Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2016

ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΑΙΟΝ - ΠΡΕΜΙΕΡΑ - Μία μαύρη κωμωδία, από τον Θεατρικό Σύλλογο «Synpraxis» Από το Σάββατο 12 Νοεμβρίου, για 6 μοναδικές παραστάσεις!

«Πρεμιέρα»
Στο Θέατρο Αθήναιον

Μία μαύρη κωμωδία, από τον Θεατρικό Σύλλογο «Synpraxis»

Από το Σάββατο 12 Νοεμβρίου, για 6 μοναδικές παραστάσεις!

Η θεατρική ομάδα Synpraxis

Η Synpraxis είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο θεάτρου και πολιτισμού, που στηρίζει τον πολιτισμό έμπρακτα, πραγματοποιώντας παραστάσεις για φιλανθρωπικούς σκοπούς, τα έσοδα των οποίων διατίθενται για τη στήριξη κοινωνικών ομάδων και φορέων. Η θεατρική ομάδα Synpraxis απαρτίζεται από πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους, με διαφορετικές ηλικίες επαγγέλματα, ερεθίσματα, αλλά με έναν κοινό στόχο: να κάνει θέατρο για την ίδια τη ζωή! Ένα θέατρο που να μπορεί να προσφέρει, να αγκαλιάζει και να στηρίζει τους ανθρώπους, υπενθυμίζοντάς τους, πως κανείς δεν είναι μόνος. 

Λίγα λόγια για την «Πρεμιέρα»

1986, Δερβένι Θεσσαλονίκης.
Στο κέντρo διασκέδασης Moonlight όλοι ετοιμάζονται πυρετωδώς για την πρεμιέρα τους, όταν ξαφνικά, στη γενική πρόβα, μια έκρηξη καταστρέφει ένα μεγάλο μέρος του μαγαζιού και σκοτώνει όλους τους καλλιτέχνες επί σκηνής!
30 χρόνια αργότερα, μια διαθήκη υποχρεώνει τρεις οικογένειες κληρονόμων, όλοι τους καλλιτέχνες, οι οποίοι όμως υπηρετούν διαφορετικά μουσικά είδη, να συμπράξουν σε ένα κοινό πρόγραμμα με σκοπό να κληρονομήσουν το εν λόγω κέντρο, το οποίο επισκευάστηκε μετά την έκρηξη, αλλά δεν λειτούργησε ποτέ ξανά!
Όσο εξελίσσονται οι πρόβες, το ένα ευτράπελο διαδέχεται το άλλο, βάζοντας σε κίνδυνο την επικείμενη «Πρεμιέρα» τους! Άπαντες όμως, αγνοούν πως ένας πολύ σοβαρότερος κίνδυνος παραμονεύει, γιατί κάποιοι παλιοί γνώριμοι ετοιμάζονται να κάνουν την εμφάνιση τους…

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο: Γιώργος Οικονομίδης
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Βασιλειάδης
Μαέστρος - Πιάνο: Αστέρης Τσαλίκης
Μπουζούκι: ΚώσταςΤοπουζλης
Φωτισμός - Ήχος:  Βαρβάρα Δουμανίδου
Χορογραφίες: Καλλιόπη Κυρμανίδου
Make up art: Κατερίνα Παπανώτα
Επιμέλεια δημιουργία διαφημιστικού υλικού: Πέτρος Αθανασιάδης

Παίζουν αλφαβητικά: Αθανασιάδης Πέτρος (Μαέστρος/Τάκης), Βασιλειάδης Δημήτρης (Ραζάτ), Γεροφώτη Μέλα (Μαλαματή), Δερεμπεϊδου Μάρθα (Φωφώ), Δημόπουλος Στέφανος (Λαυρέντης), Καλπακίδης Γιώργος (Τέλλης), Κυρμανίδου Καλλιόπη (Ζωίτσα), Λασκαρίδου Κλεοπάτρα (Τζένη), Λαμπροπούλου Ιωάννα (Λόπη), Μιχαηλίδης Αλέξανδρος (Πετρής), Οικονομίδης Γιώργος (Θεοδόσης), Οικονόμου Στέλλα (Πέπυ), Οικονόμου Τατιάνα (Θεώνη), Πετρίδης Χρήστος (Λάζαρος), Πέτσκου Νίκη (Καρλότα), Σεμερτζίδου Μαρία (Αγνούλα), Χαρπαντίδου Μαίρη (Αποστολία)

*Στην παράσταση ακούγεται το τραγούδι ο τραγούδι «Μαυροπεριστέρα», σε μουσική Νίκης Πέτσκου και στίχους του Γιώργου Οικονομίδη.

INFO

Θέατρο Αθήναιον: Βασιλίσσης Όλγας 35, τηλέφωνο 2310832060.
Πρεμιέρα: Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016, στις 21:00.
Παραστάσεις: Σάββατο & Κυριακή / 12 & 13, 19 & 20, 26 & 27 Νοεμβρίου, στις 21:00.
Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες και 15 λεπτά (μαζί με το  διάλειμμα)
Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ (κανονικό), 7 ευρώ (φοιτητικό – ανέργων).


Το σύνολο των εσόδων από τις παραστάσεις της 12ης,13ης και 20ης  Νοεμβρίου θα διατεθεί στο ορφανοτροφείο θηλέων «Μέλισσα», ενώ το σύνολο των εσόδων της παράστασης της 19ης Νοεμβρίου, θα διατεθεί στο σύλλογο «Γυναίκες χωρίς σύνορα».


read more " ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΑΙΟΝ - ΠΡΕΜΙΕΡΑ - Μία μαύρη κωμωδία, από τον Θεατρικό Σύλλογο «Synpraxis» Από το Σάββατο 12 Νοεμβρίου, για 6 μοναδικές παραστάσεις! "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

«Ο Φύλλος» της Έλενας Γλωσσιώτη τιμητική διάκριση «White Ravens» για το 2016

Το νεανικό βιβλίο «Ο Φύλλος» της Έλενας Γλωσσιώτη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θίνες, σε εικονογράφηση Μυρτώς Δεληβοριά, έλαβε την τιμητική διάκριση «White Ravens» για το 2016 και συγκαταλέγεται στα 200 παιδικά βιβλία του κόσμου.


Το σήμα «White Ravens» απονέμεται κάθε χρόνο από τη Διεθνή Βιβλιοθήκη του Μονάχου σε νέες εκδόσεις από όλο τον κόσμο που διακρίνονται για τα παγκόσμια θέματα που πραγματεύονται και για το πρωτοπόρο συγγραφικό εικαστικό ύφος τους. Η ετήσια λίστα «White Ravens» θεωρείται διεθνούς κύρους και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των εκδοτικών οίκων όλου του κόσμου, οι οποίοι βρίσκουν σε αυτή συγκεντρωμένες τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις για μεταφρασμένα βιβλία.


Ο Φύλλος είναι ένα νεανικό βιβλίο φαντασίας, που ευαισθητοποιεί το αναγνωστικό κοινό σε αξίες όπως ο σεβασμός στη φύση, η φιλία, η αλληλεγγύη, ο αγώνας για την ελευθερία, η αποδοχή της διαφορετικότητας.
read more " «Ο Φύλλος» της Έλενας Γλωσσιώτη τιμητική διάκριση «White Ravens» για το 2016 "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Μουσικά σύνολα Ιέραξ 9/11 στο Giocondart Η τέχνη του ονειρέματος jerax


Κάθε βράδυ, όταν το σώμα και το πνεύμα χαλαρώνει κάνουμε ξανά και ξανά το ίδιο πράγμα: Ονειρευόμαστε. Εργάζεται για εμάς το υποσυνείδητο. Αυτό δημιουργεί τις εικόνες, τους ήχους… Είναι μια υπόθεση καθαρά προσωπική. Πόσο συχνά, όμως, αφήνουμε τον εαυτό μας να ονειρευτεί με τα μάτια ανοιχτά; Και πόσο συχνά προσκαλούμε τους αγαπημένους μας να ονειρευτούμε μαζί; Μήπως έχουμε ξεχάσει ότι το όνειρο θέλει παρέα και πως αυτό που σήμερα είναι όνειρο μπορεί να αποδειχθεί η αυριανή μας πραγματικότητα;
Ο μουσικός, συνθέτης και ιδρυτής των συνόλων Ιέραξ Σωτήρης-Νικόλας Κάσσος έρχεται να μας θυμίσει τη συλλογική αξία του ονείρου μέσα από τη συναυλία με τίτλο «Η Τέχνη του Ονειρέματος» που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου στον φιλόξενο χώρο του GiocondArt Café.
Σ’ αυτή την τόσο ξεχωριστή βραδιά, η μουσική θα έχει φυσικά τον πρώτο λόγο, καθώς τα σύνολα Ιέραξ θα ερμηνεύσουν μελωδίες τόσο του Σωτήρη-Νίκολα Κάσσου, όσο και άλλων διεθνώς αναγνωρισμένων συνθετών, όμως θα έχουν το δικό τους ξεχωριστό ρόλο, τόσο η ζωγραφική, όσο και η αφήγηση. Η συναυλία θα ανοίξει με ένα εξαιρετικό κείμενο της θεωρητικού τέχνης Δόμνας Χανουμίδου, ενώ οι μελωδίες θα «συνομιλούν» με το έργο “Black Head” του ζωγράφου Αντώνη Γιακουμάκη.
Ο Σωτήρης-Νικόλας Κάσσος σημειώνει γι’ αυτή τη βραδιά: «Η Τέχνη του Ονειρέματος είναι πανάρχαια. Ονειρευόμαστε άραγε μόνοι; Όσοι καλά γνωρίζουν λένε πως συμβαίνει το αντίθετο. Τα όνειρα είναι ένα δρώμενο, όπως και η μουσική. Συμμετέχουμε σε αυτό, ατομικά και συλλογικά. Η τέχνη εν γένει μοιράζεται με το ονείρεμα τα ίδια αρχέτυπα, τα ίδια συναισθήματα, τον ίδιο σκοπό. Και αυτός ο τελικός σκοπός δεν είναι άλλος από την αφύπνιση».
3
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Η Τέχνη του Ονειρέματος
Πότε: Τετάρτη 9 Νοεμβρίου στις 20:30
Πού: GiocondArt Café, Εθνικής Αντιστάσεως 8, Άνω Ιλίσια, τηλ.: 215 5014291
Είσοδος: € 5
Μουσικά Σύνολα Ιέραξ:
1ο Βιολί: Ίωνας Κουρμπανάς
2ο Βιολί: Κώστας Κακάβας
Τσέλο: Κλεοπάτρα Δαρδάλη
Πιάνο, άρπα, πνευστά, σύνθεση: Σωτήρης Ν. Κάσσος
Εικαστική συμμετοχή: Αντώνης Γιακουμάκης (Ζωγράφος)
Απαγγελία εισαγωγής: Βασίλης Γαρυφαλλάκης (Ζωγράφος)
Κείμενο εισαγωγής: Δόμνα Χανουμίδου (Θεωρητικός Τέχνης)

read more " Μουσικά σύνολα Ιέραξ 9/11 στο Giocondart Η τέχνη του ονειρέματος jerax "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με υπέροχες μελωδίες από αγαπημένες ταινίες του κινηματογράφου. ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ

Μουσική για τον κινηματογράφο


 
 ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ 
Γράφοντας το όνομα σας στο 
gr4you.ning@gmail.com


Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με υπέροχες μελωδίες από αγαπημένες ταινίες του κινηματογράφου.
Η μουσική αποτέλεσε εξαρχής αναπόσπαστο κομμάτι της έβδομης τέχνης προϋπάρχοντας μάλιστα του λόγου, αρχικά ως στοιχείο προβολής της ταινίας στο βωβό κινηματογράφο, ενώ αργότερα στον ομιλούντα ως κύριο συστατικό στοιχείο της ταινίας πλέον. Η μουσική συνοδεύει το οπτικό ερέθισμα και ενισχύει τη συναισθηματική επιρροή και την αισθαντικότητά του, ενώ συντελεί αποφασιστικά στην υποκειμενική βίωση της ιστορίας από το θεατή, που οδηγεί στην επιζητούμενη προσωπική ταύτιση και την ψυχολογική δημιουργία του μύθου. Υπήρξαν βέβαια και μουσικά θέματα που ξεπέρασαν αυτό το συνοδευτικό ρόλο και λειτούργησαν ως αυτόνομα μουσικά έργα, ενώ κάποια αποτέλεσαν και το σημείο αναφοράς μίας ταινίας, επισκιάζοντάς την ουσιαστικά.

Στη συναυλία της Κ.Ο.Θ. θα ακουστούν μουσικές από ταινίες της όπως  ‘Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών’, ‘Η Λίστα του Σίντλερ’, ‘Το Κόκκινο Βιολί’, ‘Argo’, “Η Απίστευτη Ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον” και “Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου”, που συνέθεσαν οι μαιτρ του είδους Howard Shore, John Williams, John Corigliano  και ο δικός μας Alexandre Desplat.

Την Κ.Ο.Θ. διευθύνει ο διάσημος Γάλλος μαέστρος Martin Lebel.
Σολίστ ο καταξιωμένος βιολονίστας και κορυφαίος της Κ.Ο.Θ. Ανδρέας Παπανικολάου.Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, ώρα 21:00
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – Αίθουσα Φίλων Μουσικής


Διεύθυνση ορχήστρας: Martin Lebel
Βιολί: Ανδρέας ΠαπανικολάουΠρόγραμμα:
Χάουαρντ Σορ (1946): The fellowship, από την ταινία “Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών’’
Τζον Γουίλιαμς (1932-): “Η λίστα του Σίντλερ”, για βιολί και ορχήστρα
-Theme from Schindler's List
-Jewish Town
-Remembrances
Τζον Κοριλιάνο (1938-): Chaconne για βιολί και ορχήστρα, από την ταινία “To κόκκινο βιολί”
Αλεξάντρ Ντεσπλά (1961-): The mission, από την ταινία “Αργώ”
Αλεξάντρ Ντεσπλά (1961-): Σουίτα, από την ταινία “Η Απίστευτη Ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον”
Αλεξάντρ Ντεσπλά (1961-): Σουίτα, από την ταινία “Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου”Τιμές εισιτηρίων:
Πλατεία 15 €
Εξώστης/Θεωρεία 10 €
Μειωμένο 5 €


Προπώληση εισιτηρίων από το εκδοτήριο της Κ.Ο.Θ., Λ. Νίκης 73,
τηλ. 2310 236990  
Καθημερινά 09:00-17:00 (εκτός των ημερών της συναυλίας που το εκδοτήριο λειτουργεί ως τις 14:00)
και από το www.tsso.gr


Δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου:
Άνεργοι, πολύτεκνοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων, Α.Μ.Ε.Α., κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού, μέλη Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, διοικητικοί υπάλληλοι και εκπαιδευτικό προσωπικό Α.Π.Θ., μέλη Χ.Α.Ν.Θ.


Ακούτε κάθε Τρίτη 18:00-18:30 την εκπομπή ‘Η Κ.Ο.Θ. στην Ελληνική Ραδιοφωνία’ με τον Θανάση Γωγάδη, από τον 9,58 fm και το Γ’ Πρόγραμμα


 
 


ΧΟΡΗΓΟΙ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ: Mediterranean Palace Hotel, Grand Palace Hotel


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΕΡΤ, ΕΡΤ3, ΓΠρόγραμμα, 958 FM, 102 FM, TV100, FM100,  Καθημερινή, Χρώμα 105.8, Cityportal, Grekomania, thousandnews.gr, GR4YOU
read more " Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με υπέροχες μελωδίες από αγαπημένες ταινίες του κινηματογράφου. ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ 90 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΟΚ - ΝΟΣΤΑΛΓΩΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ

57ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
3-13 Νοεμβρίου 2016

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
90 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΟΚ - ΝΟΣΤΑΛΓΩΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ


Σε ατμόσφαιρα γιορτής στο κατάμεστο Ολύμπιον, από την οποία δεν έλειψαν ούτε τα χαμόγελα ούτε τα δάκρυα συγκίνησης, πραγματοποιήθηκε η προβολή του ντοκιμαντέρ 90 χρόνια ΠΑΟΚ – Νοσταλγώντας το μέλλον, της τελευταίας ταινίας του Νίκου Τριανταφυλλίδη, η οποία παρουσιάστηκε σε  πρεμιέρα στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ.


Ενενήντα χρόνια ιστορίας του ΠΑΟΚ συμπυκνώνονται σε 102 λεπτά, λίγο παραπάνω από όσο κρατάει ένας αγώνας ποδοσφαίρου, μέσα από το ντοκιμαντέρ, μια κινηματογραφική αφιέρωση του σκηνοθέτη και φίλου που έφυγε νωρίς, στην αγαπημένη του ομάδα και την ιδέα που αυτή αντιπροσωπεύει.

Ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ορέστης Ανδρεαδάκης άνοιξε την εκδήλωση τονίζοντας: «Είναι μία μέρα μεγάλης χαράς η σημερινή και ταυτόχρονα μεγάλης λύπης γιατί ο άνθρωπος που έφτιαξε αυτήν την ταινία, ο Νίκος Τριανταφυλλίδης, δεν βρίσκεται πια εδώ. Είναι όμως εδώ η αγαπημένη του ομάδα κι η αγαπημένη του πόλη, για να παρακολουθήσει αυτή την ταινία-ερωτική επιστολή. Είναι μία ολόκληρη πόλη που αυτή η ομάδα βοήθησε να σταθεί στα πόδια της». Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Ανδρεαδάκης στο πνεύμα συνεργασίας που ανέδειξε η συγκυρία της προβολής της ταινίας. «Η σημερινή γιορτή είναι μία γιορτή συνεργασίας. Το ΦΚΘ έχει σκοπό να συνεργαστεί με όλους τους φορείς της πόλης και τα σωματεία, με πρώτο το πιο μεγάλο σωματείο, τον ΠΑΟΚ», ανέφερε.

Από την πλευρά της, η Μαρίνα Δανέζη, παραγωγός της ταινίας και σύντροφος του πρόωρα χαμένου Νίκου Τριανταφυλλίδη, η οποία και ολοκλήρωσε το φιλμ μετά τον θάνατό του, παρατήρησε με συγκίνηση: «Ο πρωταγωνιστής της βραδιάς, ο σκηνοθέτης της ταινίας, δεν είναι πια κοντά μας. Έφυγε στις 6 Ιουνίου. Κατάφερε όμως να πραγματοποιήσει το τελευταίο του όνειρο. Ο Νίκος Τριανταφυλλίδης γεννήθηκε ΠΑΟΚ, το DNA του ήταν ΠΑΟΚ. Γι’ αυτόν ο ΠΑΟΚ ήταν μία ανταρσία, μία ουτοπία που δεν ολοκληρώνεται ποτέ. Για τον Νίκο, το ποδόσφαιρο ήταν μία μορφή πολιτισμού». Η κ. Δανέζη υπενθύμισε ότι ο κινηματογράφος είναι ομαδική δουλειά, στην οποία όμως, όπως είπε «όλο το συνεργείο υπηρετεί το όραμα ενός». Στην περίπτωση της ταινίας για τον ΠΑΟΚ αυτή η αρχή επαληθεύτηκε. «Όταν έφυγε από τη ζωή ο Νίκος αποφασίσαμε να ολοκληρώσουμε το όνειρό του. Οι σκηνοθέτες δεν πεθαίνουν ποτέ, γιατί τα έργα τους ζουν μέσα μας στην οθόνη», σχολίασε και πρόσθεσε ότι η ταινία γυρίστηκε χάρη στη βοήθεια της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και του προέδρου της, Ιβάν Σαββίδη. Όπως είπε, «αν ο κ. Σαββίδης δεν είχε πιστέψει στο όραμα του Νίκου, η ταινία αυτή ποτέ δεν θα είχε πραγματοποιηθεί. Διέκρινε ότι μπορεί να γίνει μία ταινία ιστορική με κινηματογραφικές προδιαγραφές, κάτι που δεν είχε ξαναγίνει στην Ελλάδα, πραγματικά πρωτοπόρο. Στα γυρίσματα δεν παρενέβη κανείς από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ κι αυτό είναι μεγάλη ευτυχία, διότι συνήθως οι παραγωγοί θέλουν τον τελευταίο λόγο κι εδώ τον τελευταίο λόγο τον είχε ο σκηνοθέτης».

Στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος δεν έκρυψε ότι θα μπορούσε να μιλάει για τον ΠΑΟΚ «για ώρες, ακόμη και για ολόκληρα 24ωρα», όπως είπε. «Ονειρευόμουν να έρθει αυτή η μέρα στη ζωή μου και να μπορέσω να μιλήσω για τον ΠΑΟΚ. Είμαι ευτυχής που η γιορτή των 90 ετών γίνεται με τη δική μου συμμετοχή. Κι ενδεχομένως να μη γράψαμε πολλές λαμπρές σελίδες, αλλά είμαστε ακόμη νέοι, μόνο… 90 χρονών. Έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας να γράψουμε τις πιο λαμπρές σελίδες», σημείωσε ο ίδιος. Ο κ. Σαββίδης αναφέρθηκε με συγκίνηση στην απόφασή του να εμπλακεί στα ποδοσφαιρικά του ΠΑΟΚ. «Για πολύ καιρό προσπαθούσα να αναλύσω τι σημαίνει ΠΑΟΚ. Υπάρχουν ομάδες με υπέροχη υποδομή και πλούσιους φιλάθλους, ομάδες που διαχειρίζονται τα συστήματα, ομάδες που δημιουργούν τα συστήματα, με πολλούς τίτλους. Ο ΠΑΟΚ δημιουργεί την αίσθηση ότι είναι κάτι διαφορετικό. Έχει εκείνο που δεν έχει άλλη ομάδα στην Ελλάδα και την Ευρώπη κι αυτό είναι οι άνθρωποι που δημιούργησαν την ομάδα. Ένας από αυτούς ήταν ο σκηνοθέτης της ταινίας, ο οποίος ζούσε και ανέπνεε με τον ΠΑΟΚ κι ένιωσε την ανάγκη να γράψει αυτές τις σελίδες, που δεν θα σβήσουν ποτέ από την ιστορία της ομάδας». Ο κ. Σαββίδης ευχαρίστησε τη Μαρίνα Δανέζη, που ολοκλήρωσε την ταινία και πρόσθεσε: «Χαίρομαι που ολόκληρος ο ΠΑΟΚ, ερασιτέχνες κι επαγγελματίες, αντιλήφθηκαν με ξεκάθαρο τρόπο ότι το έργο αυτό πρέπει να υπάρχει. Δεν υπήρξε ούτε ένας που να με ρωτήσει γιατί να το χρηματοδοτήσουμε. Κι αυτό επειδή όλοι καταλαβαίνουμε ότι χρειάζεται αυτή η χρυσή σελίδα που ποτέ δεν θα σβήσει. Χαίρομαι που έχω σχέση με αυτό το έργο διότι θα είναι ένα μοναδικό προϊόν του ελληνικού ποδοσφαίρου με μεγάλο ενδιαφέρον, που ξεπερνά τα όρια της Ελλάδας».

Το ντοκιμαντέρ 90 χρόνια ΠΑΟΚ – Νοσταλγώντας το μέλλον είναι ένα μωσαϊκό γεγονότων, εικόνων, στιγμών, προσώπων κι αναμνήσεων. Μέσα από τα πλάνα του ξετυλίγεται σε γρήγορο ρυθμό, με χιούμορ και συγκίνηση, η ιστορία του ΠΑΟΚ από το 1926, όταν ιδρύθηκε η ομάδα από πρόσφυγες της Κωνσταντινούπολης. Πάνω από 65 πρόσωπα στέκονται μπροστά στον φακό: παλιοί και νέοι ποδοσφαιριστές, παράγοντες της ομάδας, πολιτικοί, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι  και φίλαθλοι. Ανάμεσά τους, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος όπως αφηγείται θυμάται τη μητέρα του να χρησιμοποιεί την έκφραση «μπιτζίμ ΠΑΟΚ», δηλαδή «ο δικός μας ΠΑΟΚ», κι ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις, που ανατρέχει στο χρονικό της ανέγερσης του γηπέδου στην Τούμπα το 1959, «τούβλο τούβλο από τον κόσμο του ΠΑΟΚ», όπως λέει. Εμφανίζονται ακόμη, μεταξύ άλλων, ο συγγραφέας και τραγουδοποιός Θωμάς Κοροβίνης, ο πολιτικός Γιώργος Λιάνης, καθώς κι ο Ιβάν Σαββίδης που λέει «μου φαίνεται ότι ήρθα σπίτι μου». Κι ακόμη, μεγάλες στιγμές του παρελθόντος του ΠΑΟΚ θυμούνται βετεράνοι ποδοσφαιριστές, από τον Γιώργο Κούδα, τον Χρήστο Τερζανίδη και τον Χρήστο Δημόπουλο ως τη νεότερη φουρνιά, τον Θοδωρή Ζαγοράκη και τον Πάμπλο Γκαρσία. Οι παλαιότεροι από αυτούς, ασπρομάλληδες πλέον, ομολογούν με συγκίνηση ότι θα ξαναγίνονταν ευχαρίστως παιδιά, μόνο και μόνο για να παίξουν ξανά με τον ΠΑΟΚ.

Η βραδιά έκλεισε με συγκίνηση κι ενθουσιασμό, ρυθμό και μουσική, με τρομπετίστες να ανεβαίνουν στη σκηνή και σημαίες του ΠΑΟΚ να ανοίγουν στην πλατεία του Ολύμπιον.

Την προβολή τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, οι: Ευκλείδης Τσακαλώτος, Υπουργός Οικονομικών, Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Βούλα Πατουλίδου, Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Θεσσαλονίκης, Γιώργος Αρβανίτης, Πρόεδρος ΔΣ ΦΚΘ, Σπύρος Πέγκας, Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων ως εκπρόσωπος του Δήμου Θεσσαλονίκης, μέλος ΔΣ ΦΚΘ, Γιώργος Τούλας, δημοσιογράφος, διευθυντής Parallaxi, μέλος ΔΣ ΦΚΘ, Σπύρος Βούγιας, καθηγητής ΑΠΘ, Ιβάν Σαββίδης, Πρόεδρος ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Χρυσόστομος Γκαγκάτσης, Αντιπρόεδρος ΠΑΕ, Θανάσης Κατσαρής, Πρόεδρος ΑΣ ΠΑΟΚ, Μπάνε Πρέλεβιτς, Πρόεδρος ΚΑΕ ΠΑΟΚ, Ευάγγελος Γαλατσόπουλος, Αντιπρόεδρος ΚΑΕ ΠΑΟΚ, Κωνσταντίνος Ζέρβας, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Τζήκας, Πρόεδρος ΔΕΘ, Κυριάκος Ποζρικίδης, Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΘ, Συραγώ Τσιάρα, Διευθύντρια Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Γιάννης Αναστασάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ, Εύα Στεφανή, σκηνοθέτιδα, μέλος διεθνούς κριτικής επιτροπής 57ου ΦΚΘ, Γιώργος Λιάνης, δημοσιογράφος, Αργύρης Μπακιρτζής, συνθέτης και ερμηνευτής, Θωμάς Κοροβίνης, συγγραφέας και τραγουδοποιός, Διονύσης Φωτόπουλος, σκηνογράφος, Άντζελα Ισμαήλος, σκηνοθέτιδα, καθώς και παλιότεροι παίκτες του ΠΑΟΚ, μεταξύ των οποίων οι Κυριάκος Αλεξανδρίδης, Κούλης Αποστολίδης, Ράντε Πάπριτσα, Νίκος Καραγεωργίου, Φιλώτας Πέλλιος, Ζήσης Βρύζας, Γιώργος Κωστίκος, Παύλος Δερμιτζάκης, Θανάσης Δημόπουλος.Όλες οι ενότητες και η Αγορά του 57ου ΦΚΘ χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020. 
read more " ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ 90 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΟΚ - ΝΟΣΤΑΛΓΩΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Το βραβείο της ΕΡΤ, αξίας 3.000 ευρώ, θα απονεμηθεί σε μια ταινία της ενότητας «Επίσημη Πρώτη» του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου

57ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
3-13 Νοεμβρίου 2016


TO ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΕΡΤΗ ΕΡΤ, η οποία στηρίζει εδώ και χρόνια το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, δίνει ακόμη πιο δυναμικό παρών φέτος στην 57η διοργάνωση, θεσμοθετώντας ένα νέο βραβείο.

Το βραβείο της ΕΡΤ, αξίας 3.000 ευρώ, θα απονεμηθεί σε μια ταινία της ενότητας «Επίσημη Πρώτη» του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου.

Το βραβείο θα απονεμηθεί από κριτική επιτροπή που αποτελείται από τους Γιώργο Μπότσο, Νίκο Βεζυργιάννη και Μένιο Δελιοτζάκη. Η κριτική επιτροπή θα επιλέξει ανάμεσα στις 13 ελληνικές ταινίες που κάνουν πρεμιέρα στο τμήμα «Επίσημη Πρώτη».
read more " Το βραβείο της ΕΡΤ, αξίας 3.000 ευρώ, θα απονεμηθεί σε μια ταινία της ενότητας «Επίσημη Πρώτη» του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »