Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2016

Frida Μια παράσταση βασισμένη στη ζωή της Φρίντα Κάλο ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ 4-5, 11-12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Frida
Μια παράσταση βασισμένη στη ζωή της Φρίντα Κάλο
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ 4-5, 11-12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Σημείωμα
H Φρίντα Κάλο.
Οι πίνακες, τα γράμματα, το ημερολόγιό της. 
Οι άλλοι.
Μια γειτόνισσα, μια μητέρα, μια αδελφή, ένας αγαπημένος, ένας τελωνειακός, μια φίλη, ένας μαθητής, μια νοσοκόμα.
Το Μεξικό.
Ένας ιδιαίτερος πολιτισμός. Ένας άλλος κόσμος. 
 Μια παράσταση με αφορμή την διάσημη ζωγράφο.  Μέσα από το δικό μας βλέμμα, η ζωή και το έργο της.   Ένα άτομο επί σκηνής.  Η Φρίντα. Αντιμέτωπη με το σώμα, την κοινωνία, την εποχή. Μετέτρεψε τον Θάνατο από απειλή σε κίνητρο. Προσπέρασε τα εμπόδια που της έβαζαν, φύση και κοινωνία, και ο δρόμος που διάλεξε πήγαινε μόνο μπροστά.  
Viva! Viva! Viva!     
Ήταν μία πρόκληση για μας να μπορέσουμε να αποδώσουμε ολόκληρη τη ζωή μιας τόσο ενδιαφέρουσας και αεικίνητης γυναίκας.  Πόσο μάλλον να  καταφέρουμε να προσεγγίσουμε την αίσθηση και τις ιδιαιτερότητες του χρόνου και του τόπου μέσα στον οποίο διαμορφώθηκε και κινήθηκε: το Μεξικό του πρώτου μισού του 20ου αιώνα.   
 Η έρευνά μας στηρίχθηκε στην μελέτη της εποχής, των έργων και του ημερολογίου της, σε βιογραφίες, γράμματα, φωτογραφίες και βίντεο. Η παράσταση και το κείμενο διαμορφώθηκαν με κύριο άξονα τη Φρίντα ως άνθρωπο. Με τη φωνή της ίδιας αλλά και των υπόλοιπων - 8 - προσώπων δημιουργείται ένας ολόκληρος κόσμος, σκιαγραφείται μια εποχή και χτίζεται ολόκληρο το πλαίσιο μέσα στο οποίο υπάρχει η Φρίντα. Μέσα ή έξω. Ένα συνεχές παιχνίδι με το προσωπικό και δημόσιο. Ένας διάλογος του ατόμου με τον εαυτό του, με την κοινωνία που ζει, με τον κόσμο και με την ίδια τη Ζωή.

Πηγές-αποσπάσματα: Linde Salber, "Frida Kahlo" / Andrea Kettenmann, "Frida Kahlo" / Carlos Fuentes, Sarah M. Lowe, Phyllis Freeman, "The diary of Frida Kahlo" 
Ακούγονται: Chavela Vargas, "Paloma Negra", "la Llorona" Antonio Aguilar, "Juan Charrasquedo", "No volvere" Pedro Infante, "Deja que salga la luna"

Ταυτότητα της παράστασης
Επί σκηνής:  Έλλη Xρονιάρη
Σκηνοθεσία: Έλενα Βισέρη, Πέτρος Παπαζήσης
Δραματoυργία: Έλενα Βισέρη, Κωνσταντίνα Δούκα-Γκόση
Σκηνογραφία: Δήμητρα Παράσχου
Ενδυματολογία: Δέσποινα Γκουγκουλιάνα
Επιμέλεια Φωτισμών: Κωνσταντίνα Δούκα-Γκόση ,Πέτρος Παπαζήσης
Σχεδιασμός Αφίσας: Έλενα Βισέρη
Γραφιστική Επιμέλεια: Δήμητρα Παράσχου
Φωτογραφίες: Buba Gabedava, Δήμητρα Παράσχου

Ημερομηνίες
Τετάρτες και Πέμπτες 4-5, 11-12  Ιανουαρίου στις 22:00,
στο Θέατρο Τ (Αλεξάνδρου Φλέμινγκ 16 , Θεσσαλονίκη)

Εισιτήρια
10 ευρώ κανονικό, 7 ευρώ μειωμένο-φοιτηικό, 5 ευρώ ανέργων.

Επικοινωνία-κρατήσεις: +30 6943526872
read more " Frida Μια παράσταση βασισμένη στη ζωή της Φρίντα Κάλο ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ 4-5, 11-12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΣΟΔΟ στην ταινία του Μελ Γκίμπσον "Hacksaw Ridge"/"Αντιρρησίας Συνείδησης" 29 Δεκεμβρίου στο Καραπάντσειο Πολιτιστικό Κέντρο, Θεατρική Σκηνή "Σοφία Βέμπο"

Συνεχίζεται στις 8 το βράδυ της Τετάρτης 28 και Πέμπτης 29 Δεκεμβρίου στο Καραπάντσειο Πολιτιστικό Κέντρο, Θεατρική Σκηνή "Σοφία Βέμπο", η προβολή της εξαιρετικής αντιπολεμικής ταινίας του Μελ Γκίμπσον "Hacksaw Ridge"/"Αντιρρησίας Συνείδησης" η οποία έχει ήδη προταθεί για Χρυσή Σφαίρα στις κατηγορίες καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και πρώτου ανδρικού ρόλου. Η ταινία αφηγείται την πραγματική ιστορία του Ντέσμοντ Ντος του πρώτου αντιρρησία συνείδησης ο οποίος αν και αρνήθηκε λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων να πάρει όπλο αλλά συμμετείχε ως εθελοντής στις επιχειρήσεις του Αμερικανικού Στρατού στο μέτωπο του Ειρηνικού κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και τιμήθηκε με το μετάλλιο τιμής. Η είσοδος, όπως σε όλες τις προβολές είναι δωρεάν.Το «Hacksaw Ridge» είναι η επιστροφή του Μελ Γκίμπσον στη σκηνοθεσία, δέκα χρόνια μετά το διχαστικό «Apocalypto». Έχει την ούγια του «κλασικού Χόλιγουντ», έχει δράμα, έχει πόλεμο, έχει συγκίνηση και διαρκή ένταση και στηρίζεται πάνω σε μια αληθινή ιστορία η οποία μπορεί να χτυπά ως υπερβολικά «πατριωτική» για τα ευρωπαϊκά, κινηματογραφικά γούστα, αλλά στην τελική χαρακτηρίζεται από εκείνη τη «greater than life» ουσία που αγαπάνε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Και το πιο σημαντικό; Γνωρίζει πολύ καλά πώς να κρατήσει τον θεατή του στην άκρη του καθίσματος για πάνω από δύο ώρες και να προσφέρει γνήσια κινηματογραφική ψυχαγωγία.
read more " ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΣΟΔΟ στην ταινία του Μελ Γκίμπσον "Hacksaw Ridge"/"Αντιρρησίας Συνείδησης" 29 Δεκεμβρίου στο Καραπάντσειο Πολιτιστικό Κέντρο, Θεατρική Σκηνή "Σοφία Βέμπο" "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Μία μέρα και Ενάμισης χρόνος Με τους Eilon Morris & Ζωή Κατσιλέρου Για 3 μόνο παραστάσεις Στο BlackBox

Μία μέρα και Ενάμισης χρόνος
Με τους Eilon Morris & Ζωή Κατσιλέρου

Για 3 μόνο παραστάσεις
4, 5 Ιανουαρίου 2017 στις 21:00
και 6 Ιανουαριου  στις 18.00

Στο BlackBox

Βασ. Όλγας 65 & Φλέμινγκ 2  | τηλέφωνο: 2310829254
 Διάρκεια παράστασης: 50’|
Εισιτήρια: Γενική είσοδος: 10,00€, φοιτητικό, ανέργων 8,00€, ατέλειες 5,00€


YouTube trailer


Η παράσταση «Μία μέρα και Ενάμισης χρόνος» είναι εμπνευσμένη από την ιστορία Εκείνος κι Εκείνη του Ταϊβανού εικονογράφου και συγγραφέα Jimmy Liao. Η πρωτότυπη δουλειά του Eilon Morris και της Ζωής Κατσιλέρου που έκανε πρεμιέρα στην Σκωτία τον Σεπτέμβρη του 2016, έρχεται στο BlackBox για τρεις μόνο παραστάσεις στις 4, 5 & 6 Ιανουαρίου 2017. Μία παράσταση αφιερωμένη στη ρουτίνα, την απομόνωση, τη μοναξιά και τη λαχτάρα για συντροφικότητα. Συνδυάζει μινιμαλιστικές χορογραφίες, μουσική/ηχοτοπία, περιγραφικό και ποιητικό λόγο στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.


Δύο διπλανά διαμερίσματα σε μία πόλη, ένας άντρας και μία γυναίκα βουτηγμένοι στη ρουτίνα τους, βιώνουν τη μοναξιά και την μοναχικότητα. Παράλληλες ζωές, άπειρες πιθανότητες, μια τυχαία συνάντηση. Οι δύο ερμηνευτές έρχονται αντιμέτωποι με τις ήχους και τις αναμνήσεις της συνάντησης αυτής μέσα στην αυστηρά οργανωμένη ρουτίνα τους. Οδηγός στη μνήμη τους ένας χάρτης στο πάτωμα˙ ένα μονοπάτι που ακολουθούν ώστε να επιστρέψουν στην έκσταση της μιας στιγμής.

Η ποιητική σύνθεση της κίνησης, του ήχου, της σκηνογραφίας και του λόγου θολώνει τα σύνορα μεταξύ του πραγματικού και του φανταστικού δημιουργεί μία άστατη επανάληψη γεγονότων που θυμίζει καθημερινότητα.

The set and atmospheres conveyed the meanings and emotions I needed. They were in perfect harmony with the movement, the sound and the text … completing the story and the imagery!
-Tilda OGrady, September 2016

Θερμά ευχαριστώ στον Θοδωρή Τσομπανίδη για όλη την βοήθεια, υπομονή και καταλυτική συμβολή του.


Συντελεστές
Χορογραφίες-Μουσική Σύνθεση-Κείμενο: Eilon Morris & Ζωή Κατσιλέρου

PerformersEilon Morris & Ζωή Κατσιλέρου


Παραστάσεις
4, 5 & 6 Ιανουαρίου 2017
Ημέρες και ώρα παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή στις 18:00
Εισιτήρια: Γενική είσοδος: 10,00€, φοιτητικό, ανέργων 8,00€, ατέλειες 5,00€
Διάρκεια παράστασης: 50’
Προπώληση Εισιτηρίων: www.viva.gr, Public, Reload, Media Markt Seven Spots, 11876, και στο ταμείο του Blackbox
Ώρες ταμείου: Δευτέρα – Κυριακή 10:30-13:30, 17:30-21:00


Είπαν για την παράσταση

Γοητεύτηκα απόλυτα από το «Μια μέρα και ενάμισης χρόνος», όχι μόνο λόγω της απίστευτης απόδοσης των δύο ηθοποιών αλλά επίσης και λόγω της ποίησης της ιστορίας.
                                                                                              -Claire De Belloy


Το «Μια μέρα και ενάμισης χρόνος» είναι μια όμορφη ιστορία μιας συνάντησης, του συνηθισμένου, της ζωής. Σε συνεπαίρνει σε ένα υπέροχο ταξίδι, σε συγκινεί και αιχμαλωτίζει την ουσία των ανθρώπινων συναισθημάτων. Ένας όμορφος πίνακας δημιουργείται μπρος στα μάτια μας.

                                                                                                -Sam Hussain

Όταν συμβαίνουν οι συμπτώσεις είσαι τυχερός.
Όταν συμβαίνουν οι μη συμπτώσεις τι είσαι?
Μια όμορφη και ταξιδιάρικη παράσταση στον κόσμο της κίνησης, του λόγου και του ήχου, που σε βάζει σε σκέψεις για την παράλληλη (?) διαδρομή δυο ανθρώπων.
                                                                              -Θοδωρής Τσομπανίδης


Βιογραφικά

Η Ζωή Κατσιλέρου είναι ηθοποιός, voice coach και μουσικός. Είναι μέλος της ομάδας NoVan Theatre Group με έδρα τη Θεσσαλονίκη, του Natural Voice PractitionersNetwork και solo performer. Κάτοχος πτυχίου «Εφαρμοσμένες Μουσικές Σπουδές» (Πανεπιστήμιο Μακεδονία) και master «MLitt in Theatre Practices» (University of Glasgow), η Ζωή εξειδικεύεται στη σχέση φωνής και σώματος του ηθοποιού. Στο πλαίσιο της μεταπτυχιακής της έρευνας, αφοσιώθηκε στην εξέταση της συνομιλίας μεταξύ χορογραφίας και λόγου απαντώντας στην ερώτηση «What lies beneath language?» (Τι κρύβεται κάτω από τον λόγο;). Επί του παρόντος, συνεργάζεται με τη διεθνούς φήμης τραγουδίστρια Frankie Armstrong ερευνώντας τη σχέση του ποιητικού λόγου με την κίνηση. Διδάσκει σωματικό θέατρο, υποκριτική και φωνητική στο Royal Conservatoire of Scotland (RSC) και παραδίδει μαθήματα σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Συμμετείχε σε residencies σωματικού θεάτρου σε Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα. Συνεργάζεται με καλλιτέχνες διαφόρων ειδικοτήτων: performers, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, μουσικούς, συνθέτες, φωτογράφους και γλύπτες.

Ο Eilon Morris είναι κρουστός και ηθοποιός. Τα τελευταία δεκαοχτώ χρόνια εργάζεται σαν performer, συνθέτης και εκπαιδευτής στην Ευρώπη και την Αυστραλία. Είναι βασικό μέλος των DUENDE και OBRA Theatre Co, καθώς επίσης καλλιτεχνικός συνεργάτης του Whitestone Arts και ερευνητικό μέλος του Centre of Psychophysical Performance Research. Από το 2004 δουλεύει σαν συνθέτης και μουσικός στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Γαλλία, όπου και συμμετέχει στην παραγωγή Gaudete των OBRA Theatre Co, ως  performer σωματικού θεάτρου, συνθέτης και μουσικός. Μετά την ολοκλήρωση του διδακτορικού του το 2013, ο Eilon έγραψε το βιβλίο με τίτλο “Rhythm in Acting and Performance”, ερευνώντας την χρήση του ρυθμού στην υποκριτική και το θέατρο, το οποίο θα εκδοθεί τον Ιούνιο του 2017 από την Methuen Drama.
BlackBox
Βασ. Όλγας 65 και Φλέμινγκ 2
T: 2310829254

read more " Μία μέρα και Ενάμισης χρόνος Με τους Eilon Morris & Ζωή Κατσιλέρου Για 3 μόνο παραστάσεις Στο BlackBox "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »