Σάββατο, 17 Ιουνίου 2017

Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2017 και διοργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Από σημείο σε σημείο.
Καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας 2017
Τηλέφωνο προεγγραφής 231331 8572
Η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης παίρνει και φέτος μέρος σ’αυτή τη μεγάλη γιορτή για μικρούς και μεγάλους, που λέγεταιΚαλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2017 και διοργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Φέτος έχει θέμα“Περιπέτειες από σημείο σε σημείο”, συμμετέχουν περισσότερες από 150 Δημόσιες και Δημοτικές βιβλιοθήκες σε όλη τη χώρα που ενώνουν τις δυνάμεις τους για να προσφέρουν πάνω από 3.000 δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά που στόχο έχουν την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας, την εξοικείωση του μικρή μαθητή με το βιβλίο και την ανάγνωση και η σταδιακή εδραίωση μιας φιλικής σχέσης του με το λογοτεχνικό βιβλίο.
Αυτή η σχέση θα το βοηθήσει να αναπτύξει την κριτική και δημιουργική του σκέψη, να δραστηριοποιήσει τη φαντασία του και την εφευρετικότητα του, να εμπλουτίσει την αισθητική του καλλιέργεια, να δοκιμάσει τα συναισθήματά του αναπτύσσοντας έτσι τη συναισθηματική του νοημοσύνη, να καλλιεργήσει τη γλωσσική του έκφραση με έμμεσο και βιωματικό τρόπο και τέλος να βοηθήσει στην ολόπλευρη συγκρότηση της προσωπικότητάς του. Το μικρό παιδί είναι ο μελλοντικός ενήλικας, ο άνθρωπος που θα διαμορφώσει τη νέα πραγματικότητα, τη νέα κοινωνία. Ένα παιδί που θα μάθει να έχει μια προσωπική σχέση με το βιβλίο δε θα σταματήσει ποτέ να διαβάζει. Εάν επιθυμείτε να δείτε το πρόγραμμα όλων των Βιβλιοθηκών της Ελλάδος επισκεφτείτε  την Ιστοσελίδα διοργάνωσης: network.nlg.gr
Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2017, 11:00 το πρωί
Γιορτή έναρξης Καλοκαιρινής Εκστρατείας. Ένα κυνήγι του θησαυρού από λέξη σε λέξη και από σημείο σε σημείο. Με το προσωπικό της Βιβλιοθήκης.
Για όλα τα παιδιά της Βιβλιοθήκης.

Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2017, 11:00 το πρωί
Τα αστέρια, σημεία στον ουρανό.  Κατα­σκευά­ζουμε ένα μίνι πλανητάριο μέσα στη βιβλιο­θήκη για να μπορούμε να παρατηρούμε τα αστέρια και τους αστερισμούς. Με τη μαθη­ματικό Κωνσταντίνα Πολύζου.
Για παιδιά 6-12 ετών. Με προεγγραφή.

Τρίτη, 20 Ιουνίου 2017, 11:00 το πρωί
Το σημείο βρασμού. Ένα εργαστήριο για το θυμό. Με την ψυχολόγο Τσηρίδου Ελένη.
Για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Με προεγγραφή.

Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2017, 11:00 το πρωί
Στο ατελιέ του Πόλλοκ. Μαθαίνοντας τη δική του τεχνική. Με την εικαστικό Σύραλη Μαρία –Ευθυμία.
Για παιδιά 6-12 ετών. Με προεγγραφή.

Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017, 11:00 το πρωί
Τα σημεία πάνω στο χάρτη. Φτιάχνουμε το υπόμνημα του αγαπημένου μας φανταστικού ή πραγμα­τικού χάρτη. Με τη διατροφολόγο Δέσποινα Παντελή.
Για παιδιά 6-12 ετών. Με προεγγραφή.

Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017, 11:00 το πρωί
Από γράμμα σε γράμμα βρες τις λέξεις. Τα γράμματα από τα ονόματα ηρώων και γνωστών φράσεων από βιβλία παίζουν κυνηγητό σε μια κόλλα χαρτί. Πιάσε τα και δέσε τα για να βρεις το νόημά τους. Με τον θεατρολόγο Ζαφείρη Νικήτα.
Για παιδιά 6-12 ετών. Με προεγγραφή.

Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2017, 11:00 το πρωί
Σημεία συνάντησης – Λογοτεχνικές συνα­ντήσεις από ταξίδι σε ταξίδι. Τα ταξίδια στα βιβλία γίνονται τα σημεία συνάντησής μας. Με την παιδαγωγό Χριστίνα Δερμετζή.
Για παιδιά 9-12 ετών. Με προεγγραφή.

Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2017, 11:00 το πρωί
Οι λέξεις ως σημεία συναισθημάτων και χρωμάτων. Μαθαίνουμε τα συναισθήματα και τα χρώ­ματα στα αγγλικά και τα παιδιά κάνουν αντι­στοί­χηση των σημείων των χρωμάτων στα σημεία των συναισθημάτων που θεωρούν ότι ταιριάζουν. Με την καθηγήτρια Αγγλικής Φιλο­λογίας Σόνια Λαζαρίδου.
Για παιδιά 6-10 ετών. Με προεγγραφή.

Δευτέρα, 3 Ιουλίου 2017, 6:30 το απόγευμα
Σημεία και τέρατα. Συναντήσεις με όλα τα τέρατα των παραμυθιών και των μύθων. Με την παιδαγωγό Χάιδω Σεραφειμίδου.
Για όλα τα παιδιά. Με προεγγραφή.

Τρίτη, 4 Ιουλίου 2017, 11:00 το πρωί.
Σημεία συνάντησης.  Λογοτεχνικές συναντήσεις από ζώο σε ζώο. Με την παιδαγωγό Αρχοντία Συριώδη.
Για παιδιά 6-9 ετών. Με προεγγραφή.

Πέμπτη, 6 Ιουλίου 2017, 11:00 το πρωί.
Βιβλιοπερίπατος με το πορτοκαλί Σαλιγκαράκι. Στο πορτοκαλί σαλιγκαράκι δεν αρέσει ο εαυτός του γιατί είναι διαφορετικός... Οδηγούμενο από την ανάγκη του να αλλάξει, κι από σημείο σε σημείο, κι από ζώο σε ζώο, δανείζεται πράγματα από άλλα ζώα του δάσους. Ελάτε σε έναν περίπατο μέσα στην Κεντρική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης για να συλλέ­ξουμε όλοι μαζί τα αντικείμενα που δανείζεται το σαλιγκαράκι και να τα επιστρέψουμε πίσω γιατί... είναι σπουδαίο να είναι κανείς ο εαυτός του, δηλαδή τοοοοοοσο μοναδικός! Με τη βιβλιοθη­κονόμο-παιδαγωγό Χαρά Σαμοθρακίτου.
Για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Με προεγγραφή.

Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2017, 6:30 το απόγευμα.
Ζωντανές Φωτογραφίες. Από ποιο σημείο τράβηξες αυτή τη φωτογραφία; Η έννοια της οπτικής γωνίας στη φωτογραφία και στις ιστορίες. Με την θεατρολόγο Έλενα Αμανατίδου.
Για παιδιά 9-12 ετών και για εφήβους. Με προεγγραφή.

Τρίτη, 11 Ιουλίου 2017, 11:00 το πρωί.
Σημεία στίξης. Τα σημεία στίξης παίζουν μαζί μας. Αφήνουν το κείμενο μόνο με τις λέξεις ή μπερ­δεύουν τις θέσεις τους. Μπορείς να κατα­λάβεις την ιστορία; Με την παιδαγωγό Χάιδω Σεραφειμίδου.
Για παιδιά 9-12 ετών. Με προεγγραφή.

Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017, 11:00 το πρωί.
Παραμύθια με τα μάτια των άλλων. Οι έξι τελείες στο σύστημα Braille.
Στο εργαστήριο τα "Παραμύθια με τα μάτια των άλλων", θα έρθετε σε επαφή με τον κώδικα Braille. Με αφορμή το βιβλίο "The black book of colours" και δραστηριότητες δημιουργικής γραφής θα δημιουργήσουμε το δικό μας παραμύθι με τον κώδικα Braille, ώστε να μπορούν να το διαβάσουν και παιδιά με προβλή­ματα όρασης. Ένα δημι­ουργι­κό εργα­στήριο για την καλλιέργεια της ενσυ­ναί­σθη­σης σας περιμένει στη Κεντρική Βιβλιο­θήκη Θεσσα­λονίκης... Με τη βιβλιοθηκονόμο- παιδα­γωγό Χαρά Σαμοθρακίτου.
Για παιδιά 9-12 ετών. Με προεγγραφή.

Δευτέρα, 21 Αυγούστου 2017, 6:30 το απόγευμα.
Σημεία των καιρών. Περιγράφουμε την εποχή που ζούμε. Πώς είναι το σχολείο, οι σχέσεις μας, οι φιλίες μας, η οικογένειά μας, η πόλη μας. Με την παιδαγωγό Αλίκη Λασπίδου.
Για παιδιά 9-12 ετών. Με προεγγραφή.

Τρίτη, 22 Αυγούστου 2017, 11:00 το πρωί.
Twister - ένα παιχνίδι με σημεία. Μια πρόκληση ισορροπίας και ευλυγισίας με χέρια και πόδια από σημείο σε σημείο. Με την παιδαγωγό Χάιδω Σεραφειμίδου.
Για όλα τα παιδιά. Με προεγγραφή.

Τετάρτη, 23 Αυγούστου 2017, 11:00 το πρωί.
Στο εργαστήριο του Σερά. Γνωρίζουμε στα παιδιά την τεχνική του Σερά και μαζί δημιουργούμε τα δικά μας έργα τέχνης, κουκίδα κουκίδα. Με την εικαστικό Σύραλη Μαρία –Ευθυμία.
Για παιδιά 9-12 ετών. Με προεγγραφή.

Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2017, 11:00 το πρωί.
Ένα σημείο στόχος: Library Golf. Είχατε σκεφτεί ποτέ πως είναι δυνατό να παίξετε Golf σε μία βιβλιοθήκη; Κι όμως... συμβαίνει! Ένα ομαδικό παιχνίδι Golf σας περιμένει μέσα από μία ειδικά διαμορφωμένη βιβλιο-πίστα στην Κεντρική Βιβλιο­θήκη Θεσσαλονίκης. Με τη βιβλιοθη­κονόμο-παιδαγωγό Χαρά Σαμοθρα­κίτου
Για όλα τα παιδιά της Βιβλιοθήκης. Με προεγγραφή.

Τρίτη, 29 Αυγούστου 2017, 11:00 το πρωί.
Οι αναμνήσεις μας – σημεία της ιστορίας μας. Με την παιδαγωγό Μαλαματή Γρόλλιου
Για παιδιά 9-12 ετών. Με προεγγραφή.

Δευτέρα, 4 Σεπτεμβρίου 2017, 6:30 το απόγευμα.
Σημείο ισορροπίας. Φτιάχνουμε κατασκευές που καταφέρνουν να ισορροπούν. Με το μουσικό Σωτήρη Μαμόγλου.
Για παιδιά 6-12 ετών. Με προεγγραφή.

Πέμπτη, 7 Σεπτεμβρίου 2017, 11:00 το πρωί.
Από σημείο σε σημείο: Ενώνουμε σημεία στο χώρο και φτιάχνουμε τρισδιάστατες κατασκευές.
Με την θεατρολόγο Μάγια Καραπάτσιου
Για παιδιά 9-12 ετών. Με προεγγραφή.

Παρασκευή, 8 Σεπτεμβρίου 2017, 11:00 το πρωί. Τελετή λήξης.
Για όλα τα παιδιά της Βιβλιοθήκης.


Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή (τηλεφωνική ή με την παρουσία σας). Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας, ενώ θα υπάρξει λίστα αναμονής σε περίπτωση υπεράριθμων εγγραφών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :