Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου 2019

INTERLIFE 2019

read more " INTERLIFE 2019 "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

INFACOMA & AQUATHERM ATHENS

ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ INFACOMA & AQUATHERM ATHENS


210 εκθέτες, 6.500 τ.μ εκθεσιακός χώρος
και προσκεκλημένοι εμπορικοί επισκέπτες
από Ρωσία, Ρουμανία, Τυνησία και Αίγυπτο
στις Infacoma & Aquatherm Athens 2019

Το εκθεσιακό «δίδυμο» της δόμησης και της ενέργειας
εγκαινιάζεται αύριο στο MEC Παιανίας

Με 210 Έλληνες και ξένους εκθέτες εγκαινιάζεται αύριο Παρασκευή το εκθεσιακό «δίδυμο» Infacoma & Aquatherm Athens 2019 στο MEC Παιανίας. Το μεγάλο εκθεσιακό γεγονός, που αφορά στους κλάδους της δόμησης και της ενέργειας και είναι στοχευμένο αποκλειστικά στους επαγγελματίες, καταλαμβάνει εκθεσιακό χώρο 6.500 τ.μ., ενώ θα φιλοξενήσει προσκεκλημένους εμπορικούς επισκέπτες από τη Ρωσία, τη Ρουμανία, την Τυνησία και την Αίγυπτο. Infacoma & Aquatherm θα διαρκέσουν έως τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου.

Στο πλαίσιο των δύο εκθέσεων θα παρουσιαστούν όλες οι νέες τάσεις στα σύγχρονα υλικά, καθώς και οι βέλτιστες επιχειρησιακές λύσεις όσον αφορά τη δόμηση, τις κατασκευές, την ανακαίνιση, τα αλουμίνια, τον εξοπλισμό, την ενέργεια, τη θέρμανση, την ψύξη, τον εξαερισμό, αλλά και τις τεχνολογίες νερού (HVAC). Επίσης, θα προβληθούν οι τεχνολογικές καινοτομίες και τα νέα υλικά που αναπτύσσονται με σεβασμό στο περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη.
Σε συνέχεια της πρωτοβουλίας Digital Greece, του θεματικού πάρκου νεοφυούς επιχειρηματικότητας που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην 83η ΔΕΘ, η ΔΕΘ-Helexpo, το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και οι Industry Disruptors Game Changers θα παρουσιάσουν το EnergyTech edition @ Infacoma Aquatherm 2019. Kαινοτόμες startups που δραστηριοποιούνται, μεταξύ άλλων, στους τομείς της βελτιστοποίησης ποιότητας κι αντοχής των υλικών, των εναλλακτικών πηγών ενέργειας και στις «πράσινες» κατασκευές, θα παρουσιάσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.
Τις εκθέσεις Infacoma & Aquatherm Αthens 2019 θα πλαισιώσει ένα πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, με τη συμμετοχή κλαδικών φορέων, εξειδικευμένων επαγγελματιών, επιστημόνων εισηγητών και επιχειρήσεων. Ενημερωτικά σεμινάρια, ημερίδες, ομιλίες, παρουσιάσεις νέων τεχνολογιών, αλλά και πολλές συναφείς δράσεις αναμένεται να προσελκύσουν το κοινό, με βασικά θέματα συζήτησης την «πράσινη» δόμηση και την εξοικονόμηση της ενέργειας. Στις παράλληλες εκδηλώσεις θα συμμετέχουν η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αλουμινοσιδηροκατασκευαστών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων, ο Σύλλογος Ελληνικών Επιχειρήσεων Πισίνας και Υδρομασάζ και η εταιρεία AMCO.
Στο πλαίσιο του εκθεσιακού «διδύμου» θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 500 προγραμματισμένες συναντήσεις B2B μεταξύ των εκθετών και προσκεκλημένων εμπορικών επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Οι Infacoma & Aquatherm Athens 2019 συνδιοργανώνονται από τη ΔΕΘ-Helexpo και την εταιρεία Be-Best.
read more " INFACOMA & AQUATHERM ATHENS "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Αύξηση Εσόδων και καινοτόμα Προγράμματα για την ΙNTERLIFEΑύξηση Εσόδων και καινοτόμα Προγράμματα για την ΙNTERLIFE

Με άνοδο Εσόδων, και δημιουργία νέων, καινοτόμων Ασφαλιστικών Προγραμμάτων έκλεισε τη Χρήση του 2018 η INTERLIFE ΑΑΕΓΑ, εκπληρώνοντας στο ακέραιο τους στόχους που είχε θέσει για αύξηση Οικονομικών μεγεθών, Υπηρεσιών και Ανθρώπινου Δυναμικού, διατήρηση του υψηλού Δείκτη Φερεγγυότητας, ανανέωση της εμπιστοσύνης των Συνεργατών/Διαμεσολαβητών και επένδυση στο κοινωνικό πρόσωπο της Εταιρίας.


Πιο αναλυτικά:

Η Χρήση της περασμένης χρονιάς έκλεισε για την Εταιρία με αυξημένα Έσοδα Ασφαλιστικών Εργασιών. Τα Δεδουλευμένα Ασφάλιστρα αυξήθηκαν το 2018 κατά 10,02% (60,85 εκατ. € έναντι  55,31 εκατ. €) και τα εγγεγραμμένα κατά 6,82% (63,06 εκατ. € έναντι 59,04 εκατ. €), ενώ ο στόλος των Ασφαλισμένων Οχημάτων αυξήθηκε κατά  1,07% έναντι της προηγούμενης χρονιάς (333.421 στις 31/12/2018). Επιπλέον, το 2018 αναμένεται να κλείσει με υψηλά λειτουργικά Κέρδη,  παρά την πολύ δύσκολη χρονιά για τις αποδόσεις των επενδύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.


Συνεπής στην αναπτυξιακή της πορεία, η INTERLIFE αύξησε τις Επενδύσεις της κατά 2,7% σε σχέση με το 2017, με το συνολικό Χαρτοφυλάκιο Επενδύσεων και Διαθεσίμων να ανέρχεται στα 178,8 εκατ. € έναντι 174,08 εκατ. €.

Ταυτόχρονα, αυξήθηκαν τα Αποθέματα κατά 3,76% (108,6 εκατ. € έναντι 104,66 εκατ. € το 2017) με το Δείκτη Κάλυψης Αποθεμάτων να ανέρχεται στο 1,65. Τέλος, με βάση το νέο εποπτικό πλαίσιο Solvency II, ο Δείκτης Ελαχίστου (αναγκαίου) Κεφαλαίου Φερεγγυότητας (MCR) της Εταιρίας αναμένεται να ξεπεράσει το 570%, ενώ ο ιδιαίτερα σημαντικός Δείκτης Απαιτούμενου Κεφαλαίου Φερεγγυότητας (SCR) αναμένεται να κυμανθεί κοντά στο 170%, υπερβαίνοντας κατά πολύ τους στόχους που είχε βάλει η Εταιρία για το 2018.

Με εξαιρετικά ικανοποιητικές αποδόσεις κινείται και το Αμοιβαίο Κεφάλαιο INTERLIFE ΜΙΚΤΟ, με τη σωρευτική του απόδοση για την περίοδο 31/12/2015 – 31/12/2018 (τριετία) να ανέρχεται στο 28,19%. Το ΑΚ της INTERLIFE διαχειρίζεται από το 2009 η ALPHA TRUST.

Σε ότι αφορά την Παραγωγή νέων Προϊόντων το “LIFE Care”, το “BONUS x5” και το ανανεωμένο “Υγεία MAXIMUM” είναι τα τρία νέα Προγράμματα Υγείας που σχεδίασε το 2018 η INTERLIFE Ασφαλιστική, ανταποκρινόμενη στην αυξημένη ζήτηση για Ιδιωτική Ασφάλιση Υγείας των πολιτών. Επιπλέον, πρόσφατα δημιούργησε το Υγεία OPTIMUM, ένα ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Υγείας, με γνώμονα τις ανάγκες των ασφαλιζομένων για αναβαθμισμένες και ουσιαστικές παροχές.
Στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, η INTERLIFE συνεχίζει να υλοποιεί το πρόγραμμα «προσφέρω …αλλιώς», στο πλαίσιο του οποίου στηρίζει το Άλμα Ζωής Θεσσαλονίκης, την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, το Ναυτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης, την «ΕΛΕΠΑΑΠ», τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών Βορείου Ελλάδος, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Καρπάθου, το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού - ΚΜΟΠ (για το πρόγραμμα «Live Without Bullying»), τους Γιατρούς του Κόσμου, το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Αθλητικά Σωματεία σε όλη την Ελλάδα, ενώ για άλλη μια χρονιά προχώρησε στην παροχή 6 τόνων τροφίμων σε Κοινωνικά Παντοπωλεία.

read more " Αύξηση Εσόδων και καινοτόμα Προγράμματα για την ΙNTERLIFE "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

4η Art ThessalonikiInternational Contemporary Art Fair

Πρόδρομη ΕκδήλωσηΜετά τις τρεις πετυχημένες διοργανώσεις και τη ψήφο εμπιστοσύνης του φιλότεχνου κοινού που προήλθε από 22 χώρες, η 4η Art ThessalonikiInternational Contemporary Art Fair ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες της την Πέμπτη 21 έως Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019.
Η 4η Art Thessaloniki στα πλαίσια  των πρόδρομων εκδηλώσεών της την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου και ώρα 18.00 στον ισόγειο χώρο κάτω από το συνεδριακό κέντρο Αιμίλιος Ριάδης της ΔΕΘ –HELEXPO θα φιλοξενήσει την εκδήλωση  «Γιαννούλης Χαλεπάς ( 1851-1938 )– Η ζωή και το έργο του»  με ομιλία από τη γνωστή γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη, βασισμένη στην ειδική έρευνα που έχει πραγματοποιήσει για τη ζωή και το έργο του στο χώρο της σύγχρονης γλυπτικής.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Ελεύθερο parking εντός των χώρων της ΔΕΘ -HELEXPO
Πληροφορίες  2310 291.117 και 2310 257.552

 

read more " 4η Art ThessalonikiInternational Contemporary Art Fair "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

ΣΙΝΕ ΓΛΑΥΚΟΣ - Ο ηθοποιός Δημήτρης Πιατάς στην Καβάλα και στη Θεσσαλονίκη για το νέο του βιβλίο


Ο Δημήτρης Πιατάς παρουσιάζει 
στην Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη
το νέο του βιβλίο
ΣΙΝΕ ΛΑΥΚΟΣ
 
Ο διάσημος ηθοποιός σε ρόλο συγγραφέα μάς ανοίγει την πόρτα ενός κόσμου αναμνήσεων και ονείρων προβάλλοντας στις σελίδες του Σινέ Λαύκος που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ριπές μνήμης, αποτυπώματα που χάνονται, επεισόδια ανολοκλήρωτα, ήχους που σβήνουν. Ο Δημήτρης Πιατάς χαράσσει πορεία βορινή και κάνει δύο στάσεις: στην Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη. 
Πιο αναλυτικά θα βρεθεί στην Καβάλα, τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019, στις 7 μ.μ., στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου (Αβέρωφ 16). Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας Θοδωρής Γκόνης και ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Θεόδωρος Θεοδωρίδης. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηεμμανουήλ. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας και τα PUBLIC.

Την επόμενη ημέρα, την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019, ο δημοφιλής ηθοποιός θα βρίσκεται στο βιβλιοπωλείο Public της Τσιμισκή, στη Θεσσαλονίκη, στις 7 το βράδυ. Θα μιλήσουν ο Υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και Καθηγητής-Συγκοινωνιολόγος στο ΑΠΘ Σπύρος Βούγιας και ο συγγραφέας Σάκης Σερέφας.

Στο βιβλίο αυτό ο Πιατάς απευθύνει στον αναγνώστη έναν παραμυθιάρικο και παραμυθητικό, δηλαδή παρηγορητικό, χαιρετισμό, ως άλλος Λουκιανός: Μελλοντικέ νεκρέ αναγνώστη, θα ζεις όσο υπάρχουν ζώντες που μιλάνε για σένα πάνω στον πλανήτη Γη. Στήνει ένα κεφάτο και στοχαστικό πολυθέαμα για την απώλεια και την απουσία φίλων και αγαπημένων, με σκηνικό τον Λαύκο στο βουνό των Κενταύρων.

Kάποτε που φιλοξένησα μια φίλη μου, μου εκμυστηρεύθηκε το επόμενο πρωινό ότι στην κλειστή πόρτα του δωματίου της πέρασε η φιγούρα μιας γιαγιάς, που τη ρώτησε τι δουλειά είχε στο σπίτι της. Εκείνη απάντησε ότι ήταν φιλοξενούμενή μου και η άυλη μορφή τής είπε πόσο ευχαριστημένη ήταν που αγαπούσα το δικό της σπίτι και χάθηκε όπως παρουσιάστηκε. Γέλασα, της εξήγησα ότι κάθε σπίτι που έχει περάσει έναν αιώνα ζωής και σέβεται τον εαυτό του δεν μπορεί να μην έχει φάντασμα. Πέρασαν τα χρόνια, μια μέρα συζητώντας με τη γειτόνισσα μου είπε ότι από όταν ήταν κοριτσάκι δεν θυμόταν να μένει κανείς στο σπίτι, εκτός από μια «μανιά» – έτσι λένε τις υπερήλικες γυναίκες, ετυμολογικά βγαίνει από το μάνα-γεννήτωρ και «μανία» ζωής.
απόσπασμα από το βιβλίο

Στο προλογικό σημείωμα ο συγγραφέας Σάκης Σερέφας γράφει:
«Υπέρμαχος ενός εκλεπτυσμένου πρωτογονισμού, ο Πιατάς καταβροχθίζει λύπες και χαρές, αναμνήσεις, απουσίες, αισθήματα, τους ανθρώπους και τη φύση, ιστορικά και επιστημονικά δεδομένα, φιλοσοφικές θεωρίες, ποίηση, θέατρο, ταινίες, κόμικς, μύθους, με την ανελέητη όρεξη του ανθρώπου που θέλει να χορτάσει ζωή». 

Σε συνέντευξή του ο Δημήτρης Πιατάς αναφέρει ότι το βιβλίο προέκυψε από τα τετράδια που γέμιζε με σημειώσεις στα ταξίδια του στο αναπαλαιωμένο σπίτι του 1875 που διατηρεί στο ομώνυμο χωριό του Πηλίου.
Επίσης σε ερώτηση γιατί δεν γράφουν συχνά οι ηθοποιοί και ποιος είναι ο λόγος που αποφεύγουν τη συγγραφή η απάντησή του είναι αφοπλιστική: «Γιατί δεν υπάρχει ελεύθερος χρόνος για τον ενεργό ηθοποιό. Πρέπει ψυχή και σώματι να υπηρετεί την τέχνη του».

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΙΑΤΑ
Ο Δηµήτρης Πιατάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1951 και αποφοίτησε από τη Δραµατική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Υπήρξε ιδρυτικό µέλος του Αµφιθεάτρου του Σπύρου Ευαγγελάτου. Συνεργάστηκε µε το Ελεύθερο Θέατρο και την Ελεύθερη Σκηνή σε µια σειρά από επιτυχηµένες επιθεωρήσεις. Ως θιασάρχης ανέβασε αρκετά κλασικά έργα, ελληνικά και ξένα.
Ως πρωταγωνιστής έχει ερµηνεύσει ρόλους κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου σε συνεργασία µε µεγάλους θεατρικούς φορείς, όπως το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Μέγαρο Μουσικής, η Εθνική Λυρική Σκηνή, και µε αρκετά ΔΗΠΕΘΕ. Έχει λάβει µέρος σε ραδιοφωνικές και σε τηλεοπτικές παραγωγές, καθώς και σε πολλές κινηµατογραφικές ταινίες.
To Σινέ Λαύκος είναι το τρίτο κατά σειρά βιβλίο του, µετά το Μηχανάκι, γκόµενα και αρχηγός (1982) και τη θεατρική διασκευή του έργου Ο καλός στρατιώτης Σβέικ (1997).
 
read more " ΣΙΝΕ ΓΛΑΥΚΟΣ - Ο ηθοποιός Δημήτρης Πιατάς στην Καβάλα και στη Θεσσαλονίκη για το νέο του βιβλίο "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Tο «άναμμα του Φανού» αναβιώνει την Τσικνοπέμπτη στη Δημοτική Κοινότητα Πλαγιαρίου του Δήμου Θέρμης


Tο «άναμμα του Φανού» αναβιώνει την Τσικνοπέμπτη στη Δημοτική Κοινότητα
Πλαγιαρίου του Δήμου Θέρμης. Στις 28 Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα
στο κεντρικό πάρκο Δημοτικής Κοινότητας Πλαγιαρίου ένα μεγάλο
αποκριάτικο γλέντι με τον « Φανό ΣΚ’ΡΚΑ» από την Κοζάνη, θα
διασκεδάσει μικρούς και μεγάλους με ένα ξεχωριστό παραδοσιακό
ξεφάντωμα, άφθονο κέφι και χορό. Στις έξι το απόγευμα της
Τσικνοπέμπτης, στο Δημοτικό Πάρκο του Πλαγιαρίου ένα μοναδικό
παραδοσιακό αποκριάτικο γλέντι περιμένει μικρούς και μεγάλους. Ελάτε
τη φετινή Τσικνοπέμπτη 28 Φεβρουαρίου  να αναβιώσουμε ένα μοναδικό
παραδοσιακό γλέντι με τη συμμετοχή 50  χορευτών- τραγουδιστών με
τοπικές ενδυμασίες που τραγουδούν και χορεύουν με τα περίφημα σκωπτικά
αποκριάτικα Κοζανίτικα τραγούδια. Την επιμέλεια της μουσικής
αναλαμβάνουν με κέφι και ζωντάνια για μία ακόμη χρονιά τα «Χάλκινα της
Κοζάνης», με τα παραδοσιακά Κοζανίτικα κιχιά και το καλό κόκκινο κρασί
που θα προσφερθεί σε όλους δωρεάν. Στο χορευτικό μέρος της φετινής
διοργάνωσης θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων τα τμήματα παραδοσιακών χορών
και Λάτιν του Αθλητικού και Μορφωτικού Συλλόγου Ορφέα Πλαγιαρίου.

Στην διοργάνωση της εκδήλωσης συμμετέχουν επίσης :
Η Δ.Ε.Π.Π.Α.Θ, η Δημοτική Κοινότητα Πλαγιαρίου, το Σχολειό της Φύσης,
η Ομάδα Πολιτικής Προστασίας Μικρας, το δένδρο ζωής, οι αθλητικοί
σύλλογοι – Αστέρας και Ορφέας Πλαγιαρίου και ο Σύλλογος γονέων και
κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου Πλαγιαρίου.

Λίγα λόγια για το έθιμο

Φανός.
Η ιδιαιτερότητα του Κοζανίτικου Φανού
Τρία είναι τα κύρια στοιχεία που κάνουν τον Φανό της Κοζάνης ξεχωριστό
κατά την Ματίνα Μόμτσιου-Τσικριτζή:
1. Ο συνδυασμός του ανάμματος της φωτιάς με το ιδιότυπο τραγούδι γύρω
απ’ αυτήν. Ενώ σε άλλες πόλεις της Ελλάδας ανάβουν μεγάλες φωτιές στο
χώμα για ευχετήριες ή καθαρτήριες, τελετές στην Κοζάνη συνδυάζεται επί
πλέον με την ιδέα της ανατροπής, της αμφισβήτησης ιδεών και ιεραρχίας
και την κατάργηση κάθε ορίου που εμπεριέχει η Αποκριά.

2. Η μορφή του Φανού. Δεν ανάβεται μία τεράστια φωτιά στο χώμα που
συνεχώς πρέπει να τροφοδοτείται για να μη σβήσει εύκολα, όπως
συμβαίνει σε πολλά μέρη της Ελλάδος. Στην Κοζάνη ανάβεται μία μικρή
φωτιά επάνω σε βωμό και απλώς συντηρείται η φλόγα της ώστε να
διαρκέσει ώρες ολόκληρες. Η φωτιά είναι το σημείο αναφοράς του Φανού
και γύρω από αυτήν εξελίσσονται τα διάφορα δρώμενα.
3. Η ύπαρξη πολλών Φανών είναι το τρίο στοιχείο στη διαφορετικότητά
του. Δεν ανάβεται μία μεγάλη φωτιά στην πλατεία όπως συμβαίνει αλλού.
Στην Κοζάνη υπάρχουν πολλές εστίες στα σταυροδρόμια κάθε γειτονιάς,
δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους οικοδεσπότες κάθε Φανού να βάζουν το
δικό τους προσωπικό στοιχείο που τους διαφοροποιεί από τους άλλους.
Επιτρέπεται έτσι στον επισκέπτη η μετάβαση από Φανό σε Φανό που
ρίχνεται συνεχώς σε ένα καινούργιο ξεφάντωμα.
Τι είναι ο Φανός
Είναι μία γιορτή με λατρευτικό αλλά και ανατρεπτικό χαρακτήρα που
στήνεται γύρω από ένα βωμό στον οποίο η φωτιά καίει όλη τη νύχτα και
γίνεται το βράδυ της «Τρανής της Απουκράς» όταν το κέφι έχει φτάσει
στα ύψη. Γύρω από τη φωτιά σχηματίζεται ένας κύκλος με επικεφαλής τον
κορυφαίο τραγουδιστή, ο οποίος τραγουδάει πρώτος και μόνος του τα
αποκριάτικα τραγούδια ακολουθούμενος από το χορό που επαναλαμβάνει
ομαδικά και με τον ίδιο τρόπο τον στίχο. Η εκδήλωση πραγματοποιείται
σε συγκεκριμένα μέρη της Κοζάνης που συνήθως είναι τα σταυροδρόμια
κάθε γειτονιάς. Είναι καλά οργανωμένη από τους κατοίκους της γειτονιάς
και ο καθένας αναλαμβάνει από μία αποστολή: το κέρασμα, την
τροφοδοσία, το τραγούδι κτλ. Ο εθελοντισμός στην πλήρη αποθέωσή του!
Ο Φανός παλαιότερα
Την Κυριακή της μικρής Αποκριάς τα παιδιά της γειτονιάς κρατώντας ένα
τσίγκινο πιάτο στέκονταν στην έξοδο των εκκλησιών, στα σταυροδρόμια ή
τις βρύσες και προκαλούσαν τους περαστικούς : «Ό,τι έχετε ευχαρίστηση
για το φανό μας!».
Όλοι έδιναν με ευχαρίστηση! Τα χρήματα που συγκεντρώνονταν
προορίζονταν για την αγορά δαδιού για το άναμμα του Φανού.
Οι νοικοκυρές της γειτονιάς ετοίμαζαν τα κεράσματα: κιχιά, μεζέδες και
γλυκίσματα για να τα προσφέρουν στους παρευρισκόμενους. Οι άνδρες
ετοίμαζαν το κρασί που θα έπιναν και θα κερνούσαν στο Φανό. Το πρωί
επισκέπτονταν τα κοσμικά κέντρα της εποχής και μάζευαν τις πεταγμένες
σερπαντίνες. Αυτές τις έκαναν μεγάλες φούντες που τις έδεναν σε δυνατό
σχοινί το οποίο στερέωναν σε μπαλκόνια, δέντρα ή κολώνες γύρω από το
Φανό διακοσμώντας τον.
Στο κέντρο του σταυροδρομιού έχτιζαν μία ξηρολιθιά ύψους ενός μέτρου
περίπου και στο κέντρο τοποθετούσαν μια σιδερένια απλάδα όπου θα
έκαιγε το δαδί.

Περιοχή συνημμένων
read more " Tο «άναμμα του Φανού» αναβιώνει την Τσικνοπέμπτη στη Δημοτική Κοινότητα Πλαγιαρίου του Δήμου Θέρμης "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΗΣ Εγκλήματα στο ρεμπέτικο ΜΥΛΟΣ CLUB


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΗΣ
Εγκλήματα στο ρεμπέτικο
ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019
ΜΥΛΟΣ CLUB
Ποιός σκότωσε τον Σακαφλιά? Αργιλέ μου γιατί σβήνεις? Τι γυρεύουν οι μπάτσοι τέτοια ώρα? Γιατί αντιλαλούν οι φυλακές?
Σε αυτά και άλλα τέτοια βασανιστικά ερωτήματα έρχεται να απαντήσει φέτος το χειμώνα ο Δημήτρης Μυστακίδης. Και μαζί μ αυτά, να φωτίσει μεγάλα εγκλήματα που συντάραξαν την Ελλάδα του Μεσοπολέμου και που καταγράφηκαν με τον πιο γλαφυρό τρόπο μέσα από ρεμπέτικα τραγούδια.
Εγκλήματα πάθους και τιμής, παρανομίες και προσωπικές διαμάχες του τότε, θα δημιουργήσουν στο σήμερα μια ξεχωριστή φιλμ νουάρ ατμόσφαιρα, μεταφέροντας το πάντα επίκαιρο μήνυμα του ρεμπέτικου. Για μια εμπεριστατωμένη και σε βάθος έρευνα, ο πολυοργανίστας Δημήτρης Μυστακίδης, πέρα από τη λαϊκή κιθάρα που τον συνόδευε αποκλειστικά ως σήμερα, φέρνει στη σκηνή και άλλα μουσικά όργανα και υπόσχεται να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.
INFOΜύλος Club
Ανδρέου Γεωργίου 56, περιοχή Σφαγεία
Ωρα προσέλευσης: 21:30
Ώρα έναρξης 22:30
------------------------------------------
Προπώληση: 10€
Ταμείο: 12€
---------------------------------------------
? Η αγορά του εισιτήριου δεν εξασφαλίζει θέση καθημένου. Για κρατήσεις θέσεων επικοινωνείτε στο 2310.510081, 6949950530
? Το εισιτήριο είναι θεάματος και δεν περιλαμβάνει ποτό
--------------------------------------------
ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ:
ΣΑΡΩΘΡΟΝ (Λαδάδικα, Κατούνη 17 - 2310.538282)
ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ (Πλατεία Ναυαρίνου 14 - 2310.278515)
ΔΙΩΡΟΦΟΝ (Καλαμαριά, Κερασούντος 81 - 2310.453998)
ΠΡΙΓΚΗΠΟΣ (Αποστόλου Παύλου 22 - 2310.248188)
JOLLITY (Εύοσμος, Παύλου Μελά 25 - 2310.759409)
-------------------------------------------------
Κρατησεις: Αποστολή στο inbox της σελίδας Mylos Club Thessaloniki με το ονομα σας, τηλέφωνο και αριθμό ατόμων


read more " ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΗΣ Εγκλήματα στο ρεμπέτικο ΜΥΛΟΣ CLUB "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Ο «Χορός των Ανεμώνων» το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 9μ.μ., στο Hyatt Regency Thessaloniki


Η Πρόεδρος κα Μαίρη Ευθυμιάδου και τα μέλη του Δ.Σ. του «Ασύλου του Παιδιού»
με την ευκαιρία του εορτασμού των 100 χρόνων σας προσκαλούν
στον «Χορό των Ανεμώνων»
το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 9μ.μ., στο Hyatt Regency Thessaloniki
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Ευγενική συμμετοχή: Λάκης Γαβαλάς 
Συντονισμός εκδήλωσης: Βίκυ Χατζηβασιλείου
Live band: Souled Οut, Dj: Ανδρέας Νικάκης
Τα έσοδα του Χορού θα διατεθούν για την υποστήριξη των σκοπών του Ιδρύματος
Κρατήσεις: Epi-Direct, Λήδα Παπαδοπούλου, 2310 227 225
read more " Ο «Χορός των Ανεμώνων» το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 9μ.μ., στο Hyatt Regency Thessaloniki "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »