Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2018

«Κώμες και πολίσματα στον μυχό του Θερμαϊκού κόλπου» Εγκαίνια έκθεσης.Εγκαίνια έκθεσης

«Κώμες και πολίσματα στον μυχό του Θερμαϊκού κόλπου»

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 18:00
Μουσείο Αρχαίας Αγοράς Θεσσαλονίκης

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης παρουσιάζει την περιοδική έκθεση: «Κώμες και πολίσματα στον μυχό του Θερμαϊκού κόλπου».
Η οργανωμένη ανθρώπινη παρουσία στον μυχό του Θερμαϊκού ήταν αδιάλειπτη από τα νεολιθικά χρόνια μέχρι το 316/315 π.Χ., όταν ο Κάσσανδρος έλαβε την πολιτική απόφαση για την ίδρυση της Θεσσαλονίκης με τη μέθοδο του «συνοικισμού». Σύμφωνα με τον Στράβωνα, κάτοικοι από 26 κώμες και πολίσματα της περιοχής μετακινήθηκαν για να δημιουργηθεί η νέα πόλη.
Στην έκθεση παρουσιάζονται για πρώτη φορά ευρήματα από τις ανασκαφές τεσσάρων από τα πολίσματα αυτά, τα οποία σήμερα εντάσσονται οργανικά στη σύγχρονη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τους αρχαίους οικισμούς της Πολίχνης, της Τούμπας Θεσσαλονίκης, της Καλαμαριάς (Καραμπουρνάκι) και της Πυλαίας (Aμαξοστάσιο του Μετρό). 
Από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, η Θεσσαλονίκη έχει εξελιχθεί σε ένα μητροπολιτικό συγκρότημα, στον ιστό του οποίου ενσωματώθηκαν όλες οι φάσεις της ιστορίας του, αφομοιώνοντας τα αλλεπάλληλα στρώματα του παρελθόντος και συνθέτοντας το πρόσωπο μιας μεγαλούπολης του 21ου αιώνα.
Με την έκθεση αυτή η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης ολοκληρώνει της δράσεις της για τον διετή εορτασμό (2017/2018) των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς με θέμα: «Πόλ(ε)ις».
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν από τη Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, κυρία Πολυξένη Αδάμ - Βελένη.

Διάρκεια έκθεσης: 22 Δεκεμβρίου 2018 -2 Ιουνίου 2019
Μουσείο Αρχαίας Αγοράς:       τηλ.:  2310221266       e-mail: efapoth@culture.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :