Δευτέρα, 6 Νοεμβρίου 2017

Τα Κυριακάτικα Πρωινά της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης συνεχίζονται με ένα ντούο για τσέλο και πιάνο αποτελούμενο από τους Χρίστο Γρίμπα και Βαλέρια ΧαριτίδουΚυριακάτικο Πρωινό με ντούο για τσέλο και πιάνο
 


Τα φετινά Κυριακάτικα Πρωινά της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης συνεχίζονται με ένα ντούο για τσέλο και πιάνο αποτελούμενο από τους Χρίστο Γρίμπα και Βαλέρια Χαριτίδου αντίστοιχα. Οι δύο αναγνωρισμένοι μουσικοί θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με έργα Μπετόβεν, Σοπέν και Ρ. Στράους.

Η ‘Σονάτα για τσέλο αρ.2 σε σολ ελάσσονα, έργο 5’ είναι αφιερωμένη από τον Μπετόβεν στον βασιλιά της Πρωσίας Φρειδερίκο Γουλιέλμο ΙΙ, που ήταν λάτρης του συγκεκριμένου οργάνου και αρκετά ικανός ερασιτέχνης τσελίστας μάλιστα. Στην πραγματικότητα βεάβια ο Μπετόβεν το έγραψε για το δάσκαλο του βασιλιά και ξακουστό βιρτουόζο του οργάνου Jean-Pierre Duport. Πρόκειται για έργο πρωτοπόρο για την εποχή του με αξιοσημείωτη πυκνότητα υλικού.

Η σύνθεση ‘Introduction and polonaise brillante, έργο 3’ συγκαταλέγεται στα πρώτα έργα που εξέδωσε ο ‘ποιητής του πιάνου’ Φρεντερίκ Σοπέν αφιερώνοντάς το ‘στον μόνο τσελίστα που σέβομαι πραγματικά’, τον Αυστριακό Joseph Merk, ο οποίος, σύμφωνα με το συνθέτη, είχε τη σπάνια ικανότητα να ομορφαίνει και να προσθέτει ψυχή στα έργα. Στο πρώτο μέρος Στην εισαγωγή το πιάνο συνοδεύει με εκλεπτυσμένα δεξιοτεχνικά στολίσματα μία όμορφη μελωδία του τσέλου, ενώ το ζωηρό δεύτερο βασίζεται σε παραδοσιακούς χορούς.


Η λυρική ‘Σονάτα για τσέλο σε φα μείζονα, έργο 6’ είναι αφιερωμένη από τον Στράους στον οικογενειακό του φίλο Τσέχο τσελίστα Hanus Wihan. Χαρακτηρίζεται από πλούτο συναισθημάτων και πολυποικιλότητα θεμάτων, τα οποία συνδιαλέγονται μεταξύ τους, κατά την προσφιλή συνήθεια του συνθέτη, ενώ έχει έντονες επιρροές από τον Μέντελσον.


Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017, ώρα 12:00
Αίθουσα Συναυλιών Κ.Ο.Θ., Λ. Νίκης 73

Ντούο για τσέλο και πιάνο
Χρίστος Γρίμπας (βιολοντσέλο), Βαλέρια Χαριτίδου (πιάνο)

Πρόγραμμα:
Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827): Σονάτα για τσέλο αρ.2 σε σολ ελάσσονα, έργο 5
Φρεντερίκ Σοπέν (1810-1849): Introduction and  polonaise brillante, έργο 3
Ρίχαρντ Στράους (1864-1949): Σονάτα για τσέλο σε φα μείζονα, έργο 6

Τιμές εισιτηρίων: 10€
Μειωμένο: 5 €
(ισχύει για μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων)

Προπώληση εισιτηρίων από το εκδοτήριο της Κ.Ο.Θ., Λ. Νίκης 73,
τηλ. 2310 236990   (Δευτέρα-Πέμπτη 9:00-17:00, Παρασκευή 9:00-14:00)
και από το www.tsso.gr
 
 ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΕΡΤ, ΕΡΤ3, Γ’ Πρόγραμμα, 958 FM, 102 FM, TV100, FM100, Καθημερινή, Χρώμα 105,8 fm, Cityportal, thousandnews.gr, gr4you.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :