Τετάρτη, 3 Απριλίου 2013

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΟΙ ΚΑΙ ΚΟΡΕΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ .. !!!

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΟΙ ΚΑΙ ΚΟΡΕΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ .. !!!
read more " ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΟΙ ΚΑΙ ΚΟΡΕΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ .. !!! "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

3 ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΘΒΕ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ

 ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΘΒΕ

Η πρεμιέρα του έργου του Θωμά Κοροβίνη "Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ", σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, στο Βασιλικό Θέατρο μετατίθεται για την Παρασκευή 5 Απριλίου 2013.

Η πρεμιέρα του έργου   "ΤΖΟΡΝΤΑΝ", των  Άννα Ρέυνολντς και  Μόιρα Μπουφίνι, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, στο Βασιλικό Θέατρο μετατίθεται για την Πέμπτη 11 Απριλίου 2013.

Η  πρεμιέρα της παράστασης  "ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΥΡΙΕ ΤΣΕΧΩΦ", σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου, θα δοθεί, στο νέο Υπερώο της ΕΜΣ, το Σάββατο 6 Απριλίου 2013, στις 21.00


«O ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ»
 ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Έναρξη:  Παρασκευή  5 Απριλίου 2013

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το έργο του Θωμά Κοροβίνη  «Ο γύρος του θανάτου», σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη. Το γνωστό μυθιστόρημα του Θωμά Κοροβίνη με κεντρικό θέμα την  υπόθεση Αριστείδη Παγκρατίδη, του φερόμενου ως «Δράκου του Σέιχ Σου»,  μεταφέρεται για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή.  H πρεμιέρα της παράστασης θα δοθεί στο Βασιλικό Θέατρο την Παρασκευή 5/04/2013 στις 21.00.
ΥΠΟΘΕΣΗ
Εννέα πρόσωπα που συνδέονται με τον Παγκρατίδη, εξομολογούνται τη ζωή τους: ο συμμαθητής και φίλος του, η πλύστρα φίλη της μητέρας του, ο παρακρατικός γείτονας, ένας χωροφύλακας δημοκρατικών φρονημάτων, ο δοσίλογος περιπτεράς, ένας συντηρητικός αστός της παραλίας, το αφεντικό του στον «Γύρο του θανάτου» και δύο περιστασιακοί του έρωτες, η τραβεστί Λολό και μία λαϊκή τραγουδίστρια, καταθέτοντας τη θέση και τη στάση τους για τη δική τους ζωή, φωτίζουν τις σκοτεινές πτυχές της τραγικής προσωπικότητας του νεαρού Αριστείδη και μεταφέρουν την κοινωνικοπολιτική ατμόσφαιρα που διαμορφώθηκε στη Θεσσαλονίκη μετά την κατοχή και τον εμφύλιο.

«Ο γύρος του θανάτου», που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος το 2011, μέσα από την ιστορία του «Δράκου»,  μας μεταφέρει στις φτωχογειτονιές και τις αλάνες, στα άδυτα του λιμανιού, στα μικρομάγαζα και τα μπουζουξίδικα της παλιάς Θεσσαλονίκης, αναδεικνύοντας έναν κόσμο περιθωριακό, ταπεινωμένο και φοβισμένο και κατορθώνει με αριστοτεχνικό τρόπο να θίξει ευαίσθητες χορδές της ελληνικής κοινωνίας και να φέρει στο φως το ηθικό κατρακύλισμα μιας εποχής που αναζητούσε τρόπους για να ξεπλύνει τις δικές της πληγές, που ακόμη και σήμερα καλά κρατούν. 
Σημείωμα συγγραφέα
Ο «Γύρος του θανάτου» γεννήθηκε από ανάγκη βαθύτατου χρέους. Η Θεσσαλονίκη δεν λέει να βγάλει τους σκελετούς απ’ τη σαρακοφαγωμένη ντουλάπα της. Κάθε τόσο η σεμνότυφη κόρη του Βορρά χρήζει κάποιον νέο ανάλγητο Καίσαρα που με τον μανδύα του σωτήρα την ξεγελάει με «άρτον και θεάματα» και τη ρίχνει ξανά στα λιοντάρια. Τη δεκαετία του ’50 είχε διαμορφωθεί στη χώρα μας ένα ανθρωποφαγικό σκηνικό όπου, όποιος πολίτης δεν είχε συμπεριφορά δουλική ή προσαρμοστική τουλάχιστον στις εξουσιαστικές και κοινωνικές νόρμες της εποχής, όφειλε να λογοδοτεί ή να κολάζεται. Μικρό παιδί σφραγίστηκα από το κλίμα απαξίωσης του αυτοπροσδιορισμού και της αυτοδιάθεσης των ανθρώπων. Στη Θεσσαλονίκη ήταν κοινή συνείδηση ότι ο Παγκρατίδης υπήρξε ένα βολικό θύμα του ενοχικού εκείνου καιρού που εξέθρεφε ποικίλους δράκους. Συχνά πίσω από το προσωπείο των μεγαλώνυμων δρακοντοκτόνων κρύβονταν  έντεχνα οι καθαρόαιμοι δράκοι. Ο Αριστείδης ήταν ένα παιδί του πάθους και της μοίρας, η ιστορία του με βασάνιζε χρόνια και το μυθιστόρημα που έφτιαξα γύρω από εκείνη την τραγωδία προέκυψε σαν φυσιολογική γέννα.

Σκύβω πάνω απ’ τα απολωλότα, μαζεύω τα τσαλαπατημένα άνθη που απομένουν απ’ το ποδοβολητό και το σάρωμα. Η πλούσια γλωσσική ποικιλία που χρησιμοποιώ δεν είναι φτιαχτή, έτσι μιλούσαν πριν από μισόν αιώνα οι άνθρωποι. Ένας σπουδαστής ή διορθωτής κειμένων μπορεί να ξενίζεται. Οι εποχές μοιάζει να αλλάζουν, μα επαναλαμβάνονται με άλλη φορεσιά. Ο βρόγχος που μας έπνιγε τον καιρό των Θεσσαλονικιών δράκων και του φονικού του Λαμπράκη, –τότε που η κοινή ελληνική πιεζόταν από την αναγκαστική καθαρεύουσα, αλλά πλουτιζόταν από λαϊκά και αργκότικα τσαλίμια– ξανασχεδιάστηκε, σε νέο λουσάτο ντιζάιν, για τον μέχρι χθες επαναπαυμένο και ξεγελασμένο σβέρκο μας. Χαίρομαι που ένας τόσο άξιος θεατρικός μάστορας με ανοιχτούς ορίζοντες και ανατρεπτικό ταμπεραμέντο, σαν τον Νίκο Μαστοράκη, ανεβάζει το έργο στην κρατική σκηνή της πόλης μας.


           Θωμάς Κοροβίνης

 «Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ»
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Συγγραφέας: Θωμάς Κοροβίνης
Σκηνοθεσία: Νίκος Μαστοράκης
Σκηνικά-κοστούμια: Νίκος Μαστοράκης
Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Διακοσάββας
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Κατερίνα Παπαγεωργίου
Οργάνωση παραγωγής: Ηλίας Κοτόπουλος

Διανομή (με σειρά εμφάνισης): Βασίλης Ευταξόπουλος (Ένα φιλαράκι για την αλάνα), Ρούλα Παντελίδου (Η γυναίκα του), Κατερίνα Γιαμαλή (Η παραδουλεύτρα), Αννέτα Κορτσαρίδου (Μια άλλη γυναίκα), Βασίλης Σπυρόπουλος (Ένας αχθοφόρος για τον Μαμουνά), Δημήτρης Κολοβός (Ένας χωροφύλακας δημοκρατικών φρονημάτων), Βασίλης Σεϊμένης  (Ένας παρακρατικός γείτονας του Αρίστου για τη δράση του), Κώστας Ίτσιος  (Το αφεντικό του Αρίστου στον γνωστό «Γύρο του θανάτου»), Γιάννης Σιαμσιάρης ( Λολό), Φωτεινή Μπαξεβάνη (Η Συλβάνα).    
                                       
Παίζει πιάνο επί σκηνής ο μουσικός Παναγιώτης Μπάρλας.
Έναρξη  παραστάσεων:  Παρασκευή 5/04/2013

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΘΕΑΤΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 18 ΕΤΩΝ
ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή
Παρασκευή 21.00
Σάββατο 18.00 & 21.00
Κυριακή 19.00

Τιμές εισιτηρίων:
Κανονικό εισιτήριο:  Πλατεία 15 ευρώ, εξώστης: 12 ευρώ
Κανονικό εισιτήριο στις λαϊκές παραστάσεις (Σάββατο 18.00) πλατεία & εξώστης: 12 ευρώ
Φοιτητικό- Ομαδικό: 10 ευρώ
Άνεργοι: 5 ευρώ


Προπώληση εισιτηρίων:
Ταμεία ΚΘΒΕ
Kαταστήματα Public Θεσσαλονίκης, www.public.gr
Τηλ: 13855 viva.gr

Ώρες λειτουργίας ταμείων
Eταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2): Τρίτη-Κυριακή: 9.30 π.μ.-21.30 μ.μ
Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου): Τρίτη-Κυριακή: 9.30 π.μ.-21.30 μ.μ

Τηλ. κρατήσεων: 2315 200200
ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ (Πλατεία Λευκού Πύργου)


«ΤΖΟΡΝΤΑΝ»
 ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Έναρξη:  Πέμπτη 11 Απριλίου 2013, στις 21.00

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το έργο «Τζόρνταν», των Αννα Ρέυνολντς και Μόιρα Μπουφίνι, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη. Μια συγκλονιστική μαρτυρία, βασισμένη στην αληθινή ιστορία της Σίρλεϊ Τζόουνς ζωντανεύει στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου, από την Πέμπτη 11/04/13.
Τον σπαρακτικό μονόλογο ερμηνεύει η διακεκριμένη με το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» αλλά και με το Βραβείο Κοινού 2011 του περιοδικού «Αθηνόραμα», Μαρίνα Ασλάνογλου.
Λίγα λόγια για το έργο
Σε μια αίθουσα αναμονής του δικαστηρίου, η Σίρλεϊ περιμένει την ετυμηγορία των δικαστών. Ο βάναυσος εραστής της, αλλά και η πρόνοια θέλουν να της πάρουν το παιδί, όμως εκείνη δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τον Τζόρνταν, ούτε ο Τζόρνταν χωρίς εκείνη.

Mια αληθινή ιστορία, που το κεντρικό πρόσωπο, η Σίρλεϋ Τζόουνς αποκάλυψε στην Άννα Ρέυνολντς, τη μια από τις δύο συγγραφείς, όταν οι δυό τους ήταν συγκρατούμενες στη φυλακή.

«Τζόρνταν», ένα έργο που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα τις θεατρικές περιόδους 2010-11 & 2011-12, με την Μαρίνα Ασλάνογλου να ερμηνεύει - σύμφωνα με τις εξαιρετικές κριτικές-  με πάθος, ευαισθησία και σπαραγμό τη Σίρλεϊ και, τελικά, να κατορθώνει να δώσει στον θεατή όχι μελαγχολία, αλλά ευφορία.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Μετάφραση: Μάριος Πλωρίτης
Σκηνοθεσία: Νίκος Μαστοράκης

Ερμηνεύει η Μαρίνα Ασλάνογλου

Έναρξη  παραστάσεων:  Πέμπτη 11/04/2013

Ημέρες Παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή
Τετάρτη 19.00
Πέμπτη 21.00
Παρασκευή 18.00

Τιμές εισιτηρίων:
Κανονικό εισιτήριο:  12 ευρώ
Φοιτητικό- Ομαδικό: 10 ευρώ
Άνεργοι: 5 ευρώ


Προπώληση εισιτηρίων:
Ταμεία ΚΘΒΕ
Kαταστήματα Public Θεσσαλονίκης, www.public.gr
Τηλ: 13855 viva.gr

Ώρες λειτουργίας ταμείων
Eταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2): Τρίτη-Κυριακή: 9.30 π.μ.-21.30 μ.μ
Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου): Τρίτη-Κυριακή: 9.30 π.μ.-21.30 μ.μ

Τηλ. κρατήσεων: 2315 200200
ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ (Πλατεία Λευκού Πύργου)


«ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΥΡΙΕ ΤΣΕΧΩΦ»
Νέο Υπερώο ΕΜΣ
ΠΡΕΜΙΕΡΑ: ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, στις 21.00

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει την παράσταση «Xρόνια πολλά κύριε Τσέχωφ», σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου, στο νέο Υπερώο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Πρόκειται για μια παράσταση -φόρο τιμής στον Αντόν Τσέχωφ, τον συγγραφέα που καθόρισε την πορεία του σύγχρονου θεάτρου, με δύο αριστοτεχνικά μονόπρακτα, το «Κύκνειο Άσμα» και την «Κυρία χωρίς σκυλάκι».  Η πρεμιέρα της παράστασης θα δοθεί το Σάββατο 6/04/13, στις 21.00.
Το «Κύκνειο Άσμα» του Αντόν Τσέχωφ είναι ο απολογισμός μιας χαμένης ζωής από έναν απόμαχο ηθοποιό που θυσίασε την προσωπική του ευτυχία για το Θέατρο. Το έργο διαδραματίζεται στην άδεια σκηνή ενός επαρχιακού θεάτρου. Ο Βασίλι Βασίλιεβιτς Σφετλόβιντωφ, ένας κωμικός ηθοποιός, κατά την διάρκεια μιας παράστασης που δίνεται προς τιμήν του, αποκοιμιέται κι όταν πια ξυπνάει, το θέατρο είναι άδειο και σκοτεινό. Στην περιδίνηση των σκέψεών του, στο θολωμένο από το βάρος της ηλικίας και μέθης μυαλό του έρχονται μνήμες από το θεατρικό του παρελθόν και με τη βοήθεια ενός υποβολέα οι ρόλοι που ονειρεύτηκε αλλά δεν ερμήνευσε ποτέ, παίρνουν σάρκα και οστά με τρόπο κωμικό αλλά και τραγικό. Το «Κύκνειο Άσμα» είναι ο επίλογος μιας χαμένης ζωής. Μια δραματική σπουδή σε μία πράξη όπου ο Τσέχοφ με αριστοτεχνικό τρόπο χρωματίζει την ήπια ήττα μιας ανθρώπινης ψυχής

Η «Κυρία χωρίς σκυλάκι»  είναι μια διασκευή του Γκαμπριέλ Αρού για το θέατρο βασισμένη στο διήγημα του Αντόν Τσέχωφ «Η κυρία με το σκυλάκι». Μια γοητευτική ιστορία αγάπης, όπου ο συγγραφέας περιγράφει με αριστοτεχνικό τρόπο τα ερωτικά σκιρτήματα δύο αταίριαστων εραστών που ζουν το πάθος του παράνομου έρωτά τους, την ένταση των συναισθημάτων τους, την υπέρβαση των κοινωνικών στερεότυπων με φόντο την ρομαντική ατμόσφαιρα της Γιάλτας. Το φινάλε παραμένει ανοικτό.
Σημείωμα Σκηνοθέτη
Ο έρωτας και ο θάνατος. Κανένας δε μπορεί να τους ξεφύγει. Τίποτα δεν μένει ανεπηρέαστο από την καταλυτική τους δύναμη. Καμιά σημαντική μας απόφαση, σκέψη, πράξη, δεν είναι ανεξάρτητη από την σιωπηλή αλλά  άγρια μάχη που διεξάγεται μέσα μας ανάμεσα στον πόθο για αιωνιότητα που μας εμπνέει ο έρωτας και τον τρόμο της προσωρινότητας που μας υποβάλλει η επίγνωση ότι κάποια μέρα αυτός ο κόσμος θα υπάρχει χωρίς εμάς.
Να ο άξονας που διαπερνάει τα δύο, εκ πρώτης όψεως διαφορετικά, μονόπρακτα που θα δείτε.
Με τον Τάσο, τον Λευτέρη και την Λουκία δουλέψαμε «αλά παλαιά» που λένε. Αφήσαμε τη φωνή του Τσέχωφ να σταλάξει στην ψυχή μας, να την ξεσηκώσει και μετά να την γαληνέψει. Να την οργώσει, να την γονιμοποιήσει και να την ξεχορταριάσει. Να την καταστήσει ικανή να λειτουργήσει σαν καλός αγωγός του ανθρωπισμού, σαν όργανο μετάγγισης λίγου από το ζωντανό αίμα του απόντος Τσέχωφ στις φλέβες σας, Κυρίες και Κύριοι.
Αποφύγαμε, όσο μας ήταν δυνατόν, τις μοχθηρές Συμπληγάδες που μας την έχουν στημένη στη γωνία και, μεταμφιεσμένες σε Σειρήνες, μας προτρέπουν:
-  Απλοποιήστε το για να καταλαβαίνουν οι αμαθείς…
- Όχι,  αποδομήστε το και περιπλέξτε το για να εκστασιάζονται οι        ημιμαθείς…
Αλλά το Θέατρο επιβιώνει χάρη στους φιλομαθείς.
Ευχαριστώ θερμότατα τον Γιάννη Μετζικώφ που έδωσε σχήμα στις οπτασίες μας.
Και ευγνωμονώ το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος που έδωσε για δυο ολόκληρα χρόνια στέγη στις εμμονές μου.
Γεια χαρά.
                                                                                                            Γιάννης Καλατζόπουλος


Χρόνια πολλά κύριε Τσέχωφ
Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλατζόπουλος
Σκηνικά-κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Μουσική επιμέλεια-φωτισμοί: Γιάννης Καλατζόπουλος
Οργάνωση παραγωγής: Ηλίας Κοτόπουλος

«Η κυρία χωρίς σκυλάκι»
Θεατρική διασκευή του Γκαμπριέλ Αρού βασισμένη στο διήγημα του Αντόν Τσέχωφ «Η κυρία με το σκυλάκι».
Απόδοση: Γιάννης Καλατζόπουλος

Διανομή (με σειρά εμφάνισης):
Τάσος Πανταζής (Δημήτρης), Λουκία Βασιλείου (Άννα)

«Το κύκνειο άσμα»
Δραματική σπουδή σε μία πράξη του Αντόν Τσέχωφ
Μετάφραση: Γιώργος Θέμελης

Διανομή (με σειρά εμφάνισης):
Τάσος Πανταζής (Βασίλι Βασίλιεβιτς Σφετλόβιντωφ), Λευτέρης Λιθαρής (Νικήτα Ιβάνιτς)

Έναρξη  παραστάσεων: Σάββατο 6/04/2013

Παραστάσεις:
Τετάρτη & Κυριακή 19.00
Πέμπτη, Παρασκευή21.00
Σάββατο 18.00 & 21.00


Τιμές Εισιτηρίων

Γενική είσοδος: 10 ευρώ
Φοιτητικό/Ομαδικό/Άτομα άνω των 65: 8 ευρώ 
Κάρτα Ανεργίας: 5 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων:
Ταμεία ΚΘΒΕ
Kαταστήματα Public Θεσσαλονίκης, www.public.gr
Τηλ: 13855 viva.gr

Ώρες λειτουργίας ταμείων
Eταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2): Τρίτη-Κυριακή: 9.30 π.μ.-21.30 μ.μ
Βασιλικό θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου): Τρίτη-Κυριακή: 9.30 π.μ.-21.30 μ.μ

Τηλ. κρατήσεων: 2315 200200

ΝΕΟ ΥΠΕΡΩΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ: ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ 2read more " 3 ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΘΒΕ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΝΩ ΠΟΛΗΣΔΩΡΕΑΝ  ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ
ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΝΩ ΠΟΛΗΣ

Την Τετάρτη 3 Απριλίου 2013 ο Δήμος Θεσσαλονίκης ξεκινά κύκλο δωρεάν μαθημάτων της ιταλικής γλώσσας, με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα όπως βίντεο, προβολές, cd, στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη της Άνω Πόλης, Κρίσπου 7.
Τα μαθήματα θα παραδίδει εθελοντικά ο καθηγητής Ιταλικής Γλώσσας Δημήτριος Δηλόπουλος και θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη από τις 18:00 έως τις 20:00. Αιτήσεις εγγραφών υποβάλλονται στη Γραμματεία της Περιφερειακής Βιβλιοθήκης Άνω Πόλης. Τηλέφωνο επικοινωνίας:  2310 219329.

read more " ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΝΩ ΠΟΛΗΣ "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

ΤΟ ΚΘΒΕ ΖΗΤΑ ΝΕΟΥΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΤο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα χρειαστεί επαγγελματίες ηθοποιούς, άνδρες και γυναίκες, κάτω των 40 ετών, για την καλοκαιρινή παραγωγή που θα πάρει μέρος στο Φεστιβάλ Επιδαύρου.

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν την
Δευτέρα 8 & Τρίτη 9 Απριλίου 2013 στην Αίθουσα Δοκιμών
(7ος όροφος)  της  Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών:
(Εθνικής Αμύνης 2, Θεσσαλονίκη).

Οι ενδιαφερόμενοι θα χρειαστεί να προσκομίσουν 2 βιογραφικά με φωτογραφία και θα πρέπει να ετοιμάσουν:
έναν θεατρικό μονόλογο της επιλογής τους, κατά προτίμηση από αρχαία κωμωδία,
ένα τραγούδι,
έναν αυτοσχεδιασμό.
Εάν παίζουν κάποιο μουσικό όργανο να το έχουν μαζί τους και να φορούν ρούχα πρόβας.

Τελευταία ημερομηνία δηλώσεων  συμμετοχής 
Παρασκευή 5 Απριλίου 2013 έως τις 15:00
στο γραφείο Παραγωγής- Περιοδειών  του Κ.Θ.Β.Ε.

Τηλέφωνο επικοινωνίας : 2315 200-008.


read more " ΤΟ ΚΘΒΕ ΖΗΤΑ ΝΕΟΥΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

КИЕВ (Κίεβο) του Σέρχιο Μπλάνκο, από την Ομάδα Νάμα - Αλλαγή στο πρόγραμμα των παραστάσεων


Αλλαγή στο πρόγραμμα των παραστάσεων

από 24 Μαρτίου η παράσταση της Κυριακής μετατρέπεται σε βραδινή (21.15)


КИЕВ (Κίεβο)

του Σέρχιο Μπλάνκο, από την Ομάδα Νάμα

Θα θέλαμε να σας ενημερώνουμε για μια αλλαγή που θα επέλθει στο πρόγραμμα των παραστάσεων Κίεβο.
                                                                      
Από 24  Μαρτίου 2013 η παράσταση της Κυριακής μετατρέπεται σε βραδινή (στις 21.15).
Το πρόγραμμα και τα λοιπά δεδομένα της παράστασης μπορείτε να τα δείτε αναλυτικά στον παρακάτω πίνακα.
                    Πρώτη παράσταση:  Σαββάτο 6 Οκτωβρίου 2012
             Τελευταία παράσταση:  Κυριακή 28 Απριλίου 2013
                               Παραστάσεις:  Τετάρτη έως Κυριακή 21:15
             Διάρκεια παράστασης:  110 λεπτά
                     Τιμές εισιτηρίων:  Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή
                                                18,00€ κανονικό,10,00€ φοιτητικό
Τιμές στις λαϊκές παραστάσεις: κάθε Τετάρτη & Πέμπτη 21.15
                                                16,00€ κανονικό, 10,00€ φοιτητικό
                                   Χώρος:  Κεντρική Σκηνή


Για διευκρινιστικούς λόγους θα θέλαμε να τονίσουμε ότι οι κυρίες Φ. Κομνηνού και Κ. Καραμπέτη συμμετέχουν στην παράσταση «Κίεβο» της ομάδας Νάμα, ερμηνεύοντας τον ίδιο ρόλο σε διαφορετικές ημέρες και ώρες της εβδομάδας. Το κοινό μπορεί να πληροφορείται ποια από τις δύο ηθοποιούς θα υποδύεται τον ρόλο σε συγκεκριμένη παράσταση από την ιστοσελίδα του θεάτρου www.epikolono.gr ή επικοινωνώντας με το ταμείο του θεάτρου. Όσοι θεατές θελήσουν  να παρακολουθήσουν ξανά την παράσταση με διαφορετική διανομή προβλέπεται εισιτήριο με μειωμένη τιμή για τις ημέρες Τετάρτη & Πέμπτη. Για περισσότερες πληροφορίες επ' αυτού επικοινωνήστε  με το ταμείο στο 210 5138067

read more " КИЕВ (Κίεβο) του Σέρχιο Μπλάνκο, από την Ομάδα Νάμα - Αλλαγή στο πρόγραμμα των παραστάσεων "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Κύκλος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Ο.Μ.Μ.Θ. Σεμινάριο Διεύθυνσης Χορωδίας με τον Αντώνη Κοντογεωργίου


Κύκλος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Ο.Μ.Μ.Θ.
 
Ο ΟΜΜΘ, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του και των παράλληλων δράσεών του, δίνει την ευκαιρία σε μέλη και διευθυντές χορωδιών να συμμετέχουν σε σεμινάριο Διεύθυνσης Χορωδίας με τον Αντώνη Κοντογεωργίου.
 
Το σεμινάριο, διάρκειας 12 ωρών, θα επικεντρωθεί σε πολλά σημαντικά θέματα που αφορούν στη διεύθυνση χορωδίας. Εφόσον το επιθυμεί, κάθε συμμετέχων μπορεί να προτείνει ένα έργο για μελέτη (4φωνο a capella) διάρκειας 2-3 λεπτών, το οποίο θα υποβάλλει με τη δήλωση συμμετοχής του.
 
Θέματα σεμιναρίου:
1.    Ιστορία της χορωδιακής μουσικής
2.    Οργάνωση χορωδίας
3.    Τεχνική διεύθυνσης - Η κορώνα - Το κλείσιμο
4.    Τεχνική αναπνοής - Τεχνική τραγουδιού
5.    Στοιχεία ανατομίας και φυσιολογίας της φωνής
6.    Φωνητική ενεργοποίηση
7.    Άρθρωση και εσωτερικός ρυθμός της γλώσσας
8.    Μεταφώνηση
9.    Οργάνωση δοκιμής και συναυλίας
10. Παλιά μουσική
11. Σύνθεση χορωδιακών προγραμμάτων
12. Τα διάφορα στυλ
13. Προβλήματα καθημερινής χορωδιακής πράξης
 
Επίσης, οι συμμετέχοντες προτείνεται να έχουν μελετήσει το βιβλίο του Αντώνη Κοντογεωργίου, “Η Διεύθυνση Χορωδίας”.
 
ΠΑ | 5 Απριλίου: 18:30 - 21:30
ΣΑ | 6 Απριλίου: 10:30 - 13:30, 18:30 – 21:30
ΚΥ | 7 Απριλίου: 10:30 - 13:30
 
Κόστος συμμετοχής στο σεμινάριο: 50 €
Επιθυμητές προϋποθέσεις συμμετοχής: τρίτη κατωτέρα πιάνου, αρμονία
Εγγραφές: στην ιστοσελίδα (www.tch.gr)  ή στα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής    
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
25ης Μαρτίου & παραλία / τηλ. 2310 895938-9 / www.tch.gr
read more " Κύκλος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Ο.Μ.Μ.Θ. Σεμινάριο Διεύθυνσης Χορωδίας με τον Αντώνη Κοντογεωργίου "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

ΜΝΗΜΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΠΚ.ΜΝΗΜΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
   Εκδήλωση - αφιέρωμα στη μνήμη των προσφύγων, με τίτλο: «Η εγκατάσταση των προσφύγων  στη Θεσσαλονίκη και η ανάπτυξη της πόλης. Ο προσφυγικός συνοικισμός Κάμπελ (Βότση) Θεσσαλονίκης», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3 Απριλίου και ώρα 20.00, στην Αίθουσα Θεάτρου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου.


   Ομιλητές: Μαρία Καζαντζίδου, ιστορικός του Ιστορικού Αρχείου    
                  Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Καλαμαριάς.
                  Παρασκευάς Σαββαΐδης, καθηγητής Α.Π.Θ.
                  Ανανίας Τσιραμπίδης, ομότιμος καθηγητής Α.Π.Θ.,
                  μέλος του Δ.Σ.  του Ι.Α.Π.Ε.

   Συντονιστής: Βασίλης Αθανασιάδης, καλλιτέχνης,
                       μέλος του Δ.Σ. του Ι.Α.Π.Ε.

   Συμμετέχουν:  Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος συνοικισμού Ναυάρχου
                         Βότση «Οι Μίθριοι» του Δήμου Καλαμαριάς, Πολιτιστικός         
                         Εξωραϊστικός Σύλλογος Κηφισιάς – Βότση και Ένωση       
                         Ποντίων Καλαμαριάς.

   Διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ιστορικό αρχείο Προσφυγικού ελληνισμού του Δήμου Καλαμαριάς.

   Η είσοδος είναι ε λ ε ύ θ ε ρ η για το κοινό.

read more " ΜΝΗΜΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΠΚ. "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Φεστιβάλ μέρες κλασσικής και συγχρονης μουσικής, στο ΒΠΚ.

Φεστιβάλ μέρες κλασσικής και συγχρονης μουσικής, στο ΒΠΚ.


read more " Φεστιβάλ μέρες κλασσικής και συγχρονης μουσικής, στο ΒΠΚ. "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας Γράμμα στον Ορέστη του Ιάκωβου Καμπανέλλη Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου


ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας

Γράμμα στον Ορέστη
του Ιάκωβου Καμπανέλλη

Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου
Παρασκευή 5 και Σάββατο 6 Απριλίου στις 21.00
Κυριακή 7 Απριλίου στις 20.00Ένα από τα λιγότερο γνωστά έργα του Ιάκωβου Καμπανέλλη το «Γράμμα στον Ορέστη», φέρνει στην πόλη μας το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη.

Το κείμενο του Ιάκωβου Καμπανέλλη - η δική του λοξή ματιά πάνω στο μύθο των Ατρειδών- δίνει τη δυνατότητα και τη δύναμη μιας σύγχρονης προσέγγισης στον αρχαίο μύθο.

Το «Γράμμα στον Ορέστη» παρουσιάζεται την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Απριλίου στις 21.00 καθώς και την Κυριακή 7 Απριλίου στις 20.00, στο Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου.

Επτά χαρτόκουτα, ελάχιστοι ήχοι, το κείμενο και το σώμα είναι όλα όσα χρειάζονται και επιστρατεύονται.

Μέσα από το σώμα της Ελένης Ουζουνίδου, δημιουργείται μια σκυταλοδρομία γυναικείων μορφών, φωνών, σωμάτων, παθημάτων, παραλλαγών πάνω στη μάσκα της Κλυταιμνήστρας που την χαρακτηρίζει ένας τόνος απελπισίας, αλλά και αγάπης μαζί.

Η μεγάλη της απολογία μέσα στους αιώνες για την αδικία που έχει επωμιστεί.
Η Κλυταιμνήστρα ζητά τη συμφιλίωση, τη λήθη, τη δικαιοσύνη, τη συγχώρεση. Θέλει να ησυχάσει μέσα στο θολωτό της τάφο, στις Μυκήνες.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης
Σκηνικά- Κοστούμια: Ελένη Στρούλια
Σύνθεση ήχων: Αθηνά Καφετζή
Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Συμεωνίδου

Ερμηνεύει η Ελένη Ουζουνίδου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΔHMOTIKO ΠEPIΦEPEIAKO ΘEATPO KABAΛAΣ
ΦΙΛΙΠΠΟΥ 4, Τ.Κ.654 03–ΤΗΛ. 2510/220876-7, FAX 220878 e-mail: thkavala@otenet.gr


Το χέρι που σκότωσε -το ίδιο χέρι - γράφει το γράμμα.
Στο γιο της .Τον Ορέστη.

Αλλά και σε όλους εμάς.

Η Κλυταιμνήστρα, η καταδικασμένη -ζητάει να πάψουν πια οι καταδίκες. Υψώνει λευκό μαντίλι, ζητάει ανακωχή. Παραδίνεται. Ζητάει να ησυχάσει. Να κοιμηθεί. Αρκετά, με τα δικαστήρια των αιώνων.
Δεν γράφει σε χαρτί, χτυπάει, σκάβει πάνω στις μεγάλες πέτρες. Βουλιάζει. Φωνάζει.
Ζητάει Δικαιοσύνη. Αγάπη. Αποκατάσταση.
Ζητάει τα παιδιά της. Την Ηλέκτρα. Την Ιφιγένεια.
Τον αγαπημένο της. Τον εραστή της, τον Αίγισθο.
Μέσα από τον θολωτό της τάφο. Τις Μυκήνες. Τα περβόλια του Άργους.

Θοδωρής ΓκόνηςΓράμμα στον Ορέστη
του Ιάκωβου Καμπανέλλη

Διάρκεια : 60’
Εισιτήρια 10 € - 5 €Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 – 7 ώρες γραφείου.


Προπώληση εισιτηρίων πραγματοποιείται καθημερινά 11.00 – 14.00 και 18.00 – 20.00, στο Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρ. ΕΟΤ) στην κεντρική πλατεία Καβάλας (τηλ. ταμείου 2510 620 566).ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας

read more " ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας Γράμμα στον Ορέστη του Ιάκωβου Καμπανέλλη Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »