Δευτέρα, 13 Μαΐου 2019

Απο την Θεατρική Ομάδα Κωφών «Τρελά Χρώματα» «Περιμένοντας τον Γκοντό» Κριτική Άγγελα Μάντζιου - GR4YOUΠεριμένοντας τον Γκοντό
 Σάμουελ Μπέκετ
Την παράσταση «Περιμένοντας τον Γκοντό», του Ιρλανδού συγγραφέα Σάμουελ Μπέκετ παρακολουθήσαμε στο θέατρο της ΕΜΣ, από την θεατρική ομάδα κωφών  «Τρελλά χρώματα».
Δυαδικά σχήματα, εναλλαγές ρόλων, θεατρικών ειδών  και διαθέσεων, σε ένα ενδιαφέρον θεατρικό τέχνασμα, από την ομάδα, στο έργο του Μπέκετ.  Σκηνοθετικά  δόθηκε έμφαση στο  κυκλικό σχήμα αναμονής, με  έξυπνους ταυτόχρονους  συνδυασμούς  ομιλίας και νοηματικής. το δραματικό βάθος της  στατικότητας του έργου δόθηκε ανάλαφρα και με κίνηση, αναδεικνύοντας τα μηνύματα σχετικά με την κοινή μοίρα των ανθρώπων, την απώλεια, την συντροφικότητα, τις λέξεις, την τέχνη, τη βαρβαρότητα, τον πολιτισμό.
Το σκηνικό της παράστασης, σε μια ρητή υποδήλωση της επαφής-  επικοινωνίας δια  της νοηματικής των χεριών, έγινε  ένα δέντρο στη σκηνογραφία ενός τοπίου αινιγματικού, στο όριο της ανάμνησης του  φυσικού-πολιτισμένου-άγριου  κόσμου που περιβάλλει τη ζωή και επηρεάζει την σκέψη  των ανθρώπων. Σ’ αυτό το σκηνικό, με ρούχα όμοια και  με μικρές πινελιές χρωματικών διαφοροποιήσεων, φορώντας  καπέλα με ξερά κλαδιά δέντρων στο κεφάλι,  οι πρωταγωνιστές απηύθυναν  τα λόγια τους ο ένας στον άλλον σε ατομικούς και πολυμέτωπους κατοπτρισμούς. 
Οι ηθοποιοί της ομάδας με ζωηρότητα  και δυναμισμό, έδωσαν χαρακτήρα στους ρόλους τους σε ένα πολυπρισματικό  παιχνίδι εναλλαγών.  Ανταλλάσσοντας  θέσεις στο σχήμα θέασης του άλλου εαυτού, άνοιξαν ρωγμές  ανάγνωσης στην σύγκληση των διαφορετικών τρόπων. Στον  παράδοξο κόσμο του συγγραφέα, κινήθηκαν με έμπειρη σιγουριά αφήνοντας ιδιαίτερες εντυπώσεις για τον πλούτο των εκφραστικών δεξιοτήτων τους. 
Το τραγούδι εισαγωγής έδωσε μια τρυφερή νότα αρμονικής αντήχησης  στο δυστοπικό τοπίο  σηματοδοτώντας αισθητικά την αρχή και το τέλος του.  Οι   ήχοι, σε συνδυασμό με την συγχρονισμένη κίνηση των ηθοποιών, άφησαν ψευδαισθητικές εντυπώσεις εμβάθυνσης  στην εικόνα  άτομο- ομάδα, άνθρωπος- κόσμος, μοναξιά-επικοινωνία, λέξεις- σιωπή, πραγματικότητα- επινόηση, στο όριο της αέναης αναμονής που αναλογεί στη ζωή των ανθρώπων,  ως το τέλος του χρόνου.
Θεατρική Ομάδα Κωφών «Τρελά Χρώματα»
«Περιμένοντας τον Γκοντό»
Συγγραφέας: Σάμουελ Μπέκετ
Μετάφραση: Αλεξάνδρα Παπαθανασοπούλου
Σκηνοθεσία: Έλλη Μερκούρη
Κοστούμια-Σκηνικό: Γεωργία Μπούρδα
Απόδοση κειμένων στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα : Μυρτώ Γκανούρη, Όλγα Δαλέκου
Κίνηση: Όλγα Γερογιαννάκη
Body Music: Νatasha Martin
Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Eικαστική Σύνθεση Αφίσας: Σοφία Ζάγκα
Γραφιστικά: Μαρία Στεφανή
Φωτογραφίες-Βίντεο: Κάσσυ Χρυσάκη

Ερμηνεύουν (κατά αλφαβητική σειρά):
Όλγα Δαλέκου, Έλλη Μερκούρη, Μαρία Ρίκκου, Τσαμπίκα Φεσάκη
Συμμετέχει η διερμηνέας Μυρτώ Γκανούρη

Άγγελα Μάντζιου

Δεν υπάρχουν σχόλια :