Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016

ΆΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ- ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ - θέατρο blackbox- Κριτική Άγγελα Μάντζιου

ΆΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ-   ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ
Κριτική Άγγελα Μάντζιου

Μία γεωπόνος, μία δασολόγος, δύο ηθοποιοί, ένας μουσικός, μία χορεύτρια και δύο παλαιστές: η ομάδα «Τροφάλλαξη» αναλαμβάνει να παρουσιάσει πτυχές από τον θαυμαστό κόσμο των μυρμηγκιών παραθέτοντας αντιστοιχίες από τον πολύπλευρο ανθρώπινο πολιτισμό. (Δελτίο τύπου).

Ένα ντοκυμαντέρ σε απευθείας μετάδοση στο θέατρο. Μια πραγματεία συγκριτικής μελέτης, ως αναπαραστατική συνομιλία επιστημόνων – ηθοποιών  στο θέατρο.

Επιστημονική και κοινωνιολογική προσέγγιση των  ομοιοτήτων και διαφορών  των οργανισμών αυτών, με  την αρωγή της τεχνολογίας και των παραστατικών τεχνών, του θεάτρου,  του χορού,  της μουσικής.  Λόγος,  εικόνα, κίνηση, χορός και πάλη, επιστρατεύτηκαν  σε μια  άμεση παρουσίαση  της φυσιολογίας, της συμπεριφοράς, της δραστηριότητας, των κανόνων της οργάνωσης του ατομικού και συλλογικού βίου των μυρμηγκιών και των ανθρώπων.


Επιστημονικά κείμενα και  η εξειδικευμένη ορολογία τους,  αποδόθηκαν  απλά  στην   εικόνα μιας  επιστημονικής συζήτησης επεξηγηματικού χαρακτήρα, σε  θεατρική συνθήκη. Συνθήκη επαλληλίας   επιστήμης και τέχνης, όπως αυτή του θεάτρου, στη βάση προϋπόθεσης  ενός κύκλου ομιλητών και ενός κύκλου ακροατών – θεατών και στην εικόνα ενός συνεδρίου - ημερίδας ή,  κατά μία έννοια, μιας παράστασης,  όπου παρουσιάζονται επιστημονικές μελέτες, καταγραφές, αναφορές και συγκρίσεις ως θεατρικά δρώμενα. Αυτήν την  αναπαραστατική εικόνα παρατήρησης ενίσχυσε και η χρήση του βίντεο, ως διασύνδεση της  επικοινωνίας, επιστημονικού τύπου, αλλά  και της αισθητικής στην αποτύπωση  εικόνων μαζικών αντιδράσεων – χειρονομιών και ενός  χορού που εκτελείται ως χαρακτηρολογική κίνηση σε πρώτο επίπεδο.
Οι ηθοποιοί επί σκηνής, παρουσίασαν κείμενα ιστορικού, φιλοσοφικού, θρησκευτικού, ποιητικού χαρακτήρα και λαϊκές αφηγήσεις,  σε μια περφόρμανς  διακοπτόμενη από τον χορό, τις  επιστημονικές παρεμβάσεις, τις ανακοινώσεις, τις πειραματικές μετρήσεις,  τα συμπεράσματα, τις προβολές και την πάλη, σε ένα θέαμα διαρθρωμένο σε μικρές σκηνές.  Ενδιαφέρουσα συνομιλία  αν και  κατά την άποψή μας,  η σπουδή αυτή,  δεν είχε δραματικές κορυφώσεις και δεν αξιοποίησε επαρκώς τα θεατρικά μέσα για να πετύχει  ένα ολοκληρωμένο καλλιτεχνικό-αισθητικό  αποτέλεσμα. Ο χορός έδωσε στην παράσταση μια επιπλέον κίνηση αισθητικής   καταγραφής, μετατοπίζοντας τους άξονές της. Η μουσική συμπλήρωνε το τοπίο της αμφίδρομης παρατήρησης των προς εξέτασιν οργανισμών, με μια υπόκωφη σειρά ήχων,  διακριτών με έναν ιδιαίτερο τρόπο, αφήνοντας ανοιχτό το πεδίο του  υποθετικού  ερωτήματος του  πώς και  εάν μπορούσαμε να ακούσουμε τα μυρμήγκια και τους ανθρώπινους οργανισμούς, υποστηρίζοντας διακριτικά τον λόγο και την κίνηση-χορογραφία  της παράστασης.
Άνθρωποι και μυρμήγκια: Βίοι παράλληλοι. Πρωτότυπη ιδέα, διακειμενικής συνομιλίας  επιστήμης και τέχνης με την υπερβατική, συμβολική γλώσσσα του θεάτρου, που δεν αναπτύχθηκε σκηνοθετικά και εκφραστικά υπέρ του θεάτρου. Σύλληψη  αναπτυγμένη κάπως θεωρητικά και μονομερώς   στη μορφή  μιας  διδασκαλίας,  δομημένης  στη συνάφεια του θεάτρου με παρεμβολές και  όχι ως δραματοποιημένη συμπύκνωση συγκίνησης.

Άνθρωποι και Μυρμήγκια – Βίοι Παράλληλοι
Σύλληψη- επιλογή κειμένων: Αφρούλη Μπέρσου

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ειρήνη Χριστοφορίδου
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Αναστάσιος Κοκκινίδης
Χορογραφία: Ροδούλα Γκουλιαμπέρη
Φωτισμοί: Στράτος Κουτράκης
Video art: Δημήτρης Παπαδόπουλος
Σχεδιασμός αφίσας, flyer: Φωτεινή Φιλοξενίδου
Σκηνοθεσία trailer: Γιώργος Φλέγγας
Φωτογραφίες παράστασης: Ευγένιος Νουβάκης
Κατασκευή χορευτικού κοστουμιού: Βούλα Ορφανίδου
Βοηθοί φωτιστή: Ιφιγένεια Γιαννιού, Νάσια Λάζου, Σταματία Σαπατώρη
Παίρνουν μέρος:
Επιστήμονες:  Νίκη Κωσταρέλη, Μαρία Παναγιωτοπούλου, Χρήστος Γεωργιάδης (σε μαγνητοσκόπηση)
Ηθοποιοί: Αργυρώ Νουβάκη, Γιάννης Βαλαχής
Μουσικός : Αναστάσιος Κοκκινίδης
Χορεύτρια: Ροδούλα Γκουλιαμπέρη
Παλαιστές: Αντώνης Δελαπόρτας, Κώστας Μπαλαμπάνης

 Ομάδα Τροφάλλαξη

ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ BLACKBOX

Πληροφορίες της παράστασης
Πρεμιέρα: 7 Νοεμβρίου 2016
Παραστάσεις: 7-8, 14-15, 21-22, 28-29 / Νοεμβρίου / 2016
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00
Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες (μαζί με το διάλειμμα)
Τιμή εισιτηρίων: Γενική είσοδος 12 ευρώ, φοιτητικό/ανέργων 8 ευρώ
Προπώληση Εισιτηρίων: www.viva.gr, Public, Reload, Media Markt Seven Spots, 11876, καιστο ταμείο του Blackbox
Ώρες ταμείου: Δευτέρα – Κυριακή 10:30-13:30, 17:30-21:00
read more " ΆΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ- ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ - θέατρο blackbox- Κριτική Άγγελα Μάντζιου "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

ΦΙΛΑΡΜΟΝIA ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ 1η ΣΥΝΑΥΛΙΑ Κυριακή, 20 Νοεµβρίου 2016, ώρα 20.30


 1η ΣΥΝΑΥΛΙΑ
ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΑ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ
Κυριακή, 20 Νοεµβρίου 2016, ώρα 20.30
Χώρος Τέχνης και Πολιτισµού «Άρτεµις» (Πυθαγόρα 8, Άλιµος)
Η Φιλαρµόνια Ορχήστρα Αθηνών ξεκινά τη διαδροµή της µε ένα αφιέρωµα στον γενάρχη της Νεοελληνικής  Έντεχνης Μουσικής, τον Κερκυραίο συνθέτη Νικόλαο Χαλικιόπουλο Μάντζαρο, µε τίτλο
«Ο Νικόλαος Μάντζαρος και οι µαθητές του».

Στην πρώτη της συναυλία, που θα δοθεί στον Χώρο Τέχνης και Πολιτισµού «Άρτεµις» (Πυθαγόρα 8, Άλιµος), θα ερµηνευτούν έργα του Μάντζαρου και δύο µαθητών του, επίσης Επτανησίων συνθετών: του Κερκυραίου ∆οµένικου Παδοβά (ή Παδοβάνη) και του Ιθακησίου ∆ιονυσίου Ροδοθεάτου.

Το πρόγραµµα περιλαµβάνει µία καντάτα, ένα ντουέτο και τέσσερις άριες του Μάντζαρου, έργα της περιόδου λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, που δεν έχουν ποτέ στο παρελθόν εκτελεστεί στην Αθήνα. Στο δεύτερο µέρος περιλαµβάνεται η εισαγωγή από την Όπερα ∆ίρκη του ∆οµένικου Παδοβά, ενός πολύ σηµαντικού συνθέτη που ελάχιστα γνωστός είναι σήµερα εκτός του κύκλου των ειδικών. Τέλος, θα ακουστεί και πρώτο νεοελληνικό έργο στην κατηγορία της προγραµµατικής
µουσικής και του συµφωνικού ποιήµατος, το έργο Ο Σιντ, του ∆ιονυσίου Ροδοθεάτου.

Πρόκειται για το ξεκίνηµα µιας πολιτιστικής πρωτοβουλίας µε στόχο την εκτέλεση και ηχογράφηση σηµαντικών έργων κληρονοµιάς της Έντεχνης Νεοελληνικής Μουσικής και δίνει την ευκαιρία στους φίλους της έντεχνης µουσικής να γνωρίσουν µια σειρά έργων, που είναι άγνωστα στον τόπο που δηµιουργήθηκαν και στο Ελληνικό κοινό.

Το πρόγραμμα:
Νικόλαος Μάντζαρος, Καντάτα Ulisse agli Elisi  (για σοπράνο, τενόρο και ορχήστρα)
Νικόλαος Μάντζαρος, 4 άριες
Aria: Come augellin che canta  (για σοπράνο και ορχήστρα) Cantata a voce sola: LAurora  (για σοπράνο και ορχήστρα)
Aria cantata: Dall' Ombra di Patroclo nel sogno dAchille (για τενόρο και ορχήστρα) Aria con recitativo: Bella speme lusinghiera  (για τενόρο και ορχήστρα)
Νικόλαος Μάντζαρος, Duetto: Si ti credo amato bene (για σοπράνο, τενόρο και ορχήστρα)

∆οµένικος Παδοβάς, Εισαγωγή από την όπερα Dirce (∆ίρκη)
∆ιονύσιος Ροδοθεάτος, Lo Cid  (Συμφωνικό Ποίηµα)

Συµµετέχουν:
Χρύσα Μαλιαµάνη, υψίφωνος
Χρήστος Κεχρής, τενόροςΗ Φιλαρµόνια Ορχήστρα Αθηνών Μουσική διεύθυνση: Βύρων Φιδετζής
read more " ΦΙΛΑΡΜΟΝIA ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ 1η ΣΥΝΑΥΛΙΑ Κυριακή, 20 Νοεµβρίου 2016, ώρα 20.30 "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »