Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2017

Το ΚΘΒΕ αποχαιρετά τον Φαίδωνα Πατρικαλάκι


Το ΚΘΒΕ αποχαιρετά τον Φαίδωνα Πατρικαλάκι

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια του Φαίδωνα Πατρικαλάκι, του σημαντικού εικαστικού που εκτός από τη ζωγραφική και τη συγγραφή ασχολήθηκε με μεγάλη επιτυχία με τη σκηνογραφία και την ενδυματολογία. Ο Φαίδων Πατρικαλάκις έχει υπογράψει σκηνικά και κοστούμια σε δεκάδες παραστάσεις στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό που έμειναν στη μνήμη του θεατρικού κοινού και αφήσαν το αποτύπωμά τους στο Θέατρο.
Γεννήθηκε στη Δράμα το 1935. Σπούδασε αρχικά στη Σχολή Bακαλό και στη συνέχεια στο Παρίσι, στην Academie Julian, στην Academie du Feu, με την καθοδήγηση του Jabot, και στην Ecole de Dessin Applique a la Mode Historique.
Έχει υπογράψει τα σκηνικά για τον «Mατωμένο γάμο» στην «Alliance Francaise» (1960). Στο Παρίσι (1961-64) μεταξύ άλλων συνεργάστηκε με το «Theatre de poche», ενώ στο Λονδίνο με το θέατρο «Old Witch».
Στην Eλλάδα συνεργάστηκε με το Θέατρο Tέχνης του Kαρόλου Kουν (1967-1973), το Θέατρο Στοά (1971), το Θέατρο Kαρέζη-Kαζάκου (1973-1974), το Aνοικτό Θέατρο (1975), το Θεσσαλικό Περιφερειακό Θέατρο στον «Προμηθέα Δεσμώτη» που παρουσιάστηκε στην Eπίδαυρο κ.ά.
Στο σημαντικό συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται 33 βιβλία για τη ζωγραφική, τη μουσική, τη σκηνογραφία, το θέατρο, έχει γράψει ποίηση, ένα μυθιστόρημα και ταξιδιωτικές εμπειρίες.
Συγκεκριμένα, συνεργάστηκε με το ΚΘΒΕ ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος στις εξής παραστάσεις:
·         «Ο φιλάργυρος» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Θάνου Κωτσόπουλου (1970)
[Κοστούμια, Σκηνικά] 
·          «Ειρήνη» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου (1984)
[Κοστούμια, Σκηνικά] 
·          «Ερωφίλη» του Γεωργίου Χορτάτση σε σκηνοθεσία Δημήτρη Έξαρχου (1990)
[Κοστούμια, Σκηνικά]


read more " Το ΚΘΒΕ αποχαιρετά τον Φαίδωνα Πατρικαλάκι "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

«Η ΜΕΛΩΔΙΑ ΤΗΣ ΑΕΛΙΑ» σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017Η ΑΕΛΙΑ, στα πλαίσια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τον καρκίνο του μαστού
διοργανώνει την Συναυλία
«Η ΜΕΛΩΔΙΑ ΤΗΣ ΑΕΛΙΑ»
σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Συμμετέχουν οι διεθνώς καταξιωμένες Ελληνίδες λυρικές τραγουδίστριες Ελένη Καλένος, σοπράνο και Αντιγόνη Παπούλκα, μέτζο σοπράνο
με αγαπημένες άριες και ντουέτα από το λυρικό ρεπερτόριο, υπό την μουσική διεύθυνση της Ζωής Τσόκανου.Παρουσιάστρια της βραδιάς θα είναι η ηθοποιός Κατερίνα Λέχου.
read more " «Η ΜΕΛΩΔΙΑ ΤΗΣ ΑΕΛΙΑ» σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017 "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »