Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2016

“5ο Διεθνές Ποδηλατικό Διήμερο” 24-25/9 2016 σε συνεργασία με τους Δήμους Θεσσαλονίκης και Βόλβης.


                Στις 24-25/09/2016, ο Ποδηλατικός Όμιλος «ΒΕΛΟΣ»-BOTTECCHIA  διοργανώνει  το “5ο Διεθνές Ποδηλατικό Διήμερο”, σε συνεργασία με τους Δήμους Θεσσαλονίκης και Βόλβης.

 Ο αγώνας που έχει γίνει θεσμός για την πόλη μας αλλά και το άθλημα, είναι ενταγμένος στο επίσημο αγωνιστικό πρόγραμμα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας και έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Ένωσης Ποδηλατικών Σωματείων Μακεδονίας-Θράκης. Πρόκειται  για ένα σπουδαίο ποδηλατικό γεγονός, που προβάλει την Μακεδονία και κάθε χρόνο εδραιώνεται στις συνειδήσεις όλο και περισσοτέρων φίλων του αθλήματος.

          Στους αγώνες συμμετέχουν  οι καλύτεροι Έλληνες αθλητές κατηγορίας Ανδρών-Elite και Εφήβων από 14 συλλόγους απ’ όλη την χώρα (ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ MIXED,ΒΕΛΟΣ-SEGAFREDO, ,BOTTECCHIA MIXED, , ΘΗΣΕΑΣ-WORLD OF BIKE MIXED, ΘΡΑΚΑΣ ΙΠΠΕΑΣ, ΚΡΟΝΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ-ΠΕΣΑ ΑΣΤΕΡΑΣ MIXED, Π.Γ.Σ. ΛΑΡΙΣΑΣ, Π.Ο. ΠΑΤΡΩΝ, Π.Ο.Χ. ΤΑΛΩΣ, Π.Τ.Σ. ΠΥΡΓΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΣ,) καθώς και επίλεκτες ομάδες από το εξωτερικό (ROMANIA NATIONAL TEAM , C.S.ASTEAUA,  B.K BORAC Σερβίας), ενώ παράλληλα διοργανώνεται και  αγώνας ερασιτεχνών, δηλ. μη εγγεγραμμένων σε συλλόγους  αθλητών, που επιθυμούν να δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό αλλά ταυτόχρονα σαγηνευτικό άθλημα. Τέλος διεξάγεται και λαϊκή ποδηλατοδρομία για όλους τους φίλους του αθλήματος.
          Το πρόγραμμα των αγώνων περιλαμβάνει το καθιερωμένο πλέον  Circuit στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Λ. Πύργος-Ν. Γερμανού-Τσιμισκή-Σαλαμίνος-Λ. Νίκης) συνολικής απόστασης 54klm, καθώς και έναν αγώνα αντοχής μεγάλης αποστάσεως (141 klm) με εκκίνηση και τερματισμό τον Σταυρό Θεσσαλονίκης.
Επισυνάπτουμε το πρόγραμμα του Διημέρου και καλούμε όλους  τους φίλους του αθλήματος να παραβρεθούν και να χειροκροτήσουν του κορυφαίους αθλητές που θα αγωνιστούν τόσο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όσο και στην πανέμορφη διαδρομή του Δήμου Βόλβης, καθώς και ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ στην ΛΑΙΚΗ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΑ στο κέντρο της πόλης μας, διεκδικώντας το δικαίωμα της χρήσης του ποδηλάτου για μια  πόλη φιλική προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

   
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ

Σάββατο 24-09-2016 ώρα 11:00 π.μ.  Δημαρχείο-Σταυρός Δήμου Βόλβης

 ΑΓΩΝΑΣ ΑΝΤΟΧΗΣ 141km

Διαδρομή: Σταυρός-Ρεντίνα-Μ. Βόλβη-Νυμφόπετρα-Ευαγγελισμός-Ανάληψη-Κολχικό-Αυγή-Σοχός-Ασκός-Ανοιξιά-Φιλαδέλφειο-Βαμβακιά-Ρεντίνα-Σταυρός.

11:00 Εκκίνηση κατηγορίας Ανδρών-Elite, Εφήβων
11:05 Εκκίνηση κατηγορίας Masters-Open
16:00 Απονομές Ανδρών -Elite, Εφήβων, Masters και  Open
Κυριακή 25-09-2016 ώρα 11:00 πμ. Λευκός Πύργος

ΔΙΕΘΝΕΣ CIRCUIT ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Διαδρομή: Λ. Πύργος – Ν. Γερμανού – Τσιμισκή – Σαλαμίνος – Λ. Νίκης – Λ. Πύργος.
11:00 Εκκίνηση κατηγορίας Masters-Open  (8 στροφές Χ 4.5 km)
12:00 Εκκίνηση κατηγορίας Ανδρών- Elite/Εφήβων (10 στροφές Χ 4,5 km)
13:00 ΛΑΙΚΗ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΑ (στην διαδρομή του αγώνα)

13:30 Απονομές Ανδρών-Elite, Εφήβων, Masters-Open
read more " “5ο Διεθνές Ποδηλατικό Διήμερο” 24-25/9 2016 σε συνεργασία με τους Δήμους Θεσσαλονίκης και Βόλβης. "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ «Είμαι σαν εσάς, Λατρεύω τα μήλα» «Ich bin wie ihr, ich liebe Äpfel» της Theresia Walser 23 - 28 Σεπτεμβρίου 2016

«Eίμαι σαν εσάς, λατρεύω τα μήλα» ονομάζεται το θεατρικό έργο της Θηρεσίας Βάλζερ (Theresia Walser), στο οποίο συναντιούνται τρεις σύζυγοι πρώην δικτακτόρων στα παρασκήνια, για μία εν αναμονή συνέντευξη τύπου όπου θα συμμετέχουν περίπου 100 δημοσιογράφοι για μια ταινία μεγάλου μήκους με θέμα τις βιογραφίες τους. Συμμετέχει ένας διερμηνέας, ο οποίος μεταφράζει όλες τις συνομιλίες.


Αν και αναφέρονται μόνον με τα μικρά τους ονόματα, οι τρεις τους παραπέμπουν σε πραγματικές «πρώτες κυρίες». Πρόκειται για την κυρία Ιμέλντα (Μάρκος, χήρα του δικτάτορα Φέρντιναντ Μάρκος των Φιλιππίνων και πρώην βασίλισσα ομορφιάς), την κυρία Μάργκοτ (Χόνεκερ, Υπουργός Παιδείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας (ΛΔΓ) και χήρα του Έριχ Χόνεκερ, Γενικού Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της ΛΔΓ) και η κυρία Λάιλα (-Μπεν Άλι, σύζυγος του προέδρου της Τυνησίας Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι μέχρι το 2011, κομμώτρια, με σπουδές της Γαλλικής Λογοτεχνίας, ποιήτρια. Ο τίτλος του θεατρικού έργου είναι φράση από το ποίημά της που υπάρχει και στο κείμενο.

Η Θηρεσία Βάλζερ πραγματεύεται τα διαχρονικά ερωτήματα κατάχρησης εξουσίας και πολιτικής ματαιότητας μ’ έναν καθ ́ όλα κωμικό τρόπο. Ο μεγαλύτερος αριθμός των φράσεων που χρησιμοποιούνται από τις κυρίες στο έργο της, είναι αυθεντικά τσιτάτα και ατάκες της Ιμέλντα Μάρκος, της Μάργκοτ Χόνεκερ και της Λέιλα Μπέν-Αλι, οι οποίες μεταφερθήκανε σε ένα καινούριο θεατρικό συγκείμενο. Η παράσταση θα διαπραγματευτεί σε παράλληλη χρήση της ελληνικής και της γερμανικής γλώσσας και με υπέρτιτλους. Την παράσταση και το έργο διατρέχει το μοτίβο της μετάφρασης, ως μια ευθεία αναφορά στις διάφορες "μεταφράσεις" που αναγκαστικά καθορίζουν τις διακρατικές, κοινωνικές και διαπροσωπικές σχέσεις, άλλοτε μεταδίδοντας και άλλοτε διαστρεβλώνοντας το νόημα".

Είναι μια παραγωγή της ETERIA FILON, η οποία έχει την έδρα της στην Βιέννη και ασχολείται με την παρουσίαση διεθνών συνεργασιών.


Συντελεστές
Μετάφραση: Ιωάννα Τιτόκη & Σαράντος Ζερβουλάκος
Σκηνοθεσία: Σαράντος Ζερβουλάκος
Σκηνικά: Σαράντος Ζερβουλάκος
Κοστούμια: Lane Schäfer
Φωτογραφίες τις παράστασης: iosifina.gr

Παίζουν
Γκότφριντ: Bernd- Christian Althoff
Κυρία Ιμέλντα: Στέλλα Ράπτη
Κυρία Μάργκοτ: Μαριάννα Παπασάββα
Κυρία Λέιλα: Λίλα Βλαχοπούλου (φιλική συμμετοχή)

Παραγωγή: ΕΤΕRIA FILON (Bιέννη) και BlackBox

Πληροφορίες της παράστασης
Παράσταση: 23-28 Σεπτεμβρίου 2016
Ημέρες και ώρες παράστασης: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη στις 21:00
Χώρος: Θέατρο της Αυλαία
Εισιτήρια: Γενική είσοδος 10,00€, μειωμένο 8,00€
Διάρκεια παράστασης: 80’
Προπώληση Εισιτηρίων: www.viva.gr, Public, Παπασωτηρίου, Seven spots, Ιανός, Reload και στο ταμείο του θεάτρου
Πληροφορίες – κρατήσεις: 2310237700


Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Θηρεσία Βάλζερ (Theresia Walser, κόρη του Μάρτιν Βάλζερ) γεννήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 1967 στο Friedrichshafen της Γερμανίας και εργάζεται ως θεατρική συγγραφέας. Το 1990-1994 σπούδασε υποκριτική στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής και Θεάτρου της Βέρνης. Εργάστηκε ως ηθοποιός και ήταν για δύο χρόνια μέλος της ομάδας Νέων του Θεάτρου Γκέτινγκεν (Göttingen).

Παράλληλα ξεκίνησε να ασχολείται και με τη συγγραφή θεατρικών έργων. Το 1998 εκλέχθηκε από την κριτική επιτροπή του περιοδικού “Theater heute “ (Το Θέατρο σήμερα) ως η καλύτερη θεατρική συγγραφέας της νέας γενιάς, για τον ίδιο λόγο τιμήθηκε και με το Βραβείο Schiller-Gedächtnispreis του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης. Tα έργα της είναι ως επί το πλείστον μη ρεαλιστικά και η ασυνήθιστη και ιδιαίτερη ποιητική γλώσσα που χρησιμοποιεί, έχει αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές. Ζει ως συγγραφέας στο Βερολίνο, το Μάνχαϊμ και το Φράιμπουργκ. Το 2011-2012 δίδαξε μαζί με τον Karl-Heinz Ott στην έδρα Ποίηση του Πανεπιστημίου Koblenz-Landau ως επισκέπτρια Λέκτορας. Έργα της έχουν μεταφραστεί στα Γαλλικά, Ισπανικά και Πολωνικά.


read more " ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ «Είμαι σαν εσάς, Λατρεύω τα μήλα» «Ich bin wie ihr, ich liebe Äpfel» της Theresia Walser 23 - 28 Σεπτεμβρίου 2016 "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

51 ΔΗΜΗΤΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΑΙΝΤΑ του giuseppe Verdi 15-17 και 19 Οκτωμβρίου 2016 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Τα 51α Δημήτρια είναι εδώ, με ένα ιδιαίτερο, πάντα νεωτερικό
πρόγραμμα, καλλιτεχνικώς και κοινωνικώς ευαίσθητο, όπως το συνθέτουν το θέατρο, η μουσική, ο λόγος, τα εικαστικά συμβάντα, ο χορός, ο κινηματογράφος, η performance και τα εργαστήρια.

Για ένα ακόμη φθινόπωρο, σε πείσμα της εσωστρέφειας και των δύσκολων καιρών, προσκαλούν και προκαλούν τη Θεσσαλονίκη να συνδεθεί ευθέως μαζί τους.
Ζήστε το! Εμπειρία, καλές τέχνες και τεχνολογία, με φόντο τους δρόμους, τις λέξεις, τις εικόνες, τα σώματα, τα κτίρια και τα σημεία εκείνα του αστικού χάρτη, όπου θα παραχθούν ενέργεια και επικοινωνία, θα ανοίξουν συναρπαστικοί ορίζοντες και θα καταγραφούν «στιγμές» μέσα από πολλαπλές αφηγήσεις και ποικιλία απόψεων.
Αστυβάλ! Το ζητούμενο δηλαδή: ο διάλογος με την πόλη μέσω των τεχνών, η επικοινωνία ανθρώπων και τάσεων, που μέσα στον κατακερματισμένο κόσμο θα συνυπάρξουν και θα μεταλάβουν ορίζοντα και προοπτική. Μια απόπειρα συνύπαρξης και συντονισμού μέσω 42 εκδηλώσεων που άφοβα θα επιχειρήσουν, κινούμενα σε ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικής ανθρωπογεωγραφίας και αντισυμβατικών θεωρήσεων-θεαμάτων, να συνενώσουν και να
συνεγείρουν τη Θεσσαλονίκη.
Κοσμοπολίτικα, έκκεντρα και εκκεντρικά, τολμηρά και ευαίσθητα, τα φετινά Δημήτρια επιχειρούν και πάλι ένα «άλμα» και ονειρεύονται μια Θεσσαλονίκη που δεν πτοείται. Αναθεωρητικά, απελευθερωμένα από την κοινοτοπία, προσανατολισμένα στο σπαρταριστό πλην όμως αθέατο από τους πολλούς «σήμερα», τα φετινά Δημήτρια καλείσθε να τα βιώσετε με μια διάθεση «αστυβαλική», που θα πει πως προσκαλείστε να ζήσετε εντός τους μια καλειδοσκοπική εμπειρία τέχνης σε χρόνο παρόντα και ενεστώτα.
Γιατί ίσως κι αυτός να είναι ο ορισμός-στοίχημα του φετινού
θεσμού. Η πόλη στο σήμερα, η Θεσσαλονίκη του όχι πια χθες, παρά μόνο η Θεσσαλονίκη του αύριο.
read more " 51 ΔΗΜΗΤΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΑΙΝΤΑ του giuseppe Verdi 15-17 και 19 Οκτωμβρίου 2016 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Συνέντευξη τύπου σήμερα στο ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ με αφορμή τη συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου με το φημισμένο Saint Petersburg Theatre Season. 19-22 Σεπτεμβρίου

To φημισμένο Saint Petersburg Theatre Season στο Εθνικό Θέατρο
19-22 Σεπτεμβρίου
Συνέντευξη τύπου σήμερα στο ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ  
με αφορμή τη συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου με το φημισμένο Saint Petersburg Theatre Season.

Το Εθνικό Θέατρο  στο πλαίσιο του έτους Ελλάδας – Ρωσίας, θα φιλοξενήσει από 19 έως και 22 Σεπτεμβρίου στη Κεντρική Σκηνή και στη Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» του Θεάτρου  Rex,  το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ «Θεατρική σεζόν Αγίας Πετρούπολης».


Το St Petersburg Theatre Season είναι το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό γεγονός «εξαγωγής παραστάσεων» από την Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2007 προκειμένου να προωθηθούν οι πολιτιστικές, κοινωνικές και τουριστικές σχέσεις μεταξύ Αγίας Πετρούπολης και σημαντικών πόλεων του πλανήτη, που αποτελούν και μεγάλα πολιτιστικά κέντρα. Η ιδέα ήταν ενός σημαντικού ρωσικού θεατρικού σχήματος, των Neva Art και αμέσως κέρδισε την υποστήριξη της Διοίκησης της Αγίας Πετρούπολης, η οποία είναι και ο κύριος χρηματοδότης του, και του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσίας.

Το Φεστιβάλ παρουσιάζει κάθε χρόνο τις πιο ενδιαφέρουσες και δημοφιλείς παραγωγές της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ρωσίας – παραστάσεις υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου, οι οποίες διακρίνονται  για το είδος και την υφολογική ποικιλομορφία τους.

Το Φεστιβάλ με τις επιλεγμένες κάθε φορά παραστάσεις του μέχρι τώρα έχει πραγματοποιηθεί  με επιτυχία στις πόλεις: 2007 Πράγα – Τσεχία, 2008 Βερολίνο – Γερμανία, 2009 Ελσίνκι – Φιλανδία, 2010 Τελ Αβιβ – Ισραήλ, 2011 Μιλάνο – Ιταλία, 2012 Δρέσδη-Γερμανία, 2013 Μασσαλία-Γαλλία, 2014 Τιφλίδα-Γεωργία, ενώ το 2015 φιλοξενήθηκε από το Εθνικό Θέατρο της Σερβίας στο Βελιγράδι. 

Εκτός από τις παραστάσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν επίσημες συναντήσεις εκπροσώπων της Αγίας Πετρούπολης και της πλευράς υποδοχής, με απώτερο στόχο τη σταθερή συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα του πολιτισμού και του τουρισμού.  Οι Ευρωπαίοι αποκαλούν το συγκεκριμένο project «Το πρόσωπο της θεατρικής Πετρούπολης» ενώ οι Ρώσοι δημοσιογράφοι «Θεατρικό παράθυρο στην Ευρώπη».

Αναλυτικά των πρόγραμμα των παραστάσεων:
20/9, Κεντρική Σκηνή, ώρα έναρξης  18:30
«The city. The marriage. Gogo» από το Θέατρο Lensovet. Σκηνοθεσία: Yury Butusov.
Διάρκεια: 3 ώρες και 30 λεπτά με διάλειμμα

21/9, Σκηνή Κοτοπούλη Θέατρο Rex, ώρα έναρξης  18:30
 «Brothers» βασισμένο στους Αδελφούς Κααμάζοφ του  Φιόντορ Μιχαήλοβιτς Ντοστογιέφσκι, από το Θέατρο Priyut Komedianta.  Σκηνοθεσία: Evgeniya Safonova.
Διάρκεια: 3 ώρες και 40 λεπτά με δύο διαλείμματα

22/9, Κεντρική Σκηνή, ώρα έναρξης 18:30
 «Μάκβεθ» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ από το Baltic House.  Σκηνοθεσία: Luk Perceval
Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά χωρίς διάλειμμα19 - 22 Σεπτεμβρίου Διαδραστική έκθεση κουκλών-μαριονετών «Κούκλες για παιδιά και ενήλικες» του Κρατικού κουκλοθεάτρου Αγίας Πετρούπολης του Ε.Σ Ντεμμενί.
Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να δουν τη συλλογή των δημιουργών μαριονετών μια «Χρυσή Αποθήκη» - κούκλες, τις οποίες στην Αγία Πετρούπολη ονομάζουν «μεγάλο θίασο του μικρού θεάτρου». Η επίσκεψη της έκθεσης προϋποθέτει την αλληλεπίδραση μεταξύ των θεατών και των επαγγελματιών κουκλοπαιχτών.
Ώρα: 17.30 – 18.30, στη Κεντρική Σκηνή, πριν από την έναρξη των παραστάσεων

Για τις παραστάσεις και την έκθεση θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στα Ελληνικά

Τιμές εισιτηρίων:
 15€, 10€ (φοιτητικό) και 5€ (Β΄ εξώστης) 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ 20/9
«Η ΠΟΛΗ. ΠΑΝΤΡΟΛΟΓΗΜΑΤΑ. ΓΚΟΓΚΟΛ»
Βασισμένο στο έργο «Παντρολογήματα» και σε άλλα κείμενα του Ν.Β. Γκόγκολ, 18+
Διάρκεια παράστασης: 3 ώρες και 30 λεπτά (με ένα διάλειμμα).

Υπάρχει άραγε, στο κλασικό ρωσικό ρεπερτόριο, πιο περιζήτητη κωμωδία από τα «Παντρολογήματα» του Ν.Β. Γκόγκολ; Εκτός βέβαια από τον «Επιθεωρητή» του ιδίου; Αυτά τα έργα γοητεύουν τόσο τους σκηνοθέτες και  τους ηθοποιούς όσο και τους θεατές, όπως έχει αποδειχθεί επανειλημμένα στην πράξη από το 1842, που πρωτοπαρουσιάστηκαν. Ο σκηνοθέτης, Γιούρι Μπουτούσοβ μαζί με αξιόλογους ηθοποιούς συνέθεσε μια θλιβερή ιστορία για την μοναξιά, την αναζήτηση της ευτυχίας, την αδυναμία ενός ονείρου να γίνει πραγματικότητα. Η μυστηριώδης, ανήσυχη πόλη της  Αγίας Πετρούπολης ανέλαβε έναν από τους κύριους ρόλους της παράστασης.

Το σύνολο της παράστασης εκτυλίσσεται σε μια ατμόσφαιρα ονείρου. Η μοναξιά εδώ είναι κανόνας. Κάποιοι την αντιμετωπίζουν με τραγούδια, άλλοι αναζητούν παρηγοριά ταΐζοντας μυριάδες περιστεριών και άλλοι σκέφτονται να διορθώσουν τα πράγματα με τον γάμο. Είναι μια παράσταση για έναν άνθρωπο που προσπάθησε απεγνωσμένα να φτιάξει τις διαταραγμένες σχέσεις του με τον κόσμο. Η ηρωίδα Αγκάφια Τύχονοβνα είναι  μια νύφη χωρίς αγάπη. Αυτή είναι και η μυστηριώδης γυναίκα του Μπλοκ, η πλαστική κούκλα στη βιτρίνα του καταστήματος νυφικών, η ντροπαλή δεσποινίδα και ο κλόουν του τσίρκου με την κόκκινη μύτη και τα τρομαγμένα μάτια. Σ’ αυτήν την παράσταση όλοι θυμίζουν κάποιους άλλους, σε αναγκάζουν να θυμηθείς. Όλοι εδώ είναι πραγματικοί αλλά και φαντάσματα, ευάλωτοι, όπως  οι απλοί άνθρωποι αλλά και μυστήριοι σαν μυθοπλασία.
 Στην παράσταση ακούγονται κείμενα από το μυθιστόρημα του Φ.Μ. Ντοστογιέφσκι «Ο ηλίθιος», από το έμμετρο μυθιστόρημα του Α.Σ. Πούσκιν «Ευγένιος Ονιέγκιν», το ποίημα της Μ.Ι. Τσβετάγιεβα «Είμαστε διαφορετικοί σαν την στεριά και το πέλαγος» κ.α.

Ταυτότητα παράστασης:
Σκηνοθέτης-παραγωγός - Γιούρι Μπουτούσοβ
Βοηθός σκηνοθέτη – Ρομάν Κοτσερζέβσκι
Σκηνογράφος – Νικολάι Σλομποντιάνικ
Σχεδιαστής φωτισμού – Αλεξάντρ Σιβάεβ
Διεξάγουσα παράστασης – Ιουλία Σμέλκινα

Διανομή:
 Αγκάφια Τύχονβνα, Νύφη  Άννα Κοβαλστούκ
 Αρίνα Παντελεημόνοβνα, Θεία Νατάλια Σάμινα
 Φέκλα Ιβάνοβνα, Προξενήτρα Γκαλίνα Σουμπότινα
 Ποντκολέσιν, Υπάλληλος Ολέγκ Φιόντοροβ
 Κοτσκαριόβ, Φίλος Σεργκέι Περεγκούντοβ
 Γιαϊντσνιτσα, Σφούγγατος  Σεργκέι Μιγκίτσκο
 Ανούτσκιν, Απόστρατος αξιωματικός του πεζικού  Ευγκένι Φιλάτοβ
 Ζεβάκιν, Ναυτικός  Αλεξάντρ Νόβικοβ

Λίγα λόγια για το Κρατικό Ακαδημαϊκό Θέατρο Λενσοβιέτ Αγίας Πετρούπολης
Η ιστορία του Κρατικού Ακαδημαϊκού Θεάτρου Λενσοβιέτ Αγίας Πετρούπολης ξεκινάει στις 19 Νοεμβρίου 1933, όταν παρουσιάζεται μια παράσταση βασισμένη στην κωμωδία  του Α.Ν. Οστρόβσκι «Εύκολο χρήμα», σε σκηνοθεσία του Ι.Μ. Κρολ. Έκτοτε εργάστηκαν σε αυτό εξαιρετικοί σκηνοθέτες και σκηνογράφοι: Μπ. Μ. Σουσκέβιτς, Μπ.Β. Ζων, Ν.Π. Ακίμοβ. Για 40 χρόνια (1960-1999) το θέατρο ήταν υπό την διαχείριση του ηθοποιού και σκηνοθέτη Ι. Π. Βλαντίμιροβ, αξιότιμου καλλιτέχνη της ΕΣΣΔ και της Ρωσίας. Μια ολόκληρη εποχή θεατρικής ιστορίας της πόλης είναι συνδεδεμένη με αυτό το όνομα, όπως και οι παραστάσεις της που έγιναν θρύλοι: «Η Όπερα της πεντάρας», «Ημέρωμα της Στρίγγλας», «Οι άνθρωποι και τα Πάθη» και άλλες. Κορυφαίοι ηθοποιοί έλαμψαν στη σκηνή του  θεάτρου Λενσοβιέτ, οι οποίοι και ανέδειξαν γενικά το ρωσικό θέατρο: Α. Φρέιντλιχ, Μ. Μπογιάρσκι, Α. Πετρένκο, Α. Ραβικόβιτς, Ε. Σολοβέι, Ι. Βλαντίμιροβ.
Κατά τα έτη 1996-2006 επικεφαλής του θεάτρου υπήρξει  ο Β.Μπ. Πάζι. Σκηνοθέτης υψηλού επιπέδου, διεύρυνε τις δημιουργικές δυνατότητες του θιάσου, ενώ διατήρησε και τις παραδόσεις του θεάτρου. Η παράσταση «Ο Όσκαρ και η κυρία με τα ροζ» βασισμένη στο έργο του Ερίκ-Εμανουέλ Σμιτ, με την μεγάλη ηθοποιό της Αγίας Πετρούπολης, Α. Φρέιντλιχ, κατέκτησε το κοινό.  Οι τελευταίες πέντε σεζόν είναι συνδεδεμένες με την δημιουργική προσωπικότητα του σημαντικού σκηνοθέτη του Θεάτρου και ενός από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες της Ρωσίας, Γ. Ν. Μπουτούσοβ. Οι παραγωγές του συμμετείχαν στα πιο εκλεκτά ρωσικά και διεθνή φεστιβάλ. Μεταξύ διαφόρων βραβείων ξεχωρίζουν τα ανώτερα θεατρικά επαγγελματικά βραβεία «Χρυσός προβολέας» και «Χρυσή Μάσκα», το θεατρικό βραβείο Αγίας Πετρούπολης «Προρίβ» και το βραβείο θεατρικής νεολαίας της Αγίας Πετρούπολης στην καλλιτεχνική δημιουργία. Στις καλύτερες παραστάσεις του θεάτρου συμπεριλαμβάνονται φιλόδοξες παραγωγές με σεβασμό στο ύφος του συγγραφέα.

Επικεφαλής είναι ο Βαλέρι Γκραντκόβσκι.

Βιογραφικό Γιούρι Μπουτούσοβ (σκηνοθέτης).
Ένας από τους κορυφαίους σκηνοθέτες του ρωσικού Θεάτρου. Μετά την αποφοίτησή του από το ρωσικό ινστιτούτο παραστατικών τεχνών –τμήμα σκηνοθεσίας – (σεμινάρια της Η. Μπ. Μαλοτσέβσκαγια) το 1996 έγινε δεκτός στο θέατρο Λενσοβιέτ. Το όνομά του έγινε γνωστό ήδη από την εργασία του όντας φοιτητής, «Παντρολογήματα» του Ν. Β. Γκόγκολ, «Σημειώσεις από το υπόγειο» του Φ. Μ. Ντοστογιέφσκι και την πτυχιακή του εργασία, η οποία ήταν η παράσταση «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Σ. Μπέκετ.
Η πρώτη παραγωγή του Μπουτούσοβ στην σκηνή του θεάτρου Λενσοβιέτ, «Βόιτσεκ» του Γ. Μπύχνερ (1997),  κέρδισε το Θεατρικό Βραβείο Αγίας Πετρούπολης «Χρυσός προβολέας». Η παράσταση συµµετείχε στα Διεθνή φεστιβάλ θεάτρου της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Σουηδίας, της Τσεχίας, της Πολωνίας, της Ιταλίας. Το 1997 στην σκηνή του θεάτρου ανέβηκε μια νέα εκδοχή της παράστασης «Περιμένοντας τον Γκοντό». Η παραγωγή έλαβε δύο έπαθλα, του ρωσικού Εθνικού Θεατρικού Βραβείου, «Χρυσή μάσκα» με υποψηφιότητα για τον «Καλύτερο Σκηνοθέτη» και το «Βραβείο κριτικών και  δημοσιογράφων του θεάτρου». Το 1998 ο Γ. Μπουτούσοβ έλαβε το Διεθνές Βραβείο του Κ.Σ. Στανισλάφσκι με υποψηφιότητα για την «Καλύτερη σκηνοθεσία της σεζόν» για την παραγωγή της παράστασης «Ο επιστάτης» του Χ. Πίντερ στο Θέατρο της Λιτέινι. Τα τελευταία χρόνια ο Μπουτούσοβ βραβεύτηκε με το ρωσικό θεατρικό βραβείο «Χρυσή μάσκα» για τρεις φορές, με υποψηφιότητα για την «Καλύτερη σκηνοθεσία». Οι παραστάσεις του έλαβαν το Ανώτερο Θεατρικό Βραβείο Αγίας Πετρούπολης «Χρυσός προβολέας», τα θεατρικά βραβεία της Μόσχας «Κρυστάλλινη Τουραντότ» και «Γλάρος». Ο Μπουτούσοβ διδάσκει στο Ρωσικό Ινστιτούτο Θεατρικής Τέχνης  (σεμινάρια του Σ. Ζενοβάτς) κι εργάζεται σκληρά σημειώνοντας επιτυχία στην Μόσχα.


ΘΕΑΤΡΟ REX ΣΚΗΝΗ «ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ» 21/9
«ΟΙ ΑΔΕΛΦΟΙ»
Βασισμένο στο μυθιστόρημα του Φ.Μ. Ντοστογιέφσκι «Οι αδελφοί Καραμάζοφ», 18+
Διάρκεια παράστασης: 3 ώρες και 40 λεπτά (με δύο διαλείμματα).

 «Οι αδελφοί» είναι μια παράσταση για ισχυρά πνεύματα, έτοιμα να κατανοήσουν τον Ντοστογιέφσκι στην πιο καθαρή του μορφή. Αντί για τη συνηθισμένη πλοκή που βασίζεται σε εξωτερικά ερεθίσματα, μπροστά στους θεατές παρουσιάζεται ο εσωτερικός κόσμος των Καραμάζοφ και η φύση της συνείδησής τους. Ο σκηνοθέτης εμβαθύνει πλήρως στην ψυχολογία του ανθρώπου, ο οποίος υποφέρει από τους συλλογισμούς του σχετικά με το νόημα της ύπαρξής του και την ευθύνη των πράξεων και των σκέψεών του.

Αποσπάσματα του κειμένου είναι συγκεντρωμένα σε ένα θεατρικό κολάζ, ενώ μια δευτερεύουσα πλοκή ξετυλίγεται πέρα από τα πλαίσια της ιστορίας. Στην σκηνή βρίσκονται έξι χαρακτήρες: ο Ντμίτρι, ο Ιβάν και ο Αλιόσα Καραμάζοφ, η Κατερίνα Ιβάνοβνα, η Γκρούσενκα και ο νόθος γιος του πατέρα των Καραμάζοφ, Σμερντιάκοφ. Ο καθένας τους είναι βυθισμένος στη δική του κόλαση. Ο Ιβάν ένθερμα κάνει έκκληση για συμπόνια προς τα αθώα παιδιά που υποφέρουν, η Γκρούσενκα γλυκά και νωχελικά συλλογίζεται την αμαρτία, η Κατερίνα Ιβάνοβνα κραυγάζει διαπεραστικά κι ανέλπιστα για το χρέος της αγάπης, ο Αλιόσα προσεύχεται σιωπηλά για τα αδέλφια. Εδώ υπάρχει πολύς αέρας, πολλές παύσεις, πολλές εκφράσεις και κίνηση. Το εύρος αυτό, μεταφέρει τέλεια το δράμα του αληθινού Ντοστογιέφσκι, με την σκληρότητά του και τον αναπόφευκτο ρεαλισμό του.

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθέτης – Ευγκένια Σαφόνοβα
Σκηνογραφία – Κονσταντίν Σολοβιέβ
Σχεδιαστής φωτισμού – Ντένις Σόλντσεβ
Κοστούμια – Ιλάρια Γιάνκινα
Ηχολήπτης  – Αντρέι Τιτόβ
Σχεδιαστής πολυμέσων – Νατάλια Ναούμοβα

Διανομή:
Ντμίτρι Καραμάζοφ – Φιλίπ Ντιατσκόβ
Πάβελ Σμερντιάκοβ – Σεργκέι Βόλκοβ
Ιβάν Καραμάζοφ – Βιατσεσλάβ Κορομπίτσιν
Γκρούσενκα – Βέρα Παράνιτσεβα
Αλιόσα Καραμάζοφ, Διάβολος – Ευγκένι Περεβάλοβ
Κατερίνα Ιβάνοβνα Βερχόβτσεβα – Ναντέζντα Τολουμπέγιεβα
Λίγα λόγια για το Κρατικό Δραματικό Θέατρο «Πριγιούτ κομεντιάντα»
Το Κρατικό Δραματικό Θέατρο «Πριγιούτ κομεντιάντα» είναι ένα από τα κορυφαία θέατρα της Βόρειας πρωτεύουσας. Στο ρεπερτόριό του βρίσκονται περισσότεροι από 20 τίτλοι Ρώσων και ξένων κλασικών και σύγχρονων δραματουργών.
Το θέατρο ιδρύθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 1987 από τον ηθοποιό Γιούρι Τομοσέφσκι. Το 1995 επικεφαλής του θεάτρου ήταν ο Βίκτωρ Μινκόβ, ο οποίος εισήγαγε ένα νέο μοντέλο εργασίας: το πρώτο κρατικό θέατρο στην Ρωσία χωρίς μόνιμο θίασο - σύνθεση ρωσικού ρεπερτορίου και δυτικού συμβατικού θεάτρου.
Το «Πριγιούτ κομεντιάντα» περιοδεύει ενεργά, συμμετέχοντας κάθε χρόνο στα μεγαλύτερα ρωσικά και διεθνή φεστιβάλ θεάτρου. Πριν από εννέα χρόνια, το θέατρο σχεδίασε και οργάνωσε το πολιτιστικό πρόγραμμα «Θεατρικές σεζόν Αγίας Πετρούπολης», περιοδεύοντας σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις.
Στο ρεπερτόριο του θεάτρου έχουν ενταχθεί τόσο διαχρονικά ρωσικά κλασικά έργα όσο και αριστουργήματα του παγκοσμίου δραματολογίου όλων των εποχών. Ο Βίκτωρ Μινκόβ ανέβασε υψηλά τον πήχη απευθυνόμενος στους λεπτής αισθητικής διανοούμενους θεατές της Αγίας Πετρούπολης.

Επικεφαλής – καλλιτεχνικός διευθυντής θεάτρου, Βίκτωρ Μινκόβ
.
  Βιογραφικό Ευγκένια Σαφόνοβα (σκηνοθέτης)
Το 2002 τελείωσε με άριστα το Περιφερειακό Κολλέγιο Πολιτισμού του Ιρκούτσκ με την ειδικότητα του «Σκηνοθέτη – Παραγωγού» (σεμινάρια της Ο.Α. Κιριάνοβα). Η διπλωματική εργασία της ήταν μια σκηνική σύνθεση βασισμένη στο έργο του Λ. Αντρέεβ «Η ζωή του ανθρώπου». Μετά την αποφοίτησή της πήγε στην Κρατική Ακαδημία Θεατρικής Τέχνης της Αγίας Πετρούπολης (τμήμα του καθηγητή Γ.Μ. Κρασόβσκι), από την οποία αποφοίτησε με άριστα το 2007 με την ειδικότητα του «Θεατρικού Σκηνοθέτη» και της «Υποκριτικής Τέχνης».  Ως σκηνοθετική διπλωματική εργασία ανέβασε την παράσταση «Δώδεκα μήνες» του Σ. Μάρσακ, στη μεγάλη σκηνή του Κρατικού Ακαδημαϊκού Θεάτρου του Ι.Σ. Τουργκένιεβ (στο Οριόλ). Φοιτήτρια ακόμη το 2004 πήρε μέρος στον Διεθνή διαπανεπιστημιακό διαγωνισμό ανεξάρτητων σκηνοθετικών εργασιών, μεταξύ των ανώτερων θεατρικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (Θεατρικό ινστιτούτο του Μπ. Σούκιν), παρουσιάζοντας το έργο «Σόφιτσκα» βασισμένο στο διήγημα του Φ. Ισκαντέρ. Σε αυτήν την πρώιμη σκηνοθετική εργασία απονεμήθηκαν πολλά βραβεία: δίπλωμα για τον καλύτερο γυναικείο ρόλο της Μόνικα Σαντόρο, δίπλωμα για την καλύτερη ομάδα ηθοποιών, δίπλωμα τρίτου βαθμού για υποψηφιότητα στο «Δραματικό απόσπασμα», καθώς και βραβείο κοινού.

Το 2008 προσκλήθηκε στο θέατρο Αλεξαντρίσκι. Ήταν βοηθός σκηνοθέτη στην παράσταση «Ξένια. Ιστορία αγάπης» του Β. Λεβάνοβ (με σκηνοθέτη τον Βαλέρι Φόκιν – 2009). Το 2010 στη μικρή σκηνή του θεάτρου Αλεξαντρίσκι ανέβασε την παράσταση «Τσάροι» του Χ. Κορτάσαρ, για την δημιουργία της οποίας το 2011 επιλέχθηκε να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για το βραβείο θεατρικής νεολαίας της Αγίας Πετρούπολης, «Προρίβ». Το 2012 στο «Θέατρο-Ετιούντ» ανέβασε παράσταση βασισμένη στο έργο της Ντ. Μασλόβσκαγια «Δύο φτωχοί Ρουμάνοι που μιλούν πολωνικά», ένα δρώμενο της θεατρικής σεζόν το οποίο ξεχώρισε.

Το 2016 έλαβε το θεατρικό βραβείο Αγίας Πετρούπολης «Προρίβ» για νέους, με υποψηφιότητα για «τον καλύτερο σκηνοθέτη» για την παραγωγή της παράστασης «Οι αδελφοί» (θέατρο «Πριγιούτ Κομεντιάντα»).

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ 22/9
 «ΜΑΚΒΕΘ»  του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ
Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 30 λεπτά χωρίς διάλειμμα

Η τραγωδία «Μάκβεθ» του Ο. Σαίξπηρ ήταν η πρώτη παραγωγή του διάσημου Ευρωπαίου σκηνοθέτη Λυκ  Περσεβάλ στην Ρωσία. Δεν είναι τυχαίο που για το «ρωσικό ντεμπούτο» του, ο σκηνοθέτης επέλεξε το «Μπαλτίσκι ντομ» με το οποίο συνεργάζεται ήδη περισσότερο από δέκα χρόνια και επανειλημμένα αποκαλεί «ρώσικο σπίτι» του.
Ο σκηνοθέτης ποτέ δεν προσέγγισε τον «Μάκβεθ» από τη συνήθη οπτική γωνία. Κύριο θέμα της τραγωδίας γι’ αυτόν αποτελεί κάτι πιο απόκρυφο κι επικίνδυνο: η προσωπική σχέση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Σχέση, η οποία αρχικά γεννά συναισθήματα, ενώ έπειτα με ευκολία μπορεί να τα κάνει στάχτη.  Ο «Μάκβεθ» για τον Περσεβάλ είναι ένα ξεκάθαρο δόγμα συμπεριφοράς μεταξύ του άνδρα, της γυναίκας και της εξουσίας. Ο πόθος για την εξουσία είναι στην πραγματικότητα μια προσπάθεια αντικατάστασης και συμπλήρωσης αυτού του κενού, το οποίο σχηματίζεται όταν η σχέση έχει τελειώσει. Ο άνθρωπος προσπαθεί να αναπληρώσει το κενό, αλλά πέφτει στην παγίδα της εξουσίας. Σ’ αυτήν την περίπτωση είναι καταδικασμένος. Η παράσταση δημιουργήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρ.Ο. και του γερμανικού πολιτιστικού κέντρου «Γκαίτε»  στην Αγία Πετρούπολη.

Ταυτότητα παράστασης:
Σκηνοθέτης-παραγωγός – Λυκ Περσεβάλ (Γερμανία – Βέλγιο)
Σχεδιαστής παραγωγής – Αννέτ Κουρτς (Γερμανία)
Σχεδιαστής κοστουμιών – Ιρίνα Ριάμποβ (Γερμανία)
Σχεδιαστής φωτισμού – Μαρκ Βαν Ντενές (Βέλγιο)
Χορογράφος – Τεντ Στόφερ (ΗΠΑ)
Μουσική επένδυση – Λόταρ Μίλλερ (Γερμανία), Πάβελ Μιχέεβ (Ρωσία)

Διανομή:
Ντάνκαν, βασιλιάς της Σκωτίας – Ανατόλι Ντουμπάνοβ
Μάκβεθ – Λεονίντ Αλίμοβ
Λαίδη Μάκβεθ – Μαρία Σουλγκά
Μπάνκο – Ρομάν Ντριαμπλόβ
Λέννοξ – Γιούρι Ελάγκιν
Μακντόφ – Αλεξάντρ Μουραβίτσκι
Λαίδη Μακντόφ – Γιούλια Γκορμπατένκο
Μάγισσες – Ευγκένια Τσετβερτκόβα, Τάγια Σάβινα, Γιούλια Ρόντινα, Νατάλια Ζεστόβσκαγια, Άννα Μπουντάνοβα
Μετάφραση από αγγλικά σε γερμανικά – Τόμας Μπρας.
Μετάφραση από γερμανικά σε ρωσικά – Μαρίνα Κόρενιεβα.

Λίγα λόγια για το Θέατρο-Φεστιβάλ «Μπαλτίσκι ντομ»
Το Θέατρο-Φεστιβάλ «Μπαλτίσκι ντομ» διατηρεί μια πολύτιμη θεατρική παράδοση, η ιστορία της οποίας ξεκίνησε το 1936, όταν ιδρύθηκε το κρατικό θέατρο του «Λένινσκι κομσομόλ» της Αγίας Πετρούπολης  (το σημερινό Θέατρο-Φεστιβάλ «Μπαλτίσκι ντομ»).
Το «Μπαλτίσκι ντομ» συνέχισε την παράδοση του ένδοξου προκατόχου του, όντας μία από τις πιο προοδευτικές θεατρικές ομάδες της πόλης. Στο θέατρο αυτό διοργανώθηκε το πρώτο ρωσικό ετήσιο Διεθνές Θεατρικό Φεστιβάλ «Μπαλτίσκι ντομ», το πρώτο - στην Ρωσία –  φεστιβάλ ρωσόφωνων θεάτρων της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών και Βαλτικής «Συναντήσεις στην Ρωσία» και το Φεστιβάλ μονολόγων «Μονόκλ».
Έγινε η στέγη των πρωτοπόρων του σύγχρονου δράματος: των αδελφών Πρεσνιακόβ, του Μ. Ουγκάροβ, του Β. Σιγκαρέβ, του Ι. Βιριπάεβ και άλλων. Εδώ γεννήθηκαν οι πρώτες θεατρικές εκδοχές διάσημων λογοτεχνικών έργων: «Ενταφιάστε με πίσω από τους πλίνθους» του Π. Σανάγιεβ, «Μοναξιά στο δίκτυο» του Γ.Λ. Βίσνιεβσκι, «Πράσινο αντίσκηνο» της Λ. Ουλίτσκαγια και άλλες. Το ρεπερτόριο του θεάτρου είναι ποικίλο. Το κλασικό και το σύγχρονο εκπροσωπούνται από παραστάσεις διαφόρων ειδών. Το Θέατρο-Φεστιβάλ «Μπαλτίσκι ντομ» είναι σταθερά συνδεδεμένο με την εποχή του. Εδώ γεννήθηκε το πρότζεκτ «Διδακτική σκηνή Αγίας Πετρούπολης», το οποίο είναι σχεδιασμένο πρωτίστως για ένα νεανικό κοινό. Η πρώτη παραγωγή αυτού του πρότζεκτ ήταν η παράσταση «Αντισώματα», που κέρδισε το Εθνικό Θεατρικό Βραβείο Ρωσίας «Χρυσή μάσκα» και το Ανώτερο Θεατρικό Βραβείο Αγίας Πετρούπολης «Χρυσός προβολέας».

Επικεφαλής του θεάτρου είναι ο Σεργκέι Σουμπ.

Βιογραφικό Λυκ Περσεβάλ (σκηνοθέτης).
Γεννήθηκε το 1957. Το 1980 αποφοίτησε από το Ωδείο Κονινκλίκ Αμβέρσας με την ειδικότητα του «Ηθοποιού» και άρχισε να εργάζεται στο Εθνικό Θέατρο της Αμβέρσας. Από το 1984 εργάζεται ως επαγγελματίας σκηνοθέτης. Ίδρυσε την Blue Monday Company από κοινού με τον Γκάι Τζόοστεν. Το 1998 ο Περσεβάλ επέστρεψε στο Εθνικό Θέατρο της Αμβέρσας ως επικεφαλής ενώ αργότερα ως καλλιτεχνικός διευθυντής.
Από το 2005 συνεργάζεται αδιάκοπα με το Θέατρο Σαουμπίν στο Βερολίνο. Από το 2009 είναι επικεφαλής του Θεάτρου «Τάλια» στο Αμβούργο. Ο Περσεβάλ ανέβασε αρκετές φορές όπερα στα θέατρα της Στουτγκάρδης, του Αννόβερου και του Βερολίνου. Οι παραστάσεις του κατέκτησαν αναρίθμητα βραβεία και παρουσιάστηκαν στα σημαντικότερα Φεστιβάλ της Ευρώπης. Το 2014 απονεμήθηκε στον Λυκ Περσεβάλ το ρωσικό θεατρικό βραβείο «Χρυσή μάσκα» για την καλύτερη ξένη παράσταση στην Ρωσία.


Κεντρική Σκηνή 19-22/09
Διαδραστική έκθεση κουκλών-μαριονετών
«ΚΟΥΚΛΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ»

Το κρατικό κουκλοθέατρο της Αγίας Πετρούπολης του Ε. Ντέμμενι παρουσιάζει την συλλογή των δημιουργών μαριονετών – κάτι σαν την «Χρυσή Αποθήκη», κούκλες τις οποίες, στην Αγία Πετρούπολη ονομάζουν «ο μεγάλος θίασος του μικρού θεάτρου».
Μεταξύ άλλων: ο ήρωας εθνικών κουκλοθεατρικών παραστάσεων – ο διάσημος Πετρούσκα (1924), οι κούκλες από το έργο «Μαξ και Μόριτζ» (βασισμένο στην ιστορία του Β.Μπους, 1925) και «Το παραμύθι της νεκρής πριγκίπισσας και των επτά ιπποτών» του Πούσκιν (1937), μαριονέτες του προγράμματος συναυλιών του Ε. Ντέμμενι  «Ισπανικός χορός» (1939) και «Οι Εύθυμες Κυράδες του Ουίνδσορ» του Ο.Σαίξπηρ (1947), η Δαμάστρια από την παράσταση «Στην αρένα – κούκλες» (1955), η κούκλα-ηρωίδα του παραδοσιακού κινεζικού εθνικού κουκλοθεάτρου Σουν-Γιου-Κουν από την παράσταση του Η. Σκοροσπέλοβ «Εύχαροι φίλοι» (1961), δημοφιλέστατος  χαρακτήρας της σύγχρονης ρωσικής λογοτεχνίας Τσεμπουράσκα από το διήγημα του Ε. Ουσπένσκι (1970), ο Πρίγκιπας και η Πριγκίπισσα από την παράσταση «Ενα ευγενικό παραμύθι για την κακή μοίρα» (βασισμένο σε λαϊκά παραμύθια της Ιταλίας), 1999 · ήρωες ρωσικών λαϊκών παραμυθιών από την παράσταση «Γογγυλάκι. Ριάμπα. Κολομπόκ» του Α. Ιβανόβ (2010). Στην έκθεση επίσης παρουσιάζονται οι αφίσες των νέων παραστάσεων του θεάτρου του Ντέμμενι «Το περίφημο παπάκι ο Τιμ» και «Το μωρό ρακούν», καθώς και αφίσες των παραστάσεων των περασμένων ετών.

Λίγα λόγια για το θέατρο
Το κρατικό κουκλοθέατρο της Αγίας Πετρούπολης του Ε. Ντέμμενι είναι το πρώτο επαγγελματικό κρατικό κουκλοθέατρο της Ρωσίας, που ιδρύθηκε την 1η Δεκεμβρίου του 1918. Στην σκηνή του θεάτρου κατά τα περασμένα έτη ανέβηκαν παραστάσεις, βασισμένες στις ιστορίες του Σαίξπηρ, του Μολιέρου, του Σουίφτ, του Θερβάντες, του Πούσκιν, του Γκόγκολ, του Τσέχωφ, του Μαγιακόφσκι και άλλων μεγάλων συγγραφέων, καθώς και ευρωπαϊκά και ρωσικά παραμύθια.  Στα εργαστήρια του θεάτρου, ακόμα και σήμερα εργάζονται καλλιτέχνες οι οποίοι κατέχουν την τέχνη δημιουργίας των κουκλών με σχοινιά. Η γνώση της λεπτότητας της χειροτεχνίας και η τεχνική δημιουργίας προσφέρουν την δυνατότητα κατασκευής κουκλών κάθε επιπέδου δυσκολίας και  καλλιτεχνικής εκφραστικότητας. Αυτή η παράδοση είναι η κληρονομιά των παλαιών δημιουργών, εργαζομένων επί εποχής του ιδρυτή του θεάτρου, Ε. Σ. Ντέμμενι.
Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται και με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Πούσκιν.

Η προπώληση των εισιτηρίων πραγματοποιείται από τα ταμεία του Εθνικού Θεάτρου στο κτίριο Τσίλλερ (από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-17:00).


Πληροφορίες: Τμήμα Προβολής και Επικοινωνίας

                       τηλ. 210.5288164 και 210.5288111
read more " Συνέντευξη τύπου σήμερα στο ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ με αφορμή τη συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου με το φημισμένο Saint Petersburg Theatre Season. 19-22 Σεπτεμβρίου "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

ΘΕΑΤΡΟ ΕΓΝΑΤΙΑ - «Ο ΠΑΠΟΥΤΣΩΜΕΝΟΣ ΓΑΤΟΣ» 24 & 25 Σεπτεμβρίου 1 & 2 Οκτωβρίου

«Ο ΠΑΠΟΥΤΣΩΜΕΝΟΣ ΓΑΤΟΣ»

24 & 25 Σεπτεμβρίου
1 & 2 ΟκτωβρίουΗ παιδική σκηνή του Χρήστου Τριπόδη και η θεατρική εταιρία «Μέθεξις» παρουσιάζουν τον Παπουτσωμένο Γάτο στο θέατρο Εγνατία,  24 -25 Σεπτεμβρίου και 1 -2 Οκτωβρίου !
Ο  Χρήστος Τριπόδης ανεβάζει τον αγαπημένο γάτο των παιδιών στη σκηνή για να παίξουμε μαζί και να παρασυρθούμε στο παραμύθι του. Στην παράστασή μας, ο παπουτσωμένος γάτος αναλαμβάνει να διασκεδάσει τα παιδιά στη νέα παραγωγή της θεατρικής εταιρίας Μέθεξις.
Τους ρόλους ερμηνεύουν με ανεβασμένη ενέργεια οι γνωστοί ηθοποιοί από το θέατρο και την τηλεόραση, Δημήτρης Ζωγραφάκης ( Μαρία η Άσχημη), Χρήστος Τριπόδης (Κόκκινο Δωμάτιο, 10η εντολή), Κατερίνα Ζιώγου (Ντόλτσε Βίτα, Safe Sex), Παναγιώτης Καρμάτης (Μαύρα Μεσάνυχτα), Ειρήνη Ψυχράμη και ο Αλέξανδρος Σαριπανίδης (Κόκκινο Δωμάτιο).
Μια διαδραστική παράσταση, που δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να βοηθήσουν τον παπουτσωμένο γάτο να φέρει εις πέρας το σχέδιο του. Ένα σχέδιο πολύ δύσκολο, αφού πρέπει να μετατρέψει το φτωχό αφεντικό του, το Γιωργάκη σε πρίγκιπα μέσα σε τρεις ημέρες. Ο μόνος τρόπος είναι να ερωτευθεί η πριγκίπισσα τον Γιωργάκη. Θα τα καταφέρει να μετατρέψει και να βελτιώσει τη ζωή του μυλωνά;
Ο παπουτσωμένος γάτος δίνει ένα μάθημα ελπίδας, σκέψης, επιτυχίας, αγάπης, αλληλεγγύης  προς τον διπλανό μας και ειλικρίνειας.
Μια κωμωδία με πολύ μουσική για μικρά και μεγάλα παιδιά, διαδραστική, όπου οι θεατές συμμετέχουν στην παράσταση και έτσι γίνονται και αυτοί πρωταγωνιστές του έργου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ                                                                                   
Καλλιτεχνική επιμέλεια : Τριπόδης Χρήστος 
Διασκευή Σκηνοθεσία : Μάνος Τσότρας
Μουσική : Μιχάλης Τριπόδης
Πιανο: Ελένη Μπάρλα
Βιολί : Νίκος Σκαφίδας
Κιθάρα : Μιχάλης Τριπόδης
Κιθάρα : Βασίλης Αντωνόπουλος
Σηνικά:Τριπόδης Χρήστος
Κουστούμια: Νάνσυ Παπαδοπούλου , Σύλια Δεμίρη

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ
Χρήστος Τριπόδης, Ειρήνη Ψυχράμη, Κατερίνα Ζιώγου, Δημήτρης Ζωγραφάκης, Αλέξανδρος Σαριπανίδης και ο Παναγιώτης Καρμάτης.

Διάρκεια παράστασης: 70' 

Προπώληση εισιτηρίων: Ταμείο Θεάτρου Εγνατία

Παραστάσεις :
Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου : 5.00 μμ & 7.00 μμ
Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου : 11.30 πμ & 6.00 μμ

Σάββατο 1 Οκτωβρίου : 5.00 μμ & 7.00 μμ
Κυριακή 2 Οκτωβρίου : 11.30 πμ & 6.00 μμ


Τιμές εισιτηρίων : 7 € (προπώληση) 8 € (γενική είσοδος)
read more " ΘΕΑΤΡΟ ΕΓΝΑΤΙΑ - «Ο ΠΑΠΟΥΤΣΩΜΕΝΟΣ ΓΑΤΟΣ» 24 & 25 Σεπτεμβρίου 1 & 2 Οκτωβρίου "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »