Πέμπτη, 12 Μαΐου 2016

«ΠΛΟΥΤΟΣ» του Αριστοφάνη ΑΠΟ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

«Ποτέ δεν βρέθηκε τέτοιο κακό για τους ανθρώπους σαν το χρήμα» (Σοφοκλής)

«Το χρήμα είναι ο χειρότερος θεσμός μέσ' στους ανθρώπους.» (Ευριπίδης)


«ΠΛΟΥΤΟΣ»
του Αριστοφάνη

Την Παρασκευή 1 Ιουλίου και το Σάββατο 2 Ιουλίου στο Φεστιβάλ Επιδαύρου και κατόπιν σε περιοδεία σε όλη τη χώρα, οι Γιώργος Κιμούλης, Γιάννης Μπέζος, Πέτρος Φιλιππίδης, Παύλος Χαϊκάλης, με 12μελή χορό ηθοποιών και μουσικών, παρουσιάζουν ένα νέο, φιλόδοξο ανέβασμα του έργου του Αριστοφάνη «Πλούτος».  Η σκηνοθεσία και η διασκευή είναι του Γιώργου Κιμούλη.


          Σύγχρονος του Πελοποννησιακού Πολέμου (431-404), που σήμανε την πτώση της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, ο κορυφαίος κωμωδιογράφος της αρχαιότητας Αριστοφάνης πραγματεύεται με διεισδυτικότητα και ακρίβεια την έκπτωση των αξιών. Κεντρική θέση στα 11 σωζόμενα έργα του -οι Αλεξανδρινοί του αποδίδουν συνολικά 40- κρατά η σφοδρή κριτική του στην πολιτική, κοινωνική, ηθική και οικονομική κρίση κατά τη διάρκεια της εκπεσούσης αθηναϊκής δημοκρατίας, με λόγο σύγχρονο και τολμηρό – σε σημείο σοκαριστικό για τα δεδομένα της εποχής. Γεγονός που εξισορροπούσε έντεχνα με την εκλεπτυσμένη παράλληλη χρήση της γλώσσας και συμπυκνωμένα νοήματα που απομακρύνονταν από τους κώδικες της κωμωδίας, αγγίζοντας βαθιά το συναίσθημα των θεατών, κατορθώνοντας έτσι να εμποτίσει το κοινό του με τα μηνύματα που επιδίωκε να περάσει μέσω των έργων του. Ο «Πλούτος» παρουσιάστηκε το 388 π.Χ., στο τέλος περίπου του Κορινθιακού πολέμου. Η Αθήνα ήλπιζε σε ανάκτηση της αίγλης της – μάταια όμως, αφού η πολιτισμική κρίση ήταν βαθιά, η έκπτωση των ηθών έπληττε βάναυσα τον δημόσιο και ιδιωτικό βίο και η οικονομία κατέρρεε επιτρέποντας την επικράτηση των επιτηδείων, με την ανοχή βεβαίως της διεφθαρμένης πολιτικής και θρησκευτικής εξουσίας. Κι εδώ παρεμβαίνει με το έργο του ο Αριστοφάνης. Απογυμνώνει τους ηγέτες του και επαναφέρει το αίτημά του για δίκαιη πολιτεία, αναπτύσσοντας έναν προβληματισμό πάνω στην άδικη κατανομή του πλούτου και στην έκρηξη της διαφθοράς.
Το έργο:
Ο Χρεμύλος, πνιγμένος στα χρέη, αναζητά στο Μαντείο των Δελφών χρησμό για τον σωστό τρόπο να μεγαλώσει το γιο του: τίμιο και φτωχό ή πλούσιο και απατεώνα; Η Πυθία, όπως πάντα ομιχλώδης, τον προτρέπει να πάρει σπίτι του τον πρώτο που θα συναντήσει αποχωρώντας από το Μαντείο. Αυτός είναι ένας τυφλός γέρος, ο Θεός Πλούτος, τιμωρημένος από τον Δία για να μη βλέπει που μοιράζει τα πλούτη, ο οποίος αρνείται να θεραπευτεί γιατί φοβάται την οργή του Θεού. Μεταπείθεται ωστόσο από τον Χρεμύλο και τον υπηρέτη του, Καρίωνα , ώστε να διαθέτει τον πλούτο σε όσους τον αξίζουν και όχι στους φαύλους ρήτορες και τους απατεώνες. Η θεά Πενία παρεμβαίνει και προσπαθεί να πείσει πως ο πλούτος θα καταστρέψει τους πολίτες, μιας και οι φτωχοί θα επαναπαυθούν, με αποτέλεσμα να γίνουν τεμπέληδες. Εξανίστανται επίσης όλοι οι επιτήδειοι -των ιερέων μη εξαιρουμένων- οι οποίοι χάνουν τα προνόμιά τους.

Σημείωμα σκηνοθέτη:
Στη σύγχρονη κοινωνία, όπου το χρήμα αποτελεί πλέον το θεμέλιο ολόκληρου του συστήματος αξιών, η συγκεκριμένη παράσταση επικεντρώνει την ερμηνεία αυτής της Αριστοφανικής κωμωδίας, σ’ ένα γεγονός που σχεδόν τις περισσότερες παραβλέπεται: στο ότι ο ποιητής στο τέλος του έργου εγκαθιστά το Θεό Πλούτο στο ίδιο το κράτος, δίδοντας έτσι στους πολίτες τη δυνατότητα, απ’ τη στιγμή που όλα τα αναγκαία αγαθά θα είναι δημόσια, να αναζητήσουν τον πραγματικό πλούτο στις ιδέες και στις αξίες, που ίσως έχουν ξεχάσει.


Μετάφραση:  Κ.Χ. Μύρης
Σκηνοθεσία - Διασκευή: Γιώργος Κιμούλης
Σκηνικά: Γιώργος Πάτσας
Κοστούμια:  Σοφία Νικολαϊδη
Μουσική:  Γιώργος Ανδρέου
Στίχοι:  Ισαάκ Σούσης
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Χορογραφίες: Ελπίδα Νίνου, Θανάσης Γιαννακόπουλος
Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Τσεβάς
Παραγωγή: Αφοί Τάγαρη

Παίζουν:
Γιώργος Κιμούλης (Πλούτος & Πενία), Γιάννης Μπέζος (Χρεμύλος), Πέτρος Φιλιππίδης (Καρίων), Παύλος Χαϊκάλης (Βλεψίδημος, Δίκαιος, Γριά, Ερμής), Αλμπέρτο Φάϊς (Συκοφάντης & Ιερέας)

Χορός:  Γκιζέλη Χριστέλα, Δαβάκη Βερόνικα, Ζησάκης Ευθύμης, Ζουγανέλης Αλέξανδρος, Κατσώλης Παναγιώτης, Μαούτσου Κατερίνα, Σπατιώτη Χριστίνα, Στασινοπούλου Ντένια, Τσαβά Ειρήνη, Τσιμπρικίδου Ελένη, Τσουρής Γιώργης, Χιώτης Χάρης

Υπεύθυνη επικοινωνίας & προβολής:
Μαρένα Καδιγιαννοπούλου (6972 303 800)

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: Viva.gr
read more " «ΠΛΟΥΤΟΣ» του Αριστοφάνη ΑΠΟ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

“ΠΡΟΣΦΕΡΕ ΚΑΙ ΕΣΥ” Φιλανθρωπική εκδήλωση υπό τον τίτλο “Πρόσφερε και εσύ” με σκοπό τη συλλογή τροφίμων διοργανώνει την Κυριακή 22 Μαΐου 2016, η ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ .

“ΠΡΟΣΦΕΡΕ ΚΑΙ ΕΣΥ”
 Φιλανθρωπική εκδήλωση υπό τον τίτλο “Πρόσφερε και εσύ” με σκοπό τη συλλογή τροφίμων διοργανώνει την Κυριακή 22 Μαΐου 2016, η ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ .

 Λαμβάνοντας υπόψην τις δυσκολίες που περνάει η χώρα μας και τον καθημερινό αγώνα που δίνουμε όλοι μας, η ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ επιχειρεί να προσφέρει έστω και μια ημέρα χαράς και αλληλεγγύης , ευελπιστώντας η ημέρα αυτή να γίνει το εφαλτήριο για περαιτέρω ουσιαστικές δράσεις από φορείς, οργανώσεις αλλά και απλούς πολίτες.
Από τις 11 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, το προσωπικό της Εγνατία Τηλεόρασης μαζί με τους εθελοντές θα σας περιμένουν στην παραλία Θεσσαλονίκης πίσω από το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, με μοναδικό αντίτιμο την προσφορά σας σε τρόφιμα για συμπολίτες μας που βιώνουν την οικονομική κρίση.
 Σκοπός της δράσης είναι να βοήθήσουμε το φιλανθρωπικό σωματείο «Οικογένεια & Παιδί» και τον Ξενώνα άγαμων μητέρων «Το σπίτι της Μαρίας». Καθ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρχουν δρώμενα τόσο για τους μικρούς μας φίλους με ζογκλέρ, μάγους, ζωγράφους όσο και για τους μεγαλύτερους με παραδοσιακούς και μοντέρνους χορούς, τραγουδιστές και συγκροτήματα.
 Η Εγνατία τηλεόραση διοργανώνει ημέρα αγάπης, χαράς και αλληλεγγύης. Πρόσφερε κι εσύ σε ανθρώπους που τόσο σε χρειάζονται! 
read more " “ΠΡΟΣΦΕΡΕ ΚΑΙ ΕΣΥ” Φιλανθρωπική εκδήλωση υπό τον τίτλο “Πρόσφερε και εσύ” με σκοπό τη συλλογή τροφίμων διοργανώνει την Κυριακή 22 Μαΐου 2016, η ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ . "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Σε θέλω δίπλα μου του Μίνωα Θεοχάρη, στο Θέατρο Αυλαία...

Σε θέλω δίπλα μου του Μίνωα Θεοχάρη.
Εξαιρετική παράσταση, εξαιρετικές ερμηνείες από τέσσερα ταλαντούχα παιδιά.
Αναφέρεται στή σχέση δύο νέων ζευγαριών.που ο καθένας δεν θέλει ν'αλλάξει τίποτα από τον εαυτό του για να συνυπάρξει με τον αγαπημένο/η του.
Νομίζω σήμερα οι άνθρωποι, δυσκολεύονται να εμπιστευτούν και να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις μέσα στην σχέση τους... υπάρχει αληθινή αγάπη? ή όλα τα εντάσσουμε στην καθημερινότητα?
Αν και ο συγγραφέας του έργου χρησιμοποιεί το χιούμορ, στον θεατή αφήνει μια πικρή γεύση, γιατί ο καθένας μας βλέπει μέσα από τους ήρωες την δική του σχέση, που τείνει να γίνει συνήθεια, χωρίς να κάνουμε κάτι να κρατήσουμε την μαγεία του έρωτα που θα μας απογειώσει... προσωπικά το βρίσκω θλιβερό το πιο ωραίο συναίσθημα το πιο μαγικό ... κοντεύουμε να το κάνουμε μια απλή καθημερινή συνήθεια, με όσα συνεπάγεται αυτή.
Αξίζει να δείτε την παράσταση... ίσως εσείς ανακαλύψετε κάτι διαφορετικό.

Σ.Γ.
read more " Σε θέλω δίπλα μου του Μίνωα Θεοχάρη, στο Θέατρο Αυλαία... "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »