Πέμπτη, 5 Ιουλίου 2018

Η «Αντιγόνη» των Χειλάκη-Δούνια ξεκίνησε το ταξίδι τηςΑπό το Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου ξεκίνησε την Παρασκευή 22/6 την πορεία της η «Αντιγόνη», η τραγωδία του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια. Το θερμό χειροκρότημα και τα επιφωνήματα θαυμασμού τη στιγμή της υπόκλισης ήταν η μεγαλύτερη επιβράβευση και το «καύσιμο» για το ταξίδι που θα συνεχιστεί με στάσεις σε όλη την Ελλάδα.

Στην πρεμιέρα βρέθηκαν όλοι οι συντελεστές: ο ποιητής Γιώργος Μπλάνας που υπογράφει τη νέα μετάφραση, ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο οποίος συνέθεσε την πρωτότυπη μουσική, η χορογράφος Αγγελική Στελλάτου, καθώς και η ενδυματολόγους-σκηνογράφος Εύα Νάθ

read more " Η «Αντιγόνη» των Χειλάκη-Δούνια ξεκίνησε το ταξίδι της "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Νέα ορχηστρικά έργα με θέμα την πόλη της Θεσσαλονίκης ή με την ιστορία της.


Πρόσκληση ενδιαφέροντος σύνθεσης έργων για ορχήστρα και αρχιμουσικών που θα τα διευθύνουν

Η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης που υπάγεται στην Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. θα πραγματοποιήσει συναυλία μετά από εκπαιδευτικό εργαστήριο.
Η συναυλία θα γίνει την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018 στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. κατόπιν πρόσκλησης ενδιαφέροντος σύνθεσης έργου για ορχήστρα σε Α’ παγκόσμια εκτέλεση και σύμπραξης αρχιμουσικού. Οι δοκιμές ορχήστρας και το εκπαιδευτικό εργαστήριο θα διαρκέσουν από την Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018 μέχρι και την ημέρα της συναυλίας.
Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν πρέπει να μην έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας τους μέχρι και την 1η Δεκεμβρίου 2018 και να είναι Έλληνες πολίτες ή Έλληνες της ομογένειας.
Η διάρκεια κάθε έργου δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 10 λεπτά.
Το οργανικό σύνολο της ορχήστρας δεν πρέπει  να ξεπερνάει την παρακάτω σύνθεση:
1 φλάουτο, 1 όμποε, 1 κλαρινέτο, 1 φαγκότο, 1 κόρνο, 1 τρομπέτα, 1 τρομπόνι, 1 εκτελεστής για τύμπανα, 2 εκτελεστές για διάφορα κρουστά  (επιλογής του συνθέτη), έγχορδα (8. 8. 6. 4. 3).
Επιθυμία των διοργανωτών είναι τα ορχηστρικά έργα που θα γραφούν να έχουν μία σύνδεση με την πόλη της Θεσσαλονίκης ή με την ιστορία της.
Τα έργα μπορούν να περιέχουν σολιστικά μέρη κορυφαίου μουσικού ορχήστρας και όχι σολίστ και να μην έχουν πολύ υψηλό βαθμό δυσκολίας.
Οι νέοι καλλιτέχνες (διευθυντές/ντριες ορχήστρας και συνθέτες/τριες) μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο email: tcso.apply@gmail.com. Θα πρέπει να κατατεθεί ηλεκτρονικά σχετική αίτηση με τα ακόλουθα:
 1. Συνοδευτικό κείμενο με email. Θα πρέπει στην αίτησή του/της να αναφέρεται ότι ο/η συνθέτης δεσμεύεται να παραδώσει ηλεκτρονικά και ταχυδρομικά με συστημένη ταχυδρομική αποστολή το προτεινόμενο έργο μέχρι τις καταληκτικές ημερομηνίες. Οι συνθέτες και οι αρχιμουσικοί πρέπει να δηλώσουν ότι σε περίπτωση που επιλεγούν θα είναι παρόντες σε όλες τις δοκιμές και δράσεις καθ’ όλο το διάστημα του εργαστηρίου από τις 26 Νοεμβρίου μέχρι και τις 3 Δεκεμβρίου 2018.
 2. Στοιχεία επικοινωνίας του υποψηφίου (όνομα, κινητό τηλέφωνο, διεύθυνση κατοικίας κλπ.).
 3. Συνημμένο βιογραφικό.
 4. Σκαναρισμένη εικόνα αστυνομικής ταυτότητας.
 5. Συνδέσμους (links) με επιλεκτικό οπτικοακουστικό υλικό καλλιτεχνικής δραστηριότητας, εάν υπάρχουν.
 6. Αναφορά στην θεματική του έργου – σύντομο κείμενο που να αναλύει το θέμα της σύνθεσης από το οποίο ο συνθέτης θα αντλήσει την ιδέα του έργου.
 7. Ακριβή σύνθεση του οργανικού συνόλου που απαιτεί το έργο, όπως επίσης και τα ονόματα των κρουστών οργάνων που θα συμπεριληφθούν.
 8. (Μόνο οι αρχιμουσικοί) ηλεκτρονικό αρχείο ή σύνδεσμο YouTube, όπου ο αρχιμουσικός θα διευθύνει ένα ή (προτιμότερο) δύο πιάνα που θα παίζει/ουν την Εισαγωγή Μαγικός Αυλόςτου W. A. Mozart από την αρχή του έργου Adagio μέχρι και την μετάβαση στο Allegro (μόνο μέχρι το 20ο μέτρο). Η βιντεοσκόπηση μπορεί να γίνει απλώς με ένα κινητό τηλέφωνο, αρκεί να εξασφαλίζει την αναπαραγωγή με ευδιάκριτη εικόνα και ήχο, με επικεντρωμένη την κάμερα στον αρχιμουσικό να διευθύνει ορχήστρα σε προσομοίωση.
 9. Τίτλους σπουδών ή τίτλο εκπαιδευτικού ιδρύματος που τώρα σπουδάζουν και το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται. Οι συμμετοχή αρχιμουσικών ή συνθετών που δεν έχουν ακόμη λάβει δίπλωμα σύνθεσης ή διεύθυνσης ορχήστρας είναι επίσης ευπρόσδεκτες.
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων ορίζεται η 20η Ιουλίου 2018.
Θα ακολουθήσει ηλεκτρονική ειδοποίηση προς τους ενδιαφερομένους για την επιτυχούσα παραλαβή της αίτησης τους και θα δοθεί διάστημα μίας ημέρας για εκ νέου αποστολή στοιχείων ή συνημμένων εάν δεν ήταν πλήρης η πρώτη αποστολή.
Σε διάστημα λίγων ημερών από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων θα λάβουν οι ενδιαφερόμενοι συνθέτες την ειδοποίηση με ηλεκτρονική αλληλογραφία των  διοργανωτών προκειμένου να προχωρήσουν στην σύνθεση του έργου τους ή όχι.
Σε περίπτωση που συμπεριληφθεί η αρχική πρόταση του συνθέτη, καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής παράδοσης παρτιτούρας μαέστρου γραμμένης σε πρόγραμμα υπολογιστή μαζί με ενδεικτικό αρχείο προσομοιωτικής αναπαραγωγής του έργου ορίζεται η 19η Οκτωβρίου 2018 στην ηλεκτρονική διεύθυνση: tcso.apply@gmail.com.
Θα ακολουθήσει επιβεβαιωτική ηλεκτρονική απάντηση επιτυχούς παραλαβής του ηλεκτρονικού αρχείου.
Η ίδια καταληκτική ημερομηνία ισχύει και για την ταυτόχρονη συστημένη ταχυδρομική αποστολή (σφραγίδα ταχυδρομείου) της παρτιτούρας μαέστρου στην ταχυδρομική διεύθυνση:
Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης
Υπόψη
Καλλιτεχνικού Συντονισμού Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου ΘεσσαλονίκηςΝαυάρχου Κουντουριώτου 17
54625 Θεσσαλονίκη
Μετά την παράδοση των έργων θα ξεκινήσει η διαδικασία επιλογής των συνθέσεων που τελικά θα εκτελεστούν και η επιλογή των αρχιμουσικών που θα τα διευθύνουν. Τα έργα που θα εκτελεστούν, καθώς και οι αρχιμουσικοί που θα αντιστοιχηθούν με τα έργα, θα επιλεγούν από ειδική επιτροπή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., από τους αρχιμουσικούς και την Καλλιτεχνική Επιτροπή της Σ.Ο.Θ.Δ.
read more " Νέα ορχηστρικά έργα με θέμα την πόλη της Θεσσαλονίκης ή με την ιστορία της. "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ - Αναλόγια Σύγχρονων Ελληνικών Θεατρικών Έργων «Φωνές της πόλης»

Συνεχίζεται το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους

Οι πρώτες εικόνες από το φεστιβάλ δημιούργησαν εξαιρετικές εντυπώσεις στο κοινό και απέσπασαν πολύ θετικά σχόλια. Μέσα σε αυτό το όμορφο κλίμα το φεστιβάλ συνεχίζεται με εξίσου ενδιαφέρουσες παραγωγές.
 • Τρίτη 3/7, «Electra» στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
 • Τετάρτη 4 & Πέμπτη 5/7, «Missing» στο Βασιλικό Θέατρο
 • Παρασκευή 6/7, «Riding on a cloud» - Rabih Mroué στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών 
 • Παρασκευή 6/7, «The Pixelated Revolution» - Rabih Mroué στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Αγοράστε εισιτήρια

Αναλόγια Σύγχρονων Ελληνικών Θεατρικών Έργων «Φωνές της πόλης»

 
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει Αναλόγια Σύγχρονων Ελληνικών Θεατρικών Έργων «Φωνές της πόλης», με στόχο την ανάδειξη της ελληνικής δραματουργίας και της θεατρικής γραφής συγγραφέων που ζουν και δημιουργούν στη Θεσσαλονίκη. Τα Αναλόγια θα παρουσιαστούν σε επιμέλεια Μελίνας Αποστολίδου, στο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, τις εξής ημερομηνίες:
 • Τετάρτη 4/7 «20 αστικά μονόπρακτα» της Δώρας Τσόγια 
 • Πέμπτη 5/7 «Δρακόλιμνη» του Γιώργου Χατζόπουλου
 • Παρασκευή 6/7 «4 τετραγωνικά» της Άρτεμις Μουστακλίδου 
 • Τρίτη 10/7 «Οι νοστιμούλες» της Ελένης Μερκενίδου 
 • Τετάρτη 11/7 «Μια αγχόνη και μια κρέπα,  παρακαλώ» της Πένυς Φυλακτάκη 
Είσοδος ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
read more " ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ - Αναλόγια Σύγχρονων Ελληνικών Θεατρικών Έργων «Φωνές της πόλης» "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »