Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2017

HELLAS FILMBOX CLOSING EVENT 28.1.2018, 19:00


HELLAS FILMBOX CLOSING EVENT 2018
28.1.2018, 19:00, Urban Spree, Revaler Str. 99, Berlin-Friedrichshain

CLOSING Ομιλίες & Απονομή Βραβείων New Vision

BOX TALK: KonstantinWecker, Ζαφείρης Χαϊτίδης & Elisa Simantke
ΣΥΝΑΥΛΙΑ: The Boy
AFTER SHOW PARTY: open end


Tο Hellas Filmbox Berlin 2018 πρόκειται, όπως έχει ανακοινωθεί, στο κύριο πρόγραμμά του να παρουσίασει τέσσερα «Βox Talks», τις συζητήσεις ανάμεσα σε έναν Έλληνα και έναν Γερμανό καλλιτέχνη επί θεματικής ενότητας και παράλληλες προβολές κινηματογραφικών αποσπασμάτων σχέτικα με το θέμα που πραγματεύονται.  Στο Box Talk της Κυριακής 28 Ιανουαρίου 2018, που θα αποτελεί και το closing event του φεστιβάλ, θα συναντηθούν ο Ελληνας κινηματογραφιστής Ζαφείρης Χαϊτίδης και ο διάσημος Γερμανός συνθέτης και τραγουδοποιός Κonstantin Wecker.

Ο Ζαφείρης Χαϊτίδης, κινηματογραφιστής, σεναριογράφος και παραγωγός, στο πλαίσιο του Box Talk θα παρουσιάσει σε παγκόσμια πρώτη αποσπάσματα από το πολυετές project του με τίτλο «Greek Chronicle Project: the footage archive» («Ελληνικό Χρονικό: ψηφιακό αρχείο»). Πρόκειται για ένα διαδραστικό web documentary που αποτελείται από περίπου 2200 βιντεοσκποπημένα μικρά ντοκουμέντα και πάνω από 500 φωτογραφίες με βασικό θεματικό παρονομαστή την Ελλάδα της κρίσης και την Ελλάδα της προσφυγικής κρίσης. Ο σκοπός toy project είναι να ειπωθεί η ιστορία της Ελληνικής Κρίσης μέσα από την οπτική-γωνία και την φωνή του ελληνικού λαού (μέσω της καταγραφής πολιτικών γεγονότων και μαζικών αντιδράσεων), και να παρουσιαστεί η  προσφυγική κρίση στην Ελλάδα, σε ένα διεθνές κοινό, ιδιαίτερα στις κοινότητες ομογενών παγκοσμίως.O δημιουργός κινηματογραφούσε συστηματικά από το 2011 έως το 2016 πορείες, συλλαλητήρια, επεισόδια, διαμαρτυρίες αναπτύσσοντας όλα αυτά τα χρόνια μια αρχειακή βάση δεδομένων (εν προκειμένω βίντεο) των γεγονότων, που έχουν μεταδοθεί από ειδησεογραφικά δίκτυα ενημέρωσης και έχουν ενταχθεί από διεθνείς εταιρείες παραγωγής σε μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ (National Geographic, CNN International, BBC, Arte κ.ά). Online μπορεί να βρει κανείς βίντεο του project στο you tube channel (www.youtube.com/zafhaitidis) όπου ο επισκέπτης είτε παρακολουθεί uncut (one take) διάφορα βίντεο ενός γεγονότος με χρονολογική σειρά κατά τον «γραμμικό τρόπο» είτε μπορεί να διαδρά με την οπτικοακουστική βάση δεδομένων παρακολουθώντας το υλικό με βάση τον χώρο, τον χρόνο, τα tags ενός all-event χρονολογίου, το οποίο συνοδεύεται από φωτογραφικό υλικό, σχόλια των επισκεπτών που επιτρέπεται από την πλατφόρμα να μπαίνουν πάνω στο υλικό. Πολλά βίντεο υπάρχουν με υπότιτλους σε διάφορες γλώσσες.  Πρόκειται για ένα μοναδικό concept πλημμυρισμένο από ντοκουμέντα που καταγράφουν ένα καίρο τμήμα της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας.

O Konstantin Wecker  είναι ένας από τους πολύ διάσημους συνθέτες και τραγοδοποιούς της Γερμανίας, αλλά και σημαντικός εκπρόσωπος των πασιφιστών (pacifists) Γερμανίας με πλήθος επισκέψεων σε πολεμικές ζώνες ανά τον κόσμο. Eχει γράψει την μουσική σε περίπου 30 ταινίες, έχει παίξει σε περίπου ανάλογες, έχει γράψει 20 μιούζικαλ για παιδιά. Εχει δώσει στα πολλά χρόνια της καριέρας του σειρά συναυλιών πλάι σε καλλιτέχνες όπως η Joan Baez, η Bettina Wegner και η Mercedes Sosa. Η μεγάλη ακτιβιστική δράση του Konstantin Wecker –πέρα από τραγούδια και ποιήματα αφιερωμένα στους outsiders κάθε είδους- περιλαμβάνει έντονη αντιφασιστική στάση, με πολύ γνωστό περιστατικό την απόπειρα Ναζιστών να σταματήσουν συναυλία του το 2006, γεγονός που συζητήθηκε και στο γερμανικό Κοινοβούλιο. Ο Wecker θα μιλήσει για την ακτιβιστική του δράση και θα μοιραστεί εμπειρίες στον αγώνα κατά του φασισμού και των διακρίσεων. Στο σημείο αυτό κλειδώνει και η συνύπαρξη και διάδραση του Wecker με τον Χαϊτίδη: η Ελλάδα της κρίσης, η Ελλάδα του προσφυγικού προβλήματος, η Ελλάδα που υπάρχει και μεγαλώνει η Χρυσή Αυγή, η Γερμανία και η ύπαρξη των Ναζί, η Γερμανία ως  υποδοχέας των προσφύγων και οι χειρισμοί του ζητήματος από την Πολιτεία.

Την συζήτηση θα συντονίσει η γνωστή δημοσιογράφος Εlisa Simantke, που εργάστηκε για χρόνια στο Tagespiegel γράφοντας για ευρωπαϊκά θέματα και πιο ειδικά για την ελληνική κρίση. Το 2015 τιμήθηκε με το βραβείο Otto-Brenner για την multimedia έρευνά της με τίτλο «Europoly», που αφορά τις εξαναγκαστικές ιδιωτικοποιήσεις στις χώρες που πλήττονται από την κρίση. Η Simantke είναι συνιδρύτρια και δημοσιογράφος της πολύ γνωστής πλατφόρμας «Investigate Europe»  (www.investigate-europe.eu/en/team/).

Μετά την ολοκλήρωση του Box Talk με Χαϊτίδη και Wecker πρόκειται να γίνει συναυλία από τον γνωστό μουσικό και σκηνοθέτη Αλέξανδρο Βούλγαρη, κατά κόσμον The Boy, σε ένα μουσικό γεγονός γεμάτο εκπλήξεις.


Οι θεατές μπορούν να παρευρεθούν στο Closing Event με ένα εισιτήριο. Η προπώληση ξεκίνά στις 14.12.2017 μέσα από το homepage του φεστιβάλ www.hellasfilmbox.de

read more " HELLAS FILMBOX CLOSING EVENT 28.1.2018, 19:00 "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

ARTFORUM GALLERY ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ 3generations

 MICHALIS MICHAELEDES, ΗΛΙΑΣ ΔΕΚΟΥΛΑΚΟΣ, KONSTANTINOS XENAKIS,
 ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΟΥΛΑΚΟΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΟΛΥΜΕΡΗΣ,
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΣΗΘΙΩΤΑΚΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΑΝΙΜΑΝΙΔΗΣ,
 ΚΩΝ/ΝΟΣ ΦΑΖΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΜΕΛΑΔΙΩΤΗΣ.
 
XENAKIS
 
     FAZOS                                                                                    DEKOULAKOS

 
                   TANIMANIDIS                                                                                     LASITHIOTAKIS

 
Διάρκεια Έκθεσης: 8 – 20 Δεκεμβρίου 2017
Ώρες - Ημέρες: ΔΕΥΤ. - ΠΑΡ.: 17.00 – 21.00
                       ΣΑΒ.:             11.00 – 15.00
 
PETRIDIS
 

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΜΑΣ

ARTFORUM GALLERY
Τσιμισκή 113 Δ. Γούναρη, Θεσσαλονίκη
www.artforum.gr
tsatsis@artforum.gr  |  T: +30 2310 257 552
read more " ARTFORUM GALLERY ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ 3generations "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

«Songs for a blue cloud» με την Κυβέλη Καστοριάδη & τον Ορέστη Καλαμπαλίκη την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018, 21.00 στο θέατρο Αθήναιον (μικρή σκηνή).
H Κυβέλη Καστοριάδη για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη στην αυγή του 2018!

Μετά από τις παραστάσεις στο Passport Upstairs στην Αθήνα με εκλεκτούς καλεσμένους τον Αλκίνοο Ιωαννίδη και τη Δήμητρα Γαλάνη και πριν την επιστροφή της στο Παρίσι, θα κάνει μία στάση στην Θεσσαλονίκη που πάντα ήθελε να γνωρίσει τους ανθρώπους της.
Η Μικρή Άρκτος σας προσκαλεί στη μουσική παράσταση της Κυβέλης Καστοριάδη
& του Ορέστη Καλαμπαλίκη
με τίτλο «Songs for a blue cloud»
την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018, 21.00
στο θέατρο Αθήναιον (μικρή σκηνή).Η Κυβέλη Καστοριάδη -κόρη του Κορνήλιου Καστοριάδη- γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο Παρίσι. Διατηρεί όμως μια αδιάλειπτη και βαθιά  σχέση με την ελληνική μουσική. Για αυτό και η πρώτη της δισκογραφική παραγωγή εκδίδεται στην Ελλάδα από την Μικρή Άρκτο το 2015, με τίτλο Sous le ciel de Paris με την Ντόρα Μπακοπούλου στο πιάνο και τον Ηρακλή Βαβάτσικα στο ακορντεόν.

Τον Ιούνιο του 2017 κυκλοφορεί το δεύτερο cd με τίτλο Songs for a blue cloud από τη Μικρή Άρκτο, με συνοδοιπόρο τον Ορέστη Καλαμπαλίκη στην ενορχήστρωση και στη συνοδεία στην κιθάρα.


Με άξονα τις δύο δισκογραφικές εργασίες αλλά και αγαπημένα τραγούδια άλλων καλλιτεχνών που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσής τους, η Κυβέλη Καστοριάδη και ο Ορέστης Καλαμπαλίκης θα παρουσιάσουν ένα μουσικό ταξίδι στο χρόνο με σταθμούς-ορόσημα γνωστά τραγούδια όπως των Μάνου Χατζιδάκι, Γιάννη Αγγελάκα, Leonard Cohen, Bob Dylan, Kurt Weill, Serge Gainsbourg, Boris Vian κ.α.

Τετάρτη 3 Ιανουαρίου, 21:00
Θέατρο Αθήναιον (μικρή σκηνή), Βασ. Όλγας 35 Θεσσαλονίκη
Πληροφορίες: 2310 832 060, http://theatroathinaion.gr

Προπώληση: Public, Ticketservices, ταμείο του θεάτρου (2310 832060)
Προπώληση (μέχρι 25/12): 13€ | 10€ φοιτητικό, ανέργων
Τιμές εισιτηρίων (από 26/12): 15€ | 13 φοιτητικό, ανέργων

Παραγωγή: Μικρή Άρκτος, www.mikri-arktos.gr
Οργάνωση παραγωγής: Γερολυμάτου Βιβή, Παπαδόπουλος Απόστολος
2107610616, 6985 933 290, 6977 626 168, events@mikri-arktos.gr


read more " «Songs for a blue cloud» με την Κυβέλη Καστοριάδη & τον Ορέστη Καλαμπαλίκη την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018, 21.00 στο θέατρο Αθήναιον (μικρή σκηνή). "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »