Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018

Η πράσινη γάτα της Ελίζε Βιλκ, του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, στο Labattoir 13-18/02


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΓΡΗΓΟΡΗ ΓΡΗΓΟΡΑ


"Η πράσινη γάτα" της Ελίζε Βιλκ, του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, στο Labattoir 

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης παρουσιάζει την παράσταση «Η πράσινη γάτα» της Elise Wilk, σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου και σε συνδιοργάνωση με την Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και Labattoir.
Η Πράσινη γάτα της Ελίζε Βιλκ αφηγείται την ιστορία έξι εφήβων, που σ' ένα Σαββατόβραδο αλλάζει η ζωή τους. Ένα μοιραίο ατύχημα και η αναζήτηση της αλήθειας γύρω από το περιστατικό δίνουν ώθηση στην πλοκή και ξετυλίγουν το νήμα, που θα οδηγήσει στην αλήθεια. Το έργο μιλά για την ευαίσθητη ηλικία της εφηβείας, για το τυχαίο, για τη φιλία και τη δύναμη της φαντασίας, αυτό το μοναδικό όπλο μας για να ξεφύγουμε από τον γκρίζο, αλλόκοτο κόσμο μας.

Με την Πράσινη γάτα, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης συστήνει στο ελληνικό κοινό τη Ρουμάνα συγγραφέα Ελίζε Βιλκ σε μια παράσταση με νέους χαρισματικούς ηθοποιούς και έμπειρους συντελεστές.«Η Πράσινη γάτα είναι μια ιστορία αγάπης. Όπως πολλές ιστορίες αγάπης στην εφηβεία, έτσι κι αυτή είναι μια αγάπη χωρίς ανταπόκριση. Η Πράσινη γάτα είναι μια ιστορία για ένα έγκλημα. Είναι μια ιστορία, που την ξέρουμε όλοι: τη διαβάσαμε στην εφημερίδα ή την είδαμε στις ειδήσεις. Πάνω απ’ όλα όμως η Πράσινη γάτα μιλάει για τη δύναμη της φαντασίας, αυτήν που μας σώζει από τον γκρι κόσμο που ζούμε». (Ελίζε Βιλκ, Απόσπασμα από τις σημειώσεις της Ελίζε Βιλκ για το κείμενο)
Την παράσταση σκηνοθετεί για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, ο οποίος τη χρονιά που πέρασε καθήλωσε τη θεατρική Θεσσαλονίκη και Αθήνα με την παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Oικογενειακή Γιορτή (Festen). 

«Ένα κοινωνικό δράμα, πολύ δυνατό για το νεανικό κοινό και όχι μόνο, το οποίο ο Μάνος Μυλωνάκης ντύνει μουσικά. Η “Πράσινη Γάτα” αφηγείται την ιστορία έξι εφήβων, που σ’ ένα Σαββατόβραδο αλλάζει η ζωή τους. Ένας φόνος μιας έφηβης και η αναζήτηση της αλήθειας γύρω από το περιστατικό δίνουν ώθηση στην πλοκή και ξετυλίγουν το νήμα, που θα οδηγήσει στην αλήθεια. Το έργο μιλά για την ευαίσθητη ηλικία της εφηβείας, για την αγάπη, τη φιλία και τη δύναμη της φαντασίας, αυτό το μοναδικό όπλο μας για να ξεφύγουμε από τον γκρίζο, αλλόκοτο κόσμο μας” (Γιάννης Παρασκευόπουλος, Art&Press, 25 Ιουνίου 2017, διαθέσιμο στο http://artandpress.gr/giannis-paraskevopoulos-o-skinothetis-ofili-na-ine-tolmiros-ke-o-ithopios-diathesimos/ )

«Το έργο της Ελίζε Βιλκ, αν και μυθοπλαστικό, επιβεβαιώνει τις υποψίες, που είχα ήδη σχηματίσει για το πώς μπορεί να νιώθει ένας έφηβος στις ιδιαίτερες αυτές συνθήκες. Άνθρωποι, που ούτως ή άλλως βράζουν, εγκλωβισμένοι στη μοναξιά τους, με μόνη σωτηρία τη φαντασία τους.» (Μάνος Μυλωνάκης, Συνθέτης)

Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στις 26 Ιανουαρίου, στην Αίθουσα Τέχνης του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Βαγγέλης Δουκουτσέλης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Παρασκευόπουλος
Μουσική: Μάνος Μυλωνάκης
Σκηνικά-Φωτισμός: Richard Anthony
Κοστούμια: Ντέμης Αρανιάδης 
Επιμέλεια κίνησης: Τάσος Παπαδόπουλος 
Βίντεο: Κωνσταντίνος Κωστούδας 
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία-Νεφέλη Παρασκευοπούλου

Παίζουν: Ιωάννα Δεμερτζίδου, Γιάννης Καράμπαμπας, Αλκιβιάδης Μπακογιάννης, Χρυσή Μπαχτσεβάνη, Μίλτος Τσιάντος, Μαρία Χριστοφίδου.

Μέρες και ώρες παράστασης: 
Από Τρίτη 13 έως Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018 στις 21:00 

Τιμή εισιτηρίων: 12 ευρώ (κανονικό)
                              8 ευρώ (μαθητικά, φοιτητικά, ανέργων, πολυτέκνων, ΑμεΑ)
                              5 ευρώ (ατέλειες)

Προπώληση εισιτηρίων: εκδοτήρια πλατείας Αριστοτέλους, viva.gr

Κρατήσεις θέσεων στο τηλέφωνο: 6949108450


Δεν υπάρχουν σχόλια :