Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου 2016

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΑΝΩΤΕΡΑ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ


Δυο νέοι και ταλαντούχοι δημιουργοί της Θεσσαλονίκης, η Χριστίνα Χατζηβασιλείου και ο Μιχάλης Συριόπουλοςέχουν αναλάβει τη διεύθυνση σπουδών και την καλλιτεχνική διεύθυνση αντίστοιχα της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής Σύγχρονο Θέατρο Βασίλης Διαμαντόπουλος.
Μ' αυτήν την αφορμή, αλλά και τα δέκα χρόνια λειτουργίας της σχολής, παραχώρησαν σημερα συνέντευξη Τύπου
«Μπροστά ή πίσω από τα φώτα… Στο ημίφως ή στο άπλετο φως… Και με την πιο εξελιγμένη τεχνολογία… ή μ’ έναν απλό προβολέα…
Ο ηθοποιός είναι –πρέπει να είναι- ο ίδιος το αυτόφωτο σώμα…»
Βασίλης Διαμαντόπουλος (1920 – 1999)

Συμπληρώνοντας δέκα χρόνια λειτουργίας στη Θεσσαλονίκη, το Σύγχρονο Θέατρο Ανωτέρα Δραματική Σχολή Βασίλης Διαμαντόπουλος, επιχειρεί μια νέα στροφή, εμπνευσμένη πάντα από τις αρχές και τα οράματα του μεγάλου θεατράνθρωπου. Η αλήθεια, η σεμνότητα, η αυστηρότητα και η δουλειά ήταν τα συστατικά της διδασκαλίας του.
Έτσι, με σύνθημά τους την επανεκκίνηση (restart) ο ηθοποιός και απόφοιτος του Ιάσμου Μιχάλης Συριόπουλος και η σκηνοθέτιδα και Διδ. του Τμήματος Θεάτρου Α.Π.Θ. Χριστίνα Χατζηβασιλείου, μετά την εξαιρετική συνεργασία τους στην sold out παράσταση του Βυσσινόκηπου στη Βίλα Καπαντζή, συνεργάζονται ξανά, αυτή τη φορά από την θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή και της Διεύθυνσης Σπουδών αντίστοιχα, γυρνώντας σελίδα στη διδασκαλία της Δραματικής Τέχνης.

Με ένα εξαίρετο καλλιτεχνικό ανθρώπινο δυναμικό (Ελεονώρα Αϊβαζίδου, Ίριδα Γκάζου – Φαρμάκη, Μαρία Θεοδοσιάδου, Μαρία Καραδελόγλου, Μαρία Κεχρή, Δήμητρα Λαρεντζάκη, Νικόλας Μαραγκόπουλος, Κατερίνα Μαυροφρύδου, Ζαφείρης Νικήτας, Αλέξανδρος Πανταζούδης, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Γιάννης Παρασκευόπουλος, Ευανθία Σωφρονίδου, Χρύσα Τουμανίδου, Τέλλος Φίλης, Γιώργος Φράγκογλου, Μαριάνθη Ψωματάκη), που για πρώτη φορά συγκεντρώνεται εξολοκλήρου σε μια δραματική σχολή και γνώμονα τη συνέπεια και την αφοσίωση, το Σύγχρονο Θέατρο στα χνάρια του σπουδαίου Βασίλη Διαμαντόπουλου δίνει μία υπόσχεση: πως στο χώρο του εκπαιδεύονται ηθοποιοί.

Για αυτήν την υπόσχεση επιστρατεύονται επιπρόσθετα σπουδαία ονόματα, όπως αυτά των Κατερίνα Διακομοπούλου, Πάνου Κοκκινόπουλου, Σταμάτη Κραουνάκη, Θωμά Μοσχόπουλου, Ειρήνη Μουντράκη, Γιώργο Νανούρη, Σοφία Πάσχου, Σάββα Πατσαλίδη, Ρεββέκα Τσιλιγκαρίδου, προσφέροντας Σεμιναριακούς κύκλους μαθημάτων, έτσι ώστε η εκπαιδευτική διαδικασία να ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός σύγχρονου ηθοποιού με όλες τις τελευταίες τάσεις και τεχνικές του Θεάτρου, του Κινηματογράφου και της Τηλεόρασης για μια εκπαίδευση σφαιρική, πολυπρόσωπη και ανοιχτή σε όλους.
Στο Σύγχρονο Θέατρο Ανωτέρα Δραματική Σχολή Βασίλης Διαμαντόπουλος θα λειτουργήσουν τα εξής τμήματα:
- ΑΝΩΤΕΡΑ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
-ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ ΔΙΕΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ
- ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΝΗΛΙΚΩΝ
- ΠΑΙΔΙΚΟ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
- ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΤΕΣ

read more " ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΑΝΩΤΕΡΑ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Μυστηρίου «Mysticon 2» από το Δήμο Θεσσαλονίκης, τη Δ.Ε.Θ. και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Φεστιβαλ Μυστηρίου "Μysticon 2"
Συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Μυστηρίου «Mysticon 2» από το Δήμο Θεσσαλονίκης, τη Δ.Ε.Θ. και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, παραχώρησαν
ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρος Πέγκας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Δ.Ε.Θ Helexpo Α.Ε., Κυριάκος Ποζρικίδης, η Γενική Διευθύντρια του ΦΚΘ Ελίζ Ζαλαντό και εκπρόσωποι των ομάδων των παιχνιδιών Μυστηρίου που συμμετέχουν.

Στη φετινή διοργάνωση, που θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 18 Σεπτεμβρίου 2016, συμμετέχουν 11 ομάδες της Θεσσαλονίκης, που διοργανώνουν διαδραστικά, εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά παιχνίδια απόδρασης και ρόλων, βιωματικές εναλλακτικές ξεναγήσεις, παιχνίδια θρύλων και μυστηρίου σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, κυνήγι θησαυρού και μεταμεσονύκτιες προβολές ταινιών τρόμου.

Για ένα σημαντικό γεγονός για την πόλη έκανε λόγο ο Σπύρος Πέγκας, ο οποίος χαρακτήρισε τη διοργάνωση, μια συντονισμένη προσπάθεια όλων των δυνάμεων που συνεργάστηκαν άψογα προκειμένου να μετατρέψουν τη Θεσσαλονίκη σε πόλη του μυστηρίου. «Το φεστιβάλ αποτελεί ένα από τα πιο πετυχημένα είδη εναλλακτικού τουρισμού, ενώ ταυτόχρονα αποκαλύπτει μια άλλη πτυχή της πόλης, αυτήν που συνδέεται με θρύλους, μαρτυρίες, ιστορικά γεγονότα και δοξασίες, που κεντρίζουν το ενδιαφέρον και προκαλούν την επιθυμία της βιωματικής γνωριμίας μαζί της. Μετά την περσινή εμπειρία, φιλοδοξούμε να κάνουμε νέο ρεκόρ επισκεπτών, προσφέροντας μια ταξιδιωτική εμπειρία έξω από τα καθιερωμένα σε ομάδες τουριστών, που επιζητούν αυτό το είδος ψυχαγωγίας και φυσικά να εξάγουμε αυτό το είδος εναλλακτικού τουρισμού» τόνισε ο Αντιδήμαρχος. 

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Ποζρικίδης, μίλησε για την πολύ καλή συνεργασία Δήμου, ΔΕΘ και ΦΚΘ, αναφέροντας: «Όλα άρχισαν από μια ιδέα, πέρυσι τέτοια εποχή και τώρα φτάσαμε στο σημείο να μιλάμε για ένα γεγονός που μπορεί να αποτελέσει θέλγητρο για την πόλη. Από τις 13 έως τις 18 Σεπτεμβρίου η ΔΕΘ μετατρέπεται σε Διεθνή Έκθεση μυστηρίου σε μια μεγάλη γιορτή της πόλης».
Η Ελίζ Ζαλαντό, ευχαρίστησε το Δήμο Θεσσαλονίκης για την πρωτοβουλία να διοργανώσει αυτό το ιδιαίτερο φεστιβάλ μυστηρίου και τόνισε ότι το ΦΚΘ συμμετέχει σε αυτό με πέντε ταινίες τρόμου καθώς και μια επιλογή μικρών ταινιών με θέμα το μυστήριο. Οι ταινίες θα προβάλλονται μεταμεσονύκτια στον κινηματογράφο «Ολύμπιον» (Αίθουσα ‘’Παύλος Ζάννας’’).
Η εκπρόσωπος των ομάδων απόδρασης, Μαριάνα Καρέζη, μίλησε για μια γκάμα παιχνιδιών τα οποία απευθύνονται σε νέους, κυρίως από 16 έως 40 ετών και για έξι διαφορετικά παιχνίδια αποδράσεων που περιμένουν τον κόσμο να τα ανακαλύψει. «Στην πρώτη διοργάνωση όπου είχαμε λιγότερες ομάδες, οι εκδηλώσεις κράτησαν ένα τριήμερο και οι συμμετοχές άγγιξαν τις 5.000. Φέτος, προσβλέπουμε σε έναν τουλάχιστον διπλάσιο αριθμό. Όποιοι ενδιαφέρονται για κάτι εναλλακτικό και μυστηριώδες, είμαστε εδώ και τους περιμένουμε».
Στη διοργάνωση του 2ου Φεστιβάλ Μυστηρίου συμμετέχουν οι ομάδες νέων δημιουργών «Locked», «Gamecraft», «Braingame», «The Gue», «Great Escape», «Escape 1107», «The Mind Trap» και οι ομάδες ξεναγήσεων «Dot2dot», και «Thessaloniki Walking Tours».
Στη διάρκεια του φεστιβάλ θα λειτουργεί στον ίδιο χώρο τμήμα επιτραπέζιων παιχνιδιών μυστηρίου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Στρατέγκο και της «Addart», με ελεύθερη συμμετοχή για το κοινό.
Το «Mysticon» θα φιλοξενηθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του περιπτέρου 8 της ΔΕΘ.
Οι ημέρες και ώρες λειτουργίας είναι:
• Τρίτη 13/9/16: 17.00 έως 22.00
• Τετάρτη 14/9/16: 17.00 έως 22.00
• Πέμπτη 15/9/16 : 17.00 έως 22.00
• Παρασκευή 16/9/16: 17.00 έως 22.00
• Σάββατο 17/9/16: 10.00έως 23.00
• Κυριακή 18/9/16: 10.00 έως 22.00
Αιτήσεις συμμετοχής γίνονται στο Mysticon Sports του περιπτέρου 8 της ΔΕΘ και στην ιστοσελίδα www.mysticon.gr
 όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες για τα παιχνίδια και τις περιηγήσεις.
Το εισιτήριο εισόδου για κάθε μέρα ανέρχεται στα 5 ευρώ και στην τιμή συμπεριλαμβάνεται και η παρακολούθηση των μεταμεσονύκτιων προβολών.
read more " Συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Μυστηρίου «Mysticon 2» από το Δήμο Θεσσαλονίκης, τη Δ.Ε.Θ. και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

130 εκδηλώσεις με 1.100 συντελεστές προτείνει
στο ευρύ κοινό το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
στην συνέντευξη τύπου για το πρόγραμμα 
από το μέσον Σεπτεμβρίου έως το τέλος Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.


Εξήντα έξι παραγωγές και συμπαραγωγές υψηλής αισθητικής αξίας περιλαμβάνουν οι πολιτιστικές προτάσεις που απευθύνει στο ευρύ κοινό το  Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για τους επόμενους 3,5 μήνες, από το μέσον Σεπτεμβρίου έως το τέλος Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.
Πυκνό στη δομή του και πολύμορφο στο περιεχόμενό του, το νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής προβλέπει 130 εκδηλώσεις για την παρουσίαση των 66 παραγωγών και συμπαραγωγών σε χρονικό διάστημα 105 ημερών με τη συμμετοχή 1.100 συντελεστών με διαφορετικές ειδικότητες. Διατρέχει δε διάφορα είδη τέχνης, από την όπερα, τη συμφωνική μουσική, το κλασικό τραγούδι, το μπαλέτο και την τζαζ έως την παντομίμα, το κουκλοθέατρο, το τσίρκο και τον κινηματογράφο. Παράλληλα, προεκτείνεται στο πεδίο των εκδηλώσεων λόγου, χάρη στη διοργάνωση σειράς ομιλιών και διαλέξεων με θέματα από τη σφαίρα της επιστήμης, του κινηματογράφου και της μουσικής. 

Το video παρουσίασης είναι διαθέσιμο στην εξής διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=H9QIcYxMiFY

Για νέα διαλεκτική σχέση του Μεγάρου Μουσικής με το ευρύ κοινό έκανε λόγο κατά τη σημερινή παρουσίαση του νέου καλλιτεχνικού προγράμματος ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΜΜΘ, Νικήτας Μυλόπουλος (αριστερά), ενώ ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΟΜΜΘ, Γεώργιος Εμμανουήλ Λαζαρίδης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην εγκαθίδρυση σταθερών συνεργασιών με πολιτιστικούς φορείς

Όλο το πρόγραμμα εκδηλώσεων. [Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος 2016]. Από την όπερα έως την τζαζ και το τσίρκο...

130 εκδηλώσεις με 1.100 συντελεστές προτείνει στο ευρύ κοινό το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Εξήντα έξι παραγωγές και συμπαραγωγές υψηλής αισθητικής αξίας περιλαμβάνουν οι πολιτιστικές προτάσεις που απευθύνει στο ευρύ κοινό το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για τους επόμενους 3,5 μήνες, από το μέσον Σεπτεμβρίου έως το τέλος Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.
Πυκνό στη δομή του και πολύμορφο στο περιεχόμενό του, το νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής προβλέπει 130 εκδηλώσεις για την παρουσίαση των 66 παραγωγών και συμπαραγωγών σε χρονικό διάστημα 105 ημερών με τη συμμετοχή 1.100 συντελεστών με διαφορετικές ειδικότητες. Διατρέχει δε διάφορα είδη τέχνης, από την όπερα, τη συμφωνική μουσική, το κλασικό τραγούδι, το μπαλέτο και την τζαζ έως την παντομίμα, το κουκλοθέατρο, το τσίρκο και τον κινηματογράφο. Παράλληλα, προεκτείνεται στο πεδίο των εκδηλώσεων λόγου, χάρη στη διοργάνωση σειράς ομιλιών και διαλέξεων με θέματα από τη σφαίρα της επιστήμης, του κινηματογράφου και της μουσικής.
Προλογίζοντας σήμερα, Δευτέρα, την παρουσίαση του νέου προγράμματος, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΜΜΘ, Νικήτας Μυλόπουλος, έκανε λόγο για «νέα διαλεκτική σχέση του Μεγάρου Μουσικής με τους πολίτες» και πρόσθεσε: «Αυξάνουμε τις δικές μας παραγωγές, εγκαινιάζουμε το πρώτο οργανωμένο μουσικοεκπαιδευτικό πρόγραμμα, ενισχύουμε τις συνεργασίες με τοπικούς πολιτιστικούς φορείς, αλλά και τους αντίστοιχους οργανισμούς της χώρας».
«Ένας 16άρης σε μετάβαση»
Ο ίδιος παρομοίασε το Μέγαρο Μουσικής με τον… 16άρη του Διονύση Σαββόπουλου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «έναν 16άρη που ενηλικιώνεται μέσα σε ένα ρευστό και αβέβαιο περιβάλλον, αναζητώντας ταυτότητα στην εποχή της κρίσης, με όλη την αγωνία και τον ριζοσπαστισμό της ηλικίας, αλλά και με επίγνωση του καθοριστικού του ρόλου στη συγκυρία. Έναν 16άρη σε μετάβαση».
Εξάλλου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΟΜΜΘ, Γεώργιος Εμμανουήλ Λαζαρίδης, σημείωσε ότι «το νέο πρόγραμμα αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο και το πιο πολυδιάστατο που έχει παρουσιάσει ο ΟΜΜΘ έως σήμερα». Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει δοκιμασμένες παραγωγές και ασπάζεται δημιουργικούς πειραματισμούς. Εξασφαλίζει βήμα προβολής σε νέους δημιουργούς και αποδίδει τιμή σε παλαιότερους καλλιτέχνες. Ενθαρρύνει τη διαφορετικότητα, αγκαλιάζει σταθερές αξίες, επενδύει στην εκπαίδευση, θέτει προϋποθέσεις για νέες, γόνιμες εξερευνήσεις και αναδεικνύει την κοινωνική ευαισθησία του πολιτιστικού οργανισμού».
Σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ο αριθμός των φετινών παραγωγών και συμπαραγωγών είναι διευρυμένος σε ποσοστό 30%. Κατά το διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2015 το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης είχε οργανώσει 50 παραγωγές και συμπαραγωγές, οι οποίες παρουσιάστηκαν σε 97 εκδηλώσεις.
Ταυτοχρόνως με το καλλιτεχνικό πρόγραμμά του, ο μεγαλύτερος πολιτιστικός οργανισμός της Βόρειας Ελλάδας αναλαμβάνει φέτος ενεργό ρόλο στον τομέα της οργανωμένης εκπαίδευσης και προγραμματίζει 24 εργαστήρια και σεμινάρια για τους επόμενους 3,5 μήνες. Οι σχετικές δράσεις περιλαμβάνουν εκατοντάδες ώρες διδασκαλίας και βιωματικής μάθησης. Αφορούν δε, μεταξύ άλλων, στην ελεύθερη μουσική δημιουργικότητα, στην παραγωγή ηχοτοπίων για άτομα με απώλεια ακοής και στη μύηση στον κόσμο του κουκλοθεάτρου.
Εισιτήρια από 5 ευρώ
Κατά τη νέα περίοδο ο ΟΜΜΘ υποστηρίζει και επεκτείνει τη χαμηλή τιμολογιακή πολιτική του, καθώς σχεδόν στο 50% των εκδηλώσεών του προσφέρει εισιτήρια αξίας 10 € (γενική είσοδος) και 5 € (μαθητές, φοιτητές, άνεργοι). Η μέση τιμή του γενικού αντιτίμου έχει υπολογιστεί σε 14,7 € και του μειωμένου αντιτίμου σε 7,1 €. Ακόμη όμως και στις πιο ακριβές παραγωγές, όπως αυτές της όπερας και του μπαλέτου, διατίθενται εισιτήρια σε οικονομικές τιμές, από 10 € έως 20 €.
Με τον τρόπο αυτό, το Μέγαρο Μουσικής προσφέρει ποιοτικές προτάσεις εξόδου σε προσιτές τιμές εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Οι εκδηλώσεις της νέας περιόδου αρχίζουν την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου με το Reworks Forum, ένα πολυδύναμο και διαθεματικό φόρουμ, το οποίο φιλοξενεί ομιλίες, παρουσιάσεις και προβολές σχετικές με τη σύγχρονη μουσική, την τεχνολογία, την επιχειρηματικότητα και τον πολιτισμό. Παράλληλα, θα δοθούν δύο συναυλίες από το μυστηριώδη πιανίστα με τη μάσκα αντιλόπης, που ακούει στο όνομα Λάμπερτ (Lampert), και από το μινιμαλιστή συνθέτη Φεντερίκο Αλμπανέζε (Federico Albanese).
Οι εκδηλώσεις ανά κατηγορία
Όπερα
Παρά τους σημαντικούς οικονομικούς περιορισμούς, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης παρουσιάζει νέα παραγωγή της διάσημης όπερας «Αΐντα» (Aida) του Τζιουζέπε Βέρντι (Giuseppe Verdi), σε συνεργασία με το 51o Φεστιβάλ Δημητρίων και την εταιρία Skull of Yorick Productions. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει η Ζαμίρα Πασκέρι (Zamira Pasceri) από την Ιταλία, τη μουσική διεύθυνση ο Ντάριους Μικούλσκι (Dariusz Mikulski) από την Πολωνία και ο Χάρης Ηλιάδης από την Ελλάδα, ενώ τα σκηνικά – κοστούμια ο Αθανάσιος Κολαλάς από την Ελλάδα. Τους βασικούς ρόλους ερμηνεύουν η Σοφία Μητροπούλου, η Κασσάνδρα Δημοπούλου, ο Φίλιππος Μοδινός και ο Αρμάντο Πουκλάβετς (Armando Puklavec). Στην όπερα, η οποία θα έχει ελληνικούς υπέρτιτλους, συμμετέχουν η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης «Μαίρης Κωνσταντινίδου», η Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης και μέλη της MOYSA, της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του ΟΜΜΘ
(15, 17 & 19 Οκτωβρίου).
Στη μνήμη της αξέχαστης Ελληνίδας ντίβας Μαρίας Κάλλας είναι αφιερωμένο το gala όπερας που θα δοθεί σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ). Τη διεύθυνση της ορχήστρας έχει αναλάβει ο Λουκάς Καρυτινός, ενώ σολίστ θα είναι η διάσημη σοπράνο Αλεξία Βουλγαρίδου
(16 Σεπτεμβρίου).
Το κοινό θα έχει επίσης τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τρεις ζωντανές μεταδόσεις από μεγάλες παραστάσεις της Μητροπολιτικής Όπερας της Νέας Υόρκης με την υποστήριξη του ομίλου AΝΤ1 («Τριστάνος και Ιζόλδη» του Βάγκνερ στις 8 Οκτωβρίου, «Ντον Τζιοβάνι» του Μότσαρτ στις 22 Οκτωβρίου και «Αγάπη από Μακριά» της Κάγια Σααριάχο στις 10 Δεκεμβρίου).
Συμφωνική & χορωδιακή μουσική
Για πρώτη φορά θα εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη η Ορχήστρα Δωματίου της Scala του Μιλάνου από την Ιταλία (Cameristi del Teatro alla Scala). Το φημισμένο ανά τον κόσμο ορχηστρικό σύνολο θα συμπράξει με τη MOYSA, τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, για να παρουσιάσει έργα του Βιβάλντι και του Μπαχ. Μεταξύ των σολίστ συγκαταλέγεται και ο καταξιωμένος Έλληνας βιολοντσελίστας Γιάννης Τσιτσελίκης. Η συναυλία διοργανώνεται σε συνεργασία με το 51o Φεστιβάλ Δημητρίων
(4 Οκτωβρίου).
Τον τομέα της συμφωνικής μουσικής θα εκπροσωπήσουν επίσης τα δύο σημαντικότερα σχήματα της πόλης, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) και η Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης (ΣΟΔΘ).
Η ΚΟΘ θα παρουσιάσει τη διάσημη «Συμφωνία των Άλπεων» του Ρίχαρντ Στράους υπό τη διεύθυνση του Γεωργίου Βράνου (23 Σεπτεμβρίου) και αγαπημένα μουσικά θέματα γραμμένα για τον κινηματογράφο (11 Νοεμβρίου) υπό τη διεύθυνση του Μάρτιν Λέμπελ (Martin Lebel).
Η ΣΟΔΘ θα δώσει τέσσερις συναυλίες. Αρχικώς θα εμφανιστεί στις 26 Οκτωβρίου, με έναυσμα τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, και στις 23 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού πιάνου «Γιώργος Θυμής». Ακολούθως, στις 21 Δεκεμβρίου θα παρουσιάσει το έργο «Missa Solemnis» του Μπετόβεν και στις 30 Δεκεμβρίου θα δώσει εορταστική συναυλία, υπό τη διεύθυνση του Βλαδίμηρου Συμεωνίδη.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η πανηγυρική επετειακή εκδήλωση για τα 25 χρόνια προσφοράς και δημιουργίας του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης, η οποία θα γίνει στις 12 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή της Camerata Junior και της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Τρικάλων.
Εξάλλου, εορταστικό χρώμα θα προσφέρουν στο κοινό της Θεσσαλονίκης το Μουσικό Σώμα της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος» από την Κέρκυρα, παρουσιάζοντας ύμνους και κάλαντα απ΄ όλον τον κόσμο (2 Δεκεμβρίου), και η Νεανική – Παιδική Χορωδία του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης
(17 Δεκεμβρίου).
Μουσική Δωματίου
Θα δοθούν τρεις συναυλίες με καταξιωμένους καλλιτέχνες από την Πολωνία, τη Ρωσία και την Ιταλία. Μεταξύ άλλων θα εμφανιστούν ο δεξιοτέχνης στο κόρνο Ντάριους Μικούλσκι (Dariusz Mikulski) στις 5 Οκτωβρίου, η «ποιήτρια της κιθάρας» Έλενα Παπανδρέου μαζί με τον διακεκριμένο τσελίστα Λεονίντ Γκορόκοφ (Leonid Gorokhov) στις 14 Νοεμβρίου και ο βιρτουόζος της κλασικής κιθάρας Aντριάνο Nτελ Σαλ (Adriano Del Sal) στις 16 Δεκεμβρίου.
Τρεις παραγωγές είναι αφιερωμένες ειδικώς στην πιανιστική τέχνη. Πρόκειται για τα ρεσιτάλ που θα δώσουν ο Παναγιώτης Τροχόπουλος (26 Σεπτεμβρίου), ο Σταύρος Γασπαράτος, σε συνεργασία με το 51ο Φεστιβάλ Δημητρίων (3 Οκτωβρίου), και ο Μιχάλης Τάγκας
(7 Νοεμβρίου).
Κλασικό & σύγχρονο τραγούδι (κύκλος εκδηλώσεων Voices)
Στον κύκλο εκδηλώσεων Voices (Φωνές) εντάσσονται τρία ρεσιτάλ με καταξιωμένους καλλιτέχνες, που υπηρετούν διαφορετικές αισθητικές κατευθύνσεις ή παρουσιάζουν κλασικό ρεπερτόριο με ιδιαίτερο και εφευρετικό τρόπο.
Στις 21 Σεπτεμβρίου η Μαρίνα Βουλογιάννη, συνοδευόμενη από τις Π. Μυλαράκη και Ε. Μαύρου, θα τραγουδήσει για τον έρωτα και την απώλεια, στις 7 Οκτωβρίου η Σταματία Μολλούδη θα παρουσιάσει με εναλλακτικό τρόπο άριες και καντάτες και στις 25 Νοεμβρίου οι Ελένη Πέτα και Φιντέ Κοκσάλ (Fide Köskal) θα παρουσιάσουν αγαπημένες μελωδίες σε διάφορες γλώσσες, υπερβαίνοντας τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Μπαλέτο, Τσίρκο, Παντομίμα, Θέατρο
Από την Κίνα προέρχεται το πολυπληθές σχήμα του Μπαλέτου Γκουανγκζού (TheGuangzhouBallet), το οποίο θα παρουσιάσει την παραγωγή «Η Λίμνη των Κύκνων» του Τσαϊκόφσκι σε διάσημες χορογραφίες των Μάριους Πετιπά (Marius Petipa) και Λεφ Ιβάνοφ (Lev Ivanov).
Θα δοθούν πέντε παραστάσεις από τις 24 έως τις 28 Νοεμβρίου.
Η μαγεία του τσίρκου συναντά τον χορό και συνυπάρχει με το θέατρο και την παντομίμα στη φαντασμαγορική παραγωγή «Galtuk: Η Χώρα των Ονείρων» (FiestaEscénica – Galtuk) από την Ισπανία. Στις πέντε παραστάσεις της παραγωγής θα λάβουν μέρος 25 χορευτές διαφορετικών εθνικοτήτων με εντυπωσιακά κοστούμια
(16, 17 και 18 Δεκεμβρίου).
Γέλιο και συγκίνηση θα χαρίσει στο κοινό η παράσταση παντομίμας με το Ρώσο κλόουν Αλεξέι Μιρόνοφ (Alexey Mironov), που θα δοθεί στις 14 Οκτωβρίου, ενώ στον μυστικό κόσμο των Σούφι θα μεταφέρει τους θεατές η σόλο performance με τίτλο «Δερβίσης» (Dervish), την οποία θα παρουσιάσει ο χορευτής Ζιγιά Αζάζι (Ziya Azazi) από την Τουρκία (15 Οκτωβρίου).
Χορός, ακροβατικά, θέατρο, video art, οπτικά εφέ και προηγμένη τεχνολογία συνδυάζονται στην παράσταση της ομάδας eVolution Dance Theater με τίτλο «Ηλεκτρισμός» (Electricity), η οποία θα δοθεί στις 25 Οκτωβρίου.
Παράλληλα, σε συνεργασία με την Παιδική Σκηνή Κάρμεν Ρουγγέρη, θα δοθεί σειρά παραστάσεων της παραγωγής «Ο Κουρέας της Σεβίλλης», οι οποίες αποβλέπουν στη γνωριμία των μικρών θεατών με τον κόσμο της ομώνυμης όπερας του Τζοακίνο Ροσίνι (Gioachino Rossini).
Οι παραστάσεις θα αρχίσουν στις 23 Οκτωβρίου και θα συνεχιστούν έως το τέλος Δεκεμβρίου, ενώ θα δίνονται σε ημέρες και ώρες κατάλληλες για μαθητές σχολείων.
Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου
Για πρώτη φορά η Θεσσαλονίκη θα φιλοξενήσει το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου & Παντομίμας με τίτλο «ΘεσσPuppet ’16», το οποίο διοργανώνεται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Χουάνχο Κοράλες (Juanjo Corrales). Επί έντεκα ημέρες, από τις 2 έως τις 12 Δεκεμβρίου, έντεκα βραβευμένοι θιάσοι από έξι διαφορετικές χώρες θα παρουσιάσουν σε 39 παραστάσεις θεατρικά έργα δίχως λόγια, με μουσική και κίνηση, με κούκλες και αντικείμενα που θα αποκτήσουν… ψυχή.
Τζαζ και έθνικ μουσική
Γνωστοί εκπρόσωποι της σύγχρονης ελληνικής και διεθνούς μουσικής σκηνής θα μεταφέρουν στο κοινό το ιδιαίτερο καλλιτεχνικό ιδίωμά τους. Μεταξύ άλλων συναυλίες θα δώσουν ο Σάκης Ζαχαριάδης στις 10 Οκτωβρίου, για να παρουσιάσει τον τελευταίο δίσκο του με τίτλο «Soundays Project», οι Άρβε Χένριξεν (Arve Henriksen) και Γιαν Μπανγκ (Jan Bang) στις 12 Οκτωβρίου, σε συμπαραγωγή με το 51ο Φεστιβάλ Δημητρίων, το σχήμα Parallel Quintet στις 2 Νοεμβρίου και το Αθηναϊκό Κουιντέτο Δημήτρη Βασιλάκη στις 7 Δεκεμβρίου.
Στον ίδιο κύκλο εκδηλώσεων εντάσσεται και η συναυλία του Ζιάντ Ρατζάμπ (Zihad Rajab) στις 28 Νοεμβρίου. Ο σπουδαίος Σύριος καλλιτέχνης, ο οποίος είναι δεξιοτέχνης στο ούτι, συμμετείχε και στην πρώτη μουσική επίσκεψη που διοργάνωσε ο ΟΜΜΘ στις αρχές Απριλίου στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στα Διαβατά.
Πειραματική & αυτοσχεδιαστική μουσική (κύκλος εκδηλώσεων Crossover)
Στον κύκλο εκδηλώσεων Crossover φιλοξενούνται τέσσερις παραγωγές με νέα μουσικά σχήματα και καταξιωμένους καλλιτέχνες, όπως είναι το Ensemble Tania Giannouli (30 Σεπτεμβρίου), ο Μιχάλης Σιγανίδης και το Συγκρότημα Λαμπράκη (2 Οκτωβρίου), ο Δημήτρης Σκύλλας με την παράσταση «Περί Ύψους», βασισμένη σε κείμενα των Λένας Κιτσοπούλου, Χρήστου Χρυσόπουλου κ.ά. (21 Οκτωβρίου), και το συγκρότημα Gravity Says_i με την παρουσίαση του τρίτου δίσκου τους, σε συνεργασία με την εταιρία Inner Ear (24 Νοεμβρίου).
Ελληνική & βυζαντινή μουσική
Τρεις ενδιαφέρουσες συναυλίες – αφιερώματα συγκροτούν την ενότητα εκδηλώσεων «Ελληνική Μουσική στο Μέγαρο».
Το πρώτο αφιέρωμα αφορά στον Νότη Μαυρουδή και θα λάβει χώρα στις 17 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή του ιδίου του καλλιτέχνη, της Νένας Βενετσάνου (τραγούδι), του Γιώργου Τοσικιάν (κιθάρα) και της χορωδίας ΣυνΩΔΗπόροι.
Το δεύτερο αφιέρωμα έχει ως άξονα τα τραγούδια των δεκαετιών 1930-50, τα οποία χάιδεψε ο χρόνος. Θα παρουσιαστεί στις 30 Σεπτεμβρίου και την 1η Οκτωβρίου με τη συμμετοχή των Γιάννη Μπέζου, Δάφνης Λαμπρόγιαννη και Ανδριάνας Μπάμπαλη.
Το τρίτο αφιέρωμα αναφέρεται στον Μανόλη Μητσιά και θα παρουσιαστεί στις 19 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή του ιδίου του δημιουργού και των νεαρών καλλιτεχνών Σταύρου Σιόλα και Γεωργίας Νταγάκη.
Εξάλλου, σε συνεργασία με άλλους φορείς, θα οργανωθεί «ταξίδι» στο Βυζάντιο της Ανατολής και της Δύσης με τίτλο «Μουσικές στα ίχνη του Μανουήλ Β’ Παλαιολόγου». Θα λάβουν μέρος το καταξιωμένο μουσικό σχήμα Εν Χορδαίς, ο Βυζαντινός Χορός Φιλαθωνίται, τα σχήματα Orpheus Baroque Soloists και Ex Silentio κ.ά. (4 Νοεμβρίου).
Κινηματογράφος
Με αφορμή την 400ή επέτειο του θανάτου του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ενώνει τις δυνάμεις του με το Βρετανικό Συμβούλιο και τη Βρετανική Πρεσβεία στην Ελλάδα, για να παρουσιάσει δύο από τις σημαντικότερες μεταφορές έργων του Άγγλου δραματουργού στη μεγάλη οθόνη. Έτσι, στις 16 Νοεμβρίου θα προβληθεί η ταινία «Ερρίκος ο 5ος» του Λόρενς Ολίβιε (1944) και στις 14 Δεκεμβρίου η ταινία «Βασιλιάς Ληρ» του Πίτερ Μπρουκ (1971).
Επίσης, στις 28 Οκτωβρίου θα προβληθεί επί της οθόνης η θεατρική παραγωγή του αριστουργηματικού έργου του Τζον Όσμπορν «Ο Διασκεδαστής» (The Entertainer), την οποία παρουσιάζει στο Λονδίνο το Kenneth Branagh Theatre Company. Η προβολή διοργανώνεται σε συνεργασία με τον όμιλο Antenna.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, πέραν του παρόντος προγράμματος, συνεχίζονται έως τις 15 Σεπτεμβρίου, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ), οι προβολές ταινιών στο «Σινεμά με Θέα», το ωραιότερο θερινό σινεμά της πόλης, το οποίο φιλοξενείται στην οροφή του κτηρίου Μ2.
Επιπροσθέτως, αύριο, Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου, προβάλλεται, επίσης με τη συνεργασία του ΦΚΘ, στη Σταυρούπολη, στο χώρο του στρατοπέδου Παύλου Μελά, η θρυλική κωμωδία τρόμου «Φρανκενστάιν Τζούνιορ» του Μελ Μπρουκς (1974). Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Διαλέξεις & ομιλίες
Εγκαινιάζεται σειρά διαλέξεων με επιστημονικά θέματα εκλαϊκευμένα για το ευρύ κοινό και με είσοδο ελεύθερη, σε συνεργασία με το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του δήμου Θεσσαλονίκης. Στις επτά εκδηλώσεις λόγου, οι οποίες θα γίνουν τον Οκτώβριο, το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο, λαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μέρος οι διακεκριμένοι επιστήμονες Δημήτρης Νανόπουλος (σύμπαν), Κώστας Κόκκοτας (βαρυτικά κύματα), Γρηγόρης Τσόκας (γεωφυσικές μέθοδοι), Χαρίτων – Σαρλ Χιντήρογλου (βιοποικιλότητα) κ.ά.
Εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα, τον Πόλεμο & την Προσφυγιά
Σε συνέχεια των επιτυχημένων καλλιτεχνικών παρεμβάσεών του στα Κέντρα Υποδοχής Προσφύγων στα Διαβατά Θεσσαλονίκης και στη Νέα Καβάλα Κιλκίς, αλλά και της μεγάλης συναυλίας αλληλεγγύης υπέρ των προσφύγων, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης διοργανώνει δύο εκδηλώσεις – αφιερώματα με θεματικό άξονα τον πόλεμο, την προσφυγιά και τις συνέπειες τους.
Έτσι, ο Ούβε Μάτσκε (πιάνο) και η Δανάη Παπαματθαίου – Μάτσκε (βιολί) θα παρουσιάσουν συνθέσεις γνωστών δημιουργών, το έργο των οποίων επηρεάστηκε από τη σκληρότητα του πολέμου ή εμπεριέχει βιώματα των ιδίων ως μεταναστών και προσφύγων (24 Οκτωβρίου).
Επίσης, θα διοργανωθεί εκδήλωση μνήμης για το Ολοκαύτωμα, κατά τη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστεί η ιστορία του στρατοπέδου συγκέντρωσης της Τερεζίν (Theresienstadt) στην Τσεχία (1941-1945) και θα εκτελεστούν σχετικά μουσικά έργα (27 Νοεμβρίου).
Παραγωγές ειδικού ενδιαφέροντος
Αυτόνομο προσδιορισμό έχουν τρεις καλλιτεχνικές δραστηριότητες που έχει εντάξει στο πρόγραμμά του ο ΟΜΜΘ.
Η πρώτη δραστηριότητα αφορά στο Reworks Forum, ένα πολυδύναμο και διαθεματικό φόρουμ, το οποίο, όπως ήδη προαναφέρθηκε, φιλοξενεί ομιλίες, παρουσιάσεις και προβολές σχετικές με τη σύγχρονη μουσική, την τεχνολογία, την επιχειρηματικότητα και τον πολιτισμό. Το εν λόγω φόρουμ διοργανώνεται από το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Reworks και έχει ως θεματικό αντικείμενο το μέλλον της δημιουργικής βιομηχανίας. Θα αποτελέσει δε την εναρκτήρια εκδήλωση της νέας καλλιτεχνικής περιόδου (14 Σεπτεμβρίου), εγκολπώνοντας, εκτός των άλλων, δύο συναυλίες σύγχρονης μουσικής.
Η δεύτερη δραστηριότητα έχει να κάνει με την παράσταση για άτομα με κινητικά προβλήματα υπό τον τίτλο «L - Do I Need Labels to Love», σε συνεργασία με τη διεθνή ομάδα Un-Label, η οποία αποτελείται από καλλιτέχνες με και χωρίς αναπηρία (30 Νοεμβρίου). Η σκηνοθεσία είναι του Κώστα Λαμπρούλη, ενώ το συντονισμό παραγωγής έχει αναλάβει η Λιζέτ Ρόιτερ (Lisette Reuter).
Η τρίτη δραστηριότητα αναφέρεται στη διοργάνωση συναυλίας για μουσικά σύνολα μαθητών και μαθητριών, σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης (5 Νοεμβρίου).
Οι δράσεις της MOYSA
Δυναμικό «παρών» στη νέα καλλιτεχνική περίοδο δίνει και πάλι η MOYSA, η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Το προικισμένο τέκνο του ΟΜΜΘ αναπτύσσει, μεταξύ άλλων, τις εξής δράσεις:
- Συμπράττει με την κορυφαία Royal Concertgebouw Orchestra από την Ολλανδία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (26 Οκτωβρίου).
- Συναντά τη διάσημη Cameristi del Teatro alla Scala από την Ιταλία (Θεσσαλονίκη, 4 Οκτωβρίου).
- Συμμετέχει στην παρουσίαση της όπερας «Αΐντα» του Τζιουζέπε Βέρντι (Θεσσαλονίκη, 15,17,19 Οκτωβρίου).
- Εμφανίζεται σε άλλες τρεις συναυλίες: στη Θέρμη Θεσσαλονίκης (Ημέρα Χρωμάτων, 11 Σεπτεμβρίου), στο Ίδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος στην Αθήνα (24 Σεπτεμβρίου) και στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (27 Οκτωβρίου).
- Συναντά τη Νεανική – Παιδική Χορωδία του Συλλόγου Φίλων Μουσικής (Θεσσαλονίκη, 12 Νοεμβρίου).
- Δίνει εορταστική συναυλία με την ευκαιρία των Χριστουγέννων, υπό τη διεύθυνση του καταξιωμένου μαέστρου Μιχάλη Οικονόμου (Θεσσαλονίκη, 23 Δεκεμβρίου).
read more " ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »