Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2017

Το Σάββατο «Oktoberfest» της Θεσσαλονίκης στη Γερμανική Σχολή!


Το Σάββατο το «Oktoberfest» της Θεσσαλονίκης

Πάμε στο Oktoberfest στη Γερμανική Σχολή!

Το ερχόμενο Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου οι παλιοί και νέοι φίλοι του Oktoberfest μπορούν και πάλι να διασκεδάσουν στην παραδοσιακή γερμανική γιορτή μπύρας που διοργανώνεται από τις 11 το πρωί στις εγκαταστάσεις της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης.
Και φέτος οι επισκέπτες του Oktoberfest μπορούν να δοκιμάσουν τις γνωστές γερμανικές σπεσιαλιτέ βασισμένες σε αυθεντικές συνταγές, όπως το περίφημο κότσι με ξινό λάχανο, το Leberkaese, το λουκάνικο με πατατοσαλάτα, διάφορα είδη μπίρας, αλλά και να απολαύσουν γνωστά κομμάτια της παραδοσιακής βαυαρικής μουσικής.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων την πολυμελή μουσική μπάντα «Donau Express» από το Schwarzwald, που θα έρθει ειδικά για την εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη από τη Γερμανία, καθώς και ξεναγήσεις στους χώρους της Γερμανικής Σχολής, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 2 το μεσημέρι και στις 6 το απόγευμα.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από το σύλλογο φίλων της Γερμανικής Σχολής και υποστηρίζεται από τον σύλλογο αποφοίτων του σχολείου και το αυστριακό προξενείο. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης και του γενικού Προξενείου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη.
Για το φετινό Οktoberfest μίλησαν σε Συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε σήμερα το μεσημέρι στο «Plaisir» στο ξενοδοχείο Electra Palace, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης και επί 40 χρόνια γυμνασιάρχης του σχολείου Αστέριος Κρεμέτης, η αντιπρόεδρος της Σχολικής Εφορείας του σχολείου Νάντια Μπαντρ, η αναπληρώτρια Γενική Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Ανίτα Ένγκλερτ-Τσερμπίν, η Επίτιμη Πρόξενος της Αυστρίας Έβελιν Παπαδοπούλου, η ταμίας του Συλλόγου Αποφοίτων Μαρία Καλλιδοπούλου, καθώς και ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης και παλιός απόφοιτος του σχολείου Σπύρος Πέγκας.
Ολοι επισήμαναν τη μεγάλη ιστορία του Οκτόμπερφεστ που ξεκίνησε στο Μόναχο πριν από πολλά χρόνια αλλά και τη σημασία που έχει αποκτήσει αυτή η γιορτή για τη Θεσσαλονίκη, όπου για λίγες ώρες στην αυλή της Γερμανικής Σχολής συναντώνται και γιορτάζουν μαζί πολλοί λαοί που ζουν στην πόλη. 
Να σημειωθεί ότι η είσοδος είναι ελεύθερη και ότι η εκδήλωση θα διαρκέσει μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου.
Για την ιστορία το Oktoberfest του Μονάχου
Το κλασσικό Οktoberfest ξεκίνησε για πρώτη φορά το 1810 στο Μόναχο, όταν ο τότε διάδοχος του θρόνου της Βαυαρίας και μετέπειτα βασιλιάς Λουδοβίκος  ο Α’ και η πριγκίπισσα Τερέζα της Σαξωνίας-Χίλτμπουργκχαουζεν γιόρταζαν το γάμο τους, ενώ η γιορτή  χρόνο με το χρόνο γιγαντώθηκε, καθώς συγκεντρώνει πια πάνω από 6 εκατομμύρια επισκέπτες. Τα απόλυτα ρεκόρ καταρρίφθηκαν τις χρονιές 1984, 1985, 1996 και 2000, όταν οι επισκέπτες ξεπέρασαν τα 7 εκατομμύρια, ενώ φέτος η 184η διοργάνωση στο Μόναχο ξεκίνησε το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου και θα λήξει την Τρίτη, 3 Οκτωβρίου.

Αλλά και η Θεσσαλονίκη δημιούργησε ήδη τη δική της παράδοση, με τη φετινή εκδήλωση να γίνεται για δέκατη τέταρτη  φορά. Σε ένα εκπαιδευτικό χώρο με επίσης μεγάλη παράδοση, όπως είναι η Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης, που λειτουργεί στην πόλη ήδη από το 1888 και έχοντας συμπληρώσει πλέον 129 χρόνια ζωής. Από το σχολείο, που από το 1996 έχει μετακομίσει και στεγάζεται στις πανέμορφες εγκαταστάσεις που βρίσκονται δίπλα στο Praktiker, έχουν αποφοιτήσει πάνω από 4.000 απόφοιτοι που διακρίνονται σε όλους τους τομείς της οικονομικής, πολιτιστικής, κοινωνικής και ακαδημαϊκής ζωής στη Θεσσαλονίκη, στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.   
read more " Το Σάββατο «Oktoberfest» της Θεσσαλονίκης στη Γερμανική Σχολή! "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

ΘΕΑΤΡΟ ΕΤΑΙΡΟΤΗΤΑ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ 2017-18 στους κόλπους της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής- Σύγχρονο Θέατρο Βασίλης Διαμαντόπουλος

Εργαστήρι Υποκριτικής του Θεάτρου Εταιρότητα

Το Θέατρο Εταιρότητα έχει και φέτος την χαρά να οργανώνει το ετήσιο Θεατρικό Εργαστήρι Εταιρότητα, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Θωμά Βελισσάρη. 
Βασιζόμενο στη σαφή φιλοσοφία καθώς και στην γενικότερη αισθητική πορεία που ακολουθεί το Θέατρο Εταιρότητα (πρώην Ακτίς Αελίου) εδώ και 17 συναπτά έτη, ξεκινά άλλη μια διδακτική-καλλιτεχνική χρονιά ανανεωμένο και εμπλουτισμένο με φρεσκάδα και όρεξη σε νέες εγκαταστάσεις, όπου έχει την χαρά να φιλοξενείται. 
Τα μαθήματα του Θεατρικού Εργαστηρίου καθώς και όλων των σεμιναρίων και διαλέξεων του Θεάτρου Εταιρότητα θα στεγάζονται για την χρονιά 2017-2018 στους κόλπους της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής- Σύγχρονο Θέατρο Βασίλης Διαμαντόπουλος (http://syxronotheatro.gr/index.php),
Εγνατίας 45 στην Θεσσαλονίκη. 
Στόχος του Εργαστηρίου Υποκριτικής είναι οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με την τέχνη του Θεάτρου γενικότερα και να αποκτήσουν μια ευρεία αντίληψη του θεάτρου επί σκηνής. Επαφή με την υποκριτική, την κίνηση, τον χορό, το θεατρικό τραγούδι και, κατά προέκταση, της ύπαρξής μας μέσα σ' αυτήν την διαδικασία.

Στα πλαίσια του εργαστηρίου θα ακολουθήσουν διαλέξεις, σεμινάρια, masterclasses από καταξιωμένους ανθρώπους του χώρου.
 


Για να θυμηθούμε λίγες στιγμές δημιουργίας και συνύπαρξης...
 

Θέατρο Εταιρότητα. Θεατρικά Εργαστήρια 2015 (video)
Αναμνηστικό video για τους μαθητές. Εργαστήρια - Θέατρο Εταιρότητα

"Το θέατρο είναι ο μόνος τόπος όπου ο καημένος ο άνθρωπος μπορεί να γίνει για λίγες ώρες Θεός"

είπε ο Πώλ Κλωντέλ.

Εμείς είμαστε ελεύθεροι να δώσουμε, ο καθένας χωριστά, τη δική του ερμηνεία. Σε έναν "κοινό τόπο συνάντησης". 

Σας περιμένουμε για άλλη μια υπέροχη συνάντηση! 

Θα δωθούν 2 ανοικτά μαθήματα  

Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017 στις 18:00μμ 

Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017 στις 12:00πμ
Θα χαρούμε να σας δούμε!
 

Ενημερωθείτε: 
Εγνατίας 45, 3ος όροφος / Τ 2310-530660
Υπεύθυνη επικοινωνίας Εργαστηρίου 6985856479
Facebook @theatro.eterotita
read more " ΘΕΑΤΡΟ ΕΤΑΙΡΟΤΗΤΑ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ 2017-18 στους κόλπους της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής- Σύγχρονο Θέατρο Βασίλης Διαμαντόπουλος "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Ομαδική έκθεση: Εστιά-ζω 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης


Ομαδική έκθεση: Εστιά-ζω
6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης – Παράλληλο Πρόγραμμα
Επταπύργιο, 30 Σεπτεμβρίου – 3 Νοεμβρίου 2017
Εγκαίνια: Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 17:00

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης φιλοξενεί στο Επταπύργιο την ομαδική έκθεση Εστιά-ζω.
Η έκθεση, σε επιμέλεια των Μαρία Ξυπολοπούλου και Στρατή Πανταζή, περιλαμβάνει έργα της ομάδας Horror Vacui (Αννίτα Αργυροηλιοπούλου, Ανδρέας Βούσουρας, Χαράλαμπος Δερμάτης, Αντιγόνη Καββαθά, Ανδρέας Λυμπεράτος, Ευσεβία Μιχαηλίδου, Βαρβάρα Σπυρούλη και Μάρθα Τσιάρα)  [https://horrorvacuiprojects.wordpress.com/].
Σύμφωνα με τους επιμελητές, “ο τίτλος της έκθεσης κινείται μεταξύ τριών λέξεων: 1) τη λέξη «εστιάζω» που σημαίνει θέτω ως κέντρο, κύριο σκοπό του ενδιαφέροντός μου ή της δράσης μου, επικεντρώνω, εντοπίζω και συγκεντρώνω, 2) τη λέξη «εστία» που σημαίνει τζάκι, το οποίο αποτελούσε το βασικό και κεντρικό χώρο στο σπίτι και γι’ αυτό συνδέεται και με την οικογενειακή συνοχή, το σπιτικό, το πνεύμα της οικογενειακής δομής και 3) τη λέξη «ζω» που σχετίζεται σαφώς με τη ζωή. Η έκθεση πραγματεύεται διαφορετικές προσεγγίσεις της έννοιας της εστίας, της προσπάθειας εντοπισμού της και του τι αποτελεί τελικά εστία στη ζωή του καθενός. Με ποικίλα μέσα και αφορμή αφενός την προηγούμενη λειτουργία του Επταπυργίου ως φυλακές και τα πολιτικοκοινωνικά γεγονότα που διαδραματίζονται στις μέρες μας και αφετέρου τα προσωπικά του βιώματα, ο κάθε καλλιτέχνης διαχειρίζεται θέματα όπως την επιστροφή σε ένα χώρο μνήμης, στο αρχέτυπο και το φαντασιακό, την μετάβαση/πέρασμα, καθώς και την προσωρινή διαμονή, κατοίκηση, αναζήτηση, διαμόρφωση ενός νέου τόπου/εστίας”.
Η έκθεση εντάσσεται στο Παράλληλο Πρόγραμμα της 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης Φαντασιακές Εστίες-Imagined Homes (30.09.2017-14.01.2018/ www.thessalonikibiennale.gr). Η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης οργανώνεται από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).        

Τόπος: Επταπύργιο, Θεσσαλονίκη (τηλ.: 2313310400)
Εγκαίνια: Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 17:00-19:00
Διάρκεια έκθεσης: 30 Σεπτεμβρίου – 3 Νοεμβρίου 2017
Ωράριο λειτουργίας: Παρασκευή – Κυριακή, 11:00-15:00

Πληροφορίες: 2310 204868 (Μ. Καγιαδάκη) 
read more " Ομαδική έκθεση: Εστιά-ζω 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »