Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2017

“Los Topografos” του Cruz Rosta Από την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου στο Θέατρο Τ

Σε μια χώρα και μια κοινωνία που προκαλούν συνεχώς προβλήματα στους επαγγελματίες, δύο άνδρες και δύο γυναίκες τοπογράφοι βιώνουν με χιούμορ μια περιπέτεια ανατροπών που θα αλλάξει μια για πάντα τη ζωή τους.
Το “Los Topografos” είναι μια αφηγηματική παράσταση με κομμάτια ρεαλιστικών αναπαραστάσεων που σχηματίζουν ένα παζλ όπου τελικά τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται.
Ο Ισπανός Cruz Rosta έζησε στη Θεσσαλονίκη και συνδέθηκε με τους κατοίκους της. Επιστρέφει στην πόλη 16 χρόνια μετά, με ένα έργο αφιερωμένο σε αυτούς.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Θέατρο Τ, Αλ. Φλέμινγκ 16, Θεσσαλονίκη
Πρεμιέρα: Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017
Ημέρες & ώρες παραστάσεων:
-          17 & 18/2 στις 21:30
-          19/2 στις 19:00
-          24-25/2 στις 21:30
-          26/2 στις 19:00
-          27-28/2 στις 21:30
-          Από 1/3, Δευτέρα - Τρίτη στις 21:30 και Κυριακή στις 22:00
Τιμές εισιτηρίων: 10€ (γενική είσοδος) | 7€ (μειωμένο) | 5€ (ατέλεια)
Κρατήσεις θέσεων: 2310 854 333 &  6942 948 475


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Σταύρος Ευκολίδης
Μετάφραση – Δραματολογική επεξεργασία: Σταύρος Ευκολίδης – Μαρία Τσικάρα
Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρίνα Γκούμλα
Κινησιολογική επιμέλεια: Χάρης Πεχλιβανίδης – Σοφία Παπανικάνδρου
Coaching ηθοποιών: Κωνσταντίνος Χατζησάββας
Οργάνωση παραγωγής: Δημήτρης Σπορίδης
Video: Κωστής Κουρής
Ηχοληψία: Δήμος Δρύζας
Μουσική: Unshaped Ahead, PLONK, Ανθή Κύρκου, Αθηνόδωρος Καρκαφίρης, Γιάννης Τσεμπερλίδης

Παίζουν οι: Γιώργος Δημητριάδης - Ματίνα Κουλουριώτη- Αλέξανδρος Κωχ - Μυρσίνη Χρυσοχοΐδου

Εμφανίζονται σε video 15 ακόμη ηθοποιοί.
read more " “Los Topografos” του Cruz Rosta Από την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου στο Θέατρο Τ "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ ΜΑΣΚΑΣ Εργαστηριακός κύκλος θεάτρου μάσκας 6 συναντήσεων, με τον Αλέξανδρο Μιχαήλ στο θέατρο Τ.


Καλύπτοντας τις εκφραστικές δυνατότητες του προσώπου, η μάσκα αμβλύνει τις κινήσεις του ηθοποιού και όλα επιστρέφουν στο σώμα προσφέροντάς του μια τελείως διαφορετική αίσθηση του χώρου, της σκηνικής του παρουσίας και της δραματικής του έκφρασης.                                                                           
  Giovanni Fusetti


Το Θέατρο Τα, σε συνεργασία με το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών Α4Μ, ξεκινάει από τον Μάρτιο έναν ακόμα νέο εργαστηριακό κύκλο με αντικείμενο τη θεατρική μάσκα, που θα διευθύνει ο Αλέξανδρος Μιχαήλ.

Στόχοι του Εργαστηρίου είναι:
-          Να εξερευνήσουμε τη μάσκα σαν κινούμενη δομή που προτείνει τις δικές της δυναμικές κινήσεις και φόρμες στον σκηνικό χώρο.
-          Να ανακαλύψουμε το σώμα που μπορεί να την αποκαλύψει.
-          Να καλλιεργήσουμε την κινησιολογική μας ενσυναίσθηση και τη δυναμική της συναισθητικής μας έκφρασης στον χώρο, μέσα από τον αυτοσχεδιασμό με διαφορετικές μάσκες.
-          Να αντιληφθούμε τις βασικές αρχές της κίνησης της μάσκας.

Σε αυτό το εργαστήριο οι συμμετέχοντες, μέσα από τον αυτοσχεδιασμό, θα κληθούν να «φέρουν στη ζωή» διαφορετικές μάσκες (Ουδέτερη μάσκα, μάσκες αντικείμενα, μάσκες larval) ανακαλύπτοντας με το σώμα τους  καινούριες δυναμικές και νέα εκφραστικά μέσα και αναπτύσσοντας δεξιότητες εμψύχωσης της κάθε μάσκας που προτείνει το δικό της φάσμα, σώμα, τρόπο και σύνολο δυνατοτήτων.

Η ΜΑΣΚΑ
Κομβικό εργαλείο στην εκπαίδευση του σωματικού ηθοποιού – δημιουργού, η μάσκα μεταμφιέζει, μεταμορφώνει, κρύβει και αποκαλύπτει, απελευθερώνει και αναδεικνύει. Συνδυάζοντας την ένταση της συναισθηματικής αντίληψης με τη σωματική διαθεσιμότητα, εγρήγορση και ακρίβεια, προτείνει μια εναλλακτική στην ψυχολογική προσέγγιση του θεάτρου, καθώς κινείται αντίθετα, από τα έξω προς τα μέσα.Η ουδέτερη μάσκα
Η ουδέτερη μάσκα, ο κεντρικός άξονας της παιδαγωγικής του Lecoq, δημιουργεί έναν καθαρό χώρο εμπειρίας όπως ο άδειος καμβάς. Βρίσκεται σε τέλεια αρμονία. Δεν έχει έκφραση, γιατί δεν έχει ιστορία. Η όψη της προκαλεί ηρεμία. Κινείται με τη μέγιστη δυνατή οικονομία. Προσκαλεί αυτόν που τη φοράει σε μια κατάσταση ανοιχτής διερεύνησης του μέσα και του έξω κόσμου, σε ένα καθεστώς ελεύθερης αναζήτησης και δεκτικότητας. Τον προσκαλεί να κοιτάξει, να ακούσει και να νιώσει τον κόσμο με έναν τρόπο πρωτόλειο, σαν για πρώτη φορά.
           
Η μάσκα larval
Από το καρναβάλι της Βασιλείας όπου γεννήθηκαν πριν ο Lecoq ανακαλύψει την παιδαγωγική τους αξία, οι μάσκες larval είναι μεγάλες, πρωτόλειες (εμβρυονικές) μάσκες με πολύ απλά χαρακτηριστικά που έχουν έκφραση αλλά δεν είναι ακόμα ανθρώπινα. Απαιτούν έντονη σωματικότητα και δίνουν σχήμα, όγκο και καθαρότητα στην κίνηση του ηθοποιού αφαιρώντας ταυτόχρονα οποιαδήποτε περιττή έκφραση του σώματος.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
Το εργαστήριο απευθύνεται σε: ηθοποιούς | performers | ακροβάτες | χορευτές | εκπαιδευτικούς | σκηνοθέτες | σε δημιουργούς του δικού τους έργου | επαγγελματίες και ερασιτέχνες με κάποια εμπειρία | φοιτητές και σπουδαστές.

Κάθε Πέμπτη από 2 Μαρτίου έως 6 Απριλίου 2017, 18:00 – 21:00 (18 ώρες).
Δηλώσεις συμμετοχών μέχρι την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017.
Περιορισμένος αριθμός θέσεων.

INFO
Διοργάνωση: Θέατρο Τ
Χώρος διεξαγωγής: Κέντρο Παραστατικών Τεχνών Α4Μ
Διεύθυνση: Ολυμπίου Διαμαντή 30, 4ος όροφος (Άνω Λαδάδικα), Θεσσαλονίκη
Πληροφορίες – Εγγραφές: 6976 82 31 22,
Κόστος συμμετοχής: 80€ (προκαταβολή 40€)
Έκπτωση: 70€ με την άμεση εξόφληση

Ο Αλέξανδρος Μιχαήλ
Με έδρα τη Θεσσαλονίκη ο Αλέξανδρος Μιχαήλ παίζει, διδάσκει και σκηνοθετεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σπούδασε σωματικό θέατρο και θέατρο της επινόησης με την παιδαγωγική του Lecoq στο London International School of Performing Arts (LISPA) και Σύγχρονη Performance στο Brunel University στο Λονδίνο. Σημαντικές συνεργασίες του περιλαμβάνουν: Marina Abramovic, Mark Storor, Penny Woolcock, Station House Opera, Andrew Dawson, English National Opera κ.α.

Δουλειές του έχουν ανατεθεί και χρηματοδοτηθεί από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, έχουν φιλοξενηθεί σε μουσεία, θέατρα και φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό όπου και βραβεύτηκαν. Προσκεκλημένος λέκτορας στο Greenwich University του Λονδίνου έχει διδάξει υποκριτική στην Ανώτερη Δραματική Σχολή «Ανδρέας Βουτσινάς» στη Θεσσαλονίκη και έχει οργανώσει πλήθος σεμιναρίων πάντα με επίκεντρο το σώμα σε συνεργασία με θέατρα, ΔΗΠΕΘΕ, εργαστήρια και ομάδες χορού και θεάτρου στη χώρα.
read more " ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ ΜΑΣΚΑΣ Εργαστηριακός κύκλος θεάτρου μάσκας 6 συναντήσεων, με τον Αλέξανδρο Μιχαήλ στο θέατρο Τ. "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Πιο κοντά Ελλάδα-Κίνα μέσω ΔΕΘ Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για την Κινέζικη Πρωτοχρονιά
Ελλάδα και Κίνα ήρθαν σήμερα πιο κοντά μέσω της ΔΕΘ, στέλνοντας μήνυμα συνεργασίας, στο πλαίσιο της εναρκτήριας τελετής των εορταστικών εκδηλώσεων για την Κινέζικη Πρωτοχρονιά, στη Νότια Πύλη του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Η σημερινή τελετή σηματοδοτεί την έναρξη σειράς εκδηλώσεων που θα κορυφωθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στην 82η ΔΕΘ, όπου η Κίνα θα είναι η τιμώμενη χώρα. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε έπαρση των εθνικών σημαιών Ελλάδας και Κίνας, αλλά και ανάκρουση των εθνικών ύμνων τους από τη Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης.  Άγημα του Γ’ Σώματος Στρατού απέδωσε τιμές, ενώ παράλληλα, αποκαλύφθηκε το σύμβολο της ελληνοκινεζικής συνεργασίας.
«Η Κίνα και η Ελλάδα είναι δύο μεγάλοι πολιτισμοί που έδωσαν τα φώτα τους στον κόσμο. 

Ήρθε η ώρα την ιστορική αυτή σχέση να την μετατρέψουμε σε οικονομική» σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσος Τζήκας, τονίζοντας πως ειδικά η Θεσσαλονίκη υπήρξε ιστορικό σημείο συνάντησης των δύο πολιτισμών στο πλαίσιο του αρχαίου Δρόμου του Μεταξιού και μπορεί να ξαναγίνει αυτό που ιστορικά υπήρξε. «Η Κίνα είναι στην καρδιά μας, γιατί και η Ελλάδα είναι στην καρδιά της Κίνας» ανέφερε και εξήγησε ότι η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την έναρξη ενός πλούσιου προγράμματος εκδηλώσεων που θα κορυφωθούν στην 82η ΔΕΘ, όπου η Κίνα είναι τιμώμενη χώρα.
Από την πλευρά του, ο πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κ. Zou Xiaoli, σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή της κοινής χαράς επιδεικνύουμε πνεύμα επιχειρηματικότητας και ενότητας για το νέο έτος». Τόνισε δε πως η Θεσσαλονίκη υπήρξε σημαντικός κόμβος στον αρχαίο Δρόμο του Μεταξιού και άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στην ιστορία του πολιτισμού. Χαρακτήρισε τη ΔΕΘ στολίδι της πόλης, θυμίζοντας πως το 1998 η Κίνα συμμετείχε στη διοργάνωση ως η πρώτη τιμώμενη χώρα στην ιστορία του θεσμού και τώρα επιστρέφει με τον ίδιο ρόλο στην 82η ΔΕΘ.

 Μάλιστα, ανέφερε πως η ΔΕΘ αποτελεί σημαντική πύλη των κινέζικων εμπορευμάτων στην Ευρώπη. «Έχω την πεποίθηση πως η 82η ΔΕΘ θα προσελκύσει ένα άνευ προηγουμένου πλήθος τοπικών και διεθνών επιχειρήσεων» σημείωσε.  

«Τα ωραία πράγματα στην Ελλάδα αρχίζουν από τη Θεσσαλονίκη» τόνισε με τη σειρά του ο δήμαρχος Μαραθώνα και πρόεδρος της Αμφικτιονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων, κ. Ηλίας Ψηνάκης, ενώ αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης για την ελληνοκινεζική συνεργασία. «Το 2017 είναι μια τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα μέσω της Κίνας, που θέλει να βοηθήσει και να βοηθηθεί. Πρέπει να την αρπάξουμε» σημείωσε.

read more " Πιο κοντά Ελλάδα-Κίνα μέσω ΔΕΘ Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για την Κινέζικη Πρωτοχρονιά "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »