Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2016

«ΝΥΧΤΑ ΤΕΧΝΗΣ» ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΡΙΤΗ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016


 «ΝΥΧΤΑ ΤΕΧΝΗΣ»             ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΤΡΙΤΗ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016            Εκδήλωση με τίτλο «Νύχτα Τέχνης» διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016, από τις 18.00 έως τις 23.00, με τη συμμετοχή μουσείων, πολιτιστικών οργανισμών και γκαλερί.
            Στο πλαίσιο της εκδήλωσης το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για εκθέσεις, εικαστικά πρότζεκτ και εγκαταστάσεις που φιλοξενούνται σε μουσεία και αίθουσες τέχνης της πόλης, από κριτικούς τέχνης, επιμελητές και καλλιτέχνες που θα αναλάβουν ρόλο ξεναγού στο σύγχρονο εικαστικό τοπίο.
Παράλληλα, πρόκειται να πραγματοποιηθούν δύο εικαστικοί περίπατοι στην πόλη, με  ώρα εκκίνησης 18.30, που θα ξεκινήσουν από το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης (Λιμάνι) και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΔΕΘ), αντίστοιχα. Η συμμετοχή στις διαδρομές και η είσοδος στα μουσεία, δεν προϋποθέτει οικονομική επιβάρυνση.  
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή έως και την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016, από τις 10.00 έως τις 15.00, στα τηλέφωνα 6940 614081 και 2310 427555 (υπεύθυνη Χρύσα Αρίδα).
Οι διαδρομές θα συναντηθούν στον κήπο της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης, Casa Bianca, για ένα πάρτι με ζωντανή μουσική, από τους Γιάννη Κυρατσό και Ραχήλ Τσελεπίδου, σε διασκευές γνωστών ελληνικών και ξένων τραγουδιών. Για τη μεταφορά στο πάρτι λήξης, θα πραγματοποιηθούν δύο δρομολόγια με λεωφορείο από τον Λευκό Πύργο στις 22.30 και στις 22.45.
Καλλιτεχνικός επιμελητής της εκδήλωσης θα είναι ο εικαστικός και καθηγητής Καλών Τεχνών Ε.Ν.S.Α, Λιμόζ, Μάριος Τeriade Ελευθεριάδης και υπεύθυνη της εκδήλωσης η Μουσειολόγος, Θάλεια-Μαρία Αλεξάκη.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης:


Σεπτέμβριος 2016-ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ / ΔΡΑΣΕΙΣ

Νέες Εγγραφές στα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα του ΜΜΣΤ
 


Αγαπητοί φίλοι,

θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τις εκδηλώσεις-δράσεις που προγραμματίζονται:


        23-25 Σεπτεμβρίου    ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα λειτουργήσει το διήμερο, Σάββατο 24 και Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016 με ελεύθερη είσοδο.
Θα πραγματοποιηθεί ειδικό μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα για σχολικές και άλλες ομάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τίτλο «ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΩΣ ΤΟΠΟΣ ΠΟΥ ΚΥΟΦΟΡΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ».
http://www.mmca.org.gr/mmst/data/el/Photos/ObjThumb_1039.jpg
Μέσα από ποικιλία βιωματικών μεθόδων οι συμμετέχοντες  αντιλαμβάνονται το σπίτι ως καταφύγιο σώματος και ψυχής, ως χώρο αντίληψης του εαυτού και του κόσμου, αλλά και ως πεδίο προσωπικής έκφρασης. Ταυτόχρονα η έννοια «σπίτι» αντιμετωπίζεται ως τόπος κυοφορίας της δυναμικής των μελών μία οικογένειας, κατανόησης, αποδοχής ή ανοχής και γίνεται εργαλείο για τον εντοπισμό και την ανάδειξη κοινών και ετερογενών σημείων αναφοράς από το οικογενειακό, πολιτισμικό και κοινωνικό περιβάλλον. Ηλικίες από 5 έως 15 ετών. Ημέρες υλοποίησης:  Παρασκευή 23/9, Σάββατο 24/9. Ώρες υλοποίησης: 10:00-13:00. Διάρκεια προγράμματος 75 λεπτά. Συμμετοχή κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας 231024002, Βίλλυ Πολυζούλη, Παιδαγωγός-Μουσειολόγος ΜΜΣΤ

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συμμετέχει φέτος στις εκδηλώσεις εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ), 23-24-25 Σεπτεμβρίου 2016. Τη διοργάνωση συντονίζει η Διεύθυνση Μουσείων-Τμήμα Αρχαιολογικών Μουσείων και Συλλογών του Υ.Π.Α. Ο φετινός εορτασμός θα διαρκέσει από τις 23 έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2016 (η 25η Σεπτεμβρίου είναι αφιερωμένη στα σχολεία). Το Σαββατοκύριακο του εορτασμού η είσοδος στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους του Κράτους καθώς και στους υπόλοιπους πολιτιστικούς φορείς που συμμετέχουν είναι ελεύθερη.
Οι εκδηλώσεις σ’ όλες τις περιοχές της Ευρώπης πραγματοποιούνται κάτω από το γενικό σύνθημα «Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά». Από το 2003 στις ΕΗΠΚ συμμετέχουν και οι 50 χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Πολιτισμού.  Το γενικό συντονισμό του προγράμματος έχει το Συμβούλιο της Ευρώπης.

        27 Σεπτεμβρίου  ΝΥΧΤΑ ΤΕΧΝΗΣ / Ελεύθερη Είσοδος.
Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονής Τέχνης συμμετέχει στη δράση της Νύχτας Τέχνης, του εικαστικού περιπάτου στην πόλη, που επανέρχεται και περιλαμβάνεται στο παράλληλο πρόγραμμα του φεστιβάλ των Δημητρίων. Ένας εικαστικός περίπατος σε γκαλερί, μουσεία και πολιτιστικούς οργανισμούς της πόλης, θα διοργανωθεί την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου. Για τη συγκεκριμένη διοργάνωση και την ελεύθερη συμμετοχή του κοινού, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα ανοίξει από τις 18.00 έως τις 23.00, είσοδος δωρεάν.
Την επιμέλεια και το συντονισμό έχει ο Μάριος Teriade Ελευθεριάδης, εικαστικός και τακτικός καθηγητής στην Ecole Nationale Superieure dArt de Limoges – Aubusson, στη Γαλλία. Μία από τις δύο διαδρομές θα ξεκινήσει από το ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ (εντός ΔΕΘ), ώρα έναρξης 18.30. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή έως και την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016, από τις 10.00 έως τις 15.00, στα τηλέφωνα 6940 614081 και 2310 427555 (υπεύθυνη Χρύσα Αρίδα).

          Οι εγγραφές για τα μουσειοπαιδαγωγικά εργαστήρια τέχνης «Παίζω-Μαθαίνω-Δημιουργώ» του ΜΜΣΤ έχουν ξεκινήσει! Δηλώστε συμμετοχή ηλεκτρονικά http://goo.gl/forms/gyHksiSXcFegbwrJ2 ή στο πωλητήριο του μουσείου! Πληροφορίες: τ. 2310 240002, mmca.education@gmail.com
Τα μουσειοπαιδαγωγικά εργαστήρια τέχνης ΠΑΙΖΩ-ΜΑΘΑΙΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ διεξάγονται από τον Ιανουάριο του 2004, απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 3-13 ετών και αποτελούν το πολυπληθέστερο και πιο δυναμικό τμήμα της μουσειοπαιδαγωγικής δραστηριότητας του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
Το ακαδημαϊκό έτος περιλαμβάνει είκοσι δίωρες συναντήσεις που οργανώνονται σε δύο κύκλους κατά το ακαδημαϊκό έτος και το κόστος συμμετοχής για τον κάθε κύκλο των 10 συναντήσεων.
Α’ Κύκλος: Οκτώβριος- Δεκέμβριος 2016: κύκλος 10 συναντήσεων
Β’ Κύκλος: Ιανουάριος- Μάιος 2017: κύκλος 10 συναντήσεων
Η έναρξη του νέου Κύκλου εργαστηρίων πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2016.


         Μια ευκαιρία για σειρά workshop7 – 9 Οκτωβρίου, Ολιστικό Design και Επικοινωνία / ΤΟΟLKIT www.designtoolkit.org/gr/toolkit2016/holistic-design-and-communication

Αναμένουμε με ανυπομονησία τη φετινή διοργάνωση του 51α Φεστιβάλ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ και περιμένουμε σημαντικούς επισκέπτες !.!.! Η παρουσίαση του καλλιτεχνικού έργου της γνωστής καλλιτέχνιδας Yoko Ono είναι γεγονός. Η έκθεση θα παρουσιαστεί στο Μακεδονικό Μουσείο σύγχρονης Τέχνης στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης του Φεστιβάλ των Δημητρίων 2016.

Μέρες & ώρες λειτουργίας: Πέμπτη 10:00-22:00, Παρασκευή 10:00-19:00, Σάββατο 10:00-18:00, Κυριακή 11:00-15:00.
Εισιτήρια: 4€ γενική είσοδος, 2€ φοιτητές, εκπαιδευτικοί, άνεργοι,  πολύτεκνοι και άνω των 65, 2€ ομάδες σχολικές, 3€ ομάδες ενηλίκων. Ισχύουν ατέλειες
Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας εκπαίδευσηςΟμάδες μέχρι 25 άτομα, κατόπιν ραντεβού τ. 2310 240002, mmca.education@gmail.com. Διάρκεια: ~ 90’. Ξενόγλωσσες ξεναγήσεις (αγγλικά, ιταλικά, ισπανικά) σε οργανωμένες ομάδες, κατόπιν ραντεβού.

       
read more " «ΝΥΧΤΑ ΤΕΧΝΗΣ» ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΡΙΤΗ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016 "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΘΕΑ.ΜΑ.που φέρει την υπογραφή της οικογένειας Γισγάκη.στην ΘεσσαλονίκηΝΕΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ


Η αύξηση των θεατών στα θέατρα της πόλης αποτελεί πρωταρχικό σκοπό της νέας εταιρείας «ΘΕΑ.ΜΑ.» (Θέατρα Μακεδονίας), που φέρει την υπογραφή της οικογένειας Γισγάκη. Εκτός από το Θέατρο Αριστοτέλειον, στο δυναμικό της, ανήκει από το 2015 και το Θέατρο Αθήναιον, ενώ ταυτόχρονα, κάνει άνοιγμα στα θεατρικά δρώμενα της πόλης, με δικές της παραγωγές, συμπαραγωγές και συνεργασίες.
Το όραμα της ΘΕΑ.ΜΑ. είναι να παράγει πρωτογενές πολιτιστικό προϊόν, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Να απασχολεί ανθρώπινο δυναμικό, καλλιτεχνικό, τεχνικό και διοικητικό, κυρίως από Β. Ελλάδα, να συνεργάζεται με οργανισμούς και δημιουργούς  σε τοπικό, εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Βασικοί άξονές της είναι οι: ψυχαγωγία, εκπαίδευση, καικοινωνική προσφορά.
Οι ιδιοκτήτες κ.κ. Τέλης και Αλέξης Γισγάκης, στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε, στο «La Place Mignonne» αναφέρθηκαν λεπτομερώς στο όραμά και τους σκοπούς του νέου εγχειρήματος. Η «ΘΕΑ.ΜΑ.», μεταξύ άλλων, έχει στόχο να δώσει βήμα και να αναδείξει καλλιτέχνες και δημιουργούς σε τοπικό, αλλά και πανελλαδικό επίπεδο, να συνεργαστεί με οργανισμούς, καλλιτεχνικές ομάδες και δημιουργούς, να παρέχει υψηλή ποιότητα υπηρεσιών και θεαμάτων προς το κοινό.
Ο κ. Τέλης Γισγάκης τόνισε: «Στον πολιτισμό δεν χωράει ανταγωνισμός. Οφείλουμε να συνεργαστούμε όλοι, προκειμένου να αυξηθεί το κοινό που επιλέγει στην έξοδό του να παρακολουθήσει μια θεατρική παράσταση. Αυτό θα έχει θετική επίδραση, όχι μόνο σε ατομικό επίπεδο, αλλά και στο σύνολο της κοινωνίας, μιας κοινωνίας πολιτισμού, στην οποία όλοι επιθυμούμε να ζούμε. Η «ΘΕΑ.ΜΑ.» είναι μια εταιρεία που θα καινοτομεί».
Ο κ. Αλέξης Γισγάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο περσινό τολμηρό εγχείρημα, που αφορούσε στη δημιουργία Βρεφικής Σκηνής, για παιδιά από 6 μηνών και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη. «Όταν αποφασίσαμε να ανεβάσουμε το «Τι και το κατιτί» και να απευθυνθούμε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη σε βρεφικό κοινό δεν γνωρίζαμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Τελικά δικαιωθήκαμε καθώς γνώρισε τεράστια επιτυχία.
Για τη συνεργασία του με την εταιρεία «ΘΕΑ.ΜΑ» μίλησε ο σκηνοθέτης των δυο παιδικών παραγωγών κ. Δημήτρης Αδάμης, τονίζοντας πως είναι πολύ σημαντικό να έχεις στήριξη από επιχειρηματίες που δεν κάνουν εκπτώσεις στην ποιότητα, όταν πρόκειται για παιδικό θέατρο. «Η ΘΕΑ.ΜΑ. έχει πολύ γερές βάσεις και κάνει τα όνειρά μας πραγματικότητα», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε αναλυτικά στις νέες παιδικές παραγωγές που ανεβαίνουν στην σκηνή του Αριστοτέλειον, καθώς και στο θεατρικό εργαστήρι «Επί Σκηνής», που λειτουργεί επιτυχώς για 3η συνεχόμενη χρονιά.
Στη δημιουργική δουλειά που γίνεται στην παράσταση «Το Σκλαβί», αναφέρθηκε η ηθοποιός Έφη Σισμανίδου, που κρατά τον ρόλο της «όμορφης του κόσμου», ενώ ο Νίκος Τσολερίδης, που ενσαρκώνει τον ομώνυμο ρόλο στην παράσταση ανέφερε ότι: «Είναι πολύ σημαντικό να γίνονται τέτοιες πλούσιες παραγωγές στη Θεσσαλονίκη».«Ενθουσιασμένος» δήλωσε ο ΠινόκιοΜιχάλης Δαρνάκης, με την ευχή «να  έχουμε μια όμορφη και γεμάτη, καλλιτεχνικά, χρονιά».

ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ «ΘΕΑ.ΜΑ» 2016 - 2017

·        «Πινόκιο», του Κάρλο Κολόντι, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αδάμη. Πρεμιέρα, Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016,στο Θέατρο Αριστοτέλειον (Παιδική Σκηνή).
·        «Το Σκλαβί», της Ξένιας Καλογεροπούλου,σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αδάμη. Πρεμιέρα, Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016,στο Θέατρο Αριστοτέλειον (Παιδική Σκηνή).
·        «StandUpComedySpecial», με τον Γιώργο Χατζηπαύλου και τον κορυφαίο Άγγλο κωμικό AlistairBarrie, στις 7 & 8 Οκτωβρίου 2016, στη Μικρή Σκηνή του Θεάτρου Αθήναιον
·        «Ω Θεέ μου», της ΑνάτΓκοβ, με τους Γρηγόρη Βαλτινό, Κατερίνα Διδασκάλου και Μίλτο Τσιάντο, σε σκηνοθεσία Λίνας Ζαρκαδούλα. Πρεμιέρα, Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016, στο Θέατρο Αριστοτέλειον.
·        «Μικρό- μικρό στο μεγάλο- μεγάλο κόσμο», σε σκηνοθεσία…….. Πρεμιέρα, τον Νοέμβριο του 2016, στη Μικρή Σκηνή του Θεάτρου Αθήναιον.
·        Για 3η χρονιά, κάθε Σάββατο λειτουργεί το θεατρικό εργαστήρι «Επί Σκηνής» για παιδιά, στο Θέατρο Αριστοτέλειον. Έναρξη μαθημάτων, 8 Οκτωβρίου 2016.


read more " ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΘΕΑ.ΜΑ.που φέρει την υπογραφή της οικογένειας Γισγάκη.στην Θεσσαλονίκη "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΑΛΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΤΑΙΡΟΤΗΤΑ ΜΕΤΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΑΛΙΑ - ΕΤΑΙΡΟΤΗΤΑ.

Απο την συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο θέατρο ΑΜΑΛΙΑ - ΕΤΑΙΡΟΤΗΤΑread more " ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΑΛΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΤΑΙΡΟΤΗΤΑ ΜΕΤΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΑΛΙΑ - ΕΤΑΙΡΟΤΗΤΑ. "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »