Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2016

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΩΝ 51ων ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ


Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα των 51ων Δημητρίων, που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε σήμερα, Τετάρτη 21  Σεπτεμβρίου 2016, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, στο σταθμό του Μετρό, στη στάση «Πανεπιστήμιο».

Το φετινό φεστιβάλ, ή «αστυβάλ», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο πρόγραμμα, θα διαρκέσει από την 1η έως και την 23η Οκτωβρίου 2016.
Ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, αναφέρθηκε στην εξέλιξη του θεσμού των Δημητρίων, για τον οποίο, όπως τόνισε, η διοίκηση του Δήμου επιμένει να βρει μια καινούρια ταυτότητα. 

«Όταν λέμε καινούρια ταυτότητα εννοούμε ότι πρέπει να προσαρμοστούμε στις επιταγές των καιρών και να καταλάβουμε καταρχήν τι θέλει ο κόσμος και κατά δεύτερον τι θέλουμε εμείς να του προσφέρουμε και πως, αν θέλετε, δεν ντρέπομαι να πω τη λέξη, να καθοδηγήσουμε την πόλη σε αναζητήσεις στο επίπεδο του πολιτισμού, σε αναζητήσεις τέτοιες οι οποίες θα έχουν πραγματικά να κάνουν τον κόσμο να σκέφτεται πιο πολύ» είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος, ο οποίος σχολίασε παράλληλα τη φυγή νέων ανθρώπων από τη Θεσσαλονίκη, εκφράζοντας την άποψη ότι αυτό που εν τέλει έχει σημασία, είναι η δυνατότητα της ίδιας της πόλης να εμπνέει τους νέους και να τους οδηγεί στο να διακρίνονται.

Η αρμόδια Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, Έλλη Χρυσίδου, από την πλευρά της, αναφέρθηκε στην προσπάθεια της διοίκησης να δώσει τα τελευταία πέντε χρόνια διαφορετική προοπτική και προεκτάσεις στη διοργάνωση των Δημητρίων. «Προσπαθούμε με έναν προϋπολογισμό μειωμένο κατά τα 2/3 σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια να δημιουργήσουμε ένα φεστιβάλ σύγχρονο, που να ανταποκρίνεται στην ιστορία, αλλά κυρίως στο αύριο της πόλης. Η εποχή απαιτεί νέες πρακτικές, συγχρονισμό και προτάσεις. Η διαφορετική οπτική που προτείνουμε οφείλει να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των καιρών, να δείχνει τους τρόπους με τους οποίους η τέχνη μπορεί να απαντάει σε ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, τους τρόπους δηλαδή με τους οποίους η τέχνη μπορεί να είναι ταυτόχρονα και πολιτική. Ένα ακόμη σημείο στο οποίο στεκόμαστε είναι οι συνέργειες μεταξύ των καλεσμένων με τους καλλιτέχνες της πόλης με εργαστήρια, σεμινάρια, ανοιχτές συζητήσεις, όλα αυτά που δημιουργούν έναν άλλο τύπο και μια άλλη ταυτότητα σε αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Δηλαδή να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τις ομάδες εδώ, δίνοντάς τους ταυτόχρονα μια διέξοδο, μια προοπτική, ένα λόγο να υπάρχουν» τόνισε η Έλλη Χρυσίδου.

Η Αντιδήμαρχος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην επιλογή της σημερινής διοίκησης να επενδύσει στην εξωστρέφεια του θεσμού των Δημητρίων. «Μας ενδιαφέρει ένα φεστιβάλ που δεν περιορίζεται εντός των τειχών. Τα τρία τελευταία χρόνια είδαμε με ικανοποίηση μαζί και με τους καλλιτεχνικούς συμβούλους, ότι δεν είναι πια ένας άγνωστος θεσμός, κυρίως στις γειτονικές μας χώρες, αλλά και σε χώρες της Ευρώπης. Τα Δημήτρια θα αποτελούν πάντα για μας ένα εργοτάξιο. Θα στεκόμαστε με σεβασμό σε ότι έχει γίνει αλλά θα προχωράμε και για δείξουμε πραγματικά ότι αυτή η πόλη μπορεί να ενταχθεί στο χάρτη των μεγάλων ευρωπαϊκών κέντρων».

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα των εικαστικών δράσεων η Ιστορικός Τέχνης και γενική συντονίστρια του καλλιτεχνικού προγράμματος των Δημητρίων, Θούλη Μισιρλόγλου, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συμμετοχή της Yoko Ono, η εγκατάσταση της οποίας με τίτλο «Ex-It» εγκαινιάζει το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης. «Η Yoko Ono προωθεί, μέσω του έργου της, την ιδέα της συλλογικότητας και ζητά τη συμμετοχή του κοινού. Η ίδια παραμένει για τους Θεσσαλονικείς μια μεγάλη γνωστή – άγνωστη, καθώς η πόλη δεν έχει δει, μέχρι στιγμής τη δουλειά της. Είναι ευκαιρία για όλους μας να τη γνωρίσουμε, ξεχνώντας τα συμβατικά πλαίσια του εμπορευματοποιημένου έργου τέχνης».

«Το σύνολο των θεατρικών παραστάσεων είναι ακόμη πιο τολμηρό στα φετινά Δημήτρια καθώς μπαίνει σε αχαρτογράφητους χώρους» επισήμανε από την πλευρά του ο θεατρολόγος, Σάββας Πατσαλίδης κάνοντας λόγο για δέκα ελληνικές και ξένες παραγωγές, στις οποίες ξεχωρίζει η επιλογή της performance.
Από την πλευρά τους, στο πρόγραμμα των Δημητρίων που αφορά στις παραστάσεις χορού μουσικής, αναφέρθηκαν η Διευθύντρια του τμήματος  χορού του Δημοτικού Κέντρου Μουσικής και Χορού, Δήμητρα Κορωναίου και ο συνθέτης, Γιώργος Χριστιανάκης, επίσης καλλιτεχνικοί σύμβουλοι της διοργάνωσης.


Το πρόγραμμα των 51ων Δημητρίων βρίσκεται ήδη αναρτημένο στην ιστοσελίδα http://dimitria.thessaloniki.gr/51/mainpage
read more " ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΩΝ 51ων ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ - ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ «Είμαι σαν εσάς, Λατρεύω τα μήλα» «Ich bin wie ihr, ich liebe Äpfel» της Theresia Walser

ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ για την πρεμιέρα της Παρασκευής 23/9 γράφοντας το όνομα σας στο gr4you.ning@gmail.com και θα ειδοποιηθήτε την Πέμτη το βράδυ

«Eίμαι σαν εσάς, λατρεύω τα μήλα» ονομάζεται το θεατρικό έργο της Θηρεσίας Βάλζερ (Theresia Walser), στο οποίο συναντιούνται τρεις σύζυγοι πρώην δικτακτόρων στα παρασκήνια, για μία εν αναμονή συνέντευξη τύπου όπου θα συμμετέχουν περίπου 100 δημοσιογράφοι για μια ταινία μεγάλου μήκους με θέμα τις βιογραφίες τους. Συμμετέχει ένας διερμηνέας, ο οποίος μεταφράζει όλες τις συνομιλίες.


Αν και αναφέρονται μόνον με τα μικρά τους ονόματα, οι τρεις τους παραπέμπουν σε πραγματικές «πρώτες κυρίες». Πρόκειται για την κυρία Ιμέλντα (Μάρκος, χήρα του δικτάτορα Φέρντιναντ Μάρκος των Φιλιππίνων και πρώην βασίλισσα ομορφιάς), την κυρία Μάργκοτ (Χόνεκερ, Υπουργός Παιδείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας (ΛΔΓ) και χήρα του Έριχ Χόνεκερ, Γενικού Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της ΛΔΓ) και η κυρία Λάιλα (-Μπεν Άλι, σύζυγος του προέδρου της Τυνησίας Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι μέχρι το 2011, κομμώτρια, με σπουδές της Γαλλικής Λογοτεχνίας, ποιήτρια. Ο τίτλος του θεατρικού έργου είναι φράση από το ποίημά της που υπάρχει και στο κείμενο.

Η Θηρεσία Βάλζερ πραγματεύεται τα διαχρονικά ερωτήματα κατάχρησης εξουσίας και πολιτικής ματαιότητας μ’ έναν καθ ́ όλα κωμικό τρόπο. Ο μεγαλύτερος αριθμός των φράσεων που χρησιμοποιούνται από τις κυρίες στο έργο της, είναι αυθεντικά τσιτάτα και ατάκες της Ιμέλντα Μάρκος, της Μάργκοτ Χόνεκερ και της Λέιλα Μπέν-Αλι, οι οποίες μεταφερθήκανε σε ένα καινούριο θεατρικό συγκείμενο. Η παράσταση θα διαπραγματευτεί σε παράλληλη χρήση της ελληνικής και της γερμανικής γλώσσας και με υπέρτιτλους. Την παράσταση και το έργο διατρέχει το μοτίβο της μετάφρασης, ως μια ευθεία αναφορά στις διάφορες "μεταφράσεις" που αναγκαστικά καθορίζουν τις διακρατικές, κοινωνικές και διαπροσωπικές σχέσεις, άλλοτε μεταδίδοντας και άλλοτε διαστρεβλώνοντας το νόημα".

Είναι μια παραγωγή της ETERIA FILON, η οποία έχει την έδρα της στην Βιέννη και ασχολείται με την παρουσίαση διεθνών συνεργασιών.


Συντελεστές
Μετάφραση: Ιωάννα Τιτόκη & Σαράντος Ζερβουλάκος
Σκηνοθεσία: Σαράντος Ζερβουλάκος
Σκηνικά: Σαράντος Ζερβουλάκος
Κοστούμια: Lane Schäfer
Φωτογραφίες τις παράστασης: iosifina.gr

Παίζουν
Γκότφριντ: BerndChristian Althoff
Κυρία Ιμέλντα: Στέλλα Ράπτη
Κυρία Μάργκοτ: Μαριάννα Παπασάββα
Κυρία Λέιλα: Λίλα Βλαχοπούλου (φιλική συμμετοχή)

Παραγωγή: ΕΤΕRIA FILON (Bιέννη) και BlackBox

Πληροφορίες της παράστασης
Παράσταση: 23-28 Σεπτεμβρίου 2016
Ημέρες και ώρες παράστασης: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη στις 21:00
Χώρος: Θέατρο της Αυλαία
Εισιτήρια: Γενική είσοδος 10,00€, μειωμένο 8,00€
Διάρκεια παράστασης: 80’
Προπώληση Εισιτηρίων: www.viva.gr, Public, Παπασωτηρίου, Seven spots, Ιανός, Reload και στο ταμείο του θεάτρου
Πληροφορίες – κρατήσεις: 2310237700


Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Θηρεσία Βάλζερ (Theresia Walser, κόρη του Μάρτιν Βάλζερ) γεννήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 1967 στο Friedrichshafen της Γερμανίας και εργάζεται ως θεατρική συγγραφέας. Το 1990-1994 σπούδασε υποκριτική στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής και Θεάτρου της Βέρνης. Εργάστηκε ως ηθοποιός και ήταν για δύο χρόνια μέλος της ομάδας Νέων του Θεάτρου Γκέτινγκεν (Göttingen).

Παράλληλα ξεκίνησε να ασχολείται και με τη συγγραφή θεατρικών έργων. Το 1998 εκλέχθηκε από την κριτική επιτροπή του περιοδικού “Theater heute “ (Το Θέατρο σήμερα) ως η καλύτερη θεατρική συγγραφέας της νέας γενιάς, για τον ίδιο λόγο τιμήθηκε και με το Βραβείο Schiller-Gedächtnispreis του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης. Tα έργα της είναι ως επί το πλείστον μη ρεαλιστικά και η ασυνήθιστη και ιδιαίτερη ποιητική γλώσσα που χρησιμοποιεί, έχει αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές. Ζει ως συγγραφέας στο Βερολίνο, το Μάνχαϊμ και το Φράιμπουργκ. Το 2011-2012 δίδαξε μαζί με τον Karl-Heinz Ott στην έδρα Ποίηση του Πανεπιστημίου Koblenz-Landau ως επισκέπτρια Λέκτορας. Έργα της έχουν μεταφραστεί στα Γαλλικά, Ισπανικά και Πολωνικά.read more " ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ - ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ «Είμαι σαν εσάς, Λατρεύω τα μήλα» «Ich bin wie ihr, ich liebe Äpfel» της Theresia Walser "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »