Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2017

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΥΙΤΖΙ ΠΙΡΑΝΤΕΛO - θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 και την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017, στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. του ΑΠΘ.                                                                                               


Με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη γέννηση του Ιταλού συγγραφέα (1867-2017) Luigi Pirandello, το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, Κατεύθυνση «Μετάφραση Επικοινωνία και Εκδοτικός χώρος» διοργανώνουν Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο, με θέμα: «Λουίτζι Πιραντέλο. Τα βιβλία του και τα βιβλία των άλλων – Ανάγνωση, Γραφή, Διακείμενο». Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 και την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017, στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. του ΑΠΘ.

Η έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου και ώρα 10.00 π.μ. και θα πλαισιωθεί με μουσική εισαγωγή με το τραγούδι Mal di luna (μουσική Nicola Piovani) που παρουσιάζει η Rosaria Gulisano. Ερμηνεία: Χρύσα Δημητριάδου (τραγούδι), Λέανδρος Μεγακλής (βιολί), Βασίλης Καραχάλιος (κιθάρα).

Το Συνέδριο διοργανώνεται σε συνεργασία με το Κέντρο Πιραντελικών Σπουδών/ Europäisches Pirandello Zentrum του Μονάχου και το Πανεπιστήμιο «Tor Vergata» της Ρώμης.

Σκοπός του Συνεδρίου είναι, σύμφωνα με τους διοργανωτές, να παρουσιάσει στην ελληνική και διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα το έργο ενός από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς του 20ού αιώνα, του Λουίτζι Πιραντέλο και να προβάλει την επιστημονική έρευνα που εκτείνεται σε ανεξερεύνητες, μέχρι σήμερα, πτυχές του πεζογραφικού, ποιητικού και θεατρικού έργου του.

Στις εργασίες του Συνεδρίου θα συμμετάσχουν με εισηγήσεις 30 μελετητές και Καθηγητές ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων που θα παρουσιάσουν τους προβληματισμούς και την έρευνά τους σχετικά με το θέμα του Συνεδρίου.


Παράλληλες Δράσεις

Στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου θα παρουσιαστούν, παράλληλα, οι ακόλουθες εκθέσεις:

1.         I PIRANDELLO έκθεση φωτογραφικών τεκμηρίων για τη ζωή και το έργο του Πιραντέλο (επιμέλεια Sarah Zappulla Muscarà και Εnzo Zappulla/ Ινστιτούτο Ιστορίας του Σικελικού Θεάματος - Κατάνια)
2.         AΚΡΑΓΑΣ φωτογραφίες από τη γενέτειρα πόλη του ιταλού συγγραφέα (επιμέλεια Ζώζη Ζωγραφίδου και Pedro Luis Ladrón de Guevara/ Πανεπιστήμιο της Μούρθια)
3.         Ο ΠΙΡΑΝΤΕΛΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ επιμέλεια Ζώζη Ζωγραφίδου σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του ΑΠΘ, τη Βιβλιοθήκη του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, του Τμήματος Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα καθώς και ελληνικούς εκδοτικούς οίκους
4.         ‘MAL DI LUNA’ - ‘GIARA’ Οι φοιτητές που παρακολούθησαν τα μαθήματα Μετάφρασης ιταλικής λογοτεχνίας του χειμερινού εξαμήνου 2016-2017 του Προπτυχιακού Κύκλου Σπουδών και του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της κατεύθυνσης ‘Μετάφραση Eπικοινωνία και Eκδοτικός χώρος’ εκθέτουν τη συλλογική δουλειά τους για τα διηγήματα του Λουίτζι Πιραντέλο ‘Mal di luna’ και ‘Giara’.

Το Συνέδριο απευθύνεται σε μελετητές, Καθηγητές και φοιτητές, καθώς και σ’ ένα ευρύτερο κοινό που ενδιαφέρεται για την ιταλική λογοτεχνία και συγκεκριμένα για το έργο του ιταλού δραματουργού.

Η γλώσσα του Συνεδρίου είναι η ιταλική. Οι εργασίες του Συνεδρίου είναι ανοιχτές για το κοινό και υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης βεβαίωσης παρακολούθησης.

Επιστημονική Υπεύθυνη του Συνεδρίου είναι η Καθηγήτρια του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, Ζώζη Ζωγραφίδου.

Προεγγραφές και περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα: pirandello2017.itl.auth.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια :