Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018

Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΓΟΝΙΚΟΥ της Μάγκυς Κριθαρέλλη ΔΗΠΕΘΕ ΚΑΒΑΛΑΣ Χειμερινό πρόγραμμαΔΗΠΕΘΕ ΚΑΒΑΛΑΣ –ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2018-19

                   ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ

·         Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΓΟΝΙΚΟΥ της Μάγκυς Κριθαρέλλη

13/10 (Σάββατο) Πρεμιέρα για το κοινό
Κάθε Σάββατο στις 21:00 & Κυριακή στις 20:00, έως την Κυριακή 11 Νοεμβρίου.
15/10 (Δευτέρα) Πρεμιέρα για σχολεία


Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης
Κείμενο παράστασης: Πάνος Δεληνικόπουλος, Κατερίνα Λιάτσου, Θοδωρής Γκόνης
Σκηνικά/Κοστούμια: Ανδρέας Γεωργιάδης
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Βοηθοί σκηνοθέτη: Μιχάλης Αγγελίδης, Κατερίνα Συμεωνίδου

Παίζουν οι ηθοποιοί : Ελένη Μαβίδου, Παύλος Σταυρόπουλος
Συμμετέχει η μικρή Κατερίνα Σεμερτζίδη

-          Μετά την Καβάλα η παράσταση θα παρουσιαστεί στο θέατρο Αυλαία της Θεσσαλονίκης.


·         ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ - Ο ΞΕΠΕΣΜΕΝΟΣ ΔΕΡΒΙΣΗΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΙΚΗΝ ΔΡΥΝ
Χοροθέατρο

Σάββατο 24 και Δευτέρα 26 Νοεμβρίου στις 21.00
Κυριακή 25 Νοεμβρίου στις 20.00

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης
Ερμηνεία: Δημήτρης Σωτηρίου
Σκηνογραφική επιμέλεια: Ανδρέας Γεωργιάδης
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

Μετά την Καβάλα η παράσταση θα παρουσιαστεί στη Δράμα, στο Θέατρο Αυλαία της Θεσσαλονίκης, καθώς και στο Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών στη Βεργίνα.
·         ΘΑ ΣΑΣ ΠΩ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου στις 20.00

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Συμεωνίδου
Ερμηνεία: Ελένη Μαβίδου, Παύλος Σταυρόπουλος


   ΦΙΛΟΞΕΝΙΕΣ

·         ΦΩΤΙΣΜΕΝΑ Έκθεση Ζωγραφικής Χρήστου Μποκόρου

Από τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου έως την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου

Δημοτική Καπναποθήκη Καβάλας

Συνδιοργάνωση Δήμος Καβάλας – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας - Δημωφέλεια

Εγκαίνια έκθεσης: Δευτέρα 8 Οκτωβρίου στις 19.00
Την Τρίτη 9 Οκτωβρίου στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιήθηκε προβολή του βραβευμένου ιστορικού ντοκιμαντέρ: Στην άκρη του Αιγαίου – ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ, του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.)

Ωράριο λειτουργίας της έκθεσης: 10.00 – 13.00 & 18.00 – 21.00 (εκτός Σαββατοκύριακα).


·         ΡΟΖΑ ΕΣΚΕΝΑΖΥ του Παναγιώτη Μέντη

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου στις 20.00
 
Σκηνοθεσία: Αντώνης Λουδάρος
      Ερμηνεία: Νεφέλη Ορφανού

Ένα έργο για τη «βασίλισσα» του ρεμπέτικου τραγουδιού. Η Ρόζα βίωσε τις πιο σημαντικές δεκαετίες στην ιστορία της Ελλάδας. Πέρασε από πολέμους, κατοχή, αντίσταση, δικτατορίες κι έρωτες χωρίς να πάψει ούτε στιγμή να είναι μια γυναίκα παραβατική, απρόβλεπτη. Στα τραγούδια της παράστασης η φωνή της Μαρίας Σουλτάτου.


·         ΟΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ Τ’ ΑΣΤΕΡΙΑ του Τηλέμαχου Τσαρδάκα

Πέμπτη 6 & Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου στις 21.00

Σκηνοθεσία-Ερμηνεία: Κωνσταντίνος Μπιμπής, Λίλα Μπακλέση

Μια ιστορία αγάπης και ενηλικίωσης, για τις πολύ μεγάλες προσδοκίες και τη σκληρή πραγματικότητα, με φόντο τη μικρή κοινωνία της επαρχίας, τις παραλίες του καλοκαιριού και την ξέγνοιαστη εποχή της αθωότητας.


·         ΔΥΟ ΛΑΪΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΠΑΘΟ

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου στις 21.00

               Σκηνοθεσία-ερμηνεία: Ρίτα Λυτού
               Μουσικός: Μανούσος Κλαπάκης

Αφήγηση δύο λαϊκών παραμυθιών από την Κάρπαθο, «Ελλούι» και «Ο Φτωχός και η Κούτσα» σε τοπικό ιδίωμα με τη συνοδεία ενός μουσικού που παίζει κρουστά. Καθώς είναι σπάνιες οι σύγχρονες αφηγηματικές απόπειρες σε ντοπιολαλιές, το συγκεκριμένο καλλιτεχνικό εγχείρημα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τα παραμύθια προορίζονται για ενήλικες λόγω του ιδιόλεκτου χωρίς να αποκλείονται τα παιδιά.


·         ΠΕΣ ΜΟΥ Τ’ ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ του Φοίβου Δεληβοριά

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου στις 16.00 και στις 18.00


Ο Φοίβος, η Νεφέλη Φασουλή, οι μουσικοί τους, αλλά κυρίως τα τραγούδια τους τα παιδικά και οι παράξενες ιστορίες τους, ξεκινούν ένα ταξίδι γνωριμίας με τους μικρούς και μεγάλους φίλους τους, παρουσιάζοντας το βιβλίο-cd με τίτλο «Πες μου τα’ όνομά σου». Στο βιβλίο αυτό ο Φοίβος θυμάται και αφηγείται τη δική του ιστορία όπως την έζησε όταν ήταν παιδί, που όμως είναι και η ιστορία της σχέσης του με την πόλη, τους φίλους του, τα παιδικά του χρόνια, τις παρέες και τις σκανδαλιές τους.Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, ενημερώνει το θεατρόφιλο κοινό ότι:  
Α. Στο ταμείο προπώλησης των εισιτηρίων που βρίσκεται στο Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρ. ΕΟΤ) στην κεντρική πλατεία Καβάλας και στο ταμείο του θεάτρου Αντιγόνη Βαλάκου, υπάρχει διαθέσιμο τερματικό μηχάνημα pos, για την αγορά εισιτηρίων των παραστάσεων – παραγωγών του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα.
Β. Οι κάτοχοι καρτών ΑΜΕΑ, με την επίδειξη της κάρτας τους, θα μπορούν να παρακολουθούν ατελώς τις παραστάσεις – παραγωγές του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, εφόσον προηγηθεί κράτηση θέσεων, για όλη τη χειμερινή θεατρική περίοδο 2017 – 2018.
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας
ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΒΑΛΑΚΟΥ

ΔΗΠΕΘΕ ΚΑΒΑΛΑΣ

«Η Βιογραφία του Πατρογονικού»
της Μάγκυς Κριθαρέλλη

Σκηνοθεσία Θοδωρής Γκόνης

Σάββατο 13 Οκτωβρίου – Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018
(κάθε Σάββατο στις 21.00 & κάθε Κυριακή στις 20.00)


Η Δημοτική Θεατρική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ), μετά την πρώτη παρουσίαση του έργου «Η Βιογραφία του Πατρογονικού» σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη, από την Παρασκευή 27 Απριλίου έως και την Κυριακή 6 Μαΐου 2018, και λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος του θεατρόφιλου κοινού, προγραμματίζει δεύτερο κύκλο παραστάσεων από το Σάββατο 13 Οκτωβρίου έως και την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018, στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου.


«Η Βιογραφία του Πατρογονικού»
Ένα σπίτι ηλικίας 115 ετών γίνεται η αφορμή να βιογραφηθεί μια πόλη. Το πατρογονικό της Μάγκυς Κριθαρέλλη στην Καβάλα, που διακρίνεται στις καρτ ποστάλ των αρχών του 20ου αιώνα, είναι από τα τυχερά παλιά σπίτια που έπεσε σε καλά χέρια και περιβλήθηκε με αγάπη. Γεροχτισμένο στην εποχή του, ανακαινισμένο το 1936 από τους νέους, δεύτερους ιδιοκτήτες, κιβωτός αναμνήσεων και σημείο διασταύρωσης δύο διαδοχικών οικογενειακών δέντρων, το σπίτι στην Καβάλα έχει αναδειχθεί σε πηγή αστικής ιστορίας αλλά και σε ανεξάντλητο κουβάρι οικογενειακών αφηγήσεων.
Αυτό που με εντυπωσίασε στη σύλληψη και στη σύνθεση του βιβλίου είναι ότι το αποτέλεσμα υπερβαίνει τις προσδοκίες του τίτλου, καθώς η «βιογραφία» εξελίσσεται σε πανοραμική θεώρηση των αστικών διαδρομών της Καβάλας και καταλήγει να βιογραφήσει όχι μόνο το ίδιο το σπίτι αλλά και τις δύο οικογένειες που συνδέθηκαν με την ιστορία του. Η πρώτη ως κτήτορες έως το 1936 και η δεύτερη ως νέοι ιδιοκτήτες από τον Μεσοπόλεμο έως σήμερα. Και γίνεται η θεώρηση αυτή ανατομία για την αστική εξέλιξη της ίδιας της Καβάλας ως παραδειγματικής πόλης σε ένα ιστορικό μεταίχμιο εθνοτήτων, εμπορίου, κοσμοπολιτισμού και εσωστρέφειας, σε μια τομή που μπορεί να προκαλέσει μετακινήσεις ανθρώπων, κεφαλαίων και ιδεών.
Όλα αυτά συνέβησαν στην ευημερούσα Καβάλα από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τουλάχιστον τον Μεσοπόλεμο, όταν τα ανατολικά καπνά ήταν περιζήτητα στις αγορές. Μια πόλη σε άνθηση επί οθωμανικής διοίκησης, με διαρκείς εντάσεις και κατοχές από τη βουλγαρικής επεκτατικότητα, με οργανωμένη ζωή τις τελευταίες δεκαετίες, η Καβάλα ήταν και είναι ιδανικό σκηνικό και αστικό πλαίσιο για να υποδεχθεί ένα διώροφο νεοκλασικό σπίτι σαν αυτό που βιογραφήθηκε τόσο αριστοτεχνικά και με τόση λεπτομέρεια.
Η Μάγκυ Κριθαρέλλη είχε την ιδέα να οργανώσει δύο παράλληλες ιστορικές έρευνες στις δύο οικογένειες που συνδέονται με την ιστορία του σπιτιού. Η δική της οικογένεια (Παπανικολάου) έχει στην ιδιοκτησία της το σπίτι από το 1936. Αλλά και η πρώτη οικογένεια που το έχτισε το 1903, την εποχή της αστικής ακμής της Καβάλας, η οικογένεια του Δημήτρη Σούλα, με καταγωγή από το Σούλι, ιχνηλατείται διεξοδικά. Διαδρομές, πρόσωπα, φιλοδοξίες, ανατροπές συνθέτουν σχεδόν κινηματογραφικά σενάρια. Αν βάλει κανείς σε μια σειρά τις διαδρομές των δύο οικογενειών, έχει σε μικρογραφία ελκυστικές και πειστικές εκδοχές της νεοελληνικής ιστορίας.
Νίκος Βατόπουλος
Εφ. Καθημερινή 27/8/2016


*Το βιβλίο «Η Βιογραφία του Πατρογονικού» της Μάγκυς Κριθαρέλλη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΑΠΟΝ


Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης
Κείμενο παράστασης: Πάνος Δεληνικόπουλος, Κατερίνα Λιάτσου, Θοδωρής Γκόνης
Σκηνικά/Κοστούμια: Ανδρέας Γεωργιάδης
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Κατασκευή σκηνικού: Γιώργος Μαστοράκης, Γιάννης Σταυρίδης
Ειδικός συνεργάτης: Στράτος Καλαφάτης
Βοηθοί σκηνοθέτη: Μιχάλης Αγγελίδης, Κατερίνα Συμεωνίδου
Χειρισμός ήχου παράστασης: Κωνσταντίνος Γαρουφαλλίδης
Χειρισμός κονσόλας φωτισμών: Γιώργος Τριανταφυλλίδης

Παίζουν οι ηθοποιοί : Ελένη Μαβίδου, Παύλος Σταυρόπουλος

Συμμετέχει η μικρή Κατερίνα Σεμερτζίδη

Η Βιογραφία του Πατρογονικού
Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου
Πρεμιέρα: Σάββατο 13 Οκτωβρίου
Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο στις 21.00 και κάθε Κυριακή στις 20.00.
Τιμές εισιτηρίων: 12 € κανονικό - 10 € (φοιτητικό, μαθητικό, άνεργων)
*Ειδικές τιμές για ομαδικές κρατήσεις εισιτηρίων.


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 – 7 ώρες γραφείου.Δεν υπάρχουν σχόλια :