Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2018

«Ο Σωκράτης επέζησε» Σκηνοθεσία: Simone Derai Ιταλία από την Ομάδα «Anagoor» στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών«2Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ»
Αρχαίο Δράμα και Πολιτική
H Αναζήτηση του Κωμικού

 «Ο Σωκράτης επέζησε»
Σκηνοθεσία: Simone Derai
Ιταλία

Παράσταση από την Ομάδα «Anagoor»
Βασισμένο στο μυθιστόρημα Il Sopravvissuto του Antonio Scurati

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018, στις 21.00
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Στο πλαίσιο της 2ης Συνάντησης Νέων Καλλιτεχνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η ομάδα Anagoor από την Ιταλία, παρουσιάζει την παράσταση «Ο Σωκράτης επέζησε» σε σκηνοθεσία Simone Derai, το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, στις 21.00, στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
Μια παράσταση βασισμένη στο μυθιστόρημα Il Sopravvissuto του Antonio Scurati και εμπνευσμένη από κείμενα του Πλάτωνα, του Cees Nooteboom και του Georges I. Gurdjieff.

Μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση των ηθοποιών και των συντελεστών με το κοινό.


Σκηνοθετικό σημείωμα
Σε μια εποχή καταιγιστικών εξελίξεων όπως η δική μας, το ζήτημα της εκπαίδευσης από τη μια περιθωριοποιείται και από την άλλη αντιμετωπίζεται ως ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο. Ανεπαρκείς εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις ακυρώνουν τόσο τον ρόλο των δασκάλων και των μαθητών όσο και την ίδια τη διαδικασία της γνώσης. Με το «Ο Σωκράτης επέζησε» οι Anagoor, ακολουθώντας τις σελίδες του μυθιστορήματος του Αντόνιο Σκουράτι «Il sopravvissuto»[1], επιχειρούν να μπουν στη θέση εκείνων που επιφορτίζονται με την εκπαίδευση των νέων. Δεν πρόκειται ωστόσο για μια τυπική θεατρική μεταφορά μυθιστορήματος, αλλά για μια συνομιλία αποσπασμάτων του βιβλίου με τις τελευταίες στιγμές του Σωκράτη, σε μια παράσταση όπου διαφορετικές ιστορίες, λόγοι και εποχές συναντιούνται στο θεατρικό παρόν.
Simone Derai

Περιγραφή παράστασης
Το εκπαιδευτικό σύστημα και ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνονται οι συνειδήσεις παρουσιάζονται με εργαλεία τη φιλοσοφική σκέψη και ένα πραγματικό, τραγικό γεγονός. Μεταξύ των ωρών που προηγούνται της εκτέλεσης του Σωκράτη και της στιγμής που ο μαθητής λυκείου Βιταλιάνο Κάτσια πυροβολεί όλους τους καθηγητές του, χαρίζοντας τη ζωή μόνο στον καθηγητή φιλοσοφίας, γινόμαστε μάρτυρες μιας αναμέτρησης με τον δυτικό τρόπο σκέψης.


«Ο Σωκράτης επέζησε»
Σκηνοθεσία: Simone Derai
Με τους: Marco Menegoni, Iohanna Benvegna, Marco Ciccullo, Matteo D’Amore, Piero Ramella, Margherita Sartor, Massimo Simonetto, Mariagioia Ubaldi, Francesca Scapinello
Κοστούμια: Serena Bussolaro, Simone Derai
Μουσική και σχεδιασμός ήχου: Mauro Martinuz
Βίντεο: Simone Derai, Giulio Favotto

Με Τους: Domenico Santonicola (Σωκράτης), Piero Ramella (Αλκιβιάδης), Francesco Berton, Marco Ciccullo, Saikou Fofana, Giovanni Genovese, Elvis Ljede, Jacopo Molinari, Piermaria Muraro, Massimo Simonetto
Μάσκες: Silvia Bragagnolo, Simone Derai
Εναέρια πλάνα: Tommy Ιlai, Camilla Marcon
Σύλληψη και μοντάζ: Simone Derai, Giulio Favotto
Διεύθυνση φωτογραφίας και post production: Giulio Favotto / Otium
Δραματουργική επεξεργασία: Simone Derai, Patrizia Vercesi
Παραγωγή: Anagoor 2016
Μια συμπαραγωγή με το Festival delle Colline Torinesi και το Centrale Fies, με την υποστήριξη του «ORA! Linguaggi Contemporanei produzioni innovative»
Rete Critica award 2016 – παράσταση της χρονιάς
UBI award 2016 – υποψήφια ως παράσταση της χρονιάς
Βραβείο κριτικών 2016, National Theatrical Critics Association
Βραβείο σκηνοθεσίας Hystrio 2016

Γενική είσοδος: 5€

ΏΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΑΜΕΙΩΝ ΚΘΒΕ:
  • Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου):
    • Δευτέρα Έως Παρασκευή: 8.30- 21.30
    • Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου – Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου: 14:00 – 21.30

  • Εκδοτήριο ΚΘΒΕ Πλατείας Αριστοτέλους:
    • Δευτέρα και Τετάρτη: 10:00 - 15:30
    • Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00 - 14:00 & 17:30 - 20:00
Πληροφορίες: T. 2315 200 200 | www.ntng.gr
[1] Σ.τ.Μ.: Αντόνιο Σκουράτι, Δάσκαλος και μαθητής, εκδόσεις Πόλις, Αθήνα 2010.

read more " «Ο Σωκράτης επέζησε» Σκηνοθεσία: Simone Derai Ιταλία από την Ομάδα «Anagoor» στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ από 13 Οκτωβρίου 2018 στο ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΝΘΕΑΤΡΟ ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΝ
(Βασ. Όλγας 150, Θεσσαλονίκη, 2310 834 996)


ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ
του Μιγκουέλ Θερβάντες


ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΣΟΦΙΑ ΣΠΥΡΑΤΟΥ


από 13 Οκτωβρίου 2018Ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ο Δον Κιχώτης του Μιγκουέλ Θερβάντες, που αποθεώθηκε από 100 χιλιάδες θεατές στην Αθήνα, ανεβαίνει στο Θέατρο Κολοσσαίον της Θεσσαλονίκης από τις 13 Οκτωβρίου 2018,  σε μια παράσταση που φιλοδοξεί να δικαιώσει τη φήμη του θρυλικού αυτού κειμένου και να μεταφέρει όλη την ποίηση από το παραμυθένιο κυνήγι της χίμαιρας που χαρακτηρίζει τον ξακουστό ήρωα για όλες τις εποχές.
Η φαντασία, το όνειρο, η φυγή, αλλά και η ανθρωπιά, η αγνότητα, η ευγένεια, σε τούτη εδώ την εποχή της κρίσης και της έκπτωσης, έρχονται σε όλο τους το μεγαλείο για να μας δώσουν θύρες διαφυγής και μνήμες από αξίες που έχουν εντελώς πια λησμονηθεί.
Ειδικότερα για τα παιδιά, η παιδική ψυχή του Δον Κιχώτη δίνει μια μοναδική ευκαιρία για ένα μαγικό ταξίδι στους τόπους της ποιητικής φαντασίας, αλλά και στον χώρο της κλασικής λογοτεχνίας, που είναι η βάση για τη ψυχική και την πνευματική καλλιέργεια.  Τα παιδιά κάθε ηλικίας θα έλθουν σε επαφή με ένα από τα πιο μεγάλα κείμενα του δυτικού κόσμου, που μέσα από την αλληγορία του μεταγγίζει στις νεανικές ψυχές ποιότητες πραγματικού πολιτισμού με επίκεντρο τον άνθρωπο και την βαθιά σημασία του.
Η παράσταση ζωντανεύει τις συναρπαστικές περιπέτειες του «μεγαλοφάνταστου ιδαλγού» σε σκηνοθεσία και χορογραφία της Σοφίας Σπυράτου, δημιουργού μερικών από τις πιο επιτυχημένες παιδικές παραστάσεις των τελευταίων ετών, όπως Θησέας και η Αριάδνη στο νησί των ταύρων και Ιάσονας και το χρυσόμαλλο δέρας. Το κείμενο του βραβευμένου ποιητή Στρατή Πασχάλη, που διασκεύασε το μυθιστόρημα του Θερβάντες με σεβασμό στις ιδέες και την πλοκή του, εξιστορεί το μαγικό ταξίδι του Κιχώτη μπολιάζοντάς το με στοιχεία από την commedia del’arte και το θέατρο του δρόμου, συνδέοντας τον ρομαντικό μύθο του περιπλανώμενου ιππότη με το σήμερα. Τη μουσική της παράστασης συνέθεσε ο καταξιωμένος Νίκος Κυπουργός και τους στίχους ο βραβευμένος ποιητής Μιχάλης Γκανάς, ενώ για τα εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια υπεύθυνος είναι ο Μανόλης Παντελιδάκης.
Οι συνθέσεις του Νίκου Κυπουργού –δημιουργού της θρυλικής Λιλιπούπολης και των Μυστικών του κήπου– συνομιλούν με τη λαϊκή μουσική του 17ου αιώνα, εποχή έκδοσης του Δον Κιχώτη, και χαρίζουν στην αφήγηση ένα παιγνιώδες, ανατολίτικο και ισπανικό χρώμα που φτάνει ως το σύγχρονο φλαμένκο.
Το αφηγηματικό νήμα ξετυλίγει ένας θίασος πλανόδιων θεατρίνων, που ερμηνεύει τα επεισόδια του μυθιστορήματος διαπλέκοντας την πραγματικότητα με το όνειρο, όπως ο ήρωας. Με κωμική διάθεση και πολλή μουσική, η παράσταση ξεδιπλώνει ένα φαντασμαγορικό θέαμα, καθώς ο Δον Κιχώτης και ο πιστός του ιπποκόμος Σάντσο Πάντσα μάχονται για τη δόξα και την ιδανική αγάπη, αντιμέτωποι με γιγάντιους ανεμόμυλους και αλλόκοτα τέρατα, με φόντο επιβλητικά παλάτια, μυστικές σπηλιές και παραμυθένια τοπία.
Ένας δωδεκαμελής θίασος από ταλαντούχους ηθοποιούς, χορευτές και ακροβάτες με τον Λευτέρη Δημηρόπουλο ως Δον Κιχώτη, και τον Πάνο Ζώη στον ρόλο του Σάντσο Πάντσα αφηγούνται τη συναρπαστική ιστορία.
Ασυμβίβαστος και ονειροπόλος, δοσμένος στο κυνήγι της ουτοπίας, ο Δον Κιχώτης είναι αναμφίβολα η μορφή που επηρέασε όσο καμία άλλη αναρίθμητους συγγραφείς και καλλιτέχνες εδώ και τέσσερις αιώνες.
Το κείμενο είναι προσαρμοσμένο, έτσι ώστε να γίνεται κατανοητό απ’ όλες τις ηλικίες. Λόγος, εικόνα, μουσική, υποκριτική και χορός δημιουργούν μια αφηγηματική τοιχογραφία, φαντασμαγορική και συναρπαστική, που θα αναπαραστήσει το περιπετειώδες  ταξίδι του ονειροπόλου ιππότη.
Η παράσταση θα παρουσιάζεται κάθε Σάββατο και Κυριακή για το γενικό κοινό και τις καθημερινές για τα σχολεία όλων των βαθμίδων.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία - Χορογραφίες: Σοφία Σπυράτου
Κείμενο: Στρατής Πασχάλης
Σκηνικά - Κουστούμια:
Μανόλης Παντελιδάκης
Μουσική:
Νίκος Κυπουργός
Διεύθυνση Παραγωγής: Χρηστίνα Νιάρου
Επικοινωνία:
Μαργαρίτα Σίσιου
Βοηθός σκηνοθέτη: Στέλιος Χατζηαδαμίδης
Βοηθός χορογράφου: Άννα Μανούδη
Βοηθός σκηνογράφου - ενδυματολόγου: Χαρά Τσουβαλά
Φωτογράφιση  : Λευτέρης Τσινάρης
Σχεδιασμός φωτισμών: Ελευθερία Ντεκώ - Σαράντος Ζουρντός

Παίζουν οι ηθοποιοί :
Λευτέρης Δημηρόπουλος, Πάνος Ζώης, Μάριος Ζαρδαβάς,  Μαριάννα Ντίνου, Άννα Μανούδη, Ελένη Μισχοπούλου, Μελίνα Ατρείδου, Βαγγέλης Γεωργιάδης, Χριστίνα Σαπουνίδου, Βασίλης Γκουλέτσας και οι εναέριοι ακροβάτες  Ιωάννα Δημητριάδου και  Daniel Arrando.
ΚΡΙΤΙΚΕΣ
Ο διασημότερος ήρωας της παγκόσμιας λογοτεχνίας Δον Κιχώτης οπλισμένος με όλα τα σύνεργα της παράξενης ιπποσύνης του κατηφόρισε στο θέατρο Παλλάς και μας χάρισε μια ανεπανάληπτη παράσταση.
MUSIC CITY
Σε μια εποχή που ο κυνισμός και οι πιεστικές γήινες έγνοιες έχουν αποξενώσει τον μέσο άνθρωπο από την παιδικότητά του, ο Δον Κιχώτης επελαύνει στο Παλλάς για να μας θυμίσει ότι όταν χάνουμε την παιδική μας φαντασία χάνουμε ότι έχει αξία μέσα μας και ότι μας δίνει νόημα, χαρά και ελπίδα. Μια παράσταση που πρέπει να δείτε σήμερα κι όχι αύριο γιατί όπως λέει και ο ήρωας μας στο έργο «Φυτέψαμε το αύριο και μας βγήκε το ποτέ.
Μην την χάσετε.
Greek AFFAIR
Μετά από όλα αυτά που σας έχω αναφέρει αναρωτιέμαι αν είμαι και εγώ ένα κομμάτι του ονείρου ή αν πραγματικά το έζησα… Ίσως δεν είναι και τόσο δύσκολο να το κατανοήσω αλλά δεν θέλω, από επιλογή και προτιμώ να ζω με τις καταπληκτικές εικόνες, που αποκόμισα από τη παράσταση, τη μαγεία της εποχής και το φινάλε με το φλαμένκο. Τελικά η αλήθεια είναι ότι όλα τα όνειρα έχουν ένα τέλος, ανεξαρτήτως αν εμείς δεν τα αφήνουμε να ολοκληρωθούν. Στο χέρι μας είναι να γίνουμε πιο τολμηροί και να αφεθούμε. Ας γαπήσουμε εκείνους που αγαπούν τη ζωή… και ο Δον Κιχώτης με την παρέα του είναι ένας από αυτούς!!!
THEATROMANIA

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 

κάθε Σαββατο 5:30 μμ και Κυριακή  11:30 πμ 
Τις καθημερινές 10:00πμ για τα σχολεία όλων των βαθμίδων

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ :12 €, & 7 € για σχολεία

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ

στο ταμείο θεάτρου ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΝ
τηλ. 2310 834996 & 2118005141

και online στο
και σε όλο το δίκτυο συνεργατών της VIVA


read more " ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ από 13 Οκτωβρίου 2018 στο ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΝ "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Τα ‘Νυχτερινά’ της Κ.Ο.Θ. με μαέστρο την Ζωή Τσόκανου . Κερδίστε προσκλήσεις.


ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ 
Ένας κόσμος ονείρων και μαγείας ζωντανεύει στα ‘Νυχτερινά’ της Κ.Ο.Θ.. Η μαέστρος Ζωή Τσόκανου, η σολίστ Σίρλεϊ Μπριλ και το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο Voci Contra Tempo καταθέτουν γυναικεία δημιουργικότητα σε ένα πρόγραμμα που ξεκινά με τον διάσημο μαθητευόμενο μάγο από το ομώνυμο παραμύθι του Γκαίτε. Η Ισραηλινή δεξιοτέχνης του κλαρινέτου ερμηνεύει ένα κοντσέρτο που, σύμφωνα με το δημιουργό του, απαιτεί ‘γερό στομάχι’ από τον εκτελεστή, ενώ ακολουθεί η πρώτη πανελλήνια εκτέλεση του ‘Funeral Song’ του Στραβίνσκι, το οποίο είχε χαθεί μετά την πρεμιέρα του το 1909 και ανακαλύφθηκε ξανά μόλις πριν τρία χρόνια. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την απαράμιλλη γοητεία των ‘Νυχτερινών’ του Ντεμπυσύ.

 
Πρόγραμμα:
Πωλ Ντυκά (1865-1935): ‘Ο Μαθητευόμενος Μάγος’, συμφωνικό σκέρτσο
Ζαν Φρανσαί (1912-1997): Κοντσέρτο για κλαρινέτο και ορχήστρα
Ιγκόρ Στραβίνσκι (1882-1971): Funeral song, έργο 5   (Α' πανελλήνια εκτέλεση)
Κλωντ Ντεμπυσύ (1862-1918) : Nocturnes
ΕΤΟΣ ΝΤΕΜΠΥΣΥ


Σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Ο πιθανόν κορυφαίος κλαρινετίστας του περασμένου αιώνα, ο Άγγλος Jack Brymer, είπε το 1976 πως σχεδόν κανείς βιρτουόζος της εποχής δεν θα μπορούσε να εκτελέσει το ‘Κοντσέρτο για κλαρινέτο’ του Φρανσαί, αλλά ήταν ένα έργο γραμμένο για το μέλλον, όταν το όργανο θα είχε εξελιχθεί περαιτέρω ή το ανθρώπινο χέρι θα είχε αλλάξει.
Διεύθυνση Ορχήστρας:Ζωή Τσόκανου
Κλαρινέτο:Shirley Brill
Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο:Voci Contra Tempo Διδασκαλία: Σοφία Γιολδάση
Vocal coach:Αγγελική Πλόκα
Παραγωγή:Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
Συνεργασία:Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

read more " Τα ‘Νυχτερινά’ της Κ.Ο.Θ. με μαέστρο την Ζωή Τσόκανου . Κερδίστε προσκλήσεις. "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »