Κυριακή, 28 Αυγούστου 2016

Η Tonya συναντά την Οινόη . Μουσική σύμπραξη καρδιάς και ψυχής… Τετάρτη 07 Σεπτεμβρίου στη Μονή Λαζαριστών

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΠΟΥΤΑΧΙΔΗΣ και APOLAS LERMI
Η Tonya συναντά την Οινόη
Μουσική σύμπραξη καρδιάς και ψυχής…
Τετάρτη 07 Σεπτεμβρίου


Μια μεγάλη μουσική συνάντηση μεταξύ δυο κορυφαίων μουσικών  της νέας γενιάς, του Θεόφιλου Πουταχίδη και του Apolas Lermi,  στα μονοπάτια της παράδοσης της Μαύρης Θάλασσας, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι βρεθούν  την Τετάρτη 07 Σεπτεμβρίου 2016, στις 21:30 Μονή ΛαζαριστώνΤετάρτη 07 Σεπτεμβρίου
Μια μουσική συνάντηση – προσπάθεια με στόχο την αδερφοσύνη μέσα από την κατανόηση των επιμέρους εθνοτήτων  της Μαύρης Θάλασσας, διαμέσου των παραδοσιακών και σύγχρονων διασκευών που αγγίζουν το κοινό σε Ελλάδα και Τουρκία…
Σ’ αυτήν τη μουσική σύμπραξη συμμετέχουν οι χορευτικοί σύλλογοι «Ένωση Ποντίων Πολίχνης» και «Ακρίτες του Πόντου Σταυρούπολης».

Θεόφιλος Πουταχίδης

Ο Θεόφιλος Πουταχίδης είναι ένας από τους γνωστότερους νέους καλλιτέχνες της ποντιακής μουσικής , εξαιρετικός δεξιοτέχνης της  λύρας.
Γεννήθηκε στην Οινόη Κοζάνης και σε μικρή ηλικία  μεταναστεύει μαζί με τους γονείς του στο Μόναχο. Εκεί, το 1993, πραγματοποιεί τα πρώτα του καλλιτεχνικά βήματα, ξεκινώντας την ενασχόληση του με την ποντιακή παράδοση και την ποντιακή λύρα, μέσα από το Σύλλογο Ποντίων Μονάχου, όπου διακρίνεται και επιβραβεύεται Την ίδια χρονιά κάνει την πρώτη του εμφάνιση στο Μόναχο, δίπλα στους θρυλικούς Χρύσανθο και Χρήστο Χρυσανθακοπούλο, γεγονός που σημάδεψε την καλλιτεχνική  πορεία  του.
Από τότε έχει εμφανιστεί σε πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, παίζοντας ταυτόχρονα σε μουσικές σκηνές και στα πανηγύρια  των Ποντίων .Η χαρακτηριστική του φωνή, τον έκανε πολύ αγαπητό στον κόσμο.
Δραστηριοποιείται  και δισκογραφικά, ερμηνεύοντας με τη λύρα του παραδοσιακούς ποντιακούς σκοπούς, αλλά και δικές του νέες μουσικές συνθέσεις.
Έχει συνεργαστεί με πολλούς επωνύμους πόντιους καλλιτέχνες,  ενώ παράλληλα διευρύνει τις μουσικές του ανησυχίες στον τομέα της μουσικής για το θέατρο με χαρακτηριστική την παρουσία του στο έργο «Νοσταλγών Θρήνος» του Κώστα Διαμαντίδη (αφηγηματική μελοποίηση της «Καμπάνας του Πόντου» του Φ. Κτενίδη) καθώς και στη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη σε ελεύθερη μεταφορά στα ποντιακά του Κ. Διαμαντίδη, κοντά στην ηθοποιό - σκηνοθέτη Ελένη Γερασιμίδου και το χορογράφο Σίμωνα Πάτροκλο.
Δίδαξε (πέντε συνεχόμενες χρονιές) ποντιακή λύρα στο Μουσικό Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας ως αναπληρωτής καθηγητής.
Τέλος, έχει εμφανιστεί  με μεγάλη επιτυχία δίπλα στον  παγκοσμίου φήμης  Τούρκο καλλιτέχνη  Omar Faruk Tekbilek   στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Apolas Lermi

Ο νεαρός τραγουδιστής Απόλας (όπως γράφει στο μπράτσο του στα ελληνικά) Lermi, γεννήθηκε, στην Tonya της Τραπεζούντας, ένα από τα ελληνόφωνα χωριά του Πόντου.
Από πολύ νωρίς άρχισε να ερευνά και να καταγράφει τους παλιούς λυράρηδες και δημιουργούς που έζησαν στη Τραπεζούντα. Στόχος του ήταν και είναι  να συμβάλει στη διάσωση της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς που υπάρχει στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας για την οποία οι ντόπιοι ελληνόφωνες του Πόντου είναι υπερήφανοι.
Έχει κάνει γνωστό τον ιδιαίτερο πολιτισμό της Μαύρης Θάλασσας με τα τραγούδια του και με τις εμφανίσεις του στην Τουρκία και στην Ευρώπη.
«Τραγουδάω ελληνικά, τραγουδάω και τούρκικα» είναι ο τίτλος ενός από τα νέα τραγούδια του άλμπουμ, το οποίο είναι αφιερωμένο στην αδελφοσύνη των λαών που κάνουν αγώνα για να ζήσουν μαζί πάνω στα ίδια χώματα.
«Αγαπώ την αρχαία Ελλάδα και την Ιστορία» απαντάει, για τους λόγους που τον οδήγησαν να «χτυπήσει» τατουάζ στο χέρι του, το όνομα του στα ελληνικά, που παραπέμπει στον αρχαίο θεό της μουσικής Απόλλωνα.
Πρόσφατα ο Απόλας Λέρμι βρέθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα, προσκεκλημένος
της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής με εκατοντάδες Πόντιους -και όχι μόνο- που κατέκλυσαν την αίθουσα για να ακούσουν το παιδί από την Tonya, που ξύπνησε μνήμες από την χαμένη πατρίδα…


Θεόφιλος Πουταχίδης

Απόλας Λέρμι – Αγαπώ σε


Τιμές εισιτηρίων:
20€ (αριθμημένες θέσεις)
13€ (γενική είσοδος)
10€ (φοιτητικό, κάτοχοι κάρτας ανεργίας, ΑμεΑ)
Παιδιά έως 10 ετών δωρεάν

Ώρα έναρξης: 21:30

Προπώληση:
Μονή Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, τηλ. 2310589200
www.ticketservices.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :