Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018

Η έκθεση φωτογραφίας του Στράτου Καλαφάτη «Αρχιπέλαγος» Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018 στις 19:30, στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ Βίλα Καπαντζή
Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης
παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας τού


Στράτου Καλαφάτη
Αρχιπέλαγος

την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018 στις 19:30
στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ
Βίλα Καπαντζή – Βασιλίσσης Όλγας 108.

Η έκθεση φωτογραφίας του Στράτου Καλαφάτη «Αρχιπέλαγος» εγκαινιάζεται την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018 στις 19:30, στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ (Βίλα Καπαντζή, Βασιλίσσης Όλγας 108). Συνοδεύεται από ομότιτλο κατάλογο των εκδόσεων Άγρα.

Διάρκεια έκθεσης: 7 Δεκεμβρίου 2018 – 27 Ιανουαρίου 2019
Ωράριο έκθεσης: Τρίτη – Κυριακή: 10:30-18:00 (Δευτέρα κλειστά)


ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

Ο Στράτος Καλαφάτης γράφει στον πρόλογο της αντίστοιχης έκδοσης που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα:
«Η εργασία του Αρχιπελάγους  ξεκίνησε από μια ανάθεση  των επιμελητών  της 10ης Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας. Η Κατερίνα Κοτζιά, ο Ηλίας Κωνσταντόπουλος, ο Λόης Παπαδόπουλος και η Κορίνα Φιλοξενίδου, στηριγμένοι στην αιρετική πεποίθηση του ιστορικού Ruggiero Romano ότι το Αρχιπέλαγος είναι μια πόλη, έθεσαν την ιδέα αυτή ως άξονα της ελληνικής συμμετοχής.
Αυτήν τη θεματική της υδάτινης πόλης προσπαθήσαμε να οπτικοποιήσουμε, μαζί με τον φίλο και εκλεκτό φωτογράφο Σπύρο Στάβερη. Ανέλαβα να φωτογραφίσω τα πλοία και τις διαδρομές τους, ενώ ο Στάβερης θα κατέγραφε το ανθρώπινο στοιχείο, που κατακλύζει τα νησιά του Αιγαίου τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι εικόνες που προέκυψαν, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2006 στο ελληνικό περίπτερο, στα Giardini της Βενετίας.

Τη θάλασσα τη γνώρισα μέσα από τον ήχο της. Έφτανε τα βράδια τραχύς, ρυθμικός, στο παιδικό μου δωμάτιο. Η εικόνα της ήταν τόσο παρούσα που σχεδόν μου διέφευγε. Γινόταν ένα με τους λόφους της Καλαμίτσας, σ’ ένα τοπίο δεδομένο, όσο και η πράξη της αναπνοής.
Ο παππούς μου, μια ζωή ναυτικός, δεν μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει την αυστηρότητα και τα χούγια του καπετάνιου. Μου μιλούσε για ταξίδια και περιπέτειες, με εκπαίδευσε στα μυστικά και στους νόμους της. Έτσι περνούσαν τα καλοκαίρια, με τη θάλασσα να με υιοθετεί ξυπόλυτο, ηλιοκαμένο και ευτυχή.
Καιρό μετά, μαζί με τη Λία και τη μικρή Δάφνη, ζήσαμε για τέσσερα χρόνια στο νησί της Σκοπέλου. Εκεί, μέσα στον  υδάτινο κύκλο, μου εντυπώθηκε ο απελευθερωτικός, αλλά και αβάσταχτος αποκλεισμός του νερού.
Ξεκίνησα το ταξίδι του Αρχιπελάγους, από τη γενέτειρά μου, ένα απόγευμα, αρχές του καλοκαιριού. Η Καβάλα, το βορειότερο λιμάνι του Αιγαίου, ήταν η ιδανική αφετηρία, μα πρωτίστως, η πόλη όπου μεγάλωσα και έμαθα τη θάλασσα. Το πλοίο ήταν οικείο από τα ταξίδια της νιότης, ανάγλυφο από τα στρώματα αλμύρας και λαδομπογιάς. Αφήσαμε τη στεριά.  Μαύρος καπνός απλώθηκε στον ορίζοντα, μέχρι που χάθηκε στη νύχτα. Παρέμεινα στο κατάστρωμα, παρατηρώντας τις γραμμές, τους αφρούς της μηχανής και τα μακρινά φώτα, σε μια προσπάθεια ανασύνταξης της μνήμης. Φτάσαμε στη Λήμνο. Τα κόκκινα φώτα της προβλήτας και ο θόρυβος του καταπέλτη, ήταν οι πρώτες φωτογραφίες του Αρχιπελάγους. Ακολούθησαν πολλές ακόμη, στις είκοσι μέρες αυτής της μικρής οδύσσειας. 
Σήμερα, δέκα χρόνια μετά, με την ευκαιρία αυτής της έκδοσης, επέστρεψα στο Αιγαίο για να φωτογραφίσω ξανά. Ένα νέο ταξίδι, απαράλλαχτο κι όμως τόσο διαφορετικό, ολοκλήρωσε την ιστορία του. Η καμένη λέμβος και η μοναχική σημαία, αποτελούν τις τελευταίες χειρονομίες μιας επικαιρότητας, που θα χαθεί κι αυτή στα βάθη του χρόνου».

Ο Ηρακλής Παπαϊωάννου λέει για το Αρχιπέλαγος:
«Το Αιγαίο είναι ένας τόπος οικείος όσο και ανοίκειος: πεδίο δράσης της Ιλιάδας και της Οδύσσειας, τόπος με δυνατά ριζώματα και ξεριζώματα, με κλειστές κοινότητες και ρητές γεωγραφικές ασυνέχειες, συνιστά, μαζί με το «τοπίο των ερειπίων», την πιο δημοφιλή σύγχρονη ελληνική εικόνα. Αντί περιήγησης στις αιγαιακές κοινωνίες, που διαστέλλονται θορυβωδώς το καλοκαίρι και συστέλλονται με μελαγχολική ηρεμία το χειμώνα, το Αρχιπέλαγος του Στράτου Καλαφάτη ερευνά μάλλον το βίωμα της νομαδικής μετακίνησης στους υδάτινους δρόμους, πέρα από τα αρχιτεκτονικά ή άλλα στερεότυπα. Αυτό φαίνεται να προτείνουν οι φωτογραφίες των πλοίων, που χάνονται ως κουκίδες απειροελάχιστες φέροντας την ευθύνη για αποχωρισμούς και σμιξίματα σε μικρά και μεγάλα λιμάνια· ή τα αφρισμένα τοπία, που πτυχώνονται βίαια καθώς το κολοσσιαίο σκάφος οργώνει την ανοιχτή θάλασσα, τοπία τα οποία άλλοτε καίγονται στο φως κι άλλοτε σβήνουν σ’ ένα βαθύ, σκοτεινό μπλε. Είναι ακόμη τα παράθυρα και τα φινιστρίνια, ξαφνικά ανοίγματα σε μια απρόσμενη θέα. Δύο κόσμοι τέμνονται εδώ: ένας κοντινός, απτός, λειτουργικός και ένας απόμακρος, μεταφορικός, πνευματικός. Η μετάπτωση, όμως, αυτή, ανάμεσα στο μέσα και στο έξω, την καθημερινότητα και τη διαχρονία, το φωτεινό και το σκοτεινό, δεν λανθάνει επίσης πίσω από τον Άθω του Καλαφάτη; Το έργο του, ενσωματώνοντας αυτό που κάποιες φορές εκπλήσσει και τον ίδιο, μοιάζει με άσκηση ισορροπίας ανάμεσα σε ό,τι κανείς προεργάζεται και ό,τι δεν μπορεί να προβλέψει, ισορροπία δύσκολη όσο και γενναιόδωρη.
Ενίοτε διακρίνονται στις φωτογραφίες στοιχεία με στενότερη πολιτική ανάγνωση: μια σημαία στερεωμένη σ’ ένα βράχο, ένδειξη εδαφικής κυριότητας στην απόλυτη ερημία, ή μια λαστιχένια λέμβος στα βράχια κάποιας ακτής, σύμβολο επιβίωσης αλλά και απώλειας σε καιρούς ταραγμένους, όταν η θάλασσα βαφτίστηκε ποτάμι για να περάσουν άφοβα οι απελπισμένοι – ποιος, όμως, από τα ομηρικά ακόμη έπη, γελάστηκε ποτέ να πιστέψει ότι το αρχιπέλαγος συνιστά ουδέτερη ζώνη; Είναι ακόμη τα καταστρώματα, παρατηρητήρια του ευμετάβλητου της θάλασσας, τα φωταγωγημένα φέρι που μοιάζουν αυτάρκεις μικρόκοσμοι. Και, βέβαια, οι αφαιρετικές εκείνες φωτογραφίες οι οποίες επιχειρούν να συμπυκνώσουν το ελάχιστο τοπίο.
Το Αιγαίο δεν είναι ένας κόσμος μονοσήμαντος. Είναι τόποι πολλοί που αλληλοδιεισδύουν χωρικά, χρονικά, εννοιακά. Είναι η περίεργη αίσθηση αιώρησης σ’ έναν αρχέτυπο κόσμο, όπου απέναντι στο πέλαγος, σε άμεση επαφή με τον αέρα, την αλμύρα, το φως, νιώθει κανείς να βρίσκει ανάλαφρα, σιωπηλά, πρόσκαιρα κάτι από τον μύχιο εαυτό του. Πώς μπορεί κανείς να μιλήσει για ένα θέμα γνωστό με τρόπο άγνωστο; Πώς μπορεί να συγκεράσει τη στέρεη ύλη με τη διαρκή ρευστότητα; Αυτό που διαχέεται ελεύθερα με αυτό που είναι βαθιά κρυμμένο; Με τέτοια ερωτηματικά στο νου μοιάζει να πλανήθηκε ο Στράτος Καλαφάτης στα μήκη και τα πλάτη του Αιγαίου. Και ίσως το Αρχιπέλαγος να αποτελεί τελικά ένα γόνιμο πρόσχημα, ένα επιλεγμένο πεδίο δοκιμής απαντήσεων, γιατί τα ερωτηματικά αυτά διατυπώνονται ακέραια πολύ πέρα από την επικράτειά του».

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Στράτος Καλαφάτης είναι φωτογράφος. Γεννήθηκε στην Καβάλα το 1966. Ζει στη Θεσσαλονίκη, όπου έχει δημιουργήσει με τη Λία Ναλμπαντίδου το studiotessera, έναν τόπο για τη φωτογραφία. Από τις εκδόσεις Άγρα κυκλοφορούν τα βιβλία του Αρχέτυπες εικόνες (1999), Ομόνοια 2000 - Ταξίδι στον ομφαλό της Αθήνας, με κείμενα του Φίλιππου Φιλίππου (2000), Ημερολόγιο 1998-2002 (2004), Άθως / Τα χρώματα της πίστης (2014) και Αρχιπέλαγος (2017). Εκπροσωπείται από την γκαλερί Bernier/Eliades.INFO – έκθεσης Στράτου Καλαφάτη «Αρχιπέλαγος»

read more " Η έκθεση φωτογραφίας του Στράτου Καλαφάτη «Αρχιπέλαγος» Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018 στις 19:30, στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ Βίλα Καπαντζή "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

ΈΚΘΕΣΗ του Σωκράτη Μαυρομμάτη Αποσπάσματα • Fragments στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ Βίλα ΚαπαντζήΤο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης
και το Ίδρυμα Παναγιώτη και Έφης Μιχελή
παρουσιάζουν την έκθεση αρχαιολογικής φωτογραφίας τού


Σωκράτη Μαυρομμάτη
Αποσπάσματα • Fragments

την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018 στις 19:30
στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ
Βίλα Καπαντζή – Βασιλίσσης Όλγας 108.

Ο Σωκράτης Μαυρομμάτης θα ξεναγήσει το κοινό στην έκθεση
το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018 στις 12:00.

Η έκθεση φωτογραφίας του Σωκράτη Μαυρομμάτη «Αποσπάσματα • Fragments» εγκαινιάζεται την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018 στις 19:30, στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ (Βίλα Καπαντζή, Βασιλίσσης Όλγας 108). Η έκθεση είναι παραγωγή του Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή και παρουσιάστηκε με επιτυχία για πρώτη φορά στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 2017. Συνοδεύεται από ομότιτλο κατάλογο.

Διάρκεια έκθεσης: 7 Δεκεμβρίου 2018 – 27 Ιανουαρίου 2019
Ωράριο έκθεσης: Τρίτη – Κυριακή: 10:30-18:00 (Δευτέρα κλειστά)ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

Το Ίδρυμα Παναγιώτη και Έφης Μιχελή ιδρύθηκε το 1979 από την Έφη Μιχελή με σκοπό τη μελέτη και έρευνα της φιλοσοφικής Αισθητικής –τόσο σε θεωρητικό επίπεδο, όσο και στις εφαρμογές της– με την ταυτόχρονη διεύρυνση των ορίων της. Στο πλαίσιο αυτό διοργάνωσε την έκθεση του Σωκράτη Μαυρομμάτη, με στόχο να θέσει ερωτήματα και προβληματισμούς στον διάλογο που αναπτύσσεται μεταξύ Φωτογραφίας, Αρχαιολογίας, Τέχνης και Αισθητικής.
Στην έκθεση παρουσιάζεται ένα μικρό μέρος από το έργο του διεθνούς φήμης φωτογράφου Σωκράτη Μαυρομμάτη, που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην «εφαρμοσμένη» αρχαιολογική φωτογραφία. Η επιλογή των φωτογραφιών έγινε από τον ίδιο τον φωτογράφο και περιλαμβάνει τόσο ασπρόμαυρες όσο και έγχρωμες φωτογραφίες. Τα έργα που απεικονίζονται προέρχονται από μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας καθώς και από την καταγραφή των αναστηλωτικών έργων στην Ακρόπολη.
Οι φωτογραφίες του Μαυρομμάτη δεν αποτελούν απλώς τεκμήρια για τους αρχαιολόγους μελετητές –αναδεικνύοντας λεπτομέρειες πολλές φορές αθέατες στο γυμνό μάτι–, αλλά αποκαλύπτουν την προσωπική του συγκίνηση.  Το βλέμμα του είναι παρόν και διακριτό. Μέσα από αυτό προβάλλονται σημαντικά στοιχεία μνημείων και αρχαιολογικών ευρημάτων.

«Η αισθητική στην εφαρμοσμένη αρχαιολογική φωτογραφία διαμορφώθηκε στα πρώτα εκατό περίπου χρόνια φωτογραφικής παρουσίασης μνημείων και αντικειμένων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Από τη δεκαετία του 1850 έως και τις αρχές της δεκαετίας του 1960, η μετατροπή της έγχρωμης πραγματικότητας σε μαυρόασπρη καθιέρωσε την ανάγνωση του αρχαίου κόσμου με αφαιρετικό τρόπο και κατά συνέπεια με αποδοχή της καλλιτεχνικής υπόστασης της απεικόνισής του. 
Τα επόμενα χρόνια, που η έγχρωμη αποτύπωση ξεπέρασε τις αδυναμίες της ως προς την αξιοπιστία και την αντοχή της στον χρόνο, οι φωτογραφημένες αρχαιότητες έχασαν κάπως εικαστικά, αλλά κέρδισαν σε τεκμηρίωση.
Στην ήδη διαμορφωμένη αισθητική της μαυρόασπρης απόδοσης, το χρώμα ανάγκασε φωτογράφους και κοινό στην αποδοχή μιας «αλήθειας» πιο κοντά στην πραγματικότητα, προσθέτοντας όμως μια νέα παράμετρο που αναζητούσε νέες φόρμες, αφηρημένα σχήματα, αλλά και λεπτομέρειες ενός απροσδόκητου μικρόκοσμου, μιας δυσδιάκριτης πληροφορίας σε ένα μικρό απόσπασμα.
Τα συνδετικά στοιχεία που συνοψίζουν το περιεχόμενο αυτής της παρουσίασης είναι η αποσπασματική απόδοση μνημείων και αντικειμένων που φθάνουν έως τη λεπτομέρεια ενός σχεδόν αόρατου σημείου, εκεί που η τεκμηρίωση και η εικαστική πρόθεση συνυπάρχουν. Όλες οι εικόνες εντάσσονται στην εφαρμοσμένη αρχαιολογική φωτογραφία και έχουν γίνει για τις ανάγκες καταγραφής των αναστηλωτικών έργων στην Ακρόπολη και την εικονογράφηση αρχαιολογικών βιβλίων και καταλόγων».
Σωκράτης Μαυρομμάτης


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Σωκράτης Μαυρομμάτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις φωτογραφίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 1979 έως το 2010 διετέλεσε επικεφαλής φωτογράφος στην Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης του Υπουργείου Πολιτισμού.


ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ
Με αφορμή την έκθεση του Σωκράτη Μαυρομμάτη, ο διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ Γιάννης Επαμεινώνδας θα πραγματοποιήσει τέσσερις διαλέξεις με θέμα «Γιατί ο Παρθενώνας», τις Τετάρτες 12 Δεκεμβρίου 2018 και 9, 16 και 23 Ιανουαρίου 2019, στις 18:00.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό αλλά, λόγω της παλαιότητας του κτιρίου, ο αριθμός των επισκεπτών σε κάθε ομάδα είναι περιορισμένος. Για να δηλώσετε συμμετοχή στις διαλέξεις, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με τη γραμματεία του Κέντρου, καθημερινά 9:00 – 15:00, στα τηλέφωνα 2310 295.170 και 2310 295.177.


INFO – έκθεσης Σωκράτη Μαυρομμάτη «Αποσπάσματα • Fragments»

read more " ΈΚΘΕΣΗ του Σωκράτη Μαυρομμάτη Αποσπάσματα • Fragments στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ Βίλα Καπαντζή "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

ΕΡΧΕΤΑΙ Η «SHIRLEY VALENTINE» του Willy Russell με την ΜΠΕΣΥ ΜΑΛΦΑ στο θέατρο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ«SHIRLEY VALENTINE»
του Willy Russell

ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ 17 έως 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ ΘΕΑΤΡΟ
(Εθνικής Αμύνης 2, τηλ. 2310262051)
Ο Αλέξανδρος Ρήγας παρουσιάζει την γλυκόπικρη κωμωδία - μονόλογο του Willy Russell«Σίρλεϋ Βαλεντάιν».
Για 10 παραστάσεις
Λίγα λόγια για το έργο
Η Βρετανίδα Σίρλεϋ είναι μια γυναίκα λίγο μετά τα 50, μάνα δύο παιδιών που έχουν τη δική τους πλέον ζωή και σύζυγος ενός άνδρα που η σχέση τους χάθηκε κάπου στην πορεία των χρόνων. Μόνη της «συντροφιά», σαν φανταστικός φίλος θα λέγαμε,  ο τοίχος της κουζίνας της. Μέχρι τη μέρα που μία ασήμαντη αφορμή την ξυπνάει και αποφασίζει να ξαναβρεί τον εαυτό της, να ξανανιώσει ζωντανή!
Ένα ταξίδι στην Ελλάδα, ένα τραπεζάκι μπροστά στη θάλασσα, ένα αγιόκλημα και μια... αναπάντεχη γνωριμία, θα συνθέσουν το σκηνικό της δικής της επανάστασης απέναντι σε όσα την καταπίεζαν.

Πόσο όμως θα κρατήσει αυτή η επανάσταση; Θα καταφέρει να επαναπροσδιορίσει τη σχέση της με το μέσα της και τους δικούς της ανθρώπους;
Και τελικά, υπάρχει δεύτερη ευκαιρία στη ζωή;
Ένα έργο γεμάτο συναίσθημα,  γέλιο, συγκίνηση και απρόοπτα...
Σίρλεϋ Βαλεντάιν η ΜΠΕΣΥ ΜΑΛΦΑ

Συντελεστές
Μετάφραση - Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ρήγας
Κοστούμια: Ελένη Μπλέτσα
Μουσική: Alter Ego
Φωτογραφίες: Χρήστος Κοτσιρέας
Hair Styling: Miro Orim
Ημέρες και ώρες
Πέμπτη - 17/01 στις 21:15
Παρασκευή - 18/01 στις 21:15
Σάββατο - 19/01 Απογευματινή στις 18:00 & Βραδινή στις 21:15
Κυριακή - 20/01 στις 20:00
Πέμπτη - 24/01 στις 21:15
Παρασκευή - 25/01 στις 21:15
Σάββατο - 26/01 Απογευματινή στις 18:00 & Βραδινή στις 21:15
Κυριακή - 27/01 στις 20:00
Η ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ
ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ VIVA.GR & ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ (Εθνικής Αμύνης 2)
RAINTICKET 6946126051

read more " ΕΡΧΕΤΑΙ Η «SHIRLEY VALENTINE» του Willy Russell με την ΜΠΕΣΥ ΜΑΛΦΑ στο θέατρο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Χριστούγεννα για όλη την οικογένεια στο Θέατρο ΣοφούληΧριστούγεννα για όλη την οικογένεια στο Θέατρο Σοφούλη


Παραστάσεις για όλη την οικογένεια προσφέρει την εορταστική περίοδο το Θέατρο Σοφούλη σε συνεργασία με τους πιο δημιουργικούς θιάσους. Ξεκινώντας από το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου, χριστουγεννιάτικες παραστάσεις αλλά και παραστάσεις παντός καιρού που αγαπήθηκαν από το κοινό έρχονται να διασκεδάσουν και να ψυχαγωγήσουν την οικογένεια ενώ ταυτόχρονα δίνουν το δικό τους στίγμα για μια καλύτερη ζωή.

Ο Άι Βασίλης σφήνωσε στην καμινάδα – Theatraction

Η δημιουργική ομάδα Theatraction παρουσιάζει μια εύθυμη χριστουγεννιάτικη μουσικοθεατρική παράσταση με ζωντανή μουσική επί σκηνής, που αναδεικνύει την αξία της παιδικότητας και την πίστη στη μαγική πλευρά της ζωής. Είχε προγραμματιστεί μία μοναδική παράσταση το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου στις 18.30. Κατόπιν απαίτησης του κοινού και λόγω εξάντλησης των εισιτηρίων προστέθηκε άλλη μία παράσταση στις 8/12, η οποία οδεύει επίσης σε sold out. Μείνετε συντονισμένοι για την ανακοίνωση επιπλέον παραστάσεων.

Ο Δαγκωμένος κουραμπιές του Άι Βασίλη του Γιάννη Σερβετά

Το αγαπημένο παιδικό βιβλίο που έγραψε ο Γιάννης Σερβετάς, έγινε παιδική παράσταση και έρχεται να προσφέρει άφθονο γέλιο τα φετινά Χριστούγεννα στο Θέατρο Σοφούλη. Πρόκειται για μία φοβερή χριστουγεννιάτικη περιπέτεια, με οικολογικό περιεχόμενο και ζωντανή, πρωτότυπη μουσική, που παντρεύει την ελληνική με τη δυτική παράδοση.
Παραστάσεις
Πρεμιέρα Κυριακή 9 Δεκεμβρίου στις 17.00 (sold out)
Κυριακή 16 Δεκεμβρίου στις 15.00 (sold out)
Κυριακή 23, 30 Δεκεμβρίου και 6 Ιανουαρίου στις 17.00
Σάββατο 29 Δεκεμβρίου και 5 Ιανουαρίου στις 18.00
Εορταστικό πρόγραμμα παραστάσεων: 25, 26, 27, 28,/12 και 1, 2, 3, 4/1  στις 18.00

Γενική είσοδος: 8 ευρώ

Η Πεντάμορφη και  το Τέρας – Dream Workes & Καλλιτεχνική εταιρία

Η πιο όμορφη ιστορία αγάπης συνεχίζεται και την περίοδο των γιορτών! Η πανέμορφη συμπαραγωγή της Καλλιτεχνικής Εταιρίας που έχει ενθουσιάσει παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς συνεχίζεται. Με πρωτότυπη, μαγευτική μουσική με την υπογραφή του Χάρη Γκατζόφλια, ζωντανές χορογραφίες της Ελένης Χρυσομάλλη και εντυπωσιακά κοστούμια της Καλλιόπης Παπαδάκη, πρόκειται για μια «πεντάμορφη» παράσταση που προάγει την ευγένεια και την ανεκτικότητα.
Παραστάσεις
Κάθε Κυριακή στις 11.30
Εισιτήρια: 10 ευρώ, 8 ευρώ (παιδικό, φοιτητικό, ανέργων, άνω των 65, ΑμεΑ, με την επίδειξη εισιτηρίου ΟΑΣΘ ή απόδειξη ταξί εντός 90 λεπτών)

Ο Καραγκιόζης Ταξιδιώτης – Tic Tac Toe

Ο αγαπημένος ήρωας του θεάτρου Σκιών ζωντανεύει επί σκηνής σε μία παράσταση που συνδυάζει φιγούρες και ηθοποιούς επί σκηνής. Η μεγάλη επιτυχία της Tic Tac Toe «Ο Καραγκιόζης Ταξιδιώτης» μετά από απαίτηση του κοινού συνεχίζεται και την περίοδο των εορτών. Η παράσταση στοχεύει στην ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης προβάλλοντας την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος.
Παραστάσεις
Σάββατο 22 Δεκεμβρίου στις 18.00
25 και 26 Δεκεμβρίου στις 12.00
Γενική είσοδος: 5 ευρώ
Το Θέατρο Σοφούλη διαθέτει πρόσβαση για ΑμεΑ.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΟΑΣΘ: Λεωφορείο  5
Από Δυτικά προς Ανατολικά: Στάση Βερβελίδη
Από Ανατολικά προς Δυτικά: Στάση Ναυτικός Όμιλος


Θέατρο Σοφούλη
Τραπεζούντος 5 & Σοφούλη, Τ.Κ. 55131 Θεσσαλονίκη
Τηλ. 2310423925,
www.theatrosofouli.gr

read more " Χριστούγεννα για όλη την οικογένεια στο Θέατρο Σοφούλη "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

ΚΡΑΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

ΚΡΑΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΟ ΤΗΛ. 2316 009657
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
ΤΙΤΛΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Δευτέρα 3 έως Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου  2018
Αίθουσα ΚΩΘ «Μελίνα Μερκούρη»

Οι ώρες θα ανακοινωθούν
Πληροφορίες στη Γραμματεία Κ.Ω.Θ. 2316009657
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΡΠΑΣ
με τη γνωστή βρετανίδα αρπίστρια  ΕIRA LYNN JONES.
Οι σπουδαστές άρπας θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ατομικά και ομαδικά μαθήματα με την καθηγήτρια και να εμβαθύνουν τη γνώση τους και την εμπειρία τους πάνω στο αντικείμενο.

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018
Ώρα 21.00
Αίθουσα ΚΩΘ «Μελίνα Μερκούρη»
Είσοδος 5 ευρώ
YFILIOS PROJECT “From Keflavik to New Delhi”
Το Yfilios Project είναι μια ιδέα του Λέανδρου Πασιά, ο οποίος δοκιμάζει να ενώσει διαφορετικά μουσικά ακούσματα σ’ ένα πολυεθνικό μουσικό σύνολο που έχει ως βάση την Jazz. Το μουσικό σύνολο αποτελείται από έμπειρους και καταξιωμένους στο χώρο τους μουσικούς. Συνοδοιπόροι σε αυτή την ιδέα είναι τρεις εξαιρετικοί μουσικοί, απόφοιτοι (φίλοι - συμφοιτητές του) του Jazz Department του Conservatorium van Amsterdam, η Marína Ósk Τhórólfsdóttir(Ισλανδία) στα φωνητικά, ο Adrien Losco(Γαλλία) στο σαξόφωνο, ο Abhishek Mangla(Ινδία) στο μπάσο καθώς και ο ταλαντούχος ντράμμερ Γιώργος Κλουντζός Χρυσίδης. Ο ήχος του Yfilios Project κινείται σε modern jazz αρμονίες που παντρεύονται με ethnic στοιχεία και το playlist αποτελείται αποκλειστικά από δικές τους συνθέσεις.

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου  2018
Ώρα 21.00
Αίθουσα ΚΩΘ «Μελίνα Μερκούρη»
Είσοδος ελεύθερη
Συναυλία της προσκεκλημένης καθηγήτριας άρπας EIRA LYNN JONES και των σπουδαστών του σεμιναρίου.

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018
Ώρα 21.00
Αίθουσα ΚΩΘ «Μελίνα Μερκούρη»

 Είσοδος 8 και 5 ευρώ
ΡΕΣΙΤΑΛ ΠΙΑΝΟΥ του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Ο πιανίστας με τα εκκεντρικά προγράμματα, Γιώργος Κωνσταντίνου  θα ερμηνεύσει με τον μοναδικό τρόπο του ένα ποικιλόμορφο και ιδιαίτερο πρόγραμμα που περιλαμβάνει  τα "les yeux clos " του Toru Takemitsu, τα " aux cypres de la Villa d' Este " του Liszt και τα Modular Loops του Μηνά Μπορμπουδάκη
Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018
Αίθουσα ΚΩΘ «Μελίνα Μερκούρη»
Οι ώρες θα ανακοινωθούν
Πληροφορίες στη Γραμματεία Κ.Ω.Θ. 2316009657


ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΙΑΝΟΥ με τον
ΓΙΩΡΓΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Οι ενδιαφερόμενοι πιανίστες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν με τον καταξιωμένο πιανίστα σεμινάριο, με τίτλο «συνεχίζοντας και διακόπτοντας»

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018
Ώρα 21.00
Αίθουσα Εκδηλώσεων Κ.Ω.Θ.
«Μελίνα Μερκούρη»
Φράγκων 15
Είσοδος ελεύθερη
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΔΙΑΣΗΜΟ ΑΡΧΙΜΟΥΣΙΚΟ ΒΥΡΩΝΑ ΦΙΔΕΤΖΗ
Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, αποτίει φόρο τιμής στον διακεκριμένο μαέστρο και μουσικό, Βύρωνα Φιδετζή με μια τιμητική εκδήλωση.
Η βραδιά θα ξεκινήσει με σύντομους χαιρετισμούς του Προέδρου του Δ.Σ. Κ.Ω.Θ κου Χαράλαμπου Λεφάκη και της Διευθύντριας  κας Λόλας Τότσιου, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση επί σκηνής με τη μορφή συνέντευξης ανάμεσα στον κο Φιδετζή και τον Μαέστρο και καθηγητή του Κ.Ω.Θ, κο Βλαδίμηρο Συμεωνίδη.
Μουσικά η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από το 2ο μέρος -  «Λήθη»  σε ποίηση Λ. Μαβίλη, από το κουιντέτο με πιάνο και φωνή του Καλομοίρη. Θα ερμηνεύσουν καθηγητές του Κρατικού Ωδείου: Νάντια Φιόρου (φωνή), Γιώργος Πετρόπουλος (βιολί), Εύη Δελφινοπούλου (βιολί), Δημοσθένης Φωτιάδης (βιόλα), Δημήτρης Πάτρας (βιολοντσέλο) και Νίκος Κυριόσογλου (πιάνο).
Η καλλιτεχνική επιμέλεια, ο συντονισμός και η παρουσίαση της  εκδήλωσης είναι του κου Βλαδίμηρου Συμεωνίδη.
Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018
Ώρα 19.00
Ιερός Καθολικός Ναός
Αμιάντου Συλλήψεως της Παναγίας
Φράγκων 19
Είσοδος ελεύθερη
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κ.Ω.Θ.
Στην καθιερωμένη ετήσια Χριστουγεννιάτικη συναυλία του το Κρατικό Ωδείο παρουσιάζει ως σολίστ τους επιλεγμένους σπουδαστές του:
Χριστίνα Τσακαλίδου (βιολί), Γιώργο Μαρωνίδη (κλαρινέτο), Γιάννο Τόσκα (κοντραμπάσο) και Βασίλη Τσεριώτη (μονωδία – μελοδραματική) σε έργα L.v. Beethoven, W.A. Mozart, S. Koussevitzky, G.F.Händel, Σ.Μιχαηλίδη, Παπαδημητρίου και χριστουγεννιάτικα κάλαντα. Μουσική Διεύθυνση Βλαδίμηρος Συμεωνίδης -  Βύρων Φιδετζής. Συμμετέχει η Χορωδία του Κ.Ω.Θ. υπό τη Διεύθυνση της Ελεονώρας Καλαϊτζίδου.
Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018
Ώρα 21.00
Αίθουσα Εκδηλώσεων Κ.Ω.Θ.
«Μελίνα Μερκούρη»
Φράγκων 15
Είσοδος 8 και 5 ευρώ

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΕ ΤΟ ΤΡΙΟ ΓΚΟΥΝΤΑΡΟΥΛΗ – ΚΑΡΑΝΤΖΗ – ΓΕΡΜΕΝΟΓΛΟΥ
Οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες Δήμος Γκουνταρούλης (βιολοντσέλο), Νεκτάριος Καραντζής (κοντραμπάσο) και Χρήστος Γερμένογλου (κρουστά) παρουσιάζουν με το Τρίο τους ένα εξαιρετικά πρωτότυπο πρόγραμμα.
Ο ελεύθερος αυτοσχεδιασμός, δηλαδή η σύνθεση σε ενεστώτα χρόνο, είναι η φυσική γλώσσα του τρίο. Η γλώσσα αυτή είναι πολυσυλλεκτική, όπως οι αναφορές κι οι πορείες των μουσικών του. Τζαζ, κλασική μουσική, παλαιά και σύγχρονη, ροκ, μπλουζ, "πειραματική", παραδοσιακή - δεν πρόκειται όμως για ένα ηχητικό κολάζ. Κάθε αναφορά είναι αναπόσπαστο στοιχείο μιας δράσης ή μέρος μιας αφήγησης: η σύνθεση ως όλο είναι αυτό που έχει σημασία. Χωρίς τίποτα το προσυνεννοημένο, κάθε κοντσέρτο είναι μια βουτιά στο άγνωστο με μόνο οδηγό το ένστικτο και τη βαθιά επικοινωνία των μουσικών. Τα πάντα - θέματα, ηχοχρώματα, αρμονίες, σχήματα, αναπτύξεις, φόρμες - αποκαλύπτονται κι ανακαλύπτονται από την αρχή, σε μία διαδικασία τόσο εσωτερική όσο και συναρπαστική.
Στην έναρξη της συναυλίας θα λάβει χώρα η απονομή βραβείων από το κληροδότημα της πρώην καθηγήτριας πιάνου Κ.Ω.Θ. Μαίρης Παπαδοπούλου σε τρεις αριστούχους απόφοιτους του Κ.Ω.Θ. , του έτους 2017-2018.read more " ΚΡΑΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018 "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »