Κυριακή, 11 Μαρτίου 2018

3ο Big Day Αφιέρωμα στο ΣΑΜΟΥΕΛ ΜΠΕΚΕΤ Κυριακή 18 Μαρτίου 2018 Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών3ο Big Day
Αφιέρωμα στο σαμουελ μπεκετ

Κυριακή 18 Μαρτίου 2018
Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών

Αφιερωμένο στον Ιρλανδό συγγραφέα και ποιητή Σάμουελ Μπέκετ είναι το 3ο Big Day για φέτος, που διοργανώνεται από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, την Κυριακή 18 Μαρτίου 2018 στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών.

Ο Σάμουελ Μπέκετ, βραβευμένος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας (1969) για τους «νέους τρόπους έκφρασης που έχει εισάγει στην πεζογραφία και το δράμα», είναι ευρύτερα γνωστός για το έργο του «Περιμένοντας τον Γκοντό», το οποίο παρουσιάζεται φέτος με μεγάλη επιτυχία, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου, σε μετάφραση Μίνου Βολανάκη και σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη.

Το πλούσιο συγγραφικό έργο του Μπέκετ αποτελείται από ποιήματα, πεζά (διηγήματα και μυθιστορήματα) και θεατρικά έργα, τα οποία συνδέθηκαν ιδιαίτερα με το «Θέατρο του Παραλόγου».

Με το 3ο  Big Day, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να μάθει για το πλούσιο, σύνθετο έργο, αλλά και την προσωπικότητα του Σάμουελ Μπέκετ μέσα από βιωματικά εργαστήρια, workshops, ενδιαφέρουσες δράσεις, ασκήσεις αυτοσχεδιασμού και δραματοποίησης, διαλέξεις και συζητήσεις.

Η είσοδος σε όλες στις εκδηλώσεις των Big Days είναι ελεύθερη.

Για δηλώσεις συμμετοχής, παρακαλούμε επικοινωνείτε με το Γραφείο Δραματολογίου του ΚΘΒΕ. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2315200029 (Τρίτη έως Παρασκευή: 10.00–14.00).

Τη διοργάνωση του αφιερώματος στον Σάμουελ Μπέκετ επιμελούνται οι: Αμαλία Κοντογιάννη, Εύα Κουμανδράκη, Κωνσταντίνα Ματζίρη και Μαρία Τσιμά.

Αρωγοί στην προσπάθεια αυτή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος για την πραγματοποίηση του θεματικού αφιερώματος BIG DAY είναι η Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ, το Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ και το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών ΑΠΘ.


Το πρόγραμμα του 3ου Big Day του ΚΘΒΕ για φέτος που είναι αφιερωμένο
στο Σάμουελ  Μπέκετ:

Εικαστική έκθεση βασισμένη στα ποιήματα του Μπέκετ με θέμα: "Τέχνη και σαχλοκουβέντες"

Επηρεασμένοι από το ποιητικό έργο του Σάμιουελ Μπέκετ, πέντε σπουδαστές του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δημιουργούν ένα αμάλγαμα λόγου και εικόνας, σκέψης και μορφής και παρουσιάζουν μια πολυμορφική έκθεση ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας. Η έκθεση εμπνέεται από την έκδοση κειμένων του Σ.Μπέκετ με τίτλο "Ποιήματα συνοδευόμενα από σαχλοκουβέντες".

Δώρα Τσίλικα, αφηρημένη ζωγραφική και συγκεκριμένα με την έννοια της φόρμας μέσω της αυθόρμητης κίνησης.
Φοίβος Μίγγας, αναπαραστατική ζωγραφική και σχέδιο και πραγματεύεται την αυτοαναζήτηση και την ενδοσκόπηση.
GERA, επηρεασμένος από το graffiti και την τέχνη του δρόμου, χρησιμοποιώντας ως βασικό υλικό το σπρεϋ, δημιουργεί παραστατικά και ανεικονικά έργα με έντονες γραφές και υφές.
Σοφία Μυλωνά, με την γλυπτική και τη σκηνογραφία, μελετά το αντικείμενο, την παραμόρφωση και την έννοια του χρόνου.
Νίκη Λαμπαδά χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό φωτογραφίας και κειμένου για να αγγίξει θέματα όπως ο χρόνος, η φθορά και η ανθρώπινη αντίληψη.

Ώρα έναρξης: 11.00


Εργαστήριο: “Τίποτα δεν είναι πιο πραγματικό από το τίποτα”
(για ηθοποιούς και σπουδαστές δραματικών σχολών)

Οι σιωπές δεν είναι νεκρές στιγμές. Είναι οι στιγμές επεξεργασίας της σκέψης ή της δράσης.

Εισηγητής: Φούλης Μπουντούρογλου (Ηθοποιός, Σκηνοθέτης)
Ώρα έναρξης: 11.00
Διάρκεια:  5 ώρες
Μέχρι 18 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής)
(Απαιτείται ανάγνωση και εκμάθηση μονολόγων, σε συνεννόηση με το ΚΘΒΕ)Θεατρικό εργαστήρι: “Ένα παράξενο δέντρο”
(για παιδιά 5-8  ετών)
Μια ομάδα από μικρούς ερευνητές θα βρεθούν κατά λάθος σε ένα μέρος όπου δεν υπάρχει και δε φυτρώνει τίποτα. Ένα μέρος άδειο όπως η άδεια σκηνή στον Γκοντό, ένα δέντρο και μόνο φιγούρες. Όλα τα υπόλοιπα τα φανταζόμαστε. Τίποτε άλλο, παρά μονάχα ένα δέντρο διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Η ομάδα αποφασίζει να εξερευνήσει το μυστηριώδες μέρος και κυρίως το δέντρο, καθώς είναι σίγουροι πως πρόκειται για μια σπουδαία ανακάλυψη! Όμως, δυο απρόσμενοι επισκέπτες θα τους αλλάξουν τα σχέδια, δυο παράξενες φιγούρες κάτι έχουν να τους πουν . Ποιοι είναι άραγε; Τι είναι αυτό το μέρος; Θα τα καταφέρουν; Μια ιστορία διαδραστική, στην οποία τα παιδιά μέσα από το θεατρικό παιχνίδι θα γνωρίσουν τον μεγάλο θεατρικό συγγραφέα Σάμουελ Μπέκετ, θα γίνουν οι ίδιοι ερευνητές και θα κληθούν να δώσουν μια απάντηση στα ερωτήματα αυτά καθώς και μια εξήγηση για το περίεργο μέρος, με το περίεργο δέντρο και τους περίεργους επισκέπτες.

Μαρία Χατζηαγγελίδου (Θεατρολόγος)

Ώρα έναρξης: 11.00
Διάρκεια: 1 ώρα και 15 λεπτά
Μέχρι 15 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής)Εργαστήριο: “Στα όρια του Σώματος / στα όρια του Λόγου”
(για επαγγελματίες ηθοποιούς, σπουδαστές δραματικών σχολών, έχοντες μια κάποια σκηνική εμπειρία . σε όσους διατίθενται να δουλέψουν με το σώμα τους.)

Ένα ερευνητικό εργαστήριο με αφορμή τα ώριμα μονόπρακτα του Μπέκετ.

Αλέξανδρος Μιχαήλ (Σκηνοθέτης)
Ώρα έναρξης: 11.00
Διάρκεια:  2 ώρες
Μέχρι 16 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής)Προβολή: Samuel Beckett - Documentary

Προβολή ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του Σάμουελ Μπέκετ, με ελεύθερη είσοδο.

Ώρα έναρξης: 12.30
Διάρκεια: 1 ώρα και 50 λεπτάΕργαστήριο: “Πάνω σ’ ένα ξένο στίχο”

Ένα εργαστήριο με αφορμή και οδηγό τη φράση του Μπέκετ: «Ναι, στη ζωή μου, αφού πρέπει να τη λέω έτσι, υπήρχαν τρία πράγματα, η ανικανότητα να μιλήσω, η ανικανότητα να σωπάσω, και η μοναξιά, μ' αυτά έπρεπε να τα βγάλω πέρα».

Χρίστος Νταρακτσής (Ηθοποιός, Σκηνοθέτης)

Ώρα έναρξης: 13.00
Διάρκεια:  1 ώρα και 30 λεπτά
Μέχρι 12 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής)Masterclass: “Το σώμα και ο λόγος στην ποιητική γραφή του Σάμουελ Μπέκετ. Μια εισαγωγή στον τρόπο εκφοράς των λέξεων στο μπεκετικό κείμενο μέσα από την ανάδειξη της καταγωγής τους, που είναι ο ήχος τους

Πώς αναδύεται η μορφή η οποία θα γίνει ο φορέας του μπεκετικού λόγου, πώς το σώμα δίνει περιεχόμενο στον ήχο και ο ήχος στο σώμα. Το συμβάν Μπέκετ συναντά την αρχαία τραγωδία μέσα από μια επινόηση της έννοιας του τραγικού. Το τραγικό εδώ ισοδυναμεί με το ειρωνικό, το υποκείμενο αντιστρέφει τους όρους της κατεστημένης λογικής και παράγει μέσα από ένα μινιμαλισμό των κινήσεων ή και της ακινησίας μια επανασύνδεση με τη γλώσσα στο βαθμό που αυτή έχει χάσει το νόημα της.
Γιάννης Μήτρου και IRLPA Alma Calma

Ώρα έναρξης:13.00
Διάρκεια: 3 ώρεςΔιάλεξη: “Κείμενα-παρτιτούρες: Σάμουελ Μπέκετ και μουσική”

Αφού κάθε απόπειρα να διαβάσουμε και να κατανοήσουμε τον Μπέκετ αποκλειστικά με εγκεφαλικές διεργασίες είναι μάλλον καταδικασμένη να “αποτυγχάνει καλύτερα”, ας αποπειραθούμε να ακούσουμε τα κείμενά του – να αισθανθούμε και να ακολουθήσουμε το ρυθμό, τις φωνές, τις αντιστίξεις, τις αλλοιώσεις, τις επαναλήψεις και τα da capo του.  

Μαρία Ριστάνη  (Ειδικό Εργαστηριακό Προσωπικό, Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, ΑΠΘ)

Ώρα έναρξης: 14.30
Διάρκεια: 30 λεπτάΔιάλεξη: “
Αρχιτεκτονικές του Samuel Beckett”
Ποια είναι η σχέση που μπορεί να έχει η αρχιτεκτονική με τη λογοτεχνία; Και γιατί ειδικά η αρχιτεκτονική στο έργο του Μπέκετ; Tί είναι τελικά η αρχιτεκτονική και ποιες οι διαφορετικές μορφές με τις οποίες υπάρχει στο έργο του Μπέκετ;
Συμεωνίδης Θωμάς (Αρχιτέκτονας, Δρ. Φιλοσοφίας)

Ώρα έναρξης: 15.00
Διάρκεια: 30 λεπτάΠαρουσίαση: “Τη σιωπή μόνο οι λέξεις τη σπάνε”

Οι σπουδαστές της Δραματικής σχολής του Κρατικού Θεάτρου επιχειρούν να παρουσιάσουν το «Πράξη χωρίς λόγια»  συνδυασμένο με πεζά κείμενα του Σάμουελ Μπέκετ.Στρογγυλό τραπέζι: “Και τώρα που είμαστε ευτυχισμένοι, τί κάνουμε;”

Γιάννης Αναστασάκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ, Σκηνοθέτης, Ηθοποιός, Φιλόλογος)
Φούλης Μπουντούρογλου  (Ηθοποιός, Σκηνοθέτης)
Έλση Σακελλαρίδου (Ομότιμη Καθηγήτρια, Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, ΑΠΘ)

Ώρα έναρξης: 16.30
Διάρκεια: 1 ώρα

read more " 3ο Big Day Αφιέρωμα στο ΣΑΜΟΥΕΛ ΜΠΕΚΕΤ Κυριακή 18 Μαρτίου 2018 Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

“Ράφτης κυριών” Μια υπέροχη κωμωδία Από 12 Απριλίου, στο θέατρο Αυλαία


“Ράφτης κυριών”
Μια υπέροχη κωμωδία
Από 12 Απριλίου, στο θέατρο Αυλαία

Μετά την μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα, το “Από Μηχανής Θέατρο” παρουσιάζει και στη Θεσσαλονίκη την σπαρταριστή κωμωδία καταστάσεων του Ζωρζ Φεντώ, “Ράφτης κυριών”, σε σκηνοθεσία και μετάφραση Δημήτρη Μυλωνά. Στον ρόλο του Μουλινό, ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης.
Η παράσταση θα φιλοξενηθεί στο Θέατρο Αυλαία από 12 Απριλίου. Στο έργο “Ράφτης κυριών” η φάρσα βρίσκει την πιο απολαυστική εκδοχή της. Γραμμένο στα τέλη του 19ου αιώνα αποτελεί την πρώτη μεγάλη επιτυχία του συγγραφέα και συνεχίζει από τότε τη λαμπρή του διαδρομή φτάνοντας μέχρι και σήμερα να καυτηριάζει με τόλμη και απίστευτο χιούμορ, συμπεριφορές και καταστάσεις που επιστρέφουν ξανά και ξανά.
Ταχύς ρυθμός, ανατροπές, κοφτερές ατάκες, συνθέτουν ένα σύμπαν πικάντικο και κωμικό προσφέροντας μας άφθονο γέλιο.

Υπόθεση

Ο Ζεράρ Μουλινό, επιφανής γιατρός, είναι παντρεμένος με την Υβόν, ενώ παράλληλα διατηρεί ερωτική σχέση με τη Σουζάν, σύζυγο του Ωμπέν. Ο Ωμπέν απατά τη Σουζάν με τη Ρόζα, σύζυγο του Μπασσινέ, φίλου του Μουλινό. Ο Μουλινό προκειμένου να μπορεί ανενόχλητος να ζήσει τον παράνομο έρωτά του, νοικιάζει από τον Μπασσινέ ένα διαμέρισμα το οποίο μέχρι πρότινος λειτουργούσε ως ραφτάδικο κι εκεί κανονίζει να συναντήσει τη Σουζάν. Όμως μόνο την ησυχία του δεν θα βρει! Από το «αμαρτωλό» διαμέρισμα περνάνε νόμιμοι σύζυγοι και παράνομοι εραστές, μια πελάτισσα του πρώην ραφτάδικου η οποία επιμένει να της πάρει ο «ράφτης» Μουλινό μέτρα για το καινούριο της φόρεμα, η μητέρα της Υβόν, κυρία Αιγκρεβίλ, υποψιασμένη για τις πονηρές προθέσεις του γαμπρού της και φυσικά ο μπάτλερ του Μουλινό, Ετιέν, το πρόσωπο που θα ανακατώσει ακόμα περισσότερο τα νερά προκαλώντας ξεκαρδιστικές καταστάσεις.
Το κλασσικό σκηνικό περιβάλλον της φάρσας με τις πόρτες έχει την τιμητική του. Η χρήση της πόρτας δεν αποκτάει μόνο διακοσμητικό χαρακτήρα αλλά και δραματουργικό: το άνοιγμα ή το κλείσιμο της σηματοδοτεί όχι απλώς την είσοδο ή την έξοδο από το χώρο αλλά συνάμα την είσοδο ή την έξοδο στο γέλιο, την έκπληξη, την ανατροπή, την έκθεση, την αγωνία, την προσδοκία των ηρώων.
Το σκηνικό αυτό «πολυεργαλείο» χρησιμοποιείται με ευφάνταστους τρόπους για να μετατραπεί τελικά σε έναν άλλου είδους καθρέφτη που αντανακλά ξεκαρδιστικά τη ψυχική διάθεση των ηρώων.
Κι αν στο Ράφτη κυριών τα πρόσωπα και τα κοστούμια αλλάζουν, ποιος θα μπορούσε να αρνηθεί ότι και η δική μας εποχή δεν χαρακτηρίστηκε από εκείνον τον επιφανειακό καθωσπρεπισμό που τόσο εύστοχα και αστεία καυτηριάζει ο Ζωρζ Φεντώ με το έργο του;


Συντελεστές:
Σκηνοθεσία-μετάφραση: Δημήτρης Μυλωνάς
Σκηνικά: Αμαλία Αντώνη
Κοστούμια: MILTOS
Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
Μουσική: Π. Κ.
Επιμέλεια κίνησης: Ειρήνη Κυρμιζάκη
Βοηθός σκηνοθέτη: Βίκη Παναγιωτοπούλου

Παίζουν:
Αλέξανδρος Μπουρδούμης: Μουλινό
Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου: κυρία Αιγκρεβίλ
Ελένη Βαΐτσου: Ρόζα
Άννα Ελεφάντη: Σουζάν
Ευθύμης Μπαλαγιάννης: Ετιέν
Δημοσθένης Φίλιππας: Μπασσινέ
Ελεάνα Στραβοδήμου: Υβόν
Μαρία Χάνου: Πομπινέτ
Γιάννης Σαμψαλάκης: Ωμπέν

Πληροφορίες
Πρεμιέρα: 12 Απριλίου στις 21.00
Παραστάσεις: 12/4 (21.00), 13/4 ( 21.00), 14/4 (18.00 &21.00), 15/4 (20.00), 19/4 (21.00), 20/4 (21.00), 21/4 (18.00 & 21.00) & 22/4 (20.00)
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 15€/ Προπώληση (έως 02/04): 12€, φοιτητικό/ άνω των 65 ετών: 12€/ Άνεργοι: 10€/ ΑμεΑ: 8€.
Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά
Προπώληση εισιτηρίων: Ηλεκτρονικά στο https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-aulaia/raftis-kuriwn/ και στο ταμείο του θεάτρου «ΑΥΛΑΙΑ», Πλατεία ΧΑΝΘ, τηλέφωνο: 2310237700. Ώρες λειτουργίας 10:30 - 13:30 & 17:30 - 21:00.


read more " “Ράφτης κυριών” Μια υπέροχη κωμωδία Από 12 Απριλίου, στο θέατρο Αυλαία "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ για την παράσταση «Την λένε Εύα» του Αντώνη Μποσκοΐτη Τεχνοχώρος ΦΑΜΠΡΙΚΑΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ
για την παράσταση

«Την λένε Εύα»
του Αντώνη Μποσκοΐτη
Τεχνοχώρος
ΦΑΜΠΡΙΚΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΜΑΡΤΙΟΥ
9:00μ.μ.
                                                                                         


«Την λένε Εύα»
του Αντώνη Μποσκοΐτη

κάθε Παρασκευή στις 9:00 μ.μ.
Τεχνοχώρος  ΦΑΜΠΡΙΚΑ

Η επίσημη πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για τις 12 ΜΑΡΤΙΟΥ, στις 9:00 μ.μ., στον Τεχνοχώρο ΦΑΜΠΡΙΚΑ. Η είσοδος θα γίνεται μόνο με πρόσκληση.

Συνεχίζεται με τεράστια επιτυχία η βιωματική παράσταση της γνωστής τρανς περφόρμερ Εύας Κουμαριανού,  με συνεχόμενες sold out παραστάσεις, στον ΤΕΧΝΟΧΩΡΟ ΦΑΜΠΡΙΚΑ, κάθε Παρασκευή στις 9:00 μ.μ.

Πρόκειται για μία συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον δημοσιογράφο και σκηνοθέτη Αντώνη Μποσκοΐτη, ο οποίος υπογράφει τη θεατροποίηση της.
Η εξιστόρηση του βίου της Εύας Κουμαριανού, με πρωταγωνίστρια την ίδια επί σκηνής, σε μία εναλλαγή ακραίων συναισθημάτων και οριακών εκρήξεων που στηλιτεύουν τον φυλετικό ρατσισμό και ανατρέπουν τα κοινωνικά στερεότυπα.

Η παράσταση απέσπασε θερμές κριτικές, ενώ τιμήθηκε στα Queer Theatre Awards 2015 με το Βραβείο ''Τρανς Ορατότητας στο Θέατρο'' στην Εύα Κουμαριανού και το Βραβείο Καλύτερης Μουσικής και Τραγουδιού (Στέφανος Χυτήρης/ Λένα Πλάτωνος).

Δύο χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμα στην Αθήνα το έργο παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία και στο Λονδίνο, στην εκκλησία της Sainte Ethelbourga.

Είδος: Βιογραφία

Συντελεστές:
Κείμενο/σκηνοθεσία: Αντώνης Μποσκοΐτης
Βοηθός σκηνοθέτη: Θρασύβουλος Καλαϊτζίδης
Μουσική: Στέφανος Χυτήρης
Τραγούδι: Λένα Πλάτωνος (μουσική), Ελένη Φωτάκη (στίχοι), Τάνια Τσανακλίδου (ερμηνεία)
Φωτισμοί: Δημήτρης Θεοδωρόπουλος
Γραφιστική επιμέλεια: Θρασύβουλος Καλαϊτζίδης
Photo credits: Alex Kat
Δημόσιες σχέσεις & επικοινωνία: Ευαγγελία Βασιλείου, τηλ. 6977 062 078

Ερμηνεύουν: Εύα Κουμαριανού, Αντώνης Μποσκοΐτης, Αναστάσιος Στέλλας.
Διάρκεια παράστασης: 80’ χωρίς διάλειμμα
ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ στις 9:00
ΤΕΧΝΟΧΩΡΟΣ ΦΑΜΠΡΙΚΑ
Μεγ. Αλεξάνδρου 125 & Ευρυμέδοντος, Κεραμεικός
read more " ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ για την παράσταση «Την λένε Εύα» του Αντώνη Μποσκοΐτη Τεχνοχώρος ΦΑΜΠΡΙΚΑ "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »