Κυριακή, 29 Απριλίου 2018

Ασθμαίνω. Θεατρικό δρώμενο πάνω στους άξονες τέχνη και έρωτας, από την ομάδα Landart Theater, στο πλαίσιο Ανοικτή σκηνή 2018, θεατρικές φωνές της πόλης


ΑΣΘΜΑΙΝΩ - Κριτική από την  Άγγελα Μάντζιου.


Ασθμαίνω. Θεατρικό δρώμενο πάνω στους άξονες τέχνη και έρωτας, από την  ομάδα Landart Theater, στο πλαίσιο Ανοικτή σκηνή 2018, θεατρικές φωνές της πόλης, που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης στο θέατρο Άνετον.
Στο παράδειγμα δύο καλλιτεχνών της avant- garde του μεσοπολέμου, της  Lavinia Schulz  και  του Walter Holdt, στήθηκε η δραματουργία της θεατρικής- εικαστικής- μουσικής δράσης με τον τίτλο Ασθμαίνω.  
Αυτή η θεατρική παράσταση σχηματοποιήθηκε ως αισθητικός  κυρίως προβληματισμός της βιολογίας του έρωτα και  της τέχνης που επιτελείται  σε δύσκολους διαχρονικά καιρούς, ως σχόλιο αντίδρασης και έντασης  ζωτικής σημασίας.
Η παράσταση συστήθηκε με το θερμό υλικό του σωματικού θεατρικού- εικαστικού τρόπου,   της πρωτότυπης αυτοσχεδιαστικής  μουσικής που ακολούθησε τις αναπνοές των δύο ηθοποιών, τα λόγια και την  εκφραστική κίνησή τους, σε ένα αφαιρετικό σκηνογραφικό περιβάλλον συμβολικών αντικατοπτρισμών, διαμεσολαβητικών παραπετασμάτων- πλαισίων, φωτισμένων καλλιγραφικά με αδρές και αχνές γραμμές.
Οι δύο ηθοποιοί υποστήριξαν με το σώμα τους την δραματική  ιστορία των προσώπων τα οποία υποδύθηκαν και στήριξαν αισθητικά το καλλιτεχνικό εύρος της παράστασης αν και ο λόγος του κειμένου ήταν αποσπασματικός και επαναλαμβανόμενος σε κάποια σημεία, χωρίς αφηγηματική δύναμη. Με τα ολόσωμα κοστούμια, τις μάσκες  και τους χρωματικούς  συνδυασμούς σχημάτων και όγκων, άφησαν μια ζωηρή εντύπωση αντιθετικών και συμπληρωματικών συγκοινωνούντων πεδίων. Η αλληλεπίδρασή τους, σε συνδυασμό με τους μελαγχολικά τροποποιητικούς ήχους, έδειξε την ανησυχία, την  αγωνία  και τον  προβληματισμό των νέων καλλιτεχνών- δημιουργών σε εποχές κρίσης, φωτίζοντας- στις διαχρονικές αναλογίες-  και τη σύγχρονη εκδοχή.
«Nιώθω τη ζωή μου σαν ένα καθαρτήριο, πότε θα είμαι μέσα;» Lavinia  Schulz (1896-1924). Walter Holdt (1899-1924).
Ασθμαίνω  Landart Theater  
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Χριστόδουλος Ανδρέου
Σύλληψη ιδέας/Δραματουργία: Κατερίνα Σταύρου – Χριστόδουλος Ανδρέου
Κείμενο: Λένα Σιταρά, Κατερίνα Σταύρου, Χριστόδουλος Ανδρέου
Ενδυματολογία/Σκηνογραφία: Κατερίνα Σταύρου
Χορογραφία/Κίνηση: Αλέξανδρος Γκουντινάκης, Στέφανη Παναγιώτου
Μουσική σύνθεση: Ραφαήλ Αγαπίου, Γιώργος Χρυσικός
Σχεδιασμός φωτισμών: Σωτήρης Ρουμελιώτης
Γραφίστρια: Μαρία Ανδρέου
Φωτογραφίες – Trailer: Γιάννης Κωνσταντινίδης
Οργάνωση παραγωγής| Χριστόδουλος Ανδρέου
Χειριστής φωτισμών: Μαρία Όσσα
 Επί σκηνής| Ηθοποιοί
Lavinia Schulz: Χριστίνα Μπακαστάθη
Walter Holdt: Γιάννης Διδασκάλου
 Επί σκηνής| Μουσικοί
Πιάνο: Ραφαήλ Αγαπίου
Μπάσο: Γιώργος Χρυσικός

Άγγελα Μάντζιου


read more " Ασθμαίνω. Θεατρικό δρώμενο πάνω στους άξονες τέχνη και έρωτας, από την ομάδα Landart Theater, στο πλαίσιο Ανοικτή σκηνή 2018, θεατρικές φωνές της πόλης "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Αφιέρωμα στον Leonard Bernstein απο την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης ΕΤΟΣ ΜΠΕΡΝΣΤΑΙΝΑφιέρωμα στον Leonard Bernstein
ΕΤΟΣ ΜΠΕΡΝΣΤΑΙΝ

 ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ
Κοινοποιήστε και κάντε like  & share στην σελίδα μας στο facebbok
θα ειδοποιηθήτε την Τετάρτη το βράδυ ...καλή επιτυχία !


Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, τιμά τα 100 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου Αμερικανού συνθέτη, μαέστρου, πιανίστα και παιδαγωγού Λέοναρντ Μπερνστάιν, με ένα πλούσιο πρόγραμμα που συνδυάζει τη λόγια πλευρά του με αυτή που κατέκτησε το Μπρόντγουεϊ.

Η ‘Συμφωνία αρ.2 για πιάνο και ορχήστρα’ είναι ένα έργο για ορχήστρα και σόλο πιάνο, γνωστή ως ‘The Age of Anxiety’, από τον τίτλο του ομώνυμου ποιήματος του Wystan Hugh Auden, που ενέπνευσε το συνθέτη. Το ποίημα αναλύει την αγωνιώδη προσπάθεια του ανθρώπου να βρει ταυτότητα σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται συνεχώς και γίνεται όλο και πιο απρόσωπος μέσα σε μία εκβιομηχανισμένη κοινωνία. Η μουσική του Μπερνστάιν ακολουθεί τη δομή του ποιήματος και αντικατοπτρίζει τα συναισθήματα των ηρώων σκιαγραφώντας τις προσωπικότητές τους.


Το 1957 ο Μπερνστάιν έγραψε μουσική για τη μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας του, το θρυλικό μιούζικαλ ‘West Side Story’, το οποίο μεταφέρει το Σαιξπηρικό δράμα ‘Ρωμαίος και lουλιέτα’ στα μέσα του περασμένου αιώνα στο δυτικό Μανχάταν, που την εποχή εκείνη ήταν από τις πλέον φτωχικές περιοχές της Νέας Υόρκης. Η τεράστια επιτυχία του έργου εκτόξευσε τη φήμη του συνθέτη και τον καθιέρωσε παγκοσμίως. Οι ‘Συμφωνικοί Χοροί’ είναι ένα αυτοτελές συμφωνικό έργο που έγραψε ο συνθέτης τρία χρόνια μετά πάνω στις αγαπημένες μελωδίες του μιούζικαλ.

Το μιούζικαλ ‘On Τhe Τown’ ήταν το μέσο με το οποίο κατέκτησε το 1944 ο νεαρός Μπερνστάιν αρχικά το Μπρόντγουει και στη συνέχεια το Χόλυγουντ. Η ιστορία αναφέρεται στις περιπέτειες τριών νεαρών ναυτικών που παίρνουν 24ωρη άδεια στη Νέα Υόρκη και ζούνε διάφορες καταστάσεις. μέσα σε αυτό το μικρό διάστημα. Στο ορχηστρικό κομμάτι ‘Τρία Χορευτικά Επεισόδια’ ο Μπερνστάιν χρησιμοποιεί τη μουσική του έργου, συνδυάζοντας συμφωνική μουσική με τζαζ και ποπ της εποχής, σε ένα αποτέλεσμα γεμάτο φρεσκάδα, όπου ξεχωρίζει το πασίγνωστο μουσικό θέμα ‘New York, New York’.Παρασκευή, 4 Μαΐου 2018
ώρα 21:00
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης


Διεύθυνση ορχήστρας: Μίλτος Λογιάδης
Πιάνο: Χαράλαμπος Αγγελόπουλος
Πρόγραμμα:
Λέοναρντ Μπερνστάιν (1918-1990):
Συμφωνία αρ.2 για πιάνο και ορχήστρα (‘The Age of Anxiety’)                                                               
Συμφωνικοί Χοροί από το ‘West Side Story     
Τρία Χορευτικά Επεισόδια από το ‘On the TownΤιμές εισιτηρίων:
Πλατεία 15 €
Εξώστης 10 €
Μειωμένο 5 €


Προπώληση εισιτηρίων από το εκδοτήριο της Κ.Ο.Θ. Λεωφόρος Νίκης 73,
τηλ. 2310 236990  (Δευτέρα-Πέμπτη) 09:00-17:00, Παρασκευή 09:00-14:00)
και από το www.tsso.gr


Δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου:
Άνεργοι, πολύτεκνοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων, Α.Μ.Ε.Α., κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού, μέλη Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, διοικητικοί υπάλληλοι και εκπαιδευτικό προσωπικό Α.Π.Θ., μέλη Χ.Α.Ν.Θ.


Ακούτε κάθε Τρίτη 18:00-18:30 την εκπομπή της Κ.Ο.Θ. στην Ελληνική Ραδιοφωνία με τον Θανάση Γωγάδη, από τον 9,58 fm και το Γ’ Πρόγραμμα


 
 

ΧΟΡΗΓΟΙ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ: Mediterranean Palace Hotel, Grand Hotel Palace

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΕΡΤ, ΕΡΤ3, ΓΠρόγραμμα, 958 FM, 102 FM, TV100, FM100, Καθημερινή, Χρώμα 105.8 fm, Cityportal, wepost.gr,  gr4you.gr
 

read more " Αφιέρωμα στον Leonard Bernstein απο την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης ΕΤΟΣ ΜΠΕΡΝΣΤΑΙΝ "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »