόχο να τους προσφέρει θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις που θα ενισχύσουν την επαγγελματική τους ανάπτυξη. Πέρα από τις διαλέξεις σε φυσικό χώρο και χρόνο, το project δημιουργεί ένα online αρχείο σύντομων διαλέξεων, που βιντεοσκοπούνται από την ομάδα Media Lab και διατίθενται στο κοινό δωρεάν μέσα από την ιστοσελίδα και το κανάλι του προγράμματος στο YouTube. Οι βιντεοσκοπημένες διαλέξεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα του TDW παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό και έχουν να κάνουν με συναφή θεωρητικά ζητήματα: “Post-Industrial Design”, από τον Σωτήριο Μπαχτσετζή (θεωρητικό τέχνης, επιμελητή και αρθρογράφο) “Art for Social Change”, από την Stephanie Bertrand (επιμελήτρια και αρθρογράφο) και τον Σωτήριο Μπαχτσετζή (θεωρητικό τέχνης, επιμελητή και αρθρογράφο) “Social Reporting Standards” από τον Rainer Rosegger (κοινωνιολόγο) Συλλογικό έργο / Δράση στη γειτονιά “Δικό σας” 9-12 Μαΐου Ημερομηνίες & Ώρες: Αφετηρία 9-10/05: Παλιά Δημοτικά Σφαγεία, ώρα 20:00 Αφετηρία 11-12/05: Γωνία Οδών Σαπφούς & Πίψου, ώρα 19:00 Ένα σύνολο σύντομων καλλιτεχνικών δράσεων που άπτονται σε μια προσχεδιασμένη διαδρομή στην περιοχή γύρω από την έδρα του LABattoir, το κτίριο των Παλαιών Δημοτικών Σφαγείων. Σύμφωνα με τη φιλοσοφία και τους στόχους του, το πρόγραμμα LABattoir ξεκίνησε μια διαδικασία επικοινωνίας και διαλόγου με ανθρώπους που ζουν ή εργάζονται στην περιοχή, και παράλληλα οργάνωσε ένα εργαστήριο για την δημιουργία ενός συλλογικού καλλιτεχνικού έργου με στόχο την ενεργοποίηση της γειτονιάς και την ανανέωση της ταυτότητάς της, τόσο για τους ίδιους τους χρήστες της όσο και για την υπόλοιπη πόλη. 

 H νεοσύστατη καλλιτεχνική ομάδα που προέκυψε μέσα από το εργαστήριο σχεδίασε ένα σύνολο σύντομων δράσεων που οδηγούν από το κτίριο των Παλαιών Σφαγείων στην οδό Σαπφούς.  Έχοντας ως αφετηρία την έννοια της “τέχνης για την κοινωνική αλλαγή” (art for social change), το συλλογικό έργο με τίτλο “ΔΙΚΟ ΣΑΣ” συνιστά το αποτέλεσμα μιας σειράς συναντήσεων, εργαστηρίων και συνδιαλλαγών ανάμεσα στους δημιουργούς και κατοίκους της περιοχής. Ιδέα - καλλιτεχνική διεύθυνση: Χρήστος Σαββίδης (καλλιτεχνικός διευθυντής LABattoir)  Επιμέλεια: Θωμάς Διάφας  Καλλιτέχνες: Φώτης Βαζάκας, Γιώτα Βαλαή, Φωτεινή Διβάνογλου, Ελάινε - Κωνσταντίνα Ελαφρού, Θανάσης Κριτσάκης, Στέλλα Μαστοροστερίου, Αδαμαντία Ξηρίδου, Αρχοντία Σακελλαρίου, Ευαγγελία Σπυροπούλου, Γιώργος Τάγκος, Άννη Τσεβδομαριά, Ιουλία Χαραλάμπους Συνδιαμόρφωση: Νίκος Δέμελης, Κέλλυ Κατή, Νατάσα Καρρά, Γιάννα Τσόκου Με την υποστήριξη του Goethe-Institut Thessaloniki. Συμμετοχή μέσω κράτησης θέσης στο www.labattoir.org. Σελ. 5 από 6 www.labattoir.org ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ “Σκηνή Επί Πόλεως: Όρια, Δυνατότητες, Προτάσεις” με τον σκηνοθέτη Γιάννη Παρασκευόπουλο 9-12 Μαΐου 2019 Στο πρώτο εργαστήριο του project Σκηνή Επί Πόλεως, ο σκηνοθέτης Γιάννης Παρασκευόπουλος αναλαμβάνει να διερευνήσει, σε συνεργασία με τους συμμετέχοντες δημιουργούς, τις δυνατότητες και τις εφαρμογές μιας πρότυπης θεατρικής σκηνής και τη σχέση της με τον δημόσιο χώρο. Το αποτέλεσμα του εργαστηρίου παρουσιάζεται στις 12/5 στον προαύλιο χώρο της έδρας του LABattoir, τα Παλιά Δημοτικά Σφαγεία, ως work in progress. Ωράριο εργαστηρίου: Πέμπτη 9/5 & Παρασκευή 10/5: 11.00 - 15.00 Σάββατο 11/5: 17.00 - 21.00 Κυριακή 12/5: 21.00 - παρουσίαση του αποτελέσματος ανοιχτή στο κοινό * Οι αιτήσεις συμμετοχής στο εργαστήριο έχουν ολοκληρωθεί

Δεν υπάρχουν σχόλια :