Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2019

1ο YOUTH STAGE στην Καλαμαριά ΄Ένα βήμα στους ταλαντούχους νέους με καλλιτεχνικές ανησυχίες


                               

      1ο  YOUTH STAGE  στην Καλαμαριά
΄Ένα βήμα στους ταλαντούχους νέους με καλλιτεχνικές ανησυχίες

Το Τμήμα Παιδείας, Αθλητισμού, Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Καλαμαριάς, οργανώνει για πρώτη φορά φέτος, μια γιορτή που απευθύνεται σε νέους ανθρώπους. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός νέου θεσμού με τίτλο, 1ο  YOUTH STAGE  η οποία  θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 12 Μαΐου 2019, και θα δώσει βήμα στους νέους με καλλιτεχνική φύση να αναπτύξουν τη δημιουργική τους έκφραση συμμετέχοντας σε μια γιορτή νέων ανθρώπων.

Συγκεκριμένα, καλούνται οι  νέοι ηλικίας από 17 έως 26 ετών,  που έχουν ταλέντο στη συγγραφή  βιβλίων ή ποιημάτων, που  ασχολούνται με κάποιο μουσικό όργανο, που είναι εικαστικοί και θέλουν να παρουσιάσουν το έργο τους, αυτοί οι οποίοι συμμετέχουν σε κάποια χορωδία, ή ομάδα χορού ή θεατρική ομάδα και θέλουν να δείξουν την σκηνοθετική τους ματιά, μέσα από τη δημιουργία μιας ταινίας μικρού μήκους ή ντοκιμαντέρ, ή διαθέτουν κάτι νέο και φρέσκο που θέλουν να μοιραστούν, να  απευθυνθούν στον Δήμο  Καλαμαριάς.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε χώρους πολιτισμού και σε ανοιχτούς χώρους του Δήμου Καλαμαριάς. Ο Δήμος θα παρέχει επίσης σκηνή, ηχητική κάλυψη και φωτιστικό εξοπλισμό, καθώς και προβολή των εκδηλώσεων.
Οι Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το αρμόδιο γραφείο (κ. Λυμπέρη) στο : 2313 314 170 ή μπορούν να δηλώνουν ηλεκτρονικά την συμμετοχή τους στο e-mail: youthstage@kalamaria.gr
Ημερίδα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου -  Citylab
στην Καλαμαριά

Ημερίδα για το 1ο Citylab που αφορά  τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου Καλαμαριάς με την τεχνολογική και οργανωτική υποστήριξη της Ελληνικής εταιρείας καινοτομίας Crowdpolicy, πραγματοποιήθηκε σήμερα  Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου 2019  , στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς  (Καραμαούνα 1 πλατεία Σκρά).

Στην ημερίδα συμμετείχαν Αντιδήμαρχοι και στελέχη του Δήμου από όλες τις αρμόδιες διευθύνσεις και τμήματα τα οποία εμπλέκονται με έργα και δράσεις ηλεκτρονικής διακυβέρνησης αλλά και όσοι επιθυμούσαν να συμβάλλουν στην βελτίωση του τόπου και την τοπική ανάπτυξη, με εργαλείο τις καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες και τεχνολογίες.

Ο Δήμος Καλαμαριάς  ανταποκρινόμενος στις ανάγκες, στις προκλήσεις και στις ευκαιρίες της ψηφιακής εποχής, φιλοδοξεί να καταστεί η Καλαμαριά «έξυπνη»  πόλη, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.
Στην κούρσα του εκσυγχρονισμού και της καινοτομίας, ο Δήμος επιθυμεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα σε ένα γενικότερο σχεδιασμό φτιάχνοντας χρήσιμα εργαλεία και καλές πρακτικές για πολίτες – επιχειρήσεις – αποδοτικότητα υπηρεσιών.
Στόχος αυτής της σύγχρονης οργάνωσης και λειτουργίας του Δήμου είναι να εξυπηρετεί:
·        Την δημιουργία προϋποθέσεων για τη διεύρυνση του αναπτυξιακού ρόλου του Δήμου, μέσω της βελτίωσης της ικανότητάς του να σχεδιάζει και να υλοποιεί προγράμματα οικονομικής ανάπτυξης, κοινωνικής πολιτικής, προστασίας του περιβάλλοντος κλπ. και να τα εντάσσει στις διαδικασίες προγραμματισμού σε εθνικό επίπεδο καθώς και στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ
·        Την βελτίωση του βαθμού εξυπηρέτησης των πολιτών, της ποιότητας και της αποδοτικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Μία τέτοια αντίστοιχη καινοτόμα υπηρεσία είναι αυτή του αυτόματου ψηφιακού βοηθού ή αλλιώς chatbot. Οι αυτόματοι ψηφιακοί βοηθοί έχουν εισβάλλει στην καθημερινότητά μας και έχουν αναλάβει να διευκολύνουν τις συναλλαγές μας. Πρόκειται για λογισμικό το οποίο αυτοματοποιημένα μπορεί να εξυπηρετεί ερωτήματα και αιτήματα που υποβάλλονται με φυσικό τρόπο μέσα από κάποιο κανάλι όπως είναι το facebook messenger, κανάλι διαδεδομένο σε κάθε ηλικιακό κοινό. Η προώθηση της υπηρεσίας γίνεται μέσα από το facebook και ταυτόχρονα από την σελίδα του Δήμου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Δήμος Καλαμαριάς έχει ξεκινήσει πιλοτικά το 2018 τη λειτουργία του αυτόματου ψηφιακού βοηθού, ο οποίος είναι προγραμματισμένος να απαντάει σε ερωτήματα που αφορούν την πρόγνωση του καιρού, τις ονομαστικές γιορτές, τα πρόσφατα νέα, τα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου, για το τι χρειάζεται για την έκδοση διαφόρων εγγράφων κ.τ.λ , λειτουργία που εξοικονομεί χρόνο στους πολίτες,  ενώ μελλοντικά θα μπορούν να ενημερώνονται για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται το αίτημά τους.
Μελλοντικός στόχος είναι επίσης  η προσθήκη σύγχρονων συναλλαγών όπως, η έκδοση και αγορά ηλεκτρονικών εισιτηρίων, πραγματοποίηση πληρωμών κλπ αλλά και η επέκταση στις λεγόμενες ασύγχρονες συναλλαγές που αφορούν κράτηση δωματίου ή τραπεζιού, ραντεβού, παραγγελίες, ταξί.
Τον ψηφιακό βοηθό του Δήμου Καλαμαριάς μπορούν οι πολίτες να τον δοκιμάσουν μέσα από τη σελίδα του facebook:  Δήμος Καλαμαριάς Bot


read more " 1ο YOUTH STAGE στην Καλαμαριά ΄Ένα βήμα στους ταλαντούχους νέους με καλλιτεχνικές ανησυχίες "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Tα μυστικά των Καρυάτιδων - Βραδινή ξενάγηση στο Nέο Μουσείο της Ακρόπολης Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου, 18:00

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και το Greek Cultural Institute συνεχίζουν τον κύκλο ξεναγήσεών τους στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Η ξενάγηση θα ξεκινήσει από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και θα περπατήσουμε προς το Μουσείο της Ακρόπολης έχοντας έτσι την ευκαιρία να το δούμε να λάμπει φωτισμένο κάτω από τον Αττικό ουρανό, ενα ήρεμο απόγευμα, όταν πλέον οι περισσότεροι επισκέπτες θα έχουν αποχωρήσει.
Ελάτε µαζί  µας σε µια αξέχαστη νυχτερινή ξενάγηση, στο πιο φημισμένο μουσείο του κόσμου, το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Μικρά και μεγάλα μυστικά θα αποκαλυφθούν, μέσω της ιστορίας όπου θα σας ταξιδέψει πολλές χιλιετίες πίσω. Ελάτε να ανακαλύψουμε τα μυστικά των Καρυάτιδων που “ξαναγεννήθηκαν” με τη βοήθεια της τεχνολογίας, και να θαυμάσουμε τις μετώπες του Παρθενώνα, τις κόρες, τους κούρους και τα χρωματιστά αγάλματα.
Λοιπές πληροφορίες:
Ημερομηνία: Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου, 18:00
Αφετηρία: Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης
Τερματισμός: Μουσείο Ακρόπολης
Διάρκεια Ξενάγησης: 1, 5 ώρες
Συνολική Διάρκεια Δράσης: 2 ώρες
Κόστος ξενάγησης: 10 € /άτομο
Παιδιά έως 15 ετών: 5 €/άτομο (με τη συνοδεία ενηλίκου)
Εισιτήριο εισόδου στο Μουσείο Ακρόπολης: Ολόκληρο: €5, Μειωμένο: €3, Δωρεάν: Άνεργοι, Φοιτητές (με επίδειξη κάρτας ανεργίας/ φοιτητικής ταυτότητας)
Πληροφορίες/Κρατήσεις: 2103250341  info@ekedisy.gr
Σημείο συνάντησης:
Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης
Τριπόδων 23, Πλάκα (ΜΕΤΡΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗ)
(Για να εξασφαλίσετε την κράτησή σας και να πληρώσετε τη συμμετοχή σας στην ξενάγηση θα πρέπει να βρίσκεστε στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης 15 λεπτά νωρίτερα, στις 18:45)

read more " Tα μυστικά των Καρυάτιδων - Βραδινή ξενάγηση στο Nέο Μουσείο της Ακρόπολης Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου, 18:00 "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

«Ο Επιτάφιος Λόγος του Περικλή», σε σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη επαναλαμβάνεται από 9/2 στην Οικία Κατακουζηνού

Μετά την περσινή μεγάλη αποδοχή του κοινού, «Ο Επιτάφιος Λόγος του Περικλή» θα ακουστεί ξανά στην Οικία Κατακουζηνού. Ένα έργο διαχρονικό που καταγράφει τόσο εύστοχα και σφαιρικά όσο κανένα άλλο το τί είναι η Δημοκρατία, σ’ έναν χώρο που βρίσκεται απέναντι από τη Βουλή των Ελλήνων. 
Με αφορμή την ταφή των πρώτων νεκρών του Πελοποννησιακού πολέμου, ο Περικλής εκφώνησε στον Κεραμεικό έναν επιτάφιο λόγο, τον κορυφαίο πολιτικό λόγο που διαμόρφωσε την πολιτική συνείδηση της ανθρωπότητας στην αναζήτηση ενός ιδανικού πολιτεύματος. 
Η παράσταση που ξεκινά τον δεύτερο κύκλο της στις 9 Φεβρουαρίου, χρησιμοποιεί την απόδοση του Θουκυδίδη από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, δημιουργώντας μια σειρά από συνειρμούς και συνδέσεις με τη σύγχρονη ελληνική ιστορία.
spanou
Την ερμηνεία αναλαμβάνει η Ιωάννα Σπανού, υπό τη διδασκαλία και τη σκηνοθετική ματιά του Δήμου Αβδελιώδη. Μέσα από την πρωτοποριακή μέθοδο που έχει αναπτύξει, ο βραβευμένος σκηνοθέτης αλλάζει ριζικά τη σχέση μας με κορυφαία κείμενα της Ελληνικής γραμματείας. Η γλώσσα δεν αποτελεί εμπόδιο, αντίθετα μέσω της εκφοράς του λόγου, η παρακολούθηση κάθε παράστασης γίνεται προσωπικό βίωμα για τον κάθε θεατή, ανεξαρτήτως ηλικία και παιδείας.
Σκηνοθετικό σημείωμα
Ο ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ του Περικλή είναι το μοναδικό κείμενο στην πολιτική και πολιτισμική ιστορία παγκοσμίως, που καταγράφει με καθαρότητα και αμεσότητα τον λογικό και αισθηματικό ιστό, του τί σημαίνει Δημοκρατία, όχι σαν θεωρητική προσέγγιση αλλά σαν προσωπική, βιωματική κατάθεση και πράξη από έναν ενεργό, φωτισμένο Ηγέτη, με αφορμή ένα τραγικό για την πόλη των Αθηνών γεγονός, την τελετή της ταφής των πρώτων νεκρών του Πελοποννησιακού πολέμου.
Ποτέ δε θα μπορούσαμε να κατανοήσουμε τόσο καλά αυτό το επινοημένο μοντέλο πολιτεύματος, ούτε μέσα από τα σχετικά ιστορικά αρχεία ούτε μέσα από τις αποσπασματικές αναφορές του, εάν δεν είχαμε το ζωντανό αυτό ντοκουμέντο από τον Θουκυδίδη, να αποτυπώνει την ερμηνεία του Περικλή για την Αθηναϊκή Δημοκρατία.
Η ποιοτική διαφορά αυτής της Δημοκρατίας απ’ όλα τ’ άλλα αυταρχικά –φοβικά πολιτεύματα, δεν βρίσκεται μόνον στην ισότητα όλων των πολιτών απέναντι στους νόμους και στην αυτονόητη δυνατότητα να αναπτύσσει ο κάθε πολίτης στο έπακρο, όλες τις δεξιότητες και τα ταλέντα του, ανεξάρτητα από την καταγωγή ή την οικονομική του ισχύ μέσα απ’ όλες τις θέσεις και τα αξιώματα, καθώς και σ’ όλα τα άλλα προνόμια που προκύπτουν σαν φυσικά επακόλουθα ενός εξέχοντος πολιτειακού σχεδιασμού.
Η μεγάλη κυρίως διαφορά βρίσκεται στην αιτία, η οποία γονιμοποιεί αενάως το πνεύμα της Δημοκρατίας, που είναι η σοφή διαχείριση του Λόγου και της Βούλησης σαν ανώτερου θεϊκού εργαλείου από τους ανθρώπους, ώστε οι ίδιοι με απόλυτη συνειδητότητα μέσα στον παρόντα χρόνο να επιλέγουν την ομορφιά από την ασχήμια, τη διακριτικότητα από τον εγωισμό, την ελευθερία από τον καταναγκασμό, την απόλαυση από τον βασανισμό, τον ανθρωπισμό και το φως από την βαρβαρότητα και τη μυστικοπάθεια, επιλογές που ενέχουν την ενθουσιώδη προσδοκία μόνο θετικών και καλών έργων.
Επιπλέον ο θάνατος για τους πεσόντες εδώ, δεν ένα είναι ακόμα ζοφερό παιγνίδι της μοίρας αλλά μια δική τους επιλογή που νοηματοδοτεί και πάλι τη ζωή ως υπεράσπισής της. Τη ζωή που έχει νόημα, αξία και σκοπό, έτσι όπως τον οριοθετούν οι προαναφερόμενες συνειδητές επιλογές των ανθρώπων.
Δήμος Αβδελιώδης
 .
Ταυτότητα παράστασης
«O Επιτάφιος Λόγος του Περικλή», του Θουκυδίδη
Μετάφραση: Ελευθέριος Βενιζέλος
Διδασκαλία ερμηνείας/Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης
Ερμηνεία: Ιωάννα Σπανού
Προβολή και επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου-We Will
Έναρξη: 9 Φεβρουαρίου
Πού: Οικία Κατακουζηνού, Λεωφ. Αμαλίας 4 (5ος όροφος), Πλατεία Συντάγματος
Πότε: Σάββατο 9, 16 και 23 Φεβρουαρίου, Πέμπτη 14 Μαρτίου, στις 21:15
Γενική είσοδος: 10 €
Διάρκεια: 40 λεπτά
Για κρατήσεις στείλτε μήνυμα στο info@katakouzenos.gr
Μέρος της έρευνας για την παράσταση, σε μελοποίηση και ερμηνεία της Ηωάννας Σπανού μπορείτε ν’ ακούσετε ΕΔΩ.
Η παράσταση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Άγγελου Δεληβορριά, ως ελάχιστος φόρος τιμής στην πολύτιμη προσφορά του. Η ιδέα και η πρόταση να δραματοποιηθεί ο Επιτάφιος Λόγος έγινε στους συντελεστές από την Μουσειολόγο και Επιμελήτρια της Οικίας Κατακουζηνού κας Σοφία Ε. Πελοποννησίου. 
Ο χώρος θα ανοίγει για το κοινό στις 20:45, ενώ η παράσταση θα ξεκινά ακριβώς στις 21:15
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙ’ ΑΓΓΛΟΦΩΝΟ ΚΟΙΝΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΗ
Στις 28 Φεβρουαρίου στις 19:30 το αγγλόφωνο κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την παράσταση με την ίδια ερμηνεύτρια, σε μετάφραση του Benjamin Jowett. Θ’ ακολουθήσει ομιλία της Leonee Ormond, Καθηγήτρια Βικτωριανών Σπουδών στον King’s College του Λονδίνου, με θέμα την επίδραση που είχε το έργο του Περικλή στην Βικτωριανή εποχή. Με την παρουσία της θα τιμήσει τους συντελεστές και η κυρία Λίλη Βενιζέλου, που θα μιλήσει για την διαχρονική δύναμη του έργου του Ελευθερίου Βενιζέλου.
read more " «Ο Επιτάφιος Λόγος του Περικλή», σε σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη επαναλαμβάνεται από 9/2 στην Οικία Κατακουζηνού "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Προκήρυξη Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φιλοτέχνησης Σχεδίου Επετειακού Μεταλλίου - ΠΟΒΑΚΟ


Προκήρυξη Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φιλοτέχνησης Σχεδίου Επετειακού Μεταλλίου

ΛΕΚΚΑ 20 - 105 62 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ. & FAX: 0030/210-3229 047, emailinfo@povako.grwww.povako.gr 
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών (ΠΟΒΑΚΩ), με την ευκαιρία των 40 ετών λειτουργίας της, προκηρύσσει Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φιλοτέχνησης Σχεδίου Επετειακού Μεταλλίου και δημοσιεύει τον κανονισμό του διαγωνισμού.

ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥ

ΟΝΟΜΑ:……………………………………………………………………………………
ΕΠΩΝΥΜΟ:………………………………………………………………………………
ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ: ……………………………………………………………………………
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ: ………………….……………………………..……………………………………………

ΠΡΟΣ :
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΑΡΓΥΡΟΧΡΥΣΟΧΟΩΝ
ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΠΩΛΩΝ ΩΡΟΛΟΓΟΠΩΛΩΝ
(ΠΟΒΑΚΩ)

ΘΕΜΑ: ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΦΙΛΟΤΕΧΝΗΣΗΣ ΣΧΕΔΙΟΥ
ΕΠΕΤΕΙΑΚΟΥ ΜΕΤΑΛΛΙΟΥ
με τίτλο: «Δημιουργία Μεταλλίου για την Τεσσαρακοστή Επέτειο της ΠΟΒΑΚΩ»
­­­____________________
Με την παρούσα αίτησή μου, συνυποβάλλω το σχέδιο μου και  όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και συνοδευτικά έγγραφα αυτού,  προκειμένου να λάβω μέρος στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φιλοτέχνησης Σχεδίου -  δημιουργίας επετειακού μεταλλίου, τον οποίο διοργανώνει η ΠΟΒΑΚΩ, δηλώνοντας ότι :
Α. Έχω λάβει γνώση και αποδέχομαι όλους τους όρους του Κανονισμού του Διαγωνισμού   αυτού. 
Β. Το υποβαλλόμενο σχέδιο δημιουργήθηκε από εμένα προσωπικά.
 
                   ΜΕ τη χρήση ηλεκτρονικού σχεδιαστικού προγράμματος
 

                   ΧΩΡΙΣ τη χρήση ηλεκτρονικού σχεδιαστικού προγράμματος.

(ο αιτών επιλέγει με    την αντίστοιχη περίπτωση εντός του πλαισίου).


Με τιμή,


(τόπος, ημερομηνία και υπογραφή αιτούντος)ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

  1. ΟΝΟΜΑ:………………………………………ΕΠΩΝΥΜΟ:………………………
ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ: ……………………
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ: ………………………………………
  1. ΟΝΟΜΑ:………………………………………ΕΠΩΝΥΜΟ:…………………………
ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ: ……………………
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ: ………………………………………
ΠΡΟΣ :
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΑΡΓΥΡΟΧΡΥΣΟΧΟΩΝ
ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΠΩΛΩΝ ΩΡΟΛΟΓΟΠΩΛΩΝ
(ΠΟΒΑΚΩ)

ΘΕΜΑ: ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΦΙΛΟΤΕΧΝΗΣΗΣ ΣΧΕΔΙΟΥ
ΕΠΕΤΕΙΑΚΟΥ ΜΕΤΑΛΛΙΟΥ
με τίτλο: «Δημιουργία Μεταλλίου για την Τεσσαρακοστή Επέτειο της ΠΟΒΑΚΩ»
­­
Με την παρούσα αίτησή μας, συνυποβάλλουμε το σχέδιο μας και  όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και συνοδευτικά έγγραφα αυτού,  προκειμένου να λάβουμε ως ομάδα  μέρος στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φιλοτέχνησης Σχεδίου -  δημιουργίας επετειακού μεταλλίου, τον οποίο διοργανώνει η ΠΟΒΑΚΩ, δηλώνοντας ότι :
Α. έχουμε λάβει γνώση και αποδεχόμαστε όλους τους όρους του Κανονισμού του Διαγωνισμού αυτού και 
Β. το υποβαλλόμενο σχέδιο δημιουργήθηκε από εμάς, ως ομάδα, με ίση συμμετοχή στην όλη προσπάθεια και  στο αποτέλεσμα αυτού, 
 
                   ΜΕ τη χρήση ηλεκτρονικού σχεδιαστικού προγράμματος
                   ΧΩΡΙΣ τη χρήση ηλεκτρονικού σχεδιαστικού προγράμματος.
(οι αιτούντες επιλέγουν με    την αντίστοιχη περίπτωση εντός του πλαισίου).

Με τιμή,
1)                                                                             2)

(τόπος, ημερομηνία και υπογραφές αιτούντων)


read more " Προκήρυξη Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φιλοτέχνησης Σχεδίου Επετειακού Μεταλλίου - ΠΟΒΑΚΟ "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Θεατρική Παράσταση «Τελευταία φορά» της Γεωργίας Βεληβασάκη 22, 23, 24 Φεβρουαρίου και 1, 2, 3, Μαρτίου 2019 @ Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς ''Μελίνα Μερκούρη'' στις 21.30Θεατρική Παράσταση

«Τελευταία φορά»
της
Γεωργίας Βεληβασάκη

22, 23, 24 Φεβρουαρίου και 1, 2, 3, Μαρτίου 2019

@ Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς ''Μελίνα Μερκούρη''
στις 21.30

Αλτσχάιμερ. Πόσος χρόνος μας μένει; Αντέχεις;
Όλο και λιγότερο να με θυμάσαι. Φοβάμαι.
Αυτό το δωμάτιο.Εσένα. Την τελευταία φορά μαζί.

Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η ΑΜΚ Εταιρία Πολιτισμού EPOPSIS και η 2ART παρουσιάζουν το βραβευμένο θεατρικό έργο «Τελευταία Φορά» της Γεωργίας Βεληβασάκη, με την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρίας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών και με την υποστήριξη του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αθυρίδη. Η παράσταση ανεβαίνει την Παρασκευή 22, το Σάββατο 23, την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου και την Παρασκευή 1, το Σάββατο 2, την Κυριακή 3 Μαρτίου στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη». Πρόκειται για ένα δυνατό έργο με θέμα τη νόσο Alzheimer, βραβευμένο το 2017 από την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος. Παρουσιάστηκε, στην πρώτη του εκδοχή, σε παραγωγή του Ιδρύματος ''Μιχάλης Κακογιάννης'', τον Φεβρουάριο του 2018, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές και καταφέρνοντας να συγκινήσει τους θεατές.
Στο έργο παρακολουθούμε ένα ζευγάρι, Αυτόν και Αυτήν, καθώς βουλιάζουν σ’ έναν κόσμο λησμοσύνης, χάνοντας σιγά-σιγά την επαφή τους με την πραγματικότητα. Αυτός, επιστήμων-βροχοποιός, μετατρέπεται σ’ έναν άνθρωπο χωρίς μνήμη και χωρίς ταυτότητα. Δίπλα του Αυτή, τον φροντίζει και τον ακολουθεί στην καταβύθισή του. Ο Γιος, ο Προϊστάμενος, που αναζητά ένα χαμένο επιστημονικό αρχείο μεγάλης σημασίας, ο Γιατρός, και ο κύριος Τάδε, τρόφιμος του Κέντρου Ανοϊκών συμπληρώνουν το μωσαϊκό των χαρακτήρων.

Λίγα λόγια για το έργο:

Το έργο αναφέρεται στο ζήτημα της απώλειας της μνήμης λόγω εκφυλισμού των εγκεφαλικών κυττάρων από την νευρολογική ασθένεια Αλτσχάιμερ. Το θέμα προσεγγίζεται με ευαισθησία, αλλά και με χιούμορ. Μέσα από τέσσερις εικόνες, διαφαίνονται τα στάδια της ασθένειας του Αλτσχάιμερ, η αγωνία, οι μεταπτώσεις και η μεταμόρφωση του χαρακτήρα του ασθενή, καθώς και η αντιμετώπιση της κατάστασης από τη σύζυγο, η οποία έχει αναλάβει τη φροντίδα του. Το σκηνικό λιτό, ένα δωμάτιο σπιτιού που, έως το τέλος του έργου, μεταλλάσσεται σε δωμάτιο κλινικής. Η παρουσία και εναλλαγή των αυτοπροσωπογραφιών του ζωγράφου William Utermohlen (ο οποίος κατά τη διάρκεια της ασθένειάς του αποτύπωνε τον εαυτό του στον καμβά για να καταδείξει τη μεταβολή στον τρόπο που αντιλαμβανόταν ο ίδιος την εικόνα του στον καθρέφτη) λειτουργεί ως πρόληψη και ως μέσο έκφρασης της αγωνίας του ήρωα γι’ αυτό που του συμβαίνει.
Η ίδια η συγγραφέας λέει: «Αρχή της έμπνευσής μου ήταν ο φόβος του αναπότρεπτου βυθίσματος στη λήθη, σ’ έναν κόσμο ανοίκειο, αποκομμένο από την πραγματικότητα. Η εικόνα των αγαπημένων προσώπων να θολώνει μέρα με την ημέρα. Τα πράγματα να αφανίζονται σ’ έναν γκρεμό που δεν βλέπεις. Η ζωή να αποστερείται το περιεχόμενο και το νόημά της. Ακόμη και οι λέξεις να τελειώνουν κάποτε. Και τότε, δεν μοιάζεις παρά με ένα έντρομο έντομο στον τοίχο του δωματίου, που αναζητά ένα ανοιχτό παράθυρο…»

Συντελεστές:
Κείμενο: Γεωργία Βεληβασάκη
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Αθυρίδης
Σκηνικά / Κοστούμια: Αθανάσιος Κολαλάς
Πρωτότυπη Μουσική: Κωνσταντίνος Αθυρίδης
Επιστημονική Επιμέλεια: Δρ Γεώργιος Βλάχος
Σχεδιασμός φωτισμού: Στέλιος Τζολόπουλος

Παίζουν:
Σπύρος Σαραφιανός
Βανέσσα Μπαρρέ
Δημητρης Ελιας

Συνεργάτες:
Βοηθός Παραγωγής: Αναστασία Τιτοπούλου
Φωτιστής: Άρης Δελής
Ηχολήπτης θεάτρου: Λεωνίδας Μπεϊλής
Music Pre-production: Διαμαντής Καραγιαννακίδης
Ηχογραφήσεις-μίξεις: Γιάννης Μαυρίδης studio CUE
Φωτογράφιση: Λευτέρης Τσινάρης
Video-Video Editing: Βούλα Σιδερίδου
Αφίσα-Πρόγραμμα: Χρήστος Καριέτης
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Ελένη Σκάρπου

Πληροφορίες:

Τίτλος παράστασης: «Τελευταία φορά»
Ημέρες παραστάσεων: 22,23,24/2 & 1,2,3/3
Ώρα έναρξης: 21.30
Στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη» / Μεταμορφώσεως 7, Καλαμαριά


Trailer παράστασης:

*Τιμή εισιτηρίου 12 ευρώ κανονικό, 10 ευρώ για ανέργους, φοιτητές, ΑΜΕΑ, ηθοποιούς (μέρος των εσόδων θα διατεθεί για τους σκοπούς της Εταιρίας Νόσου Αλτσχάιμερ)
Πως θα προμηθευτείτε το εισιτήριο σας:

-Κρατήσεις καθημερινά στο 6942895978
-Κρατήσεις τις μέρες των παραστάσεων στο ταμείο του «Μελίνα Μερκούρη» 2310458591 (10.00-14.00 και 17.00-21.00)
-Προπώληση στο viva.gr

Πως θα φτάσετε στο «Μελίνα Μερκούρη»:

-Με αυτοκίνητο (parking 100m από το θέατρο, στον πεζόδρομο)
-Με λεωφορείο (Νο6, Στάση Δημαρχείο)


Βιογραφικά Συντελεστών


ΚΩNΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΘΥΡΙΔΗΣ
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη σε μια οικογένεια με ιδιαίτερη αγάπη για τη μουσική. Σε ηλικία έξι ετών αρχίζει μαθήματα κλασικού πιάνου με τον αρχιμουσικό και μαέστρο της Κρατικής Ορχήστρας Βορείου Ελλάδος Γιώργο Θυμή. Στα εφηβικά του χρόνια η ροκ μουσική τον κερδίζει και για μια εικοσαετία συμμετέχει σε μουσικά σχήματα της πόλης (Rodondo Rocks, Nylon Melody, Grasshoppers κ.α.). Το 1974 γνωρίζει το μουσικό θέατρο συμμετέχοντας στα musicals Brigadoon, The Man of La Mancha, West Side Story. Το 1976-1980, παράλληλα με τις σπουδές του στο Οικονομικό Τμήμα του North London University στην Αγγλία, παρακολουθεί σεμινάρια υποκριτικής και κινησιολογίας. Υπήρξε από τους ιδρυτές του Anatolia Alumni Drama Club (1983), της μεγαλύτερης, τότε, ερασιτεχνικής θεατρικής ομάδας της Θεσσαλονίκης. Έχει συμμετάσχει σε πρωταγωνιστικούς ρόλους στα έργα:  Cabaret, Godspell, Το Σώσε, What the battler saw, Μαύρη Κωμωδία, Ταρτούφος κ.α. Από το 1989 έως το 1995 σκηνοθετεί τα musicals Tommy Rock Opera (1990), Cats (1992), Jesus Christ Superstar (1995), που φιλοξενήθηκαν στο Βασιλικό Θέατρο και το Θέατρο Κήπου και που υπήρξαν υπερπαραγωγές για τα τότε δεδομένα της πόλης. Από το 1998 δισκογραφεί και συνεργάζεται ως συνθέτης με την ερμηνεύτρια και στιχουργό Γεωργία Βεληβασάκη.
Το 2012-2013 σκηνοθέτησε και παρουσίασε το πρωτότυπο μουσικό του έργο  «Alexander» στην πρώτη του εκδοχή, σε στίχους της Penny Turner που παρουσιάστηκε σε φεστιβάλ και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Το 2013 έγραψε τη μουσική για την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου ''Ένα καπέλο γεμάτο βροχή'' και παρουσίασε το παιδικό μιούζικαλ ''Το Μικρό Μυστικό Της Ζωής'' της Γεωργίας Βεληβασάκη. Tην περίοδο 2014-2015, σκηνοθετεί το Alexander The Great Rock Opera, σε παραγωγή του ΚΘΒΕ που παρουσιάστηκε στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η όπερα τιμήθηκε με τα βραβεία Καλύτερης Μουσικής, Καλύτερων Κοστουμιών και Καλύτερου Θεατρικού Συνόλου στα Ετήσια Θεατρικά Βραβεία της Θεσσαλονίκης. Το 2016-2017 σκηνοθέτησε το έργο ''Αφροδίτη Με Γούνα'' του David Ives στο θέατρο Αριστοτέλειον, ενώ το 2017-2018 υπέγραψε τη σκηνοθεσία του μουσικοθεατρικού έργου της Γεωργίας Βεληβασάκη ''Κονσέρτο Για μια Μέρα Που Πέρασε'' που παρουσιάστηκε στο Θέατρο Αμαλία και στο Θέατρο Τ.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΕΛΗΒΑΣΑΚΗ
Η Γεωργία Βεληβασάκη γράφει ποίηση, στίχους, έμμετρα παραμύθια, θεατρικά έργα και διηγήματα. Ασχολείται με το τραγούδι και το μουσικό θέατρο ως ερμηνεύτρια. Στο εργοβιογραφικό της περιλαμβάνεται εκτενής προσωπική δισκογραφία, καθώς και συμμετοχές σε έργα άλλων καλλιτεχνών. Σταθεροί της συνεργάτες, ο συνθέτης/σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Αθυρίδης, ο κιθαριστής Ανδρέας Ζιάκας και ο λυράρης Λευτέρης Ανδριώτης. Τα τελευταία χρόνια μοιράζεται τη σκηνή και τη δισκογραφία με τον διεθνούς φήμης Αργεντίνο μαέστρο και πρωτοπόρο του Tango Nuevo, Luis Borda.
Δισκογραφία: Στου Νότου τις Φωτιές (1996), Κράτα Γερά (1998), Sexual Instinct (2003), Σύννεφα (2004), Σε τόνο μπλε méditerrané (2006), Βραδινό Δελτίο (2008), Gaia-Action St (2009), Το Μικρό Μυστικό της Ζωής (2011, 2018), AleliDe Creta a Buenos Aires (2015)
Συμμετοχές: Νύχτα μου (1994), Χοροί της Νύχτας (1995), τηλεοπτική σειρά Για μια Γυναίκα κι ένα Αυτοκίνητο (ΑΝΤ1-2001), Το Κάλεσμα της Ανοιξης (2001), Μυστικός Δείπνος (2002), Epilia (2008), Κατερίνα Γώγου/Πάνω Κάτω η Πατησίων (2012), Alexander Rock Opera (2012), Ντοκιμαντέρ Γιάννενα του Στοχασμού και των Θρύλων (2013), Alexander the Great. Rock Opera (2014/2015), Εν ονόματι του χρόνου (Πηγή Λυκούδη/Φίλιππος Γράψας, 2015), Σιωπή ν’ ακούσουμε (Γιάννης Γεωργιλάς, 2018).
Συγγραφικό έργο: Το Μικρό Μυστικό της Ζωής (έμμετρο μουσικό παραμύθι, Polytropon 2011, Μετρονόμος 2018). Απόδοση/μετάφραση του Alexander Rock Opera (2012), μετάφραση/υπέρτιτλοι του Alexander the Great. Rock Opera (2014). Ποιήματα και κείμενά της έχουν συμπεριληφθεί στις συλλογές Σύγχρονοι Έλληνες Λογοτέχνες (2008), Το Ολοκαύτωμα (2016), 2ος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Μίμης Σουλιώτης (εκδ. LIBRON, 2016), Οδός Δημιουργικής Γραφής – Ποίηση 1 (εκδ. Γραφομηχανή, 2017),  καθώς και στα λογοτεχνικά περιοδικά Πνευματική Ζωή (2009-2011), Φρέαρ (2014, 2016, 2017, 2018) και Λεξητανίλ (2017). Διηγήματά της έχουν συμπεριληφθεί στο ανθολόγιο Οδός Δημιουργικής Γραφής – Διαδρομή 2 (εκδ. Γραφομηχανή, 2017), καθώς και σε λογοτεχνικές διαδυκτιακές πλατφόρμες, όπως το Πλανόδιον (Διήγημα: Η μητέρα μου είναι από πορσελάνη). Πρόσφατα κυκλοφόρησαν: Κοντσέρτο για μία ημέρα που πέρασε (εκδ. Γραφομηχανή, 2018), Τελευταία φορά (εκδ. Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος, με έκδοση και στην αγγλική γλώσσα, 2018).

Βιογραφικά Ηθοποιών

ΣΠΥΡΟΣ ΣΑΡΑΦΙΑΝΟΣ  
Γεννήθηκε στην Θεσ/νίκη. Σπούδασε στην Δραματική σχολή του Μακεδονικού Ωδείου Θες/νίκης. Εχει κάνει σπουδές κλασσικού τραγουδιού. Εχει  συμμετάσχει σε πολλές παραστάσεις στο Ελεύθερο Θέατρο, στην Κύπρο σε ΔΗΠΕΘΕ και στο ΚΘΒΕ σε έργα Κλασσικού ρεπερτορίου και Αρχαίου Δράματος. Εχει  συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές  σειρές, ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους και μεταγλωτίσεις.
----------------------------------------------------------------------------------------
ΒΑΝΕΣΣΑ ΦΩΤΑΚΙΔΟΥ – ΜΠΑΡΡΕ
Θέατρο:
«Μπραντ και Αγνή. Μία ψυχολογική διερεύνηση».  Σκηνοθέτης Δ. Χατζηθεοδοσίου. Θέατρο Επί Κολωνώ
«Μπραντ» του Ερρίκου Ίψεν. Σκηνοθέτης Δ. Χατζηθεοδοσίου. Θέατρο Αυλαία.
«Αφροδίτη με Γούνα» του Ντέιβιντ Άιβς. Σκηνοθέτης K.Αθυρίδης. Θέατρο Αριστοτέλειον
 «Alexander The Great Rock Opera». Σκηνοθέτες, Γ.Βούρος και Κ.Αθυρίδης. Βασιλικό Θέατρο και Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
«ludus Oidipus» (έρευνα στον αρχαίο μύθο). Σκηνοθέτης, Γ.Μήτρου. Mέλος / Περφόρμερ της θεατρικής ομάδας Alma Kalma. Θέατρο Βαφείον και Περιοδεία.
«Ώρα Μηδέν» Συγγραφέας και Σκηνοθέτης, AAτματζίδου
«Σταχτοπούτα» (παιδικό θέατρο). Σκηνοθέτης, Γ. Ροντίδης. Θέατρο Βακούρα
Διακρίσεις:
Υποψήφια για βραβείο Β' Γυναικείου Ρόλου (Μπραντ). Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2018
Βραβείο Νέου Προσώπου (Αφροδίτη με Γούνα). Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2017
Συμπαρουσίαση των Ετήσιων Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης 2017 και 2018
Kινηματογράφος:
The Darkest Nothing-Paraphrenia by Philip Halo (Post-Production). Lead role.
Tηλεόραση:
Συμμετοχή με αγγλόφωνο ρόλο στη Ρουμάνικη σειρά Vlad (Post-Production).

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΛΙΑΣ
Γεννήθηκε στη Μύρινα της Λήμνου το 1978. Απόφοιτος του ΔΙΕΚ Θέρμης (Τμήμα Υποκριτικής Θεάτρου-Κινηματογράφου). Έχει παρακολουθήσει εργαστήρια υποκριτικής στην Ανώτερη Δραματική Σχολή Ανδρέας Βουτσινάς. Από το 2003 έως σήμερα, συμμετέχει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις σε έργα του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου. Έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως Β. Παπαχαραλάμπους, A. Mίγκας, Δ. Σακατζής, Α. Κατιρτζόγλου, Δ. Χατζηθεοδοσίου, Κ. Μελίδης, Δ. Καλαϊτζίδου κ.ά. Συμμετείχε επίσης σε κινηματογραφικές και ραδιοφωνικές παραγωγές, σε παρουσιάσεις βιβλίων και εκδηλώσεων, καθώς και σε διαφημιστικά σποτ.


read more " Θεατρική Παράσταση «Τελευταία φορά» της Γεωργίας Βεληβασάκη 22, 23, 24 Φεβρουαρίου και 1, 2, 3, Μαρτίου 2019 @ Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς ''Μελίνα Μερκούρη'' στις 21.30 "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »