Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017

ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ - ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΓΚΡΕΚΟ - ΜΕ ΤΟΝ ΤΑΚΗ ΧΡΥΣΙΚΑΚΟ - ΓΙΑ ΛΙΓΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

η παράσταση που καθήλωσε το κοινό στις sold out παραστάσεις του Νοεμβρίου, επανέρχεται στο θέατρο Αυλαία. Η "Αναφορά στον Γκρέκο" του Νίκου Καζαντζάκη σε θεατρική προσαρμογή, σκηνοθεσία και ερμηνεία του Τάκη Χρυσικάκου ξεκινά στο θέατρο Αυλαία την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. 


Nίκου Καζαντζάκη
«Αναφορά στον Γκρέκο»
Σκηνοθεσία Τάκη Χρυσικάκου

Με τον Τάκη Χρυσικάκο και τη Γεωργία Νταγάκη

Πρεμιέρα Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017 στις 21.00

 Φτάσε όπου δεν μπορείς.
                              Ν. Καζαντζάκης

Το Θέατρο Αυλαία στο πλαίσιο του «2017 - Έτος Νίκος Καζαντζάκης» σε συνεργασία με την εταιρία παραγωγής «Γίνονται Έργα» παρουσιάζει το κύκνειο άσμα του Νίκου Καζαντζάκη, το αυτοβιογραφικό «Αναφορά στον Γκρέκο» σε σκηνοθεσία Τάκη Χρυσικάκου για λίγες μόνο παραστάσεις, από την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου στις 21.00.


Λίγα λόγια για το έργο

Η «Αναφορά στον Γκρέκο», είναι το τελευταίο έργο τού μεγάλου Έλληνα συγγραφέα. Ένα είδος πνευματικής αυτοβιογραφίας ή, όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος ο Καζαντζάκης, μια «αναφορά»  με τη στρατιωτική έννοια του όρου, σχετικά με τους στόχους του και τις προσπάθειές του. Ξεκινά από τα παιδικά του χρόνια και σταματά στην ημέρα της «κρητικής ματιάς» και στη σύλληψη της Οδύσσειας. Δεν αφηγείται το σύνολο της ζωής του, αλλά παρουσιάζει τους σταθμούς της πνευματικής του πορείας, χωρίς να ακολουθεί την αυστηρή χρονολογική σειρά της πραγματικής του βιογραφίας.
Μια παράσταση, που μέσα από τους ήρωες των έργων του Νίκου Καζαντζάκη και τις εξομολογήσεις του (στον παππού του, όπως αποκαλεί τον Ελ Γκρέκο) συναντάμε το μεγαλείο της Ελλάδας και το ανυπόταχτο πνεύμα του ίδιου του συγγραφέα.


Στην παράσταση πρωταγωνιστούν ο Τάκης Χρυσικάκος, που ερμηνεύει τον Νίκο Καζαντζάκη και πρόσωπα του έργου του, καθώς και η Γεωργία Νταγάκη, που με την λύρα και το τραγούδι συνομιλεί με τους πρωταγωνιστές του, τον Καπετάν Μιχάλη, τον Αλέξη Ζορμπά, τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο και την ωραία Ελένη του Ομήρου!
Συμμετέχει ο εξαίρετος μουσικός Χρυσόστομος Καραντωνίου παίζοντας κλασική κιθάρα.

Η παράσταση «Αναφορά στον Γκρέκο» ξεκίνησε το ταξίδι της από την Κρήτη, τη γενέτειρα του Νίκου Καζαντζάκη με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό και συγκίνηση. Μάλιστα προσκλήθηκε από τον τομέα πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες.
Σταθμός της μεγάλης περιοδείας είναι και η πόλη της Θεσσαλονίκης όπου θα παρουσιαστεί στο Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ.

                                                            
Θεατρική προσαρμογή  – Σκηνοθεσία: Τάκης Χρυσικάκος
Συνεργάτης – Σκηνοθέτης: Εμμανουέλα Αλεξίου
Επιλογές τραγουδιών: Χαϊνης Δημήτρης Αποστολάκης – Γεωργία Νταγάκη
Φωτισμοί: Ντίνος Μεταλλίδης

Πρωταγωνιστεί:  Τάκης Χρυσικάκος
Κρητική λύρα - Τραγούδι:  Γεωργία Νταγάκη
Κλασική κιθάρα: Χρυσόστομος Καραντωνίου

Παραστάσεις
Πρεμιέρα: Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου στις 21.00
Τετάρτη έως Σάββατο στις 21.00
Κυριακή στις 20.00
Tιμή εισιτηρίου: 15 ευρώ και 12 ευρώ μειωμένο
Η προπώληση γίνεται από το ταμείο του θεάτρου ΑΥΛΑΙΑ, τηλέφωνο κρατήσεων 2310237700


Θέατρο Αυλαία
Πλατεία Χανθ (πλευρά Τσιμισκή)
Τηλέφωνο: 2310237700


ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
read more " ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ - ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΓΚΡΕΚΟ - ΜΕ ΤΟΝ ΤΑΚΗ ΧΡΥΣΙΚΑΚΟ - ΓΙΑ ΛΙΓΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Έργα Μουσόργκσκι, Μπρουχ και Σιμπέλιους απο την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης - ΚΟΘ -

Έργα Μουσόργκσκι, Μπρουχ και Σιμπέλιους
Η ‘Νύχτα στο Φαλακρό Βουνό’ του Μουσόργκσκι είναι ένα από τα πρώτα αυθεντικά συμφωνικά ποιήματα της ρωσικής μουσικής δημιουργίας. Ο συνθέτης εμπνεύστηκε από τον ομώνυμο θρύλο που αναφέρεται σε μία Σαββατιάτικη παγανιστική γιορτή μαγισσών. Η μουσική του, γεμάτη μυστήριο, καταφέρνει να περιγράψει λεπτομερώς και με ισόποσες δόσεις δυναμισμού και λυρισμού ένα τόσο απαιτητικό θέμα. Ο ίδιος δεν άκουσε ποτέ να εκτελείται το έργο του. Πέντε χρόνια μετά το θάνατό του, ο Ρίμσκι-Κόρσακοφ έγραψε την ορχηστρική εκδοχή αυτής της σύνθεσης, που έγινε ευρέως διάσημη όταν χρησιμοποιήθηκε από τον Στοκόβσκι ως ένα από τα μέρη της ‘Φαντασίας’ του Ντίσνεϋ. 
Το συγκλονιστικό ‘Κοντσέρτο για βιολί’ του Μπρουχ είναι ένα άψογο δείγμα του γερμανικού ρομαντισμού, γραμμένο με τέχνη και βαθιά γνώση των δυνατοτήτων του οργάνου. Ο σπουδαίος βιολονίστας Γιόζεφ Γιοακίμ το χαρακτήρισε ούτε λίγο ούτε πολύ ως «το πλουσιότερο και σαγηνευτικότερο κοντσέρτο για βιολί που έχει γραφεί ποτέ», τοποθετώντας το έτσι πάνω από τα αντίστοιχα των γιγάντων του παρελθόντος.
Η ‘Πέμπτη Συμφωνία’ του Σιμπέλιους είναι ένα δημοφιλέστατο έργο του 20ου αιώνα, αρκετά διαφορετικό από τα προηγούμενά του, κυρίως λόγω της προσπάθειας του να ακολουθήσει τις εξελίξεις του μοντερνισμού στη σύνθεση. Δεδομένου ότι το συνέθεσε για να κάνει πρεμιέρα στα 50α του γεννέθλια, οπότε και θα ανακηρυσσόταν η ημερομηνία εκείνη εθνική γιορτή, ο Σιμπέλιους θέλησε να γράψει το magnum opus του. Το περίφημο ‘κάλεσμα των κύκνων’ που ακούμε στο τρίτο μέρος της συμφωνίας έχει χρησιμοποιηθεί πολλάκις στην ποπ και ροκ μουσική.


Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017, ώρα 20:30
Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.

Διεύθυνση ορχήστρας: Mihkel Kütson
Βιολί: Νίκος Πίττας
Πρόγραμμα:
Μοντέστ Μουσόργκσκι (1839-1891): Νύχτα στο Φαλακρό Βουνό (εκδοχή Rimsky-Korsakov)
Μαξ Μπρουχ (1838-1920): Κοντσέρτο για βιολί αρ. 1 σε σολ ελάσσονα, έργο 26
Γιαν Σιμπέλιους (1865-1957): Συμφωνία αρ. 5 σε μι ύφεση μείζονα, έργο 82Τιμές εισιτηρίων:
Πλατεία 15 €
Εξώστης 10 €
Μειωμένο 5 €

Ισχύει έκπτωση 20% στους κατόχους της IANOS CLUB CARD

Προπώληση εισιτηρίων από το εκδοτήριο της Κ.Ο.Θ. Λεωφόρος Νίκης 73,
τηλ. 2310 236990  (Δευτέρα-Πέμπτη) 09:00-17:00, Παρασκευή 09:00-14:00)
και από το www.tsso.gr


Δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου:
Άνεργοι, πολύτεκνοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων, Α.Μ.Ε.Α., κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού, μέλη Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, διοικητικοί υπάλληλοι και εκπαιδευτικό προσωπικό Α.Π.Θ., μέλη Χ.Α.Ν.Θ.

Ακούτε κάθε Τρίτη 18:00-18:30 την εκπομπή της Κ.Ο.Θ. στην Ελληνική Ραδιοφωνία με τον Θανάση Γωγάδη, από τον 9,58 fm και το Γ’ Πρόγραμμα


 
 


ΧΟΡΗΓΟΙ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ: Mediterranean Palace Hotel, Grand Hotel Palace

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΕΡΤ, ΕΡΤ3, ΓΠρόγραμμα, 958 FM, 102 FM, TV100, FM100, Καθημερινή, Χρώμα 105.8 fm, Cityportal, Grekomania, thousandnews.gr, gr4you.gr

 
read more " Έργα Μουσόργκσκι, Μπρουχ και Σιμπέλιους απο την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης - ΚΟΘ - "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

ΘΕΑΜΑΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ) Από Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017 έως Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

ΘΕΑΜΑΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ  (ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ)

Από Πέμπτη 26  Ιανουαρίου  2017  έως Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου  2017


ΧEΙΜΕΡΙΝΟΙ

ΒΑΚΟΥΡΑ (τηλ. 2310-233-665. Dolby Digital EX):
Αιθουσα 1:  Βαϊάνα (μεταγλωττισμένη)  (Προβολές: Σάββατο και Κυριακή 16.30) / Ο καλύτερος φίλος μου (Προβολές: 18:30, Δευτέρα καμία προβολή) / La La Land (Προβολές: 21.00, Δευτέρα 18.30 )
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΤ3 ΚΕΜΕΣ  Δευτέρα 30/1 Έξαψη (Λόρενς Κάσταν) (Προβολές: 21.00)
Αιθουσα 2: Η μπαλαρίνα και ο μικρός εφευρέτης (μεταγλωττισμένη) Σάββατο 16.30, Κυριακή 11:30 - 16.30) / Η Ρόζα της Σμύρνης (Προβολές: 18.30 - 20.30) / Έτερος εγώ (Προβολές: 22.15)
ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΝ (τηλ. 2310-834-996 Βασ.Όλγας 150 Dolby Digital)  
Βαϊάνα (μεταγλωττισμένη)  (Προβολές Πέμπτη έως Δευτέρα 16.00) / Η Ρόζα της Σμύρνης (Προβολές: 18.00 ) / Jackie (Προβολές: 19.40 - 21.30) /  Πάση θυσία (Προβολές:  23.15)
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ (τηλ. 2310-261-727 Φιλ. Εταιρίας - Δημ. Μαργαρίτη Dolby  Jackie (Προβολές: 18.30 - 20.30 ) / Πάση θυσία (Προβολές: 22.30 )
 
ΦΑΡΓΚΑΝΗ ART (Αγ. Παντελεήμονος 10 , Αρχή Ιασωνίδου- Καμάρα, τηλ. 2310-208-007)
Τραγούδα (μεταγλωττισμένη) (Προβολές: Κυριακή 17.00) / Νυκτόβια πλάσματα (Προβολές: 19.00 - 21.00 - 23:00, Παρασκευή και Σάββατο καμία προβολή)

 ΘΕΑΤΡΟ
ΘΕΑΤΡΟ ΦΑΡΓΚΑΝΗ ART (Αγ. Παντελεήμονος 10 , Αρχή  Ιασωνίδου- Καμάρα, τηλ. 2310-208-007)
"ΔΕΣ ΤΟ ΘΕΤΙΚΟ+ΜΩΡΟ" Ο Λάμπρος Φισφής και η νέα του παράσταση Stand Up Comedy ΓΙΑ 3 ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ Παρασκευή 27/1 στις 9:30μ.μ. και Σάββατο 28/1 στις 7:30μ.μ. και στις 9:30μ.μ. Αν θέλετε να περάσετε ένα βράδυ γελώντας. ΑΥΤΗ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΕΣΑΣ!

ΠΑΙΔΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
ΘΕΑΤΡΟ ΦΑΡΓΚΑΝΗ ART (Αγ. Παντελεήμονος 10 , Αρχή  Ιασωνίδου- Καμάρα, τηλ. 2310-208-007)
«ΜΙΑ ΤΡΕΛΗ ΤΡΕΛΗ ΑΛΦΑΒΗΤΑ» της Ράνιας Μπουμπούρη. από το Θέατρο του Βορρά. Μια παιδική διαδραστική θεατρική παράσταση, που συνδυάζει μουσική, ζωντανό τραγούδι, χορό και θεατρική εμψύχωση. ΓΙΑ 2 ΜΟΝΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ Κυριακή 29/1 και 5/2 στις 11:30  το πρωί.


read more " ΘΕΑΜΑΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ) Από Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017 έως Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017 "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Η ΕΛΕΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας – Μικρός Βορράς
«ΕΛΕΝΗ» του Ευριπίδη


Η Δημοτική Θεατρική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ) σε συνεργασία με το Μικρό Βορρά παρουσιάζουν σε μαθητές γυμνασίων και λυκείων την Ελένη του Ευριπίδη, διατηρώντας την ίδια εκπαιδευτική γραμμή στην προσέγγιση της παρουσίασης: τέσσερις νέοι, ταλαντούχοι ηθοποιοί με ελάχιστα σκηνικά μέσα, με ζωντανή μουσική και μια ευέλικτη, σύγχρονη σκηνοθετική οπτική στήνουν μέσα στις τάξεις των σχολείων μια παράσταση που μιλάει άμεσα στους μαθητές και τους επιτρέπει να δουν με άλλη ματιά τη «σχολική» τους ύλη.


Το έργο του Ευριπίδη, ένα αιρετικό, αντιπολεμικό κείμενο, ζωντανεύει θεατρικά, με τη σκηνοθετική ματιά του δοκιμασμένου στο νεανικό-εφηβικό θέατρο, Τάσου Ράτζου, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η γλώσσα και το πνεύμα των μεγάλων τραγικών μπορούν να είναι οικεία και απόλυτα συνδεδεμένα με τις αναζητήσεις των νέων ανθρώπων.

ΑΓΓΕΛΟΣ: Αυτή δεν είναι η αιτία των βασάνων μας στην Τροία;
ΜΕΝΕΛΑΟΣ: Δεν είν’ αυτή. Μας είχαν παραπλανημένους οι θεοί. Στα χέρια είχαμε ολέθρια εικόνα από νεφέλη.

Ο Ευριπίδης, τραγικά επίκαιρος, στην πιο σκληρή στιγμή της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, αμέσως μετά την τρομερή καταστροφή της Σικελικής εκστρατείας, με τα παραπάνω λόγια, μέσω του μοτίβου του ειδώλου, αναδεικνύει τον παραλογισμό και τη ματαιότητα του πολέμου.

Σημείωμα σκηνοθέτη
Η ιστορία είναι γνωστή: μια «μεγάλη ιδέα», ο λαός τυφλώνεται και την ακολουθεί με πάθος, κατόπιν και πάλι ο λαός θα πληρώσει το πανάκριβο τίμημα – αίμα και ερείπια.
Δεν μπορούμε να ξέρουμε πως είδαν οι Αθηναίοι της εποχής του Ευριπίδη την παράσταση. Αυτό που με συγκίνησε όμως είναι η πληθώρα παρηγορητικών χωρίων, που ενσωματώνονται με τόση φυσικότητα μέσα στη δράση, και το γεμάτο ανάταση τέλος του έργου.
Η «Ελένη» σίγουρα δεν είναι τραγωδία, η δημοκρατία πεθαίνει και μαζί της θα χαθεί για πάντα και η τραγωδία. Είναι ένα έργο που στέκεται εκεί και σε προκαλεί. Να αναζητήσεις μαζί με την Ελένη μια δικαίωση.
Μέσα από αυτοσχεδιασμούς και πολύ γόνιμη δουλειά προσεγγίζουμε με σύγχρονο βλέμμα τη βαριά κληρονομιά του αρχαίου δράματος. Το σύγχρονο θέατρο δεν κοιτάζει πίσω κοιτάζει μέσα.
Τάσος Ράτζος

Συντελεστές της παράστασης
Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης
Διασκευή και σκηνοθεσία: Τάσος Ράτζος
Κίνηση: Μίκα Στεφανάκη
Μουσική: Κώστας Βόμβολος
Ενδυματολογία: Ιωάννα Παγιατάκη
Μακιγιάζ: Σιμονέττα Τσάπανου
Μάσκες: Μάρθα Φωκά
Συνεργάτης στο διαδραστικό μέρος: Φλώρα Σπύρου
Φωτογραφία: Άρης Ράμμος
Παραγωγή: Μικρός Βορράς

Παίζουν οι ηθοποιοί: Κίκα Ζαχαριάδου, Δήμητρα Σταματίου, Κωνσταντίνος Φωτίου

Μουσικός: Χρήστος Πασχαλίδης


Ø  Πρωινές παραστάσεις θα δοθούν για μαθητές γυμνασίων και λυκείων τη Δευτέρα 6 και την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017 στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου.

Διάρκεια: 90 λεπτά

Η τιμή του εισιτηρίου έχει οριστεί στα 6€ ανά μαθητή.


Ø  Η παράσταση έχει τη δυνατότητα να παρουσιαστεί και σε σχολικές αίθουσες τη Δευτέρα 6 και την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017.

Διάρκεια: 3 διδακτικές ώρες

Η τιμή του εισιτηρίου έχει οριστεί στα 5€ ανά μαθητή.


Μετά το τέλος της παράστασης ακολουθεί διαδραστικό μέρος στο οποίο θα συμμετέχουν οι μαθητές των σχολείων.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις ή προγραμματισμό επίσκεψης της παράστασης στο χώρο σας, μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 – 7 ώρες γραφείου ή στο 6934600074 κ. Τατιάνα Νικολαϊδου.read more " Η ΕΛΕΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΚΑΒΑΛΑΣ "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΕΙΡΗΝΗ του Αριστοφάνη
στο Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ

Τελευταία παράσταση


Η Εταιρεία Θεάτρου TheatrAction, κατά τη διάρκεια της χειμερινής θεατρικής σεζόν, παρουσίασε στο Θέατρο Αυλαία, το αρχαιοελληνικό αριστούργημα « Ειρήνη» του Αριστοφάνη.  Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου θα δοθεί η τελευταία παράσταση ενός έργου που εντυπωσίασε γονείς και παιδιά προσχολικής ηλικίας, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το έργο στην παιδική εκδοχή του,  με το πανανθρώπινο θέμα και μήνυμα, περιόδευσε το καλοκαίρι του 2016 σε πόλεις και χωριά της Βόρειας Ελλάδας ,καθώς επίσης και σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων με  στόχο να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά κοινωνούς αυτού του μηνύματος, μεταφέροντας με ένα αντιπολεμικό καραβάνι  την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. 
Σήμερα λοιπόν που όπως φαίνεται η ιστορία ξαναγράφεται από πολεμοχαρείς ηγέτες και πολεμοκάπηλες κυβερνήσεις, θεωρήσαμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να μιλήσουμε στα παιδιά για την Ειρήνη και τον Πόλεμο. Επιλέξαμε την θεατρική σκηνή για να εκφράσουμε την άρνησή μας στον ρατσισμό, στην απόγνωση, στον πόλεμο όπου κι αν αυτός συντελείται.


Πρόκειται για μια μουσικοθεατρική παράσταση με πέντε ηθοποιούς – μουσικούς, που απευθύνεται σε παιδιά όλων των ηλικιών. Η μουσική του έργου παρουσιάζει στοιχεία και ρυθμούς  της αρχαιοελληνικής παράδοσης, χρησιμοποιώντας όργανα όπως νταούλι, μικρά κρουστά, λύρα, βιολί,  μπουζούκι, συνδυάζοντας τα όμως με σύγχρονους ήχους σε πρωτότυπες μελωδίες. 
Η διασκευή του έργου δραματουργικά και σκηνοθετικά είναι δομημένη έτσι ώστε το κάθε παιδί να μπορεί όχι μόνο να το παρακολουθεί ευχάριστα αλλά και να προσλαμβάνει ανάλογα με την ηλικία του διαφορετικά την ουσία αυτού. Παράλληλα, η απόδοση του με ανεπτυγμένους κώδικες σωματικού θεάτρου, οι χορογραφίες και η συχνή χρήση μάσκας, κούκλας και μαριονέτας δημιουργούν μια παράσταση «γραμμένη» στην παγκόσμια γλώσσα των παιδιών.

ΒΙΝΤΕΟ: 
Ταυτότητα Παράστασης

Διασκευή Κειμένου - Σκηνοθεσία: Δέσποινα Σαρόγλου
Μουσική Σύνθεση - Ενορχήστρωση: Αγγελική Κωστάκη
Χορογραφίες: Τάσος Παπαδόπουλος
Σκηνογραφική και ενδυματολογική επιμέλεια: Δέσποινα Σαρόγλου
Σκηνογραφικές κατασκευές: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα, Ράνια Υφαντίδου
Φωτισμοί: Ανέστης Ατακτίδης
Ερμηνευτές: Σίσσυ Δαμδούμη, Βαγγέλης Καλλίτσογλου,Κωνσταντίνος Κάτσος, Αγγελική Κωστάκη,Γιάννης Τσιακμάκης και Μάρι Χεκιμιάν

Τελευταία παράσταση: Κυριακή 29 Ιανουαρίου 11:30.
Τιμή εισιτηρίων 10€ & 8€
Για τα σχολεία:
Καθημερινές κατόπιν συνεννόησης στο τηλέφωνο 6979 720605

Πληροφορίες για την ομάδα εδώ:

read more " ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΘΒΕ - ΑΝΕΜΟΡΔΑΡΜΕΝΑ ΥΨΗ - Η ΑΣΚΗΤΙΚΗ - ΓΚΙΑΚ

Oι νέες παραγωγές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος για τη χειμερινή θεατρική περίοδο 2016-17 βρίσκονται σε εντατικό ρυθμό προβών. Τρεις νέες πρεμιέρες έρχονται σύντομα, αυτόν και τον επόμενο μήνα, στις σκηνές του ΚΘΒΕ κι ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξεκινά στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο:
  •   Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη, η πολυπόθητη πόλη», Η  Θεσσαλονίκη μέσα από το βλέμμα του Γ.Θ. Βαφόπουλου, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τσιλινίκου. Έναρξη: Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017
  • Η Ασκητική» (Salvatores dei) του Νίκου Καζαντζάκη στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Κουτσουρέλη: 28/1/2017 έως  5/2/201
  •  «Ανεμοδαρμένα ύψη» της Έμιλυ Μπροντέ στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού. Έναρξη: Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017
  •  Γκιακ» του Δημοσθένη Παπαμάρκου στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών, σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη. Έναρξη: Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

·        «Ανεμοδαρμένα ύψη» της Έμιλυ Μπροντέ
Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Έναρξη: Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Τα «Ανεμοδαρμένα ύψη», το μοναδικό έργο της Έμιλυ Μπροντέ, το οποίο έγραψε όταν ήταν μόλις 29 ετών, έναν χρόνο πριν πεθάνει, αποτέλεσε σημείο αναφοράς και έμπνευσης για την Τέχνη, χαρίζοντάς μας ένα από τα πιο εμβληματικά ζευγάρια του παγκόσμιου ρεπερτορίου.

Συντελεστές:
Mετάφραση-Διασκευή-Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
Δραματολόγος παράστασης: Αντώνης Σολωμού
Βοηθός σκηνοθέτης- Επιμέλεια κίνησης: Αλεξία Μπεζίκη
Σκηνικά: Γιάννης Θαβώρης
Κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα, Ράνια Υφαντίδου
Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Β΄ Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώλικα Πουλοπούλου
Βοηθός σκηνογράφου: Ελίνα Ευταξία
Β΄ Βοηθός σκηνογράφου: Μαρία Όσσα
Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη

Ηθοποιοί: Γιώργος Γλάστρας, Αίγλη Κατσίκη, Γιώργος Κολοβός, Αγγελική Νοέα, Ορέστης Παλιαδέλης, Μαριάνθη Παντελοπούλου, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Κωστής Ραμπαβίλας, Αρετή Σεϊνταρίδου, Έφη Σταμούλη, Ορέστης Χαλκιάς.

·        «Γκιακ» του Δημοσθένη Παπαμάρκου


Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη
Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών
Έναρξη: Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

Το Μάρτιο του 2016 εντυπωσίασε το κοινό μας η πρωτότυπη περφόρμανς «Από πρώτο χέρι - Μια παράσταση για τα καπνά» σε σκηνοθεσία της Γεωργίας Μαυραγάνη, που φιλοξενήθηκε στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών και τώρα η Μαυραγάνη σκηνοθετεί για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ τη θεατρική μεταφορά της συλλογής διηγημάτων του Δημοσθένη Παπαμάρκου «Γκιακ».

Συντελεστές:
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη
Σκηνικά-Κοστούμια: Άρτεμις Φλέσσα
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Βοηθοί σκηνοθέτη: Βασίλης Καλφάκης, Σμαρώ Κώστια
Οργάνωση παραγωγής: Μarleen Verschuuren
Ηθοποιοί: Ιωάννα Δεμερτζίδου, Εμμανουήλ Κοντός, Νίκος Κουσούλης, Εμμανουέλα Μαγκώνη, Δημήτρης Μορφακίδης, Μιχάλης Σιώνας, Άννυ Τσολακίδου.


·         «Η Ασκητική» (Salvatores dei) του Νίκου Καζαντζάκη


Σκηνοθεσία: Ανδρέας Κουτσουρέλης
Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών
Έναρξη: Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017
Πρόκειται για μια θεατροποιημένη εκδοχή του γνωστού έργου του Νίκου Καζαντζάκη, ενός συμπυκνωμένου κειμένου που εκφράζει τη μεταφυσική πίστη του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα. Ο ίδιος υποστήριζε ότι η “Ασκητική” είναι μια Κραυγή και όλο το έργο του ένα σχόλιο που μεταφέρει την αγωνία του να ξεπεράσει τα σύνορα του νου, τα φαινόμενα και να λύσει το μυστήριο της ύπαρξης.
Συντελεστές:
Σκηνοθετική επιμέλεια: Ανδρέας Κουτσουρέλης
Επιμέλεια σκηνογραφίας-κοστουμιών: Μαρία Μυλωνά
Βοηθός σκηνοθέτη: Στάθης Βούτος
Οργάνωση παραγωγής: Ναταλία Λαμπροπούλου
Ηθοποιοί: Στάθης Βούτος, Ανδρέας Κουτσουρέλης, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Νίκος Νικολάου, Δημήτρης  Παλαιοχωρίτης, Κώστας Ίτσιος 
Η «Ασκητική» (Salvatores dei) θα παρουσιαστεί στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών,  μόνο  για  επτά παραστάσεις από  τις 28/1/2017 έως τις 5/2/2017. Μετά τις 5 Φεβρουαρίου 2017 η «Ασκητική», μια ευέλικτη παράσταση, θα παρουσιάζεται σε επιλεγμένους χώρους της πόλης.

·        Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη, η πολυπόθητη πόλη»
Η  Θεσσαλονίκη μέσα από το βλέμμα του Γ.Θ. Βαφόπουλου
Συμπαραγωγή ΚΘΒΕ-Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τσιλινίκος
Έναρξη: Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017


To νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου. Θέμα του είναι η Θεσσαλονίκη και το πόσο άλλαξε στη διάρκεια του τελευταίου αιώνα, δηλαδή από το 1917 μέχρι σήμερα, σε επίπεδο πληθυσμιακής σύστασης, κοινωνικής διαστρωμάτωσης και αρχιτεκτονικής. Στοιχεία για το μεταβαλλόμενο πρόσωπο της Θεσσαλονίκης αντλούνται από το πλούσιο συγγραφικό έργο του μεγάλου συγγραφέα και ποιητή της πόλης Γιώργου Βαφόπουλου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία-Δραματουργική επεξεργασία: Δημήτρης Τσιλινίκος
Σκηνικά-Επιμέλεια κοστουμιών: Κατερίνα Αϊναροζίδου
Σχεδιασμός ηχητικού περιβάλλοντος: Αλέξανδρος Δρακόπουλος 
Κινησιολογικοί αυτοσχεδιασμοί: Βασίλης Ισσόπουλος, Αναστάσης Ροϊλός
Βοηθός σκηνοθέτη: Αναστάσης Ροϊλός
Β΄ βοηθός σκηνοθέτη: Ελίνα Καλαϊτζόγλου
Οργάνωση παραγωγής: Ναταλία Λαμπροπούλου

Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Νάσια Γεωργίου, Βασίλης Ισσόπουλος, Έκτωρ Καλούδης, Ρούλα Παντελίδου, Γιάννης Πανώριος, Αναστάσης Ροϊλός

read more " ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΘΒΕ - ΑΝΕΜΟΡΔΑΡΜΕΝΑ ΥΨΗ - Η ΑΣΚΗΤΙΚΗ - ΓΚΙΑΚ "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »