Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2016

«Οι Μυστικοί Κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά», το συναρπαστικότερο Θεματικό Πάρκο της χώρας, και οι ήρωες που αγαπήσατε, ετοιμάζονται να σας υποδεχθούν. Έναρξη 24 Οκτωβρίου 2016! ΔΕΘ-Helexpo

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016
Η ΔΕΘ-Helexpo υποδέχτηκε τον Ευγένιο Τριβιζά
στους «Μυστικούς Κόσμους»!«Οι Μυστικοί Κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά», το νέο, διεθνών προδιαγραφών, Θεματικό Πάρκο, εμπνευσμένο από τα δημοφιλέστερα παραμύθια και τους γνωστότερους ήρωες του κορυφαίου Έλληνα δημιουργού, υποδέχτηκαν τον εμπνευστή τους.

Ο Ευγένιος Τριβιζάς βρέθηκε για λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη, για να βάλει τη δική του σφραγίδα στο Θεματικό Πάρκο που ήδη κατασκευάζεται εντατικά. Η δημιουργική ομάδα του Θεματικού Πάρκου ξενάγησε τον πολυβραβευμένο συγγραφέα στον κόσμο των δικών του παραμυθιών.

Ακολούθησαν τρεις δημιουργικές μέρες σχεδιασμού, ανταλλαγής απόψεων και καταιγισμού ιδεών της ομάδας με τον αστείρευτο συγγραφέα. Με την καθοδήγησή του η ΔΕΘ-Helexpo είναι πλέον έτοιμη να παρουσιάσει στο κοινό της Θεσσαλονίκης, αλλά και στους εκτός πόλης επισκέπτες, ένα φαντασμαγορικό Θεματικό Πάρκο. Στο περίπτερο 1 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, μικροί και μεγάλοι επισκέπτες θα έχουν τη σπάνια ευκαιρία να ταξιδέψουν σε ένα μαγικό σύμπαν, με συνεχείς εκπλήξεις που θα αποκαλύπτονται καθημερινά!


«Οι Μυστικοί Κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά», το συναρπαστικότερο Θεματικό Πάρκο της χώρας, και οι ήρωες που αγαπήσατε, ετοιμάζονται να σας υποδεχθούν. Έναρξη 24 Οκτωβρίου 2016! Ετοιμαστείτε!
read more " «Οι Μυστικοί Κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά», το συναρπαστικότερο Θεματικό Πάρκο της χώρας, και οι ήρωες που αγαπήσατε, ετοιμάζονται να σας υποδεχθούν. Έναρξη 24 Οκτωβρίου 2016! ΔΕΘ-Helexpo "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

ΕΜΠΡΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΑΛΙΑ!!! του Ευγένιου Τριβιζά από τον Αναστάση Ροϊλό και τον Κωστή Βοζίκη

ΕΜΠΡΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ
ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΑΛΙΑ!!!


Δραματοποιημένη αφήγηση δύο σπαρταριστών παραμυθιών
της σειράς «ΕΜΠΡΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ» του Ευγένιου Τριβιζά
από τον Αναστάση Ροϊλό και τον Κωστή Βοζίκη

Από τις 9 Οκτωβρίου 2016

στο Θέατρο Αμαλία


Τι δουλειά έχουν σε ένα θέατρο:

• Ένας παραμυθάς με πολλά πρόσωπα
• Ένας μουσικός με πολλά χέρια
• Μια μαργαρίτα που λέει πάντα «σ’ αγαπώ»
• Κι ένας μπουφές που κρύβει ένα μυστικό;

Η παράσταση που πέρυσι γέμισε για 2 μήνες με γέλια παιδιών το θέατρο Αυλαία παρουσιάζεται τώρα για μια ολόκληρη σεζόν στο θέατρο Αμαλία, το οποίο επιστρέφει δυναμικά στο θεατρικό τοπίο της Θεσσαλονίκης. Μια παράσταση που χωράει σε 1 βαλίτσα, 2 τσάντες, και 1 κουτί.

Ο ηθοποιός Αναστάσης Ροϊλός και ο μουσικός Κωστής Βοζίκης μάς ταξιδεύουν στους μαγικούς κόσμους του Ευγένιου Τριβιζά. Συνδυάζοντας παραδοσιακές αφηγηματικές τεχνικές, αυτοσχεδιασμό και σύγχρονα μουσικά μοτίβα, με το γλαφυρό ύφος, την εφευρετικότητα της γλώσσας, αλλά και τη σπαρταριστή φαντασία του κοσμαγάπητου συγγραφέα, προτείνουν μια νέα διάσταση στον χώρο του σύγχρονου παραμυθιού και προσκαλούν τα παιδιά σε ένα συναρπαστικό ταξίδι που διασκεδάζει, προβληματίζει, ευαισθητοποιεί και καλλιεργεί τη φαντασία τους.

H αφήγηση είναι ζωηρή και παιχνιδιάρικη. Η επικοινωνία με το κοινό συνεχής. Τα παιδιά καλούνται να επέμβουν στη ροή της ιστορίας, να συμμετάσχουν στις αγωνίες των ηρώων και τελικά να πανηγυρίσουν μαζί τους το πάντα αίσιο τέλος του παραμυθιού. Η αποστολή μία: Να γίνουμε όλοι παιδιά. Ακόμα και οι μεγάλοι… Έστω για 1 ώρα.

Η Κούλα η Κατσικούλα με την κόκκινη κουκούλα

Ο ένας πίσω από τον άλλο, η Κούλα η κατσικούλα η καλή νοικοκυρούλα με την κόκκινη κουκούλα, ο Μπούνι-Μπούνι το στρουμπουλό μπαρμπούνι με το μπλε μπαστούνι, ο Ρίκι- Τίκι το σκανταλιάρικο ποντίκι με το βερικοκί σαρίκι, ο Χασμουριγιάμα το νυσταλέο λάμα με την κρεμ καφέ πιτζάμα και ένας μπαφιασμένος μπούφος που του πάει πολύ ο άσπρος του ο σκούφος, ξεκινάνε ένα απριλιάτικο πρωί για να ζητήσουν από τον ατρόμητο ιππότη που ζει στο αλαβάστρινο κάστρο να ανοίξει έναν μπουφέ μέσα στον οποίο φοβούνται ότι κρύβεται ένας επικίνδυνος δράκος. Όταν όμως ανοίγουν τον μπουφέ, κάτι απροσδόκητο τους περιμένει! Εμπρός λοιπόν όλοι μαζί να λύσουμε το μυστήριο!


Ο Άβυ το κουνάβι και η Φιφίτσα η νυφίτσα
Αποφασισμένοι να μαδήσουνε μια μαργαρίτα και να μάθουνε επιτέλους ποιον αγαπάει η Φιφίτσα η όμορφη νυφίτσα με την κεντητή ποδίτσα, ο Άβυ το κουνάβι που μετράει τ’ αστέρια κάθε βράδυ, ο Βικέντιος το βόδι που ξεφλουδίζει ένα γινωμένο ρόδι, ο Μπίκι-Μπέκι το γελαστό λελέκι που μασουλάει ένα πεντανόστιμο μπουρέκι, η Μίνα η ερμίνα που φυσάει μια σερπαντίνα, η Φιόνα η χελώνα που φοράει ένα σκουριασμένο σουρωτήρι για κορόνα και ένας κέφαλος που τον τρελαίνει ο πονοκέφαλος, ξεκινάνε όλοι μαζί ένα ηλιόλουστο πρωί για το θαυμαστό λιβάδι των ονείρων. Τι θα αποκαλύψει όμως το τελευταίο πέταλο της μαργαρίτας;


Τα παραπάνω βιβλία του Ευγένιου Τριβιζά κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ στη σειρά «ΕΜΠΡΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ» (www.metaixmio.gr).

Συντελεστές
Συγγραφέας: Ευγένιος Τριβιζάς
Στη σύλληψη, τη σκηνοθετική επιμέλεια και επί σκηνής οι:
Αναστάσης Ροϊλός και Κωστής Βοζίκης
Στον ρόλο του αφηγητή (β΄ διανομή): Χρήστος Παπαδόπουλος
Επιμέλεια ρούχων και σκηνικών αντικειμένων: Ελίνα Ευταξία
Σελίδα στο facebook: https://www.facebook.com/emprosloiponoloimazi

ΕΝΑΡΞΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: Κυριακή 09/10/2016
ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ: 5,00
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 60΄

Υπεύθυνη Επικοινωνίας για τα σχολεία : Κοσβύρα Αλεξάνδρα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ:
ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΑΛΙΑ
Αμαλίας 71 & Παρασκευοπούλου
Τ: 2310 888894

read more " ΕΜΠΡΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΑΛΙΑ!!! του Ευγένιου Τριβιζά από τον Αναστάση Ροϊλό και τον Κωστή Βοζίκη "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Η εμβληματική όπερα «Αΐντα» του Τζουζέπε Βέρντι στην κεντρική σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

Γοητευτικές άριες και συγκινητικά ντουέτα. Εντυπωσιακές σκηνές πλήθους και θριαμβικές νότες του διασημότερου εμβατηρίου στο λυρικό θέατρο. Πάθη και προδοσίες, συγκρούσεις και ανατροπές, εντάσεις και διαψεύσεις στην αυλή των Φαραώ της Αιγύπτου. 

Περισσότεροι από 200 συντελεστές, όπως μουσικοί, σολίστες, μαέστροι, χορωδοί,  χορευτές και ηθοποιοί, συμπράττουν στην κεντρική σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, δίνουν δημιουργική πνοή στην εμβληματική όπερα «Αΐντα» του Τζουζέπε Βέρντι και προσφέρουν σπάνιες αισθητικές εμπειρίες στο ευρύ κοινό. 
Φιλοτεχνημένη εξ ολοκλήρου στη Θεσσαλονίκη, η νέα, αυθεντική παραγωγή του Μεγάρου Μουσικής θα παρουσιαστεί σε τρεις παραστάσεις, στις 15, 17 και 19 Οκτωβρίου (20.00, Αίθουσα Φίλων Μουσικής), συγκεντρώνοντας και αναδεικνύοντας δημιουργικές δυνάμεις της πόλης και καταξιωμένους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και την Ευρώπη. 
«Η παραγωγή αυτή έχει προκύψει από τα σπλάγχνα της πόλης. Το εγχείρημα είναι σημαντικό και η ομορφιά του έχει να κάνει πρωτίστως με την αξιοποίηση των δημιουργικών στοιχείων της Θεσσαλονίκης», δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, Γεώργιος Εμμανουήλ Λαζαρίδης, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα, Δευτέρα.

Εντυπωσιακό δρώμενο
Η σκηνοθετική σύλληψη της νέας παραγωγής ανήκει στη Ζαμίρα Πασκέρι (Zamira Pasceri) από την Ιταλία, η οποία σημείωσε ότι η προσοχή της έχει στραφεί στις λιγότερες γνωστές σελίδες της όπερας, αυτές όπου περιγράφονται τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών. Η ίδια ανέφερε ότι με την προσέγγισή της θέλησε, μεταξύ άλλων, να υπογραμμίσει πως το κοινωνικό σύνολο, για να κατορθώσει να επιβιώσει, μετατρέπεται συχνά σε αόρατο στόμα, το οποίο καταπίνει  την ελευθερία, τις φιλοδοξίες και τα όνειρα του ατόμου.
Μάλιστα, υπό οδηγίες της κ. Πασκέρι, ομάδα τεσσάρων χορευτών παρουσίασε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου εντυπωσιακό δρώμενο από το τέλος της δεύτερης πράξης της όπερας, συνοδεία φλάουτου και πιάνου.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια της παραγωγής έχει σχεδιάσει ο Αθανάσιος Κολαλάς από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος ανέφερε ότι επιχείρησε να προσεγγίσει το κείμενο πίσω από το λιμπρέτο της όπερας και να αναδείξει τη σύγκρουση δύο διαφορετικών πολιτισμών, των Αιγυπτίων και των Αιθιόπων, που έχουν διαφορετικές αξίες και ιδανικά.
Τη μουσική διεύθυνση έχουν αναλάβει ο Ντάριουζ Μικούλκσι (Dariusz Mikulkski) από την Πολωνία (15.10) και ο Χάρης Ηλιάδης από τη Θεσσαλονίκη (17.10 &  19.10).
Τις μουσικές συνθέσεις ερμηνεύουν η Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης, μέλη της MOYSΑ, της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, και μέλη της Στρατιωτικής Μουσικής του Γ΄ Σώματος Στρατού «Μέγας Αλέξανδρος». Συμμετέχει επίσης η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης, σε διδασκαλία και διεύθυνση της Μαίρης Κωνσταντινίδου.
Τους τρεις βασικούς ρόλους ενσαρκώνουν η σοπράνο Σοφία Μητροπούλου (Αΐντα), η μέτζο σοπράνο Κασσάνδρα Δημοπούλου (Άμνερις) και ο τενόρος Φίλιππος Μοδινός(Ρανταμές).
Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου παρέστη επίσης η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Έλλη Χρυσίδου, η οποία τόνισε ότι γι΄ αυτήν την όπερα έχουν συνεργαστεί με παραδειγματικό τρόπο ο δήμος Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής. Η ίδια τόνισε ότι «επιβάλλεται να αποκτήσουν τη μεγαλύτερη δυνατή προβολή αυτές οι δράσεις, που παράγονται από την πόλη και προορίζονται για την ίδια την πόλη και τους κατοίκους της». 

Η διάσημη όπερα, η οποία θα έχει ελληνικούς υπέρτιτλους, παρουσιάζεται σε συμπαραγωγή με το 51ο Φεστιβάλ Δημητρίων και σε συνεργασία με την καλλιτεχνική ομάδα Skull of Yorick Productions με έδρα τη Θεσσαλονίκη.  Οι τιμές των εισιτηρίων αρχίζουν από 10€ (μαθητές, φοιτητές, άνεργοι) και φτάνουν έως τα 35 €.
Με θέμα πρωτότυπο
Η «Αΐντα» είναι η πρώτη όπερα του Τζουζέπε Βέρντι (1813-1901) με εντελώς πρωτότυπο θέμα και περιεχόμενο, που δε βασίζεται σε προϋπάρχον λιμπρέτο, λογοτεχνικό ή θεατρικό έργο. Το σενάριό της ήταν σύλληψη του Γάλλου αρχαιολόγου Ογκίστ Μαριέτ (Auguste Mariette), πιθανόν εμπνευσμένο από αρχαίο αιγυπτιακό μύθο, και προτάθηκε στον Βέρντι στις αρχές του 1870 από τον Καμίλ ντι Λοκλ (Camille du Locle). Ο Αντόνιο Γκιζλαντσόνι (Antonio Ghislanzoni) ανέλαβε να μεταφράσει το κείμενο και να γράψει το λιμπρέτο στα ιταλικά, σε συνεργασία με τον ίδιο τον συνθέτη.
Η «Αΐντα» ανήκει στην κατηγορία της μεγαλοπρεπούς όπερας (grand opera), με τέσσερις πράξεις και επτά σκηνές, πολυμερή χορωδία και μεγάλο αριθμό κύριων ρόλων, και συνιστά ορόσημο στην ιστορία της ιταλικής μουσικής. 
Στο Κάιρο η πρώτη παρουσίαση
Ο Χεδίφης (αντιβασιλέας) της Αιγύπτου, Ισμαήλ Ιμπν Ιμπραήμ Πασάς, είχε θέσει ως στόχο να παρουσιάσει, κατά την αποπεράτωση της Όπερας του Καΐρου (1869),  μεγαλοπρεπές λυρικό έργο στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την ολοκλήρωση της Διώρυγας του Σουέζ.
Ο Βέρντι είχε αρχικώς αρνηθεί να συνθέσει για τα εγκαίνια της νέας όπερας. Ωστόσο, γοητευμένος από το σενάριο του Ογκίστ Μαριέτ, συμφώνησε τελικώς να προχωρήσει στη σύνθεση της «Αΐντα», η  οποία προοριζόταν να παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο Κάιρο. Αν και προγραμματισμένη να γίνει τον Ιανουάριο του 1871, η πρεμιέρα αναβλήθηκε, λόγω του Γαλλοπρωσικού Πολέμου, και τελικώς παρουσιάστηκε στις 24 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους με μεγάλη επιτυχία. Αμέσως μετά το Κάιρο, η «Αΐντα» παρουσιάστηκε στη Σκάλα του Μιλάνου (Φεβρουάριος 1872) και ακολούθως έγινε πασίγνωστη στην Ευρώπη.
Διάσημο ερωτικό τρίγωνο
Στη διαχρονική δημοτικότητα της «Αΐντα» έχουν συνεισφέρει, εκτός των άλλων, οι ιστορικές  και γεωγραφικές συντεταγμένες της υπόθεσης. Η δράση εκτυλίσσεται στη φαραωνική Αίγυπτο σε μυθική εποχή, με την οποία το κοινό του 20ού αιώνα εξοικειώθηκε μέσω των εικόνων που προσέδωσαν στην όπερα οι γοητευτικές ταινίες του Χόλιγουντ.
Ωστόσο, αυτή είναι η μία όψη της υπόθεσης, καθώς στο επίκεντρο της όπερας αναπτύσσεται ένα διάσημο ερωτικό τρίγωνο: η Αΐντα, πριγκίπισσα της Αιθιοπίας και αιχμάλωτη στην αυλή των Φαραώ, είναι ερωτευμένη με τον Αιγύπτιο στρατηγό Ρανταμές, ο οποίος ανταποδίδει τα αισθήματά της δυσαρεστώντας την Αμνέριδα, κόρη του βασιλιά των Φαραώ, η οποία είναι επίσης ερωτευμένη μαζί του.
Τον πυρήνα του έργου καταλαμβάνει η Αΐντα, παγιδευμένη ανάμεσα στα συναισθήματά της για τον άντρα που αγαπά και στο καθήκον απέναντι στον πατέρα και την πατρίδα της. Η δημόσια όψη και το ιδιωτικό συναίσθημα βρίσκονται σε συνεχή διάλογο στην«Αΐντα» και ορίζουν την αισθητική του έργου, που κινείται από την πιο χαμηλόφωνη εξομολόγηση έως την πιο λαμπρή διακήρυξη.
Η διάσημη όπερα θέτει ακόμη και σήμερα σε διαπραγμάτευση σημαντικά ζητήματα, κοινωνικά και υπαρξιακά, όπως είναι η  διαπάλη  νόμου και ελευθερίας, η σύγκρουση ανάμεσα στις επιταγές του συνόλου και τις ανάγκες του ατόμου, η εξουσία, η τιμή, η αγάπη και η αλήθεια.
read more " Η εμβληματική όπερα «Αΐντα» του Τζουζέπε Βέρντι στην κεντρική σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Stand Up Comedy Special Alistair Barrie - Γιώργος Χατζηπαύλου στο θέατρο Αθήναιον

Stand Up Comedy Special

Alistair Barrie - Γιώργος Χατζηπαύλου

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΕ ΑΘΗΝΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΠΑΤΡΑ – ΗΡΑΚΛΕΙΟ –
ΡΕΘΥΜΝΟ – ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ –  ΧΑΝΙΑ - ΣΥΡΟ.

Πρώτος σταθμός: Θεσσαλονίκη! Για 2 μοναδικές παραστάσεις!
Παρασκευή 7 & Σάββατο 8 Οκτωβρίου.
Δύο σπουδαίοι κωμικοί, ο Alistair Barrie και ο Γιώργος Χατζηπαύλου ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μία περιοδεία στην Ελλάδα μετά την επιτυχία των περσινών εμφανίσεών τους στην Αθήνα.
Ο Alistair Barrie είναι ένας από τους κορυφαίους Άγγλους κωμικούς και μέλος του θρυλικού Comedy Store. Τον λατρέψαμε στις παραστάσεις που έγιναν, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για το Stand up for U της UNICEF. Η εγγλέζικη προφορά του είναι τόσο καθαρή που παρακολουθείς αβίαστα και χωρίς κανένα πρόβλημα τα όσα καταμαρτυρά για την αγγλική κοινωνία, όλα όσα σχολιάζει για τη σχέση Ελλήνων και Άγγλων και το πόσο υπέροχα διαφορετική είναι η χώρα μας για έναν ξένο. Ένας πραγματικά σπουδαίος κωμικός με διακρίσεις σε διεθνή φεστιβάλ (η πρόσφατη σόλο παράστασή του No more stage 3 έγινε sold out όπου κι αν παρουσιάστηκε στον κόσμο, μεταξύ άλλων και στην Αθήνα)
Ο Γιώργος Χατζηπαύλου, έρχεται με τη νέα του παράσταση, με τίτλο, Σχεδόν σαράντα. Νέα κείμενα, νέες ιδέες και ανανεωμένη θεματολογία. Αναλύει όλα τα στάδια στη ζωή ενός άντρα αλλά και τη σχέση του με το άλλο φύλο, τη σημερινή εποχή και όλα τα παράξενα που βλέπουμε και βιώνουμε γύρω μας. Μετά τις sold out εμφανίσεις του, σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς στο Ίδρυμα Κακογιάννη, αποτελεί εγγύηση πως το βράδυ σας θα είναι αξέχαστο. Είναι ένας από τους πρωτοπόρους κωμικούς του χώρου με σημαντικές διακρίσεις αλλά κι εκείνος που στέγασε μόνιμα παραστάσεις stand up comedy σε θεατρικές σκηνές. Μεταξύ άλλων δημιούργησε τον πρώτο και μεγαλύτερο φιλανθρωπικό θεσμό κωμωδίας στην Ελλάδα, το Stand up for U.
          Οι δύο κωμικοί συνεργάστηκαν πέρυσι σε 4 παραστάσεις που έγιναν αμέσως sold out και παρουσιάστηκαν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Έτσι με μεγάλη χαρά αποφάσισαν να συνεργαστούν ξανά σε μία περιοδεία σε όλη την Ελλάδα και μάλιστα, σε κάποιες πόλεις, για παραπάνω από μία παραστάσεις.

ü  Αγοράστε έγκαιρα το εισιτήριό σας ηλεκτρονικά http://www.ticketservices.gr/.

INFO:
Θέατρο Αθήναιον (Βασιλίσσης  Όλγας 35 , Τηλέφωνο 2310 832 060)
Ώρα έναρξης: 21:30
Διάρκεια: 120 λεπτά (με διάλειμμα)
Εισιτήρια: 12 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (φοιτητικό – μαθητικό – ανέργων).

Προπώληση: 10 ευρώ, στο ticketservices.gr
read more " Stand Up Comedy Special Alistair Barrie - Γιώργος Χατζηπαύλου στο θέατρο Αθήναιον "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

ΜΙΑ ΣΦΑΙΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΖΕΗΝ - ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΑΤΟΣ- ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ- Αντί εισιτηρίου θα συλλέγονται: τρόφιμα μακράς διάρκειας, χαρτικά – απορρυπαντικά – είδη προσωπικής υγιεινής ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ «ΑΡΩΓΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και  το Κέντρο Πολιτισμού Π.Κ.Μ.  βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσουν τις
ΒΡΑΔΙΕΣ ΘΕΑΤΡΟΥ 
Οι  «Βραδιές Θεάτρου» ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2016 και απευθύνονται σε όλο το θεατρόφιλο κοινό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόκειται για μια σειρά θεατρικών παραστάσεων, από αξιόλογους θιάσους και επιλεγμένα έργα,  που θα παρουσιάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, δύο ή τρεις παραστάσεις το μήνα,  σε θεατρικές σκηνές  της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με ελεύθερη πάντα είσοδο για το κοινό.
Οι «Βραδιές Θεάτρου» συνεχίζονται επιτυχώς με την θεατρική παράσταση


«Μια σφαίρα για την Τζέην»
μια κωμωδία του  Βασίλη Τσικάρα
από την θεατρική ομάδα «Άρατος»
Δευτέρα  10 Οκτωβρίου 2016  και ώρα 21:00

στο Κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος» (Εθνικής Αμύνης 1)
Αντί εισιτηρίου θα συλλέγονται: τρόφιμα μακράς διάρκειας, χαρτικά – απορρυπαντικά – είδη προσωπικής υγιεινής
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΥΠΕΡ ΤΗΣ «ΑΡΩΓΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ» 

read more " ΜΙΑ ΣΦΑΙΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΖΕΗΝ - ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΑΤΟΣ- ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ- Αντί εισιτηρίου θα συλλέγονται: τρόφιμα μακράς διάρκειας, χαρτικά – απορρυπαντικά – είδη προσωπικής υγιεινής ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ «ΑΡΩΓΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ» "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Compassion. The History of the Machine Gun 05/10/2016 | 21:00 ΘΕΑΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ - ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2016

Schaubühne Berlin Theatre σε σκηνοθεσία Milo Rau

Το περασμένο καλοκαίρι η μοίρα των προσφύγων, συγκλόνισε ολόκληρη την Ευρώπη και αναρίθμητοι διανοούμενοι και πολιτικοί εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους ανθρώπους από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική που υποφέρουν. Εικόνες από τους πνιγμένους στις παραλίες της Μεσογείου ή των θυμάτων του Εμφυλίου και των ασθενειών στην Κεντρική Αφρική, η κρίση και οι καταστροφές της εποχής κυριαρχούν στο Facebook, στην τηλεόραση και στον Τύπο.

Στο έργο «Compassion. The History of the Machine Gun» ο Milo Rau –ίσως από τα πιο «δυνατά» ονόματα της Ευρώπης στην σκηνοθεσία επί του παρόντος- και το διάσημο Schaubühne Berlin Theatre -το μεγαλύτερο γερμανικό επιχορηγούμενο θέατρο- μας ταξιδεύουν σ’ αυτά ακριβώς τα «καυτά» πολιτικά σημεία των καιρών μας. Στις μεσογειακές διαδρομές των προσφύγων από τη Μέση Ανατολή και τις εμφύλιες εμπόλεμες ζώνες στο Κονγκό.

Πρόκειται για μια παράσταση -ντοκιμαντέρ με μορφή διπλού μονολόγου. Ο σκηνοθέτης βάζει την ηθοποιό Ursina Lardi (με καταγωγή η ίδια από την Ελβετία) να δείχνει σε μια μεγάλη οθόνη εικόνες –συμπεριλαμβανομένης και της εικόνας του 3χρονου Aylan Kurdi- επιστρέφοντας από μια αποστολή στην Τουρκία και στην Ελλάδα. Ο λόγος της Lardi εναλλάσσεται με τις αφηγήσεις της έτερης συναδέλφου της Consolate Sipérius (με ρίζες από την Αφρική), που ο Rau τη θέλει να μας αποκαλύπτει ότι η οικογένειά της έπεσε θύμα γενοκτονίας το 1990. Σημειώστε δε, ότι τα κείμενα είναι βασισμένα σε αληθινές συνεντεύξεις από μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων, αλλά και κληρικούς και θύματα πολέμου στην Αφρική και την Ευρώπη.

Μια παράσταση, που σκόπιμα περιηγείται σε αντικρουόμενα πεδία: Πως αντέχουμε τη μιζέρια των άλλων και γιατί την παρακολουθούμε; Γιατί ένας νεκρός στις πύλες της Ευρώπης υπερισχύει χιλιάδων νεκρών στις εμφύλιες ζώνες του Κονγκό; Το έργο «Compassion. The History of the Machine Gun» όχι μόνο  ανιχνεύει  τα όρια της συμπόνιας, αλλά και τα όρια του ευρωπαϊκού ανθρωπισμού. Ο Rau στρέφει την προσοχή από την προσφυγική κρίση στις πραγματικές αιτίες της, στις εμφύλιες συρράξεις στην Αφρική και εν τέλει στις ίδιες τις δυτικές κοινωνίες, που δομημένες πάνω σε ιμπεριαλιστικές ορμές και οικονομικά συμφέροντα φέρουν και αυτές ευθύνη.

Ο Milo  Rau (1977, Βέρνη) δουλεύει ως ανεξάρτητος σκηνοθέτης και συγγραφέας από το 2003, ενώ το 2007 ίδρυσε την εταιρεία θεατρικών και κινηματογραφικών παραγωγών με τον ευφάνταστο τίτλο «International Institute of Political Murder» (IIPM). Έχοντας μεταξύ άλλων και σπουδές Κοινωνιολογίας στο βιογραφικό του, εκδηλώνει επανειλημμένα μέσα από τις δουλειές του ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για κοινωνικοπολιτικά θέματα, για το θέμα των συνόρων, της μετανάστευσης, των διακρίσεων και του ρατσισμού. Εξάλλου, έχει «καλύψει» ως δημοσιογράφος τον πόλεμο στη Ρουάντα, γενοκτονίες στην Αφρική και εθνοκαθάρσεις, αλλά δε σταματά εκεί. Ο Rau τα ανεβάζει στη σκηνή σε μια δική του προσπάθεια να φέρει στο φως την αλήθεια.

Όσον αφορά στο Schaubühne Berlin Theatre ιδρύθηκε το 1962. Από το 1999 καλλιτεχνικός διευθυντής του είναι ο Thomas Ostermeier, στη θητεία του οποίου έχει δημιουργηθεί ένα σχήμα από μόνιμα απασχολούμενους ηθοποιούς, οι οποίοι δουλεύουν εκ τότε από κοινού. Ας σημειωθεί ότι το θέατρο μετρά τουλάχιστον 10 πρεμιέρες κάθε σεζόν, παράλληλα μ 'ένα εναλλασσόμενο ρεπερτόριο 30 παραγωγών, γεγονός που το κατατάσσει σ’ ένα από τα πιο παραγωγικά και δημιουργικά σχήματα της Ευρώπης.

Συνδιοργάνωση με Geothe Institut Thessaloniki.

Ταυτότητα της παράστασης
Σκηνοθεσία: Milo Rau
Σκηνικά και κοστούμια: Anton Lukas
Βίντεο και ήχος: Marc Stephan
Δραματουργία: Florian Borchmeyer
Ερευνα – δραματουργική επεξεργασία: Mirjam Knapp, Stefan Bläske
Φωτισμός: Erich Schneider
Παίζουν: Ursina Lardi, Consolate Sipérius

Ώρα έναρξης: 21.00
Διάρκεια: 105 λεπτά.  Ελληνικοί υπέρτιτλοι.

Τιμές εισιτηρίων: Είσοδος 10€, 12€. Προσκλήσεις σε κατόχους κάρτας ανεργίας
read more " Compassion. The History of the Machine Gun 05/10/2016 | 21:00 ΘΕΑΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ - ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2016 "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

O ΜΙΛΤΟΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΚΑΙ Η ΜΙΡΕΛΑ ΠΑΧΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 15, 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016 MYLOS CLUB

 O ΜΙΛΤΟΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ
ΚΑΙ Η  ΜΙΡΕΛΑ ΠΑΧΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ 15, 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016
MYLOS CLUB


Ο Μίλτος Πασχαλίδης αναλαμβάνει να μας διηγηθεί την 20ετη του περιπέτεια στο τραγούδι μέσα από τους σημαντικότερους σταθμούς της αλλά κυρίως απ΄ό,τι φέρει η στιγμή.
Λίγο πριν τη κυκλοφορία της ηχογράφησης των δύο soldout συναυλιών στο Θέατρο Βράχων, με τις οποίες γιόρτασε τη συμπλήρωση 20 χρόνων στη δισκογραφία, ο Μίλτος Πασχαλίδης από το
club του Μύλου μας ξεναγεί στα αγαπημένα του τοπία από το ελληνικό τραγούδι, για δυο εμφανίσεις Σάββατο 15 & 22 Οκτωβριου
 Οι δικές του, προσωπικές στιγμές αλλά και από τις συνεργασίες του με εκλεκτούς συναδέλφους, μπλέκουν με τα τραγούδια που αγάπησε και ζήλεψε.

Ο Μίλτος Πασχαλίδης συνδυάζει με άνεση το σύγχρονο τραγούδι με την παράδοση, έχοντας και ο ίδιος μακρά θητεία στην Κρητική μουσική.Γνωστός πια σε όλους για τα δυναμικά και απρόβλεπτα προγράμματα του με έντονο αυτοσχεδιασμό και αυθορμητισμό, έχει καταξιωθεί ως ερμηνευτής υψηλών επιδόσεων. 

Μαζί του σε αυτές τις εμφανίσεις οι σταθεροί του συνεργάτες τα τελευταία χρόνια: η Μιρέλα Πάχου στο πιανό, ακορντεόν και τραγούδι, ο Δημήτρης Σινογιάννης στις ηλεκτρικές κιθάρες, ο Πάρις Περυσινάκης στη λύρα, ο Δημήτρης Μουτάφης στο μπάσο και ο Ηλίας Δουμάνης στα τύμπανα. Στην ηχοληψία ο Νίκος Λαγός και στα φώτα ο Μανώλης Μπράτσης.


INFO

Μύλος Club
Ανδρέου Γεωργίου 56, περιοχή Σφαγεία
Ωρα προσέλευσης: 21:30 / Ώρα έναρξης: 22:30    
Τηλ κρατήσεων: 2310510081
Εισιτήριο θεάματος: 12€,
Ανεργων, Φοιτητικο: 10€
Στο εισιτήριο δεν περιλαμβάνεται ποτό και είναι μονο είσοδος θεάματος της συναυλίας, καθώς και δεν εξασφαλίζει θέση καθημένου.
Σε περίπτωση που θελετε να εξασφαλίσετε θέση καθημένου πριν την ημερομηνία της συναυλίας μπορείτε να επικοινωνείτε στο: 2310 510081


read more " O ΜΙΛΤΟΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΚΑΙ Η ΜΙΡΕΛΑ ΠΑΧΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 15, 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016 MYLOS CLUB "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

ΘΕΑΜΑΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ) Από Πέμπτη 6 Οκτωβρίου έως Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

ΘΕΑΜΑΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ  (ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ)

Από Πέμπτη 6 Οκτωβρίου  έως Τετάρτη 12  Οκτωβρίου  2016


ΘEΡΙΝΟΙ
ΑΠΟΛΛΩΝ (τηλ. 2310- 828-642 Σαρανταπόρου 4)  ΕΚΛΕΙΣΕ
ΕΛΛΗΝΙΣ (τηλ. 2310-292-304 Λεωφ. Στρατού. Δίπλα στο Βελλίδειο)  Πέμπτη 6/10 ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΑ ΒΡΑΔΙΑ  στις 21.00
ΝΑΤΑΛΙ (2310-829-457 Λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου 3): Μην ανασαίνεις (Προβολές: 19.45 - 21.30)

ΧEΙΜΕΡΙΝΟΙ

ΒΑΚΟΥΡΑ (τηλ. 2310-233-665. Dolby Digital EX):
Αιθουσα 1: Πελαργοί (μεταγλωττισμένη) (Προβολές:18.00 - 19.30, Δευτέρα 19.00) / Μην ανασαίνεις (Προβολές: 21.00 - 22.30 Δευτέρα καμία προβολή )
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΤ3 ΚΕΜΕΣ  Δευτέρα 10/10 Badlands (Τέρενς Μάλικ) (Προβολές: 21.00)
Αιθουσα 2: Ψάχνοντας τη Ντόρι (μεταγλωττισμένη) (Προβολές: Σάββατο και Κυριακή 17.00) / Το μωρό της Μπρίτζετ Τζόουνς (Προβολές:18.45) Που πάω Θεέ μου; (Προβολές:20.45) / Café society (Προβολές: 22.15)

ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΝ (τηλ. 2310-834-996 Βασ.Όλγας 150 Dolby Digital Πελαργοί (μεταγλωττισμένη) (Προβολές:16.50) / Το μωρό της Μπρίτζετ Τζόουνς (Προβολές:18.30) / Αγανάκτηση (Προβολές: 20.40) / Υπόθεση Άγνωστο DNA (Προβολές: 22.35)
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ (τηλ. 2310-261-727 Φιλ. Εταιρίας - Δημ. Μαργαρίτη Dolby  Μις Περεγκρίν: Στέγη για ασυνήθιστα παιδιά (Προβολές: 18.00) / The Neon Demon (Προβολές: 20.30 - 22.30)

ΠΑΙΔΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΝ (Βασ. Ολγας 150, τηλ. 2310-834-996)
«ΠΗΤΕΡ ΠΑΝ ΚΑΙ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΕΣ: ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΦΙΛΤΡΟ» Ο αγαπημένος ήρωας των παιδιών συναντά τις 7 Πριγκίπισσες των Παραμυθιών σε μια φαντασμαγορική θεατρική παράσταση. 14 ήρωες των Παραμυθιών ζωντανεύουν σε μια θεατρική υπερπαραγωγή. ΓΙΑ ΔΥΟ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ Κυριακή  9 /10 και 16/10 στις 11:30 π.μ.


read more " ΘΕΑΜΑΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ) Από Πέμπτη 6 Οκτωβρίου έως Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016 "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

29ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 5-11 Οκτωβρίου 2016, αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος

29Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
5-11 Οκτωβρίου 2016, αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος
Μαχητικά και αποκαλυπτικά, με συγκλονιστικές εικόνες και ήρωες καθημερινούς ανθρώπους που ξεπερνούν τα όριά τους, είναι τα φιλμ που προβάλλονται στο 29ο Κινηματογραφικό Αφιέρωμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το αφιέρωμα πραγματοποιείται από την Τετάρτη 5 έως την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016 στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης του ΦΚΘ (Λιμάνι, Αποθήκη Α΄, τηλ. 2310-508.398). Διοργανώνεται από τα μέλη του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Θεσσαλονίκη με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Το πρόγραμμα του αφιερώματος περιλαμβάνει πέντε ταινίες μυθοπλασίας και ένα ντοκιμαντέρ, που εστιάζουν σε θέματα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά τον κόσμο, τα οποία προωθούνται μέσα από τις εκστρατείες της Διεθνούς Αμνηστίας. Οι κινηματογραφικές προβολές πλαισιώνονται από ενδιαφέρουσες συζητήσεις.
Τιμές εισιτηρίων: 6 ευρώ (γενική είσοδος), 4 ευρώ (φοιτητικό)
Πρόγραμμα προβολών και συζητήσεων
Τετάρτη 5/10
19:00 Ταξί στην Τεχεράνη
21:00 Ο γιος του Σαούλ

Πέμπτη 6/10
19:00
Press
21:00 Ατίθασες

Παρασκευή 7/10
19:00 Εδώ εξορία: Ημερολόγια από παιδιά πρόσφυγες
21:00 Ο γιος του Σαούλ
*Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση με την Ρίκα Μπενβενίστε, ιστορικό, καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Σάββατο 8/10
19:00 Μανταρίνια
 21:00
Pride

Κυριακή 9/10
19:00 Ο γιος του Σαούλ
*Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη – παραγωγό Ανδρέα Σιαδήμα.
21:00 Ταξί στην Τεχεράνη

Δευτέρα 10/10
19:00
Ατίθασες
21:00
Μανταρίνια
*
Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση με την Δρ. Ελένη
Σιδέρη, PhD Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, School of Oriental and African Studies, University of London.

Τρίτη 11/10
19:00 Pride
21:00
Press
*Μετά το τέλος της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση με την Έφη Βουτυρά, κοινωνική ανθρωπολόγο, καθηγήτρια, Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Οι ταινίες του αφιερώματος
Press
(Τουρκία, 2010)
Σκηνοθεσία – σενάριο: Sedat Yilmaz. Με τους: Firat Altay, Sezgin Cengiz, Engin Emre Deger. Έγχρωμη, 100΄.

Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, η ταινία παρακολουθεί τη δράση έξι δημοσιογράφων μιας κουρδικής εφημερίδας, οι οποίοι ξεκινούσαν στις αρχές του 1990, κάτω από εξαιρετικές πιέσεις και με ελάχιστα μέσα, τον αγώνα τους για την αποκάλυψη της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή.
Μανταρίνια / Tangerines
(Εσθονία – Γεωργία, 2013)
Σκηνοθεσία – σενάριο: Ζάζα Ουρουσάτζε / Zaza Urushadze. Με τους: Lembit Ulfsak, Elmo Nüganen, Giorgi Nakashidze. Έγχρωμη, 87΄.

1992, Αμπχαζία. Ένας εσθονός καλλιεργητής μανταρινιών περιθάλπει με περίσσια ανθρωπιά δύο βαριά τραυματισμένους από αντίπαλα στρατόπεδα: Ο ένας είναι μισθοφόρος Τσετσένος και ο άλλος Γεωργιανός. Η συμβίωση κάτω από την στέγη του γενναιόδωρου Εσθονού θα τους κάνει να καταλάβουν ότι περισσότερα πράγματα τους ενώνουν, παρά τους χωρίζουν.
Pride
(Ηνωμένο Βασίλειο / Γαλλία, 2014)
Σκηνοθεσία: Μάθιου Γουόρκας / Matthew Warchus. Σενάριο: Stephen Beresford. Με τους: Bill Nighy, Imelda Staunton, Dominic West. Έγχρωμη, 119΄.

Μια ομάδα λονδρέζων ακτιβιστών που απαρτίζεται από ομοφυλόφιλους άντρες και γυναίκες φτάνει σε μια μικρή πόλη της Ουαλίας. Στόχος της, να συμπαρασταθεί σε μια χούφτα απεργών ανθρακωρύχων και στις οικογένειες τους, που πεισματικά αντιστέκονται στην νεοφιλελεύθερη πολιτική της Μάργκαρετ Θάτσερ. 
Ταξί στην Τεχεράνη / Taxi Tehran
(Ιράν, 2015)
Σκηνοθεσία – σενάριο: Τζαφάρ Παναχί / Jafar Panahi. Με τους: Jafar Panahi, Hana Saidi, Nasrin Sotoudeh. Έγχρωμη, 82΄.

Άντρες και γυναίκες, νέοι και γέροι, φτωχοί και πλούσιοι, παλαιών αρχών και αντισυμβατικοί, πωλητές παράνομων βίντεο και υποστηρικτές των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Όλοι τους είναι συνεπιβάτες ενός άπειρου οδηγού ταξί που ακούει στο όνομα Τζαφάρ Παναχί. Το Ταξί στην Τεχεράνη γυρίστηκε με κρυφές κάμερες που καταγράφουν τις διαδρομές που κάνει ο σκηνοθέτης οδηγώντας διάφορους ανθρώπους σε διαφορετικούς προορισμούς. Συγκινητικό και αστείο, κατατοπιστικό για την κατάσταση στο Ιράν και ευρηματικό από τη φύση του, το Ταξί στην Τεχεράνη είναι μία απολαυστική κινηματογραφική εμπειρία.
Ο γιος του Σαούλ
(Ουγγαρία, 2015)
Σκηνοθεσία: Λάζλο Νέμες / László Nemes. Σενάριο: László Nemes, Clara Royer. Με τους: Géza Röhrig, Levente Molnár, Urs Rechn, Todd Charmont, Sándor Zsotér. Έγχρωμη, 107΄.

Οκτώβριος 1944, Άουσβιτς-Μπίργκεναου. Ο Ούγγρος Σαούλ Άουσλεντερ είναι μέλος της Ζόντερκομμάντο, της ομάδας Εβραίων φυλακισμένων που απομονώθηκαν από το στρατόπεδο συγκέντρωσης και αναγκάστηκαν να βοηθήσουν τους Ναζί στην επιχείρηση της εκτεταμένης εξολόθρευσης. Μια μέρα, καθώς εργάζεται σ’ ένα από τα κρεματόρια, ο Σαούλ ανακαλύπτει το πτώμα ενός παιδιού που θεωρεί πως είναι ο γιος του. Κι ενώ η Ζόντερκομμαντο καταστρώνει σχέδια για εξέγερση, ο Σαούλ αποφασίζει να εκτελέσει ένα απίθανο σχέδιο: να σώσει το σώμα του παιδιού από τις φλόγες, να βρει έναν ραβίνο για να πει την Καντίς –την επιμνημόσυνη προσευχή – και να θάψει το παιδί όπως του αρμόζει.
Ατίθασες / Μustang
(Τουρκία, 2015)
Σκηνοθεσία: Deniz Gamze Ergüven. Με τους: Günes Sensoy, Doga Zeynep Doguslu, Tugba Sunguroglu. Έγχρωμη, 97΄.
 
Ένα καλοκαίρι σε κάποιο απόμακρο χωριό της Τουρκίας, η Λάλε και οι τέσσερις αδερφές της περπατούν από το σπίτι στο σχολείο παίζοντας αθώα με κάποια αγόρια που θα συναντήσουν τυχαία στο δρόμο τους. Το συμβάν αυτό εξοργίζει σε τέτοιο βαθμό τη συντηρητική τους οικογένεια, η οποία φτάνει στο σημείο να τους απαγορεύσει την έξοδο από το σπίτι και να τις εξαναγκάσει να παντρευτούν. Θα καταφέρουν τα κορίτσια να σπάσουν τα δεσμά τους;  
Εδώ εξορία: Ημερολόγια από παιδιά πρόσφυγες / This is exile: Diaries of Child Refugees (ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ)
(Λίβανος – Ελβετία - Μεγ. Βρετανία, 2015)
Σκηνοθεσία: Μάνι Γ. Μπεντσελάχ / Mani Y. Benchelah. Έγχρωμο, 87΄.

Ένα ευαίσθητο πορτρέτο των προσφυγόπουλων που αναγκάζονται να διαφύγουν από τη βία του εμφυλίου πολέμου στη Συρία για τον γειτονικό Λίβανο. Το ντοκιμαντέρ, που γυρίστηκε μέσα σε έναν χρόνο, αφηγείται την ιστορία της ζωής αυτών των παιδιών μέσα από δικά τους λόγια και αποτυπώνει τη συγκινητική αλήθεια για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν την απώλεια, τις κακουχίες και τη συντριβή της ελπίδας. Η μαρτυρία τους εκφράζει το ανθρώπινο κόστος του πολέμου στη Συρία, ο οποίος έχει εξαναγκάσει πάνω από τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους να διαφύγουν - οι μισοί από αυτούς είναι παιδιά.


read more " 29ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 5-11 Οκτωβρίου 2016, αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »