Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2018

Δύο θέατρα. Τρεις σκηνές. Έξι διαφορετικές δράσεις για το παιδί στη Θεσσαλονίκη. ΑΘΗΝΑΙΟΝ - ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝΔύο θέατρα. Τρεις σκηνές.
Έξι διαφορετικές δράσεις για το παιδί στη Θεσσαλονίκη.

Την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου στις 12:00, στο Θέατρο Αριστοτέλειον (Εθνικής Αμύνης 2, Θεσσαλονίκη), θα πραγματοποιηθεί Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των έξι διαφορετικών δράσεων για το παιδί στα δύο θέατρα της εταιρείας Γισγάκη - Θέατρο Αριστοτέλειον και Θέατρο Αθήναιον -, παρουσία εκπροσώπων των δύο θεάτρων και υπευθύνων των δράσεων.
Συνοπτικά, οι δράσεις που θα παρουσιαστούν:

Θέατρο Αριστοτέλειον
Παιδική Σκηνή
«Ο Μολυβένιος Στρατιώτης» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν σε διασκευή-σκηνοθεσία Μαριάννας Τόλη.
Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε «Η Παπλωματού» τη θεατρική σεζόν 2017-2018, η Μαριάννα Τόλη επιστρέφει στην Παιδική Σκηνή του θεάτρου Αριστοτέλειον με μια ρομαντική ιστορία που θα καθηλώσει, ένα μοναδικό ροκ υπερθέαμα που θα ξεσηκώσει μικρούς και μεγάλους.
Πρεμιέρα: Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018
Παραστάσεις: Κάθε Κυριακή στις 11:30 και καθημερινά για σχολεία κατόπιν συνεννόησης (τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 262 051)


Εκπαίδευση
Θεατρικό Εργαστήρι «Επί Σκηνής»
Το εργαστήρι απευθύνεται σε παιδιά από 4 ετών και εφήβους. Μέσα από τη βιωματική εμπειρία και το ομαδικό παιχνίδι, τα παιδιά και οι έφηβοι μαθαίνουν να καλλιεργούν τη φαντασία τους, να κοινωνικοποιούνται και να αναπτύσσουν τη συναισθηματική νοημοσύνη τους. Στόχος, να μάθουν να εκφράζονται «επί σκηνής», μέσα από τον λόγο, την κίνηση και τη μουσική, επικοινωνώντας τα συναισθήματά τους.
Πληροφορίες - Εγγραφές: 2310 250 303

Θέατρο Αθήναιον
Βρεφική Σκηνή – Σκηνή Α
«Ένα μικρό καταφύγιο» από τη βρεφική θεατρική εταιρίαThe Little Foxes
Παράσταση αφήγησης βρεφικού παραμυθιού για θεατές ηλικίας 8 μηνών – 2,5 ετών.
Πρεμιέρα: 3 Νοεμβρίου 2018
Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο στις 12:00, έως τέλη Ιανουαρίου (τηλέφωνα κρατήσεων: 2310 250 303 & 2310 832 060)


Παιδική Σκηνή – Σκηνή Α
«Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ’έναν γλάρο να πετάει» του Luis Sepulveda σε σκηνοθεσία Βασίλη Ισσόπουλου
Η γνωστή ιστορία του γάτου Ζορμπά και της γλαροπούλας Κενγκά του Luis Sepulveda ζωντανεύει στην Κεντρική Σκηνή του Θέατρου Αθήναιον από τους “art Τις ει”, παρασύροντας μικρούς και μεγάλους σε ένα θεατρικό ταξίδι με υπέροχα κοστούμια, μάσκες origami, video mapping και κούκλες σε φυσικό μέγεθος.
Πρεμιέρα: 14 Οκτωβρίου 2018
Παραστάσεις: Κάθε Κυριακή στις 11:30 και καθημερινά για σχολεία κατόπιν συνεννόησης (κ. Βαρβάρα Τραγάκη, 2314 014 720)
Παιδική Σκηνή – Σκηνή Β
«Μια φορά κι έναν καιρό…Τα παραμύθια του Καραγκιόζη» σε διασκευή-σκηνοθεσία Χρήστου Στανίση
Το Θέατρο Αθήναιον συμπράττει με τον γνωστό καλλιτέχνη θεάτρου σκιών Χρήστο Στανίση, παρουσιάζοντας, με τη μοναδική τεχνική του και πρωταγωνιστή τον αγαπημένο μικρών και μεγάλων Καραγκιόζη, γνωστά, λαϊκά παραμύθια, για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η παράσταση πλαισιώνεται από τρεις δεξιοτέχνες μουσικούς, που βρίσκονται σε συνεχή διάδραση με το κοινό.
Πρεμιέρα: 7 Οκτωβρίου 2018
Παραστάσεις: «Το μαγικό άλογο» (7, 14, 21 & 28 Οκτωβρίου), «Το αθάνατο νερό» (11, 18 & 25 Νοεμβρίου), «Η νύχτα των καλλικαντζάρων» (2, 9, 16 & 23 Δεκεμβρίου) | Ώρα έναρξης: 12:00 | Και καθημερινές παραστάσεις για σχολεία κατόπιν συνεννόησης (τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 832 060)


Εφηβική Σκηνή – Σκηνή Α
«Χαμένοι Ποιητές» σε διασκευή-σκηνοθεσία Βασίλη Ισσόπουλου
Η βραβευμένη με Όσκαρ ταινία «Ο κύκλος των χαμένων ποιητών» του Tom Schulman, για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή από την καλλιτεχνική ομάδα “art Τις ει”. Μια παράσταση που θα προσπαθήσει να αγγίξει τις ψυχές των εφήβων, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της ζωής τους που προσπαθούν να βρουν την ταυτότητά τους, ακροβατώντας ανάμεσα στα «πρέπει» και στα «θέλω».
Καθημερινές παραστάσεις για σχολεία (γυμνάσια και λύκεια)
Επικοινωνία: κ. Ηλέκτρα Γονιάδου, 2310 250 303

Εκπαίδευση
Εργαστήρια θεάτρου σκιών για παιδιά, εφήβους και ενήλικες
Ο Χρήστος Στανίσης, μαθητής του Ευγένιου Σπαθάρη και ένας από τους σημαντικότερους συνεχιστές της ελληνικής λαϊκής παράδοσης και του θεάτρου σκιών, οργανώνει με τους συνεργάτες τους εργαστήρια θεάτρου σκιών για παιδιά από 6 ετών, εφήβους και ενήλικες.
Πληροφορίες – Εγγραφές: 6974 533 800 (κ. Γωγώ Μαντούβαλου)


read more " Δύο θέατρα. Τρεις σκηνές. Έξι διαφορετικές δράσεις για το παιδί στη Θεσσαλονίκη. ΑΘΗΝΑΙΟΝ - ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Ο Protergia 7ος Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης - Ο «Νυχτερινός» των ρεκόρ φώτισε ξανά τη Θεσσαλονίκη και χάρισε εμπειρίες ζωής σε 18.000 δρομείς!


Ο «Νυχτερινός» των ρεκόρ φώτισε ξανά τη Θεσσαλονίκη
και χάρισε εμπειρίες ζωής σε 18.000 δρομείς!
 
 
Τα εκπληκτικά ρεκόρ αγώνων, τα 18.000 χαμόγελα ευτυχισμένων δρομέων και η ενέργεια της Protergia χάρισαν εκτυφλωτική λάμψη στη Θεσσαλονίκη, στο μεγαλύτερο νυχτερινό πάρτι δρόμου της χώρας. Ο Protergia 7ος Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης πρόσφερε μία ανεπανάληπτη δρομική εμπειρία σε όλους τους συμμετέχοντες, ηλικίας 12 έως 86 ετών, ενώ συνοδεύτηκε από πρωτοφανείς αγωνιστικές επιδόσεις και από εντυπωσιακά μεγέθη εγγεγραμμένων δρομέων!

Πρωταθλητές των μεγάλων αποστάσεων, Ολυμπιονίκες διαφόρων αθλημάτων, Παραολυμπιονίκες, άτομα με αναπηρίες, προσωπικότητες της πόλης και ολόκληρης της χώρας, καθώς και μαθητές, απόλαυσαν τη χαρά της συμμετοχής τους σε μία άδεια από αυτοκίνητα Θεσσαλονίκη, γεμάτη ήχο και χρώμα, χάρη στα πολλά σχήματα ζωντανής μουσικής, τις cheerleaders και τους τέσσερις ραδιοφωνικούς σταθμούς. Η υψηλών προδιαγραφών διαδρομή, οι ιδανικές καιρικές συνθήκες και η ενθουσιώδης ατμόσφαιρα ήταν τα στοιχεία που προσέδωσαν ξεχωριστή απόλαυση στους συμμετέχοντες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να κάνουν το προσωπικό τους ρεκόρ.

Η μεγαλύτερη νυχτερινή γιορτή της χώρας έσπασε για άλλη μια χρονιά τα κοντέρ: Οι δρομείς που ολοκλήρωσαν την εγγραφή τους έφτασαν τελικά τους 16.377 (3.721εγγεγραμμένοι στον Ημιμαραθώνιο και 12.656 στον Δρόμο Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 5.000 μ.), ενώ εκκίνηση πήραν 15.473 δρομείς που παρέλαβαν τον εξοπλισμό τους από το Κέντρο Εγγραφών (3.530 στον Ημιμαραθώνιο και 11.943 στον Δρόμο 5.000 μ.).
Σε όλους αυτούς προστέθηκαν ακόμα περισσότεροι συμμετέχοντες, αφού οι ιδανικές καιρικές συνθήκες ώθησαν πολλούς ενδιαφερόμενους της τελευταίας στιγμής, που δεν πρόλαβαν να δηλωθούν εγκαίρως, να τρέξουν αυθόρμητα στο πλευρό των υπόλοιπων δρομέων χωρίς να έχουν τον αγωνιστικό εξοπλισμό.


Εξίσου εντυπωσιακός ήταν ο αριθμός των εκπροσωπούμενων χωρών, αφού στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν δρομείς από 56 χώρες και πέντε ηπείρους (Αίγυπτος, Αλβανία, Αργεντινή, Αρμενία, Αυστραλία, Αφγανιστάν, Βέλγιο, Βενεζουέλα, Βερμούδες, Βουλγαρία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Γουιάνα, Ελβετία, Ελλάδα, Εσθονία, ΗΠΑ, Ινδία, Ιράκ, Ιράν, Ιρλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Καζακστάν, Καναδάς, Κένυα, Λ.Δ. Κονγκό, Κροατία, Κύπρος, Λιθουανία, Λίβανος, Λιβύη, Μαρόκο, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουζμπεκιστάν, Ουκρανία, Πακιστάν, Πολωνία, Πορτογαλία, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Συρία, Τουρκία, Υεμένη, Φινλανδία, Χιλή).

Η εκκίνηση του Ημιμαραθωνίου των 21,1 χλμ. δόθηκε με τη δύση του ήλιου στις 18:45 από το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, από την Υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου, ενώ ο τερματισμός της κούρσας έγινε στο Λευκό Πύργο.
Νικητής αναδείχθηκε ο Κενυάτης Σάμι Κίπνετιτς με χρόνο 1 ώρα 06:09, αφήνοντας πίσω του τον συμπατριώτη του Χοσέα Κιμέλι Κισόριο (1 ώρα 07:10), ο οποίος κατέκτησε τη 2η θέση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ενώ την τριάδα των μεταλλίων έκλεισε όπως και πέρσι ο ταχύτερος Έλληνας της κούρσας, Γιώργος Μενής, με χρόνο 1 ώρα 07:55.
Την εξάδα συμπλήρωσαν ο Χαράλαμπος Πιτσόλης (1:08:30), ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος (1:09:04) και ο Κώστας Σταμούλης (1:09:15).

Στην κατηγορία των γυναικών, η Ράνια Ρεμπούλη θριάμβευσε με τον εκπληκτικό χρόνο 1 ώρα 14:30, που αποτελεί νέο ρεκόρ αγώνων, υποσκελίζοντας την περσινή νικήτρια Βίβιαν Τζέροπ Κεμπόι από την Κένυα, που είχε επίδοση 1 ώρα 17:39, ενώ την τριάδα του βάθρου έκλεισε η Φωτεινή Δαγκλή-Παγκότο (1 ώρα 20:47).
Την εξάδα συμπλήρωσαν η Ειρήνη Μιχάλα (1:21:43), η Ντενίζ Δημάκη (1:22:20) και η Ιταλίδα Γκλόρια Μαρκόνι (1:22:58).


Για πρώτη φορά, με απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής, η διοργάνωση θα επιβραβεύσει οικονομικά τους δέκα πρώτους Έλληνες και Ελληνίδες ημιμαραθωνοδρόμους, αναγνωρίζοντας την προσπάθειά τους.
Επιπλέον, από τον φετινό «Νυχτερινό» και σε κάθε μελλοντική διοργάνωση, θα ανακοινώνεται πλέον επίσημη κατάταξη όλων των ηλικιακών κατηγοριών άνω των 35 ετών (35-39 ετών, 40-44 ετών, 45-49 ετών κ.ο.κ.), σε όλους τους δρόμους του αγωνιστικού προγράμματος. Έτσι, λοιπόν, θα αναδειχθούν νικητές σε 48 επιμέρους ηλικιακές κατηγορίες, οι οποίοι θα τιμηθούν στην ετήσια γιορτή της «Ημέρας του Μαραθωνίου», τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Ο Δρόμος Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 5.000 μ. ξεκίνησε στις 21:15 από το Δημαρχιακό Μέγαρο, με την πρώτη εκκίνηση να δίνεται από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα. Την αψίδα του τερματισμού στον Λευκό Πύργο πέρασε πρώτος ο Ιάσων Ιωαννίδης (15:00), για τρίτη συνεχόμενη και για συνολικά τέταρτη φορά στην ιστορία του θεσμού. Στο βάθρο τον ακολούθησαν οι Νίκος Σταμούλης (15:12) και Γιώργος Σταμούλης (15:22).
Στις γυναίκες, ταχύτερη όλων ήταν η Κατερίνα Δελή (17:49), αφήνοντας δεύτερη τη Μαργαρίτα Ντίνα (18:01) και τρίτη τη Γεωργία Κωνσταντινοπούλου (18:06), η οποία είχε κερδίσει και πέρσι το χάλκινο μετάλλιο.


Στον Δρόμο Υγείας 5.000 μ. πήραν μέρος ουκ ολίγοι Ολυμπιονίκες και καταξιωμένοι εκπρόσωποι του ελληνικού αθλητισμού: Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο Παραολυμπιονίκης της κολύμβησης και Πρεσβευτής της διοργάνωσης Αντώνης Τσαπατάκης, οι Σοφία Ρήγα και Λίλη Αλεξούλη εκπροσωπώντας τον Ονομαστικό Χορηγό της διοργάνωσης Protergia, ο πρωταθλητής του τριάθλου Γρηγόρης Σουβατζόγλου και ο κολυμβητής Δημήτρης Κουλούρης με την ομάδα της Arla Protein, ο υπερμαραθωνοδρόμος και παγκόσμιος πρωταθλητής της κωπηλασίας Γιάννης Κουρκουρίκης, ενώ στην ομάδα του Ολυμπιακού Μουσείου, με την οποία συμμετείχαν επίσημα ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών και ο ΠΑΣΓ «Καλλιπάτειρα», έδωσε το «παρών» μία πλειάδα αστέρων.

Επιπλέον, ένα ξεχωριστό μήνυμα ζωής έστειλαν μέσα από την συμμετοχή τους δρομείς όπως ο πρωταθλητής των Special Olympics Νίκος Τουλίκας, ενώ με την ομάδα του Συλλόγου Ελλήνων Εξαιρετικά Διακριθέντων Αθλητών (ΣΕΕΔΑ) βρέθηκε στην εκκίνηση η πρώην πρωταθλήτρια του τριάθλου Μαρία Σαμπανίδου, η οποία ξαναστέκεται όρθια μετά το βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη πριν από δύο χρόνια.

Εξάλλου, με τις δικές τους πολυπληθείς ομάδες έτρεξαν 29 υποστηριζόμενοι φορείς κοινωνικής προσφοράς, οι οποίοι θα λάβουν από την Οργανωτική Επιτροπή το ποσό των 5 ευρώ για κάθε δρομέα τους.

O Protergia 7ος Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης διοργανώθηκε από τον ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ με την συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ και της AIMS, τελώντας επίσης υπό την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης. Παράλληλα υποστηρίχθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς επίσης από πλήθος Θεσμικών Φορέων, Φορέων Υποστήριξης και Εθελοντικών Φορέων. Αναλυτικές πληροφορίες για τη διοργάνωση θα βρείτε στον επίσημο δικτυακό τόπο, www.thesshalfmarathon.org και www.thesshalfmarathon.gr.


Η νέα μεγάλη επιτυχία της διοργάνωσης ανεβάζει ακόμα ψηλότερα τις προσδοκίες ενόψει της επόμενης. Πλέον, οι δεκάδες χιλιάδες δρομείς που κατέκλυσαν τους δρόμους της Θεσσαλονίκης ανανεώνουν το ραντεβού τους για την ερχόμενη άνοιξη, όταν θα πραγματοποιηθεί ο Stoiximan.gr 14ος Διεθνής Μαραθώνιος «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», στις 14 Απριλίου 2019.

Θα είμαστε όλοι εκεί!


ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΙΚΗΤΩΝ

Σάμι Κίπνετιτς (1ος στον Ημιμαραθώνιο ανδρών): «Έμεινα ικανοποιημένος τόσο από τη διαδρομή, όσο και από τον χρόνο που σημείωσα. Και φυσικά από τη νίκη, που ήταν ο στόχος μου σ’ αυτή την πρώτη μου συμμετοχή στη διοργάνωση. Η ατμόσφαιρα ενός νυχτερινού αγώνα δρόμου είναι ξεχωριστή και μου άρεσε ιδιαίτερα».

Χοσέα Κιμέλι Κισόριο (2ος στον Ημιμαραθώνιο ανδρών): «Είμαι πολύ ευχαριστημένος από την κούρσα που έκανα και από την επίδοσή μου. Έρχομαι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σ’ αυτόν τον αγώνα και φεύγω ξανά με το ασημένιο μετάλλιο, πράγμα που με γεμίζει χαρά. Ελπίζω να έρθω και του χρόνου, για να κατακτήσω τη νίκη αυτή τη φορά».

Γιώργος Μενής (3ος στον Ημιμαραθώνιο ανδρών): «Είναι η δεύτερη συνεχόμενη φορά που συμμετέχω σ’ αυτόν τον μοναδικό αγώνα. Θα ήθελα να πετύχω έναν καλύτερο χρόνο, αλλά είμαι ευχαριστημένος που ανεβαίνω πάλι στο βάθρο των νικητών. Ο ‘Νυχτερινός’ έχει καθιερωθεί ως ένα πολύ καλό τεστ προετοιμασίας ενόψει του Μαραθωνίου της Αθήνας, που είναι ο μεγάλος στόχος της χρονιάς για πολλούς δρομείς. Ανανεώνουμε το ραντεβού για του χρόνου, θα είμαστε πάλι εδώ σ’ αυτόν τον πολύ όμορφο αγώνα».

Βίβιαν Τζέροπ Κεμπόι (2η στον Ημιμαραθώνιο γυναικών): «Δεύτερη χρονιά που έρχομαι στη Θεσσαλονίκη γι’ αυτόν τον ξεχωριστό αγώνα, φέτος δεν μπόρεσα να κερδίσω όπως πέρσι επειδή η κούρσα ήταν πιο δύσκολη για μένα, αλλά φεύγω από τη διοργάνωση ικανοποιημένη».

Φωτεινή Δαγκλή-Παγκότο (3η στον Ημιμαραθώνιο γυναικών): «Η διοργάνωση είναι άψογη, χαίρομαι πάρα πολύ να τρέχω στη Θεσσαλονίκη, είναι μία τρομερή εμπειρία και ελπίζω να μπορώ κάθε χρόνο να έρχομαι και να συμμετέχω εδώ! Περίμενα να κάνω λίγο καλύτερη επίδοση, αλλά δεν πειράζει... Ήταν ένας αγώνας προετοιμασίας ενόψει του Μαραθωνίου της Αθήνας, όπου θα έχω ως στόχο να βελτιώσω το ατομικό ρεκόρ που είχα πετύχει πέρσι με 2 ώρες 53 λεπτά».

Κατερίνα Δελή (1η στον Δρόμο Υγείας 5.000μ. γυναικών): «Δεν περίμενα να κερδίσω! Έκανα μάλιστα ατομικό ρεκόρ και είμαι πολύ ευχαριστημένη. Τώρα ξεκινά ουσιαστικά η καριέρα μου και ελπίζω να πετύχω αρκετά πράγματα. Μου άρεσε πολύ η εμπειρία αυτού του αγώνα».

Γιώργος Σταμούλης (3ος στον Δρόμο Υγείας 5.000μ. ανδρών): «Η διαδρομή είναι πολύ ωραία και η εμπειρία είναι φανταστική! Το να τρέχεις βράδυ στην καρδιά της Θεσσαλονίκης είναι κάτι το μοναδικό. Είναι ένας απαιτητικός, υπέροχος αγώνας και αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές. Εννοείται ότι θα είμαι παρών και του χρόνου».

 
read more " Ο Protergia 7ος Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης - Ο «Νυχτερινός» των ρεκόρ φώτισε ξανά τη Θεσσαλονίκη και χάρισε εμπειρίες ζωής σε 18.000 δρομείς! "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Συμφωνικοί χοροί - Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρουσιάζει έργα δύο σπουδαίων Ρώσων δημιουργών, υπό τη μουσική διεύθυνση του ανερχόμενου Άγγλου μαέστρου Leo McFall. - Κερδίστε προσκλήσεις .


ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ
like & share στην ανάρτηση
 και σελίδα του gr4you  στο  facebook
σχόλιο με το όνομα σας
και καλή επιτυχία
Οι τυχεροί θα ειδοποιηθούν με μήνυμα στο σχόλιο τους
την Πεμτη το βράδυ.

Συμφωνικοί χοροί

 


Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρουσιάζει έργα δύο σπουδαίων Ρώσων δημιουργών, υπό τη μουσική διεύθυνση του ανερχόμενου Άγγλου μαέστρου Leo McFall.

Το ‘Κοντσέρτο για βιολί αρ.1’ είναι αφιερωμένο από τον Ντμίτρι Σοστακόβιτς στον διάσημο βιολονίστα Νταβίντ Όιστραχ, ο οποίος χαρακτήρισε το μέρος του βιολιού ως ‘έναν απαιτητικό Σαιξπηρικό ρόλο, με πλούσιο καλλιτεχνικό περιεχόμενο’. Ερμηνεύει ο Αρσένης Σελαλμαζίδης, νικητής του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Βιολιού της Κ.Ο.Θ. ‘Νέοι Καλλιτέχνες 2017’.

Οι περίφημοι ‘Συμφωνικοί Xοροί’ είναι το τελευταίο έργο της πλούσιας εργογραφίας του Σεργκέι Ραχμάνινοφ. Ο ξεχωριστός καλλιτέχνης συνοψίζει στο κύκνειο άσμα του ό,τι έχει γράψει πριν, προσθέτοντας έντονη νοσταλγία για την αγαπημένη του πατρίδα, την οποία δεν κατάφερε να δει ξανά μετά την αυτοεξορία του το 1917.Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2018
ώρα 20:30
Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.


Διεύθυνση ορχήστρας: Leo McFall
Βιολί: Αρσένης Σελαλμαζίδης


Πρόγραμμα:
Ντμίτρι Σοστακόβιτς (1906-1975): Κοντσέρτο για βιολί αρ.1 σε λα ελάσσονα, έργο 77
Σεργκέι Ραχμάνινοφ (1873-1943): Συμφωνικοί χοροί, έργο 45Πλατεία                                                 15 €                       
Εξώστης/Θεωρεία                                10 €       
Μειωμένο                                                 5 €                         


Δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου:
Άνεργοι, πολύτεκνοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων, κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, μέλη Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών

Για τους κατόχους της κάρτας CLUB IANOS ισχύει έκπτωση 20% ανά εισιτήριο στις αμιγείς παραγωγές της Κ.Ο.Θ. Η έκπτωση ισχύει για ένα εισιτήριο ανά κάτοχο


Προπώληση εισιτηρίων από το εκδοτήριο της Κ.Ο.Θ. Λεωφόρος Νίκης 73,
τηλ. 2310 236990  (Δευτέρα-Πέμπτη 09:00-17:00, Παρασκευή 09:00-14:00)
και από το www.tsso.gr


ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ
Διατίθενται 30 δωρεάν εισιτήρια ανά συναυλία σε ανέργους στις αμιγείς παραγωγές της Κ.Ο.Θ..
Πληροφορίες στο 2310 236990

ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΣΟΔΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Η είσοδος για τους φοιτητές του Α.Π.Θ. και τους φοιτητές του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας είναι δωρεάν στις αμιγείς παραγωγές της Κ.Ο.Θ. στο Α.Π.Θ. Για το Διοικητικό και Εκπαιδευτικό Προσωπικό του Α.Π.Θ ισχύει το μειωμένο εισιτήριο
Ακούτε κάθε Τρίτη 18:00-18:30 την εκπομπή της Κ.Ο.Θ. στην Ελληνική Ραδιοφωνία με τον Θανάση Γωγάδη, από τον 9,58 fm και το Γ’ Πρόγραμμα


 
 

ΧΟΡΗΓΟΙ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ: Mediterranean Palace Hotel, Grand Hotel Palace

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΕΡΤ, ΕΡΤ3, ΓΠρόγραμμα, 958 FM, 102 FM, TV100, FM100, Καθημερινή, Χρώμα 105.8 fm, Cityportal, we post, GR4YOU.
 

read more " Συμφωνικοί χοροί - Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρουσιάζει έργα δύο σπουδαίων Ρώσων δημιουργών, υπό τη μουσική διεύθυνση του ανερχόμενου Άγγλου μαέστρου Leo McFall. - Κερδίστε προσκλήσεις . "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Η πόλη μου: η Ευρώπη - Τι θα δούμε από τις 15-21 Οκτωβρίου στα 53α Δημήτρια
Η πόλη μου: η Ευρώπη
Η Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 στη Θεσσαλονίκη, την πόλη την ανά τους αιώνες κοσμοπολίτικη, το πέρασμα, από πάντα, για την Ευρώπη. Στη Θεσσαλονίκη των πολιτισμών, των θρησκειών, των προσφύγων, των φαντασμάτων.
Οι 28, της Τέχνης αυτή τη φορά, σε μια έκθεση στον εμβληματικό χώρο του Γενί Τζαμί, σε μια ατμόσφαιρα συμβολισμού, ακριβώς, της διαχρονικότητας και της Ιστορίας.
Μέσα από την πολυμορφία και την πολυχρωμία των έργων της έκθεσης διακρίνουμε την κατάθεση του καλλιτέχνη, την αναμέτρησή του με την Τέχνη αλλά ασυνείδητα και αδιόρατα ανιχνεύουμε και το προσωπικό ιδιόλεκτο της προέλευσής του.
Η Ευρώπη σήμερα είναι μια ήπειρος, φαινομενικά ενωμένη. Κάθε χώρα διατηρεί τα προσωπικά της χαρακτηριστικά, προσπάθησε όμως να συμπορευτεί με τις άλλες σε διάφορα επίπεδα και μέσα από διάφορες πολιτικές εναρμόνισης.
Η κατά γενική ομολογία πετυχημένη Ένωση ωστόσο, σήμερα, γνωρίζει κλυδωνισμούς. Συνταράζονται οι εσωτερικές της δομές, γιατί το επέβαλε η ιστορική συγκυρία, η κρίση, οι διάφοροι εξωγενείς παράγοντες, αλλά το επέτρεψε και η ίδια.
Προσπαθεί όμως για ένα νέο πρόσωπο, πιο ευέλικτο και γι’ αυτό πιο στέρεο, βασισμένο στις αξίες της, τις πολύτιμες αρχές της και τις ιστορικές μνήμες που συνδέουν τους λαούς της.
Η Τέχνη ακολούθησε τους δρόμους της Ένωσης. Σήμερα οι τεχνοτροπίες, οι φόρμες, οι αναζητήσεις, διαχέονται παντού σ’ όλη την Ήπειρο, γίνονται παγκόσμιες.
Ευρωπαϊκή τέχνη δεν σημαίνει το ίδιο όπως πριν από κάποιες δεκαετίες, όταν η επικοινωνία μεταξύ των χωρών και τα σύνορα είχαν ακόμη στεγανά, συρματοπλέγματα και τείχη.
Μια τέτοια έκθεση δικαιώνει τη «συμβίωση», αναγνώριση και αποδοχή της ετερότητας μέσα σε μια ετερόκλητη και συγχρόνως ομοιόμορφη, «ευρωπαϊκή κοινωνία».
Ο επισκέπτης καλείται να ανακαλύψει αυτήν την πρόκληση και να αναγνωρίσει όλες αυτές τις διαφορετικές, κυριολεκτικά και μεταφορικά, αποχρώσεις.
Οι 28 από μόνοι τους, ο ένας δίπλα στον άλλο, σε διάλογο μέσα σ’ αυτόν τον τόσο ατμοσφαιρικό χώρο, εκφράζουν και κραυγάζουν με τη δική τους ήρεμη σιωπή για αλληλεγγύη και αλληλοκατανόηση μεταξύ των πολιτών. -


ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΑΡΑΤΗ
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2018
Δελτίο Τύπου


Τι θα δούμε από τις 15-21 Οκτωβρίου στα 53α Δημήτρια


15 Οκτωβρίου / 21.00
Τόπος: Μ2 – Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
«Early Jazz - a tribute to James P Johnson and Fats Waller» από τον Γιώργο Κοντραφούρη quartet και την MOYSA

Για πρώτη φορά ο δεξιοτέχνης πιανίστας και συνθέτης με πολλές διεθνείς συνεργασίες Γιώργος Κοντραφούρης  παίζει με το κουαρτέτο του και ενδεκαμελή κλασική ορχήστρα πνευστών και εγχόρδων της ορχήστρας MOYSA. Eρμηνεύουν στο πρώτο μέρος της συναυλίας, το έργο "Yanerkraw" του James P.Johnson. Στο δεύτερο μέρος το κουαρτέτο παίζει με το χαρακτηριστικό και σύγχρονο στυλ του, την οργιώδη και διονυσιακή μουσική του κλασικού πια Fats Waller. Γιώργος Κοντραφούρης στο πιάνο, Δημήτρης Παπαδόπουλος στην τρομπέτα, Αλέξης Δελής στο μπάσο και Γιάννης Παπαδούλης στα τύμπανα.

16 Οκτωβρίου / 21.00
Τόπος: Μ2 – Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Αφιέρωμα στον Alfred Schnittke / Συναυλία με έργα μουσικής Δωματίου του Αlfred Schnittke από την Γερμανία

Ο Alfred Schittke είναι από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της διεθνούς μουσικής avant garde. Η συνθετική του γκάμα όμως ήταν πολύ ευρύτερη της "πρωτοπορίας" του 20ου αιώνα, αφού εκτείνεται από τα πιο απαιτητικά ακούσματα, που αγγίζουν τα όρια της έρευνας μέχρι υπέροχες μουσικές για τον κινηματογράφο, χορωδιακά έργα και μουσική δωματίου. Είναι από τους σημαντικότερους συνθέτες του 20ου αιώνα.
16 Οκτωβρίου / 21.00
Τόπος: Παλιά Δημοτικά Σφαγεία
Θεατρική παράσταση «Maria Callas. Masterclass» του Terrence McNally, από το Shota Rustaveli State Drama Theatre της Γεωργίας, σε σκηνοθεσία Robert Sturua
Το έργο του Αμερικανού συγγραφέα Terrence McNally αναφέρεται στην εποχή που η Μαρία Κάλλας, στο τέλος της σταδιοδρομίας της, πραγματοποίησε εργαστήρια στη Μουσική Σχολή Juilliard (1971). Ο παράξενος και συνεχώς μεταβαλλόμενος χαρακτήρας της εμφανίζεται κατά τη διάρκεια των μαθημάτων με τους μαθητές της ή τα «θύματα», όπως τους αποκαλούσε. Με εκπληκτικά έξυπνους τρόπους, η Κάλλας προσπαθεί να πετύχει την τέλεια απόδοση των μαθητών της και ταυτόχρονα θυμάται το παρελθόν της. Ο Robert Sturua, ο οποίος θεωρείται ως ο πιο σημαντικός θεατρικός σκηνοθέτης της σύγχρονης εποχής στη Γεωργία και έχει αποκτήσει διεθνή αναγνώριση, σκηνοθετεί το έργο φωτίζοντας τα κωμικοτραγικά στοιχεία της μεγάλης καλλιτέχνιδας.

17 Οκτωβρίου
ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8.00-20.00 / ΣΑΒΒΑΤΟ 8.00-14.00
Τόπος: Βαφοπούλειο
Έκθεση του εικαστικού δημιουργού Γιώργου Τούγια (1922-1994)

Η έκθεση/αφιέρωμα στον Γιώργο Τούγια θα περιλαμβάνει ζωγραφικά έργα και σχέδια του καλλιτέχνη από όλες τις περιόδους της δημιουργικής του πορείας. Στην έκθεση θα παρουσιαστεί σε μορφή βίντεο, υλικό από ορισμένες εμβληματικές εκθέσεις του, καθώς και εγκαίνια ιδιαιτέρως σημαντικών ομαδικών εκθέσεων στις οποίες έλαβε μέρος. Το υλικό αυτό αποτελεί παραχώρηση από ιδιωτικό αρχείο στον επιμελητή για τις ανάγκες της έκθεσης και έχει ως κύριο στόχο την πιο ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη παρουσίαση της προσωπικότητας του Γιώργου Τούγια και του έργου του. Επιπλέον, θα εκτεθούν κείμενα του, άρθρα και άλλα, καθώς επίσης δημοσιευμένο και αδημοσίευτο υλικό, που είχε συγγράψει ο ίδιος ο καλλιτέχνης. Ό,τι έχει απομείνει από τις δράσεις του, καθώς και ζωγραφικά του έργα, αλλά και σχέδια, έχουν εντοπιστεί σε κατιόντα του στη Θεσσαλονίκη. Η πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης θα αναδείξει ένα έργο ιδιαζόντος ενδιαφέροντος, με το οποίο η Ιστορία της Τέχνης δεν έχει ακόμη ασχοληθεί. 
17 Οκτωβρίου / Εγκαίνια 19.00
ΤΡΙΤΗ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.00-16.00 / ΣΑΒΒΑΤΟ 11.00-15.00
Τόπος: Γενί Τζαμί και εξωτερικοί χώροι
Η Πόλη μου η Ευρώπη (εικαστικά)

Ευρωπαίοι καλλιτέχνες, εκπροσωπώντας ο καθένας τη δική του χώρα, αντικρίζουν με τη δική τους ματιά τη σημερινή Ευρώπη. Μια ήπειρος με τεράστιες αντιθέσεις, με μη αναμενόμενες παθογένειες, με πολλές και διαφορετικού είδους συγκρούσεις να τη δοκιμάζουν τα τελευταία χρόνια, η οποία ωστόσο δεν παύει να αναζητά το νέο πρόσωπό της, μέσα από τις αξίες, τις πολύτιμες αρχές και τις ιστορικές μνήμες που συνδέουν τους λαούς της. Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εκπροσωπηθούν από έναν ή και δύο εικαστικούς καλλιτέχνες, στο ελληνο-αυστριακό αυτό project το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Αυστριακής Πρεσβείας στην Αθήνα.

18 Οκτωβρίου / 21.00
Τόπος: Μ1 – Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Θεατρική παράσταση με τίτλο «Cold Blood» με τους  Αstragales asbl – Michele Anne de Mey από το Βέλγιο
Χορός των χεριών που προβάλλεται σε μεγάλη οθόνη.
Τελικά, τι θα θυμηθούμε από τη ζωή μας; Ποια εικόνα θα χαραχθεί στον αμφιβληστροειδή μας όταν έρθει η τελευταία μας ώρα;
Για τον Thomas Gunzig συγγραφέα του κειμένου του «Cold Blood», δεν είναι όλη η ζωή μας που περνά μπροστά από τα μάτια μας λίγο πριν το θάνατό μας, αλλά μόνο μια εικόνα και όλα τα υπόλοιπα έχουν εξαφανιστεί. Στο «Cold Blood» ο σκηνοθέτης Jaco Van Dormael και η χορογράφος Michele Anne De Mey δημιουργούν μία ωδή στο εύθραυστο της ζωής και στη μαγεία του θεάτρου, μέσα από ένα ποιητικό ταξίδι στον χρόνο και στον χώρο. Προβάλλεται σε μεγάλη οθόνη και δίνει μία τρυφερή και καλοπροαίρετη ματιά στις μικροσκοπικές και πολύτιμες στιγμές της ζωής μας.18 και 19 Οκτωβρίου / 18.00
Τόπος: Μουσεία και γκαλερί της Θεσσαλονίκης
Νύχτα Τέχνης (εικαστικά)

Διαδρομές τέχνης και επίσκεψη του κοινού σε αίθουσες τέχνης και μουσεία.

18/10 Casa Bianca, Βίλα Καπαντζή, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

19/10 Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μουσείο Φωτογραφίας, Lola Nikolaou Art Gallery, Nitra Gallery, Vlassis Art Gallery, Zina Athanasiadou Gallery, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, Βιβλιοπωλείο ΜΙΕΤ, Art Forum Gallery, Donopoulos International Fine Arts, Eirmos Gallery

19 Οκτωβρίου - 30 Δεκεμβρίου / Εγκαίνια 20.00
ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9.00-14.00
Τόπος: Ισλαχανέ
Κυριάκος Καμπαδάκης: Αναδρομική έκθεση

O Κυριάκος Καμπαδάκης, υπήρξε καταξιωμένος δημιουργός, με διεθνή αναγνώριση και ένας από τους σημαντικότερους γλύπτες της νεότερης γενιάς στη μεταπολεμική Ελλάδα. Το πλούσιο και πολυσχιδές έργο του τον κατατάσσει σ' έναν από τους παραγωγικότερους καλλιτέχνες, ενώ συνθέσεις του κοσμούν δημόσιους χώρους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.20 Οκτωβρίου / 10.00-20.00
Τόπος: Λιμάνι
Συνέδριο με τίτλο «Η Ευρώπη από τις Ηράκλειες Στήλες έως τον Φάση ποταμό» -  2018 Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε συντονισμό των Θάλειας Στεφανίδου και Νίκου Μυκωνιάτη
Ημερίδα σε σχέση με ό,τι περιγράφεται ως κληροδότημα από το παρελθόν. Μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν την ημερίδα είναι:

-η αύξηση της ευαισθητοποίησης σε σχέση με την ευρωπαϊκή ιστορία και τις ευρωπαϊκές αξίες

-η ενδυνάμωση του αισθήματος της ευρωπαϊκής ταυτότητας

-η προώθηση της πολιτισμικής πολυμορφίας, του διαπολιτισμικού διαλόγου και της κοινωνικής συνοχής

-η διακίνηση πολιτιστικών αγαθών.

20 Οκτωβρίου / 21.00
Τόπος: Μ1 - Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης  
«Από το ταγκό στο βαλς», συναυλία με την Wiener KammerOrchester (Ορχήστρα Δωματίου της Βιέννης)

H Vienna Chamber Orchestra, μια από τις σπουδαιότερες ορχήστρες δωματίου της Ευρώπης και ο Θεόδωρος Κερκέζος, από τους σημαντικότερους σολίστ των ημερών μας, συναντιούνται για ένα πρόγραμμα δεξιοτεχνικό και δημοφιλή που απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζεται η «Tango Suite» του Astor Piazzolla για άλτο σαξόφωνο, πιάνο και έγχορδα σε διασκευή του Θεόδωρου Κερκέζου. Το πρώτο μέρος κλείνει με το «Greek Concertino» του Μίκη Θεοδωράκη για σαξόφωνο, πιάνο και έγχορδα από τον δίσκο του Κερκέζου με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, η οποία τιμήθηκε με δύο υποψηφιότητες για τα βραβεία Grammy μεταξύ άλλων σημαντικών παγκόσμιων βραβείων. Τα δυο έργα παρουσιάζονται με τη σύμπραξη της πιανίστα Έλενα Χριστοδούλου. Στο δεύτερο μέρος η πολυβραβευμένη ορχήστρα της Βιέννης, παίζοντας με τα πανάκριβα βιολιά Strandivarius και Amati, μας κάνει μια ξενάγηση στα Παλάτια της Αυστρίας με μερικά από τα πιο δημοφιλή κλασικά έργα και βαλς των W.A.Mozart, Johannes Brahms και Johann Strauss. Η Vienna Chamber Orchestra συμμετέχει σε αυτή τη συναυλία με 22 μουσικούς, έγχορδα και πνευστά. 
21 Οκτωβρίου / 21.00
Τόπος: Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών
Θεατρική παράσταση με τίτλο "Black Clouds" του Fabrice Murgia με τους Cie Artara από το Βέλγιο
Δύο Σενεγαλέζοι και δύο βέλγοι ηθοποιοί, με τη βοήθεια και της τεχνολογίας, κάνουν παρασταση για το πως επιτήδειοι του διαδικτύου από την Ακτή Ελεφαντοστού ξεγελούν αφελείς δυτικούς είτε για να τους αποσπάσουν χρήματα, είτε για να τους πουλήσουν σεξ. Η παράσταση βουτά βαθιά και με τόλμη στην πολύ σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου εκεί όπου το εμπόριο λευκής σαρκός και η απάτη είναι στην ημερησία διάταξη. Το  κείμενο και η σκηνοθεσία είναι του βέλγου Fabrice Murgia.

21 Οκτωβρίου
Party Λήξης 53ων Δημητρίων / ΚΘΒΕ

Παράλληλο πρόγραμμα 53ων Δημητρίων

18-21 Οκτωβρίου / 17.00-00.00
Τόπος: Λιμάνι, Αποθήκη Δ' / Αίθ. Φρίντα Λιάππα και Τώνια Μαρκετάκη
«12ο Thessaloniki International Short Film Festival»
Το διεθνές ραντεβού δημιουργών ταινιών μικρού μήκους πραγματοποιεί τη δωδέκατη διοργάνωσή του, συνεχίζοντας να καταγράφει τις ανησυχίες των νέων κινηματογραφιστών και να παρακολουθεί την αέναη εξέλιξη της μικρής φόρμας.


Θα μας βρείτε εδώ:


Δείτε εδώ το trailer των φετινών Δημητρίων

read more " Η πόλη μου: η Ευρώπη - Τι θα δούμε από τις 15-21 Οκτωβρίου στα 53α Δημήτρια "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »