Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2016

ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ - « Ειρήνη» του Αριστοφάνη ! απο την Εταιρεία Θεάτρου TheatrAction 15/10/16 στις 5μμ.

Η ΕΙΡΗΝΗ του Αριστοφάνη
στο Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ
       Πρεμιέρα Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016 στις 17:00


Η Εταιρεία Θεάτρου TheatrAction, κατά τη διάρκεια της χειμερινής θεατρικής σεζόν, θα παρουσιάζει στο Θέατρο Αυλαία, το αρχαιοελληνικό αριστούργημα « Ειρήνη» του Αριστοφάνη.  Το έργο στην παιδική εκδοχή του,  με το πανανθρώπινο θέμα και μήνυμα, περιόδευσε το καλοκαίρι του 2016 σε πόλεις και χωριά της Βόρειας Ελλάδας ,καθώς επίσης και σε κέντρα φιλοξενείας προσφύγων,με στόχο να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά κοινωνούς αυτού του μηνύματος, μεταφέροντας με ένα αντιπολεμικό καραβάνι  την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Σήμερα λοιπόν που όπως φαίνεται η ιστορία ξαναγράφεται από πολεμαχαρείς ηγέτες και πολεμοκάπηλες κυβερνήσεις, θεωρήσαμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να μιλήσουμε στα παιδιά για την Ειρήνη και τον Πόλεμο. Επιλέξαμε την θεατρική σκηνή για να εκφράσουμε την άρνησή μας στον ρατσισμό, στην απόγνωση, στον πόλεμο όπου κι αν αυτός συντελείται. Η διάθεση για διχασμό και αντιπαλότητα καλλιεργείται στην καθημερινότητα μας, γύρω μας, στη ζωή μας. Επωάζεται μέσα στις κοινωνίες, στα σχολεία, στον εργασιακό χώρο, στον στρατό, στο διαδίκτυο δημιουργώντας κοινωνίες δίχως ευαισθησίες, αντιστάσεις, δίχως κοινωνικό και πολιτικό προβληματισμό. 

Πρόκειται για μια μουσικοθεατρική παράσταση με πέντε ηθοποιούς – μουσικούς, που απευθύνεται σε παιδιά όλων των ηλικιών. Υπάρχει ζωντανή μουσική που παρουσιάζει στοιχεία και ρυθμούς  της αρχαιοελληνικής παράδοσης, χρησιμοποιώντας όργανα όπως νταούλι, μικρά κρουστά, λύρα, βιολί,  μπουζούκι, συνδυάζοντας τα όμως με σύγχρονους ήχους σε πρωτότυπες μελωδίες.  Η διασκευή του έργου δραματουργικά και σκηνοθετικά είναι δομημένη έτσι ώστε το κάθε παιδί να μπορεί όχι μόνο να το παρακολουθεί ευχάριστα αλλά και να προσλαμβάνει ανάλογα με την ηλικία του διαφορετικά την ουσία αυτού. Παράλληλα, η απόδοση του με ανεπτυγμένους κώδικες σωματικού θεάτρου, οι χορογραφίες και η συχνή χρήση μάσκας, κούκλας και μαριονέτας δημιουργούν μια παράσταση «γραμμένη» στην παγκόσμια γλώσσα των παιδιών.
Ταυτότητα Παράστασης

Διασκευή Κειμένου - Σκηνοθεσία: Δέσποινα Σαρόγλου
Μουσική Σύνθεση - Ενορχήστρωση: Αγγελική Κωστάκη
Χορογραφίες: Τάσος Παπαδόπουλος
Σκηνογραφική και ενδυματολογική επιμέλεια: Δέσποινα Σαρόγλου
Σκηνογραφικές κατασκευές: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα, Ράνια Υφαντίδου
Φωτισμοί: Ανέστης Ατακτίδης
Ερμηνευτές: Σίσσυ Δαμδούμη, Βαγγέλης Καλλίτσογλου,Κωνσταντίνος Κάτσος, Αγγελική Κωστάκη,Γιάννης Τσιακμάκης και Μάρι Χεκιμιάν


Για το κοινό: Κάθε Σάββατο απόγευμα στις 17:00. Τιμή εισιτηρίων 10€ & 8€
Για τα σχολεία: Καθημερινές κατόπιν συνεννόησης στο τηλέφωνο 6979 720605. Τιμή εισιτηρίου 6€

Στην «ΕΙΡΗΝΗ» ο μεγάλος αρχαίος Έλληνας κωμικογράφος δε στέκεται στα δεινά και τις καταστροφές του πολέμου αλλά προβάλει τη λαχτάρα του ανθρώπου για μια καλύτερη ζωή και αναδεικνύει το μεγαλείο που μπορεί να προσφέρει μια ευτυχισμένη καθημερινή στιγμή αλλά και την αξία του οράματος για ένα δικαιότερο και πιο ανθρώπινο κόσμο. Ο Αριστοφάνης καταφέρνει με όπλο του τη σάτιρα, βασικό συστατικό της κωμωδίας, να μιλήσει για τα πιο σοβαρά θέματα όπως την τιμωρία, τον πόλεμο, τις συμμαχίες και την πολεμοκαπηλεία, προσφέροντας όμως  στο θεατή  γέλιο, ευφορία,  αισιοδοξία και ελπίδα.
Πληροφορίες για την ομάδα εδώ:


read more " ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ - « Ειρήνη» του Αριστοφάνη ! απο την Εταιρεία Θεάτρου TheatrAction 15/10/16 στις 5μμ. "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

ΘΕΑΤΡΟ ΣΟΦΟΥΛΗ «Ὡς σκιᾶς ὄναρ - Σαν ονείρου σκιά» θεατρικό αναλόγιο 3/10/16

«Ὡς σκιᾶς ὄναρ - Σαν ονείρου σκιά»
θεατρικό αναλόγιο στο Θέατρο ΣοφούληΗ Θεατρική Ομάδα «Ἔλεος» και το Μουσικό - Φωνητικό Σύνολο «ΜέΜνηΑ» σας προσκαλούν να παρακολουθήσετε το θεατρικό αναλόγιο «Ὡς σκιᾶς ὄναρ - Σαν ονείρου σκιά» που θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016, ώρα 17.30, στο Θέατρο Σοφούλη (Τραπεζούντος 5 και Σοφούλη, Καλαμαριά).
            Eπτά ιστορικά πρόσωπα, άμεσα σχετιζόμενα με τον Αλέξανδρο (η δυναμική μητέρα του Ολυμπιάδα, η αδελφή του Κλεοπάτρα, η τροφός του Λανίκη, η εταίρα Θαΐδα, οι γυναίκες της ζωής του - η Βαρσίνη και η Ρωξάνη, ο στρατηγός του Κοίνος), «σκιές» πια στον Άδη, έρχονται και μας αφηγούνται τον πόνο της ξενιτιάς, την άγρια μοναξιά και τον μεγάλο «νόστο», που ένοιωθαν για τους δικούς τους και τον τόπο τους και που δεν ευτύχησαν, να πραγματοποιηθεί το όνειρό τους και χάθηκαν άταφοι, στις ερημιές, ξεχασμένοι σε χώρες μακρινές άξενες. Έρχονται, μετά από τόσους αιώνες μοναξιάς να μας φωνάξουν πως «Τίποτα δεν είναι τα ωραία αυτού του κόσμου / πριν καλά φανούν, χάνονται…/ σαν ονείρου σκιά» (https://www.youtube.com/watch?v=OshsZ7JsgtE).
Το παραπάνω θεατρικό αναλόγιο, ύστερα από την επιτυχημένη παρουσίαση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας και στο Κέντρο Πολιτισμού «Αλέξανδρος» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσιάζεται τώρα και στο Θέατρο Σοφούλη, μια προσφορά των συντελεστών για όσους δεν είχαν τη δυνατότητα να το παρακολουθήσουν.

Συντελεστές της παράστασης
Κείμενο-Μουσική Επιμέλεια: Δρ. Νικόλαος Β. Παππάς
Σκηνοθετική-Εικαστική Επιμέλεια: Αφροδίτη Ιωαννίδου
Ενορχήστρωση-Μουσική Διδασκαλία: Σάκης Δερμιτζάκης


Θεατρική Ομάδα «Ἔλεος»
Με τη σειρά εμφάνισης
Αφηγητές: Νικόλαος Παππάς, Ιωάννης Παπακυριακόπουλος
Ολυμπιάδα: Αφροδίτη Ιωαννίδου
Κλεοπάτρα: Βικτωρία Ιωσηφίδου
Βαρσίνη: Δέσποινα Σφάτζικα
Θαΐδα: Αφροδίτη Τσέτσικα
Κοίνος: Δημοσθένης Ιωαννίδης
Ρωξάνη: Ελένη Μισχοπούλου
Λανίκη: Στέλλα Τσατσαρώνη.

Φωνητικό - Μουσικό Σύνολο «ΜέΜνηΑ»
Σολίστ: Μαριλένα Ζουμπούλογλου, Τάσος Δαρδαγιαννόπουλος, Γιώργος Ζιούπος, Στέλιος Κοτζαμάνης, Νατάσα Λιάντα, Αρετή Τάχου, Ρούλα Βέττα.
Σοπράνο: Μαριλένα Ζουμπούλογλου, Αρετή Τάχου, Κυριακή Σύρμη.
Άλτο: Ρούλα Βέττα, Νατάσα Λιάντα, Στέλλα Μωυσίδου, Ειρήνη Μπάρλα.
Τενόρο: Στέλιος Κοτζαμάνης, Κοσμάς Λαζαρίδης, Νίκος Παπαευθυμίου.
Μπάσο: Τάσος Δαρδαγιαννόπουλος, Γιώργος Ζιούπος, Γιώργος Μπουκέας.
Πιάνο: Σάκης Δερμιτζάκης
Βιολί: Νίκος Τσακαλίδης
Βιολοντσέλο: Ντίνα  Σαρατζή
Φλάουτο: Σοφία Εμμανουηλίδου
Κλαρινέτο: Ιλεάνα Τζιώνα

Σχεδιασμός Αφίσας και Πρόσκλησης
Νικόλαος Παππάς

Τεχνική Υποστήριξη

Α.Ν. Θεαγένειο, Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος 40 Εκκλησιών.
read more " ΘΕΑΤΡΟ ΣΟΦΟΥΛΗ «Ὡς σκιᾶς ὄναρ - Σαν ονείρου σκιά» θεατρικό αναλόγιο 3/10/16 "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Η ΚΟΘ με “Έργα Σαμαρά, Σούμαν και Ντβόρζακ’’ στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

“Έργα Σαμαρά, Σούμαν και Ντβόρζακ’’
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ 
γράφοντας το όνομα σας στο gr4you.ning@gmail.com 
 


Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης επιστρέφει στη φιλόξενη Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ένα ενδιαφέρον και πολυποίκιλο πρόγραμμα, υπό τη μουσική διεύθυνση του Ανδρέα Τσελίκα.


Το πρόγραμμα ξεκινά με ένα φρέσκο έργο (2005) του γνωστού Θεσσαλονικιού συνθέτη Χρήστου Σαμαρά, που πραγματεύεται τον Νόστο, ένα από τα κυρίαρχα συναισθήματα της ιστορικής πορείας των Ελλήνων, με τον τρόπο που το περιέγραψαν ο Όμηρος και ο Σεφέρης.

Η συνέχεια περιλαμβάνει το εκφραστικό ‘Κοντσέρτο για βιολοντσέλο σε λα ελάσσονα’ του Σούμαν, ένα έργο μάλλον αινιγματικό και αρκετά καινοτόμο για την εποχή του, που μαζί με τη ‘Συμφωνία του Ρήνου’ αποτελούν μία ευχάριστη συναισθηματική παρένθεση του μεγάλου συνθέτη από τη μάχη με τους εσωτερικούς του δαίμονες. Στο μόνο κοντσέρτο για τσέλο που έγραψε ο μεγάλος συνθέτης δίνει έναν ασυνήθιστα κυρίαρχο ρόλο στο σολίστα και του προσφέρει την ευκαιρία να ξεδιπλώσει με άνεση τις αρετές του. Ο Αστέριος Πούφτης θα μας ταξιδέψει με τους ήχους αυτού του πλούσιου συναισθηματικά έργου.


Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την ‘Έκτη Συμφωνία’ του Ντβόρζακ, η οποία «αναδεικνύει το χιούμορ, την υπερηφάνεια, την αισιοδοξία και το πάθος των Τσέχων, αποπνέοντας το γλυκό άρωμα και την παρθένα ομορφιά των δασών και των λιβαδιών της Τσεχίας», σύμφωνα με τον Otakar Šourek. Η συμφωνία αυτά ουσιαστικά καταξίωσε διεθνώς τον κορυφαίο Τσέχο ρομαντικό και απέδειξε την αξιοθαύμαστη ευελιξία της γραφής του.


Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016, ώρα 20:30
Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.


Διεύθυνση ορχήστρας: Ανδρέας Τσελίκας

Βιολοντσέλο: Αστέριος ΠούφτηςΠρόγραμμα:
Χρήστος Σαμαράς: Νόστος Ι                                                                                     
Ρόμπερτ Σούμαν: Κοντσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα σε λα ελάσσονα, έργο 129           
Αντονίν Ντβόρζακ: Συμφωνία αρ.6 σε ρε μείζονα, έργο 60, Β.112                                               Τιμές εισιτηρίων:
Πλατεία 15 €
Εξώστης/Θεωρεία 10 €
Μειωμένο 5 €


Προπώληση εισιτηρίων από το εκδοτήριο της Κ.Ο.Θ., Λ. Νίκης 73,
τηλ. 2310 236990  
Καθημερινά 10:00-18:00 (εκτός των ημερών της συναυλίας που το εκδοτήριο λειτουργεί ως τις 14:00)
και από το www.tsso.gr


Δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου:
Άνεργοι, πολύτεκνοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων, Α.Μ.Ε.Α., κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού, μέλη Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, διοικητικοί υπάλληλοι και εκπαιδευτικό προσωπικό Α.Π.Θ., μέλη Χ.Α.Ν.Θ.

Η είσοδος για τους φοιτητές του Α.Π.Θ. και τους φοιτητές του Τ.Μ.Ε.Τ. του ΠΑ.ΜΑΚ. είναι δωρεάν.read more " Η ΚΟΘ με “Έργα Σαμαρά, Σούμαν και Ντβόρζακ’’ στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

«ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» του Matei Visniec στο VIS MOTRIX, εως 7 Νοεμβρίου 2016

«ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»
του Matei Visniec

Είστε απογοητευμένοι; Αποξενωμένοι; Φοβισμένοι;
Σας βασανίζουν υπαρξιακές αμφιβολίες;
Μην ανησυχείτε, η πλύση εγκεφάλου γίνεται για εσάς!
Και προσοχή, βάλτε αυτό που θα σας πω καλά στο ξερό σας.
Τέρμα οι ερωτήσεις! Οι ερωτήσεις είναι ψέματα. Καταλάβατε;
Άντε στρατιώτες, όρθιοι! Κουνηθείτε! Επιστρέφουμε σπίτι


Σαν κομμάτια ενός σπασμένου καθρέφτη, «Πλύση Εγκεφάλου» και «Επιστροφή στο Σπίτι», δύο από τα έντεκα μονόπρακτα του έργου «Εθνικότητά μου, το χρώμα του ανέμου» του γαλλόφωνου συγγραφέα από τη Ρουμανία Matei Visniec, ενώνονται και παρουσιάζονται στο Vis Motrix Performance Studio σε σκηνοθεσία Πασχάλη Αραμπατζή.
Πρόκειται για ένα κοινωνικοπολιτικό έργο που εκφράζει την υπαρξιακή αγωνία του σύγχρονου ανθρώπου. Του ανθρώπου που είναι πειθήνια υποταγμένος στις επιταγές της βιομηχανίας της μαζικής διασκέδασης, της μόδας, του μάρκετινγκ και της διαφήμισης για να μην κηρυχθεί εχθρός της κοινωνικής αρμονίας. Του ανθρώπου που γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από άλλους ανθρώπους, καθεστώτα και ιδεολογίες. Του ανθρώπου που χειραγωγείται από κατασκευασμένα εθνικά ζητήματα και πατριωτικά συνθήματα και, κραυγάζοντας «Ζήτω η Πατρίδα!», μετατρέπεται σε κτήνος που σκοτώνει χωρίς να ξέρει για ποιον και γιατί. Και σκοτώνεται.  

Η «Επιστροφή στο Σπίτι» είναι μια μαύρη κωμωδία που σατιρίζει, άλλοτε με χιούμορ και άλλοτε με κυνισμό, τον παραλογισμό του πολέμου. Του πολέμου για τη νίκη και ενάντια στη νίκη. Καταιγιστικός ρυθμός λόγου/κίνησης και πρωτότυπες συνθέσεις που παντρεύουν διαφορετικά είδη ηλεκτρονικής και οργανικής μουσικής - από  Dubstep, Trip-Hop, Electronica, Techno, Dance και Blues μέχρι παραδοσιακά τραγούδια και μελωδίες από τη Θράκη έως την Κρήτη - δημιουργούν ένα πολυμορφικό αποτέλεσμα και ένα μείγμα αντιφατικών συναισθημάτων σε μια παράσταση γλυκόπικρη και γεμάτη λυρισμό που μας αφυπνίζει.  


Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Πασχάλης Αραμπατζής
Ηθοποιοί: Αμαλία Ζαγοριανού, Νόνικα Μαλκουτζή, Έλιο Φοίβος Μπέικο, Νίκος Τσολερίδης, Στρατής Ανούδης
Μετάφραση: Τηλέμαχος Χατζηϊωαννίδης
Καλλιτεχνική Επιμέλεια - Παραγωγή: Σάσα Νάτση
Κίνηση – Χορογραφία: Μίκα Στεφανάκη
Μουσική: Joey Δίανος
Σκηνικά – Κοστούμια: Πετρούλα Λιώρα
Κατασκευή σκηνικών: Κώστας Τόμπορης
Επιμέλεια Φωτισμού: Δημήτρης Κοκολινάκης
Μακιγιάζ: Ράνια Γραβάνη
Γραφιστική Επιμέλεια: Γιάννης Ξηροκώστας
Επικοινωνία – Προώθηση: Λία Κεσοπούλου

Πληροφορίες:
Χώρος:
Vis Motrix Performance Studio – Έδισσον 4 (απέναντι από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης)
Παραστάσεις:
7 Οκτωβρίου έως 7 Νοεμβρίου 2016
Ημέρες & ώρες παραστάσεων:
Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή & Δευτέρα στις 21:30
Τιμές εισιτηρίων:
Κανονικό 10€ | Φοιτητικό - Ανέργων 5€
Τηλέφωνο κρατήσεων: 6979 323 061

read more " «ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» του Matei Visniec στο VIS MOTRIX, εως 7 Νοεμβρίου 2016 "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Στο Θέατρο Ταξίδι Ονείρου «Υπό το μηδέν» του πολυβραβευμένου σύγχρονου Ισπανού Άμπελ Θαμόρα.απο 7/10/16

«Υπό το μηδέν»... στο Θέατρο Ταξίδι Ονείρου

«Υπό το μηδέν» του πολυβραβευμένου σύγχρονου Ισπανού Άμπελ Θαμόρα. 

Μετάφραση Μαρία Χατζηεμμανουήλ, Δημήτρης Ψαρράς
Σκηνοθεσία Βαγγέλης Ηλιάδης
Ειδικές κατασκευές Αντώνης Πασχαλίδης
Μουσική Κώστας Κοσμίδης
Δημιουργικό αφίσας Σωτήρης Ψαλτίδης
Φωτογράφιση Βασίλης Μπόνης
Παίζουν:
Σέλιο: Γιώργος Κωνσταντίνου
Χουάν: Δημήτρης Κόττας

Το κοινό τίμησε τον Άμπελ Θαμόρα το 2009 για το «Υπό το μηδέν» με το βραβείο καλύτερου έργου της Βαλένθια. 

Σάββατο βράδυ. Ένα κρεοπωλείο, γίνεται στόχος ληστών. Ο ιδιοκτήτης και ο υφιστάμενος του εγκλωβίζονται απ τους ληστές μέσα στο ψυγείο κρεάτων. Η αντίστροφη μέτρηση και η μάχη με το χρόνο ξεκινάει, στον απόηχο μιας αόρατης κλεψύδρας που νιώθουν νʼ αδειάζει επικίνδυνα και την οποία πρέπει πάση θυσία να σταματήσουν. Σε θερμοκρασία υπό το μηδέν, τα σώματα τους δοκιμάζονται όπως και η σχέση τους, αλλά και η σχέση με τον εαυτό τους.
Ο συγγραφέας καταγράφει, στην Ευρώπη της κρίσης, με λεπτό χιούμορ, τις συγκρούσεις, την αγωνία, το φόβο, την τρυφερότητα, την πολύτιμη ανθρωπιά των νέων στην γηραιά ήπειρο, με τις κοινές αναφορές και την δύσκολη καθημερινότητα, που όμως, επιμένουν σε εσωτερικά τοπία αγάπης και ελπίδας. 

Στο Θέατρο Ταξίδι Ονείρου (Στεφ. Τάττη 3, περιοχή Ι.Ν. Αγ. Σοφίας, Θεσσαλονίκη).
Παραστάσεις: 7, 8, 9, 10 και 14, 15, 16, 17 Οκτωβρίου 2016, στις 9:15μμ --- Προσέλευση κοινού στις 9:00μμ
Τηλ κρατήσεων: 6972.702870
Περιοχή συνημμένων
read more " Στο Θέατρο Ταξίδι Ονείρου «Υπό το μηδέν» του πολυβραβευμένου σύγχρονου Ισπανού Άμπελ Θαμόρα.απο 7/10/16 "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »