Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2016

Η ΚΟΘ παρουσιάζει το “Pearls of the Russian and Tatar music’’ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

“Pearls of the Russian and Tatar music’’

 


Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, η Ένωση Ρώσων Συνθετών και η Ένωση Τατάρων Συνθετών παρουσιάζουν αριστουργήματα της Ρωσικής και Ταταρικής μουσικής, στο πλαίσιο του έτους Ελλάδα-Ρωσία 2016 και του διεθνούς προγράμματος “Pearls of the Russian and Tatar music”, που σκοπό έχει να ακουστεί το έργο των Τατάρων δημιουργών σε όλο τον κόσμο. Το πρόγραμμα ξεκινά με τον επονομαζόμενο «Πατέρα» της Ρωσικής Σχολής, συνεχίζεται με σπουδαίους σύγχρονους Ρώσους δημιουργούς και ολοκληρώνεται με τον «πιο Ρώσο από όλους τους Ρώσους συνθέτες».

Το μπαλέτο ‘Shurale’ είναι το πρώτο Ταταρικό μπαλέτο, γραμμένο από τον αδικοχαμένο Φαρίντ Γιαρούλιν και βασισμένο στην πιο διαδεδομένη ιστορία για τον θρυλικό ‘μπαμπούλα’ αυτού του λαού, από το ποίημα του ιδρυτή της σύγχρονης Ταταρικής λογοτεχνίας, Ğabdulla Tuqay. Το μπαλέτο ‘Χρυσή Χορδή’ της Ακιγιάροβα αναφέρεται στην εξέλιξη του πολιτισμού και της ιστορίας των Τατάρων. Ταταρικής καταγωγής είναι και ο πολυβραβευμένος μαέστρος Ρασίντ Καλιμούλιν, η σύνθεσή του ‘Symphonic frescos’ αναδεικνύει όλο το δυναμισμό και την περηφάνια της μουσικής παράδοσης του λαού του. Ο Αλεξάντερ Κλεβίτσκι έχει γράψει υπέροχα έργα για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Ένα από αυτά είναι το γλυκό ‘Love on notes’ από την ομώνυμη ταινία. Το πρόγραμμα ξεκινά με την εκρηκτική εισαγωγή της όπερας ‘Ρουσλάνος και Λιουντμίλα’ του Γκλίνκα και ολοκληρώνεται με την ιδιαίτερα απαιτητική προγραμματική ‘Συμφωνία Manfred’ του Τσαϊκόφσκι.


Στη συναυλία θα παραβρεθούν ο κ. Ρασίντ Καλιμούλιν, νυν πρόεδρος της  Ένωσης Ρώσων Συνθετών πέμπτος στη σχετική διαδοχή, με πρώτο εξ αυτών τον αξεπέραστο Ντμίτρι Σοστακόβιτς και ο διάσημος Ρώσος συνθέτης κ. Αλεξάντρ Κλεβίτσκι, έργα των οποίων θα ακουστούν στο πρόγραμμα.

Σε συνεργασία με τον Ο.Μ.Μ.Θ.Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016, ώρα 20:30
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Αίθουσα Φίλων Μουσικής


Διεύθυνση ορχήστρας: Ζωή ΖενιώδηΠρόγραμμα:
Μιχαήλ Γκλίνκα (1804-1857): Εισαγωγή από “Ρουσλάνος και Λιουντμίλα” 
Φαρίντ Γιαρούλιν (1914-1943): "Ballad" από το μπαλέτο "Shurale"
Ρεζέντα Ακιγιάροβα (1956-): "Fight" από το μπαλέτο "Golden Horde" 
Αλεξάντερ Κλεβίτσκι (1954-): Εισαγωγή από "Love on Notes"
Ρασίντ Καλιμούλιν (1957-): "Symphonic frescos"
Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893): Συμφωνία Manfred σε σι ελάσσονα, έργο 58Τιμές εισιτηρίων:
Πλατεία 15 €
Εξώστης/Θεωρεία 10 €
Μειωμένο 5 €


Προπώληση εισιτηρίων από το εκδοτήριο της Κ.Ο.Θ., Λ. Νίκης 73,
τηλ. 2310 236990  
Καθημερινά 10:00-18:00 (εκτός των ημερών της συναυλίας που το εκδοτήριο λειτουργεί ως τις 14:00)
και από το www.tsso.gr


Δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου:
Άνεργοι, πολύτεκνοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων, Α.Μ.Ε.Α., κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού, μέλη Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, διοικητικοί υπάλληλοι και εκπαιδευτικό προσωπικό Α.Π.Θ., μέλη Χ.Α.Ν.Θ.

Η είσοδος για τους φοιτητές του Α.Π.Θ. και τους φοιτητές του Τ.Μ.Ε.Τ. του ΠΑ.ΜΑΚ. είναι δωρεάν. Τους θερμούς μου χαιρετισμούς στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, τη διεύθυνση και τους ανθρώπους της, που χάρη στη δουλειά και την υποστήριξή τους έχει καταστεί δυνατή η υλοποίηση του προγράμματος «Pears of the Russian and Tatar Music» στη Θεσσαλονίκη.

Η Ελλάδα, ως μία χώρα με υψηλή κουλτούρα από την αρχαιότητα, με ακμάζουσες πόλεις στη διάρκεια αιώνων, φημίζεται και για την εκλεκτή μουσική της παράδοση. Οι σχέσεις μας με τους Έλληνες ήταν πάντοτε θερμές, βαθιές και στέρεες. Το πρόγραμμα "Pearls of the Russian and Tatar Music" βρίσκεται στον έβδομο χρόνο του και έχει υλοποιηθεί σε διάφορες χώρες και πάντα επιλέγεται η κορυφαία ορχήστρα της εκάστοτε χώρας για τη συναυλία.

Φέτος η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση της Ζωής Ζενιώδη, την οποία γνωρίζουμε πολύ καλά εδώ και κάποια χρόνια, αφού ήταν προσκεκλημένη μας αρχιμουσικός στο ‘Διεθνές Ευρω-Ασιατικό’ Φεστιβάλ στο Καζάν, το 2015. Την αποδέχτηκαν με θέρμη το κοινό και οι μουσικοί της ορχήστρας. Φέτος τον Οκτώβριο το ίδιο φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο Βιετνάμ, όπου η Ζωή Ζενιώδη θα διευθύνει την Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα του Βιετνάμ.

Το 2016 έχει ανακηρυχθεί ως έτος πολιτισμού Ελλάδας-Ρωσίας και θέλουμε οι Έλληνες, αφού ακούσουν τη Ρωσική και τη Ταταρική μουσική, να θελήσουν να εξοικειωθούν μαζί της και να έρθουν πιο κοντά στην κουλτούρα μας και να μας γνωρίσουν καλύτερα.

Όσο για τη συνεργασία της Ένωσης Ρώσων Συνθετών με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τη διοίκησή της για την διοργάνωση αυτής της συναυλίας και πιστεύω πως αυτή θα γίνει η απαρχή μίας ευρύτερης δημιουργικής συνεργασίας και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που σήμερα βάζουμε το θεμέλιο λίθο αυτής της συνεργασίας.

Με τις θερμότερες ευχές μου,

Ρασίντ Καλιμούλιν
Πρόεδρος Ένωσης Ρώσων Συνθετών


  
Union of Composers of Russian Federation

Η Ένωση Ρώσων Συνθετών είναι ένας δημόσιος οργανισμός με μέλη της επαγγελματίες συνθέτες και μουσικολόγους από 48 ομοσπονδίες της Ρωσίας. Ιδρύθηκε το 1960, ενώ πρώτος της πρόεδρος εκλέχτηκε τον Απρίλιο του 1960 ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς. Από τον Δεκέμβριο του 2015 πρόεδρός της είναι ο Ρασίντ Καλιμούλιν, πέμπτος στη σχετική διαδοχή. Οι βασικές δραστηριότητες της Ένωσης έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη και την ενδυνάμωση των οργανώσεων των συνθετών, τη δημιουργία ευκαιριών ανάπτυξης της συνθετικής δημιουργικότητας, την ενίσχυση της παρουσίας της Ρωσικής μουσικής κουλτούρας σε Ρωσία και εξωτερικό, την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών, την έκδοση βιβλίων, την ηχογράφηση δίσκων και τη διανομή του μουσικού προϊόντος, καθώς και την επέκταση και ενδυνάμωση του μουσικού στοιχείου στη Ρωσική Ομοσπονδία. Διοργανώνει τα φεστιβάλ "Panorama of music of Russia", "Composers of Russia—to children", "Music of friends", "A solar circle". Από το 2009 λειτουργεί και το τμήμα Νέων Συνθετών, το οποίο έχει ήδη 26 διεθνείς παραστάσεις.The Union of Composers of Tatarstan

Η Ένωση Τατάρων Συνθετών ιδρύθηκε το 1939 και είναι πλήρως αναγνωρισμένη από τη Ρωσία και παλιότερα από την Ε.Σ.Σ.Δ.. Ο πρώτος Πρόεδρος της Ένωσης ήταν ο εξαίρετος Τατάρος συνθέτης Nazib Zhiganov. Από το 1977 έως το 1989 επικεφαλής ήταν ο  Mirsaid Yarullin, ενώ από το 1989 τη διευθύνει ο Rashid Kalimullin, με τη δημιουργικότητα και τις ενέργειες του οποίου επεκτάθηκε η πολιτιστική παρουσία του Ταταρστάν στη Ρωσία και το εξωτερικό, δημιουργώντας ισχυρές διεθνείς επαφές, με μουσικούς από το Ταταρστάν να εμφανίζονται σε πολλές χώρες του κόσμου. Το Καζάν έγινε ένα κέντρο μεγάλων Ρωσικών και διεθνών πολιτιστικών δράσεων.

read more " Η ΚΟΘ παρουσιάζει το “Pearls of the Russian and Tatar music’’ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »