Δευτέρα, 9 Οκτωβρίου 2017

Το ΚΘΒΕ «αποχαιρετά» την Λούλα Αναγνωστάκη


Το ΚΘΒΕ «αποχαιρετά» την Λούλα Αναγνωστάκη

Το Kρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκφράζει τη θλίψη του για την απώλεια της μεγάλης θεατρικής συγγραφέως Λούλας Αναγνωστάκη, μιας από τις σπουδαιότερες μορφές της σύγχρονης θεατρικής γραφής, που κατέγραψε τη μεταπολεμική περίοδο της Ελλάδας μέσα από τη δική της βαθιά ματιά.

Η Λούλα Αναγνωστάκη γεννήθηκε το 1934, στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη Νομική του ΑΠΘ. Εμφανίστηκε στο θέατρο το 1965 με την τριλογία της Πόλης (Η διανυκτέρευση, Η πόλη, Η παρέλαση), που παρουσίασε σε ενιαία παράσταση στο Θέατρο Τέχνης ο Κάρολος Κουν. Τον Φεβρουάριο του 1967 ανέβηκε από́ το Εθνικό́ Θέατρο το τρίπρακτο έργο της «Η συναναστροφή́», σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Τριβιζά.

Ακολουθήσαν: «Αντόνιο ή Το μήνυμα» (1972), «Η νίκη» (1978), «Η κασέτα» (1982), «Ο ήχος του όπλου» (1987), όλα από́ το Θέατρο Τέχνης, σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν. Το 1990 ο θίασος Τζένης Καρέζη - Κώστα Καζάκου παρουσίασε το έργο «Διαμάντια και μπλουζ», σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου. Το 1995 ανέβηκε «Το ταξίδι μακριά́» από́ το Θέατρο Τέχνης, σε σκηνοθεσία Μιμή Κουγιουμτζίδή. Το 1998 το μονόπρακτο «Ο ουρανός κατακόκκινος» από́ το Εθνικό́ Θέατρο, σε σκηνοθεσία Βίκτωρα Αρδίττη και το 2003 το έργο «Σ’ εσάς που με ακούτε» από́ τη Νέα Σκηνή́, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή́.

Τα έργα της Λουλάς Αναγνωστάκη έχουν επίσης παρουσιαστεί́ από́ αθηναϊκούς θιάσους και Δημοτικά́ Περιφερειακά́ Θέατρα, καθώς και στο εξωτερικό́ (Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία, Γερμάνιά, Κύπρο, Ισπανία, ΗΠΑ). Ήταν σύζυγος του συγγραφέα Γιώργου Χειμωνά και μητέρα του συγγραφέα Θανάση Χειμωνά.

Θεατρικά́ έργα:
1.      Η πόλη, Κέδρος, Αθηνά 1971
2.      Αντόνιο ή Το μήνυμα, Κέρδος, Αθηνά 1971
3.      Η διανυκτέρευση, Η πόλη, Η παρέλαση, Κέδρος, Αθηνά 1999
4.      Θέατρο Α ́ τόμος: Η νίκη, Ο ουρανός κατακόκκινος, Σ’ εσάς που με ακούτε, Κέδρος, Αθηνά 2007
5.      Θέατρο Β ́ τόμος: Ο ήχος του όπλου, Κέδρος, Αθηνά 2007
6.      Θέατρο Γ ́ τόμος: Διαμάντια και μπλουζ, Το ταξίδι μακριά́, Κέδρος, Αθηνά 2008
7.      Θέατρο Δ ́ τόμος: Η κασέτα, Κέδρος, Αθηνά 2008
8.      Ο Γιώργος ως Άμλετ, Τα κείμενα των Φιλίππων 2009-2014 (2015) Κάπα Εκδοτική

Κείμενα:
Ο ήχος της ζωής, Καστανιώτης, Αθηνά 2006, σειρά́ «Σκέψη, Χρόνος, Δημιουργία»

Η Λούλα Αναγνωστάκη συνεργάστηκε με το ΚΘΒΕ στην παράσταση «Διαμάντια και μπλουζ», που παρουσιάστηκε, σε σκηνοθεσία Γιάννη  Κακλέα, το 2011 στη Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός).


read more " Το ΚΘΒΕ «αποχαιρετά» την Λούλα Αναγνωστάκη "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Το Θέατρο Άρατος παρουσιάζει την κωμωδία καταστάσεων του Domenico Strillone «Ο κουμπωμένος».


Το Θέατρο Άρατος παρουσιάζει από την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017 και για λίγες παραστάσεις, την κωμωδία καταστάσεων του Domenico Strillone «Ο κουμπωμένος».
Λίγα λόγια για το έργο: Ο Γιώργος (αρχιτέκτονας & εργολάβος οικοδομών στο επάγγελμα), η γυναίκα του Μαρία και η κόρη τους, ένα απίστευτο αγοροκόριτσο, υποδέχονται στο σπίτι τους τον επιστήθιο φίλο Κυριάκο, καθηγητή Θεολογίας. Ο Κυριάκος κατεβαίνει από το χωριό όπου διδάσκει, μετά από 19 ολόκληρα χρόνια, προκειμένου να παρακολουθήσει ένα σεμινάριο. Έτσι γεννάται η ιδέα να παντρέψουν τον Κυριάκο με την Βέτα, την ξαδέρφη που μένει δίπλα. Απλά θα πρέπει να του την «σερβίρουν» όχι όπως είναι στην πραγματικότητα, αλλά όπως αυτός θα ήθελε να είναι. Έτσι το σχέδιο μπαίνει σε εφαρμογή και πηγαίνει καλά, μέχρι όμως τη στιγμή που εμφανίζεται ξαφνικά ο… θείος από το χωριό!
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο: Domenico Strillone
Σκηνοθεσία: Κυριάκος Κατέχης
Βοηθός σκηνοθέτη: Ανδρέας Γεβρεξούδης

Διανομή (με σειρά κουμπώματος): Χριστίνα Νασιάδου (Μαρία), Κυριάκος Κατέχης (Γιώργος), Βάσω Δήμογλου (Ελισσάβετ), Βενετία Ψωμιάδου (Ηλίας), Γιώργος Τούλης (Κυριάκος). Guest: Γιάννης Μαλλούχος

Παραστάσεις: Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, από Παρασκευή 13 Οκτωβρίου μέχρι και Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017
Ώρες παραστάσεων : Κάθε μέρα στις 20:30’
ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΑΤΟΣ
Μοσκώφ 12 με Φράγκων
Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ και 5 ευρώ (μειωμένο)

Κρατήσεις στα τηλέφωνα: 6977 767 015 & 6944 962 881
read more " Το Θέατρο Άρατος παρουσιάζει την κωμωδία καταστάσεων του Domenico Strillone «Ο κουμπωμένος». "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ - Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ - ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ


ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ
για την πρεμιέρα Τετάρτη 11 Οκτωβρίου
Γράψτε το όνομα  σας στο gr4you.ning@gmail.com
και θα ειδοποιηθήτε άμεσα

Γιώργος Χρανιώτης: “Ο Διάβολος και ο Θεός, φοράνε διαφορετικά ρολόγια που δείχνουν την ίδια ώρα
Η ώρα του Διαβόλου” του Fernando Pessoa
Γιώργος Χρανιώτης και Ευγενία Σαμαρά
Πρεμιέρα Τετάρτη 11 Οκτωβρίου
Σκηνοθεσία Γρηγόρης Αποστολόπουλος


Ιδιαίτερα χαρούμενος που επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη με την “Ώρα του Διαβόλου”  δήλωσε ο Γιώργος Χρανιώτης στη συνέντευξη τύπου, που δόθηκε με αφορμή την πρεμιέρα της παράστασης στο Θέατρο Αριστοτέλειον στις 11 Οκτωβρίου.  Χαρακτηριστικά είπε ότι: “το τελευταίο διάστημα ένιωθε ότι η συγκεκριμένη παράσταση δεν είχε κλείσει τον κύκλο της”.
Ο Διάβολος και ο Θεός, φοράνε διαφορετικά ρολόγια που δείχνουν  την ίδια ώρα” δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ αναφέρθηκε λεπτομερώς στα μηνύματα που πηγάζουν από το κείμενο του  Fernando Pessoa.

Η Ευγενία Σαμαρά, η οποία βρίσκεται επί σκηνής στο πλευρό του σαν Μαρία, δεν έκρυψε τη χαρά της που επιστρέφει στην πόλη της, με τη συγκεκριμένη παράσταση.“Η Μαρία, πέρα από την θρησκευτική της υπόσταση είναι ένας ανθρώπινος χαρακτήρας με πάθη, που δεν αποδίδονται στο βιβλικό της πρόσωπο”, επεσήμανε. Τόνισε επίσης πως, “Θα δούμε μια σύγκρουση καλού και κακού, φωτεινού και σκοτεινού”.

Ο σκηνοθέτης Γρηγόρης Αποστολόπουλος, μίλησε για το σαρκασμό που υπάρχει μέσα στο κείμενο και αναδεικνύεται ιδιαίτερα, επίσης στάθηκε στη χημεία των δύο ηθοποιών, η οποία ολοκληρώνει την παράσταση.*Η παράσταση είναι ακατάλληλη για ανηλίκους κάτω των 15 ετών

Πληροφορίες
Θέατρο Αριστοτέλειον – Εθνικής Αμύνης 2
Τηλέφωνο ταμείου: 2310 262 051
Πρεμιέρα: Τετάρτη 11 Οκτωβρίου, στις 21:30
Παραστάσεις: Τετάρτη - Κυριακή στις 21:30 (μόνο για 10 παραστάσεις)
Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων)
Προπώληση εισιτηρίων: Στο ταμείο του θεάτρου και ηλεκτρονικά στοticketservices.gr
Promo video | https://goo.gl/E8rXxz
read more " ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ - Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ - ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »