Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου 2018

Χαρίστε παιχνίδια ή βιβλία στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Θέρμης

Χαρίστε παιχνίδια ή βιβλία στο Κοινωνικό Παντοπωλείο και δώστε χαμόγελα στα παιδιά που το έχουν ανάγκη τη Λευκή Νύχτα του Σαββάτου 8/12 στη Θέρμη

Παιχνίδια, βιβλία και παραμύθια, καινούργια ή μεταχειρισμένα συγκεντρώνει για άλλη μια φορά το  Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Θέρμης για τα Χριστούγεννα. Το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου, τη νύχτα που θα ανάψουν τα φώτα στο Χριστουγεννιάτικο Δέντρο της Πλατείας Παραμάνα, στη Θέρμη, ο Κώστας Τιτέλης ο υπεύθυνος σύμβουλος, η Μαριάννα, η Σοφία και η Κατερίνα τα στελέχη του Κοινωνικού Παντοπωλείου καλούν μικρούς και μεγάλους που έχουν παιχνίδια, βιβλία ή παραμύθια καινούρια ή παλιά, αλλά σε καλή κατάσταση και θέλουν να τα χαρίσουν σε κάποιον που έχει ανάγκη, να τα φέρουν στον πάγκο που θα στήσουν για το λόγο αυτό στην Πλατεία. Όπως λένε και οι ίδιοι “ένα απλό παιχνιδάκι ισοδυναμεί με ένα παιδικό χαμόγελο στα πρόσωπα των παιδιών που έχουν πραγματικά ανάγκη”.


read more " Χαρίστε παιχνίδια ή βιβλία στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Θέρμης "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

«Μα πότε θα φτάσει αυτός ο Μάγος;» Χριστουγεννιάτικο μουσικό παραμύθι στο Τελλόγλειο Σάββατο 15 – Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018«Μα πότε θα φτάσει αυτός ο Μάγος;»
Χριστουγεννιάτικο μουσικό παραμύθι στο Τελλόγλειο
Σάββατο 15 – Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

Το χριστουγεννιάτικο μουσικό παραμύθι «Μα πότε θα φτάσει αυτός ο Μάγος;» θα παρουσιαστεί το Σάββατο 15 (17.00) και την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου (12.00) στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.
Διασκεδαστικές περιπέτειες, με πολλές αιφνίδιες ανατροπές και χιούμορ, είναι οι περιπέτειες του τέταρτου Μάγου των Χριστουγέννων, του Μάγου Αβασάλ, που όλο κάτι του τύχαινε, όλο κάποιον συναντούσε κι όλο καθυστερούσε να φτάσει στη φάτνη κοντά στο νιογέννητο Χριστό ώσπου…
Το παραμύθι της Ιουλίτας Ηλιοπούλου συνδυάζεται με την πρωτότυπη μουσική και τα τραγούδια του Γιώργου Κουρουπού.
Τα τραγούδια, που ερμηνεύουν ο Σπύρος Σακκάς και  η Δάφνη Πανουργιά συνοδεία πιάνου/keyboards, φλάουτου, βιόλας και κρουστών, εναλλάσσονται με την αφήγηση, ενώ τα έργα του Γιάννη Κόττη που προβάλλονται στη μεγάλη οθόνη συμπληρώνουν την ατμόσφαιρα της γιορτής των Χριστουγέννων. 
Με την ευκαιρία της παρουσίασης του παραμυθιού, τα πρωτότυπα έργα που φιλοτέχνησε ο Γιάννης Κόττης για την εικονογράφηση του βιβλίου εκτίθενται σε ειδική προθήκη στο Τελλόγλειο.
Το μουσικό παραμύθι, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος, θα πωλείται στο Τελλόγλειο.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Παραμύθι, αφήγηση: Ιουλίτα Ηλιοπούλου
Μουσική και τραγούδια: Γιώργος Κουρουπός
Ζωγραφική : Γιάννης Κόττης
Παίζουν:
Σπύρος Σακκάς , Δάφνη Πανουργιά -τραγούδι
Ερατώ Αλακιοζίδου - keyboard/πιάνο
Νικολός Δημόπουλος  - φλάουτο
Αλεξάνδρα Βόλτση  - βιόλα
Δωροθέα Λιανά- κρουστά
Παραγωγή : Be Artive
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.
Σάββατο         15 Δεκεμβρίου          17.00-18.00
Κυριακή         16 Δεκεμβρίου          12.00-13.30
Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ και 5 ευρώ (μειωμένο, παιδιά).
Προπώληση εισιτηρίων: Τελλόγλειο Ίδρυμα (Αγ. Δημητρίου 159Α), τηλ. 231- 247111

read more " «Μα πότε θα φτάσει αυτός ο Μάγος;» Χριστουγεννιάτικο μουσικό παραμύθι στο Τελλόγλειο Σάββατο 15 – Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018 "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Το site enaxeraki.gr, είναι η νέα ενημερωτική ιστοσελίδα που έχει έρθει στη ζωή μας για να εξηγήσει στα παιδιά τι είναι η Αρθρίτιδα αλλά και να βοηθήσει τους γονείς να μιλήσουν στα παιδιά για τη συγκεκριμένη νόσο.www.enaxeraki.gr: Μια νέα πρωτοβουλία της Roche Hellas για τα παιδιά αλλά και τους γονείς με Αρθρίτιδα
Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2018 - Το site enaxeraki.gr, είναι η νέα ενημερωτική ιστοσελίδα που έχει έρθει στη ζωή μας για να εξηγήσει στα παιδιά τι είναι η Αρθρίτιδα αλλά και να βοηθήσει τους γονείς να μιλήσουν στα παιδιά για τη συγκεκριμένη νόσο. Το enaxeraki.gr, που αποτελεί μία πρωτοβουλία της φαρμακευτικής εταιρείας Roche Hellas υπό την αιγίδα της Ελληνικής Παιδορευματολογικής Εταιρείας (Ε.ΠΡ.Ε) και με την υποστήριξη του «Παιδικού Αντιρευματικού Αγώνα», που απαρτίζεται από το «Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες» και το «Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες», παρουσιάστηκε πρόσφατα σε ειδική συνέντευξη τύπου.
Οικοδεσπότης και μασκότ του enaxeraki.gr είναι ο «Άκης Χεράκης», μια ιδιαίτερα ευχάριστη και πρωτότυπη φιγούρα που συνοδεύει τα παιδιά στην πλοήγηση της ιστοσελίδας, τα ενημερώνει σχετικά με τη νόσο, που μοιράζεται μαζί τους έξυπνα μυστικά και κόλπα για τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους, τα παρακινεί να παίξουν διασκεδαστικά παιχνίδια αλλά και να διαβάσουν ηλεκτρονικά τις ιστορίες για τις περιπέτειές του.
Την εκδήλωση άνοιξε με ένα θερμό καλωσόρισμα ο γνωστός σεφ κ. Άκης Πετρετζίκης, οικοδεσπότης του πολυχώρου “Kitchen Lab”, χαιρετίζοντας το σκοπό της πρωτοβουλίας.

Την ιστοσελίδα παρουσίασε αναλυτικά η κα Ξένια Καπόρη, Διευθύντρια Εξωτερικών Υποθέσεων της Roche Hellas, που δήλωσε: «Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη αποτελεί για τη Roche Hellas βασικό πυλώνα των δραστηριοτήτων της, αποτυπώνοντας τη δέσμευση της εταιρείας απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και στους Έλληνες ασθενείς. Η δέσμευση αυτή είναι για όλους εμάς ουσιαστική και την εφαρμόζουμε στην πράξη για περισσότερα από 40 χρόνια στην Ελλάδα, με ενέργειες που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η προσπάθειά μας για κάλυψη της ανάγκης των παιδιών και των γονιών με αρθρίτιδα για πιο εξειδικευμένη και στοχευμένη ενημέρωση έχει βρει γόνιμο έδαφος να αναπτυχθεί αλλά και εξαιρετικούς εταίρους να την υποστηρίξουν».
Η κα Κυριακή Σπανίδου, Φυσιοθεραπεύτρια, Σύμβουλος-Μέλος ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες σημείωσε πως «Σκοπός του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες είναι η ενεργός υποστήριξη των νοσούντων παιδιών και των οικογενειών τους, με στόχο τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής, καθώς και η αξίωση από την Πολιτεία της βέλτιστης δυνατής περίθαλψης και θεραπείας για το κάθε παιδί. Η ενημέρωση σε ό,τι αφορά το νόσημα, τόσο της οικογένειας όσο και του παιδιού που νοσεί, παίζει σημαντικό ρόλο για τη συμμόρφωση στη θεραπεία  και για τη γενικότερη διαχείριση του νοσήματος. Πολλές φορές η επικοινωνία ενός τέτοιου ζητήματος στα παιδιά καθίσταται δύσκολη. Η διαδικτυακή πλατφόρμα enaxeraki.gr αποτελεί μία λύση στην ανάγκη προσέγγισης της πληροφορίας του νοσήματος στο παιδί  με έναν πιο φιλικό τρόπο προς αυτό».
Η κα Δέσποινα Μαρίτση, Παιδίατρος-Ρευματολόγος Παίδων, Ακαδημαϊκή Υπότροφος Β´ Παιδιατρικής Κλινικής Ε.Κ.Π.Α & Λέκτορας Παιδιατρικής, Ιατρικής Σχολής, Πανεπιστημίου Κύπρου στην ομιλία της επικεντρώθηκε στην επιβάρυνση της Νεανικής Ιδιοπαθούς Αρθρίτιδας (ΝΙΑ) στα παιδιά, τονίζοντας ότι «Η ΝΙΑ αποτελεί το τρίτο συχνότερο χρόνιο νόσημα της παιδικής ηλικίας και μια σημαντική πρόκληση για όλη την οικογένεια. Φυσικά, όσο βαρύτερη είναι η νόσος, τόσο μεγαλύτερο είναι το φορτίο της για τα παιδιά που νοσούν αλλά και για τους φροντιστές τους. Για το λόγο αυτό, χρειάζεται να δοθεί βάση στην ενημέρωση-εκπαίδευση του ασθενούς και της οικογένειάς του για τη νόσο και τη θεραπεία αυτής, αλλά και στην υποστήριξη μιας ομαλής σωματικής και ψυχολογικής ανάπτυξης του παιδιού σε αυτή την ευαίσθητη περίοδο της ζωής του. Στο παρελθόν, η ΝΙΑ θεωρούταν σπάνιο και δυσίατο νόσημα χαρακτηριζόμενο από εξάρσεις και υφέσεις, το οποίο συνοδευόταν από υψηλή νοσηρότητα και μακροχρόνιες αναπηρίες. Στις μέρες μας, η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία έχουν αλλάξει τελείως τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους ασθενείς αυτούς, οι οποίοι μπορούν να έχουν μια φυσιολογική ζωή».
Με τη σειρά του, ο κ. Παναγιώτης Τρόντζας, Ρευματολόγος, Διευθυντής του Ρευματολογικού Κέντρου Γ.Ν.Ν.Θ.Α. "Η Σωτηρία" και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας για τη Μυοσκελετική Υγεία (ΕΠ.Ε.Μ.Υ) αναφέρθηκε στη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα (ΡΑ) στους ενήλικες, υπογραμμίζοντας ότι «Η ΡΑ είναι μια συστηματική, φλεγμονώδης, αυτοάνοση ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει σε βαριά αναπηρία ήδη από τα πρώτα χρόνια της νόσου. Οι ασθενείς παρουσιάζουν πληθώρα βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών προβλημάτων που δυσχεραίνουν την εργασία και τη συμμετοχή σε οικογενειακές, κοινωνικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστούμε πως η πλειοψηφία τους είναι μητέρες ή γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, που είναι πολύ πιθανό να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις σωματικές αλλά και τις ψυχικές απαιτήσεις της ανατροφής και φροντίδας των παιδιών τους, επηρεάζοντας ενδεχομένως αρχικά την ψυχολογία αλλά και αργότερα την ομαλή συναισθηματική ανάπτυξή τους. Για τους λόγους αυτούς, λοιπόν, η υποστήριξη των γονέων στην επικοινωνία με τα παιδιά τους γύρω από τα κλινικά και μη-κλινικά στοιχεία της νόσου, θεωρείται σημαντική παράμετρος ανακούφισης από το συναισθηματικό φορτίο αυτής. Ο ακρογωνιαίος λίθος της θεραπείας παραμένει, βέβαια, η έγκαιρη διάγνωση και η έναρξη πρώιμα – μέσα στους πρώτους 3-6 μήνες – επιθετικής θεραπείας με στόχο την ύφεση της νόσου».
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.enaxeraki.gr
Σχετικά με τη Roche
Η Roche αποτελεί πρωτοπόρο εταιρεία παγκοσμίως στον Κλάδο Φαρμάκων και Διαγνωστικών και εστιάζει στην προαγωγή της επιστήμης με σκοπό τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων. Ο συνδυασμός της δυναμικής των Κλάδων Φαρμάκου και Διαγνωστικών υπό την ίδια στέγη, έχουν καταστήσει τη Roche ηγέτιδα στην εξατομικευμένη θεραπεία – μια στρατηγική που έχει στόχο να προσφέρει σε κάθε ασθενή την κατάλληλη θεραπεία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Η Roche είναι η μεγαλύτερη εταιρεία βιοτεχνολογίας στον κόσμο, με ένα διευρυμένο φάσμα φαρμακευτικών θεραπειών στην ογκολογία, την ανοσολογία, τα λοιμώδη νοσήματα, την οφθαλμολογία και τις παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η Roche κατέχει επίσης ηγετική θέση παγκοσμίως στα in vitro διαγνωστικά και την ιστολογική διάγνωση του καρκίνου, καθώς και τη διαχείριση της νόσου του διαβήτη.
Από το έτος ίδρυσής της, το 1896, η Roche εξακολουθεί να αναζητά καλύτερους τρόπους πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας πολλών παθήσεων και να προσφέρει σημαντικό όφελος  στην κοινωνία. Ταυτόχρονα, η εταιρεία με στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, συνεργάζεται με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Τριάντα φάρμακα που έχουν αναπτυχθεί από τη Roche συμπεριλαμβάνονται στον Πρότυπο Κατάλογο Βασικών Φαρμάκων του ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), μεταξύ αυτών πολύτιμα για τη ζωή αντιβιοτικά, ανθελονοσιακά και αντικαρκινικά φάρμακα. Στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης, η Roche βρίσκεται για ένατη συνεχή χρονιά στην πρώτη θέση μεταξύ των εταιρειών του Κλάδου της Φαρμακευτικής και Βιοτεχνολογικής Βιομηχανίας και των Επιστημών Υγείας βάσει των Δεικτών Βιωσιμότητας Dow Jones.
Ο Όμιλος Roche, με έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας, δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες και το 2017 απασχόλησε περισσότερους από 94.000 εργαζόμενους παγκοσμίως. Το 2017, η Roche επένδυσε 10,4 δισ. ελβετικά φράγκα σε Έρευνα & Ανάπτυξη και σημείωσε πωλήσεις ύψους 53,3 δισ. ελβετικών φράγκων. Η Genentech στις Η.Π.Α., είναι στο σύνολό της, μέλος του Ομίλου της Roche. Η Roche κατέχει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της  Chugai Pharmaceutical, στην Ιαπωνία. Για περισσότερες πληροφορίες: www.roche.com, www.roche.gr.

Γενικές Πληροφορίες σχετικά με τη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα
Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα (ΡΑ) είναι μία χρόνια, συμμετρική, πολυαρθρική αλλά και συστηματική φλεγμονώδης νόσος, που προσβάλλει κυρίως τον αρθρικό υμένα (υμενίτιδα) των μικρών αρθρώσεων.
Είναι μια αυτοάνοση νόσος, δηλαδή τα ανοσοκύτταρα του οργανισμού επιτίθενται και καταστρέφουν τους υγιείς ιστούς του ίδιου του οργανισμού. Μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση των αρθρώσεων, μέχρι και χρόνια αναπηρία. Η νόσος έχει παγκόσμια κατανομή και αποτελεί την πιο συχνή χρόνια φλεγμονώδη αρθροπάθεια. Δεν έχει παρατηρηθεί κάποια φυλετική ή γεωγραφική προδιάθεση. Προσβάλλει περίπου το 1% του γενικού πληθυσμού, με συχνότητα άνδρες:γυναίκες 1:3. Στην Ελλάδα, η συχνότητα της νόσου κυμαίνεται στο 0,6-1% του γενικού πληθυσμού. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά μεγαλύτερη επίπτωση εμφανίζεται στα 30-50 έτη για τις γυναίκες και στα 50-60 έτη για τους άνδρες. 
Η αιτιολογία είναι άγνωστη και ενδεχομένως πολυπαραγοντική. Πιστεύεται ότι λοιμώδεις, ανοσογενετικοί, ορμονικοί, ψυχοκοινωνικοί, διαιτητικοί και γενετικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στην εμφάνιση της νόσου.
Η ΡΑ, παρά το γεγονός ότι διεθνώς θεωρείται ασθένεια μέτριας αναπηρίας, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες στα προσβεβλημένα άτομα, με το 50% αυτών των ασθενών να μην μπορεί να εργαστεί κατά τη διάρκεια των πρώτων 10 ετών της νόσου. Η φυσική εξέλιξη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας περιλαμβάνει χρόνια φλεγμονή των αρθρώσεων, η οποία μπορεί να παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις και να οδηγήσει σε αθροιστική βλάβη των αρθρώσεων, εξελισσόμενο περιορισμό στην καθημερινή λειτουργία των ασθενών και ελάττωση της συνολικής ποιότητας ζωής τους.
Δεδομένου ότι η ρευματοειδής αρθρίτιδα διαγιγνώσκεται σε πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια της ηλικίας των 30 και 40 ετών, η ασθένεια τείνει να έχει αντίκτυπο σε μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της περιόδου της ζωής της που έχει τη μεγαλύτερη επιβάρυνση από την άποψη της τεκνοποίησης, της ανατροφής των παιδιών και της εργασίας μέσα και έξω από το σπίτι. Μια μεγάλη διεθνής μελέτη διαπίστωσε ότι η ρευματοειδής αρθρίτιδα είχε πιο έντονες αρνητικές επιπτώσεις, τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχή, στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες, όπως φαίνεται από αξιολογήσεις για ποιότητα ζωής, ενεργότητα νόσου και πόνο1.
Μια ασθένεια όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα που χαρακτηρίζεται από χρόνιο πόνο φαίνεται πως έχει κάποια επίδραση και στη γονική φροντίδα. Οι σωματικές απαιτήσεις της γονικής μέριμνας, όπως ο καθαρισμός ενός παιδιού, η ανύψωση ή η μετακίνηση ενός παιδιού από το ένα μέρος στο άλλο, η σίτιση και το μπάνιο ενός παιδιού, μπορεί να είναι δύσκολα πραγματοποιήσιμα για μια μητέρα με πόνο. Ταυτόχρονα, οι συναισθηματικές απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης ενός δυσαρεστημένου ή μη συνεργάσιμου παιδιού, μπορεί επίσης να είναι πιο δύσκολα διαχειρίσιμες αν ο γονέας πονάει. Τα δεδομένα που υπάρχουν για τους γονείς που έχουν παιδιά άνω των 6 ετών, περιγράφουν ότι ο πόνος επηρεάζει την ανατροφή των παιδιών, καθώς παρεμβαίνει στην ικανότητά τους να εκπληρώνουν καθημερινά καθήκοντα γονικής φροντίδας.
Επιπλέον, τα άτομα αναφέρουν ότι είναι λιγότερο δραστήριοι στον ελεύθερο χρόνο με την οικογένειά τους και εκφράζουν την απογοήτευσή τους ότι δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις προσδοκίες τους για το πώς πρέπει να ενεργήσει μια μητέρα. Οι μητέρες με χρόνιο πόνο αναφέρουν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν με συνέπεια στις ανάγκες των παιδιών τους και συγκεκριμένα προσπαθούν να διαχωριστούν από την οικογένεια όταν βιώνουν έντονο πόνο, αφήνοντας το παιδί να κάνει πράγματα για τον ίδιο ή τον εαυτό του, κάτι που οδηγεί σε φτωχότερη σχέση μεταξύ τους2. Μια τέτοια κατάσταση φαίνεται πως επηρεάζει ακόμη και την κοινωνικότητα των παιδιών, τα οποία αναφέρουν περισσότερες καθημερινές ενοχλήσεις, μικρότερα δίκτυα κοινωνικής υποστήριξης, χαμηλότερη αυτοεκτίμηση και φτωχότερη κοινωνική προσαρμογή3.

Γενικές Πληροφορίες για τη Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα 4
Η Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα (ΝΙΑ) είναι ένα χρόνιο νόσημα το οποίο χαρακτηρίζεται από επίμονη φλεγμονή των αρθρώσεων με τυπικές εκδηλώσεις τον πόνο, τη διόγκωση και τον περιορισμό της κινητικότητας. Αποτελεί το τρίτο συχνότερο χρόνιο νόσημα της παιδικής ηλικίας μετά την επιληψία και τις παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα.
Η ΝΙΑ δεν είναι κληρονομική ασθένεια, με την έννοια ότι δεν κληρονομείται από τους γονείς κατ΄ ευθείαν στα παιδιά τους. Παρ΄ όλα αυτά υπάρχουν κάποιοι γενετικοί παράγοντες, οι οποίοι προδιαθέτουν στο νόσημα. Η διεθνής επιστημονική κοινότητα θεωρεί το νόσημα ως αποτέλεσμα γενετικής προδιάθεσης και επίδρασης περιβαλλοντικών παραγόντων (πιθανόν λοιμωδών). Όμως ακόμα και αν υπάρχει γενετική προδιάθεση, η ύπαρξη δύο προσβεβλημένων αδελφών στην ίδια οικογένεια είναι εξαιρετικά σπάνια.
Υπάρχουν αρκετές μορφές της νόσου. Κυρίως διαχωρίζονται βάσει του αριθμού των προσβεβλημένων αρθρώσεων (ολιγοαρθρική ή πολυαρθρική ΝΙΑ) και με την παρουσία πρόσθετων συμπτωμάτων, όπως πυρετός, εξάνθημα και άλλα. Η διάγνωση των διαφόρων μορφών γίνεται με την παρατήρηση των συμπτωμάτων κατά την διάρκεια των πρώτων 6 μηνών της νόσου.
Η θεραπεία της ΝΙΑ βασίζεται στην χρήση φαρμάκων, τα οποία αναστέλλουν τη συστηματική ή τοπική των αρθρώσεων φλεγμονή, και σε στρατηγικές αποκατάστασης, οι οποίες διατηρούν τη λειτουργικότητα των αρθρώσεων και εμποδίζουν τη δημιουργία παραμορφώσεων. Η θεραπευτική αγωγή είναι πολύπλοκη και απαιτεί την συνεργασία διαφόρων ειδικοτήτων, μεταξύ άλλων παιδορευματολόγου, χειρουργού ορθοπεδικού, οφθαλμιάτρου, φυσικο- και εργασιο-θεραπευτή.
Ο βασικότερος στόχος της θεραπείας είναι να έχει το παιδί μια φυσιολογική ζωή ως ενήλικας και στις μέρες μας, η διάγνωση και η θεραπεία της νόσου έχουν προοδεύσει σημαντικά. Η συνδυασμένη αντιμετώπιση με φάρμακα και αποκατάσταση μπορούν σήμερα να αποτρέψουν την μόνιμη βλάβη των αρθρώσεων στην πλειονότητα των ασθενών.
Προσοχή, επίσης, πρέπει να δοθεί και στην ψυχοσύνθεση του ασθενούς και της οικογένειάς του, αφενός εξαιτίας του φορτίου της νόσου, αφετέρου διότι, μερικές φορές αναπτύσσονται καταστάσεις υπερπροστασίας των παιδιών από τους γονείς αλλά και αμφίδρομης προσκόλλησης παιδιών και γονιών. Μια θετική στάση των γονιών, υποστηρικτική και ενθαρρυντική όσο είναι δυνατόν της ανεξαρτησίας των πασχόντων παιδιών είναι ανεκτίμητης αξίας για να βοηθηθούν τα παιδιά να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που σχετίζονται με τη νόσο, να συνεργάζονται με τους συνομηλίκους τους και να γίνουν ισορροπημένοι ενήλικες.

Παραπομπές:
1.   Sokka T, et al. Women, men, and rheumatoid arthritis: analyses of disease activity, disease characteristics, and treatments in the QUEST-RA study. Arthritis Res Ther 2009;11:R7; Sokka T. Sex differences in rheumatoid arthritis: the beliefs versus the data. Rheumatologist 2009; December: Available online at: http://www.the-rheumatologist.org/details/article/870989/Sex_Difference).
2.   White CP, et al. Chronic Illness (2009) 5, 33–45
3.   Zelkowitz, P, et al. Chronic Diseases and Injuries in Canada, Vol 33, No 2, March 2013; Katz PP, et al. ARTHRITIS & RHEUMATISM Vol. 48, No. 4, April 2003, pp 935–943
4.   https://www.printo.it/pediatric-rheumatology/GR/info/2/Νεανική-ιδιοπαθής-αρθρίτις-(ΝΙΑ)


read more " Το site enaxeraki.gr, είναι η νέα ενημερωτική ιστοσελίδα που έχει έρθει στη ζωή μας για να εξηγήσει στα παιδιά τι είναι η Αρθρίτιδα αλλά και να βοηθήσει τους γονείς να μιλήσουν στα παιδιά για τη συγκεκριμένη νόσο. "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Χριστούγεννα στο Μέγαρο 100% Disney in Concert: Around the World με την ΚΟΘΧριστούγεννα στο Μέγαρο
100% Disney in Concert: Around the World

Αυτή την περίοδο των Χριστουγέννων η μαγεία της Disney ζωντανεύει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, σε ένα οπτικοακουστικό θέαμα που θα απολαύσουν μικροί και μεγάλοι. Το 100% Disney in Concert: Around the World περιλαμβάνει μουσική από τα soundtrack κλασικών και δημοφιλών ταινιών της Disney, την οποία θα εκτελεί ζωντανά η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, ενώ συγχρόνως σε μια μεγάλη οθόνη θα προβάλλονται οι αντίστοιχες σκηνές από τις ταινίες.
Υπέροχες ενορχηστρώσεις που αναδεικνύουν τον συμφωνικό ήχο της εξαιρετικής ορχήστρας, βραβευμένα μουσικά κομμάτια που έχουμε ψιθυρίσει όλοι μας, αγαπημένες ταινίες με τις οποίες έχουν μεγαλώσει πολλές γενιές, ενώνονται μεταξύ τους σε έναν πανέμορφο συντονισμό ήχου και εικόνας, που θα συνεπάρει τα παιδιά και θα ξυπνήσει όμορφες αναμνήσεις στους μεγαλύτερους.
Στη συναυλία θα ακουστούν μουσικές από τις ταινίες Η μικρή γοργόνα, Μέρι Πόπινς, Η Πεντάμορφη και το Τέρας, Ψυχρά κι ανάποδα, Αλαντίν, Πειρατές της Καραϊβικής και Ο βασιλιάς των λιονταριών.

Η Disney Concerts παράγει συναυλίες και περιοδείες και παραχωρεί άδεια χρήσης του μουσικού και οπτικού περιεχομένου της Disney σε συμφωνικές ορχήστρες και παρουσιαστές σε όλο τον κόσμο. Τα πακέτα συναυλιών της Disney Concerts περιλαμβάνουν μια ποικιλία εκδηλώσεων, όπως συναυλίες με ταυτόχρονη προβολή ταινιών, καθώς και θεματικές συναυλίες με ορχηστρικά και φωνητικά έργα, τα οποία εκτείνονται από αποκλειστικά ορχηστρικές συμφωνικές παραστάσεις έως multimedia παραγωγές με τραγουδιστές και χορωδία επί σκηνής. Οι τρέχοντες τίτλοι περιλαμβάνουν τα Star Wars Film Concert Series (Episodes IV-VII), Beauty and the Beast, The Little Mermaid, Fantasia, Pixar In Concert, The Nightmare Before Christmas, Alice In Wonderland, Frozen, Ratatouille, The Pirates of the Caribbean Series (Episodes I-IV) και Silly Symphonies, τα οποία την περασμένη χρονιά αρίθμησαν συνολικά πάνω από 400 παραστάσεις σε πολλούς από τους κορυφαίους συναυλιακούς χώρους όλου του κόσμου, όπως το Lincoln Center, το Royal Albert Hall, η Όπερα του Σίδνεϊ, το Tokyo Forum και το Hollywood Bowl. Πολυάριθμα νέα πακέτα συναυλιών και περιοδεύουσες παραγωγές από το σύνολο των στούντιο της Disney, συμπεριλαμβανομένων των Pixar, Lucasfilm και Marvel, βρίσκονται αυτή την εποχή στο στάδιο της ανάπτυξης.

Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
Μουσική διεύθυνση Φαίδρα Γιαννέλου
Αφήγηση Μαριάνα Μποζαπαλίδου

Σχολικές παραστάσεις:
12 Δεκεμβρίου - ώρες 9:45 & 11:30
14 Δεκεμβρίου - ώρες 9:45 & 11:30
Για περισσότερες πληροφορίες: 2310-895882, akokkinidou@tch.gr
Τιμή εισιτηρίου: 7€

Παραστάσεις κοινού:
14 Δεκεμβρίου - ώρα 20:00
15 Δεκεμβρίου - ώρα 19:00
16 Δεκεμβρίου - ώρα 11:30 & 18:30
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 7€ (μειωμένο)

Χώρος: Μ1 – Αίθουσα Φίλων Μουσικής

read more " Χριστούγεννα στο Μέγαρο 100% Disney in Concert: Around the World με την ΚΟΘ "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Τον Δεκέμβριο στο Cinedoc Ποιος θα με αγαπήσει τώρα; των Barak Heymann, Tomer HeymannΤον Δεκέμβριο στο Cinedoc


Ποιος θα με αγαπήσει τώρα;

των Barak Heymann, Tomer HeymannΠοιος θα με αγαπήσει τώρα; /Whos gonna love me now? | Barak Heymann, Tomer Heymann | 84’ | Ισραήλ, Μεγάλη Βρετανία 2016
Με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Ισραήλ |
Σε συνεργασία με το Κέντρο Ζωής www.kentrozois.gr

Λίγα λόγια για την ταινία: Ο Σαρ είναι ένας πρώην αλεξιπτωτιστής του Ισραηλινού στρατού, ο οποίος εκδιώχθηκε από το κιμπούτς όπου ζούσε, μετά την αποκάλυψη ότι είναι ομοφυλόφιλος. Ζώντας με AIDS τα τελευταία 17 χρόνια στο Λονδίνο, κρατάει την οικογένειά του σε απόσταση και περνάει το χρόνο του σε πρόβες και παραστάσεις με την London Gay Mens Chorus, της οποίας είναι περήφανο μέλος. Καθώς ο καιρός περνάει όμως νοιώθει ολοένα και περισσότερο την ανάγκη να γυρίσει πίσω στις ρίζες και τον τόπο του. Το «Ποιος θα με αγαπήσει τώρα;» είναι το συγκινητικό οδοιπορικό της επιστροφής του, που κέρδισε το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ του Βερολίνου.
Με αφορμή την ιστορία του Σαρ, τα αδέρφια Heymann, γνωστοί από την προηγούμενη ταινία τους “Mr Gaga”, ισορροπούν επιδέξια μεταξύ ευφορίας (οι σκηνές πρόβας με την χορωδία είναι πραγματικά απολαυστικές) και συγκίνησης, για να διηγηθούν μια ιστορία για την αποδοχή, την αγάπη που υπερβαίνει τις προκαταλήψεις και τις οικογένειες, όχι μόνο τις βιολογικές αλλά κι εκείνες που διαλέγει καθένας για τον εαυτό του.

Την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα θα βρεθεί ο ένας εκ των δυο σκηνοθετών της ταινίας, ο πολυβραβευμένος ντοκιμαντερίστας Tomer Heymann, ο οποίος θα παρουσιάσει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον masterclass με τίτλο «Πώς να χτίσετε σχέση με το χαρακτήρα της ταινίας σας». Το masterclass, που διοργανώνεται σε συνεργασία του Cinedoc με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, εντάσσεται στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος της Ακαδημίας, Film Factory, που πραγματοποιείται φέτος τον Δεκέμβρη για έβδομη χρονιά. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.

Προβολή: Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου στις 19.30, Γαλλικό Ινστιτούτο Σίνα 31
* Την προβολή στο Γαλλικό Ινστιτούτο θα προλογίσει ο Κωστής Χατζημωράκης, Διευθυντής του Κέντρου Ζωής, για την υποστήριξη ανθρώπων που ζουν με HIV. Θα ακολουθήσει Q&A. www.kentrozois.gr

Masterclass: Κυριακή 16.12 στις 18.00 | Είσοδος ελεύθερη | Ωδείο Αθηνών Αίθουσα Άρης Γαρουφάλης, Βασ. Γεωργίου Β’ 17-19Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα: https://www.cinedoc.gr/

Τιμές εισιτηρίων: 6 ευρώ / 3 ευρώ φοιτητικό (ισχύει μόνο για τις προβολές του Γαλλικού Ινστιτούτου)

Όλες οι ταινίες του CineDoc διαθέσιμες και στο https://vimeo.com/channels/cinedoc


ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
CineDoc

Σε συνδιοργάνωση με τους: Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος | Anemon Productions | Moving Docs | Κινηματογράφος ΔΑΝΑΟΣ | Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης | Δήμος Βόλου| ABCinema | CineCinema Αμαλιάδας

Με την υποστήριξη των: Creative Europe | Πρεσβεία Καναδά | Πρεσβεία Ισραήλ | Πρεσβεία Ιρλανδίας | Πρεσβεία Πολωνίας | Περιφέρεια Ηπείρου

Συνεργάτες: Διεθνής Αμνηστία | Γενική Γραμματεία Ισότητας Των Φυλων |Goethe-Institut | Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας | Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας - Ethnofest | Εκπαιδευτική Πρωτοβουλία - Μοντεσσοριανό Εργαστήριο | Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής | Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων | Ομοσπονδία Ρυθμικής Γυμναστικής |insidestory | Σχολή Σταυράκου | Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης | Κέντρο Ζωής | Filmtrade | New Star Art Cinema | Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος


read more " Τον Δεκέμβριο στο Cinedoc Ποιος θα με αγαπήσει τώρα; των Barak Heymann, Tomer Heymann "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »