Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2017

Ο γάμος του Καραχμέτη, στο θέατρο Αυλαία - κριτική Άγγελα Μάντζιου


Ο γάμος του Καραχμέτη, στο θέατρο Αυλαία
Την παράσταση Ο γάμος του Καραχμέτη, βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη,  σε σκηνοθεσία της κ. Όλιας Λαζαρίδου, παρακολουθήσαμε στο θέατρο Αυλαία.
Δύο ηθοποιοί στη σκηνή, αλλάζοντας ρόλους, υποδύονται τα πρόσωπα της ιστορίας που λαμβάνει χώρα στο νησί της Σκιάθου στην εποχή της Τουρκοκρατίας. Τα βασικά πρόσωπα του έργου, ένας άνδρας και δύο γυναίκες, εμπλέκονται σε μια παράξενη ιστορία αναζήτησης και ολοκλήρωσης της  οικογενειακής  ευτυχίας σε έναν κοινωνικό κύκλο παθών, αντιλήψεων  και σχολίων ηθικού-θρησκευτικού  χαρακτήρα. Ο  γάμος και η επιθυμία απόκτησης τέκνων, η υποχωρητική στάση και η συγχωρητική αγάπη, η θυσία και η προσφορά, αποκαλύπτουν  τον ιδιαίτερο  χαρακτηρολογικό κόσμο ανδρών και  γυναικών όπως αναδύεται από την ευαίσθητη σκέψη του μεγάλου συγγραφέα μέσα από λεπτές παρατηρήσεις και περιγραφές. Παράλληλα  σκιαγραφείται με  κριτική ματιά και χιούμορ το κοινωνικό πλαίσιο, οι λαϊκές συμπεριφορές και οι συνθήκες ζωής των ανθρώπων  σε μια εποχή μακρινή και ιστορικά χρωματισμένη στη συνθήκη αγώνων, αντίδρασης και υποταγής.
Σκηνοθετικά  συ-στήθηκε ως αφαιρετική αναπαράσταση με ελάχιστα μέσα. Ευφάνταστη στη λιτότητά της, με μικροαντικείμενα φορτισμένης θεατρικής συναισθηματικότητας, έπλεξε ήσυχα το αισθητικό  νήμα της ιστορίας με υπαινιγμούς, προβάλλοντας  στις σκιές της αφήγησης την διακριτική εικαστική υπόδειξη  και ενσωματώνοντας στη ροή και οικονομία της το λαϊκό θέατρο σκιών.
Οι ερμηνείες, με διαφοροποιήσεις απόδοσης, άφησαν μια μετέωρη αίσθηση. Ιδιαίτερα  ο  ρόλος  του Κουμπή-Καραχμέτη, δεν είχε ξεκάθαρο στίγμα και αποδόθηκε μονότονα και - σε σημεία- στατικά,  χωρίς πλαστικότητα. Οι γυναικείοι ρόλοι (Αφηγητής-Σεραϊνώ- Λελούδα), κεντημένοι συναισθηματικά, έδωσαν στους χαρακτήρες εκφραστική  υπόσταση και διακριτή διάθεση, αφήνοντας ζωηρές  αισθητικές εντυπώσεις.
 Η αφήγηση διανθισμένη με ήχους των  φωνών και δημοτικά τραγούδια,  αν και αυτά  ακούστηκαν επαναλαμβανόμενα ως μοτίβα και κάποια χωρίς βιωματική θέρμη, ανέδειξε τον  χαρακτήρα της ιστορίας. Ωστόσο δεν κατόρθωσε να συγκινήσει θεατρικά μεταδίδοντας το πρωτόγονο ρίγος της πρωτότυπης  καλλιτεχνικής σύλληψης.
 Ο ΓΑΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΧΜΕΤΗ του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
Σκηνοθεσία: Όλια Λαζαρίδου
Σκηνικά- Κοστούμια: Όλια Λαζαρίδου/ Δάφνη Ρόκκου
Ηθοποιοί Παράστασης:
Ιφιγένεια Γρίβα
Νικόλαος Γεώργιος Χαλδαιάκης.


Άγγελα Μάντζιου

Δεν υπάρχουν σχόλια :