Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2018

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα εγκαίνια της έκθεσης «Η Στρατιά της Ανατολής ζωγραφίζει τη Θεσσαλονίκη»Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
στα εγκαίνια της έκθεσης
«Η Στρατιά της Ανατολής ζωγραφίζει τη Θεσσαλονίκη»

«Το Τελλόγλειο προσφέρει υπηρεσίες εθνικές και ταυτοχρόνως ευρωπαϊκές. Είναι η κοσμηματοθήκη των αρχών και αξιών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αξίζει τον κόπο όχι μόνο να συμπαρασταθούμε στο έργο του, να αναδείξουμε το έργο του», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος κατά τα εγκαίνια της έκθεσης «Η Στρατιά της Ανατολής ζωγραφίζει τη Θεσσαλονίκη» στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών.

Στην έκθεση, που έγινε υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, πρωταγωνιστεί η Θεσσαλονίκη   με το χρώμα που της έδωσαν Γάλλοι και άλλοι ξένοι στρατιώτες κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου. 
Μιλώντας στο κατάμεστο Αμφιθέατρο του Τελλογλείου, ο κ. Παυλόπουλος πρόσθεσε ότι «η δραστηριότητα του Τελλογλείου είναι πάντα, όχι μόνο συμβολικά αλλά ουσιαστικά, υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας».
Αναφερόμενος στην έκθεση παρατήρησε ότι περιλαμβάνει «σχέδια, χάρτες, ακουαρέλες από Αγγλογάλλους στρατιώτες – καλλιτέχνες που βρέθηκαν εξαιτίας του πολέμου εδώ και μπόρεσαν μέσα από την τέχνη τους να απεικονίσουν τη Θεσσαλονίκη σαν έναν τόπο ο οποίος βγάζει πολιτισμό, ειρήνη, πρωτεύουσα της Μακεδονίας, κόσμημα της Ελλάδας, αλλά μια πόλη πολυεθνική εκ φύσεως που εκπέμπει όλες αυτές τις αξίες, ακτινοβολεί παντού».
Την τελετή άνοιξε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Τελλογλείου, πρύτανης του Α.Π.Θ., Περικλής Μήτκας, ο οποίος επισήμανε ότι «το Τελλόγλειο αποτελεί έναν από τους πιο δραστήριους και δυναμικούς μουσειακούς οργανισμούς της χώρας». Αναφερόμενος στην έκθεση είπε ότι «αποτελεί προσπάθεια εξαιρετικά φιλόδοξη και σημαντική στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε,  ως μεγάλη διεθνής διοργάνωση με ιδιαίτερο σημασία για τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα», προσθέτοντας  ότι  «προβάλλει το αποτέλεσμα πολυετούς ερευνητικής προσπάθειας».

Ο γενικός πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Philippe Ray αναφέρθηκε με εγκωμιαστικά σχόλια στην έκθεση, καθώς, όπως είπε  καταγράφει «μία τραγική σελίδα της ευρωπαϊκής ιστορίας, ελάχιστα γνωστή στη Γαλλία και στην Ελλάδα. Είναι ουσιαστικής σημασίας, διότι δείχνει πώς μοιάζει η Ευρώπη όταν κυριαρχείται από τον εθνικισμό, τον αλυτρωτισμό και τις ηγεμονικές τάσεις». Όπως είπε ακόμη, «η έκθεση που παρουσιάζεται από  το Τελλόγλειο διακρίνεται από τη μεγάλη αξία της προσέγγισης του θέματος από μια ανεξερεύνητη γωνία».
Στη σπανιότητα μίας τέτοιας παρουσίασης αναφέρθηκε και ο διευθυντής της Γαλλικής Σχολής Αθηνών  Alexandre Farnoux. «Πρέπει να υπογραμμίσουμε, ότι είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται στο κοινό μία πολύ ιδιαίτερη στιγμή της καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Ελλάδα, για την οποία κανείς μέχρι σήμερα δεν υπολόγισε το εύρος και τις επιδράσεις ,τόσο εδώ όσο και στη Γαλλία. Με την έκθεση αυτή σημειώνεται μία πολύ μεγάλη πρόοδος στη γνώση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας, σε μία τόσο ιδιαίτερη ιστορική στιγμή», παρατήρησε.
Περιγράφοντας την έκθεση η γενική γραμματέας του Δ.Σ. του Τελλογλείου, καθηγήτρια του Α.Π.Θ., Αλεξάνδρα Γουλάκη – Βουτυρά, που έχει τη γενική ευθύνη της διοργάνωσης, τόνισε: «Είναι μια έκθεση που βγαίνει μέσα από τον πόλεμο, από νέους δημιουργούς –πολλοί από αυτούς πολύ προικισμένοι (Paul Jouve, Charles Martel, Delcluse, Amable, Rameau κ.ά.) που η μοίρα τους έφερε να δημιουργήσουν στην περιοχή μας θαυμάσια έργα, τα οποία επιστρέφουν σήμερα πίσω, στον τόπο όπου δημιουργήθηκαν, σαν αποκάλυψη και προσκύνημα μαζί».
Για την έκθεση συνεργάστηκαν η Γαλλική Σχολή Αθηνών και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Εκθέματα δάνεισαν: από το Παρίσι το Musée de l’ Armée, το Μουσείο Pompidou και το Institut de France, η Γαλλική Σχολή Αθηνών, η Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας, το ΜΙΕΤ, το ΕΛΙΑ, η συλλογή Αρσέν και Ρουπέν Καλφαγιάν και άλλοι ιδιώτες συλλέκτες εντός και εκτός Ελλάδας.

  
  
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: έως 10 Φεβρουαρίου 2019

read more " Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα εγκαίνια της έκθεσης «Η Στρατιά της Ανατολής ζωγραφίζει τη Θεσσαλονίκη» "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Βολίκας, Μαυρομάτη, Ρουσομάνης Μουσικό ταξίδι Με Βάρκα την Ελλάδα Παρασκευή 2 Νοεμβρίου, στο ΞΕΦΩΤΟΒολίκας, Μαυρομάτη, Ρουσομάνης
Μουσικό ταξίδι
Με Βάρκα την Ελλάδα
Παρασκευή 2  Νοεμβρίου, στο ΞΕΦΩΤΟ


Τα περισσότερα ταξίδια, χρειάζονται προετοιμασία, αρκετό χρόνο και συγκεκριμένη παρέα. Όχι όμως αυτό. Την Παρασκευή στο ΞΕΦΩΤΟ(Λυκούργου 5, Λαδάδικα), «ταξιδεύετε» στην Ελλάδα με μόνη προϋπόθεση, την καλή σας διάθεση!

Όποτε συναντιούνται οι τρεις τους, το ταξίδι, έχει διαδρομές, έχει προορισμούς αλλά έχει και εκπλήξεις. Ο Γιάννης Βολίκας με την Ευγενία Μαυρομάτη τραγουδούν παρέα με τον συγγραφέα Μάκης Ρουσομάνη και  αυτή τη φορά μας ταξιδεύουν στα παραδοσιακά μας τραγούδια με «Βάρκα την Ελλάδα». Από Μικρά Ασία, Πόντο, Θράκη & Μακεδονία μέχρι Ήπειρο, Κρήτη, Κύπρο και όλα τα νησιά μας.

Ένα πρόγραμμα με τραγούδια της παρέας, της θάλασσας, της ξενιτιάς, του έρωτα, της αγάπης, του χορού και της τάβλας, της χαράς και της λύπης. Ένα μουσικό ταξίδι γεμάτο αισθήματα που αποτυπώνονται σε όλα τα παραδοσιακά μας τραγούδια. "Χορόν, χαράν, χαρείτε" με τα τραγούδια της πατρίδας μας, με τα τραγούδια της γης μας. Τραγούδια του Ελληνισμού,  για να μην ξεχάσουμε τις ρίζες μας. Ήχοι μουσικές και χοροί που μάθαμε και αγαπήσαμε από μικρά παιδιά και απευθύνονται σε ανθρώπους κάθε ηλικίας.

Δεξιοτέχνες μουσικοί  της παράδοσης παίζουν με σεβασμό, γνώση, μεράκι και πολλή αγάπη, τραγούδια περισσότερο ή λιγότερο  γνωστά ή ακόμη και ξεχασμένα, από κάθε γωνιά του Ελληνισμού. Ένα ξεχωριστό πρόγραμμα, μια μουσική παράσταση - πρόταση για αυτό το Χειμώνα, που στόχο έχει να μας ταξιδέψει νοερά σε κάθε μέρος της πατρίδας μας. Ένα πρόγραμμα που προσκαλεί το κοινό να θυμηθεί, να τραγουδήσει, να χορέψει και να γίνει μία παρέα με όλους τους συντελεστές επί σκηνής.

Μουσική επιμέλεια ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΡΑΚΑΣ, Καλλιτεχνική επιμέλεια ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΛΙΚΑΣ, Σκηνοθετική παρέμβαση ΛΙΤΣΑ ΜΠΑΚΟΓΛΙΔΟΥ

Παίζουν οι μουσικοί : ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΡΑΚΑΣ Βιολί,  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΡΑΣ Κλαρίνο, ΜΙΛΤΟΣ ΣΠΥΡΙΔΟΠΟΥΛΟΣ Μπάσο, ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΣΟΛΑΚΙΔΗΣ Ακορντεόν,  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΥΛΩΝΑΣ Λαούτο
ΣΠΥΡΟΣ ΤΖΙΑΤΖΙΟΣ Κρουστά

read more " Βολίκας, Μαυρομάτη, Ρουσομάνης Μουσικό ταξίδι Με Βάρκα την Ελλάδα Παρασκευή 2 Νοεμβρίου, στο ΞΕΦΩΤΟ "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Μαργαρίτα Λιτητάρη Live Σάββατο 3 Νοεμβρίου @Ζώγια στις 22.00


Μαργαρίτα Λιτητάρη Live
Σάββατο 3 Νοεμβρίου
@Ζώγια
στις  22.00
Ο Νοέμβριος ξεκινά στην Ζώγια με πολλή μουσική, με μελωδικούς και δημιουργικούς ανθρώπους στο μικρό μας stage. Την αρχή κάνει το Σάββατο 3 Νοεμβρίου η Μαργαρίτα Λιτητάρη, παρουσιάζοντας μια σειρά καινούργιων ακυκλοφόρητων τραγουδιών της, στα οποία θα πρωταγωνιστήσουν το πιάνο, το βιολί, το λαούτο και η κιθάρα. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επίσης και μια επιλογή τραγουδιών από την παράδοση μέχρι τη σύγχρονη τραγουδοποιητική δημιουργία.


Μαζί της παίζουν:
Σάκης Κοντονικόλας στο πιάνο 
Μάριος Ποδάρας στο βιολί 

Φιλική συμμετοχή :
Αλέξανδρος Κούστας 

Ιnfo:
Μαργαρίτα Λιτητάρη Live / Φιλική συμμετοχή: Αλέξανδρος Κούστας
Σάββατο 3 Νοεμβρίου
«Ζώγια» / Βιβλίο, τσάι και συμπάθεια
Αλ.Σβώλου 54
Ώρα έναρξης: 22.00
Είσοδος: 10 ευρώ με ποτό / 9 ευρώ με μπύρα ή κρασί
Τηλέφωνο για πληροφορίες και κρατήσεις: 2310 243.459
read more " Μαργαρίτα Λιτητάρη Live Σάββατο 3 Νοεμβρίου @Ζώγια στις 22.00 "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

«Καφρόκρεμα»! του Δημήτρη Δημόπουλου 14, 15 και 16 Νοέμβρη 2018 Θέατρο Αυλαία«Καφρόκρεμα»!
του Δημήτρη Δημόπουλου

14, 15 και 16 Νοέμβρη 2018
Θέατρο Αυλαία


Ο Δημήτρης Δημόπουλος παρουσιάζει το νέο σταντ-απ μονόλογό του με τίτλο «Καφρόκρεμα»!

Μετά το κλασικό πια Αντί Διδακτορικού και την άκρως πρωτότυπη Υπερπαραγωγή, ο Δημήτρης Δημόπουλος ανεβαίνει στη σκηνή με την Καφρόκρεμα. Ο γνωστός κωμικός παρουσιάζει τα πιο σκωπτικά και ανατρεπτικά ως τώρα κείμενά του, αντιμετωπίζοντας κάθε θέμα με αθώο ενθουσιασμό μα και ειρωνικό σκεπτικισμό ταυτόχρονα. Το αποτέλεσμα; Μια παράσταση που κινείται με την ίδια ευκολία από την καφρίλα των πιο κρυφών σκέψεων όλων μας, ως την αφρόκρεμα των πιο ευγενών προθέσεών μας, ένας σταντ-απ μονόλογος και του ύψους, και του βάθους!

Η Καφρόκρεμα καταφθάνει στη Θεσσαλονίκη στην ολοκληρωμένη μορφή της, μετά τις σολντ-άουτ πρώτες παρουσιάσεις της στο Athens Comedy Festival και το Φεστιβάλ Κωμωδίας Θεσσαλονίκης, για 3 μόνο παράστασεις στις 14, 15 και 16 Νοέμβρη στο θέατρο Αυλαία.Καφρόκρεμα, σταντ-απ μονόλογος του Δημήτρη Δημόπουλου
Παραστάσεις:
ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ, Πλατεία ΧΑΝΘ (πλευρά Τσιμισκή)
Τετάρτη 14 Νοέμβρη στις 21:00
Πέμπτη 15 Νοέμβρη στις 21:00
Παρασκευή 16 Νοέμβρη στις 23:59 Μεταμεσονύχτια παράσταση
Εισιτήρια:   Προπώληση: 8 € viva.gr goldmall.gr
                   Πόρτα: 10 €, 8€ μειωμένο
Πληροφορίες, κρατήσεις: 2310230013
Διάρκεια παράστασης: 80’

Αποκλειστικός χορηγός φιλοξενίας: City Hotel

Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της Σκέπης Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος Δημήτρης Δημόπουλος (ΣΚΠΙΔΔ).


read more " «Καφρόκρεμα»! του Δημήτρη Δημόπουλου 14, 15 και 16 Νοέμβρη 2018 Θέατρο Αυλαία "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »