Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2019

Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης: Αφιέρωμα Ζαν-Πιερ Μελβίλ // Οι ταινίες της εβδομάδας
ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αφιέρωμα «Ζαν-Πιερ Μελβίλ: Κλέφτες & αστυνόμοι»
31 Μαρτίου – 5 Απριλίου 2019, αίθουσα Σταύρος Τορνές


«Πιστεύω πως πρέπει να είσαι τρέλα ερωτευμένος με το σινεμά για να κάνεις ταινίες. Χρειάζεσαι επίσης βαθιά κινηματογραφική παιδεία»
Ζαν-Πιερ Μελβίλ

Κορυφαίος εκπρόσωπος του γαλλικού φιλμ νουάρ, επιδραστικός κινηματογραφιστής με προσωπική γραφή και όραμα, ο γάλλος σκηνοθέτης Ζαν-Πιερ Μελβίλ (1917-1973) είναι ο δημιουργός που τιμά αυτή την εβδομάδα η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης μέσα από το αφιέρωμα «Ζαν-Πιερ Μελβίλ: Κλέφτες & αστυνόμοι». Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί από την Κυριακή 31 Μαρτίου έως την Παρασκευή 5 Απριλίου 2019, στο σινεφίλ στέκι της Ταινιοθήκης, την αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης), με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα και του Institut français (Παρίσι).

Η δράση της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης είναι μέρος μιας παγκόσμιας ρετροσπεκτίβας που διοργανώνει το Ίδρυμα Ζαν-Πιερ Μελβίλ για τον εορτασμό της 100ής επετείου από τη γέννηση του σκηνοθέτη, ως μια σειρά από πολιτιστικές ανταλλαγές και ρετροσπεκτίβες που τιμούν το έργο του Μελβίλ και τον ίδιο τον δημιουργό, ο οποίος μας κληροδότησε μερικές από τις πιο αξέχαστες ταινίες στην ιστορία του σινεμά.

Στο αφιέρωμα «Ζαν-Πιερ Μελβίλ: Κλέφτες & αστυνόμοι» θα προβληθούν έξι ταινίες του σπουδαίου σκηνοθέτη: Η σιωπή της θάλασσας (1949), Μπομπ ο εμπρηστής (1956), Ο εφημέριος (1961), Ο χαφιές (1963), Η μεγάλη στρατιά των αφανών ηρώων (1969), Ο κόκκινος κύκλος (1970).

Τις ταινίες θα προλογίσουν η σκηνοθέτιδα – σεναριογράφος Βάγια Δανιηλίδου και κριτικοί κινηματογράφου.

ΙNFO
Χώρος: Αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης)
Τιμές εισιτηρίων: 4€ (γενική είσοδος), 3€ (κάτοχοι CineΚάρταF), Δωρεάν (κάτοχοι CineΚάρταF Gold)

Πρόγραμμα προβολών

ΚΥ 31/3 21:00 Η σιωπή της θάλασσας
ΔΕ 1/4  21:00 Ο χαφιές
ΤΡ 2/4 21:00  Ο κόκκινος κύκλος
ΤΕΤ 3/4 21:00  Η μεγάλη στρατιά των αφανών ηρώων  
ΠΕ 4/4 21:00 Ο εφημέριος    
ΠΑ 5/4 21:00 Μπομπ, ο εμπρηστής

Οι ταινίες του αφιερώματος:    

Η σιωπή της θάλασσας / Le silence de la mer
(Γαλλία, 1949)
Σκηνοθεσία – σενάριο: Ζαν-Πιερ Μελβίλ (βασισμένο σε αφήγημα του Vercors). Με τους: Howard Vernon, Nicole Stephane, Jean-Marie Robain. Ασπρόμαυρη, 87΄.

Στην Κατοχή, σε ένα χωριό, ένας ηλικιωμένος ζει μόνος με την ανιψιά του. Η Κομαντατούρ στέλνει έναν γερμανό αξιωματικό να μείνει στο σπίτι τους. Ευγενικός και διαποτισμένος από τη γαλλική κουλτούρα, εκείνος επισκέπτεται σχεδόν κάθε βράδυ τους οικοδεσπότες, οι οποίοι όμως στέκονται αποφασιστικά βουβοί. Σιγά-σιγά γεννιέται ένα σιωπηλό πάθος ανάμεσα στην ανιψιά και τον αξιωματικό. Όταν αυτός φεύγει με άδεια στο Παρίσι και συναντιέται με τους συναδέλφους του αξιωματικούς, ανακαλύπτει την αλήθεια πίσω από την γαλλογερμανική «συνεργασία» και τις επιπτώσεις της.

Μπομπ, ο εμπρηστής / Bob le flambeur
(Γαλλία, 1956)
Σκηνοθεσία: Ζαν-Πιερ Μελβίλ. Σενάριο: Jean-Pierre Melville, Auguste Le Breton. Με τους: Isabelle Corey, Daniel Cauchy, Roger Duchesne. Ασπρόμαυρη, 98΄.

Ο Μπομπ, ένας γοητευτικός πρώην κακοποιός, παθιασμένος με τον τζόγο αλλά και τις γυναίκες, σχεδιάζει το τελευταίο και μεγαλύτερο κόλπο της ζωής του: μια ληστεία στο καζίνο της Ντοβίλ. Αναζητά τους κατάλληλους συνεργάτες, ωστόσο τα πράγματα δεν θα πάνε όπως ακριβώς περιμένει. Ταινία - σταθμός για το φιλμ νουάρ και μια αξέχαστη κινηματογραφική αφιέρωση στο Παρίσι, με την έξοχη διεύθυνση φωτογραφίας του Henri Decae.

O εφημέριος / Léon Morin, prêtre
(Γαλλία-Ιταλία, 1961)
Σκηνοθεσία - σενάριο: Ζαν-Πιερ Μελβίλ (βασισμένο στο μυθιστόρημα της Béatrix Beck). Με τους: Jean-Paul Belmondo, Emmanuelle Riva, Irene Tunc, Monique Bertho. Ασπρόμαυρη, 117΄.

Μια μοιραία ερωτική έλξη στα χρόνια της Κατοχής ανάμεσα σε μια νεαρή αντικομφορμίστρια χήρα και μητέρα που βλέπει με σκεπτικισμό τη θρησκεία κι έναν αινιγματικό αλλά εγκρατή στους πειρασμούς νεαρό εφημέριο. Οι εξελίξεις της εποχής τους φέρνουν αναπάντεχα κοντά. Ο εφημέριος ιντριγκάρει πολλαπλά αυτή τη γυναίκα, η οποία βρίσκει στο πρόσωπό του το υποκατάστατο του συζύγου, του φίλου και του πατέρα του παιδιού της.


Ο χαφιές / Le Doulos
(Γαλλία, 1963)
Σκηνοθεσία: Ζαν-Πιερ Μελβίλ. Σενάριο: Jean-Pierre Melville, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Pierre Lesou. Με τους: Jean-Paul Belmondo, Serge Reggiani, Jean Desailly, Rene Lefevre, Michel Piccoli. Ασπρόμαυρη, 108΄.

Ο Μορίς αποφυλακίζεται και προετοιμάζει ένα νέο χτύπημα, μία ληστεία τράπεζας μαζί με τον συνεργό του Ρεμί. Παράλληλα, ζητά τη βοήθεια του Σιλιέν. Ο Σιλιέν έχει το παρατσούκλι «ο χαφιές» καθώς όλοι τον φοβούνται διότι πιστεύουν ότι είναι καταδότης της αστυνομίας. Ένα νουάρ αριστούργημα και μια από τις πρώτες σπουδαίες ερμηνευτικές εμφανίσεις του Μπελμοντό.

Η μεγάλη στρατιά των αφανών ηρώων / L' armée des ombres
(Γαλλία-Ιταλία, 1969)
Σκηνοθεσία - σενάριο: Ζαν-Πιερ Μελβίλ (βασισμένο στο μυθιστόρημα του Joseph Kessel). Με τους: Lino Ventura, Paul Meurisse, Simone Signoret, Jean–Pierre Cassel. Έγχρωμη, 145΄.

Γαλλία, 1942. Η Αντίσταση κάνει τα πρώτα βήματα της στον ανταρτοπόλεμο κατά των Γερμανών, έχοντας να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα τους προδότες και δωσίλογους της κυβέρνησης. Ο Φιλίπ, ηγετικό στέλεχος της Αντίστασης, οργανώνει πυρήνες δράσης, ωστόσο συλλαμβάνεται και οδηγείται στην φυλακή, απ’ όπου δραπετεύει για να συνεχίσει τον αγώνα.

Ο κόκκινος κύκλος / Le cercle rouge
(Γαλλία, 1970)
Σκηνοθεσία - σενάριο: Ζαν-Πιερ Μελβίλ. Με τους: Alain Delon, Gian Maria Volonte, Yves Montand, Bourvil. Έγχρωμη, 140΄.

Ο Κόρι, πρόσφατα αποφυλακισμένος διαρρήκτης, και ο διαβόητος δραπέτης Βόζελ, ετοιμάζουν ένα νέο μεγάλο χτύπημα. Συνεργάτης τους είναι ένας αλκοολικός πρώην αστυνομικός. Οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ καλού και κακού, θύτη και θύματος, νόμου και παρανομίας, διαποτίζουν τα μεγάλα ηθικά ερωτήματα που εγείρει αυτό το κλασικό νεονουάρ, με το πραγματικά εξαιρετικό καστ.


Μη χάσετε αυτή την εβδομάδα στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Πέμπτη 28 Μαρτίου – Τετάρτη 3 Απριλίου 2019  

Οι πρεμιέρες της εβδομάδας: 

Ø  Ευτυχισμένος Λάζαρος, η νέα ταινία της πολυβραβευμένης Αλίτσε Ρορβάχερ, μια υπέροχη αλληγορία, που απέσπασε το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στο περασμένο Φεστιβάλ Καννών (αίθουσα Ολύμπιον).

Ø   Ο Άγγελος του Λουίς Ορτέγκα, για την αληθινή ιστορία του νεαρού Αργεντίνου που έμεινε γνωστός ως «Αγγελος του Θανάτου» (αίθουσες Παύλος Ζάννας και Τζον Κασσαβέτης).

Ø  Mektoub, αγάπη μου, τη νέα ταινία του βραβευμένου με Χρυσό Φοίνικα Αμπντελατίφ Κεσίς, που εξερευνά τη δαιδαλώδη φύση των ανθρωπίνων σχέσεων (αίθουσα Τζον Κασσαβέτης).

Ø  Το Ελεύθερο Θέμα της Στέλλας Θεοδωράκη, ένα γοητευτικό μάθημα καλλιτεχνικής ελευθερίας και  νεανικής ορμής (αίθουσα Σταύρος Τορνές).

Ø  Επιστροφή στην κορυφή, το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Στρατή Χατζηελενούδα, για την απίστευτη ιστορία ζωής του 35χρονου Λεωνίδα, ο οποίος παρότι είναι σε αναπηρικό αμαξίδιο, αποφασίζει με τη βοήθεια των φίλων του να ανέβει στον Όλυμπο (αίθουσα Σταύρος Τορνές). 


Επίσης, μη χάσετε:
Ø  Το αφιέρωμα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης στον Ζαν-Πιερ Μελβίλ, τον κορυφαίο εκπρόσωπο του γαλλικού φιλμ νουάρ, επιδραστικό  κινηματογραφιστή  με προσωπική γραφή και όραμα (αίθουσα Σταύρος Τορνές, 31/3 – 5/4).

Ø  Την τρυφερή ιστορία της φιλίας ενός παιδιού με μια καμηλοπάρδαλη, στο φιλμ Η καμηλοπάρδαλή μου που προβάλλεται στο πλαίσιο της κυριακάτικης ζώνης προβολών Kids Love Cinema (αίθουσα Παύλος Ζάννας).

Ø  Το θαύμα του Μικρού Πρίγκιπα, το συναρπαστικό ντοκιμαντέρ της Μαργιολέινε Μπόονστρα, που ξετρυπώνει τους ανθρώπους που ανέλαβαν να μεταφράσουν το θρυλικό βιβλίο Ο μικρός πρίγκιπας σε ορισμένες από τις σπανιότερες γλώσσες του πλανήτη (αίθουσα τζον Κασσαβέτης, στο πλαίσιο του CineDoc)

Συνεχίζονται στις αίθουσες του Φεστιβάλ:

Ø  Το φιλμ Σε πόλεμο του Στεφάν Μπριζέ με έναν εξαιρετικό Βενσάν Λιντόν να μας υπενθυμίζει τις αρχές του ανθρωπισμού (αίθουσα Παύλος Ζάννας)

Ø  Η σπαρακτική Καπερναούμ, από τον Λίβανο, που τιμήθηκε με το Μέγα Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στις Κάννες και εισήλθε στην τελική πεντάδα των υποψήφιων ταινιών για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας (αίθουσα Τζον Κασσαβέτης).
 
Ø  Το υπέροχο animation Η Ντιλιλί στο Παρίσι, μια ταινία γεμάτη ποίηση, φαντασία, περιπέτεια, χιούμορ, αλλά και μια πελώρια καρδιά που δεν γνωρίζει φόβο (αίθουσα Παύλος Ζάννας).

Οι ταινίες
Ευτυχισμένος Λάζαρος / Happy as Lazzaro
(Ιταλία, 2018)
Σκηνοθεσία: Αλίτσε Ρορβάχερ / Alice Rohrwacher. Με τους:  Alba Rohrwacher, David Bennent, Sergi López. Έγχρωμη, 127΄.
Αυτή είναι η ιστορία του Λάζαρο, ενός νεαρού χωρικού, τόσο καλόκαρδου που περνιέται για αφελής, και του Τανκρεντί, ενός ευγενούς καταραμένο από τη φαντασία του. Ένας ιερός δεσμός δημιουργείται όταν ο Τανκρέτι ζητά από το Λάζαρο να τον βοηθήσει να σκηνοθετήσει την ίδια του την απαγωγή. Αυτή η περίεργη κι απρόσμενη συμμαχία είναι μια αποκάλυψη για το Λάζαρο. Μια φιλία τόσο πολύτιμη που θα ταξιδέψει στο χρόνο και θα τοποθετήσει το Λάζαρο σε αναζήτηση του Τανκρεντί. Η πρώτη του φορά στη μεγαλούπολη- ο Λάζαρο είναι σαν ένα θραύσμα του παρελθόντος χαμένο στο μοντέρνο κόσμο.
- Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου Φεστιβάλ Καννών

Δείτε το τρέιλερ:
https://www.youtube.com/watch?v=3FQs4kpGUvU
Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: 17.00 - 19.30 - 22.00

Ο Άγγελος / El Angel / The Angel
(Αργεντινή - Ισπανία, 2018)
Σκηνοθεσία: Λουίς Ορτέγκα / Luis Ortega. Με τους: Lorenzo Ferro, Cecilia Roth, Chino Darin. Έγχρωμη, 126΄.
Μπουένος Άιρες, 1971. O Καρλίτος είναι ένας νεαρός που μοιάζει με αστέρα του σινεμά: γλυκό πρόσωπο, ξανθές μπούκλες και απαράμιλλο στυλ. Από μικρός ζήλευε τα πράγματα που είχαν οι άλλοι, στην εφηβεία του όμως φανερώνει την πραγματική του φύση: γίνεται κλέφτης.  Όταν συναντά στο σχολείο του τον Ραμόν, ο Καρλίτος γοητεύεται και κάνει ό,τι μπορεί για να του τραβήξει την προσοχή. Μαζί θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι παρανομίας, έρωτα και καταστροφής. Οι δολοφονίες μοιάζουν σα φυσική κατάληξη της πορείας του, ώσπου ο Καρλίτος θα συλληφθεί. Η αγγελική του μορφή τραβά την προσοχή του τύπου και της κοινής γνώμης. Το προσωνύμιο που του δίνεται είναι «Άγγελος του Θανάτου» με τη φήμη του να εκτοξεύεται στα ύψη αμέσως μετά τη σύλληψη του. Του αποδίδονται πάνω από σαράντα ληστείες και έντεκα δολοφονίες. Σήμερα μετά από 45 χρόνια εγκλεισμού ο Καρλίτος είναι ο εγκληματίας με τα περισσότερα χρόνια κράτησης στην ιστορία της Αργεντινής. Η ταινία είναι βασισμένη σε αληθινή ιστορία
Δείτε το τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=_zWQwrruNlE
Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: 19.00
Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: 22.00

Mektoub, αγάπη μου / Mektoub, My Love: Canto Uno
(Γαλλία - Ιταλία, 2018)
Σκηνοθεσία: Αμπντελατίφ Κεσίς / Abdellatif Kechiche. Με τους: Shaïn Boumedine, Ophélie Bau, Salim Kechiouche. Έγχρωμη, 174΄.
Καλοκαίρι, 1994: Ένας νεαρός σεναριογράφος, ο Αμίν, μετά από ένα χρόνο διαμονής του στο Παρίσι, επιστρέφει στη γενέτειρά του, μια παραλιακή πόλη της Γαλλίας, για να δει συγγενείς και φίλους. Εκεί παρέα με τον ξάδερφό του, τον Τόνι και την παιδική του φίλη Οφελί, ο Αμίν περνάει τον χρόνο του μεταξύ του τυνησιακού εστιατορίου των γονιών του, των διαφόρων μπαρ και βέβαια της παραλίας. Κι ενώ ο Αμίν, αρχικά, μένει παρατηρητής της νεανικής, καλοκαιρινής, ανεμελιάς, όταν έρχεται η ώρα να ερωτευτεί, μονάχα το πεπρωμένο μπορεί να καθορίσει την πορεία της ζωής του, καθώς οι πειρασμοί είναι πολλοί…
Δείτε το τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=q489zgvnKnw
Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: 21.15 εκτός Τετάρτης 3/4.

Επιστροφή στην κορυφή / Back to the top
(Ελλάδα, 2018)
Σκηνοθεσία: Στρατής Χατζηελενούδας. Έγχρωμο, 96΄.
O Λεωνίδας, ένας 33χρονος πάνκης με παραπληγία, και η παρέα του θέλουν να ανέβουν στην ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου. Τελικά για ποιον θα είναι πιο δύσκολο; Η ταινία απέσπασε το Βραβείο Κοινού Fischer και το Βραβείο της ΕΡΤ στο 20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Δείτε το τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=MO8WNKgMzBI
Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: 19.15

Ελεύθερο θέμα
(Ελλάδα - Γαλλία, 2018)
Σκηνοθεσία: Στέλλα Θεοδωράκη. Με τους: Θεοδώρα Τζήμου, Δημήτρης Κίτσος, Μάρθα Λαμπίρη, Laurent Sauvage, Αντώνης Καρυστινός, Λαζαρος Γεωργακόπουλος, Ιωάννα Μούσουρα, Κωνσταντίνος Ελματζιόγλου, Δημήτρης Θεοδωρίδης, Πάνος Κούγιας, Ναταλία Ρήγα, Φραγκίσκη Μουστάκη. Έγχρωμο - Ασπρόμαυρο, 149΄.
Η Ιρις, καθηγήτρια σε Σχολή Καλών Τεχνών, δίνει στους φοιτητές της μια άσκηση με «ελεύθερο θέμα», με σκοπό τη βαθύτερη ωρίμανσή τους σε μια περίοδο κρίσης. Οι φοιτητές δημιουργούν ένα εργαστήριο παράλογων ιστοριών με ρεαλιστική υπόσταση, εμπνευσμένων από την περίοδο που βιώνουν και τους ανθρώπους που αγαπούν. Την αρχή του «ελεύθερου θέματος» κάνει ένας από τους φοιτητές, ο Γιώργος, που βρήκε τυχαία το κινητό τηλέφωνο της Ιριδας και μυθοπλαστικά «αντέγραψε» στοιχεία από τη ζωή της.
Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 21.00.  

Την Παρασκευή 29 Μαρτίου, την ταινία Ελεύθερο θέμα θα παρουσιάσουν ο καθηγητής του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Γιώργος Τσακίρης και ο sound designer της ταινίας Χρήστος Γούσιος.
Στo πλαίσιο της προβολής της ταινίας, στο φουαγιέ της Αποθήκης 1 θα φιλοξενηθεί έκθεση έργων των φοιτητών του 3ου Εργαστηρίου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υπό την επίβλεψη του καθηγητή του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Γιώργου Τσακίρη, βασισμένη και αυτή σε ένα «ελεύθερο θέμα». Η έκθεση θα είναι λειτουργήσει από την Πέμπτη 28 έως το Σάββατο 30 Μαρτίου.


Το θαύμα του Μικρού Πρίγκιπα / The Miracle of the Little Prince / Het Wonder van Le Petit Prince - Τετάρτες στο Λιμάνι με το CineDoc
(Ολλανδία, 2018)
Σκηνοθεσία: Μαργιολέινε Μπόονστρα / Marjoleine Boonstra. Έγχρωμο, 90΄.
Ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ ξετρυπώνει τους ανθρώπους που ανέλαβαν να μεταφράσουν το θρυλικό βιβλίο Ο μικρός πρίγκιπας σε ορισμένες από τις σπανιότερες γλώσσες του πλανήτη, οι οποίες αντιμετωπίζουν κίνδυνο εξαφάνισης. Παθιασμένοι ερευνητές, καθηγητές και μεταφραστές ανατρέχουν στην πρώτη τους επαφή με το εμβληματικό αυτό έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας και αναλύουν τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στην αποστολή τους. Σταδιακά, μέσα από τις προσωπικές ιστορίες τους, ξεπροβάλλουν παράδοξες, οδυνηρές και συγκινητικές αναλογίες με τη θαυμαστή ιστορία του διάσημου λογοτεχνικού χαρακτήρα.
Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: Τετάρτη 3/4, 21.00

Η Ντιλιλί στο Παρίσι / Dilili à Paris / Dilili in Paris
(Γαλλία-Γερμανία-Βέλγιο, 2018)
Σκηνοθεσία: Michel Ocelot / Μισέλ Οσελό. Έγχρωμη, 95’.
Στο Παρίσι της Μπελ Επόκ, με συντροφιά τον νεαρό ντελιβερά φίλο της, η μικρή Κανάκ Ντιλιλί  πάνω σε ένα σκούτερ, διερευνά μυστηριώδεις απαγωγές κοριτσιών. Συναντιέται με διάφορους άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι δίνουν τις πληροφορίες που την ενδιαφέρουν για την εξιχνίαση τους. Ο Μισέλ Οσελό δημιουργεί μια υπέροχη περιπλάνηση στην γαλλική διανόηση των αρχών του περασμένου αιώνα με ξεναγό ένα κορίτσι από την Μελανησία.
Δείτε το τρέιλερ:
https://www.youtube.com/watch?v=Z46mOLquEj8
Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Σάββατο & Κυριακή: 15.00 (μεταγλωττισμένο)

Η καμηλοπάρδαλή μου / My Giraffe – Kids Love Cinema
(Ολλανδία, 2017)
Σκηνοθεσία: Μπάρμπαρα Μπρέντερο / Barbara Bredero. Με τους: Liam de Vries, Egbert Jan Weeber, Medi Broekman, Martijn Fischer, Dolores Leeuwin, Yannick van de Velde. Έγχρωμη, 74΄.
Ο Πάτερσον γεννήθηκε την ίδια μέρα με τον κολλητό του, τον Ραφ, που τυχαίνει να είναι καμηλοπάρδαλη. Καθώς ο παππούς του είναι φύλακας στον ζωολογικό κήπο, ο Πάτερσον μπορεί και περνά πολύ χρόνο με τον Ραφ. Είναι αχώριστοι και μοιράζονται τα πάντα. Ώσπου ο Πάτερσον πηγαίνει σχολείο για πρώτη φορά και συνειδητοποιεί πως εκεί οι καμηλοπαρδάλεις δεν επιτρέπονται! Ο Ραφ νιώθει πως ο Πάτερσον τού λείπει πολύ και θέλει στ’ αλήθεια να πάει μαζί του. Έτσι, ο μικρός σκαρφίζεται ένα δαιμόνιο σχέδιο για να τον φέρει στα θρανία και να τον συστήσει σ’ έναν άλλο, νέο καλό του φίλο...
Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Κυριακή 31/3 12.00

Σε πόλεμο / En Guerre / At War
(Γαλλία, 2018)
Σκηνοθεσία: Στεφάν Μπριζέ / Stéphane Brizé. Σενάριο: Stéphane Brizé, Olivier Gorce. Με τους: Vincent Lindon, Mélanie Rover, Jacques Borderie. Έγχρωμη, 113΄.  
Παρά τα αξιοσημείωτα κέρδη της εταιρίας Perrin, η διοίκηση αποφασίζει να κλείσει ένα από τα εργοστάσια της. Οι 1100 υπάλληλοι αποφασίζουν να πολεμήσουν για να σώσουν τη δουλειά τους. Η ταινία συμμετείχε στο Επίσημο διαγωνιστικό του Φεστιβάλ Καννών.
Δείτε το τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=cHnrwAGba8o
Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: 19.45

Καπερναούμ / Capernaum / Capharnaüm
(Λίβανος, 2018)
Σκηνοθεσία: Nadine Labaki / Ναντίν Λαμπακί. Σενάριο: Nadine Labaki, Jihad Hojaily, Michelle Keserwan. Με τους: Zain Al Rafeea, Yordanos Shiferaw.Έγχρωμη, 126΄.

Η ιστορία ενός ατίθασου χαρισματικού αγοριού, το οποίο επαναστατεί ενάντια στη γεμάτη κακουχίες ζωή του και παλεύει να βρει τρόπο να επιβιώσει στις παραγκουπόλεις του Λιβάνου, μετατρέπεται σε μια συγκλονιστική ταινία για τους ανθρώπους του περιθωρίου αλλά και το ακατανίκητο ανθρώπινο πνεύμα. Σε κάποια μέρη, η μεγαλύτερη αμαρτία είναι… η ίδια η ζωή!
Δείτε το τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=-9Le4aJRSnw&t=6s
Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ:
17.30

ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ζαν-Πιερ Μελβίλ: Κλέφτες & αστυνόμοι
Κορυφαίος εκπρόσωπος του γαλλικού φιλμ νουάρ, επιδραστικός κινηματογραφιστής με προσωπική γραφή και όραμα, ο γάλλος σκηνοθέτης Ζαν-Πιερ Μελβίλ (1917-1973) είναι ο δημιουργός που τιμά αυτή την εβδομάδα η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης μέσα από το αφιέρωμα «Ζαν-Πιερ Μελβίλ: Κλέφτες & αστυνόμοι». Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί από την Κυριακή 31 Μαρτίου έως την Παρασκευή 5 Απριλίου 2019, στο σινεφίλ στέκι της Ταινιοθήκης, την αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης), με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα και του Institut français (Παρίσι).
Πρόγραμμα προβολών
ΚΥ 31/3 21:00 Η σιωπή της θάλασσας
ΔΕ 1/4  21:00 Ο χαφιές
ΤΡ 2/4 21:00  Ο κόκκινος κύκλος
ΤΕΤ 3/4 21:00  Η μεγάλη στρατιά των αφανών ηρώων 
ΠΕ 4/4 21:00 Ο εφημέριος  
ΠΑ 5/4 21:00 Μπομπ, ο εμπρηστήςΔεν υπάρχουν σχόλια :