Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2018

Την Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου, ανοίγει τις πύλες του το μυθολογικό πάρκο «Ηρακλής-Οι 12 Άθλοι»Την Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου, ανοίγει τις πύλες του
το μυθολογικό πάρκο «Ηρακλής-Οι 12 Άθλοι»
Σε ένα συναρπαστικό «ταξίδι» στην ελληνική μυθολογία καλεί το κοινό το μυθολογικό πάρκο «Ηρακλής-Οι 12 Άθλοι», το οποίο ανοίγει τις πύλες του στις 30 Σεπτεμβρίου και θα λειτουργήσει έως τις 27 Ιανουαρίου του 2019, στο περίπτερο 1 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο οι 12 Άθλοι του Ηρακλή παρουσιάζονται σε έναν χώρο 2.500 τ.μ., με τρισδιάστατα εκθέματα, πλήρως θεματοποιημένα και ειδικά σχεδιασμένα, ώστε να διαθέτουν κίνηση και ήχο, δημιουργώντας το σκηνικό ενός ξεχωριστού, μυθικού κόσμου. Η παραγωγή του νέου θεματικού πάρκου πραγματοποιείται από την ΔΕΘ-Helexpo, τους Dream Workers και την Εksagon Exhibitions.

Οι μικροί και μεγάλοι επισκέπτες του θα ζήσουν μια εκπαιδευτική, διαδραστική και ανεπανάληπτη, ψυχαγωγική εμπειρία, ανακαλύπτοντας από το μακρινό παρελθόν, έναν προς έναν, όλους τους μύθους του Ηρακλή. Η διαδρομή τους περνά μέσα από ένα εντυπωσιακό μουσείο και την τεράστια «Αίθουσα των Άθλων» με τους θεούς, τους ημίθεους, τα θηρία, τις σκληρές μάχες και τα κατορθώματα του Ηρακλή, ενώ στο τέλος όλοι μπορούν να κατακτήσουν τον 13ο Άθλο και τα παιδιά να κερδίσουν ένα ξεχωριστό συλλεκτικό δώρο.

Στο μουσειακό κομμάτι του πάρκου θα γίνεται μια γενικότερη αναφορά στην ελληνική μυθολογία, αλλά και στη γέννηση, την ενηλικίωση και τα κατορθώματα του Ηρακλή όσο μεγάλωνε. Στο δεύτερο σκέλος του πάρκου θα δίνονται πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά του Ηρακλή, όπως π.χ. για το ύψος του και το μέγεθος της πατούσας του. Στο πάρκο θα υπάρχει μουσειακή προσέγγιση των άθλων, οι οποίοι στη συνέχεια θα ζωντανεύουν σε ένα θεματοποιημένο περιβάλλον.

Τη δική του «πινελιά» στους 12 Άθλους του Ηρακλή θα βάλει με το πηγαίο χιούμορ του, ο Γιάννης Σερβετάς, δίνοντας σ’ αυτήν την πρωτότυπη ξενάγηση την απαραίτητη δόση γέλιου.

Την επίβλεψη, την εκπαιδευτική εγκυρότητα και τα κείμενα του θεματικού πάρκου και μουσείου έχει αναλάβει μια μεγάλη επιστημονική και δημιουργική ομάδα. Μετά την υποδοχή των επισκεπτών στον χώρο, δημιουργούνται μικρές ομάδες με επικεφαλής κάποιον «εμψυχωτή», ο οποίος οδηγεί τους επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια της περιήγησης.


ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Ο Κ.ΠΟΖΡΙΚΙΔΗΣ- ΚΛΙΚ ΕΔΩ
ΚΑΙ Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΗΤΤΑ επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του θεματικού πάρκου ΗΡΑΚΛΗΣ - 12 ΑΘΛΟΙ - ΚΛΙΚ ΕΔΩΗ συνέντευξη Τύπου
Στη στρατηγική της ΔΕΘ-Helexpo για τα θεματικά πάρκα, αλλά και στην αύξηση τόσο των ημερών λειτουργίας του εκθεσιακού κέντρου όσο και των επισκεπτών σε όλες τις εκδηλώσεις-εκθέσεις της εταιρείας, οι οποίοι αναμένεται φέτος να φτάσουν το 1.000.000 έναντι 500.000 το 2011, αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.
Τη δομή του πάρκου, αλλά και τη μουσειακή του προσέγγιση εξήγησε από την πλευρά του το στέλεχος των Dream Workers, κ. Γρηγόρης Αβανίδης, ο οποίος υπογράμμισε ότι όλοι οι άθλοι αναδεικνύονται μέσα στο φυσικό τους και ιδιαίτερα ρεαλιστικό περιβάλλον.
«Έχουμε ταξιδέψει μέχρι την Ασία για την κατασκευή των τρισδιάστατων, ρομποτικών μηχανημάτων που υπάρχουν στο πάρκο» σημείωσε με τη σειρά του ο επικεφαλής της Eksagon Exhibitions, κ. Σταύρος Κωνσταντινίδης, τονίζοντας πως ο επισκέπτης θα αισθάνεται σαν να είναι Ηρακλής, χωρίς όμως να κινδυνεύει.
Στη συνέχεια η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του πάρκου και καθηγήτρια φιλόλογος, κα Δήμητρα Μήττα, τόνισε πως μαζί με το περιπετειώδες και το μυθώδες του πάρκου, έχει γίνει προσπάθεια να παρουσιαστεί η περιπέτεια του ανθρώπου μέσα από τους άθλους ενός ήρωα.
Την μεγάλη του χαρά για την επιλογή του Ηρακλή ως ήρωα του νέου θεματικού πάρκου της ΔΕΘ-Helexpo εξέφρασε ο συνεργάτης της παραγωγής, Γιάννης Σερβετάς, τονίζοντας πως η «φαρέτρα» μας έχει πολλούς ήρωες.
Στη συνδρομή της ΜΕΒΓΑΛ στο θεματικό πάρκο αναφέρθηκε η αναπληρώτρια διευθύντρια πωλήσεων Ελλάδος της εταιρείας, κα Μαριάννα Χατζάκου, η οποία έκανε γνωστό ότι η γαλακτοβιομηχανία θα δίνει ένα αναμνηστικό λεύκωμα για τον Ηρακλή σε όλους τους μικρούς επισκέπτες.
Την απόφαση της ΔΕΘ-Helexpo να συνεχίσει να επενδύει στη βιομηχανία παραγωγής θεματικών πάρκων υπογράμμισε τέλος ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της εταιρείας, κ. Αλέξης Τσαξιρλής.
Το νέο θεματικό πάρκο έχει τεθεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού. Μάλιστα, στις 12 Οκτωβρίου η υπουργός Τουρισμού, κα Έλενα Κουντουρά, θα τελέσει τα επίσημα εγκαίνιά του. Απευθύνεται σε παιδιά όλων των ηλικιών (προσχολικής και σχολικής ηλικίας όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης), αλλά και σε ενήλικες. Ήδη, πάνω από 10.000 παιδιά από σχολεία της Βόρειας Ελλάδας έχουν κλείσει την επίσκεψη τους στο πάρκο και οι κρατήσεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.
Οι 12 Άθλοι του Ηρακλή παίρνουν τη σκυτάλη από το Εργοστάσιο & Μουσείο Σοκολάτας, τους Μυστικούς Κόσμους του Ευγένιου Τριβιζά και το Πάρκο των Δεινοσαύρων, τα προηγούμενα, ιδιαίτερα επιτυχημένα, θεματικά πάρκα της ΔΕΘ-Helexpo.
Οι τιμές των εισιτηρίων είναι: γενική είσοδος 7 €/άτομο, οικογενειακό (2 γονείς με 2 παιδιά) 22€, οργανωμένα groups και σχολικές εκδρομές 6 €/άτομο, άνεργοι (μόνο Παρασκευή με επίδειξη κάρτας ανεργίας) 4€, ενώ τα παιδιά κάτω των 3 ετών μπαίνουν δωρεάν. Προβλέπεται δωρεάν πάρκινγκ στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-Helexpo.

Ωράριο λειτουργίας
Δευτέρα έως Πέμπτη: 09:00  – 13:00
Παρασκευή:                 09:00  – 13:00 & 17:00 – 21:00
Σάββατο:                      11:00    20:00 
Κυριακή:                       11:00 – 19:00
*τελευταία είσοδος στο πάρκο 50 λεπτά πριν το κλείσιμο

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε και στο www.herculespark.gr.

read more " Την Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου, ανοίγει τις πύλες του το μυθολογικό πάρκο «Ηρακλής-Οι 12 Άθλοι» "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Άδεια Ποδηλάτου - ένα ταξίδι αναμνήσεων στην εικοσαετία 1946-1966 με την Κερασία Σαμαρά στο θέατρο ΑΘΗΝΑΙΟΝ


ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ
για την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου
like & share  στην ανάρτηση  μας στο facebook
σχόλιο με το όνομα σας
και καλή επιτυχία !
οι τυχεροί θα ανακοινωθούν το μεσημέρι της Κυριακής
με μήνυμα στο σχόλιο τους!
ΚΟΥΒΕΝΤΟΥΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΡΗΓΟΡΗ ΓΡΗΓΟΡΑ - ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΜΙΚΡΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ - ΚΛΙΚ ΕΔΩ
                
                     Άδεια Ποδηλάτου                  
ΣΥΛΛΗΨΗ –ΣΥΝΘΕΣΗ- ΕΠΙΛΟΓΗ και ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ :
                    ΚΕΡΑΣΙΑ ΣΑΜΑΡΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΩΝ :ΔΗΜΟΣ ΑΒΔΕΛΙΩΔΗΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΙΝΗΣΗΣ: ΕΛΕΝΑ ΓΕΡΟΔΗΜΟΥ
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΦΙΣΑΣ ΕΝΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΩΡΑΙΤΗΣ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Θεατρική εταιρεία ΘΕΣΙΣ
           www.thesisproduction.gr

             Eρμηνεύει, η Κερασία Σαμαρά    
          Στο πιάνο, ο Γιώργος Κομπογιάννης

       Η μουσικοθεατρική παράσταση «Άδεια Ποδηλάτου» διανύει φέτος το 18ο χρόνο παρουσίασής της και αποτελεί πλέον μία από τις μακροβιότερες αθηναϊκές παραστάσεις.
Πρόκειται για  ένα ταξίδι αναμνήσεων στην εικοσαετία 1946-1966. 
Αποτελείται  κυρίως από αυθεντικές επιστολές ανωνύμων που διανθίζονται με σχόλια, αληθινές  αφηγήσεις και πολλά τραγούδια της πρώτης εκείνης μεταπολεμικής εικοσαετίας.
Μνήμες: η πείνα, ο εμφύλιος, η μετανάστευση, ο έρωτας, τα ξέφρενα γλέντια, η εξορία, ο αποχωρισμός, ζωντανεύουν μέσα από αυθεντικές αφηγήσεις απλών ανθρώπων, που αν και δε γράφτηκαν στην Ιστορία, έγραψαν οι ίδιοι την Ιστορία της Νεώτερης Ελλάδας.
Η μουσικοθεατρική παράσταση «Άδεια Ποδηλάτου» έχει παρουσιαστεί σε 38 πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, σε θέατρα και παγκόσμια συνέδρια, στη διάρκεια των 18 ετών της θεατρικής της πορείας.
        «Η παράσταση αυτή αποτελείται στο μεγαλύτερο μέρος της από κειμήλια και από σπαράγματα οικογενειακών μου επιστολών, αλλά και από σκόρπια θραύσματα που κάποτε αποτέλεσαν κομμάτια της ζωής ανωνύμων συμπατριωτών μας. Με την «Άδεια Ποδηλάτου»  αποδίδω φόρο τιμής στην παλαιότερη γενιά, που μας παρέδωσε το κοπιαστικό και διακριτικό της πέρασμα μέσα απ’ το χρόνο. Φόρο τιμής στις ανθρώπινες στιγμές που πέρασαν κι έσβησαν απαρατήρητες, χαμηλότονες και τελικά μεγαλειώδεις. Φόρο τιμής στην οικογένεια και την καταγωγή μου. Η «Άδεια Ποδηλάτου» είναι φτιαγμένη με πολλή αγάπη και αφιερωμένη στους γονείς μου, Ροδούλα και Νίκο», αναφέρει η δημιουργός και ερμηνεύτρια της παράστασης Κερασία Σαμαρά.
        Γνήσια συγκίνηση κατακλύζει τους θεατές, καθώς η παράσταση βασίζεται σε άγνωστα ντοκουμέντα από την εικοσαετία 1946-1966, σε μνήμες απλών ανθρώπων που βίωσαν τα δύσκολα χρόνια της μεταπολεμικής Ελλάδας.
        Η παράσταση διαρκεί 1 ώρα και 15’ και επί σκηνής βρίσκονται ο πιανίστας Γιώργος Κομπογιάννης και η ερμηνεύτρια Κερασία Σαμαρά.                        
                                     Βασιλίσσης Όλγας 35   
                                         ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

                  Άδεια Ποδηλάτου (18η χρονιά)
                                  με την Κερασία Σαμαρά
                             ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ 9 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

από 28 Σεπτεμβρίου, κάθε Παρασκευή, Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή  στις 20.00.

·         ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Γενική είσοδος: 12 ευρώ.
Μειωμένο:  (για άνω των 65, ανέργους, φοιτητές, ΑΜΕΑ) 10 ευρώ.

·         ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

ü  στο ταμείο του Θεάτρου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ, τηλ. 2310262051
ü  στο Viva gr
ü  στο τηλ ταμείου Θεάτρου ΑΘΗΝΑΙΟΝ 2310832060,  (μόνον από 28/9)

                     Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Η μουσικοθεατρική παράσταση «Άδεια Ποδηλάτου» διανύει φέτος το 18ο χρόνο παρουσίασής της και αποτελεί πλέον μία από τις μακροβιότερες αθηναϊκές παραστάσεις.
Πρωτοπαρουσιάστηκε το 2001 στο καφωδείον «ΕΝΑΛΛΑΞ» στην οδό Μαυρομιχάλη, στην Αθήνα. Από τότε παίζεται συνεχώς στα αθηναϊκά θέατρα και σε δεκάδες πόλεις σε όλη την Ελλάδα, αποσπώντας ενθουσιώδεις, υμνητικές  κριτικές από το κοινό και τον τύπο.
Στις 27 Οκτωβρίου 2017 παρουσιάστηκε στο
                          SKULPTURHALLE MUSEUM, Βασιλεία, Ελβετία
Στις 2 Οκτωβρίου 2014 παρουσιάστηκε στο  
                          VOLKHAUS ΤΗΕΑΤRΕ, Ζυρίχη, Ελβετία.
Στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων έχει παρουσιασθεί στα αθηναϊκά θέατρα:
ΕΝΑΣΤΡΟΝ της Χ. Τράγκα, 2010
ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ της Άννας Βαγενά, 2005
ΧΟΡΟΡΟΕΣ της Σοφίας Σπυράτου, 2004
Επίσης έχει παρουσιασθεί στα Δημοτικά Περιφερειακά θέατρα:
ΠΑΤΡΩΝ, 2008
ΚΟΖΑΝΗΣ, 2006
ΑΓΡΙΝΙΟΥ, 2005
καθώς και στα Φεστιβάλ
ΥΜΗΤΤΟΥ, 2007 και                        
ΣΟΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ, 2005
  Επίσης στο ΑΡΣΑΚΕΙΟ στα πλαίσια του ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ με θέμα: «ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ»,2004.
Η παράσταση έχει ήδη ενταχθεί στο φετινό χειμερινό πρόγραμμα του HELLENIC CIRCLE - CULTURAL ASSOCIATION IN BRUSSELS, στις Βρυξέλλες.


read more " Άδεια Ποδηλάτου - ένα ταξίδι αναμνήσεων στην εικοσαετία 1946-1966 με την Κερασία Σαμαρά στο θέατρο ΑΘΗΝΑΙΟΝ "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Με καύσιμο τον πολιτισμό… ραντεβού τον Ιούνιο του 2019 στο Φεστιβάλ Μονής ΛαζαριστώνΜε καύσιμο τον πολιτισμό…

Το Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών αποχαιρέτησε το καλοκαίρι του 2018 με τρόπο που έμοιαζε να ξεχνάει αυτά που είχαν τονιστεί στην αρχή του, στην παρουσίαση του προγράμματος του. Μεγάλα οικονομικά προβλήματα, δύσκολος κι ευάλωτος προγραμματισμός, περιορισμένες δυνατότητες, ακύρωση φιλόδοξων σχεδίων, όλα έδειχναν να σηκώνονται από το φθινοπωρινό αεράκι και να επιστρέφουν ως μνήμες. Μνήμες από ένα καλοκαίρι, που όπως κάθε χρόνο στη Μονή Λαζαριστών, έχουν ως βασικό συστατικό την ποιότητα, το σεβασμό στην καλλιτεχνική προσωπικότητα κι εντέλει την ώσμωση μεταξύ όλων όσων συμμετέχουν συνειδητά σε μια πολιτιστική εμπειρία, που ενίοτε μπορείς και να την πεις μυσταγωγία…
Σύμφωνοι, τα προβλήματα παραμένουν, επιμένουν και απειλούν. Αλλά εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες το Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών έμαθε να κινείται πιο γρήγορα απ’ αυτά, να προπορεύεται, να κοιτάει μπροστά και σχεδόν κάθε φορά να ανανεώνει το βλέμμα του. Δεν είναι εύκολο, αλλά πλέον γίνεται σχεδόν αυτόματα, μιας και η επιμονή στην ποιότητα και στη… νίκη του καλού, αντάμα με την ανθεκτικότητα, φτιάχνουν ένα μίγμα που στο τέλος βγάζει… χαμόγελα.
Γιατί κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, κοιτώντας προς τα πίσω, αυτό βλέπεις: χιλιάδες χαμόγελα ανθρώπων που έφυγαν από μια συναυλία, από μια παράσταση, από μια προβολή, πλήρεις, λιγότερο ανυποψίαστοι και ίσως περισσότερο ευτυχισμένοι. Ακριβώς γι αυτό το κυνήγι της ευτυχίας το Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών ευχαριστεί όλες και όλους που έγιναν μέρος του αυτό το καλοκαίρι και ήδη πορεύεται στο ραντεβού μαζί τους, τον Ιούνιο του 2019…
Μέχρι τότε κρατήστε τα χαμόγελα!


read more " Με καύσιμο τον πολιτισμό… ραντεβού τον Ιούνιο του 2019 στο Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

«Ο Μάγος του Οζ» Πρεμιέρα 30 Σεπτεμβρίου, 11.30 π.μ. ΡΑΔΙΟ ΣΙΤΥ«Ο Μάγος του Οζ»

Πρεμιέρα 30 Σεπτεμβρίου, 11.30 π.μ.

ΡΑΔΙΟ ΣΙΤΥ

Ένα θέαμα με πολλά μηνύματα


Η «Παιδική Σκηνή Θεσσαλονίκης» επιστρέφει τη νέα σεζόν στο Ράδιο Σίτυ, από 30 Σεπτεμβρίου, με την αγαπημένη περιπέτεια φαντασίας «Ο Μάγος του Οζ» του Λ. Φρανκ Μπάουμ, σε σκηνοθεσία Θωμά Βελισσάρη και απόδοση κειμένου Αλεξάνδρας Γιαννοπούλου.
Δέκα καλλιτέχνες επί σκηνής, ηθοποιοί, ζογκλέρ, χορευτές, ακροβάτες και ξυλοπόδαροι προσκαλούν μικρούς και μεγάλους σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας! Νοήματα ζωής, γέλιο, χαρά, διασκέδαση, σε μια ατμόσφαιρα γιορτής.
Οι πρωταγωνιστές της παράστασης «διδάσκουν» με τον πιο ευφάνταστο και διασκεδαστικό τρόπο ότι κάθε τι που αναζητάει κανείς βρίσκεται στη προσωπική και εσωτερική του δύναμη, την ψυχή του. Οι θεατές περιηγούνται στη χώρα του Οζ μόνο και μόνο για να ανακαλύψουν πως η μαγεία του Ουράνιου Τόξου υπάρχει δίπλα τους αρκεί να θέλουν να την δούνε.
Σκοπός του σκηνοθέτη Θωμά Βελισσάρη είναι όλοι οι θεατές να αντιληφθούν πως μόνο όταν εκτιμάμε τις δυνάμεις μας μπορούμε να γίνουμε ό, τι ονειρευόμαστε! Η εκπαιδευτικός Αλεξάνδρα Γιαννοπούλου, που υπογράφει τη διασκευή του έργου, ισορροπεί τη μαγεία και τη χαρά του τσίρκο με τη δύναμη ψυχής.


Η ΥΠΟΘΕΣΗ
Η Δωροθέα εξαιτίας ενός κυκλώνα βρίσκεται στη χώρα του Οζ, Η καρδιά της όμως νοσταλγεί το αγρόκτημα της θείας Αιμιλίας που άφησε πίσω της. Για να επιστρέψει πρέπει να ζητήσει τη βοήθεια του μεγάλου μάγου Οζ. Η περιπέτειά της αρχίζει… Συντροφιά της, ένα σκιάχτρο χωρίς μυαλό ,ένας τενεκεδένιος ξυλοκόπος χωρίς καρδιά και ένα δειλό λιοντάρι. Είναι όμως πράγματι έτσι; Και πως θα βοηθήσουν την Δωροθεα;

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Διασκευή- στίχοι: Αλεξάνδρα Γιαννοπούλου
Σκηνοθεσία: Θωμάς Βελισσάρης
Σκηνογραφία: Κατερίνα Παπαγεωργίου
Μουσική: Μανώλης Σταματιάδης
Ενδυματολογία: Ιφιγένεια Μανώλα
Μάσκες: Anna Wassiac 
Κατασκευή κοστουμιών: Γαλήνη Ζουμπούλη
Ήχος- Φώτα: Μιχάλης Καραμιχάλης
Φωτογραφίες- Βίντεο: Καρέν Γκιουνασιάν
Διεύθυνση Παραγωγής: Ιφιγένεια Μανώλα
Παραγωγή: Παιδική Σκηνή Θεσσαλονίκης, www.paidikiskini.gr

ΠΑΙΖΟΥΝ: Αλέξανδρος Καλτσίδης, Αμαλία Ζαγοριανού, Ανδρέας Παπαϊωάννου, Δημήτρης Κουστολίδης, Δημήτρης Βαχτανίδης, Έλενα Παντελίδου, Θεοδώρα Καμπόσου, Μαρκέλα Κυριαζή, Μάρω Καραγιώργου και Περικλής Σταύρου.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Διάρκεια: 90 λεπτά (με διάλειμμα)
Πρεμιέρα: Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 11.30 π.μ.
Παραστάσεις: Κάθε Κυριακή στις 11.30 π.μ..
Τιμές εισιτηρίων: Γενική Είσοδος: 12€. Προπώληση: 10€. Άνεργοι/ Πολύτεκνοι/ Οικογενειακό (πάνω από 4 άτομα): 8€
Προπώληση εισιτηρίων: Ηλεκτρονικά στο www.viva.gr και στο ταμείο του θεάτρου «Ράδιο Σίτυ» (Παρασκευοπούλου 9 με Β. Όλγας 11)
Πληροφορίες: τηλ.: 2311 284 773

Καθημερινά οργανωμένες παραστάσεις για σχολεία: Χριστίνα Αρζουμανίδου τηλ. 2311 284 773


read more " «Ο Μάγος του Οζ» Πρεμιέρα 30 Σεπτεμβρίου, 11.30 π.μ. ΡΑΔΙΟ ΣΙΤΥ "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

«Φοίνισσες» του Ευριπίδη (Βοσνία και Ερζεγοβίνη) Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου, στις 21.00 Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Παράσταση από το Εθνικό Θέατρο του Σαράγεβο


2η Συνάντηση Νέων Καλλιτεχνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης - Αναλυτικό πρόγραμμα παραστάσεων > (18/9/2018)

ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η «2Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ»
Αρχαίο Δράμα και Πολιτική
H Αναζήτηση του Κωμικού

Ξεκινάει η «2η Συνάντηση Νέων Καλλιτεχνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης» που διοργανώνει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος, στην οποία θα διερευνηθεί η έννοια του κωμικού, της φύσης του, των χαρακτηριστικών του, των προϋποθέσεων για την ύπαρξή του στην κωμωδία, στο σατυρικό δράμα ακόμα και στην τραγωδία.

Με βασικό άξονα τον Αριστοφάνη −ως δεξιοτέχνη στη δημιουργία κωμικών καταστάσεων− θα αξιοποιηθούν όλες οι κωμικές τεχνικές που θα έχουν τις εξής κατευθύνσεις: το κωμικό της κατάστασης, το κωμικό των χαρακτήρων, το κωμικό του κειμένου και το κωμικό των σκηνικών τεχνικών.

Στόχος της συνάντησης είναι να συνδέσει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον, μέσα από μια σειρά από παραστάσεις και δράσεις, όπως εργαστήρια, παρουσιάσεις, masterclasses, συζητήσεις, διαλέξεις, στις οποίες συμμετέχουν νέοι από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στη διάρκεια της «2η Συνάντηση Νέων Καλλιτεχνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης» θα πραγματοποιηθούν δράσεις, παρουσιάσεις, συζητήσεις και διαλέξεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν τρεις παραγωγές από το εξωτερικό με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους. Αναλυτικά, οι παραστάσεις είναι οι εξής:
 

«Ο Σωκράτης επέζησε» (Ιταλία)
Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, στις 21:00
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Παράσταση από την Ομάδα «Anagoor»

«Αντιγόνη» (Βοσνία και Ερζεγοβίνη)
Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου, στις 21.00
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Παράσταση βασισμένη στην Αντιγόνη του Σοφοκλη, από τελειόφοιτους της Ακαδημίας Τεχνών του Πανεπιστήμιου της Μπάνια Λούκα
 
«Φοίνισσες» του Ευριπίδη (Βοσνία και Ερζεγοβίνη)
Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου, στις 21.00
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Παράσταση από το Εθνικό Θέατρο του Σαράγεβο

Μετά τις παραστάσεις θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
Στις παραστάσεις θα υπάρχουν υπέρτιτλοι στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Γενική είσοδος για τις παραστάσεις: 5€
Η είσοδος στις δράσεις (παρουσιάσεις, συζητήσεις, διαλέξεις) είναι ελεύθερη.
 
 
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ


Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου
21:00 | Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Ιταλία | Παράσταση από την Ομάδα «Anagoor»
«Ο Σωκράτης επέζησε»
Σκηνοθεσία: Simone Derai

Μια παράσταση βασισμένη στο μυθιστόρημα Il Sopravvissuto του Antonio Scurati και εμπνευσμένη από κείμενα του Πλάτωνα, του Cees Nooteboom και του Georges I. Gurdjieff.

Σημείωμα σκηνοθέτη
Σε μια εποχή καταιγιστικών εξελίξεων όπως η δική μας, το ζήτημα της εκπαίδευσης από τη μια περιθωριοποιείται και από την άλλη αντιμετωπίζεται ως ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο. Ανεπαρκείς εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις ακυρώνουν τόσο τον ρόλο των δασκάλων και των μαθητών όσο και την ίδια τη διαδικασία της γνώσης. Με το «Ο Σωκράτης επέζησε» οι Anagoor, ακολουθώντας τις σελίδες του μυθιστορήματος του Αντόνιο Σκουράτι «Il sopravvissuto»[1], επιχειρούν να μπουν στη θέση εκείνων που επιφορτίζονται με την εκπαίδευση των νέων. Δεν πρόκειται ωστόσο για μια τυπική θεατρική μεταφορά μυθιστορήματος, αλλά για μια συνομιλία αποσπασμάτων του βιβλίου με τις τελευταίες στιγμές του Σωκράτη, σε μια παράσταση όπου διαφορετικές ιστορίες, λόγοι και εποχές συναντιούνται στο θεατρικό παρόν.
Simone Derai
 

Περιγραφή παράστασης
Το εκπαιδευτικό σύστημα και ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνονται οι συνειδήσεις παρουσιάζονται με εργαλεία τη φιλοσοφική σκέψη και ένα πραγματικό, τραγικό γεγονός. Μεταξύ των ωρών που προηγούνται της εκτέλεσης του Σωκράτη και της στιγμής που ο μαθητής λυκείου Βιταλιάνο Κάτσια πυροβολεί όλους τους καθηγητές του, χαρίζοντας τη ζωή μόνο στον καθηγητή φιλοσοφίας, γινόμαστε μάρτυρες μιας αναμέτρησης με τον δυτικό τρόπο σκέψης.

Σκηνοθεσία: Simone Derai

Με τους: Marco Menegoni, Iohanna Benvegna, Marco Ciccullo, Matteo D’Amore, Piero Ramella, Margherita Sartor, Massimo Simonetto, Mariagioia Ubaldi, Francesca Scapinello
Κοστούμια: Serena Bussolaro, Simone Derai
Μουσική και σχεδιασμός ήχου: Mauro Martinuz
Βίντεο: Simone Derai, Giulio Favotto
Με τους: Domenico Santonicola (Σωκράτης), Piero Ramella (Αλκιβιάδης), Francesco Berton, Marco Ciccullo, Saikou Fofana, Giovanni Genovese, Elvis Ljede, Jacopo Molinari, Piermaria Muraro, Massimo Simonetto
Μάσκες: Silvia Bragagnolo, Simone Derai
Εναέρια πλάνα: Tommy Ιlai, Camilla Marcon
Σύλληψη και μοντάζ: Simone Derai, Giulio Favotto
Διεύθυνση φωτογραφίας και post production: Giulio Favotto / Otium
Δραματουργική επεξεργασία: Simone Derai, Patrizia Vercesi
Παραγωγή: Anagoor (2016)
Mια συμπαραγωγή με το Festival delle Colline Torinesi και το Centrale Fies, με την υποστήριξη του «ORA! Linguaggi Contemporanei produzioni innovative».
 

 
Rete Critica award 2016 – παράσταση της χρονιάς
UBI award 2016 – υποψήφια ως παράσταση της χρονιάς
Βραβείο Ένωσης Ιταλών Κριτικών Θεάτρου 2016
Βραβείο σκηνοθεσίας Hystrio 2016

Μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Γενική είσοδος: 5€
 

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου
21.00 | Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Βοσνία και Ερζεγοβίνη | Παράσταση από τελειόφοιτους της Ακαδημίας Τεχνών του Πανεπιστήμιου της Μπάνια Λούκα
«Αντιγόνη»
Σκηνοθεσία: Velimir Blanic
Βασισμένο στην Αντιγόνη του Σοφοκλη

Περιγραφή παράστασης
Η παράσταση-πρότζεκτ «Αντιγόνη» προέκυψε από την εργασία των τελειόφοιτων  του τρίτου έτους της Ακαδημίας Τεχνών της Μπάνια Λούκα, με υπεύθυνο καθηγητή τον Velimir Blanic. Με βασική θεματική του μαθήματος την προβληματική του φύλου, επιλέχθηκε το κείμενο της «Αντιγόνης», το οποίο αποτέλεσε την αφορμή ενός πειράματος, όπου χρησιμοποιήθηκαν τα μοτίβα της αρχαίας τραγωδίας, τεχνικές χορού, πολεμικές τέχνες αλλά και στυλιζαρισμένη σκηνική κίνηση. Η παράσταση επικεντρώνεται στη σκηνική δράση, χρησιμοποιώντας μόνο λίγες φράσεις του κειμένου.
 

Σκηνοθεσία: Velimir Blanić
Βοηθός σκηνοθέτη: Smiljana Marinković
Σκηνογραφία και κοστούμια: Dragana Purković Macan
Χορογραφία: Ana Tešić
Σπουδαστές / Ηθοποιοί: Marko Radojević (Κρέοντας, Πολυνείκης), Petar Miljuš/Marko Nedeljković (Κρέοντας, Οιδίποδας), Nadežda Kostić (Αντιγόνη, Ιοκάστη), Milica Glogovac (Αντιγόνη), Bojana Supić (Τειρεσίας, Ισμήνη, Αντιγόνη), Aleksandra Plahin (Ισμήνη, Αντιγόνη), Miroslav Sinkić (Αίμονας, Ετεοκλής), Ognjen Todorović/Milan Dimić (Κρέοντας, Πολυνείκης, Τειρεσίας).

Μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Γενική είσοδος: 5€
 

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου
21.00 | Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Βοσνία και Ερζεγοβίνη | Παράσταση από το Εθνικό Θέατρο του Σαράγεβο
«Φοίνισσες» του Ευριπίδη
Σκηνοθεσία: Ozren Prohic
Διασκευή: Lade Kastelan

 

 

Περιγραφή
Οι «Φοίνισσες» του Ευριπίδη, σε διασκευή Lade Kastelan, είναι ένα έργο που συνομιλεί με το σήμερα. Το μοτίβο των δύο αδελφών που αλληλοσκοτώνονται, εξαιτίας της μανίας τους για εξουσία, το συναντάμε σε διάφορους μύθους σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας. Οι γυναίκες από τη Φοινίκη μας φέρνουν στον νου τους σημερινούς πρόσφυγες, που αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον σε ξένο τόπο, χάνουν κατά μία έννοια την ίδια τους την ταυτότητα. Η παράσταση υιοθετεί μια πιο φεμινιστική ανάγνωση και, ταυτόχρονα, εστιάζει στην παθητικότητα με την οποία τα πρόσωπα της σκηνής αναμένουν την τραγική έκβαση των γεγονότων που συμβαίνουν εκτός σκηνής. Η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον διαρκώς ματαιώνεται, όσο οι άνθρωποι παραμένουν απλοί θεατές της ιστορίας.
 
Σκηνοθεσία: Ozren Prohic
Σκηνογραφία: Vedran Hrustanović
Κοστούμια: Lejla Hodzic
Χορογραφία: Zrinka Lukčec-Kiko
Μουσική: Asim Horozić, Toni Toplan
Δραματουργία: Džejna Hodžić
Σχεδιασμός φωτισμού: Moamer Šaković
Σχεδιασμός αφίσας: Mila Melank
Οδηγός σκηνής: Nihad Kapic
Υποβολέας: Esmeralda Abdijević
Διανομή: Sanela Pepeljak, Amra Kapidzic, Mona Muratovic (Φοίνισσες), Mediha Musliovic (Ιοκάστη), Aldin Omerović (Πολυνείκης), Vedran Đekić (Ετεοκλής), Ermin Sijamija (Κρέοντας), Emina Muftić (Τειρεσίας), Nerman Mahmutović (Μενοικέας), Anja Drljevic (Αντιγόνη), Slaven Vidak (Οιδίποδας)

Μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Γενική είσοδος: 5€

[1] Σ.τ.Μ.: Αντόνιο Σκουράτι, Δάσκαλος και μαθητής, εκδόσεις Πόλις, Αθήνα 2010.
 
 
read more " «Φοίνισσες» του Ευριπίδη (Βοσνία και Ερζεγοβίνη) Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου, στις 21.00 Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Παράσταση από το Εθνικό Θέατρο του Σαράγεβο "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

59ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ || 1-11/11/2018 ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ Χάιμε Ροσάλες-Νάνουκ Λέοπολντ- Κριστομπάλ Λεόν & Χοακίν Κοσίνια


59ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ || 1-11/11/2018

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ
Χάιμε Ροσάλες-Νάνουκ Λέοπολντ- Κριστομπάλ Λεόν & Χοακίν Κοσίνια

Ο αγαπημένος του Φεστιβάλ Καννών Ισπανός Χάιμε Ροσάλες, η ήρεμη δύναμη από την Ολλανδία Νάνουκ Λέοπολντ και οι εικαστικοί και σκηνοθέτες Λεόν και Κοσίνια με φόρα από το Γκούγκενχαϊμ και τη Μπιενάλε Βενετίας, είναι οι προτάσεις του 59ου Φεστιβάλ για αφιερώματα που θα συζητηθούν.

Συστήνουμε δημιουργούς οι οποίοι αυτή τη στιγμή γράφουν ξανά τα όρια του διεθνούς σινεμά, ωστόσο παραμένουν σχετικά άγνωστοι στην Ελλάδα και στο Φεστιβάλ θα έχουμε τη σπάνια ευκαιρία να τους ανακαλύψουμε. Οι σκηνοθέτες θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσουν το έργο τους στο κοινό.

Χάιμε Ροσάλες: Κοιτώντας πίσω από κλειστές πόρτες
Έχετε αισθανθεί ποτέ πως κάποιος σας παρακολουθεί από απόσταση; Κι ύστερα έχει ξαφνικά πλησιάσει χωρίς να το πάρετε είδηση; Ο 48χρονος Ισπανός Χάιμε Ροσάλες έχει ένα σπάνιο ταλέντο να παρατηρεί με μια ένταση μεταδοτική. Σα να μπαίνει κρυφά σε διαμερίσματα και να κλέβει στιγμές. Από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους του νέου ισπανικού κινηματογράφου, με σταθερή παρουσία στο Φεστιβάλ Καννών, επιρροές από Μπρεσόν και Όζου, κι ένα πολύ προσωπικό ύφος, ο Ροσάλες δημιουργεί υπέροχα κάδρα, φτιαγμένα με μοιρογνωμόνιο, που δίνουν έμφαση σ’ εκείνες τις στιγμές που δεν θέλουμε να μας βλέπει κανείς. Στο αφιέρωμα του 59ου Φεστιβάλ θα απολαύσουμε και θα ανακαλύψουμε τις έξι μεγάλου μήκους ταινίες του.


Petra (2018): Η πιο πρόσφατη ταινία του Ροσάλες και σίγουρα η πιο φιλόδοξη, είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με απρόβλεπτη εξέλιξη. Η Πέτρα, ύστερα από τον θάνατο της μητέρας της ψάχνει να βρει τον πατέρα που δεν γνώρισε ποτέ. Η αναζήτηση θα την οδηγήσει σε έναν αναγνωρισμένο δύστροπο καλλιτέχνη που έχει χτίσει μια άλλη ζωή. Πυκνό, σαρωτικό σινεμά, μια σύγχρονη εκδοχή αρχαίας τραγωδίας που θα συναρπάσει το μεγάλο κοινό.

Όμορφη νιότη (2014): Η Ναταλία και ο Κάρλος, δυο φτωχοδιάβολοι που ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή γυρίζοντας πορνό, αποκτούν μια κόρη, που θα μπορούσε να σημάνει την ψυχολογική τους ενηλικίωση, όμως επιβεβαιώνει πως κάποιοι φαύλοι κύκλοι δεν σπάνε ποτέ. Σχόλιο πάνω στην Ευρώπη των δυο ταχυτήτων που απέσπασε Ειδική Μνεία Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών.

Dream and Silence (2012): Η τέλεια ζωή ενός ζευγαριού με δυο παιδιά διακόπτεται βίαια όταν ένα μοιραίο τροχαίο τους στερεί το ένα παιδί και μαζί τη μνήμη του πατέρα. Εκείνος δεν θυμάται τίποτα, όσο η μητέρα θρηνεί μόνη και απελπισμένη. Εγκεφαλικό, σύνθετο σινεμά για τον εύθραυστο ανθρώπινο συνδετικό ιστό.

Bullet in the Head (2008): Χωρίς διάλογο ο σκηνοθέτης παρατηρεί από απόσταση έναν καθημερινό άνθρωπο. Τρώει, ψωνίζει, συναντιέται με φίλους και ξαφνικά σκοτώνει. Ένα σχόλιο του Ροσάλες με φόντο την εκρηκτική χώρα των Βάσκων.

Η ξαφνική βία είναι βασικό συστατικό στο σινεμά του ισπανού δημιουργού. Είτε προέρχεται από έναν βαριεστημένο ανθρωπάκο που μετατρέπεται σε κατά συρροή δολοφόνο όπως στο The Hours of the Day, είτε από μια τρομοκρατική ενέργεια που στερεί από μια χωρισμένη μητέρα το μοναχοπαίδι της στο La Soledad. Όλοι οι ήρωές του ζουν ανάμεσά μας, κι έτσι αφού ο Ροσάλες αφηγηθεί την ιστορία τους, ανεβαίνει ψηλά στις ταράτσες της πόλης και τους ήχους της που καλύπτουν τις μικρές, τρυφερές ή ζοφερές ανθρώπινες στιγμές. 

Η Νάνουκ Λέοπολντ και το κυνήγι της ευτυχίας
Η ολλανδή σκηνοθέτιδα Νάνουκ Λέοπολντ προκαλεί και συχνά ενοχλεί, θέτει τις ερωτήσεις μόνο και μόνο για να κάνει «πάσα» στον θεατή που θα δώσει τις απαντήσεις στο τέλος. «Θέλω οι ταινίες μου να είναι περισσότερο για το τι πιστεύει και τι νιώθει αυτός που τις βλέπει, παρά για το τι λέει ή τι κάνει κάποιος στην οθόνη», σημειώνει η ίδια. Γεννημένη το 1968 στο Ρότερνταμ, η Λέοπολντ είναι από τις πιο καταξιωμένες δημιουργούς στην Ολλανδία, με εντυπωσιακή διεθνή φεστιβαλική πορεία μέσα από έξι ταινίες. Ο φακός της ζουμάρει στις οικογενειακές και ερωτικές σχέσεις: το απαγορευμένο σε διάφορες εκδοχές, όλα όσα μπορούν να τινάξουν τα πάντα στον αέρα μέσα σε μια στιγμή. Τα υλικά στο σινεμά της είναι απλά και τα διαχειρίζεται με αξιοθαύμαστη εκφραστική οικονομία, δίνοντας απόλυτη ελευθερία και προτεραιότητα στους χαρακτήρες της.

Cobain (2017): Η τελευταία ταινία της Λέοπολντ κέρδισε τις εντυπώσεις στο Φεστιβάλ Βερολίνου με τον ωμό/τρυφερό ρεαλισμό της. Ένας έφηβος είναι αποφασισμένος να σώσει την έγκυο μητέρα του από τα ναρκωτικά και το πεζοδρόμιο. Με πυγμή ενήλικα, θα φτάσει στα άκρα για να το πετύχει και θα ραγίσει καρδιές.

Its All So Quiet (2013): Μια απαγορευμένη έλξη που ψάχνει διέξοδο. Ένας ερμητικά κλειστός άνδρας που έχει αφοσιωθεί στον κατάκοιτο πατέρα του. Και μια συγκινητική ελεγεία για τη μοναξιά, την αγάπη που ασφυκτιά, την ευκαιρία για προσωπική ευτυχία.

Brownian Movement (2010): Η Σάντρα Χίλερ (Τόνι Έρντμαν) στο ρόλο μιας γιατρού που υποκύπτει σε ανομολόγητες επιθυμίες και απατά κατά συρροή τον σύζυγό της με τους ασθενείς της. Αρκεί μια νέα αρχή στην Ινδία για να σωθεί ο γάμος τους;

Wolfsbergen (2007): Μια δυσλειτουργική οικογένεια σε αλλεπάλληλες κρίσεις που φλερτάρουν εξίσου με το δράμα και τη μαύρη κωμωδία. Αφορμή, η επιθυμία του πατριάρχη να δώσει τέλος στη ζωή του, ζητώντας τη βοήθεια των οικείων του.

Guernsey (2005): Η αυτοκτονία μιας συναδέλφου συγκλονίζει υπαρξιακά μια φαινομενικά ευτυχισμένη νεαρή γυναίκα που αναθεωρεί καθολικά τη σχέση της με την οικογένειά της. Πώς απομακρύνθηκαν τόσο; Τι σημαίνει η ίδια γι’ αυτούς;

Iles flottantes (2001): Το γεμάτο φρεσκάδα ντεμπούτο της Λέοπολντ εστιάζει σε ένα ερωτικό γαϊτανάκι με πρωταγωνίστριες τρεις κολλητές μπλεγμένες σε απιστίες και αμαρτίες, οι οποίες ψάχνουν τον έρωτα και τον εαυτό τους στην ηλικία των 30. 

Κριστομπάλ Λεόν & Χοακίν Κοσίνια: Μια φορά κι έναν σκοτεινό καιρό…
Είστε έτοιμοι για ένα παραισθησιογόνο ταξίδι στους πιο αλλόκοτους κόσμους που είδατε ποτέ; Οδηγοί, οι 38χρονοι χιλιανοί εικαστικοί και σκηνοθέτες Κριστομπάλ Λεόν και Χοακίν Κοσίνια που έχουν κάνει με τις σκοτεινές, σουρεαλιστικές stop motion animation ταινίες τους το γύρο του κόσμου σε διεθνή φεστιβάλ, μουσεία και γκαλερί. Μεταξύ αυτών, η Μπιενάλε της Βενετίας και το Γκούγκενχαϊμ της Νέας Υόρκης, αλλά και τα φεστιβάλ Ρότερνταμ, Λοκάρνο, IDFA, καθώς και το φετινό Φεστιβάλ Βερολίνου, όπου ενθουσίασαν με την τελευταία τους δουλειά –και πρώτη μεγάλου μήκους ταινία τους- The Wolf House. Η ταινία θα προβληθεί στη Θεσσαλονίκη μαζί με εννιά μικρού μήκους δημιουργίες τους: όλα δείγματα ενός πρωτοποριακού πειραματικού σινεμά που μας στοιχειώνει μπλέκοντας τα πιο όμορφα όνειρα με τους πιο δύστροπους εφιάλτες.

Οι δημιουργοί αφηγούνται ζοφερά παραμύθια -βασισμένα σε αλήθειες- για μεγάλα παιδιά, σε μια ντελιριακή κινηματογραφική εμπειρία που παίζει με το φαντασιακό και το υποσυνείδητο, φέρνοντας στο νου το σινεμά του Γιαν Σβανκμάγιερ και των αδελφών Κουέι. Οι ταινίες τους αγγίζουν θέματα-ταμπού όπως η χιλιανή δικτατορία, η θρησκεία αλλά και το σεξ, μέσα από μια εξωπραγματική μείξη τεχνικών που συνδυάζει το stop motion με φιγούρες από παπιέ μασέ, πραγματικά σκηνικά και αντικείμενα, σκίτσα και φωτογραφίες. Όπως το πρόσφατο έργο τους The Wolf House (2018), μια ενήλικη εκδοχή του παραμυθιού με τα τρία γουρουνάκια που επιστρέφει στη διαβόητη «αποικία της αξιοπρέπειας» που συγκλόνισε τη Χιλή, έργο των ναζί και κέντρο βασανιστηρίων του δικτάτορα Πινοσέτ. Ηρωίδα, η νεαρή Μαρία που δραπετεύει από εκεί, βρίσκει καταφύγιο σε ένα αγροτικό σπίτι και παλεύει με το φόβο της - τον «κακό λύκο».

Οι Λεόν και Κοσίνια είναι γνωστοί ωστόσο στον καλλιτεχνικό κόσμο για τα μικρού μήκους διαμάντια τους. Όπως τα φιλμ Nocturno de Chile (2008, συνσκηνοθεσία με Νάιλς Ατάλα) και The Witch and the Lover (2012) που ανατρέχουν στο παρελθόν της Χιλής, τα Father.Mother., The Arc (2011) και The Andes (2012), που αντλούν συμβολισμούς από τον μαγικό ρεαλισμό της Λατινικής Αμερικής, καθώς και τα The Smaller Room (2009, σκηνοθεσία: Κρ. Λεόν & Νίνα Βέρλε), Lucia (2007) και Luis (2008, συνσκηνοθεσία με Ν. Ατάλα), που αναπλάθουν μύθους που περνούν από την ομορφιά στο γκροτέσκο. Και ακόμη μια έκπληξη: το μικρού μήκους Weathervane (2010, σκην. Χοακίν Κοσίνια), μια σειρά από ζωγραφικές βινιέτες που απεικονίζουν κι ένα τραγούδι του ομώνυμου άλμπουμ της νεοϋορκέζικης indie μπάντας The Freelance Whales.

read more " 59ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ || 1-11/11/2018 ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ Χάιμε Ροσάλες-Νάνουκ Λέοπολντ- Κριστομπάλ Λεόν & Χοακίν Κοσίνια "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »