Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2017

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΡΗΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ

                                                 
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΡΗΣ
ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ
ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017Είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές φωνές της νέας γενιάς και ο πλέον αγαπημένος διεθνής Έλληνας τραγουδιστής. 

Ο Γιώργος Περρής, μετά από μία εξαιρετικά επιτυχημένη περιοδεία με τον Μάριο Φραγκούλη το καλοκαίρι του 2016 με αφορμή τη συνεργασία τους στο δίσκο “Κιβωτός” καθώς και την sold out συναυλία τους στο Ηρώδειο, ανεβαίνει στη σκηνή του Βασιλικού θεάτρου για να συστηθεί ξανά, πρόσωπο με πρόσωπο με το κοινό της Θεσσαλονίκης και φέρνει στην καρδιά του χειμώνα τη δική του Ηλιοφάνεια. 
Ο Γιώργος Περρής θα μας ξεναγήσει στο δικό του μουσικό κόσμο, μια χώρα μαγική που μιλά και τραγουδά σε πολλές γλώσσες και κουβαλά στιγμές από τη δισκογραφία και τα ταξίδια του καλλιτέχνη σε όλο τον κόσμο.

“Ηλιοφάνεια” είναι και ο τίτλος ενός από τα δύο νέα τραγούδια που έγραψαν για εκείνον η Ευανθία Ρεμπούτσικα και ο Άρης Δαβαράκης και θα παιχτούν ζωντανά για πρώτη φορά σε αυτόν τον κύκλο εμφανίσεων. Το αποτέλεσμα της συνεργασίας των τριών σημαντικών καλλιτεχνών θα κυκλοφορήσει στα μέσα Ιανουαρίου, με το πρώτο single με τίτλο “Ποιος φοβάται την αγάπη”.

Ιδανικό σκηνικό γι’ αυτή την «πρεμιέρα» της νέας δουλειάς του Γιώργου Περρή,
είναι φυσικά το Βασιλικό Θέατρο.
  
Η τελευταία φορά που ο Γιώργος Περρής βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη ήταν αληθινά μαγική: Σε μια καλοκαιρινή συναυλία στο θέατρο της Γης με αφορμή την Κιβωτό και τη συνεργασία του με τον Μάριο Φραγκούλη, η βροχή έκανε ξαφνικά την εμφάνισή της. Όμως το κοινό έμεινε ακλόνητο να παρακολουθεί, να χειροκροτεί και να τραγουδά μαζί με τους δύο ερμηνευτές.
Έκτοτε οι δύο τραγουδιστές αποχαιρέτησαν μαζί το καλοκαίρι στο Ηρώδειο σε μια συναυλία με τίτλο Mediterranea, ενώ στη συνέχεια, ο Γιώργος Περρής βρέθηκε στη Ρωσία για δύο μεγάλες συναυλίες με τον θρυλικό Michel Legrand, έναν από τους μεγαλύτερους συνθέτες κινηματογραφικής μουσικής στον κόσμο και τρεις φορές βραβευμένο με Όσκαρ. 

Ο Γιώργος Περρής, ο νεώτερος Έλληνας διεθνής στον χώρο της μουσικής, έχει κάνει αίσθηση εδώ και μερικά χρόνια στο εξωτερικό με ηχογραφήσεις σε εταιρίες όπως η Decca Records και η Universal Music, παγκόσμιες περιοδείες και σημαντικές συνεργασίες με καλλιτέχνες όπως η Lara Fabian και η Tina Arena, καθώς και ένα πολύ πετυχημένο τηλεοπτικό αφιέρωμα στο αμερικάνικο κανάλι PBS αποσπώντας τεράστια τηλεθέαση. Αυτό τον καιρό, ηχογραφεί το νέο αγγλόφωνο άλμπουμ του που
θα κυκλοφορήσει διεθνώς το 2017.

Περισσότερα για τον Γιώργο Περρή www.georgeperris.com                                                    

Ώρα έναρξης : 20:30

Προπώληση εισιτηρίων  : www.ticketservices.gr, τηλεφωνικά στο 210- 7234567,  στα ταμεία του θεάτρου (Λ. Μεγάλου Αλεξάνδρου), Ιανός (Αριστοτέλους, Mediterranean Cosmos)


read more " Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΡΗΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

52α ΔΗΜΗΤΡΙΑ - ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

52α ΔΗΜΗΤΡΙΑ - ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ


Στο πλαίσιο της διοργάνωσης των 52ων Δημητρίων, που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2017, ο Δήμος Θεσσαλονίκης απευθύνει ανοικτή πρόσκληση σε φορείς, ομάδες και μεμονωμένους καλλιτέχνες, ώστε να υποβάλλουν τις προτάσεις τους με στόχο τη συμμετοχή τους στο φεστιβάλ.
Οι προτάσεις θα πρέπει να αφορούν τους τομείς μουσικής, θεάτρου, χορού, εικαστικών, performance, street art, video art, κινηματογράφου, διαλέξεων, εργαστηρίων και νέων τεχνολογιών και θα αξιολογηθούν από την καλλιτεχνική και οργανωτική επιτροπή των 52ων Δημητρίων.
Οι τρόποι αποστολής των σχετικών αιτήσεων είναι οι εξής:
·         Μέσω e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση s.kaltzidis@thessaloniki.gr
·         Ταχυδρομικά στη διεύθυνση: Διεύθυνση Πολιτισμού-Τουρισμού, Τμήμα Διοργάνωσης εκδηλώσεων και Φεστιβάλ, Κουντουριώτη 17, Τ.Κ. 54625, Λιμάνι, υπ΄ όψιν κ. Σοφοκλή Καλτζίδη, με την ένδειξη: 52α  ΔΗΜΗΤΡΙΑ.
Τηλέφωνο: 2313 318226.

Η κάθε πρόταση θα πρέπει να υποβάλλεται με ένα μόνο e-mail ή φάκελο και να περιλαμβάνει:
  • Τίτλο, Περίληψη/περιγραφή της εκδήλωσης
  • Βιογραφικά στοιχεία ομάδας/καλλιτεχνών
  • Οπτικοακουστικό υλικό (φωτογραφίες, video) - σχετικό link με ανάρτηση του υλικού
  • Τεχνικές απαιτήσεις, προτεινόμενοι χώροι
  • Συνοπτική ανάλυση προϋπολογισμού, στοιχεία τιμολόγησης και τελικού κόστους για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης
  • Στοιχεία επικοινωνίας
  • Απαραίτητο κρίνεται να περιλαμβάνεται ενημέρωση σχετικά με το εάν έχει προηγηθεί παρουσίαση της προτεινόμενης παραγωγής, αν η πρότασή κατατίθεται για πρώτη φορά στα 52α ΔΗΜΗΤΡΙΑ, ή αν βρίσκεται σε τελικό στάδιο σχεδιασμού και υλοποίησης

      Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 5 Μαρτίου 2017 ενώ οι εγκεκριμένες προτάσεις θα γίνουν γνωστές μετά την 31η Μαΐου 2017.


read more " 52α ΔΗΜΗΤΡΙΑ - ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Συνέντευξη τύπου για τη συναυλία της Κ.Ο.Θ. στο Μόναχο

Πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη τύπου
για τη συναυλία της Κ.Ο.Θ. στο Μόναχο

 
Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Γερμανικό Προξενείο Θεσσαλονίκης, η συνέντευξη τύπου για τη συναυλία-μνήμης του  Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιήσει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στη Herkulesaal του Μονάχου, στις 10/3/2017, με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης. Η συναυλία χρηματοδοτείται με πόρους του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον.Ο Γενικός Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη Dr. Walter Stechel πήρε πρώτος το λόγο και αφού καλωσόρισε τους εκπροσώπους του Τύπου, σημείωσε ότι ίσως να παραξενεύει το γεγονός ότι η συνέντευξη τύπου της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης γίνεται μέσα στο χώρο ενός Προξενείου και με την παρουσία μάλιστα του Προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας της πόλης. Ο λόγος, εξήγησε o κ. Πρόξενος, βρίσκεται στις όχι πάντα εύκολες Ελληνογερμανικές σχέσεις και αναφέρθηκε στις ευθύνες της γερμανικής πλευράς για τις θηριωδίες που είχαν ως αποτέλεσμα να σβήσει μία ιστορία 450 χρόνων ιστορίας των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη. Αναφέρθηκε και στη συγχώρηση από τις οικογένειες των θυμάτων του πολέμου που ζήτησε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Joachim Gauck, σε ομιλίες του στην Αθήνα, τους Λιγκιάδες και τα Ιωάννινα, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα το 2014, αναγνωρίζοντας την ιστορική ευθύνη της Γερμανίας.
Η κύρια ανησυχία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, δήλωσε ο κ. Stechel, είναι να αποκαταστήσει αυτό το μελανό σημείο της ιστορίας της και γι’ αυτό το λόγο το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας δημιούργησε το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον, για την προώθηση μέτρων που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη κοινής κουλτούρας και μνήμης, καθώς και τη συμφιλίωση με τα χωριά που καταστράφηκαν και τις εβραϊκές κοινότητες. Παράλληλα γίνεται προσπάθεια να συνειδητοποιήσει ο Γερμανός πολίτης το σκοτεινό αυτό παρελθόν του, μαθαίνοντας για αυτό, αφού σε πολλούς Γερμανούς δεν είναι γνωστή η δολοφονία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον επιχορηγείται με 1 εκατομμύριο ευρώ ετησίως, ενώ η Γερμανική Υπηρεσίας Ακαδημαΐκών Ανταλλαγών (DAAD) έχει ξεκινήσει και ένα ειδικό πρόγραμμα με σκοπό την εντατικότερη προώθηση ερευνών σχετικά με την ελληνογερμανική ιστορία.
Σε όλο αυτό λοιπόν το πλαίσιο εντάσσεται και η συνεργασία του Προξενείου με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης για την πραγματοποίηση μίας συναυλίας, η οποία θα εκπληρώσει αυτόν ακριβώς το σκοπό, εδραιώνοντας το παρελθόν στη συνείδηση και ανοίγοντας το δρόμο για ένα κοινό μέλλον στην Ευρώπη.Στη συνέχεια μίλησε ο Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιος Βράνος, ο οποίος θα διευθύνει και τη συναυλία στο Μόναχο. Ο κ. Βράνος ευχαρίστησε θερμά το Γενικό Προξενείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη και προσωπικά τον Γενικό Πρόξενο Dr. Walter Stechel, καθώς και την Αναπληρώτρια Γενική Πρόξενο κ. Anita Englert-Zerbin, για όλη τη βοήθειά τους προς την πραγματοποίηση αυτής της σημαντικής συναυλίας και την εμπιστοσύνη τους προς την Κ.Ο.Θ., αφού όπως τόνισε είναι η πρώτη φορά που ένας φορέας χρηματοδοτεί εξ ολοκλήρου ένα τόσο δαπανηρό Project. Ο κ. Βράνος αναφέρθηκε στις άριστες σχέσεις της Κ.Ο.Θ. με την Ιραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, υπενθυμίζοντας τις τέσσερις προηγούμενες συνεργασίες τους, που είχαν κορυφωθεί με τη συναυλία μνήμης για τα θύματα του Άουσβιτς, στις 15 Μαρτίου 2015, στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ.. Τόνισε πως αισθάνεται χρέος, και ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κ.Ο.Θ. και ως Θεσσαλονικιός, να τιμήσει την μνήμη των συμπολιτών μας που έχασαν τη ζωή τους ή υπέφεραν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και υπενθύμισε πως η μουσική ήταν και η παρηγορητική σύντροφος των μόλις 1.950 επιζώντων από τους περισσότερους από 46.000, που τραγουδούσαν στα τρένα της επιστροφής «Περίμενέ με Θεσσαλονίκη». 

Στη συνέχεια ο κ. Βράνος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της βραδιάς χαρακτηρίζοντάς το ‘ελληνοεβραϊκής κουλτούρας’ . Το πρόγραμμα ξεκινά με το περίφημο Adagietto της 5ης Συμφωνίας του Εβραϊκής καταγωγής Αυστριακού συνθέτη Gustan Mahler και συνεχίζεται με το Neharo’t Neharo’t της σύγχρονης Ισραηλινής συνθέτριας Betty Olivero, οι γονείς της οποίας ζούσαν για χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Το έργο αναφέρεται στα ποτάμια (όπως μεταφράζεται ο τίτλος) δακρύων των γυναικών που χάνουν παιδιά και συζύγους στον πόλεμο. Τα ελληνικά έργα της βραδιάς, η Ταφή του Δημήτρη Μητρόπουλου και το γ’ μέρος της 3ης Συμφωνίας του Μίκη Θεοδωράκη, πραγματεύονται το θέμα του θανάτου, αλλά και την ελπίδα της αναστάσεως, ενώ η ‘Δωδεκανησιακή Σουίτα Νο.1’ του Γιάννη Κωνσταντινίδη θα δώσει μία χαρακτηριστική πινελιά παραδοσιακών ελληνικών χορών και μελωδιών.


Ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης κ. Δαυίδ Σαλτιέλ δήλωσε πως αυτή η προσπάθεια του Γερμανικού Προξενείου με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, να μεταβούν στο Μόναχο για να κάνουν γνωστή την ιστορία του Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης  τον εξέπληξε θετικά και τον ευχαρίστησε ιδιαίτερα. Αυτό το γεγονός υπογραμμίζει τη θέληση της Γερμανικής Δημοκρατίας, όπως δήλωσε, να μην ξεχαστούν αυτά που έχει υποστεί η Εβραϊκή Κοινότητα, που πλέον είναι μεν μικρή, αλλά υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει, γιατί οι Εβραίοι που ήρθαν στη Θεσσαλονίκη στα τέλη του 15ου αιώνα αγάπησαν την πόλη, ενώ πολέμησαν για την Ελλάδα σε όλους τους πολέμους.
Ο κ. Σαλτιέλ σημείωσε με έμφαση πως στις μέρες μας, περισσότερο από ποτέ, υπάρχει η ανάγκη να μην επιτρέψουμε στη μισαλλοδοξία και το ρατσισμό να κυριαρχήσουν ξανά στον κόσμο και να οδηγήσουν στην αναβίωση παρόμοιων φαινομένων, όπως το Ολοκάυτωμα που το χαρακτήρισε ως ‘το μεγαλύτερο έγκλημα της ανθρωπότητας’, υπενθυμίζοντας με νόημα ότι αυτό το έγκλημα έγινε από μορφωμένους ανθρώπους ενός αναπτυγμένου και ισχυρού κράτους.
Στη συνέχεια ο κ. Σαλτιέλ τόνισε πως η μουσική είναι συνυφασμένη με το εβραϊκό στοιχείο. Μέσα στα στρατόπεδα οι αιχμάλωτοι επικοινωνούσαν με μουσικούς κώδικες, ενώ οι τύρρανοι έβαζαν ένα βιολονίστα να συνοδεύει όσους πήγαιναν για εκτέλεση, ώστε να ηρεμούν τα πνεύματα και η μουσική ήταν επίσης αυτή που έδινε δύναμη να αντέξουν τον πόνο όσοι έχαναν μέλη των οικογενειών τους στα κρεματόρια. Κάπου στην Ουγγαρία μία ομάδα Εβραίων κρυμμένη σε ένα ερειπωμένο σπίτι χωρίς φαγητό και ζέστη, κρατήθηκε ζωντανή γιατί σχημάτισαν μία χορωδία και περνούσαν τις ώρες τραγουδώντας. Η μουσική λοιπόν έχει αποδείξει πως δίνει δύναμη για την υπερπήδηση και των πιο ψηλών εμποδίων.
Ο κ. Σαλτιέλ ανακοίνωσε την έναρξη μίας νέας συνεργασίας της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης με την Κ.Ο.Θ. που θα μεταδώσει μηνύματα αγάπης, ειρήνης και συνύπαρξης μέσω συναυλιών μικρών σχημάτων μουσικών σε διάφορους χώρους της πόλης, που θα είναι δωρέαν για το κοινό, κάτι ο  κ. Βράνος τόνισε ότι η Κ.Ο.Θ. θα το κάνει με ανοιχτές της αγκαλιές της.
Ο κ. Σαλτιέλ ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του ενημερώνοντας ότι φέτος η Εθνική Επέτειος του Ολοκαυτώματος, η 27η Ιανουαρίου, δεν θα εορταστεί στο μνημείο του Ολοκαυτώματος, αλλά λόγω καιρού σε κλειστό χώρο στο Λιμάνι στις 29/1, παρουσία του Προέδρου της Ν.Δημοκρατίας κ. Κ. Μητσοτάκη.


Σε διάφορα ερωτήματα των εκπροσώπων του Τύπου αναλύθηκαν θέματα που έχουν να κάνουν με την ίδια την εκδήλωση, αλλά και γενικότερου ενδιαφέροντος. Από την πλευρά της Κ.Ο.Θ. τονίστηκε το γεγονός πως η ίδια η ορχήστρα στήνει την παραγωγή με ίδιες δυνάμεις, πέρα των οικονομικών φυσικά που καλύπτονται από το Γερμανικό Προξενείο και τονίστηκε πως η Κ.Ο.Θ. έχει κλείσει ολόκληρη την αίθουσα των 1.400 θέσεων με στόχο να γεμίσει την Herkulessaal και να μεταδώσει ένα ισχυρό μήνυμα.

Φυσικά έγιναν εκτενείς συζητήσεις για το Μουσείο του Ολοκαυτώματος, το οποίο μετά από πολλές περιπέτειες επιτέλους βρίσκεται στο τελικό στάδιο της υλοποίησής του, αφού η Κοινότητα σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και μετά τη διάθεση της έκτασης 15 περίπου στρεμμάτων από την ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. στον τόπο απ’ όπου ξεκίνησαν τα τρένα του θανάτου, εξασφάλισε από τη Γερμανική Βουλή χρηματοδότηση 10 εκατομμυρίων ευρώ και άλλων τόσων από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Και ο κ. Σαλτιέλ και ο κ. Stechel εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι πολύ σύντομα το Μουσείο θα είναι πραγματικότητα, ενώ ο κ. Βράνος υποσχέθηκε ότι η Κ.Ο.Θ. θα είναι ο ορχήστρα που θα παίξει στα εγκαίνια, με όλους τους παριστάμενους να συμφωνούν ομόφωνα.


read more " Συνέντευξη τύπου για τη συναυλία της Κ.Ο.Θ. στο Μόναχο "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Ολοκληρώθηκε ο 8ος Διεθνής Διαγωνισμός Πιάνου «ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΥΜΗΣ»


Ολοκληρώθηκε με την απονομή των βραβείων στους νικητές
ο 8ος Διεθνής Διαγωνισμός Πιάνου «ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΥΜΗΣ» 
 που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη12 – 20 Ιανουαρίου 2017


Με την ανακοίνωση των νικητών και την απονομή των βραβείων ολοκληρώθηκε με επιτυχία αργά το βράδυ της Παρασκευής 20 Ιανουαρίου 2017 ο 8ος Διεθνής Διαγωνισμός Πιάνου «Γιώργος Θυμής», που διοργανώνουν κάθε δεύτερη χρονιά στη Θεσσαλονίκη ο Σύλλογος Φίλων της Κρατικής Ορχήστρας και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Ο.Μ.Μ.Θ.


Τα βραβεία απονεμήθηκαν ως εξής1ο βραβείο  (5.000 ευρώ) στον Hao Yilei (China)2ο βραβείο  (3.500 ευρώ) στον Xingyu Lu (China)3ο βραβείο  (2.000 ευρώ) στον Maria Anikina (Russia)
Special «Giorgos Thymis» Diploma στον Danilo Mascetti (Italy)
Βραβείο (2.000 ευρώ) στον «Καλύτερο Έλληνα Διαγωνιζόμενο» στον κ. Μάριο Παντελιάδη, από την Αθήνα.
Εκτός από τα σημαντικά χρηματικά έπαθλα, τα βραβεία περιλαμβάνουν συναυλίες των νικητών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Στο κατάμεστο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, η μεγάλη βραδιά του τελικού ξεκίνησε στις 20:00 με τα κονσέρτα των 4 φιναλίστ που είχαν προκριθεί από την ημιτελική φάση, οι οποίοι ερμήνευσαν με τη σύμπραξη της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, υπό  τη μουσική διεύθυνση του κ.
Paul Chiang έργα Σοπέν, Μπετόβεν και Τσαικόφσκυ.
Η σειρά εμφάνισής τους μπροστά στο κοινό της Θεσαλονίκης που αγκάλιασε το Διαγωνισμό και στην τελική του φάση, ήταν εκείνη την οποία είχαν από την προκριματικό γύρο:

Danilo Mascetti (Italy)
Pyotr Ilyich Tchaikovsky (1840-1893): Concerto No.1 in B-flat major, op.23
Xingyu Lu (China)
Ludwig van Beethoven (1770-1827): Concerto No.5 in E-flat major, op. 73 (“Emperor”)
Hao Yilei (China),
Ludwig van Beethoven (1770-1827): Concerto No.5 in E-flat major, op. 73 (“Emperor”)
Maria Anikina (Russia)
Frédéric Chopin (1810-1849): Concerto No.1 in F minor, op.11
Ύστερα από τα 4 συναρπαστικά ρεσιτάλ που απήλαυσαν οι πολλοί συγκεντρωμένοι φίλοι του πιάνου, καταξιωμένοι μουσικοί, καθηγητές και φοιτητές Ωδείων, τα μέλη του Συλλόγου Φίλων της ΚΟΘ, εκλεκτοί καλεσμένοι από το εξωτερικό, εκπρόσωποι της YAMAHA και του Alink-Argerich Foundation ξεκίνησε το δύσκολο ομολογουμένως έργο της κριτικής επιτροπής (Κυπριανός Κατσαρής, Νόρα Λουκίδου, Γιώργος Κωνσταντινίδης, Uwe Matschke, Glenn Riddle, Elisso Virsaladze) να απονέμει τα βραβεία.
Οι 4 διαγωνιζόμενοι του τελικού, ο καθένας μία ιδαίτερη προσωπικότητα επέδειξαν την δεξιοτεχνία τους, την αρχιτεκτονική και τη δομή στο παίξιμό τους, φυσικά με το προσωπικό τους στυλ και την ευαισθησία τους που άγγιξε την επιτροπή και μάγεψε το κοινό.
Ο πρόεδρος της επιτροπής και διάσημος γαλλοκύπριος πιανίστας Κυπριανός Κατσαρής, δήλωσε στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων «εντυπωσιασμένος από το πολύ υψηλό επίπεδο του φετινού διαγωνισμού και ιδιαιτέρως των 4 φιναλίστ», συγκρίνοντάς το με τους πρόσφατους σπουδαίους διαγωνισμούς του εξωτερικού στους οποίου ήταν επίσης στην κριτική επιτροπή (Διαγωνισμός «Φρανς Λιστ» στην Βουδαπέστη, «Σοπέν» στο Πεκίνο, «Μπετόβεν» στη Βόννη, «Σοπέν» στη Βαρσοβία). Το επίπεδο ήταν εξίσου απίστευτα υψηλό όπως των γνωστών αυτών διαγωνισμών πιάνου.
Τα βραβεία απονεμήθηκαν ως εξής
1ο βραβείο  (5.000 ευρώ) στον Hao Yilei (China)
2ο βραβείο  (3.500 ευρώ) στον Xingyu Lu (China)
3ο βραβείο  (2.000 ευρώ) στον Maria Anikina (Russia)

Special «Giorgos Thymis» Diploma στον Danilo Mascetti (Italy)

Βραβείο (2.000 ευρώ) στον «Καλύτερο Έλληνα Διαγωνιζόμενο» στον κ. Μάριο Παντελιάδη, από την Αθήνα.
Εκτός από τα σημαντικά χρηματικά έπαθλα, τα βραβεία περιλαμβάνουν συναυλίες των νικητών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.


Ο Διαγωνισμός που φέρει το όνομα του σπουδαίου πιανίστα, μάεστρου και συνθέτη, τέως διευθυντού της Κρατικής Ορχήστρας και του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, Γιώργου Θυμή (1924-2009), ο οποίος και τον οραματίστηκε, μετράει αισιώς 16 χρόνια ζωής, 8 επιτυχημένες διοργανώσεις.
Ξεκίνησε ως Πανελλήνιος και έχει εξελιχθεί σε ένα σημαντικό διεθνή διαγωνισμό πιάνου
καθώς είναι πλέον μέλος του παγκοσμίου κύρους Alink-Argerich Foundation και της World Federation of International Music Competitions (WFIMC).

44 ταλαντούχοι πιανίστες από 19 χώρες, 7 εξαίρετα μέλη κριτικής επιτροπής, 9 συναρπαστικές ημέρες μουσικής, ευγενούς άμιλλας, έντονων συγκινήσεων,  από 88 πλήκτρα πιάνου! Μια αξέχαστη εμπειρία, ο όμορφος απολογισμός του 8ου Διεθνή Διαγωνισμού Πιάνου «Γιώργος Θυμής». Το άρτιο αποτέλεσμα απετέχθει φυσικά χάρη στην σύμπραξη της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, η οποία στήριξε από την αρχή και συνεχίζει να υποστηρίζει το Διαγωνισμό, τη συνεργασία με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και στην πολύτιμη συνεισφορά των εθελοντών και των χορηγών.

Ο Διαγωνισμός ανανεώνει το ραντεβού του με τους φίλους του πιάνου και της κλασικής μουσικής τον Ιανουάριο του 2017!

 
«Υπάρχουν ογδόντα οχτώ πλήκτρα σε ένα πιάνο.
   Και ανάμεσα σε αυτά, ένα ολόκληρο σύμπαν»
               James Rhodes, πιανίστας


Διεθνής Διαγωνισμός Πιάνου «Γιώργος Θυμής»
International Piano Competition "Giorgos Thymis"
Οργάνωση: Σύλλογος Φίλων Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης
https://www.facebook.com/GiorgosThymiscompetition/?fref=ts
www.thymiscompetition.gr
ΧΟΡΗΓΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ :
ΚΡΑΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΝΕΟ ΩΔΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
HOTEL PANORAMA
CAPSIS HOTEL
ASTORIA RESTAURANT
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ
ΥΑΜΑΗΑ


read more " Ολοκληρώθηκε ο 8ος Διεθνής Διαγωνισμός Πιάνου «ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΥΜΗΣ» "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »