Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2016

Τα εγκαίνια της έκθεσης της εικαστικού Λυδίας Δαμπασίνα με τίτλο «ο συντελεστής Gini» (Gini coefficient), θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016, στις 20.00, στο Γενί Τζαμί

51α ΔΗΜΗΤΡΙΑ- «Ο ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ GINI» ΣΤΟ ΓΕΝΙ ΤΖΑΜΙ

Τα εγκαίνια της έκθεσης της εικαστικού Λυδίας Δαμπασίνα με τίτλο «ο συντελεστής Gini» (Gini coefficient), θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016, στις 20.00, στο Γενί Τζαμί (Αρχαιολογικού Μουσείου 30, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 857978).
Η έκθεση, που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των 51ων  Δημητρίων, θα διαρκέσει έως τις 19 Νοεμβρίου 2016. Ο συντελεστής Gini είναι μια στατιστική μέτρηση του εισοδήματος και της κατανομής του πλούτου. Είναι ένας αριθμός μεταξύ 0 και 1, όπου το 0 σημαίνει την τέλεια ισότητα και 1 σημαίνει την τέλεια ανισότητα.
Στο πλαίσιο της έκθεσης, την οποία επιμελείται ο Ιστορικός τέχνης, Γιάννης Μπόλης, θα παρουσιαστούν νέα έργα της Δαμπασίνα, που συνθέτουν μια ενιαία εγκατάσταση.
«Ο ομφαλός», στο κέντρο του οθωμανικού μνημείου, είναι ο πυρήνας της εγκατάστασης, που εκφράζει μια ζοφερή και κυνική διαπίστωση. Το βαλσαμωμένο κεφάλι ενός μεγαλόσωμου ελαφιού, πάνω από το οποίο κρέμεται ένα φύλλο χαρτιού με τη φράση: «Τα 62 πλουσιότερα άτομα κατέχουν τον ίδιο πλούτο με το ήμισυ της ανθρωπότητας - ήτοι 3,5 δισεκατομμύρια άτομα». 
Η ενότητα από ζυγαριές αναπτύσσεται στο χώρο, δημιουργώντας ένα λαβύρινθο μέσω του οποίου η καλλιτέχνιδα «ζυγίζει» τις προσωπικές της εμπειρίες και αλήθειες, τις μνήμες και τις καταβολές της και αναφέρεται στη σύγχρονη συνθήκη μιας εποχής παντοδυναμίας των αριθμών, των μετρήσεων, των μεγεθών, των στατιστικών πινάκων και αναλύσεων.
Οι φωτογραφίες της, τοποθετημένες εκατέρωθεν της εισόδου στον κεντρικό χώρο του τζαμιού, απεικονίζουν εκδοχές του ίδιου του μνημείου, το οποίο ήταν προορισμένο για τις γυναίκες, σε σαφή διαχωρισμό από τους άντρες. Σε άμεση συνάρτηση και διάλογο με τις φωτογραφίες, αναπτύσσεται η εγκατάσταση από πόρτες με μαύρα τζάμια, σε παράταξη, εν είδει αδιαπέραστου τείχους, που λειτουργούν ως χαρτογραφήσεις των ορίων μεταξύ γυναικείας και ανδρικής κατάστασης και ως επισήμανση στο εκρηκτικά διογκούμενο προσφυγικό ζήτημα.  
Στη διάρκεια των εγκαινίων ο μουσικός, Joachim Latarjet, θα ερμηνεύσει συνθέσεις του.
            Η έκθεση θα λειτουργεί από Τρίτη έως Παρασκευή κατά τις ώρες 10.00 έως  18.00 και το Σάββατο από τις 11.00 έως τις 15.00.


read more " Τα εγκαίνια της έκθεσης της εικαστικού Λυδίας Δαμπασίνα με τίτλο «ο συντελεστής Gini» (Gini coefficient), θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016, στις 20.00, στο Γενί Τζαμί "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

24 ώρες - ΚΑΠΑΝΙ PROJECT - όλο το πρόγραμμα αναλυτικά και ο χάρτης των εκδηλώσεων

Μουσική - performance
Με φόντο την αγορά της Θεσσαλονίκης, με τα καταστήματα όλα ανοιχτά -ψαράδικα, μανάβικα, κρεοπωλεία, μπακάλικα, αλλά και μαγαζιά με ρούχα- με το παλιό και το νέο να συναντιούνται σ’ έναν χώρο γεμάτο ιστορίες και μνήμες … ξεκινάει το «Καπάνι Project», στο… Καπάνι. Για ένα 24ωρο, μέσα από μουσικές, θέατρο δρόμου, performances, αλλά και μεταμεσονύκτιες δράσεις οι νέοι θα γνωρίσουν την περιοχή και τη σημασία της, οι παλιοί θα θυμηθούν και θα νοσταλγήσουν. Μουσικοί, ηθοποιοί, εικαστικοί και performers συμπράττουν με τους εμπόρους και τους επαγγελματίες της αγοράς, τους περαστικούς και τους πελάτες. Ανάμεσα σε ψάρια, φρούτα, γεύσεις, μυρωδιές, υφάσματα, αρώματα, χρώματα και παραδόσεις μοιράζονται, πειραματίζονται, αλληλεπιδρούν και τελικά φτιάχνουν έναν νέο κόσμο μέσα στον παλιό, γεμάτο φαντασία και έμπνευση.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο ζωγράφος Χρήστος Αλαβέρας αναλαμβάνει χρέη «εικαστικού ρεπόρτερ» και θα καταγράφει σχεδιαστικά τα τεκταινόμενα, τους performerς, το κοινό και τους μαγαζάτορες, ενώ τα σχέδια αυτά θα εκτίθενται άμεσα στους χώρους της αγοράς ως μια εικαστική μαρτυρία.

Ας σημειωθεί ότι θα υπάρχουν και δυο μουσικές σκηνές (Stage 1: Οδός Κυδονιάτου & Βλάλη & Stage 2: Οδός Ασκητού), όπου από τις 17:30– 24:00 γνωστοί dj θα δίνουν το ρυθμό.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο παράλληλο πρόγραμμα των "Δημητρίων"

Πρόγραμμα

windowless
site specific performance από την Per_Dance (Ελεονώρα Σιαράβα)
Στοά Ασκητού, 00.01 – 00.30
Θα παρουσιαστεί μεταμεσονύχτια επιχειρώντας να απογυμνώσει το «τοπίο της αγοράς» από τις εικόνες και τους ήχους της καθημερινότητάς του.

Performance της εικαστικής ομάδας Sabotage
Οδός Μενεξέ και Βλάλη, 00.30 – 01.00
Σχολιάζει το σώμα του σύγχρονου ανθρώπου και το παρουσιάζει ως προϊόν της υπερκαταναλωτικής οικονομίας.

Παρουσίαση εγκατάστασης
από τους εικαστικούς της ομάδας Sabotage
Οδός Μενεξέ και Βλάλη, 11.30 – 12.00
Υλικά (νάυλον, σχοινί, μέταλλο και ξύλο) που έχουν μια χρηστική ιδιότητα, επαναπροσδιορίζονται και αναδομούνται παίρνοντας έναν νέο λόγο ύπαρξης.

d.INNER
χορός από την D.Art dance company
Οδός Βλάλη & Μενεξέ, 12.30 – 13.00
Οι ήρωες… «τρώνε» τις εσωτερικές τους φωνές και «κατατρώγονται» από αυτές, ενώ προσπαθούν να χωνέψουν μέσα από τις συγκρούσεις ή ενώσεις των συνδαιτυμόνων τους.

Border H.
Site specific performance από την Έφη Γεώργαρου
Είσοδος Καπανίου – Αριστοτέλους & Βλάλη, 16.00-16.30
Μια site specific performance –σε σύλληψη των δρ. Αγγελικής Αυγητίδου και Έφης Γεώργαρου- που χρωματίζει τις αισθήσεις ενός κόσμου φυλακισμένου στο σώμα, μα ελεύθερου ακόμη στη σκέψη.

ΧΧΧΥ
Performance από το Aniline DanceTheatre
Οδός Ασκητού & Μενεξέ (ψαραγορά), 17.00– 18.00
Δύο άνθρωποι, δύο σώματα. Ένας άντρας και μία γυναίκα. Ένας χορός. Γεννιούνται, κινούνται, αλληλεπιδρούν, ενώ ο παράγοντας «κοινωνία» υπεισέρχεται στην εξίσωση.

Sole
Performance των Μαρία Λάππα, Αγγελική Μπιτζαράκη
Οδός Μενεξέ, 18.00 – 18.30
Εμπνευσμένη από τον μύθο της Αριάδνης και τους διθυράμβους του Διονύσου του Friedrich Nietzsche θα διεξαχθεί στην είσοδο της ψαραγοράς.

Εντύπωσε # καιμεταΜοίρασε                                                          
site specific Performance της Εύης Χατζημητάκου
από την ομάδα Koresmerikle
Οδός Ασκητού 12, μαγαζί  καπάνιgraphix, 18.30– 19.00
Performance σωματικού θεάτρου με έμπνευση την παλιά αγορά αλεύρων.

Improving Darwin
Performance των The Girls
Οδός Κυδονιάτου με Ασκητού, 19.00 – 19.30 μ.μ
Τρία σώματα στο χώρο σε μια performance βασισμένη στη σκέψη του Λακάν για το σχηματισμό του ‘Εγώ’.

Primordial Ceremony. Study#1
Performance των Χριστίνα Φοίτου- Αλίκη Χιωτάκη
Οδό Βλάλη (Κρεοπωλείο), 19.30– 20.00μμ /
Η Performance πραγματεύεται τις συνθήκες φθαρτότητας, σήψης, ματαιότητας, αλλά και μεταμόρφωσης σ’ ένα χώρο- σημείο αναφοράς για την ανθρώπινη αλυσίδα.

Die Wolke Art Group
Site - specific  Performance από τη Δροσιά Τριαντάκη
Οδός Βλάλη, 20.30 – 21.00μμ
Οι ήχοι μιας κλειστής αγοράς, που αποτελεί και χώρο συνάθροισης, συνυπάρχουν με τη μουσική και την κίνηση.

«Groove Theory»
Dance Performance από τη Rough|Cut.
Οδός Bλάλη, 22.45 – 23.10
Το “Groove Theory” είναι μια πρόσκληση για χορό από τους χορευτές στο κοινό. Είναι μια πρόταση για το σώμα να απελευθερωθεί και να χορέψει στη μουσική.

Θέλετε να ακούσετε ένα ποίημα;
Δρώμενο / Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
Έξι ηθοποιοί του Κ.Θ.Β.Ε (Χάρης Παπαδόπουλος, Αριστοτέλης Ζαχαράκης, Μόμω Βλάχου, Λίλα Βλαχοπούλου,Τάσος Ροδοβίτης, Μαρία Καραμήτρη) οπλισμένοι… με ποιήματα έβαλαν στόχο να ομορφύνουν τον περίπατό σας μέσα από την ποίηση. Γιατί η ποίηση δεν γράφεται μόνο για να διαβάζεται, αλλά για να μιλιέται και ν' ακούγεται.


read more " 24 ώρες - ΚΑΠΑΝΙ PROJECT - όλο το πρόγραμμα αναλυτικά και ο χάρτης των εκδηλώσεων "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

ΚΑΤΕΡΙΝΑ - λόγω της μεγάλης ζήτησης θα παραμείνει στο θέατρο Εγνατία έως και την Κυριακή 16 Οκτωβρίου !!!

Παράταση
έως και την Κυριακή 16 Οκτωβρίου !


Η παράσταση του Γιώργου Νανούρη, που συγκλόνισε κοινό και κριτικούς και στη Θεσσαλονίκη, λόγω της μεγάλης ζήτησης θα παραμείνει στο θέατρο Εγνατία έως και την Κυριακή 16 Οκτωβρίου !!!

Ενδιάμεσα η παράσταση θα ταξιδέψει στη  Ζυρίχη στο 2ο Φεστιβάλ Ελληνικού Θεάτρου Ελβετίας  (10 Οκτωβρίου) και στο Λονδίνο σε συμπαραγωγή Ark4Art - Hellenic Centre (7-8 Νοεμβρίου).
Στο θέατρο ΛΙΘΟΓΡΑΦΕΙΟ στην Πάτρα θα πραγματοποιήσει 4 παραστάσεις 14 -15  και 21-22 Νοεμβρίου.

Τέλος, η ΚΑΤΕΡΙΝΑ θα επιστρέψει στην Αθήνα  στο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου από 5 Δεκεμβρίου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.
Ο Γιώργος Νανούρης διασκεύασε για το θέατρο και σκηνοθέτησε «Το βιβλίο της Κατερίνας» του Αύγουστου Κορτώ, με τη Λένα Παπαληγούρα στον ομώνυμο ρόλο και τον Λόλεκ να την συνοδεύει μουσικά επί σκηνής live. Στην παράσταση συμμετέχει και ο Γιώργος Νανούρης.

Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της διπολικής μητέρας του συγγραφέα. Η Κατερίνα έχει μόλις αυτοκτονήσει και αρχίζει να αφηγείται την καταραμένη ζωή της. Φάρμακα, χάπια, σύζυγος και γιος, αγάπη και μίσος, ομοφυλοφιλία,, αυτοσαρκασμός, χιούμορ ανακατεμένο με πόνο, στοργή μέσα από στριγγλιές, και απόπειρες αυτοκτονίας αποτελούν την χαοτική πραγματικότητα της ηρωίδας που παλεύει με τη διπολική διαταραχή και γραπώνεται από όποιον μπορεί, με αποτέλεσμα να παρασύρει μια ολόκληρη οικογένεια στη δίνη της αρρώστιας της.Κατερίνα
Συγγραφέας: Αύγουστος Κορτώ
Ιδέα-Διασκευή-Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης
Ερμηνεία: Λένα Παπαληγούρα
LiveΜουσική: Λόλεκ 
Mαζί τους και ο Γιώργος Νανούρης
Φωτογραφίες: Ιωάννα Χατζηανδρέου
Παραγωγή: Λυκόφως - Γιώργος Λυκιαρδόπουλος

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Trailer  ΚΑΤΕΡΙΝΑ:
https://m.youtube.com/watch?v=G-8uF5kcOdU

Τιμές εισιτηρίων:
Κανονικό: 15 € , 12 €
(Φοιτητικό, άνω των 65 ετών, Ανέργων, ΑΜΕΑ)
ΝΕΕΣ  ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ :

ΠΕΜΠΤΗ 13/10 :         9.00 ΜΜ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 /10 : 9.00 ΜΜ
ΣΑΒΒΑΤΟ 15/10 :       7.00 ΜΜ  & 9.30 ΜΜ
ΚΥΡΙΑΚΗ 16/10 :        7.00 ΜΜ & 9.30 ΜΜ
Προπώληση εισιτηρίων
Ταμείο Θεάτρου Εγνατία τηλ. 2310 231 431
TicketServices:Online: www.ticketservices.gr

read more " ΚΑΤΕΡΙΝΑ - λόγω της μεγάλης ζήτησης θα παραμείνει στο θέατρο Εγνατία έως και την Κυριακή 16 Οκτωβρίου !!! "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Έκθεση κοστουμιών ΣΤΙΓΜΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ 55 ΧΡΟΝΙΑ ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Αλατζά Ιμαρέτ Από 4 έως 23 Οκτωβρίου


Έκθεση κοστουμιών

ΣΤΙΓΜΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ
55 ΧΡΟΝΙΑ ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αλατζά Ιμαρέτ
Από 4 έως 23 Οκτωβρίου


Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος οργανώνει μια έκθεση κοστουμιών, σχεδιασμένων από σημαντικούς ενδυματολόγους που συνεργάστηκαν με το ΚΘΒΕ στη διάρκεια των 55 χρόνων λειτουργίας του. H Έκθεση έχει τίτλο «Στιγμές δημιουργίας στον χρόνο» και πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των Δημητρίων.


Κοστούμια από εμβληματικές παραστάσεις του θεάτρου –όπως ο Οθέλλος του Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Σωκράτη Καραντινού (1964), το Κρίμα που είναι πόρνη του Τζον Φορντ σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά (1984) και οι Βάκχες του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους (1991)– εκτίθενται στο Αλατζά Ιμαρέτ με στόχο να γίνει γνωστή η ιστορία του ΚΘΒΕ στο κοινό. Πρόκειται για μια προσπάθεια του θεάτρου να φέρει στο φως κρυμμένους θησαυρούς του και να αναδείξει το παρελθόν του στο σήμερα. Μια έκθεση που αφορά στην πολιτιστική διαχρονικότητα.


Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση περιλαμβάνει 64 κοστούμια που σχεδίασαν οι ενδυματολόγοι Γιώργος Ανεμογιάννης, Γιώργος Βακαλό, Σπύρος Βασιλείου, Απόστολος Βέττας, Νίκος Εγγονόπουλος, Λίζα Ζαΐμη, Δαμιανός Ζαρίφης, Γιάννης Κύρου, Γιώργος Ζιάκας, Κέννυ ΜακΛέλλαν, Ιωάννα Μανωλεδάκη, Γιάννης Μετζικώφ, Δημήτρης Μυταράς, Αγνή Ντούτση, Έλλη Παπαγεωργακοπούλου,  Γιώργος Πάτσας, Nίκος Πετρόπουλος, Νίκος Σαχίνης, Έβελυν Σιούπη, Βασίλης Φωτόπουλος, Διονύσης Φωτόπουλος, Σάββας Χαρατσίδης, κά.
Τον σχεδιασμό και την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει η σκηνογράφος-ενδυματολόγος Ιουλία Σταυρίδου.

H έκθεση πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του Φεστιβάλ των Δημητρίων.

Έκθεση κοστουμιών
Στιγμές δημιουργίας στον χρόνο
55 χρόνια Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
Αλατζά Ιμαρέτ
Διεύθυνση: Κασσάνδρου 91-93 (Λεωφορεία: 15, 16, 23)
Τηλέφωνο: 2310278587
Eγκαίνια: Τρίτη 4 Οκτωβρίου στις 20:00
Διάρκεια: 4 έως 23 Οκτωβρίου
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή 11:00-18:00


Είσοδος ελεύθερη
read more " Έκθεση κοστουμιών ΣΤΙΓΜΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ 55 ΧΡΟΝΙΑ ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Αλατζά Ιμαρέτ Από 4 έως 23 Οκτωβρίου "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »