Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017

Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης Η έξοδος Τετάρτη 05 Απριλίου 2017, 20.00

Η «Ζώγια», στην οδό Αλεξάνδρου Σβώλου 54 υποδέχεται την Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης σε μια μοναδική ποιητική βραδιά την  Τετάρτη 5 Απριλίου 2017, στις 20.00.

Μια βραδιά που διοργανώνει η Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης με ποιήματα των ιδρυτικών μελών της Εταιρίας Μανώλη Αναγνωστάκη, Ζωής Καρέλλη, Γιώργου Βαφόπουλου, Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη, Κλείτου Κύρου, Πάνου Θασίτη
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ
Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης
Η έξοδος
Τετάρτη 05 Απριλίου 2017, 20.00
Μια ιδιαίτερη ποιητική βραδιά θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν όσοι και όσες βρεθούν στη  «Ζώγια», στην οδό Αλ. Σβώλου 54, την Τετάρτη 5 Απριλίου 2017, στις 20.00.
Μια βραδιά που διοργανώνει η Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης με ποιήματα των ιδρυτικών μελών της Εταιρίας Μανώλη Αναγνωστάκη, Ζωής Καρέλλη, Γιώργου Βαφόπουλου, Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη, Κλείτου Κύρου, Πάνου Θασίτη
Με ιδιαίτερη ενεργοποίηση τον τελευταίο καιρό και με χαρακτηριστικά δείγματα γραφής, όπως τα ποιήματα που αναρτήθηκαν στην περίφραξη του εργοταξίου του μετρό στην Αγίας Σοφίας, η Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης καταφέρνει σιγά σιγά να εγγράψει στο  σώμα της πόλης τις ιδέες, τα συναισθήματα και τις προσωπικές διαδρομές των μελών της, που δεν είναι άλλοι απ’ όλους τους λογοτέχνες της Θεσσαλονίκης.
Μια βραδιά στη «Ζώγια» στην οποία θα συμμετάσχουν μέλη και φίλοι της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης και μια καλή αφορμή για να θυμηθούμε τη σπουδαία λογοτεχνική παράδοση της Θεσσαλονίκης, αλλά και να συζητήσουμε για το παρόν και το μέλλον της λογοτεχνίας στην πόλη…

Η «άνοιξη ’17 στη Ζώγια» περιλαμβάνει εκδηλώσεις για τη μουσική, τη γραφή, τα εικαστικά, το θέατρο και το παιδί και απλώνεται από τον Μάρτιο 2017 έως και τον Ιούνιο 2017.

Πληροφορίες
Ζώγια, Αλ. Σβώλου 54
Τ: 2310 243459
Τάσος Ρέτζιος
M: 6977 591128                                                   


read more " Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης Η έξοδος Τετάρτη 05 Απριλίου 2017, 20.00 "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Ο ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΣΦΑΓΗΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ ΑΠΌ ΤΗΝ ΚΥΡΑΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΑΡΙΘΜΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ
                                     (Εθνικής Αμύνης 2, τηλέφωνο: 2310 262051)

2ος ΧΡΟΝΟΣ

«Ο ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΣΦΑΓΗΣ»
της Γασμίνα Ρεζά

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης

Aπό την Κυριακή του Πάσχα
16 ΑπριλίουΗ μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία για δυο χρονιές  «Ο Θεός της Σφαγής» της Γιασμίνα Ρεζά, έρχεται στην Θεσσαλονίκη στο θέατρο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ από την Κυριακή του Πάσχα 16 Απριλίου, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων !

  Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, η Στεφανία Γουλιώτη, ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και η Λουκία Μιχαλοπούλου συναντιούνται ξανά στην εξαιρετική και πολυβραβευμένη κοινωνική κωμωδία που ενθουσίασε κοινό και κριτικούς, δίνοντας το δικό της στίγμα στη θεατρική Αθήνα.

Οι αναγνώστες του περιοδικού «Αθηνόραμα» ανέδειξαν τον «Θεό της Σφαγής» σε μια από τις καλύτερες παραστάσεις της χρονιάς, καθώς απέσπασε τρία βραβεία στον κατά
ξιωμένο θεσμό «Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2016».


2ο βραβείο ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ,
1ο βραβείο ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ, Κωσταντίνος Μαρκουλάκης
2ο βραβείο ΑΝΤΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος


«Ένα έξοχο κουαρτέτο εγχόρδων… Τέσσερις σολίστ που μπορεί να καμαρώνει το ελληνικό θέατρο» (Κώστας Γεωργουσόπουλος, Τα Νέα)

«Μια πολυβραβευμένη σάτιρα δωματίου που απαιτεί ηθοποιούς πολλών καρατίων για να παίξουν τέσσερις αστούς σε παράκρουση τους βρίσκει στους εκρηκτικούς πρωταγωνιστές αυτής της παράστασης» (Ιλειάνα Δημάδη, Αθηνόραμα)

«“Ο θεός της σφαγής” συνιστά μια παράσταση απολαυστική, μια εγγυημένη βραδιά ευφορίας στο θέατρο» (Λουίζα Αρκουμανέα, Το Βήμα)

«Λεπτή όσο και επικίνδυνη ισορροπία, που διατηρείται από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό της παράστασης, αναλυτική σκηνοθεσία, ρεσιτάλ ερμηνειών» (Στέλλα Χαραμή, ToSpirto)

«Πανέξυπνα δομημένη, εξαντλητικά και ευρηματικά δουλεμένη σκηνοθεσία, ένα κουαρτέτο υψηλών υποκριτικών επιδόσεων» (Άννυ Κολτσιδοπούλου, Καθημερινή)

«Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης χειρίστηκε την κοινωνική κωμωδία της Ρεζά με σχολαστική ακρίβεια, προσφέροντας ένα εκρηκτικό θέαμα συνόλου, καθοδηγώντας τους ηθοποιούς σε ένα δυναμικό πινγκ πονγκ συναισθημάτων…» (Ελένη Πετάση, Ναυτεμπορική)

Βραβείο κοινού της Athens Voice, καλύτερης παράστασης.Το έργο

Δύο εντεκάχρονα αγόρια τσακώνονται στο πάρκο και το αποτέλεσμα του καβγά τους είναι μώλωπες, σκισμένα χείλη και δυο κατεστραμμένα δόντια. Οι γονείς του θύματος καλούν τους γονείς του θύτη στο σπίτι τους. Τέσσερεις ενήλικες, καλλιεργημένοι και πολιτισμένοι, συζητούν το πρόβλημα κι αναζητούν ευγενικά μια λύση. Λίγη ώρα μετά, τους βρίσκουμε να συμπεριφέρονται πιο ανώριμα και βάρβαρα από τα παιδιά τους. Τα ζευγάρια επιτίθενται το ένα στο άλλο, οι γυναίκες στους άνδρες, οι άνδρες στις γυναίκες, ώσπου στο τέλος είναι όλοι εναντίον όλων. Ο Θεός της Σφαγής εμφανίζεται, ένα χάμστερ εξαφανίζεται, και κάθε ενήλικη, πολιτισμένη συμπεριφορά δίνει τη θέση της στον ανήλικο εαυτό και στα ζωώδη ένστικτα που οι τέσσερις ήρωες κρύβουν μέσα τους.
Τέσσερις άνθρωποι πολύ διαφορετικοί και πολύ αναγνωρίσιμοι.
Ένας μεγαλοδικηγόρος, πραγματιστής και κυνικός, που σίγουρα θα ήθελε να βρίσκεται αλλού και είναι συνέχεια στο κινητό του  (Κ. Μαρκουλάκης). Η γυναίκα του, μια μπίζνες-γούμαν ενοχική και αξιοπρεπής που η απελπισία της από την αδιαφορία του άντρα της της δημιουργεί διάφορα ψυχοσωματικά και…γαστρεντερικά προβλήματα (Στ. Γουλιώτη).
Ένας έμπορος ειδών κιγκαλερίας, συναινετικός και φιλικός, που προσπαθεί μάταια να προσαρμοστεί στην εικόνα που θέλει η γυναίκα του να φτιάξει γι αυτούς (Οδ. Παπασπηλιόπουλος). Μια φιλότεχνη ακτιβίστρια, που έχει σκοπό να επιβάλλει τους κανόνες του πολιτισμού με το ζόρι, σαν ιεραπόστολος (Λ. Μιχαλοπούλου)

Έχει λοιπόν χαθεί «η τέχνη της ειρηνικής συνύπαρξης»; Είναι μάταιο να προσπαθούμε να ζήσουμε πολιτισμένα; Υπάρχει άλλος θεός στην δυτική κοινωνία σήμερα, εκτός απ’ τον Θεό της Σφαγής;
Η Ρεζά, με εξαιρετική ακρίβεια και καυστικό, ακραίο χιούμορ, ανατέμνει τον δυτικό άνθρωπο, φανερώνει το ζώο στην ψυχή του και διαλύει ένα σαλόνι όπως ακριβώς διαλύεται η κοινωνία μας, σαρώνοντας κάθε έννοια πολιτικής ορθότητας. Αυτό που μένει, όταν υποχωρήσει ο Θεός της Σφαγής, είναι η ανάγκη μας να βρούμε «μια ηθική αντίληψη του κόσμου» η προσπάθεια μας να βρούμε έναν τρόπο να ζούμε μαζί.
Το έργο έκανε πρεμιέρα στη Ζυρίχη το 2007 και τον Ιανουάριο του 2008 στο Παρίσι, σε σκηνοθεσία της Ρεζά, με την Ιζαμπέλ Υπέρ σ’ έναν από τους τέσσερις ρόλους. Ακολούθως ανέβηκε στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, με πολύ μεγάλη εμπορική επιτυχία,κερδίζοντας το 2009 μια σειρά από βραβεία, μεταξύ των οποίων βραβείο Ολιβιέ καλύτερης κωμωδίας και βραβείο Τόνυ καλύτερου έργου.
Το 2011 έγινε ταινία από τον Πολάνσκι με τίτλο Carnage με τη Ρεζά να συνυπογράφει το σενάριο μαζί με τον σκηνοθέτη κερδίζοντας δύο υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα στην κατηγορία α' γυναικείου ρόλου για τις Τζόντι Φόστερ και Κέητ Γουίνσλετ.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Μετάφραση: Γιώργος Βούρος
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
Σκηνικά - Κοστούμια: Αθανασία Σμαραγδή
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Μουσική: Μίνως Μάτσας
Βοηθός σκηνοθέτη: Μανώλης Δούνιας
Παραγωγή: Θεατρικές επιχειρήσεις Κάρολος Παυλάκης

ΠΑΙΖΟΥΝ:
Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Στεφανία Γουλιώτη, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Λουκία Μιχαλοπούλου

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:
90'
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Κυριακή 16/4 :      9.15 μμ
Δευτέρα 17/4 :      9.15 μμ
Τρίτη 18/4 :           9.15 μμ
Τετάρτη 19/4 :       9.15 μμ
Πέμπτη 20/4 :       9.15 μμ
Παρασκευή 21/4 : 9.15 μμ
Σάββατο 22/4 : 7.00 μμ & 9.15 μμ
Κυριακή 23/4 :  7.00 μμ & 9.15 μμ

Τετάρτη 26/4, Πέμπτη 27/4 & Παρασκευή 28/4 : 9.15
Σάββατο 29/4 : 7.00 μμ & 9.15 μμ
Κυριακή 30/4 : 7.00 μμ & 9.15 μμ

Τιμές εισιτηρίων : 20 €, 15 € φοιτητικό – μαθητικό


ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
- Τηλεφωνικό Κέντρο: 210 8938111
- Εκδοτήρια Θεάτρου 2310 262 051


read more " Ο ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΣΦΑΓΗΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ ΑΠΌ ΤΗΝ ΚΥΡΑΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΑΡΙΘΜΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΕΤΟΝ - «ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΚΗΝΗ» - «ROSE IS A ROSE…..» - Παρασκευή 31 Μαρτίου


«ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΚΗΝΗ» - «ROSE IS A ROSE…..»


            Με το έργο «Rose is a rose is a rose is a rose» από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Ομάζ» συνεχίζεται το πρόγραμμα του φεστιβάλ «Ανοιχτή Σκηνή - Θεατρικές φωνές της πόλης», που διοργανώνει για έκτη συνεχή χρονιά, ο Δήμος Θεσσαλονίκης.
            Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 31 Μαρτίου και το Σάββατο 1 Απριλίου 2017, στις 21.00, στο Δημοτικό Θέατρο «Άνετον» - Σκηνή Νίκος Ναουμίδης (Παρασκευοπούλου 42 & Κωνσταντινουπόλεως, τηλ. 2310 869869).
            Την Παρασκευή 31 Μαρτίου μετά το τέλος της παράστασης θα πραγματοποιηθεί σύντομη ανοιχτή συζήτηση των συντελεστών της παράστασης με το κοινό.


Λίγα λόγια για το έργο:
Η Γερτρούδη Στάιν και η Άλις Μπ. Τόκλας. Όλα ξεκινούν τον Σεπτέμβρη του 1907 στο Παρίσι και έκτοτε δεν χωρίζονται ποτέ. Μας ξεναγούν στο διάσημο λογοτεχνικό σαλόνι τους, ταξιδεύουν στην Αμερική, εκδίδουν αριστουργήματα, θυμούνται έναν ή δύο πολέμους και εν τέλει:« Ο θάνατος είναι θάνατος. Αυτό έγραψα. Ο θάνατος είναι θάνατος. Και είναι. Αλλά δεν είναι το τέλος… Δεν είναι.»
Το έργο δεν μιλάει για δύο ξεχωριστές ζωές. Αυτά τα δύο υπαρκτά και διάσημα πρόσωπα ένωσαν τους εαυτούς τους τόσο βαθιά, που ακόμα και μετά το θάνατο της Στάιν, γι’ αυτές, τίποτα δεν έχει τελειώσει. Αυτό είναι που τις κάνει ενδιαφέρουσες, περισσότερο από τα γραπτά τους, τους πίνακές τους και τις συναναστροφές τους. Μαζί βγάζουν νόημα, έχουν πλάκα. Είναι ιδιόρρυθμες, είναι υπερφίαλες, είναι εκκεντρικές, άλλα είναι μαζί: κι αυτό κάτι πρέπει να σημαίνει.


Συντελεστές :
Σκηνοθεσία: Πέτρος Παπαζήσης
Κείμενο: Αλκυόνη Θηλυκού, Κατερίνα Λιάτσου, Πέτρος Παπαζήσης, Στεργιάνα Τζέγκα
Δραματουργική επεξεργασία: Κατερίνα Λιάτσου
Σκηνογραφία-ενδυματολογία: Φανή Σκουλικίδη-Μπουκουβάλα, Ελένη Τσιμίδου
Φωτιστικός σχεδιασμός: Ελένη Χούμου
Φωτογραφίες: Ελένη Χούμου, Tάσος Θώμογλου & Rejected.gr
Βίντεο: Φανή Σκουλικίδη-Μπουκουβάλα, Ελένη Τσιμίδου
Οργάνωση παραγωγής-επικοινωνία: Νικος Μαυράκης
Ηθοποιοί: Αλκυόνη Θηλυκού, Στεργιάνα Τζέγκα
Παραγωγή: Ομάζ | Αστική μη κερδοσκοπική Εταιρία
Τηλ. επικοινωνίας/κρατήσεων: 694 352 6872

Τιμές εισιτηρίων:
Προπώληση στο εκδοτήριο της Πλ. Αριστοτέλους: 9€ (κανονικό), 6€ (μειωμένο)
Ωράριο λειτουργίας:
Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 10.00-15.00
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10.00-14.00 & 17.00-21.00

Διαθέσιμες προσκλήσεις για ανέργους (κράτηση απαραίτητη)
read more " ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΕΤΟΝ - «ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΚΗΝΗ» - «ROSE IS A ROSE…..» - Παρασκευή 31 Μαρτίου "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Φεστιβάλ Φανταστικού Fantasmagoria 1 και 2 Απριλίου Θεσσαλονίκη

«Το Φεστιβάλ Φανταστικού Fantasmagoria αποτελεί έναν πυρήνα έκφρασης όπου όλοι μπορούν να γνωρίσουν και να κατανοήσουν τη λειτουργία της Φαντασίας στην τέχνη και κατ’ επέκταση στην κοινωνία, με επίκεντρο τη Λογοτεχνία του Φανταστικού.»


http://fantasyfest.gr/


Εδώ και χρόνια, αντίστοιχα φεστιβάλ του εξωτερικού προβάλλουν τους καλλιτέχνες τους και προάγουν τη δημιουργική έκφραση της φαντασίας, που πλέον, ειδικά στη λογοτεχνία, έχει διαμορφώσει το δικό της ξεχωριστό είδος. Η Λογοτεχνία του Φανταστικού αποτελεί -κυρίως από τα τέλη του 19ου αιώνα και έπειτα- ένα δυνατό ξεχωριστό είδος λογοτεχνίας με σπουδαίους εκφραστές και σταδιακά αυξανόμενη απήχηση στο παγκόσμιο αναγνωστικό κοινό. Τα τελευταία χρόνια η λογοτεχνία του φανταστικού ανθεί και στην Ελλάδα, συγκεντρώνοντας πληθώρα νέων συγγραφέων που έχουν να επιδείξουν αξιόλογο έργο. Άλλες μορφές έκφρασης της συγκεκριμένης τάσης είναι τα RPG (Role Playing Games), το κόμικ, η ζωγραφική κ.ά.
Οι εκδηλώσεις και δράσεις του Φεστιβάλ Φανταστικού, προάγουν τη λογοτεχνία, τη φιλαναγνωσία και κάθε μορφή τέχνης που έχει πυρήνα της τη δημιουργική φαντασία του δημιουργού, ως μια προσπάθεια απόδρασης από τη δύσκολη καθημερινότητα ή ενίσχυσης του πνεύματος στην υλιστική εποχή που διανύουμε.
Δίνουν βήμα και ευκαιρία σε όλους τους καλλιτέχνες, από τους χώρους της λογοτεχνίας, ποίησης, χορού, γλυπτικής, αφήγησης, ζωγραφικής κ.ά., να προάγουν τον πολιτισμό, ώστε η Θεσσαλονίκη μας να αναδείξει και αυτό το πρόσωπό της: τον σύγχρονο τρόπο έκφρασης της φαντασίας των νέων καλλιτεχνών.
Οι εκδηλώσεις απευθύνονται τόσο σε μεγάλους όσο και σε παιδιά. Προσφέρουν την ευκαιρία στο κοινό να παρακολουθήσει το έργο αξιόλογων καλλιτεχνών τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού.
Ειδικά στην εποχή μας, η καλλιτεχνική έκφραση της φαντασίας προσφέρει μια ουσιαστική και ευνοϊκή διέξοδο στα προβλήματα της καθημερινότητας και της οικονομικής κρίσης. Κάθε είδους πολιτιστικός θεσμός, ανανεώνει με μια νότα χαράς κι αισιοδοξίας την κοινωνία και τη ζωή, καθώς προάγει την κοινωνικοποίηση, την επικοινωνία και την καλλιέργεια του πνεύματος.

Θέλετε να ρωτήσετε κάτι; Να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας για συμμετοχή; Να μας ευχηθείτε απλά «καλή επιτυχία»; Όποιος και να είναι ο λόγος, εμείς θα χαρούμε να σας ακούσουμε!
τηλέφωνο2311 27 28 03 (Θεσσαλονίκη)
21 10 12 6900 (Αθήνα)
email
fantasmagoriafest@gmail.com
read more " Φεστιβάλ Φανταστικού Fantasmagoria 1 και 2 Απριλίου Θεσσαλονίκη "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ - Προβολή Ντοκιμαντέρ ΑμεΑ "ΧΡΙΣΤΕΑ" της Τέσσας Δουλκέρη στην αίθουσα της Παγκρήτιας Αδελφότητας, Μητροπόλεως 100 στον 1ο όροφο με ελεύθερη είσοδο. (07/04)


Προβολή Ντοκιμαντέρ για ΑμεΑ με τίτλο "ΧΡΙΣΤΕΑ" της  Τέσσας Δουλκέρη (Καθηγήτρια ΑΠΘ στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας)θα προβληθεί στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 7 Απριλίου  2017 στις 18:45 στη  αίθουσα της Παγκρήτιας Αδελφότητας,  Μητροπόλεως 100 στον 1ο  όροφο με ελεύθερη είσοδο.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Τρεις γυναίκες, μια δευτεροετής φοιτήτρια του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε του Α.Π.Θ.  ( η Αθηνά), μια τεταρτοετής φοιτήτρια  του  ίδιου Τμήματος και δημοσιογράφος, ( η Στέλλα) και μια πτυχιούχος του  ίδιου Τμήματος και δημοσιογράφος ( η Χριστιάνα) εμπιστεύονται στην δημοσιογράφο τη ζωή τους. Αναφέρονται στο ιατρικό τους πρόβλημα, τη σχέση τους με την κοινωνία, τους φόβους και τις προσδοκίες τους, τα όνειρά τους και τις επιτυχίες της ζωής τους όπως η συγγραφή ενός βιβλίου, ο αθλητισμός ή τα χόμπι τους ( π.χ. κιθάρα).
Ένα αισιόδοξο μήνυμα από τρεις γυναίκες με αναπηρία που αναζητούν την ευτυχία (στην προσωπική ζωή) και την επιτυχία ( στην επαγγελματική ζωή), όπως όλες οι γυναίκες και την αποδοχή της διαφορετικότητας τους από όλους και όλες.

Το ντοκιμαντέρ  αυτό θα προβληθεί στη Θεσσαλονίκη στη  αίθουσα της Παγκρήτιας Αδελφότητας,  Μητροπόλεως 100 ,1ος  όροφος. 
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Διάρκεια: 30 λεπτά
Ημερομηνία και ώρα: Παρασκευή , 7 Απριλίου  2017,ώρα 18:45
Τοποθεσία: Παγκρήτια Αδελφότητα  Μητροπόλεως 100 ,1ος  όροφος
Είσοδος Ελεύθερη
Οργάνωση 
Από την Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδας  και την Εταιρεία Επιστημόνων Επικοινωνίας και Δημοσιογράφων.
Θα ακολουθήσει  συζήτηση με τον καθηγητή της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ κ. ΝίκοΙντζεσίλογλου ,την καθηγήτρια  Παιδιατρικής  του Α.Π.Θ.  κ. Αννα Φαχαντίδου –Τσιλιγκίρογλου, τον π.Κωνσταντίνο Παπανικολάου,υπ. Διδάκτορα  του Παν/μιου  Winchester και την καθηγήτρια της  Επικοινωνίας κ. Τέσσα Δουλκέρη που έχει σκηνοθετήσει και την ταινία.
               
Το ντοκιμαντέρ έχει προβληθεί στο Φεστιβάλ του Ελληνικού Ντοκιμαντέρ  στη Χαλκίδα 12 Οκτωβρίου  2016 και στον Δικηγορικό Σύλλογο  Αθήνας 8 Φεβρουαρίου 2017 .


 Τηλ. Επικοινωνίας:    6977852524
read more " ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ - Προβολή Ντοκιμαντέρ ΑμεΑ "ΧΡΙΣΤΕΑ" της Τέσσας Δουλκέρη στην αίθουσα της Παγκρήτιας Αδελφότητας, Μητροπόλεως 100 στον 1ο όροφο με ελεύθερη είσοδο. (07/04) "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Η σπουδαία Ιταλίδα μεσόφωνος Ρομίνα Μπάσο επιστρέφει για δύο εμφανίσεις, σε ένα πλούσιο πρόγραμμα με άριες από σπουδαίες όπερες και ορατόρια της περιόδου μπαρόκ και του πρώιμου κλασικισμού.Παρασκευή 31 Μαρτίου & Σάββατο 1 Απριλίου 2017,

 
Ένα διήμερο με την

Romina Basso

 Τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη της σύμπραξη με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, που είχε συγκλονίσει το φιλόμουσο κοινό της πόλης, η σπουδαία Ιταλίδα μεσόφωνος Ρομίνα Μπάσο επιστρέφει για δύο εμφανίσεις, σε ένα πλούσιο πρόγραμμα με άριες από σπουδαίες όπερες και ορατόρια της περιόδου μπαρόκ και του πρώιμου κλασικισμού.

Οι εκπληκτικές μελωδίες των κορυφαίων Χέντελ και Μότσαρτ και η μοναδική φωνή της Ρομίνα Μπάσο μας ‘διηγούνται’ τα αδιέξοδα του πανίσχυρου Ιούλιου Καίσαρα, ο οποίος έχοντας κατατροπώσει όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς εχθρούς του, καταλήγει ‘σκλάβος’ της ομορφιάς μίας ασήμαντης Αιγύπτιας πριγκίπισσας, τα συναισθήματα του πρόγονου της Κλεοπάτρας, Πτολεμαίου ΙΧ, που εκθρονίστηκε από τη μητέρα του υπέρ του νεότερου αδερφού του, τις εσωτερικές συγκρούσεις του Ηρακλή που πρέπει να αποφασίσει σε νεαρή ηλικία αν θα ακολουθήσει τον εύκολο δρόμο των απολαύσεων ή το δύσβατο μονοπάτι της αρετής και τα συγκλονιστικά μηνύματα της βιβλικής ιστορίας της Ιουδήθ, που κατά την πολιορκία της Μπετούλια από τον Ολοφέρνη έσωσε τους συμπατριώτες της με όπλο τη γοητεία και κυρίως την πίστη της.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης το επιβλητικό ‘Κοντσέρτο Γκρόσο’ του Χέντελ και τη μελαγχολική ‘Συμφωνία αρ.25’ του Μότσαρτ, που κατά τους ειδικούς αποτελεί προάγγελο της εμβληματικής 40ης συμφωνίας του.

Η Κ.Ο.Θ. ευχαριστεί θερμά για την παραχώρηση του μουσικού υλικού την Alessandria Di Vinsenzo και την Venice Baroque Orchestra.


Παρασκευή 31 Μαρτίου & Σάββατο 1 Απριλίου 2017,
ώρα 20:30
Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.

Διεύθυνση ορχήστρας: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος
Μέτζο σοπράνο: Ρομίνα Μπάσο


Πρόγραμμα:
Γκέοργκ Φρήντριχ Χέντελ (1685-1759):
-          Ρετσιτατίβο και άρια "Dall' ondoso periglio" και "Aure, deh, per pietà"  από την 4η σκηνή της Γ’ πράξης της όπερας ‘Ιούλιος Καίσαρας, HWV 17’ 
-          Ρετσιτατίβο/Άρια "Inumano fratel" και "Stille amare" από την Γ’ πράξη της όπερας ‘Πτολεμαίος, HWV 25’
-          Concerto Grosso αρ.10 σε ρε ελάσσονα, έργο 6, HWV 328 
-          Ρετσιτατίβο “Where shall I fly?" από την 3η σκηνή του ορατορίου ‘Η εκλογή του Ηρακλή, HWV 69’

Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (1756-1791):

-          Άρια “Prigionier che fa ritorno" από το Β’ μέρος του ορατορίου ‘Betulia Liberata, KV 118’ 
-          Συμφωνία αρ. 25 σε σολ ελάσσονα, KV 183 
-          Άρια "Parto inerme" από το Α’ μέρος του ορατορίου ‘Betulia Liberata, KV 118’


(τα αποσπάσματα από τις άριες του Mozart έχει επιμεληθεί ο Πάνος Ηλιόπουλος)


Τιμές εισιτηρίων:
Πλατεία 15 €
Εξώστης 10 €
Μειωμένο 5 €

Ισχύει έκπτωση 20% στους κατόχους της IANOS CLUB CARD


Η είσοδος για όλους τους φοιτητές του Α.Π.Θ. και τους φοιτητές του Τ.Μ.Ε.Τ. του ΠΑ.ΜΑΚ. είναι δωρεάν.


Δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου:
Άνεργοι, πολύτεκνοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων, Α.Μ.Ε.Α., κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού, μέλη Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, διοικητικοί υπάλληλοι και εκπαιδευτικό προσωπικό Α.Π.Θ., μέλη Χ.Α.Ν.Θ.


Προπώληση εισιτηρίων από το εκδοτήριο της Κ.Ο.Θ. Λεωφόρος Νίκης 73,
τηλ. 2310 236990  (Δευτέρα-Πέμπτη) 09:00-17:00, Παρασκευή 09:00-14:00)
και από το www.tsso.grread more " Η σπουδαία Ιταλίδα μεσόφωνος Ρομίνα Μπάσο επιστρέφει για δύο εμφανίσεις, σε ένα πλούσιο πρόγραμμα με άριες από σπουδαίες όπερες και ορατόρια της περιόδου μπαρόκ και του πρώιμου κλασικισμού.Παρασκευή 31 Μαρτίου & Σάββατο 1 Απριλίου 2017, "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

ΘΑ ΠΕΘΑΝΩ ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ της Anna Maria Nygren στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ απο 30 Μάρτιου έως 2 Απριλίου

ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ
Τσιμισκή (Πλατεία ΧΑΝΘ, τηλ. 2310237 700)ΘΑ ΠΕΘΑΝΩ ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ
της Anna Maria Nygren
σε μετάφραση Βασίλη Παπαγεωργίου

Από 30 Μαρτίου έως και 2 Απριλίου

Σκηνοθεσία: Έλενα Πέγκα
Μια παράσταση για αυτούς που θυμούνται και για αυτούς που έχουν ξεχάσει την εποχή της αθωότητας

Παγκόσμια πρώτη στην Ελλάδα
Μετά τον πετυχημένο κύκλο παραστάσεων στην Αθήνα όπου πήρε εξαιρετικές κριτικές η παράσταση έρχεται και στην Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Αυλαία (μόνο για 4 παραστάσεις  30 Μαρτίου 2017 - 2 Απριλίου 2017 )

“Κάπως έτσι είναι…  Αυτή είναι η γαμημένη επιθανάτια αγωνία… Τώρα όμως θα διασκεδάσουμε μέχρι θανάτου.  Όλοι μας.” A.M. Nygren

ΘΑ ΠΕΘΑΝΩ ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ το έργο της  Σουηδής συγγραφέως  Anna Maria Nygren από 30 Μαρτίου στο Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ,  σε σκηνοθεσία Έλενας Πέγκα, και μια ομάδα ταλαντούχων νεότατων ηθοποιών, τους Γιώργο Βουβάκη, Ορέστη Καρύδα, Κατερίνα Μισιχρόνη και Αλεξάνδρα Ταβουλάρη.

Η Έλενα Πέγκα, συγγραφέας και σκηνοθέτιδα  με σημαντική πορεία στον χώρο του πρωτοποριακού θεάτρου, μας συστήνει μία νεότατη  συγγραφέα την Anna Maria Nygren  κι ένα έργο παραβατικό  το οποίο θίγει το ζήτημα σε τι κόσμο ζούμε και σε τι κόσμο μεγαλώνουν οι σημερινοί νέοι άνθρωποι.

ΤΟ ΕΡΓΟ
Δύο κορίτσια και δύο αγόρια καταφεύγουν πίσω από ένα δημόσιο κτίριο και πειραματίζονται με τα όρια, τον κίνδυνο, τον έρωτα, την βία, την παραβατικότητα.  Απόλυτα και ακραία συναισθήματα σε νεαρά σώματα και ψυχές επιδιώκουν σχέσεις  αγάπης και  φιλίας, σχέσεις συνύπαρξης, που εύκολα καταλήγουν επικίνδυνες και βίαιες, εύθραυστες και ασταθείς.  Το έργο μιλά για το τι σημαίνει εγκατάλειψη, μη αποδοχή, άρνηση.  Τα παιδιά που δεν είναι παιδιά, που δεν ξέρουν πώς να ζήσουν, που είναι αποκομμένα από τον κόσμο των ενηλίκων, μιμούνται πράξεις και λόγια ενός κόσμου σκοτεινού και κατεστραμμένου.  Στον κόσμο τους όλα είναι αμφίσημα.  Η αγάπη έχει την δύναμη να σώσει αλλά και να καταστρέψει την ίδια στιγμή.  Αυτά που τους προκαλούν πόνο είναι και αυτά που επιθυμούν γιατί είναι γεμάτα φόβο, αγριεμένα από την απουσία χαράς.  Όπως τα παιδιά που μεγαλώνουν σε αυτόν τον κόσμο που αδιαφορεί για αυτά, έτσι και εμείς είμαστε σε έναν κόσμο που αδιαφορεί για μας και εμείς για αυτόν, είμαστε αυτά τα παιδιά που δεν ξέρουμε τι σημαίνουν οι πράξεις μας, που τις κάνουμε ενώ τις φοβόμαστε, ενώ δεν ξέρουμε τι κάνουμε.

Η ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ
Η Έλενα Πέγκα γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε θέατρο και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Wesleyan στο Κονέτικατ των ΗΠΑ και σενάριο – συγγραφή θεατρικών έργων στο University of Southern California του Λος Άντζελες. Στις ΗΠΑ έζησε 10 χρόνια, όπου ξεκίνησε την καριέρα της ανεβάζοντας έργα της σε πρωτοποριακά θέατρα της Νέας Υόρκης. Στην Ελλάδα επέστρεψε τη δεκαετία του ’90, και συνέχισε να γράφει θέατρο, πεζογραφία και σενάρια αλλά και να σκηνοθετεί.
Ξεχώρισε γρήγορα για τις νεωτεριστικές, ανατρεπτικές και προκλητικές δουλειές της. Γράφει και σκηνοθετεί έργα με σύγχρονο λόγο και προβληματισμό και έχει συνεργαστεί με το Φεστιβάλ Αθηνών, το Εθνικό Θέατρο, το ΚΘΒΕ, τούς Δελφούς, το Αμόρε, το Θέατρο Του Νέου Κόσμου, τα Δημήτρια, με το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, και πρόσφατα με το Δηπεθέ Καλαμάτας.
Έργα της έχουν μεταφραστεί (και κάποια έχουν επίσης εκδοθεί) στα Ολλανδικά, Σουηδικά, Γερμανικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Αγγλικά, και έχουν παρουσιαστεί στο Σαν Φρανσίσκο, στη Νέα Υόρκη, στη Λισαβόνα, στην Ολλανδία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην Γαλλία, στο Λονδίνο.
Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε πολλά Φεστιβάλ στο εξωτερικό. Ήταν υπότροφος στην Μπιενάλε της Βόννης το 1998, στο Theater Treffen στο Βερολίνο το 2001, και στο IMEC στην Καέν της Γαλλίας το 2014. Έχει συνεργαστεί για δύο χρονιές με το Kitchen Center for Performing Arts της Νέας Υόρκης και τη βραβευμένη χορογράφο RoseAnne Spradlin το 1996 & 1997. Επίσης, έχει συνεργαστεί με το Menagerie Theatre του Cambridge της Αγγλίας το 2005 & 2011.
Έγραψε το σενάριο για τη βραβευμένη ταινία του Λάκη Παπαστάθη Το Μόνον της ζωής του Ταξίδειον (Επίσημη συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ του Τορόντο το 2001). Έχει διδάξει γραφή θεατρικού έργου στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στο Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, στο Ίδρυμα Κακογιάννη και αλλού.

Τα θεατρικά της κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Νεφέλη και την Κάπα Εκδοτική και από τις Εκδόσεις Άγρα κυκλοφορούν τα πεζά της. Το 2012 τιμήθηκε με το βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για τα διηγήματα της με τίτλο Σφικτές Ζώνες και Άλλα Δέρματα (Εκδόσεις Άγρα).


Δείτε το spot της παράστασης: https://youtu.be/HlGgd_421BU

                                          ΘΑ ΠΕΘΑΝΩ ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ της Anna Maria Nygren

Συντελεστές

Μετάφραση: Βασίλης Παπαγεωργίου
Σκηνοθεσία: Έλενα Πέγκα
Σκηνικά/Κοστούμια: Valentino Marengo
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Μουσική Επιμέλεια: Ελενα Πέγκα
Πρωτότυπη Μουσική: Ορέστης Τάνης
Επιμέλεια Κίνησης: Ίρις Νικολάου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Λήδα Μανουσάκη
Φωτογραφίες: Τάσος Βρεττός
Παραγωγή: Ρούλα Νικολάου

Παίζουν με αλφαβητική σειρά:
Γιώργος Βουβάκης, Ορέστης Καρύδας, Κατερίνα Μισιχρόνη, Αλεξάνδρα Ταβουλάρη.


Ημέρες Παραστάσεων:  Πέμπτη, Παρασκευή , Σάββατο , Κυριακή ( από 30 Μαρτίου 2017 – 2 Απριλίου 2017)

Ώρες παραστάσεωνστις 21:00                          

Τιμές Εισιτηρίων : Γενική είσοδος 12€, Μειωμένο 10€

Τηλεφωνικές κρατήσεις: 2310-237700

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

Προπώληση: Η προπώληση θα γίνεται καθημερινά από το ταμείο του Θεάτρου Αυλαία, τηλ: 2310 237700
                                (ώρες λειτουργίας:
 10:30 π.μ. – 13:30 μ.μ. και 17:30 μ.μ. – 21:00 μ.μ., Πλατεία ΧΑΝΘ)

                                                                   Τιμή προπώλησης : 10€


                                                      
read more " ΘΑ ΠΕΘΑΝΩ ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ της Anna Maria Nygren στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ απο 30 Μάρτιου έως 2 Απριλίου "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »