Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2018

Θεατρικό παιχνίδι για ενήλικες Μάθημα Υποκριτικής από το Θ. Βελισσάρη Από 9 Νοεμβρίου/ ΧορόδεντροΘεατρικό παιχνίδι για ενήλικες

Μάθημα Υποκριτικής από το Θ. Βελισσάρη

Από 9 Νοεμβρίου/ Χορόδεντρο


Παράλογες παραλλαγές πάνω σε παραλογές! Ο σκηνοθέτης/ ηθοποιός Θωμάς Βελισσάρης παραδίδει «μάθημα» υποκριτικής, μιμικής, φωνητικής, με ήχους παραδοσιακούς, μοντέρνους και παραλλαγμένους.
Το θέατρο «Εταιρότητα» σε συνεργασία με το εργαστήρι Θεάτρου και μουσικής «Χορόδεντρο», διοργανώνει ένα μάθημα υποκριτικής με την μορφή της κυκλικής προπόνησης.
Στόχος η γνωριμία και εξοικείωση των μαθητών με τα εκφραστικά τους μέσα αλλά και μία πρώτη γεύση του τι είναι η τεχνική στην υποκριτική. Με μέσο την μιμική, την παντομίμα, τον ελεύθερο εκφραστικό χορό αλλά και την φωνητική, το τραγούδι και την μουσική, μέσα από τον κόσμο των παραλογών και του δημοτικού τραγουδιού, στήνεται ένα μάθημα «θεατρικού παιχνιδιού για ενήλικες», στο όποιο δεν αποκλείεται κανείς και τίποτα.

*Εμψύχωση– Διδασκαλία: Θωμάς Βελισσάρης

Χρήσιμες Πληροφορίες:
Μαθήματα: Κάθε Παρασκευή, 18:00– 20:00
Έναρξη: Παρασκευή 09/11
Οργάνωση– γραμματειακή υποστήριξη: Τατιάνα Νικολαΐδου, τηλ.: 6947800160, e- mail: theatroeterotita@gmail.com
Χορόδεντρο: Καθολικών 4, Θεσσαλονίκη

Συναντήσεις Δημιουργικής Ανάγνωσης και Γραφής


Εισηγητής: Θωμάς Βελισσάρης

Από 8 Νοεμβρίου/ Cafe-Bazaar

Το μυθιστόρημα της Ε. Μπροντέ, «Ανεμοδαρμένα Ύψη» θα έχουν ως λογοτεχνικό κανόνα οι συναντήσεις Δημιουργικής Ανάγνωσης και Γραφής που οργανώνει από τις 8 Νοεμβρίου το «Θέατρο Εταιρότητα», στο Cafe-Bazaar. Εισηγητής, ο σκηνοθέτης- ηθοποιός Θωμας Βελισσάρης.
Κάθε συνάντηση θα αρχίζει με συζήτηση- ανάλυση δυο κεφαλαίων από το έργο «Ανεμοδαρμένα Ύψη». Μέσα από τις συζητήσεις θα δίνονται ερεθίσματα και κατευθύνσεις για περαιτέρω έρευνα πάνω στην κριτική της λογοτεχνίας και πάνω σε κείμενα και διακείμενα, βασισμένα στο μυθιστόρημα της Ε. Μπροντέ.
Θα ακολουθούν «ασκήσεις» γραφής, λόγου και ύφους, με αφορμή τα κεφάλαια του κειμένου που θα έχουν σχολιαστεί στο πρώτο μέρος του μαθήματος.
Κάθε εβδομάδα τα δύο κεφάλαια θα «διασκευάζονται» λογοτεχνικά σε μορφή πρωτοπρόσωπου μικρού διηγήματος ή σε θεατρικό μονόλογο.
Στόχος είναι, μετά από 18 συναντήσεις, οι συμμετέχοντες να έχουν γράψει (διασκευάζοντας το μυθιστόρημα) έναν θεατρικό μονόλογο (ή ένα πρωτοπρόσωπο διήγημα).
Οι συναντήσεις αρχίζουν την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018 και ολοκληρώνονται την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019.

Κείμενα που θα συνοδεύουν τις συναντήσεις:
1: «Ανεμοδαρμένα Ύψη», της Έμιλυ Μπροντέ (μτφ: Άρης Μπερλής, ΑΓΡΑ)
2: «Ένα δικό σου δωμάτιο», της Βιρτζίνια Γουλφ (μτφ: Μίνα Δαλαμάγκα, ΟΔΥΣΣΕΑΣ)
3: «Γράμμα σε έναν νέο ποιητή», της Βιρτζίνια Γουλφ (μτφ: Άρης Μπερλής, ΑΓΡΑ)
4: «Ορλάντο», της Βιρτζίνια Γουλφ (μτφ: Αργυρώ Μαντόγλου, GUTENBERG)
5: «Η Τέχνη της Μυθοπλασίας», Χένρι Τζέιμς (μτφ: Κώστας Παπαδόπουλος, ΑΓΡΑ)

Πληροφορίες
Οργάνωση και γραμματειακή υποστήριξη: Τατιάνα Νικολαΐδου, τηλ.: 6947800160, e- mail: theatroeterotita@gmail.com
Μαθήματα: κάθε Πέμπτη 18.00- 20.00
Έναρξη: 08/11/18
Λήξη: 14/03/19
Cafe-Bazaar: Παπαμάρκου 34- 36, Πλατεία ΆθωνοςΒιογραφικό Θωμά Βελισσάρη

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1977. Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ (1999). Ιδρυτικό μέλος του Θεάτρου Τέχνης «Ακτίς Αελίου», (2000 – 2014). Ιδρυτικό μέλος και καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Εταιρότητα (2014).
Υποψήφιος για το Βραβείο Νέου Δημιουργού της ένωσης κριτικών θεάτρου (2007- 2008).
Υποψήφιος για το Βραβείο ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ ερμηνείας ηθοποιού σε ελληνικό έργο (2010 -2011)
Ως ηθοποιός, έχει παίξει στις περισσότερες παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης «Ακτίς Αελίου» και του Θεάτρου «Εταιρότητα». Έχει επίσης συμμετάσχει σε παραστάσεις του ΚΘΒΕ και του Εθνικού Θεάτρου.
Έχει σκηνοθετήσει επαγγελματικά στο Θέατρο Τέχνης «Ακτίς Αελίου», στο Θέατρο Εταιρότητα, στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, στην Παιδική Σκηνή Θεσσαλονίκης κ.α.
Έχει διασκευάσει για το θέατρο, έργα των: Αδελφών Γκριμμ, Άλφρεντ Ντέμπλιν, Αριστοφάνη κ.α. Έχει επίσης γράψει τέσσερα πρωτότυπα θεατρικά έργα.
Διδάσκει υποκριτική, φωνητική, αυτοσχεδιασμό και κίνηση από το 2001 σε θεατρικά εργαστήρια.
Έχει διδάξει υποκριτική και ορθοφωνία στις σχολές: ΚΘΒΕ, Σύγχρονο Θέατρο– Βασίλης Διαμαντόπουλος, Ανδρέας Βουτσινάς, ΙΑΣΜΟΣ και Ωδείο Αθηνών.

Κριτικές

1)   Κριτική της Κ. Διακουμοπούλου, της Ελβίνας Πασχάλη και της Α. Μάντζιου, για το έργο του Θ. Βελισσάρη: Λυσιστράτη. Μία δολιοφθορά
2)   Κριτική της Κ. Διακουμοπούλου για το έργο του Θ. Βελισσάρη: Γιάλτα. Μια κηδεία στα μπουζούκια.
3)   Κριτική της Ν. Παπαπάνου και του Στ. Τσιτσόπουλου για το έργο του Θ. Βελισσάρη: Ο Βίος του Ευστράτιου.Δεν υπάρχουν σχόλια :