Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2018

Αναδρομική έκθεση του Κυριάκου Καμπαδάκη στα πλαισια των 53ων Δημητριων στο Ισλαχανέ


Αναδρομική έκθεση του Κυριάκου Καμπαδάκη σε επιμέλεια Aλέξανδρου Καμπαδάκη, Γιολάντας Παπανικολάου. Υπεύθυνη στα εκπαιδευτικά : Aρετή Κονδυλίδου 

Ένας από τους σημαντικότερους γλύπτες της νεότερης γενιάς στη μεταπολεμική Ελλάδα, με διεθνή αναγνώριση και πλούσιο έργο, ο Κυριάκος Καμπαδάκης συγκαταλέγεται στους παραγωγικότερους καλλιτέχνες της χώρας μας, με συνθέσεις που κοσμούν ανοιχτούς χώρους, δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 
Ο καθηγητής της Ιστορίας της τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ Μιλτιάδης Παπανικολάου στα εγκαίνεια της έκθεσης του διάσημου γλύπτη Κυριάκου Καμπαδάκη στον Πολυχώρο Πολιτισμού Πρώην Σχολής Τεχνών κι Επαγγελμάτων Χαμιδιέ - Ισλαχανέ. μιλάει στον Γρηγόρη Γρηγορά GR4YOU


Γεννήθηκε στη Δράμα το 1938, μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε γλυπτική και χαρακτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Βερολίνου, όπου έζησε και εργάστηκε για δεκατέσσερα χρόνια. Το 1975 εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. Με επιρροές από τον γερμανικό εξπρεσιονισμό, δημιούργησε γλυπτά, χαρακτικά και ξυλογραφία, που παρουσίασε σε πολυάριθμες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. 

H ανθρώπινη μορφή αποτελούσε κυρίαρχο θέμα της δουλειάς του, ενώ εμφανής ήταν η προσπάθειά του να δημιουργεί οπτικο-ζωγραφικές εντυπώσεις. Στα τελευταία του έργα η φόρμα είναι κάπως ανάλαφρη και χαρακτηρίζεται από σημαντική αφαίρεση της μάζας ώστε να αναπτύσσονται νέες σχέσεις ανάμεσα στο έργο και τον χώρο. Πέθανε το 2003. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα λειτουργήσει ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές.

Στο πλαίσιο των 53ων Δημητρίων.
περισσότερες φωτογραφίες δειτε εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια :