Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2018

Ηλέκτρα του Σοφοκλή Εθνικό Θέατρο Κριτική της Άγγελας Μάντζιου 30/8/2018Ηλέκτρα του Σοφοκλή
Εθνικό Θέατρο
Στυλιζαρισμένη, ιερατική,  με μια αίσθηση βραδύτητας, στατικότητας  και αποστασιοποίησης, σε μια ατμόσφαιρα πένθους, απομόνωσης και αποκοπής ξετυλίχτηκε  η παράσταση του Εθνικού θεάτρου Ηλέκτρα, του τραγικού ποιητή Σοφοκλή. Παράσταση ενταγμένη στο πρόγραμμα του 4ου φεστιβάλ Δάσους που διοργανώνεται από το ΚθβΕ.
Σε  γεωμετρικό λευκό  σκηνικό τοποθετήθηκε η δράση. Με μια σκάλα και έναν τοίχο  με κυκλικό στόμιο-μάτι εξόδου στη σκηνή και  με μικρούς κύβους τοποθετημένους περιμετρικά γύρω από την ορχήστρα και  γύρω από  έναν  μικρό εσωτερικό κύκλο-βωμό, στήθηκε  ο επάλληλος κλοιός του αδιέξοδου τραγικού έργου. Με  μια αιμάτινη κλωστή -συμπληρωματικά τοποθετημένη στην εξέλιξη παράλληλα με την υποκριτική δράση- κινήθηκε η αναπαράσταση του  πένθους, του θρήνου, της επιστροφής, της αναγνώρισης, της εκδίκησης, των φόνων και των δεινών του κύκλου των Ατρειδών, στο χρησμοδοτικό θέσφατο μιας αδιέξοδης μοίρας.  
Ο θίασος εισήλθε στη σκηνή με επίσημη πομπή μουσικών και ηθοποιών,  προαναγγέλοντας το σχήμα έναρξης  του κλασσικού τρόπου.  Ατμόσφαιρα μυστηριακή: πέπλων που ανακινήθηκαν στον νυχτερινό αέρα  αφήνοντας ρωγμές αναγνώρισης της ταυτότητας των προσώπων και βλεμμάτων στραμμένων προς τον έσω εαυτό και άλλων προς το κοινό των θεατών. Έτσι άρχισε ο μουρμουριστός και ρυθμικά επαναλαμβανόμενος θρήνος. Με ψελλίσματα, φράσεις, σιωπές παρατήρησης, κινήσεις αρχετυπικές και διεισδυτικά  βλέμματα πάνω σε ορατά και αόρατα νήματα που συνέχουν τα αρχέγονα ανθρώπινα πάθη και τους θεϊκούς χρησμούς για το δίκαιο και άδικο μιας πράξης, για την αποκατάσταση της χαμένης αρμονίας του κόσμου.
Σκοτεινοί φωτισμοί έδειξαν τα αμόλυντα πέπλα που κάλυπταν τα πρόσωπα του Χορού και  τα οποία  σταδιακά έπεσαν, αποκαλύπτοντας το έσω  ρούχο που κηλιδώνεται κι αυτό σε περιβάλλον σκοτεινών ενστίκτων,  βίας και  εκδίκησης, στον κόσμο των ηρώων  Ηλέκτρας και  Ορέστη, των παιδιών του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας, στην πόλη των Μυκηνών. Κόκκινες  πινελιές υπογράμμισαν το αίμα και μαύρες κηλίδες λέκιασαν τον βωμό και το φόρεμα, τα χέρια,  το πρόσωπο και τα μάτια της Ηλέκτρας καθώς και του Ορέστη, τα σώματα και τα ρούχα των άλλων προσώπων, στον σκοτεινό κύκλο του χρονικού  μιας  αρχινισμένης  βίας πριν και μετά από αυτά τα μυθικά πρόσωπα. Τα  κοστούμια της Βασίλισσας και της άλλης κόρης, σε χάλκινες αποχρώσεις και με διακριτά στολίδια, υπογράμμισαν εύστοχα το αξίωμα, τις τροπές συγκατάνευσης και τις μετατροπίες συμπόρευσης εν τέλει για την Χρυσόθεμι. Το κοστούμι του Αίγισθου, με εκείνο το θαμπό χρυσοπράσινο, φωτίστηκε για λίγο και σκοτείνιασε στο άδοξο μετέωρο τέλος της τραγωδίας, με το κλείσιμο του έργου του τραγικού ποιητή Σοφοκλή.  
Με φράσεις βαριές και απαισιόδοξα  υπογραμμισμένες από το ψυχαναλυτικό στίγμα της μετάφρασης, η  υποκριτική ακολούθησε τους κανόνες των διττών λόγων με μεγαλοπρεπείς κινήσεις,  ολοκληρώνοντας τον κύκλο της αισθητικής της παράστασης.
Παράστασης εγγεγραμμένης σε κύκλους διερεύνησης της ανθρώπινη ψυχής, στο βάθος αποτρόπαιων πράξεων, που γέννησαν  σκοτεινές  σκέψεις με το βάρος εκρηκτικών  λέξεων, στον αινιγματικό αγώνα  ζωής και θανάτου.
ΣΟΦΟΚΛΗ ΗΛΕΚΤΡΑ
Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς
Σκηνοθεσία: Θάνος Παπακωνσταντίνου
Σκηνικά-Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Μουσική: Δημήτρης Σκύλας
Χορογραφία: Χαρά Κότσαλη

Ηλέκτρα: Αλεξία Καλτσίκη
Κλυταιμνήστρα: Μαρία Ναυπλιώτου
Ορέστης: Αλέξανδρος Μαυρόπουλος
Αίγισθος: Χρήστος Λούλης
Χρυσόθεμις: Ελένη Μολέσκη
Πυλάδης: Μάριος Παναγιώτου
Παιδαγωγός: Νίκος Χατζόπουλος
Χορός
Ασημίνα Αναστασοπούλου, Σοφία Αντωνίου, Ιωάννα Δερμετζίδου, Νάντια Κατσούρα, Ελένη Κουτσιούμπα, Κλεοπάτρα Μάρκου, Μαρία Μηνά, Τζωρτζίνα Παλαιοθεοδώρου, Νάνσυ Σιδέρη, Καλλιόπη Σίμου, Δανάη Τίκου, Μαρία Χάνου.
Μουσικοί επί σκηνής: Θοδωρής Βαζάκας (κρουστά), Χρήστος Γιάκκας (τρομπόνι), Μαρία Δελλή (Μπαγιάν), Αλέξανδρος Ιωάννου (κρουστά), Γιάννης Κρητικός (κλαρινέτο).

ΆΓΓΕΛΑ ΜΑΝΤΖΙΟΥ

read more " Ηλέκτρα του Σοφοκλή Εθνικό Θέατρο Κριτική της Άγγελας Μάντζιου 30/8/2018 "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Η ΜΑΝΤΑΜ ΣΟΥΣΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΑΣΟ ΧΑΛΚΙΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ 19-20/9/2018Η υπερπαραγωγή των ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΚΗΝΩΝ
συνεχίζει ανανεωμένη, με δύο μοναδικές παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη
19 & 20 Σεπτεμβρίου στο θέατρο Δάσους

Η δημοφιλής, διαχρονική κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά, ΜΑΝΤΑΜ ΣΟΥΣΟΥ, που στην φετινή θεατρική της επαναφορά από τις Θεατρικές Σκηνές με τη Δήμητρα Παπαδοπούλου στον ομώνυμο ρόλο, ανέτρεψε τα δεδομένα του θεάματος της τελευταίας δεκαετίας, ξεπερνώντας σε διάστημα τριών μηνών τα 110.000 εισιτήρια, επανήλθε ανανεωμένη με μία μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία.

Έχοντας μαγέψει το κοινό στην Α’ φάση της καλοκαιρινής περιοδείας, η ΜΑΝΤΑΜ ΣΟΥΣΟΥ σε σκηνοθεσία  Γιάννη Κακλέα και απόδοση κειμένου της Δήμητρας Παπαδόπουλου, έρχεται στην Θεσσαλονίκη 19 & 20 Σεπτεμβρίου στο θέατρο Δάσους για να προσφέρει γέλιο, ανατροπές και εκπλήξεις, κέφι, συγκίνηση, νοσταλγία, σάτιρα και την υπέροχη μουσική της Μαρίζας Ρίζου.

Η ονειροπαρμένη Σουσού ζει στην λασπωμένη γειτονιά του Μπύθουλα, με τον σύζυγο της Παναγιωτάκη.
Η ίδια όμως ονειρεύεται μεγαλεία και θέλει να ξεφύγει από την μιζέρια φτιάχνοντας ένα δικό της παράλληλο σύμπαν.
Τι θα γίνει όμως όταν το όνειρο γίνει πραγματικότητα;
Πόση απόσταση χωρίζει τελικά το Μπύθουλα από το Κολωνάκι;
Ποιο ρόλο θα παίξει ο μυστηριώδης Μηνάς Καντακουζηνός;
Ποιο τίμημα θα κληθεί να «πληρώσει» η ηρωίδα μας;

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο ερμηνεύει η αγαπημένη Δήμητρα Παπαδοπούλου, η οποία επέστρεψε στη σκηνή μετά από καιρό αποχής, για να ενσαρκώσει τη μεγαλομανή ηρωίδα του Δημήτρη Ψαθά και ενθουσίασε το κοινό!

Την ηρωίδα έρχεται να σαγηνεύσει ο γοητευτικός Kώστας Σπυρόπουλος ως δαιμόνιος Μηνάς Καντακουζηνός, ενώ στο ρόλο του σταθερού , ευσυνείδητου αλλά φτωχού Παναγιωτάκη, ο μοναδικός Τάσος Χαλκιάς. Και οι δύο ηθοποιοί συναντούν για πρώτη φορά στη σκηνή τη Δήμητρα Παπαδοπούλου και η χημεία τους αναμένεται εκρηκτική. Μαζί τους 15 ακόμα ταλαντούχοι ηθοποιοί.


Η ΜΑΝΤΑΜ ΣΟΥΣΟΥ ξεκίνησε σαν ευθυμογράφημα στο περιοδικό Οικογενειακός Θησαυρός το 1939, έγινε βιβλίο, νούμερο επιθεωρήσεων, θεατρικό έργο, κινηματογραφική ταινία, εκπομπή στο ραδιόφωνο και δύο φορές τηλεοπτικό σήριαλ, πάντα με τεράστια επιτυχία.

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ
Δήμητρα Παπαδοπούλου, Κώστας Σπυρόπουλος και ο Τάσος Χαλκιάς

ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΑ
Ηλιάννα Γαϊτάνη, Μελέτης Γεωργιάδης, Γιάννα Ζιάννη, Χρύσα Κλούβα, Φαίη Κοκκινοπούλου,
Νικολέτα Κοτσαϊλίδου, Λάμπρος Κτεναβός, Ρόζα Κυρίου, Πέτρος Λαγούτης, Τζεφ Μαράουι,
Σοφία Μιχαήλ, Θάνος Μπίρκος, Βασίλης Χαλακατεβάκης, Γιώργος Ψυχογιός
Τραγούδι: Ειρήνη Ψυχράμη

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Απόδοση κειμένου: Δήμητρα Παπαδοπούλου
Σκηνοθεσία- Δραματολογική Επεξεργασία: Γιάννης Κακλέας
Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης
Κοστούμια: Νίκος Χαρλαύτης - Σοφία Νικολαϊδη
Μουσική: Μαρίζα Ρίζου
Ενορχήστρωση: Δημήτρης Σιάμπος
Kινησιολογική Επιμέλεια: Κυριάκος Κοσμίδης
Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ
Teaser: Στάθης Ναυπλιώτης
Φωτογραφίες: Γιώργος Καλφαμανώλης

read more " Η ΜΑΝΤΑΜ ΣΟΥΣΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΑΣΟ ΧΑΛΚΙΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ 19-20/9/2018 "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »