Τετάρτη, 18 Μαΐου 2016

Ολοήμερο Θερινό Καλλιτεχνικό Εργαστήρι αποκλειστικά για παιδιά (4-11 ετών)

Ολοήμερο  Θερινό Καλλιτεχνικό Εργαστήρι

αποκλειστικά για παιδιά (4-11 ετών)

«Αυτό το Καλοκαίρι πάμε Διακοπές στο…  Θέατρο!»Από τις 21 Ιουνίου έως 9 Σεπτεμβρίου, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σας ταξιδεύει σ’ έναν κόσμο έκφρασης και φαντασίας όπου τα παιδιά μέσα από τις εικαστικές και παραστατικές τέχνες αναπτύσσουν τη δημιουργικότητά τους.
Μια ομάδα από έμπειρους παιδαγωγούς δημιούργησε για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας (ειδικά τμήματα 4-5 ετών, 6-7 ετών, 8-9 ετών, 10-11 ετών) έντεκα (11) διαφορετικές θεματικές εβδομάδες με συγκεκριμένες δράσεις όπως: ξεναγήσεις σε χώρους του θεάτρου, διαδραστικούς περιπάτους (πολιτιστικές- εκπαιδευτικές δράσεις σε χώρους εκτός θεάτρου), μουσική, χορό-κίνηση, θέατρο, αφήγηση, προβολές, ζωγραφική, ειδικές κατασκευές.  Σε αυτό το ταξίδι τα παιδιά ανακαλύπτουν, μαθαίνουν, εκφράζονται, κοινωνικοποιούνται και δημιουργούν τον κόσμο που επιθυμούν. Μα πάνω απ’ όλα διασκεδάζουν!
Τα Εργαστήρια θα πραγματοποιούνται από Δευτέρα έως Παρασκευή 7:30 – 16:00, και καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού (21 Ιουνίου – 9 Σεπτεμβρίου). Το πρόγραμμα διαθέτει την ευελιξία συμμετοχής από μία εβδομάδα και για όσες και όποιες εβδομάδες επιλέξετε (με δυνατότητα άφιξης αργότερα και αναχώρησης νωρίτερα). Τα τμήματα ακολουθούν συγκεκριμένες προδιαγραφές (ολιγομελή, αυστηρή ηλικιακή σύνθεση) έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας τους.Περισσότερες πληροφορίες για τις εγγραφές, το κόστος συμμετοχής (εβδομαδιαία συνδρομή),  τις  ειδικές τιμές που θα ισχύουν για εγγραφές έως και δεκαπέντε ημέρες πριν από την έναρξη του εργαστηρίου, καθώς και για πρόσθετες παροχές (γεύματα) θα ανακοινωθούν σύντομα.
Το ΚΘΒΕ επιλέγει αυτό το Καλοκαίρι να μεταμορφώσει δημιουργικά τον κόσμο των παιδιών! Η Τέχνη κάνει τα παιδιά δυνατά!
 Υπεύθυνη προγράμματος: Κωνσταντίνα Ματζίρη
 Πληροφορίες: Δευτέρα – Παρασκευή 10.00-14.00                                                              
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 231 5200029
read more " Ολοήμερο Θερινό Καλλιτεχνικό Εργαστήρι αποκλειστικά για παιδιά (4-11 ετών) "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Κουκλοθέατρο από το ΚΘΒΕ ΤΟ ΔΩΡΟ.

«ΤΟ ΔΩΡΟ»:  Κουκλοθέατρο από το  ΚΘΒΕ  <<Το δώρο δωρίζεται κι η αγάπη χαρίζεται>>
σε σκηνοθεσία Koldo Vio 


 

Aυτό το καλοκαίρι το ΚΘΒΕ ταξιδεύει στις γειτονιές της πόλης και των περιφερειακών δήμων με την ευέλικτη παράσταση κουκλοθεάτρου - θεάτρου αντικειμένων, που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους.
Μια παράσταση με ζωντανή μουσική, που με χιούμορ και ευαισθησία προσεγγίζει ένα ευαίσθητο κοινωνικό θέμα.Πρόκειται για μια σύγχρονη μορφή κουκλοθεάτρου, κατά την οποία τα αντικείμενα ζωντανεύουν μέσα από το συμβολικό και χρηστικό τους χαρακτήρα, υποκαθιστώντας τις παραδοσιακές κούκλες. Ο κουκλοπαίκτης είναι ορατός στο κοινό, ενώ ταυτόχρονα δεν είναι απλώς και μόνο χειριστής της κούκλας, αλλά συμμετέχει και ο ίδιος ενεργά στη δράση. Το κείμενο είναι αποτέλεσμα συλλογικής δημιουργίας όλης της ομάδας και προκύπτει μέσα από τις πρόβες.


Στην παράσταση με τίτλο «Το δώρο» παρακολουθούμε την περιπέτεια ενός ρακοσυλλέκτη που προσπαθεί με κάθε μέσο να προσφέρει στο παιδί του το δώρο που του υποσχέθηκε. Με τη βοήθεια μιας φίλης του θα αναζητήσει λύση στον κόσμο των «άχρηστων» υλικών. Τα παλιά αντικείμενα  θα ζωντανέψουν και στη συνέχεια θα μεταμορφωθούν σε ζώα, σε ανθρώπους και σ’ ό,τι περνά από τη φαντασία μας. Θα κατορθώσει άραγε να δώσει το πολυπόθητο δώρο στην κόρη του; Να τηρήσει την υπόσχεση που της έδωσε; Ποια είναι η πραγματική αξία του δώρου; Το δώρο δωρίζεται; Και μέσα σ’ όλα αυτά τι ρόλο παίζει η αγάπη; Δίνεται χάρισμα;


«Το δώρο», μια παράσταση με ζωντανή μουσική, που με χιούμορ και ευαισθησία προσεγγίζει ένα ευαίσθητο κοινωνικό θέμα. 


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Koldo Vío

Δραματουργική επεξεργασία: Πολυξένη Σπυροπούλου

Παίζουν: Ελένη Γιαννούση, Μάριος Μεβουλιώτης

Μουσικός: Παύλος Μέτσιος


Πρώτη παράσταση: Σάββατο 18 Ιουνίου- Ύδρα, Φεστιβάλ «Μιαούλεια 2016»

Πληροφορίες για τους χώρους των παραστάσεων, προσεχώς
read more " Κουκλοθέατρο από το ΚΘΒΕ ΤΟ ΔΩΡΟ. "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Ο ΑΓΑΠΗΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΑΣ» στο ΒΑΣΙΛΙΚΟ θέατρο,

«Ο ΑΓΑΠΗΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΑΣ»  στο ΒΑΣΙΛΙΚΟ θέατρο, σκηνοθετεί ο Σταμάτης Φασουλής.
Έναρξη: Παρασκευή 1η Ιουλίου


Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος το καλοκαίρι του 2016 θα παρουσιάσειτο έργο του Δημητρίου Κορομηλά «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας», σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή.


«Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας» είναι η απόλυτη ιστορία αγάπης, με φόντο την ελληνική ύπαιθρο και ήρωες βοσκοπούλες και πιστικούς, τσέλιγκες και χωριατοπούλες, πλούσιους και φτωχούς, νέους και γέρους, που μπλέκονται όλοι μαζί σε ένα κουβάρι έρωτα, πάθους, παρεξηγήσεων, μυστικών και ανατροπών.


Το έργο του Δημητρίου Κορομηλά, γραμμένο σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο, με αποκορύφωμα το θρυλικό τραγούδι «Μια βοσκοπούλα αγάπησα, μια ζηλεμένη κόρη», μιλά για τη χαμένη μας αθωότητα, συγκινεί με την αυθεντικότητά του και παραμένει διαχρονικό. 


Από το 1891 που πρωτοπαρουσιάστηκε το βουκολικό «δραματικόν ειδύλλιον Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας» είναι ένα από τα πιο αγαπημένα έργα του νεοελληνικού ρεπερτορίου. Στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος έχει ανέβει μόνο μία φορά, το 1974, σε σκηνοθεσία του Κωστή Μιχαηλίδη.


Φέτος το καλοκαίρι, τη νέα σκηνοθεσία υπογράφει ο δαιμόνιος Σταμάτης Φασουλής, που το όνομά του και μόνον εγγυάται μια ευφυή, τρυφερή και τολμηρή προσέγγιση στο έργο. Μαζί του σπουδαίοι συνεργάτες: ο Μανόλης Παντελιδάκης (σκηνικά και κοστούμια), ο Θοδωρής Οικονόμου (μουσική), ο Δημήτρης Παπάζογλου (χορογραφίες) κι ο Σάκης Μπιρμπίλης (φωτισμοί).


Το ΚΘΒΕ με την παράσταση αυτή καλωσορίζει μετά από 13 χρόνια απουσίας την πρωταγωνίστριά του Φιλαρέτη Κομνηνού! Συμπρωταγωνιστούν ο Ταξιάρχης Χάνος, η Έφη Σταμούλη, ο Κώστας Σαντάς, ο Δημήτρης Κολοβός σε ένα θίασο 35 ηθοποιών.


Η παράσταση θα παρουσιαστεί στην κλιματιζόμενη αίθουσα του Βασιλικού Θεάτρου, στη Θεσσαλονίκη από 1 Ιουλίου έως 11 Σεπτεμβρίου με υπέρτιτλους στην αγγλική και στη ρωσική γλώσσα.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής

Σκηνικά-Κοστούμια: Μανόλης Παντελιδάκης

Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου

Χορογραφίες: Δημήτρης Παπάζογλου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Στάθης Βούτος

Βοηθός σκηνογράφου- ενδυματολόγου: Χαρά Τσουβαλά

Οργάνωση παραγωγής: Φιλοθέη Ελευθεριάδου


Διανομή (με αλφαβητική σειρά):Σταυρούλα Αραμπατζόγλου, Μομώ Βλάχου, Μιχάλης Γούναρης, Αναστασία Δαλιάκα, Αριστοτέλης Ζαχαράκης, Νίκος Καπέλιος, Μαρία Καραμήτρη, Γιώργος Κολοβός, Δημήτρης Κολοβός, Φιλαρέτη Κομνηνού, Μαριάννα Λαγουρού, Λευτέρης Λιθαρής, Νικόλας Μαραγκόπουλος, Δημήτρης Μορφακίδης, Γιολάντα Μπαλαούρα, Φούλης Μπουντούρογλου, Νίκος Νικολάου, Λίλιαν Παλάντζα, Ρούλα Παντελίδου, Χάρης Παπαδόπουλος, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Μαριάννα Πουρέγκα, Κώστας Σαντάς, Δημήτρης Σιακάρας, Μιχάλης Σιώνας, Βασίλης Σταυρόπουλος, Έφη Σταμούλη, Χρύσα Τουμανίδου, Γιάννης Τσάτσαρης, Δημήτρης Τσιλινίκος, Θάνος Φερετζέλης, Ορέστης Χαλκιάς, Ταξιάρχης Χάνος.


Βασιλικό Θέατρο

Έναρξη: 1/7/2016

Διάρκεια παραστάσεων: 1/7/2016- 11/9/2016


Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τρίτη έως Παρασκευή

Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: στις 21.00


Τιμές εισιτηρίων:
Κανονικό εισιτήριο (θέσεις πλατείας): 13 €
Κανονικό εισιτήριο (θέσεις εξώστη): 10 €
Εκπτωτικό (Φοιτητές,  Άτομα άνω των 65): 8 €
Κάθε Τρίτη, Γενική Είσοδος: 5 €
Ομαδικό εισιτήριο: 7 €
Άνεργοι: Δωρεάν (με αριθμό Θεατών ανά Παράσταση, απαιτείται κράτηση θέσης)


ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Ταμεία ΚΘΒΕ, Τ 2315 200 200, www.ntng.gr

tickethour.com, Γερμανός & ote Shops, Τράπεζα Πειραιώς [από τα μηχανήματα aps], viva.gr & T 11876, Public & www.public.gr, Ιανός & www.ianos.gr, Seven Spots


Ώρες λειτουργίας ταμείων:

Βασιλικό Θέατρο: Τρίτη–Κυριακή 8:30-21:30

Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών: Τετάρτη–Κυριακή 16:30-21:30

Μονή Λαζαριστών: Τετάρτη–Κυριακή 16:30-21:30

Τηλ. κρατήσεων: 2315 200200
read more " Ο ΑΓΑΠΗΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΑΣ» στο ΒΑΣΙΛΙΚΟ θέατρο, "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

ΕΠΤΑ ΕΠΙ ΘΗΒΑΣ του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις ΣΤΟ ΚΘΒΕ

ΕΠΤΑ ΕΠΙ ΘΗΒΑΣ του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις (18/5/2016)

Οι «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου, μια εξαιρετικά δυνατή πολιτική τραγωδία, που το κοινό δεν έχει την ευκαιρία να βλέπει συχνά, είναι η καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, που συμμετέχει στο Φεστιβάλ Φιλίππων Θάσου και στο Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου. Η παράσταση ανεβαίνει σε μια νέα, σύγχρονη μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα και σε σκηνοθεσία του διεθνούς φήμης Λιθουανού σκηνοθέτη Τσέζαρις Γκραουζίνις.

Ο Γιάννης Στάνκογλου θα ερμηνεύσει –σε διπλή διανομή με τον πρωταγωνιστή του ΚΘΒΕ Χρίστο Στυλιανού– τον ρόλο του Ετεοκλή. Μαζί τους η Νάντια Κοντογεώργη (Αντιγόνη), η Ιώβη Φραγκάτου (Ισμήνη), ο Γιώργος Καύκας (Άγγελος), ο Αλέξανδρος Τσακίρης (Κήρυκας) και ένας 14μελής χορός νέων ηθοποιών.


Ξεκινώντας από το Θέατρο Δάσους στις 6 και 7 Ιουλίου, η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων στις 15 και 16 Ιουλίου και στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 22 και 23 Ιουλίου. Θα ακολουθήσει μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

Λίγα λόγια για το έργο
Η σύγκρουση των δύο γιων του Οιδίποδα είναι το θέμα των «Επτά επί Θήβας». Μετά την αποκάλυψη των φρικτών πράξεών του, ο Οιδίποδας άφησε τον θρόνο στους δύο γιους του, τον Ετεοκλή και τον Πολυνείκη. Εκείνοι συμφώνησαν να κυβερνούν τη Θήβα εναλλάξ. Ωστόσο, όταν ήρθε η σειρά του Πολυνείκη να αναλάβει την εξουσία, ο Ετεοκλής δεν τήρησε την υπόσχεσή του. Αυτό προκάλεσε την οργή του Πολυνείκη, ο οποίος συμμάχησε με τον βασιλιά του Άργους Άδραστο και οργάνωσε εκστρατεία εναντίον της Θήβας. Επτά αρχηγοί από κάθε ένα από τα δύο αντίπαλα στρατεύματα παρατάχτηκαν εκατέρωθεν των επτά πυλών της πόλης. O Ετεοκλής και ο Πολυνείκης κατέληξαν να βρίσκονται ο ένας απέναντι στον άλλο στην έβδομη πύλη.

Ο Ετεοκλής είναι ο μοναχικός κεντρικός ήρωας της τραγωδίας. Η Θήβα βρίσκεται σε ασφυκτική κατάσταση πολιορκίας κι εκείνος προσπαθεί να οργανώσει την αντεπίθεση, σε μια μάχη καταδικασμένη να καταλήξει χωρίς πραγματικό νικητή.

Σημείωμα σκηνοθέτη
Φαίνεται πως όλοι μας –όχι μόνο οι Έλληνες αλλά όλοι όσοι μένουμε στην Ευρώπη– ζούμε με την αίσθηση πως κάποιοι εξαιρετικά απειλητικοί εχθροί στέκονται έξω από τα εύθραυστα τείχη της συνηθισμένης, μίζερης αλλά βολικής –ακόμη–  ζωής μας.

Δεν γνωρίζουμε το όνομα του εχθρού – ο εχθρός έχει πολλά προσωπεία, πολλά ονόματα. Μερικές φορές μοιάζει πως ο χειρότερος εχθρός μας έχει το ίδιο πρόσωπο με εμάς τους ίδιους, το ίδιο όνομα.

Χρειαζόμαστε μια τραγωδία, προκειμένου να ανακαλύψουμε ξανά ότι είμαστε άνθρωποι και μας ενώνει η κοινή ανθρώπινη μοίρα. Το σίδερο και το ατσάλι θα γίνουν σκόνη, εμείς θα παραμείνουμε.

Όλοι οι συντελεστές των «Επτά επί Θήβας» αντιμετωπίζουμε την εξής πρόκληση: προσπαθούμε να ερευνήσουμε πώς το κοινό μας ένστικτο επιβίωσης μπορεί να συμβαδίσει με την ανάγκη που έχουμε κληρονομήσει από τους προγόνους μας και είμαστε υποχρεωμένοι να περάσουμε στα παιδιά μας, την ανάγκη να παραμείνουμε άνθρωποι, παρά τον φόβο, την ανασφάλεια, την απελπισία.

«ΕΠΤΑ ΕΠΙ ΘΗΒΑΣ»

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας
Σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις
Σκηνικά-Κοστούμια: Κέννυ ΜακΛέλλαν
Μουσική: Δημήτρης Θεοχάρης
Χορογραφία-Κίνηση: Έντι Λάμε
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Βοηθός σκηνοθέτη: Αθηνά Σαμαρτζίδου
Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη

ΔΙΑΝΟΜΗ
Ετεοκλής: Γιάννης Στάνκογλου / Χρίστος Στυλιανού, Άγγελος: Γιώργος Καύκας, Κήρυκας: Αλέξανδρος Τσακίρης, Αντιγόνη: Νάντια Κοντογεώργη, Ισμήνη: Ιώβη Φραγκάτου.

Χορός: Λουκία Βασιλείου, Δημήτρης Δρόσος, Δάφνη Κιουρκτσόγλου, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Κλειώ-Δανάη Οθωναίου, Βασίλης Παπαγεωργίου, Σταυριάννα Παπαδάκη, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Αλεξία Σαπρανίδου, Εύη Σαρμή, Πολυξένη Σπυροπούλου, Γιώργος Σφυρίδης, Ευανθία Σωφρονίδου, Κωνσταντίνος Χατζησάββας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ

ΙΟΥΛΙΟΣ
6 & 7 Ιουλίου- Θεσσαλονίκη, Θέατρο Δάσους
15 & 16  Ιουλίου- Καβάλα, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων (Διεθνές Φεστιβάλ Φιλίππων & Θάσου)
22 & 23 Ιουλίου – Επίδαυρος, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου (Φεστιβάλ Αθηνών –Επιδαύρου)
 27 &  28 Ιουλίου –Πάτρα, Ρωμαϊκό Ωδείο (Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας)
30 Ιουλίου- Ολυμπία, Θέατρο Φλόκα

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
2 Αυγούστου -Δελφοί, Θέατρο Φρύνιχος
4 Αυγούστου -Χαλκίδα, Θέατρο «Ορέστης Μακρής»
10 Αυγούστου -Χαλκιδική, Αμφιθέατρο Σίβηρης («24ο Φεστιβάλ Κασσάνδρας 2016»)
18 Αυγούστου- Αλεξανδρούπολη, Θέατρο Πάρκου Εγνατία
20 Αυγούστου- Δίον, Αρχαίο Θέατρο Δίου
24 Αυγούστου Ιωάννινα,  Υπαίθριο Θέατρο ΕΗΜ- Φρόντζου
28 Αυγούστου- Παπάγου, Κηποθέατρο Παπάγου
31 Αυγούστου- Ελευσίνα, Παλαιό Ελαιουργείο (Φεστιβάλ “Aισχύλεια 2016”)

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
2 Σεπτεμβρίου - Πετρούπολη, Θέατρο Πέτρας (Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας)
5 Σεπτεμβρίου- Βύρωνας, Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» (Φεστιβάλ “Στη σκιά των βράχων”)
7 Σεπτεμβρίου- Νίκαια, Κατράκειο Θέατρο
12 Σεπτεμβρίου- Λάρισα, Κηποθέατρο «Αλκαζάρ»
16, 17 & 18 Σεπτεμβρίου- Θεσσαλονίκη, Βασιλικό Θέατρο

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ & ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ  

Τιμή προπώλησης μέσω ηλεκτρονικής κράτησης (έως και 15 ημέρες πριν από την παράσταση): 10 €
Τιμή προπώλησης: 12 €
Κανονικό εισιτήριο: 15 €
Φοιτητικό/ Άνω των 65 / Ομαδικό: 10 €
ΑΜΕΑ & Συνοδοί ΑΜΕΑ: 8 € *
Άνεργοι: Δωρεάν (20 θέσεις την ημέρα)
*Ισχύει και για τους σπουδαστές που εμπίπτουν στο Σύμφωνο Συνεργασίας που υπέγραψε το ΚΘΒΕ με το Υπουργείο Παιδείας.

ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΕΚΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΘΕΡΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2016

ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΖΩΝΗ: 45€
Α ΖΩΝΗ: 40€
Β ΖΩΝΗ: 20€
Β ΖΩΝΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ*: 13€
ΑΝΩ ΔΙΑΖΩΜΑ: 8€  **
ΑΜΕΑ/ΑΝΕΡΓΟI: 5 € (Στο Άνω Διάζωμα με την επίδειξη της σχετική κάρτας)

*Ισχύει και για τους κατόχους της Ευρωπαϊκής κάρτας Νέων.
**Ισχύει και για τους σπουδαστές που εμπίπτουν στο Σύμφωνο Συνεργασίας που υπέγραψε το ΚΘΒΕ με το Υπουργείο Παιδείας.

ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΕΚΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΘΕΡΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2016
read more " ΕΠΤΑ ΕΠΙ ΘΗΒΑΣ του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις ΣΤΟ ΚΘΒΕ "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

2ο Φεστιβάλ Δάσους από το ΚΘΒΕ

2ο Φεστιβάλ Δάσους από το ΚΘΒΕ

 

2ο Φεστιβάλ Δάσους από το ΚΘΒΕ
Το Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη φορά αυτό το καλοκαίρι, με το κύρος και την υπογραφή του ΚΘΒΕ.

Από την 1η Ιουνίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου, με κέντρο το Θέατρο Δάσους, αλλά και με παράλληλες εκδηλώσεις στο Θέατρο Γης, στο Βασιλικό Θέατρο και στην ΕΜΣ, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν κορυφαίες παραγωγές στο θέατρο, στη μουσική και στο χορό, με τους πιο αγαπημένους δημιουργούς αλλά και τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής. Όλοι οι δρόμοι οδηγούν και φέτος το καλοκαίρι στη μεγάλη γιορτή της της Βόρειας Ελλάδας!

Πρόγραμμα Φεστιβάλ:

ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ

ΙΟΥΝΙΟΣ 2016

Τετάρτη 8 Ιουνίου
Μουσική
Συναυλία με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου
Τραγούδι Ματούλα Ζαμάνη & Αλέξανδρος Κούστας
Τη συναυλία ανοίγουν οι Λάργκο.

Δευτέρα 13 Ιουνίου
Μουσική
Συναυλία με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και τον Γιάννη Κότσιρα
«Τα καλύτερα τραγούδια της “Παραγγελιάς”»

Τετάρτη 22 Ιουνίου
Μουσική
Συναυλία με τη Νατάσσα Μποφίλιου, τον Θέμη Καραμουρατίδη και τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο
«Βαβέλ»

ΙΟΥΛΙΟΣ 2016

Τετάρτη 6 & Πέμπτη 7 Ιουλίου
Θέατρο
«Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου
Σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις
Παίζουν: Γιάννης Στάνκογλου, Χρίστος Στυλιανού, Γιώργος Καύκας, Αλέξανδρος Τσακίρης , Νάντια Κοντογεώργη, Ιώβη Φραγκάτου.
Χορός: Λουκία Βασιλείου, Δημήτρης Δρόσος, Δάφνη Κιουρκτσόγλου, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Κλειώ-Δανάη Οθωναίου, Βασίλης Παπαγεωργίου, Σταυριάννα Παπαδάκη, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Αλεξία Σαπρανίδου, Εύη Σαρμή, Πολυξένη Σπυροπούλου, Γιώργος Σφυρίδης, Ευανθία Σωφρονίδου, Κωνσταντίνος Χατζησάββας.
Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος- Πρεμιέρα

Δευτέρα 11 Ιουλίου
«Η λίμνη των κύκνων» του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι
Moscow Classical Ballet/ Russian Ballet Theater

Δευτέρα 18 Ιουλίου
Μουσική
Συναυλία με τη Δήμητρα Γαλάνη, την Ελένη Τσαλιγοπούλου και τη Γιώτα Νέγκα

Δευτέρα 25 και Τρίτη 26 Ιουλίου
Θέατρο
«Συρανό» του Εντμόν Ροστάν
Σκηνοθεσία- Δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Κακλέας
Παίζουν: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Δήμητρα Ματσούκα, Γιώργος Παπαγεωργίου, Κώστας Μπερικόπουλος, Ιφιγένεια Αστεριάδη, Βαγγέλης Χατζηνικολάου, Στέλιος Ξανθουδάκης, Θάνος Κοντογιώργης, Αγγελική Τρομπούκη, Στράτος Τρογκάνης, Λάμπρος Κτενάβος, Θάνος Μπίρκος, Κωστής Μπουντάς, Αλέξιος Φουσέκης.

Τετάρτη 27 και Πέμπτη 28 Ιουλίου
Θέατρο
«Ορέστεια» του Αισχύλου
Σκηνοθεσία- Διασκευή: Γιάννης Χουβαρδάς
Παίζουν: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Καριοφυλλιά Καραμπέτη, Νίκος Κουρής, Στεφανία Γουλιώτη, Νίκος Ψαρράς, Άλκηστις Πουλοπούλου, Δημήτρης Παπανικολάου, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Σύρμω Κεκέ, Χριστίνα Μαξούρη, Πολύδωρος Βογιατζής .
Μια συμπαραγωγή της ΛΥΚΟΦΩΣ με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2016

Δευτέρα 29 και Τρίτη 30 Αυγούστου
Θέατρο
«Αντιγόνη» του Σοφοκλή
Σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός
Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Μπέτυ Αρβανίτη, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Δημήτρης Λιγνάδης , Κώστας Καστανάς Αντώνης Κατσαρής (από Θ.Ο.Κ.), Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη, Μαρία Κωνσταντά, Βασίλης Μαγουλιώτης, Περικλής Μουστάκης, Νίκος Μπουσδούκος, Αστέρης Πελτέκης (από ΚΘΒΕ), Μαρία Σκούντζου, Ευτυχία Σπυριδάκη, Λυδία Τζανουδάκη, Στέλα Φυρογένη (από ΘΟΚ), Αντωνία Χαραλάμπους (από ΘΟΚ), Γιάννης Χαρίσης (από ΚΘΒΕ).

Η πρώτη συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου.

Τετάρτη 31 Αυγούστου και Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου
Θέατρο
«Πλούτος» του Αριστοφάνη
Σκηνοθεσία-Διασκευή: Γιώργος Κιμούλης
Παίζουν: Γιώργος Κιμούλης, Γιάννης Μπέζος, Πέτρος Φιλιππίδης, Αλμπέρτο Φάις.
Χορός:  Βερόνικα Δαβάκη, Ευθύμης Ζισάκης, Αλέξανδρος Ζουγανέλης, Παναγιώτης Κατσώλης, Κατερίνα Μαούτσου, Χριστίνα Σπατιώτη, Ντένια Στασινοπούλου , Ειρήνη Τσάβα, Ελένη Τσιμπρικίδου, Γιωργής Τσουρής, Χάρης Χιώτης.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016

Πέμπτη 8 και Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου
Θέατρο
«Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη
Σκηνοθεσία: Μιχαήλ Μαρμαρινός
Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Γιάννης Βογιατζής, Αθηνά Δημητρακοπούλου, Λένα Δροσάκη, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Άννα Κλάδη, Λένα Κιτσοπούλου, Σοφία Κόκκαλη, Ειρήνη Μαρκή,  Αθηνά Μαξίμου,  Γιώργος Μπινιάρης, Ελένη Μπούκλη, Ηλέκτρα Νικολούζου, Θέμης Πάνου,  Αγλαΐα Παππά, Λένα Παπαληγούρα , Μαρίνα Σάττι, Μαρία Σκουλά, Έλενα Τοπαλίδου,  Χάρης Τσιτσάκης,  Αιμίλιος Χειλάκης.
Εθνικό Θέατρο

ΘΕΑΤΡΟ ΓΗΣ

ΙΟΥΝΙΟΣ 2016

Τετάρτη 1 Ιουνίου
Μουσική
Συναυλία με τον Γιάννη Χαρούλη

Δευτέρα 27 Ιουνίου
Μουσική
Συναυλία με τον Μάριο Φραγκούλη και τον Γιώργο Περρή
«Κιβωτός»

ΙΟΥΛΙΟΣ 2016

Πέμπτη 7 και Παρασκευή 8 Ιουλίου
Θέατρο
«Τα ψηλά βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου
Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου
Παίζουν: Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Μάνος Στεφανάκης , Θανάσης Δόβρης, Γρηγόρης Ποιμενίδης, Κλεοπάτρα Μάρκου, Σωτήρης Μεντζέλος, Γιώργος Σύρμας, Παντελής Φλατσούσης και Γιώργος Φλωράτος.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Παρασκευή 10 Ιουνίου
Θέατρο
«Σπουδή Ι: Αμαρτίες γονέων & Σπουδή ΙΙ: Το κάστρο μας στον αέρα»
Συμπαραγωγή: Ibsen Scholarships-Καλλιτεχνική Κολεκτίβα Influx
Με τη συνεργασία της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου
Σκηνοθεσία-Δραματουργία: influx
Συμμετέχουν: Ανθή Ευστρατιάδου, Κορίνα Βασιλειάδου, Χάρης Πεχλιβανίδης, Μάρθα Φωκά.

ΘΕΑΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου
Θέατρο
«Από το Σκοτάδι στο Φως: Οχτώ Αποσπάσματα Αρχαίων  Τραγωδιών»
Θεατρική Ομάδα Κωφών «Τρελά Χρώματα»
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Έλλη Μερκούρη
Ερμηνεύουν:   Όλγα Δαλέκου, Σοφία Ζάγκα, Έλλη Μερκούρη, Μαρία Ρίκκου, Χριστίνα Σιμιτζή, Μαρία Στεφανή

Πέμπτη 8 και Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου
Χορός
«ΑΝΑΜΕΣΑ»
Ομάδα Χορού VIS MOTRIX
Χορογραφία- Σκηνοθεσία: Κων/νος Γεράρδος
Χορεύουν:  Κων/νος Γεράρδος, Ελένη Γκιούρα, Ηλέκτρα Καρτάνου, Γιώργος Καφετζόπουλος, Πέπη Κέη, Λένα Ράνη, Ιωάννα Μήτσικα, Ριάνα Μόργκαν, Ηλίας Τσάκωνας

read more " 2ο Φεστιβάλ Δάσους από το ΚΘΒΕ "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΑΠΘ ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ «ΑΠΘ την Κυριακή» ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΑΠΘ ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ
«ΑΠΘ την Κυριακή»

                                                                                                


Με μεγάλη προσέλευση του κόσμου και με περισσότερους από 300 εθελοντές πραγματοποιήθηκε η πρώτη από τις τρεις Κυριακές του θεσμού «ΑΠΘ την Κυριακή» όπου το ΑΠΘ ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό και μετατρέπεται στο μεγαλύτερο εκπαιδευτικό πάρκο της χώρας.

Τη φετινή χρονιά, που το ΑΠΘ γιορτάζει τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την ίδρυσή του και οι δράσεις του «ΑΠΘ την Κυριακή» αποκτούν επετειακό χαρακτήρα.

Το κοινό έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το σημαντικό εκπαιδευτικό και ακαδημαϊκό έργο του Πανεπιστημίου, μέσα από πειράματα, παρατηρήσεις, ξεναγήσεις σε μουσεία, αρχεία και συλλογές του ΑΠΘ, δημιουργικά εργαστήρια, παιχνίδια και παρουσιάσεις.

Όλες οι δράσεις είναι διαδραστικές και δίνουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες και κυρίως στα παιδιά να συμμετάσχουν ενεργά σε όλα τα πειράματα, τις παρατηρήσεις και τα δρώμενα.


ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ ΣΤΟ ΑΠΘ

ΑΠΘ την Κυριακή

Πρόγραμμα


~~~~~~~~~~~~~~~~~
Είδος: Παιχνίδι/Δημιουργικό εργαστήριο
Τίτλος: Παίζουμε ανασκαφή
Σύντομη περιγραφή: Ενημερώνουμε τα παιδιά για τις ανασκαφές, τα ευρήματα, τα μουσεία και τη σημασία τους. Πραγματοποιούμε με τα παιδιά ανασκαφή-παιχνίδι.
Διοργάνωση: Τομέας Αισθητικής Παιδείας, Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης
Υπεύθυνη: Σαπφώ Ταμπάκη (Επίκ. Καθηγήτρια)
Tόπος: Υπαίθριος χώρος, πίσω από το Μετεωροσκοπείο
Διάρκεια: 60’
Ηλικίες που απευθύνεται: Από 5 έως 8 ετών
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 22 Μαΐου
Ώρα έναρξης της δράσης:10:30
~~~~~~~~~~~~~~~~~
Είδος: Μουσείο - Αρχείο - Συλλογή
Τίτλος: «Από το εύρημα στο έκθεμα». Γνωριμία με την πανεπιστημιακή ανασκαφή του Δίου.
Σύντομη περιγραφή: Από το εύρημα στο έκθεμα». Περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο, γνωριμία με τις μεθόδους ανασκαφής. Ξεναγούμαστε στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Δίου και τα εκπαιδευτικά προγράμματα.
Διοργάνωση: Εργαστήριο: Πανεπιστημιακή ανασκαφή
Διοργάνωση: Εργαστήριο: Πανεπιστημιακή ανασκαφή Δίου, Τομέας Αρχαιολο- γίας, Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας
Υπεύθυνη: Πινγιάτογλου Σεμέλη (Καθηγήτρια)
Tόπος: Δίον, είσοδος αρχαιολογικού πάρκου
Διάρκεια: 180 λεπτά
Ηλικίες που απευθύνεται: Όλες οι ηλικίες
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 22 Μαΐου
Ώρα έναρξης της δράσης: 10:00
~~~~~~~~~~~~~~~~~
Είδος: Παρουσίαση/Επίδειξη
Τίτλος: Το ΑΠΘ στο πείραμα του CERN
Σύντομη περιγραφή: Η μελέτη του μικρόκοσμου στο CERN. Το ΑΠΘ στο πείραμα ATLAS του CERN: κατασκευή ανιχνευτών και νέες δραστηριότητες έως το 2025.
Διοργάνωση: Εργαστήριο Πυρηνικής Φυσικής, Τμήμα Φυσικής
Υπεύθυνοι : Κορδάς Κωνσταντίνος (Επ. Καθηγητής), Σαμψωνίδης Δημήτριος (Αν. Καθηγητής)
Tόπος: Κτίριο Σχολής Θετικών Επιστημών, 1ος όροφος (αίθουσα Α31) και υπόγειο (εργαστήριο Πυρινικής)
Διάρκεια: 60 λεπτά
Ηλικίες που απευθύνεται: Από 12 ετών και άνω
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 29 Μαΐου
Ώρα έναρξης της δράσης: 11:00
~~~~~~~~~~~~~~~~~
Είδος: Δημιουργικό εργαστήριο
Τίτλος: Πολυγλωσσικά και Πολυπολιτισμικά Παιχνίδια
Σύντομη περιγραφή: Ανακαλύπτουμε τις γλώσσες και τους πολιτισμούς του κόσμου, συνειδητοποιούμε τις σχέσεις μεταξύ των γλωσσών και αναπτύσσουμε διαπολιτισμική συνείδηση μέσω διαδραστικών δραστηριοτήτων και παιχνιδιών.
Διοργάνωση: Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Τομέας Γλωσσολολιγίας και Διδακτικής
Υπεύθυνη: Μουσούρη Ευαγγελία (Επ. Καθηγήτρια)
Tόπος: Υπόγειο Παλαιού Κτιρίου Φιλοσοφικής Σχολής, Αίθουσες 1 και 9
Διάρκεια: 60 λεπτά
Ηλικίες που απευθύνεται: Από 6 έως 12 ετών
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 22 Μαΐου, 29 Μαΐου
Ώρα έναρξης της δράσης: 10:00
Ώρες έναρξης επαναλήψεων: 11:00, 12:00, 13:00
Απαιτείται ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής στο: mousouri@frl.auth.gr
~~~~~~~~~~~~~~~~~
Είδος: Πείραμα/Δημιουργικό εργαστήριο/Παρουσίαση/Παιχνίδι
Τίτλος: Φυσικά Μαγικά με τους Physics Partizani
Σύντομη περιγραφή: Κάθε μέρα και κάθε στιγμή πραγματοποιούμε πειράματα φυσικής, χημείας και βιολογίας: Ανακαλύψτε τη μαγεία της καθημερινότητας.
Διοργάνωση: Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Τμήμα Φυσικής,
Υπεύθυνος: Κουμαράς Παναγιώτης (Kαθηγητής), Πολάτογλου Χαρίτων (Καθηγητής),
Tόπος: Πύργος Παιδαγωγικής Σχολής
Διάρκεια: 60 λεπτά
Ηλικίες που απευθύνεται: Όλες οι ηλικίες
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 15 Μαΐου
Ώρα έναρξης της δράσης: 10:00
Ώρες έναρξης επαναλήψεων: 11:00, 12:00
~~~~~~~~~~~~~~~~~
Είδος: Πείραμα/Παρατήρηση/Παρουσίαση/Παιχνίδι
Τίτλος: Μαγικά Υλικά - η επιστήμη μιμείται τη φύση
Σύντομη περιγραφή: Ένα ταξίδι στον κόσμο της βιομιμητικής, της επιστήμης που μελετά τις καταπληκτικές ιδιότητες επιφανειών όπως τα φύλλα του λωτού, το δέρμα του καρχαρία, τα φτερά της πεταλούδας κλπ.
Διοργάνωση: Τμήμα Φυσικής, Μεταπτυχιακό Φυσικής και Τεχνολογίας των Υλικών
Υπεύθυνος: Πολάτογλου Χαρίτων, (Καθηγητής)
Tόπος: Γυάλινο κτίριο Σχολής Θετικών Επιστημών, 2ος όροφος
Διάρκεια: 60 λεπτά
Ηλικίες που απευθύνεται: Όλες οι ηλικίες
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 29 Μαΐου
Ώρα έναρξης της δράσης: 10:00
Ώρες έναρξης επαναλήψεων:11:00, 12:00


~~~~~~~~~~~~~~~~~
Είδος: Πείραμα/Παρατήρηση/Παρουσίαση
Τίτλος: Ελάτε να προκαλέσουμε και ν’ αναλύσουμε ένα σεισμό!
Σύντομη περιγραφή: Γνωριμία με τις εγκαταστάσεις και τη λειτουργία του κεντρικού Σεισμολογικού Σταθμού και Δικτύου Σεισμογράφων ΑΠΘ
Διοργάνωση: Εργαστήριο Γεωφυσικής, Τμήμα Γεωλογίας
Υπεύθυνοι: Παπαζάχος Κωνσταντίνος (καθηγητής), Χατζηδημητρίου Παναγιώτης (καθηγητής)
Tόπος: Κτίριο Σεισμολογικού Σταθμού ΑΠΘ, Καθ. Βυζουκίδη 43, Σαράντα Εκκλησιές (πίσω από το Εθνικό Κολυμβητήριο)
Διάρκεια:60 λεπτά
Ηλικίες που απευθύνεται: Από 9 ετών και άνω
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 15 Μαΐου, 22 Μαΐου, 29 Μαΐου
Ώρα έναρξης της δράσης:10:00
Ώρες έναρξης επαναλήψεων: 11:30
~~~~~~~~~~~~~~~~~
Είδος: Παρατήρηση
Τίτλος: Ηλιακές παρατηρήσεις με το Διοπτρικό Τηλεσκόπιο του εργαστηρίου Αστρονομίας
Σύντομη περιγραφή: Ο Ήλιος, αν δεν το ξέρετε, παρουσιάζει εξάρσεις, εκρήξεις και περίεργους σχηματισμούς στην επιφάνειά του. Ελάτε να παρατηρήσετε ζωντανά τις δραστήριες περιοχές της επιφάνειάς του με το διοπτρικό τηλεσκόπιο του Εργαστηρίου
Αστρονομίας.
Διοργάνωση: Τομέας Αστροφυσικής Αστρονομίας & Μηχανικής, Εργαστήριο
Αστρονομίας
Υπεύθυνοι: Σειραδάκης Ιωάννης (Ομότ. Καθηγητής), Βλάχος Λουκάς (Καθηγητής),
Στεργιούλας Νικόλαος (Αναπλ. Καθηγητής)
Τόπος: Αστεροσκοπείο
Διάρκεια: 30 λεπτά
Ηλικίες που απευθύνεται: Από 7 ετών και πάνω
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 15 Μαΐου
Ώρα έναρξης της δράσης: 10:00
Ώρες έναρξης επαναλήψεων: 10:40, 11:20, 12:00, 12:40
~~~~~~~~~~~~~~~~~
Είδος: Παρουσίαση
Τίτλος: Αναζητώντας ζωή σε άλλους πλάνητες
Σύντομη περιγραφή: Ενημερωνόμαστε για τους τρόπους που οι αστρονόμοι αναζητούν τους "εξωγήινους". Θα ξεκινήσουμε από τον ορισμό της ζωής και νοημοσύνης και θα επεκταθούμε στην αναζήτηση πλανητών σε αστρικά συστήματα μέσα στον γαλαξία μας.
Διοργάνωση: Τομέας Αστροφυσικής Αστρονομίας & Μηχανικής, Εργαστήριο
Αστρονομίας
Υπεύθυνοι: Βλάχος Λουκάς (Καθηγητής)
Τόπος: Αστεροσκοπείο
Διάρκεια: 60 λεπτά
Ηλικίες που απευθύνεται: Από 12 ετών και πάνω
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 15 Μαΐου
Ώρα έναρξης της δράσης: 13:00
~~~~~~~~~~~~~~~~~
Είδος: Παρατήρηση
Τίτλος: Σημαντικά Χημικά Στοιχεία για το Ηλιακό μας σύστημα: Νερό στον Άρη και Οξυγόνο στους κομήτες
Σύντομη περιγραφή: Θα παρουσιαστούν οι τελευταίες εξελίξεις και πρόσφατες ανακοινώσεις της NASA για την ύπαρξη τρεχούμενου νερού (δηλαδή σε υγρή μορφή) στον πλανήτη Άρη καθώς και την εξίσου μεγάλη ανακάλυψη της ESA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος) για την ύπαρξη οξυγόνου στον κομήτη 69P/Churyumov-Gerasimenko. Ο κομήτης αυτός βρέθηκε στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος το 2014, μιας και έγινε ο πρώτος κομήτης στην ιστορία της διαστημικής εξερεύνησης
όπου επιτυγχάνεται προσεδάφιση σκάφους (ρομπότ Philae που μεταφέρθηκε από το σκάφος Rosetta). Οι δύο αυτές ανακαλύψεις είναι από τις σημαντικότερες των τελευταίων ετών στον τομέα της εξερεύνησης του Ηλιακού Συστήματος: η επιστημονική κοινότητα είναι πλέον ένα μεγάλο βήμα πιο κοντά στην κατανόηση της δημιουργίας των σημαντικών χημικών στοιχείων, στα οποία οφείλεται η ζωή.
Διοργάνωση: Τομέας Αστροφυσικής Αστρονομίας & Μηχανικής, Εργαστήριο
Αστρονομίας
Υπεύθυνοι: Σειραδάκης Ιωάννης (Ομότ. Καθηγητής)
Τόπος: Αστεροσκοπείο
Διάρκεια: 30 λεπτά
Ηλικίες που απευθύνεται: Από 12 ετών και πάνω
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 22 Μαΐου
Ώρα έναρξης της δράσης: 13:00
~~~~~~~~~~~~~~~~~
Είδος: Παρατήρηση
Τίτλος: Εξερευνώντας το Σύμπαν με τα Βαρυτικά Κύματα
Σύντομη περιγραφή: Η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας προβλέπει ότι μεγάλοι αστέρες δημιουργούν μαύρες τρύπες (μελανές οπές) στο τέλος της κανονικής τους ύπαρξης. Όταν δύο μαύρες τρύπες συγχωνεύονται, εκπέμπονται βαρυτικά κύματα, που παρατηρήθηκαν πρόσφατα για πρώτη φορά. Έτσι, άνοιξε ένα νέο παράθυρο εξερεύνησης του Σύμπαντος που υπόσχεται συναρπαστικές ανακαλύψεις.
Διοργάνωση: Τομέας Αστροφυσικής Αστρονομίας & Μηχανικής, Εργαστήριο
Αστρονομίας
Υπεύθυνοι: Στεργιούλας Νικόλαος (Αναπλ. Καθηγητής)
Τόπος: Αστεροσκοπείο
Διάρκεια: 60 λεπτά
Ηλικίες που απευθύνεται: Από 12 ετών και πάνω
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 29 Μαΐου
Ώρα έναρξης της δράσης: 13:00
~~~~~~~~~~~~~~~~~
Είδος: Πείραμα/Παρουσίαση
Τίτλος: Φτιάχνουμε βιο-ντίζελ από λάδια
Σύντομη περιγραφή: Ενημερωνόμαστε για τα περιβαλλοντικά οφέλη από την παραγωγή βιοκαυσίμων  και ανακαλύπτουμε στο εργαστήριο πώς από φυτικά έλαια καθημερινής χρήσης παράγεται βιο-ντίζελ.
Διοργάνωση: Εργαστήριο Πετροχημικής Τεχνολογίας, Τμήμα Χημικών Μηχανικών, Πολυτεχνική Σχολή
Υπεύθυνη: Λεμονίδου Αγγελική (Καθηγήτρια)
Tόπος: Πολυτεχνική Σχολή, Κτίριο Δ, 3ος όροφος, Εργαστήριο Πετροχημικής Τεχνολογίας
Διάρκεια: 60 λεπτά
Ηλικίες που απευθύνεται: Από 10 ετών και πάνω
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 15 Μαΐου, 29 Μαΐου
Ώρα έναρξης της δράσης: 10:00
Ώρες έναρξης επαναλήψεων: 11:30
Απαιτείται ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής στο: alemonidou@cheng.auth.gr


Είδος: Παρουσίαση/ Παιχνίδι
Τίτλος: Δασοβοτανικός Κήπος ΑΠΘ
Περιγραφή: Επισκεπτόμαστε το Δασοβοτανικό Κήπο του ΑΠΘ και ανακαλύπτουμε τα φυτικά είδη που φιλοξενεί
Διοργάνωση: Εργαστήριο Δασικής Βοτανικής-Γεωβοτανικής, Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος
Υπεύθυνοι: Θεοδωρόπουλος Κωνσταντίνος (Καθηγητής), Γερασιμίδης Αχιλλέας (Καθηγητής), Ελευθεριάδου Ελένη (Αν. Καθηγήτρια), Παναγιωτίδης Σαμψών (Επικ. Καθηγητής)
Τόπος: Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Φοίνικας, Δασοβοτανικός Κήπος
Διάρκεια: 120 λεπτά
Ηλικίες που απευθύνεται: Από 7 ετών και άνω
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 22 Μαΐου, 29 Μαΐου
Ώρα έναρξης δραστηριότητας: 10:00
Απαιτείται ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής στο: ktheodor@for.auth.gr
~~~~~~~~~~~~~~~~~
Είδος: Παρουσίαση/Επίδειξη
Τίτλος: Μαθαίνω να προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους
Σύντομη περιγραφή: Η Ομάδα Διαχείρισης και Αντιμετώπισης Καταστροφών θα σας ενημερώσει σχετικά με τις βασικές αρχές των πρώτων βοηθειών, την πυροπροστασία καθώς και ό,τι αφορά την πολιτική προστασία. Σας περιμένουμε όλους εκεί!
Διοργάνωση: ΟΔΑΚ/ΑΠΘ
Υπεύθυνος: ΟΔΑΚ/ΑΠΘ
Tόπος: Υπόστεγο μεταξύ ΝΟΠΕ και Κτιρίου Διοίκησης
Διάρκεια: 4 ώρες
Ηλικίες που απευθύνεται:Σε όλες τις ηλικίες
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 15 Μαΐου
Ώρα έναρξης της δράσης: 10:30
~~~~~~~~~~~~~~~~~
Είδος: Παρατήρηση, Παρουσίαση, επίδειξη
Τίτλος: Ένα φάρμακο γεννιέται
Σύντομη περιγραφή: Η " γέννηση" ενός φαρμάκου. Σύλληψη της ιδέας, σχεδιασμός, σύνθεση δραστικής ουσίας, βιολογικές μελέτες, μορφοποίηση
Διοργάνωση:
Τμήμα Φαρμακευτικής
Υπεύθυνοι: Χατζηπαύλου-Λιτίνα Δήμητρα (καθηγήτρια), Παναγιωτίδης Χρήστος (Καθηγητής)
Tόπος: Κτίριο Βιολογικών επιστημών, 2ος, 3ος, 4ος όροφος
Διάρκεια: 120 λεπτά
Ηλικίες που απευθύνεται: Από 10 ετών και άνω
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 29 Μαΐου
Ώρα έναρξης της δράσης: 12:00
Απαιτείται ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής στο: info@pharm.auth.gr
~~~~~~~~~~~~~~~~~
Είδος: Δημιουργικό εργαστήριο
Τίτλος: Οδηγίες σε ελεύθερα αθλούμενους για βάδισμα και ποδηλάτιση
Σύντομη περιγραφή: Οδηγίες στους ασκούμενους ως προς την τεχνική κατά το βάδισμα, το τρέξιμο και την ποδηλάτιση. Έλεγχος ανάλογα με την ηλικία. Συμβουλές υγείας για ασφαλή γύμναση.
Διοργάνωση: ΤΕΦΑΑ-Θεσσαλονίκης
Υπεύθυνοι: Παπαϊακώβου Γεώργιος, (Αν. Καθηγητής), Χριστούλας Κοσμάς, (Αν. Καθηγητής), Κουτλιάνoς Νικόλαος (Επ.  Καθηγητής)
Tόπος: Πλατεία Χημείου
Διάρκεια: 180 λεπτά
Ηλικίες που απευθύνεται: Από 10ετών και άνω
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 22 Μαΐου
Ώρα έναρξης της δράσης: 09:00
Οι ποδηλάτες μπορούν να έρθουν με το ποδήλατό τους
~~~~~~~~~~~~~~~~~
Είδος: Παρουσίαση, Παιχνίδι
Τίτλος: Τα τρία μικρά μουσικά Λυκάκια
Σύντομη περιγραφή: «Τα τρία μικρά μουσικά λυκάκια» είναι μια παράσταση μουσικού θεάτρου για παιδιά εμπλουτισμένη με τεχνικές εμψύχωσης και παιχνίδια
Διοργάνωση: ΤΕΠΑΕ, Αισθητικός Τόμεας, «Οι Παιχνιδιάτορες του Πύργου»
Υπεύθυνος : Θεοδωρίδης Νικόλαος, (Ε.Ε.Π. Μουσικής)
Tόπος: Αύλειος Παιδαγωγικής Σχολής
Διάρκεια: 75 λεπτά
Ηλικίες που απευθύνεται: Από 3 έως 10 ετών
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 29 Μαΐου
Ώρα έναρξης της δράσης: 11:30
~~~~~~~~~~~~~~~~~
Είδος: Πείραμα/Επίδειξη
Τίτλος: Ο μαγικός κόσμος της Χημείας μέσα από πειράματα
Σύντομη περιγραφή: Ελάτε να εξερευνήσουμε μαζί την επιστήμη της Χημείας μέσα από εντυπωσιακά πειράματα με υλικά καθημερινής χρήσης.
Διοργάνωση: Τμήμα Χημείας
Υπεύθυνος : Γιαννακουδάκης Παναγιώτης, (Καθηγητής)
Tόπος: Ισόγειο Παλαιού Χημείου
Διάρκεια: 30 λεπτά
Ηλικίες που απευθύνεται: Όλες οι ηλικίες
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 15 Μαΐου, 29 Μαΐου
Ώρα έναρξης της δράσης: 11:00
Ώρες έναρξης επαναλήψεων: 11:30, 12:00, 12:30, 13:00
~~~~~~~~~~~~~~~~~
Είδος: Δημιουργικό εργαστήριο, Παρουσίαση
Τίτλος: Μουσικό Καφέ της Επιστήμης (BLUE SCIENCE CAFÉ)
Σύντομη περιγραφή: Μουσικό Καφέ της Επιστήμης (BLUE SCIENCE CAFÉ) Ένα πρωτότυπο μουσικό/επιστημονικό δρώμενο με παρουσίαση επίκαιρων επιστημονικών και ερευνητικών θεμάτων με συνοδεία ζωντανής μουσικής.
Διοργάνωση Τομέας Τεχνολογιών, τμήμα Χημικών Μηχανικών
Υπεύθυνος : Κωνσταντόπουλος Αθανάσιος, (Καθηγητής)
Tόπος: Κυλικείο Βιβλιοθήκης
Διάρκεια: 120 λεπτά
Ηλικίες που απευθύνεται: Όλες οι ηλικίες
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 15 Μαΐου, 22 Μαΐου, 29 Μαΐου
Ώρα έναρξης της δράσης: 19:00
~~~~~~~~~~~~~~~~~
Είδος: Μουσείο - Αρχείο - Συλλογή
Τίτλος: Τα πρόσωπα της εξουσίας στην αρχαιότητα
Σύντομη περιγραφή: H απεικόνιση πολιτικών προσώπων της αρχαιότητας είναι το θέμα μιας περιοδικής, διδακτικής έκθεσης στο Μουσείο Εκμαγμαγείων.
Διοργάνωση: Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Τομέας Αρχαιολογίας
Υπεύθυνες: Στεφανίδου-Τιβερίου Θεοδοσία (Καθηγήτρια), Κυριάκου Αθανασία (ΕΔΙΠ)
Tόπος: Μουσείο Εκμαγείων, Νέο Κτίριο Φιλοσοφικής Σχολής
Διάρκεια: 45 λεπτά
Ηλικίες που απευθύνεται: Από 10 ετών και άνω
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 22 Μαΐου, 29 Μαΐου
Ώρα έναρξης της δράσης: 11:00
Ώρες έναρξης επαναλήψεων: 12:00
~~~~~~~~~~~~~~~~~
Είδος: Παρουσίαση
Τίτλος: Περιήγηση στην Κεντρική Βιβλιοθήκη ΑΠΘ
Σύντομη περιγραφή: Περιήγηση στην Κεντρική Βιβλιοθήκη ΑΠΘ Ενημερωνόμαστε για την ιστορία της Βιβλιοθήκης ΑΠΘ, τις σπάνιες συλλογές της και τις δράσεις της
Διοργάνωση: Κεντρική Βιβλιοθήκη ΑΠΘ
Υπεύθυνη: Νάστα Αικατερίνη, (Προϊσταμένη Δ/νσης Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης)
Tόπος: Επιστημονικό Αναγνωστήριο - Κεντρική Βιβλιοθήκη
Διάρκεια: 30 λεπτά
Ηλικίες που απευθύνεται: Από 16 και άνω
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 15 Μαΐου
Ώρα έναρξης της δράσης: 11:00
Ώρες έναρξης επαναλήψεων: 11:30, 12:00, 12:30
~~~~~~~~~~~~~~~~~
Είδος: Δημιουργικό εργαστήριο/Παιχνίδι
Τίτλος: Η απίθανη παράσταση των παιδιών!
Σύντομη περιγραφή: Ελάτε να στήσουμε μια παράσταση... με εκθέσεις ζωγραφικής, εικαστικά εργαστήρια, μουσική, χορό, παιχνίδια και πολλά χαμόγελα.
Διοργάνωση: Παιδικό Κέντρο ΑΠΘ, συμμετέχει κλιμάκιο της μουσικοπαιδαγωγικής ομάδας: «Οι Παιχνιδιάτορες του Πύργου»
Tόπος: Εξωτερικός χώρος Μετεωροσκοπείου
Διάρκεια: 90 λεπτά
Ηλικίες που απευθύνεται: Από 2 ετών έως 12 ετών
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 22 Μαΐου
Ώρα έναρξης της δράσης: 11:00
~~~~~~~~~~~~~~~~~
Είδος: Δημιουργικό εργαστήριο
Τίτλος: Διδασκαλία της Φυσικής με χρήση της Ψηφιακής Τεχνολογίας
Σύντομη περιγραφή: Σύγχρονες τάσεις στη Διδασκαλία της Φυσικής με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας: πειράματα σε υπολογιστή και με υπολογιστή.
Διοργάνωση: Εργαστήριο Διδακτικής της Φυσικής και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας
Υπεύθυνοι: Χατζηκρανιώτης Ευριπίδης, (Αν. Καθηγητής), Μολοχίδης Αναστάσιος (ΕΔΙΠ)
Tόπος: Κτίριο Σχολής Θετικών Επιστημών, υπόγειο, Αίθουσα Α’
Διάρκεια: 60 λεπτά
Ηλικίες που απευθύνεται: Από 14 ετών και άνω
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 15 Μαΐου, 22 Μαΐου
Ώρα έναρξης της δράσης: 12:00 έως 15:00
~~~~~~~~~~~~~~~~~
Είδος: Παρουσίαση/Παιχνίδι/Επίδειξη
Τίτλος: Γνωρίζουμε να τρώμε σωστά;
Σύντομη περιγραφή: Ενημερωνόμαστε για τα τρόφιμα και τη θέση τους στη διατροφή. Με τη βοήθεια ενός «πρότυπου» πιάτου, εξοικειωνόμαστε με τα θρεπτικά συστατικά, τις ομάδες τροφίμων και την έννοια της ισορροπημένης διατροφής
Διοργάνωση: Τμήμα Γεωπονίας
Υπεύθυνη: Μιχαηλίδου Αλεξάνδρα – Μαρία (Επ. Καθηγήτρια)
Tόπος: Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος
Διάρκεια: 45 λεπτά
Ηλικίες που απευθύνεται: Από 9 έως 12 ετών
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 15 Μαΐου, 22 Μαΐου, 29 Μαΐου
Ώρα έναρξης της δράσης: 11:00
Απαιτείται ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής στο: nutritionexams@yahoo.com
~~~~~~~~~~~~~~~~~
Είδος: Δημιουργικό εργαστήριο/Παιχνίδι
Τίτλος: Κινητικά παιχνίδια και δημιουργικός χορός για παιδιά προσχολικής ηλικίας
Σύντομη περιγραφή: "Παίζω, χορεύω, δυναμώνω, κάνω φίλους!" Κινητικά παιχνίδια και δημιουργικός χορός με ποικιλία υλικών για μικρά παιδιά
Διοργάνωση: Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης
Υπεύθυνη: Παυλίδου Εύα (Επ. Καθηγήτρια)
Tόπος: Αύλειος χώρος Παιδαγωγικής Σχολής
Διάρκεια: 30 λεπτά
Ηλικίες που απευθύνεται: Από 4 έως 7 ετών
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 22 Μαΐου
Ώρα έναρξης της δράσης: 10:00
Ώρες έναρξης επαναλήψεων: 10:30
~~~~~~~~~~~~~~~~~
Είδος: Δημιουργικό εργαστήριο
Τίτλος: Δημιουργώ και μαθαίνω φυσικές επιστήμες
Σύντομη περιγραφή: Οι αφηρημένες έννοιες των φυσικών επιστημών αποκτούν μορφή, ήχο και νόημα με κατασκευές και ψηφιακές αφηγήσεις των παιδιών.
Διοργάνωση: Ερευνητική Ομάδα ATLAS, Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής εκπαίδευσης
Υπεύθυνη: Σέρογλου Φανή (Επ. Καθηγήτρια)
Tόπος: Πύργος Παιδαγωγικής Σχολής
Διάρκεια: 120 λεπτά
Ηλικίες που απευθύνεται: Από 8 έως 12 ετών
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 15 Μαΐου
Ώρα έναρξης της δράσης: 11:00
Απαιτείται ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής στο: seroglou@eled.auth.gr
~~~~~~~~~~~~~~~~~
Είδος: Πείραμα/Παιχνίδι/ Παρουσίαση
Τίτλος: Πειραματιζόμαστε με τα τρόφιμα
Σύντομη περιγραφή: Εξοικειωνόμαστε με την επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων! Γνωρίζουμε την παραγωγική διαδικασία του γιαουρτιού και τον μαγικό κόσμο της χημείας!
Διοργάνωση: Τμήμα Γεωπονίας
Υπεύθυνη: Μιχαηλίδου Αλεξάνδρα – Μαρία (Επ. Καθηγήτρια)
Tόπος: Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος
Διάρκεια: 45 λεπτά
Ηλικίες που απευθύνεται: Από 9 έως 12 ετών
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 15 Μαΐου, 22 Μαΐου, 29 Μαΐου
Ώρα έναρξης της δράσης: 12:00
Απαιτείται ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής στο: nutritionexams@yahoo.com
~~~~~~~~~~~~~~~~~
Είδος: Παρουσίαση
Τίτλος: Οι Μουσικοί Σχοινοβάτες παρουσιάζουν τις μουσικές τους δημιουργίες
Σύντομη περιγραφή: Η μουσικοπαιδαγωγική ομάδα "Μουσικοί Σχοινοβάτες" παρουσιάζει τις μουσικές της δημιουργίες επί σκηνής. Συμμετέχουν οι: Δημολιός Κώστας (κιθάρα)μ Γιάλλουρος Στέφανος και Χασάπης Θανάσης (κρουστά), Στέλιος Νικολαΐδης (ούτι, λύρα, τζουρά), Μερεστσής Δημήτρης (μπουζούκι), Δογάνη Κωνσταντίνα (πιάνο, ακορντεόν), Καραγκιοζάκη Δώρα (κανονάκι), Μαζαράκη Ηρώ, Ακρίβα Ντορίνα, Μαραντίδου Γραμματική, Γεράκης Άρης (φωνές)
Διοργάνωση: Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης
Υπεύθυνη: Δογάνη Κωνσταντίνα, (Επ. Καθηγήτρια)
Tόπος: Roof Garden Πανεπιστημιακής Λέσχης ΑΠΘ
Διάρκεια: 60 λεπτά
Ηλικίες που απευθύνεται: 18 και άνω
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 29 Μαΐου
Ώρα έναρξης της δράσης: 19:00
~~~~~~~~~~~~~~~~~
Είδος: Πείραμα/Παρουσίαση/ Επίδειξη
Τίτλος: Σωματίδια: ο αόρατος εχθρός της υγείας μας
Σύντομη περιγραφή: Μιλάμε για τους κινδύνους στην ανθρώπινη υγεία από την έκθεση σε λεπτά αιωρούμενα σωματίδια.
Διοργάνωση: Εργαστήριο περιβαλλοντικής Μηχανικής, Τμήμα Χημικών Μηχανικών
Υπεύθυνος: Σαρηγιάννης Δημοσθένης, (Αν. Καθηγητής)
Tόπος: Κτίριο Δ Πολυτεχνικής Σχολής, 2ος όροφος Εργαστήριο περιβαλλοντικής Μηχανικής
Διάρκεια: 45 λεπτά
Ηλικίες που απευθύνεται: Από 8 ετών και άνω
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 22 Μαΐου, 29 Μαΐου
Ώρα έναρξης της δράσης: 10:00
Ώρες έναρξης επαναλήψεων: 10:45, 11:30, 12:15
~~~~~~~~~~~~~~~~~
Είδος: Πείραμα/ Παρουσίαση/ Επίδειξη
Τίτλος: Αστικά απόβλητα στη Θεσσαλονίκη: τι να κάνουμε;
Σύντομη περιγραφή: Γίνεται περιγραφή των προβλημάτων διαχείρισης στερεών αποβλήτων στη Θεσσαλονίκη και διάλογος για την ορθή τους διαχείριση
Διοργάνωση: Εργαστήριο περιβαλλοντικής Μηχανικής, Τμήμα Χημικών Μηχανικών
Υπεύθυνος: Σαρηγιάννης Δημοσθένης, (Αν. Καθηγητής)
Tόπος: Κτίριο Δ Πολυτεχνικής Σχολής, 2ος όροφος Εργαστήριο περιβαλλοντικής Μηχανικής
Διάρκεια: 45 λεπτά
Ηλικίες που απευθύνεται: Από 8 ετών και άνω
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 22 Μαΐου, 29 Μαΐου
Ώρα έναρξης της δράσης: 10:00
Ώρες έναρξης επαναλήψεων: 10:45, 11:30, 12:15
~~~~~~~~~~~~~~~~~
Είδος: Πείραμα/Παρουσίαση/Επίδειξη
Τίτλος: Ποιο είναι το οικολογικό μου αποτύπωμα;
Σύντομη περιγραφή: Μαθαίνουμε πώς γίνεται και σε τι χρησιμεύει η ανάλυση κύκλου ζωής προϊόντων και υπηρεσιών
Διοργάνωση: Εργαστήριο περιβαλλοντικής Μηχανικής, Τμήμα Χημικών Μηχανικών
Υπεύθυνος : Σαρηγιάννης Δημοσθένης, (Αν. Καθηγητής)
Tόπος: Κτίριο Δ Πολυτεχνικής Σχολής, 3ος όροφος Εργαστήριο περιβαλλοντικής Μηχανικής
Διάρκεια: 45 λεπτά
Ηλικίες που απευθύνεται: Από 8 ετών και άνω
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 22 Μαΐου, 29 Μαΐου
Ώρα έναρξης της δράσης: 10:00
Ώρες έναρξης επαναλήψεων: 10:45, 11:30, 12:15
~~~~~~~~~~~~~~~~~
Είδος: Παρατήρηση/Παρουσίαση/Επίδειξη
Τίτλος: Γνωρίζουμε το ξύλο και πώς παράγονται τα προϊόντα ξύλου
Σύντομη περιγραφή: Απόκτηση χρήσιμων γνώσεων για τα ξύλα και τα προϊόντα ξύλου που χρησιμοποιούμαι καθημερινά στα έπιπλα, δάπεδα και άλλες δομικές κατασκευές.
Διοργάνωση: Εργαστήριο τεχνολογίας ξύλου, Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος
Υπεύθυνος: Μπαρμπούτης Ιωάννης (Καθηγητής)
Tόπος: Δημοκρίτου και Μουσχουντή, Φοίνικας, κτίριο Δ , Αίθουσα Εργαστηρίων, Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος
Διάρκεια: 60 λεπτά
Ηλικίες που απευθύνεται: Από 15 ετών και άνω
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 15 Μαΐου
Ώρα έναρξης της δράσης: 11:00
Ώρες έναρξης επαναλήψεων: 12:00
Απαιτείται ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής στο: ptsioras@for.auth.gr
~~~~~~~~~~~~~~~~~
Είδος: Πείραμα
Τίτλος: Παίζουμε με το φως (χρώμα) και κατανοούμε τη συμπεριφορά του
Σύντομη περιγραφή: Φως laser περνά από μικροσκοπικά ανοίγματα (περίθλαση). Δέσμες φωτός συμβάλουν, ανακλώνται, διαθλώνται, σχηματίζουν είδωλα και ολογράμματα, γράμματα φαίνονται διπλά (διπλοθλαστικότητα) και δέσμες αποκόπτονται (πόλωση).
Διοργάνωση:Εργαστήριο Οπτικής, Τμήμα Φυσικής
Υπεύθυνοι : Βες Σωτήριος (Καθηγητής), Αρβανιτίδης Ιωάννης ( Επ. Καθηγητής)
Tόπος: Υπόγειο Παλαιάς Φυσικομαθηματικής Σχολής, Ανατολική Πτέρυγα,
Εργαστήριο Οπτικής,
Διάρκεια: 45 λεπτά
Ηλικίες που απευθύνεται: Από 12 ετών και άνω
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 15 Μαΐου, 29 Μαΐου
Ώρα έναρξης της δράσης: 10:00
Ώρες έναρξης επαναλήψεων: 10:45, 11:30, 12:15
~~~~~~~~~~~~~~~~~
Είδος: Πείραμα/Παρατήρηση/Παιχνίδι/Επίδειξη
Τίτλος: Ας μαγνητιστούμε
Σύντομη περιγραφή: Παίζοντας με απλά υλικά θα αναδεχθεί η πρακτική εφαρμογή του μαγνητισμού από το μακρόκοσμο μέχρι τη νανοτεχνολογία
Διοργάνωση: Τμήμα Φυσικής
Υπεύθυνοι:  Αγγελακέρης Μάκης, (Αν. Καθηγητής), Καλογήρου Ορέστης (Καθηγητής), Ευθυμιάδης Κωνσταντίνος (Αν. Καθηγητής)
Tόπος: 1ος όροφος, στο Φουαγιέ της αίθουσας Α31, ΣΘΕ
Διάρκεια: 60 λεπτά
Ηλικίες που απευθύνεται: Όλες οι ηλικίες
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 15 Μαΐου, 22 Μαΐου, 29 Μαΐου
Ώρα έναρξης της δράσης: 10:00
Ώρες έναρξης επαναλήψεων: 11:00, 12:00, 13:00
Απαιτείται δήλωση συμμετοχής στο: agelaker@auth.gr
~~~~~~~~~~~~~~~~~
Είδος: Επίδειξη
Τίτλος: Ραδιενέργεια, Ιονιστικές Ακτινοβολίες και Στοιχειώδη Σωματίδια
Σύντομη περιγραφή: Ενημερωνόμαστε για την πειραματική διερεύνηση του μικρόκοσμου, δηλαδή για την Πυρηνική Φυσική και τη Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων.
Διοργάνωση: Εργαστήριο Ατομικής και πυρινικής Φυσικής, Τομέας Πυρινικής Φυσικής και Φυσικής στοιχ. σωματιδίων
Υπεύθυνος: Λιόλιος Αναστάσιος, (Αν. Καθηγητής)
Tόπος: Κτίριο Σχολής Θετικών Επιστημών, υπόγειο – δυτική πτέρυγα
Διάρκεια: 30 λεπτά
Ηλικίες που απευθύνεται: Από 15 ετών και άνω
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 22 Μαΐου, 29 Μαΐου
Ώρα έναρξης της δράσης: 10:00
Ώρες έναρξης επαναλήψεων: 10:30, 11:00, 11:30, 12:00, 12:30
~~~~~~~~~~~~~~~~~
Είδος: Παρουσίαση
Τίτλος: Πόσο ασφαλής είναι η πλοήγηση των παιδιών μας στο Internet;
Σύντομη περιγραφή: Ανακαλύπτουμε τρόπους για να προστατέψουμε τα προσωπικά μας δεδομένα και να κάνουμε το ταξίδι μας στο Διαδίκτυο ασφαλέστερο
Διοργάνωση: Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΑΠΘ
Υπεύθυνος: Σαλματζίδης Ιωάννης (Τεχνικός Διευθυντής)
Tόπος: Κεντρική Νησίδα Υπολογιστών, Κεντρική Βιβλιοθήκη
Διάρκεια: 60 λεπτά
Ηλικίες που απευθύνεται: Από 10 ετών και άνω
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 15 Μαΐου, 22 Μαΐου, 29 Μαΐου
Ώρα έναρξης της δράσης: 12:00
Απαιτείται ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής στο: support@auth.gr
~~~~~~~~~~~~~~~~~
Είδος: Παρατήρηση/Παρουσίαση/Επίδειξη
Τίτλος: Φυτά: Οι γνωστοί μας άγνωστοι
Σύντομη περιγραφή: Γνωρίζουμε τη σπουδαιότητα των φυτών, την ικανότητά τους να επικοινωνούν,να αμύνονται, παρατηρούμε λειτουργίες τους στο εργαστήριο.
Διοργάνωση: Εργαστήριο Γεωργικής Χημείας, Τμήμα Γεωπονίας
Υπεύθυνη: Kαραμανώλη Αικατερίνη (Επ. Καθηγήτρια)
Tόπος: Ισόγειο κτιρίου Γεωπονοδασολογικής Σχολής
Διάρκεια: 60 λεπτά
Ηλικίες που απευθύνεται: Από 8 ετών και άνω
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 29 Μαΐου
Ώρα έναρξης της δράσης: 12:00
~~~~~~~~~~~~~~~~~
Είδος: Δημιουργικό εργαστήριο/Παρουσίαση/Παιχνίδι
Τίτλος: Τα ρούχα των Ελλήνων
Σύντομη περιγραφή: Ελάτε να μάθουμε για τα ελληνικά ρούχα (αρχαία έως παραδοσιακά). Με απλά υλικά θα κατασκευάσουμε και θα φορέσουμε ελληνικά ρούχα.
Διοργάνωση: Τομέας αισθητικής παιδείας
Υπεύθυνη: Ταμπάκη Σαπφώ, (Επ. Καθηγήτρια)
Tόπος: ισόγειο κτιρίου διοίκησης ΑΠΘ
Διάρκεια: 120 λεπτά
Ηλικίες που απευθύνεται: Από 5 έως 10 ετών
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 15 Μαΐου
Ώρα έναρξης της δράσης: 11:00
Ώρες έναρξης επαναλήψεων: 12:00

Παράλληλες δράσεις


Είδος: Έκθεση
Τίτλος:Έκθεση φωτογραφίας με θέματα από τον Δασοβοτανικό κήπο το ΑΠΘ
Διοργάνωση: Εργαστήριο Δασικής Βοτανικής Γεωβοτανικής, Ομάδα φοιτητών Δασοβοτανικού κήπου ΑΠΘ
Τόπος:Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού περιβάλλοντος. Είσοδος από τις άνω εισόδους των αμφιθεάτρων
Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη από τις 10:00 έως και τις 14:00
Ηλικίες που απευθύνεται: Όλες οι ηλικίες
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 22 Μαΐου, 29 Μαΐου

Είδος: Παρουσίαση
Τίτλος: Η Ορχήστρα ΑΠΘ κάτω απ' τ' αστέρια
Περιγραφή: Συναυλία βασισμένη σε μουσικά θέματα από τον κινηματογράφο
Διοργάνωση: Ορχήστρα ΑΠΘ
Υπεύθυνος: Δημόπουλος Δημήτρης (Διευθυντής Ορχήστρας)
Τόπος: Υπαίθριος χώρος Μετεωροσκοπείου
Διάρκεια: 90'
Ηλικίες: Όλες οι ηλικίες
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 22/5
Ώρα έναρξης: 21:00

read more " ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΑΠΘ ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ «ΑΠΘ την Κυριακή» ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »