Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2016

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ EUFORIA 2015-2016 ΣΙΝΕ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ!


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ EUFORIA 2015-2016
ΣΙΝΕ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ!


Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με μεγάλη χαρά παρουσιάζει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα EUFORIA 2015-2016 (Creative Europe-MEDIA), ένα ξεχωριστό project που αλλάζει το τοπίο στην κινηματογραφική εκπαίδευση στην Ελλάδα.


Κάθε εκπαιδευτικός θα μπορεί να διδάσκει στα παιδιά γυμνασίου και λυκείου έννοιες όπως η μετανάστευση, ο έρωτας, ο ρατσισμός και η αλληλεγγύη, χρησιμοποιώντας ως εργαλείο του το σινεμά και πιο συγκεκριμένα αγαπημένες ταινίες (μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ) όπως η Στέλλα του Μιχάλη Κακογιάννη, η Αστέρω του Δημήτρη Γαζιάδη, η Γη της Επαγγελίας του Αντρέι Βάιντα κ.α.  

Ένα πολύτιμο εκπαιδευτικό εργαλείο που εντάσσει δημιουργικά και ευέλικτα τον κινηματογράφο στην σχολική ύλη.

Όλα αυτά στην πλατφόρμα του EUFORIA www.filmfestival.gr/euforiabeta που αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμη για δοκιμαστική χρήση και εμπλουτίζεται διαρκώς με νέο υλικό.
photο απο την συνέντευξη τύπου 

Η πρόσβαση στην πλατφόρμα είναι ελεύθερη για το κοινό. Απευθύνεται κυρίως σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, ερευνητές, επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου, συμβούλους εκπαίδευσης (Υπουργεία Παιδείας –Πολιτισμού) και κάθε σινεφίλ.

Τι είναι το EUFORIA:
(European Films for Innovative Audience Development)
Είναι ένα σχέδιο κινηματογραφικής εκπαίδευσης επικεντρωμένο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση (MEDIA, Creative Europe) στο οποίο συμμετέχουν η Ελλάδα, η Πολωνία και η Ουγγαρία. Ξεκίνησε να υλοποιείται το Νοέμβριο του 2015 και ολοκληρώνεται τον Νοέμβριο του 2016.

Ο ρόλος του ΦΚΘ:
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ως βασικός διαχειριστής του προγράμματος, οργανώνει, συντονίζει και επιβλέπει τις εργασίες μεταξύ του δικτύου, και συγκεκριμένα μεταξύ του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (εκπαιδευτικού φορέα του ΦΚΘ), του πανεπιστημίου Spoleczna Akademia NaukSan (Πολωνία) και του πολιτιστικού οργανισμού Laterna Magica Kulturális és Oktatási Szolgáltató Kft (Ουγγαρία).
Βασικές δράσεις του EUFORIA:
  1. Το ευρωπαϊκό διήμερο συνέδριο «Ανιχνεύοντας την Κινηματογραφική Παιδεία σε Διακρατικό Επίπεδο: Ελλάδα -Πολωνία - Ουγγαρία», το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2016.
  2. Πυλώνας του EUFORIA είναι η εκπαιδευτική ψηφιακή πλατφόρμα FILM VAULT η οποία περιλαμβάνει ψηφιακό κατάλογο 90 ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους (30 ελληνικές, 30 πολωνικές και 30 ουγγρικές παραγωγές).
  3. Μαθητικά ντοκιμαντέρ: ομάδες μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από την Ελλάδα, την Πολωνία και την Ουγγαρία δημιούργησαν ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με κοινό θέμα τη διαμόρφωση του σύγχρονου αστικού τοπίου μέσα από έργα που επιδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα 24 ντοκιμαντέρ τους θα ανέβουν στην πλατφόρμα του FILM VAULT και θα διαγωνιστούν στο πλαίσιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ντοκιμαντέρ το Νοέμβριο του 2016.
  4. Τα Docs For Kids ταξιδεύουν: Η ενότητα Docs For Kids του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που απευθύνεται αποκλειστικά στο νεανικό κοινό, πλαισιώνει και υποστηρίζει το πρόγραμμα EUFORIA. Ήδη, ταινίες από το Docs For Kids και πιο συγκεκριμένα τα ντοκιμαντέρ Στο δρόμο για το σχολείο και Οι Γενναίοι: Τα παιδιά της εξέγερσης της Βαρσοβίας, προβλήθηκαν σε μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα –σε προβολές που διοργάνωσε το ΦΚΘ-, την Πολωνία και την Ουγγαρία.  
  5. Διακρατικές περιφερειακές κινηματογραφικές προβολές, σε φυλακές.

Περισσότερα για το θησαυροφυλάκιο ταινιών FILM VAULT:
Η ψηφιακή πλατφόρμα έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα, καθώς συνδέει τη σχολική ύλη με τον κινηματογράφο.
Μέσα στο FILM VAULT:
*Κάθε ταινία συνοδεύεται από πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό με γενικές πληροφορίες (σύνοψη, credits, φιλμογραφία, φωτογραφίες, βιβλιογραφικές αναφορές), καθώς και δραστηριότητες/ ασκήσεις για τους μαθητές, οδηγούς για τους εκπαιδευτικούς και κινηματογραφικά αποσπάσματα.
*Υπάρχει η δυνατότητα αναζήτησης βάσει διαφόρων κριτηρίων (χώρα, τίτλος ταινίας, σκηνοθέτης, θεματική).
*Διατίθενται εκπαιδευτικά εγχειρίδια για το σινεμά που μαθαίνουν στα παιδιά τι σημαίνει πλάνο, μοντάζ, σενάριο κ.α.


Όλο το εκπαιδευτικό υλικό είναι κατάλληλα διαμορφωμένο για χρήση μέσα στη σχολική αίθουσα από τους εκπαιδευτικούς και είναι διαθέσιμο σε μορφή pdf.
read more " ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ EUFORIA 2015-2016 ΣΙΝΕ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ! "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ - Ω ΘΕΕ ΜΟΥ - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ

Πανελλήνια πρεμιέρα Γρηγόρη Βαλτινού- Κατερίνας Διδασκάλου στο Αριστοτέλειον!     Τον ενθουσιασμό του που φέτος ξεκινάει τη χειμερινή σεζόν από τη Θεσσαλονίκη, εξέφρασε σήμερα ο Γρηγόρης Βαλτινός στη συνέντευξη τύπου για την παράσταση «Ω Θεέ μου», που κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου στο Θέατρο Αριστοτέλειον.
«Είμαι πολύ χαρούμενος που φέτος εγκαινιάζουμε μια πιο στενή συνεργασία με την εταιρεία ΘΕΑ.ΜΑ. της οικογένειας Γισγάκη και κάνουμε πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη, όπου θα μείνουμε και αρκετό καιρό», τόνισε ο κ. Γρηγόρης Βαλτινός και συνέχισε: «Η σκηνοθέτης Λίνα Ζαρκαδούλα είναι καταπληκτική μαέστρος και με «γύρισε» αρκετά χρόνια πίσω». Αναφερόμενος στο έργο της Ανάτ Γκοβ τόνισε ότι περιλαμβάνει χιούμορ, γέλιο, τσακωμό, διχόνοια που ίσως τελικά να είναι και η μόνη ελπίδα για να επέλθει στη συνέχεια η «ένωση».

     Η Κατερίνα Διδασκάλου τόνισε ότι το συγκεκριμένο έργο ήταν «έρωτας με την πρώτη ματιά» και ότι «με χιούμορ, συγκίνηση και ουσία, το έργο καταπιάνεται με ένα από τα πιο σημαντικά ερωτήματα που απασχολούν το ανθρώπινο είδος: Υπάρχει τελικά Θεός;»
     «Μας κέρδισε το έργο, το ερωτευθήκαμε με την πρώτη ματιά», είπε η σκηνοθέτης Λίνα Ζαρκαδούλα και αναρωτήθηκε: Πώς γίνεται ο Θεός να πάρει σάρκα και οστά; «Και όμως ο Γρηγόρης Βαλτινός  θεϊκά, όπως μόνο εκείνος ξέρει, το έφερε στα μέτρα του», συμπλήρωσε.
     Ο Μίλτος Τσιάντος χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη παράσταση πρόκληση, ενώ ο ρόλος του αυτιστικού παιδιού που υποδύεται τον έκανε, όπως είπε χαρακτηριστικά, καλύτερο άνθρωπο.


Η παράσταση

     Το συγκινητικό, ξεκαρδιστικό και τρυφερό έργο της Ανάτ Γκοβ «Ω, Θεέ μου!» ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Θέατρο Αριστοτέλειον στη Θεσσαλονίκη, από την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, με πρωταγωνιστές το Γρηγόρη Βαλτινό και την Κατερίνα Διδασκάλου.
     Η Άννα, μια ψυχολόγος, δέχεται ένα μυστηριώδη ασθενή που πάσχει από κατάθλιψη και χρειάζεται επειγόντως θεραπεία. Στην πορεία όμως ανακαλύπτει ότι πίσω από την περίεργη αυτή επίσκεψη κρύβεται ένα θαύμα: η Άννα βλέπει μπροστά της τον ίδιο το Μεγαλοδύναμο!
     Ο Θεός είναι απελπισμένος, γιατί ο κόσμος που έφτιαξε έχει λάθη, αδικίες, πολέμους, απληστία… Και θέλει να τον καταστρέψει! Η Άννα, έχει στη διάθεση της μόλις μία ώρα (!), όσο ακριβώς διαρκεί μια συνεδρία, για να του αλλάξει γνώμη. Θα τα καταφέρει;
     Ω, Θεέ μου! Η θεϊκή κωμωδία, που ανατρέπει, όχι μόνο τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τα πράγματα, αλλά και τα θεατρικά δεδομένα, μας  θυμίζει ότι όλα μπορούν να συμβούν, αν παραμερίσουμε τις προκαταλήψεις και τους φόβους μας και αφήσουμε να παρασυρθούμε από το μυστήριο της ζωής.
     Μέχρι τώρα, όπου έχει παιχτεί, γίνονται θαύματα εξ ουρανού και ο Παντοδύναμος σκορπίζει αγαλλίαση στις ψυχές των θεατών! Από Οκτώβρη, επιλέγεται η Θεσσαλονίκη να γίνει γη της επαγγελίας του.

Το Θεό υποδύεται ταπεινά και υπερκόσμια ο Γρηγόρης Βαλτινός.
Την ψυχολόγο ερμηνεύει με πάθος, έκσταση και πίστη η Κατερίνα Διδασκάλου.
Μαζί τους ο Μίλτος Τσιάντος.ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συγγραφέας: Ανάτ Γκοβ 
Μετάφραση: Δημήτρης Ψαρράς
Σκηνοθεσία: Λίνα Ζαρκαδούλα
Μουσική: Μίνως Μάτσας
Σκηνικά: Διονύσης Χριστοφιλογιάννης
Κοστούμια: Γιώργος Σεγρεδάκης
Φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Νατάσσα Κοτσοβού
Στίχοι Τραγουδιού παράστασης: Λουίζα Αρκουμανέα
Φωτογραφίες: Νίκος Καρανικόλας


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Θέατρο Αριστοτέλειον: Εθνικής Αμύνης 2
Τηλέφωνο ταμείου (πληροφορίες): 2310 262051

Έναρξη παραστάσεων: Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016.
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Πέμπτη στις 20:00, Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 (Λαϊκή Απογευματινή) και στις 21:00, Κυριακή στις 20:00.
Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά
Τιμές εισιτηρίων: 16 ευρώ (κανονικό), 14 ευρώ (λαϊκή απογευματινή), 12 ευρώ (φοιτητικό – ανέργων - πολυτέκνων). Ειδικές τιμές για ομαδικά εισιτήρια.
Προπώληση: Στο ταμείο του θεάτρου (10:30 – 14:00 και 17:30 – 21:00), ηλεκτρονικά στο viva.gr, τηλεφωνικά στο 11876 και στα καταστήματα Public, Seven Spots, Reload, Media Markt, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ


ΘΕΑ.ΜΑ. & Θέασις Δράσεις Πολιτισμού
read more " ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ - Ω ΘΕΕ ΜΟΥ - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »