Κυριακή, 23 Απριλίου 2017

«Η Απειλή» της Άρτεμης Μουστακλίδου σε σκηνοθεσία του Γιάννη Λεοντάρη. Κριτική Άγγελα Μάντζιου

Η ΑΠΕΙΛΗ
«Η Απειλή» στο μικρό θέατρο της μονής Λαζαριστών

Την παράσταση «Η Απειλή», παρακολουθήσαμε στο μικρό θέατρο της μονής Λαζαριστών.
Παράσταση  αποτυπωμένη στη συνθήκη ενός εσωτερικού εγκλωβισμού στην εικόνα ενός ζευγαριού απομονωμένου και ξεκομμένου από την πραγματικότητα, περιχαρακωμένου στη θαλπωρή εξάρτησης από το πρόγραμμα της τηλεόρασης. Στον εσωτερικό χώρο ενός διαμερίσματος κινούνται με ρομποτικές, αργές και επαναλαμβανόμενες κινήσεις τα δύο πρόσωπα. Τα λόγια τους, με όπλο το τηλεκοντρόλ, αφορούν  εκδοχές διαλόγων, θραυσματικών και εριστικών ως επί το πλείστον, σχετικών με αναδιηγήσεις  ιστοριών από  σειρές και   ταινίες  της τηλεόρασης, σχολίων  για  πρόσωπα, ερωτήσεων που αναφέρονται σε τηλεπαιχνίδια. Παράλληλα  και έμμεσα σχολιάζεται  η εργασία, τα γεγονότα και η ζωή έξω από το διαμέρισμα και δίπλα από το δικό τους. 

Ο φόβος τους πολλαπλασιάζεται σε κύματα ανεξέλεγκτων σκέψεων όταν αντιλαμβάνονται ότι το διπλανό, άδειο μέχρι πρότινος, διαμέρισμα έχει μισθωθεί από καινούργιους και ξένους ως προς την καταγωγή ενοίκους. Η κατάσταση διαρρηγνύει τη νωθρή  σκέψη τους και πυροδοτεί αντιδράσεις ξενοφοβίας και ρατσισμού μέχρι την αυτοεξόντωσή τους.
Αυτή την κατάσταση υποψίας διερευνά το κείμενο της παράστασης «Η Απειλή», στην  φανταστική εκδοχή της υπερβολής και της διόγκωσης των εσωτερικών φόβων τους και του φόβου της απειλής του άλλου, του ξένου.  Κείμενο που περιγράφει λοξά μια αλλοπρόσαλλη εκδοχή  της πραγματικότητας, όχι μακρυά από την κανονική συνθήκη και χωρίς πολλά στοιχεία επεξήγησης, σχετικά με το πριν της ζωής τους, ποιοι ήταν αυτοί οι δύο ανώνυμοι,  πριν την εισβολή των ξένων στη ζωή τους. Από αυτή την θέση ακινησίας  ήδη διαμορφωμένη μπροστά στην τηλεόραση, ξεκινά η παρατήρηση της συμπεριφοράς  τους.
Με  λιτά μέσα στήθηκε το εικονικό πλαίσιο στη σκηνογραφία της ιστορίας τους. Η συσκευή της τηλεόρασης στη σύνδεση  υπονόησης και στον ρεαλισμό της τροφής -σκουπίδι, στην εικόνα μεγάλων μπωλ με γαριδάκια και σνακς, ενός μικρού ψυγείου-κρεββατιού, μιας πόρτας, ενός καναπέ, ενός σεντονιού, στην  αρχική εικόνα.   Γύρω από αυτόν τον αδιέξοδο μικρόκοσμο, μια θάλασσα σωσιβίων συμπληρώνει ιδιότυπα το στίγμα της θέσης τους στον κόσμο, υπογραμμίζοντας την τρικυμία και το ναυάγιο, ως  μεταφορά και άλλων εκδοχών της πραγματικότητας της ζωής τους.
Η σκηνοθετική οπτική ανέπτυξε αυτή την  διαστρεβλωτική κατάσταση στην πραγματική ρεαλιστική αλλά και μεταφορική διάσταση, στην εικόνα του όμοια ντυμένου ζευγαριού, που αντιδρά πανομοιότυπα και συμπληρωματικά αφύσικα στο φυσιολογικό, έχοντας την ψευδαίσθηση επιλογής προγράμματος δια του τηλεκοντρόλ που κρατάει στα χέρια του. Η απομόνωση, η έλλειψη επικοινωνίας,  οι φοβίες, η αποξένωση από το ίδιο τους το συναίσθημα, δόθηκε με μια αίσθηση διαπάλης και ακινησίας, ως προς το ασήμαντο και σημαντικό αίτημα διεκδίκησης της ζωής τους, σε μια παράσταση μοντέρνα και ειρωνικά  δυναμική, με πολλές, φανερές κριτικές υπονοήσεις.
Οι δύο ηθοποιοί της παράστασης διαχειρίστηκαν πολύ εκφραστικά και  με πλαστικότητα  αυτήν  την αρρωστημένη  κατάσταση, παρασύροντας τους θεατές στο κλίμα της ιστορίας που μας αφηγήθηκαν με το σώμα τους,  σε άμεσες  και έμμεσες  λεπτές υποδείξεις. Η εσωτερικευμένη έντασή τους, η αντιπαράθεσή τους, η  επικοινωνία τους, η υποβολή, φώτισε  την  ακραία εικόνα του φόβου που καταλαμβάνει την σκέψη του ανθρώπου, όταν παύει να σκέπτεται  και γίνεται έρμαιο μηχανισμών, όπως η τηλεόραση.
Η  Απειλή ως  δυσ-τοπία. Η παράσταση παρουσιάζεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Εγώ, ο ξένος» του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης που έχει ως στόχο να αναδείξει θέματα διαφορετικότητας, σημαντικά κείμενα πάνω στην ιδέα του «Άλλου», να συντονιστεί με φλέγοντα κοινωνικά και πολιτικά θέματα της εποχής. To ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, με τη συνεργασία του ΚΘΒΕ παρουσιάζει τη βραβευμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού – Α’ Κρατικό Βραβείο Θεατρικού έργου για νέους συγγραφείς— παράδοξη κωμωδία «Η Απειλή» της Άρτεμης Μουστακλίδου σε σκηνοθεσία του Γιάννη Λεοντάρη.  (Δελτίο Τύπου)
Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία – ηχητικός σχεδιασμός: Γιάννης Λεοντάρης
Σκηνικά-κοστούμια: Άση Δημητρουλοπούλου
Φωτισμοί: Άγγελος Γουναράς
Βοηθός φωτιστή: Κατερίνα Σακκουλά
Φωτογραφίες / Trailer: Σάκης Αναστασόπουλος
 Παίζουν: Αιμιλία Βάλβη, Παναγιώτης Παπαϊωάννου
 Μια παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης


Άγγελα Μάντζιου

To ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, με τη συνεργασία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, παρουσιάζει τη βραβευμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού – Α’ Κρατικό Βραβείο Θεατρικού έργου για νέους συγγραφείς— παράδοξη κωμωδία «Η Απειλή» ή Όταν ο φασισμός κρύβεται σε ένα πακέτο γαριδάκια της Άρτεμης Μουστακλίδου σε σκηνοθεσία του Γιάννη Λεοντάρη.

Ένα ζευγάρι μικροαστών ζει σ’ ένα ασφυκτικό διαμέρισμα βλέποντας ασταμάτητα τηλεόραση και κρυφακούγοντας τους γείτονες. Όταν διαπιστώσουν ότι οι νέοι τους γείτονες είναι αλλοδαποί μετανάστες, γίνονται έξαλλοι. Αρχίζουν να οπλοφορούν και να σχεδιάζουν τη φυσική εξόντωσή τους. Η απειλή είναι οι ήχοι των άλλων και το ζευγάρι μετατρέπεται σε γελοίους και θλιβερούς υπερασπιστές ενός ανύπαρκτου οχυρού. Όταν, ωστόσο, οι θλιβεροί άνθρωποι οπλοφορούν, γίνονται εξαιρετικά επικίνδυνοι. Ο άντρας θέτει το ερώτημα: «Το ξέρεις πώς αν φάω έναν απ’ αυτούς τους νόμιμους, τρώω όσα χρόνια θα έτρωγα αν σκότωνα εσένα;». Ένα κείμενο που στηλιτεύει την ξενοφοβία και τον ρατσισμό, ένα έργο για τον παράλογο κόσμο μας.

Στην παράσταση το διαμέρισμα της Απειλής τοποθετείται στο κέντρο μιας δυσ-τοπίας: ένα καθιστικό, περικυκλωμένο από μια αφιλόξενη παραλία. Όμως, το ναυάγιο συμβαίνει μέσα στο διαμέρισμα. Ο Δήμος Μυτιλήνης παραχώρησε ειδικά για τις ανάγκες αυτής της παράστασης εκατόν ογδόντα σωσίβια που έφεραν μαζί τους πρόσφυγες από τη Συρία οι οποίοι τους τελευταίους μήνες πέρασαν τη θάλασσα για να σωθούν. Τα σωσίβια αυτά, ένα τεκμήριο της οδύνης του εξόριστου σώματος του «ξένου», μετατρέπονται σε τοίχους του διαμερίσματος του ζευγαριού,

«Το κωμικό εναλλάσσεται με την υπερβολή του ωμού ρεαλισμού κοιτάζοντας με το μικροσκόπιο τον φασισμό που μπορεί να κρύβεται μέσα σε ένα ζευγάρι παντόφλες ή σε ένα πακέτο γαριδάκια» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Λεοντάρης.

Η παράσταση παρουσιάζεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Εγώ, ο ξένος» του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης που έχει ως στόχο να αναδείξει θέματα διαφορετικότητας, σημαντικά κείμενα πάνω στην ιδέα του «Άλλου», να συντονιστεί με φλέγοντα κοινωνικά και πολιτικά θέματα της εποχής.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία – ηχητικός σχεδιασμός: Γιάννης Λεοντάρης
Σκηνικά-κοστούμια: Άση Δημητρουλοπούλου
Φωτισμοί: Άγγελος Γουναράς
Βοηθός φωτιστή: Κατερίνα Σακκουλά
Φωτογραφίες / Trailer: Σάκης Αναστασόπουλος

Παίζουν: Αιμιλία Βάλβη, Παναγιώτης Παπαϊωάννου

«Η Απειλή» ή όταν ο φασισμός κρύβεται σε ένα πακέτο γαριδάκια
Παραγωγή: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης
Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών
Έναρξη: Πέμπτη 20 Απριλίου 2017 στις 21:00
Διάρκεια παραστάσεων: 20/4/2017 έως 23/4/2017
Ημέρες και ώρες: Πέμπτη – Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 18:00 & 21:00
Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων:
Κανονικό εισιτήριο: 12,00€,
Μειωμένο εισιτήριο: 8,00€ (φοιτητικό, ανέργων),
Ατέλειες: 5,00€

Πληροφορίες: Tηλ. 2315 200 200, ntng.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :