Τετάρτη, 11 Μαΐου 2016

Και φέτος τον Αύγουστο, το Taratsa International Film Festival πάει το σινεμά ακόμα πιο ψηλά!

ΑΝΟΙΞΑΝ ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Και φέτος τον Αύγουστο, το Taratsa International Film Festival πάει το σινεμά ακόμα πιο ψηλά! Η Θεσσαλονίκη θα φιλοξενήσει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το φεστιβάλ που έγινε θεσμός και γεμίζει σινεματίκ εικόνες τις καλοκαιρινές βραδιές της πόλης, με προβολές ταινιών μικρού μήκους αλλά και αξέχαστων movie classics!
Το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, με την περίοδο υποβολής συμμετοχών για το Διαγωνιστικό Τμήμα του φεστιβάλ να έχει ξεκινήσει την 1η Απριλίου και να ολοκληρώνεται την 31η Μαΐου. Σύντομα θα ανακοινωθούν τα μέλη της κριτικής επιτροπής, τα βραβεία, καθώς και οι συνεργασίες με πολιτιστικούς φορείς και άλλα φεστιβάλ.
Με την εμπειρία των δύο προηγούμενων διοργανώσεων ως πολύτιμη παρακαταθήκη, το Taratsa IFF ανεβάζει επιπλέον τον πήχη, ανανεώνοντας την εικόνα του, επεκτείνοντας το διαγωνιστικό του πρόγραμμα, και εντάσσοντας στο πλαίσιο δράσης του νέες συνεργασίες και ενέργειες! Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η συγκρότηση της ομάδας εθελοντών, που θα αποτελέσουν και φέτος έναν από τους βασικούς πυλώνες της διοργάνωσης.


Taratsa International Film Festival
Θεσσαλονίκη, 24-28 Αυγούστου 2016
FB: Taratsa film Festival
read more " Και φέτος τον Αύγουστο, το Taratsa International Film Festival πάει το σινεμά ακόμα πιο ψηλά! "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΟΘ για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στις19 Μαιου.

 
“Συναυλία για την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού”

 


Στις αρχές του 20ου αιώνα στα νότια παράλια της Μαύρης Θάλασσας ζούσαν περίπου 700.000 Έλληνες Πόντιοι, σε μία ακμάζουσα ελληνική κοινότητα με αξιοθαύμαστη δραστηριότητα στον πολιτισμό, την εκπαίδευση και το εμπόριο. Στις 19 Μαΐου 1919 ξεκίνησε από τη Σαμψούντα η δεύτερη και πιο σκληρή φάση της γενοκτονίας των Ποντίων και σε λιγότερο από 3 χρόνια έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι, ενώ γύρω στους 400.000 πρόσφυγες μετανάστευσαν στο σημερινό ελλαδικό χώρο. Στις 24 Φεβρουαρίου 1994 η Βουλή των Ελλήνων ανακήρυξε την 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Η Κ.Ο.Θ. τιμά το εκλεκτό αυτό κομμάτι του Ελληνισμού με ένα πλούσιο πρόγραμμα από συμφωνικά έργα που ενσωματώνουν αυθεντικές παραδοσιακές μελωδίες και χαρακτηριστικούς ρυθμούς του Πόντου και αναδεικνύουν τον άμετρο πλούτο της ποντιακής μουσικής παρακαταθήκης.

Ο Μότσαρτ έγραψε σε ηλικία 14 ετών την opera seria «Μιθριδάτης, ο Βασιλιάς του Πόντου» πάνω στην ιδιαίτερα δημοφιλή, λόγω της περίφημης τραγωδίας του Μακίνα, ιστορίας του Μιθριδάτη. Ο Μότσαρτ εμπλούτισε το είδος και του προσέδωσε μία φρέσκια πνοή γράφοντας ένα έργο με σπάνιο μελωδικό και συναισθηματικό πλούτο.

Το κοντσέρτο για σαξόφωνο Ραψωδία του Πόντου του Βασίλη Τενίδη είναι μία σύνθεση αφιερωμένη στον κορυφαίο μαέστρο Οδυσσέα Δημητριάδη. Το έργο είναι εμπνευσμένο από την παραδοσιακή ποντιακή μουσική και συγκεκριμένα από τις χαρακτηριστικές κλίμακες και τους ρυθμούς της. Η δεξιοτεχνία των μουσικών δοκιμάζεται, ενώ οι απαιτήσεις από το σολίστα είναι ακόμη μεγαλύτερες. Ο ήχος του σαξόφωνου μιμείται τα μουσικά ιδιώματα του Πόντου και κυρίως του πλέον γνωστού οργάνου αυτής της γης, της ποντιακής λύρας. Ο Τενίδης συνδυάζει διάφορα στοιχεία που ανασύρει από την παράδοση του Πόντου, όπως πολεμικούς χορούς, θρήνους, Χριστουγεννιάτικα κάλαντα και μοιρολόγια του πολέμου.

Η σουίτα για πολίτικη λύρα «Μελίτα Γκαμπές» του Δημήτρη Μαραγκόπουλου είναι ένας φόρος τιμής στον Πολιτισμό και την Ιστορία του Πόντου. Το έργο συνδέει παραδοσιακά όργανα με τον κόσμο της συμφωνικής ορχήστρας, αλλά και την ελληνική μουσική παράδοση με άλλους μουσικούς πολιτισμούς. Αποτελείται από πέντε μέρη, των οποίων οι τίτλοι προέρχονται από ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη.

Το «Κότσαρι» του Αμάραντου Αμαραντίδη είναι μέρος από το έργο «Παραμύθια του Πόντου», που αποτελεί το κύκνειο άσμα του σημαντικού συνθέτη και κορυφαίου θεωρητικού. Το έγραψε το 1992 μετά από παραγγελία του Ο.Μ.Μ.Α. και πρωτοπαίχτηκε στο Μέγαρο λίγο μετά το θάνατό του. Η σύνθεση «Κότσαρι» αναδεικνύει όλη τη δύναμη και την μεγαλοπρέπεια αυτού του δημοφιλέστατου ποντιακού χορού.

Σε χορό είναι βασισμένο και το επόμενο έργο της συναυλίας, ο «Πυρρίχιος» του Χρίστου Παπαγεωργίου. Ο συγκεκριμένος πολεμικός χορός είναι διαδεδομένος στο ευρύτερο φάσμα της ιστορικής ελληνικής επικράτειας, από την αρχαιότητα ακόμη. Η σύνθεση του Παπαγεωργίου δίνει επιπλέον ώθηση στην ενέργεια που μεταδίδουν οι αειζώντες ήχοι της ποντιακής λύρας και ο ακατέργαστος αρχέγονος  ρυθμός, μέσω της δυναμικής που αναπτύσσει μία συμφωνική ορχήστρα.

Η «Φαντασία» για ποντιακή λύρα του Παύλου Τσακαλίδη αναδεικνύει τις άγνωστες δυνατότητες αυτού του οργάνου, μέσα από μουσικές εικόνες της πλούσιας δημοτικής παράδοσης του Πόντου. Βασίζεται σε μελωδικές και ρυθμικές παραλλαγές ενός θέματος του συνθέτη, που παρουσιάζεται από την ποντιακή λύρα και την ορχήστρα, αλλάζοντας κάθε φορά το χαρακτήρα και τη ρυθμική του δομή. Ο συνθέτης χρησιμοποιεί στοιχεία της ελληνικής δημοτικής μουσικής, με παράλληλες αναφορές στη  βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική, αλλά και στην τζαζ.


Πέμπτη 19 Μαΐου 2016, ώρα 20:30
Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Διεύθυνση Ορχήστρας: Αναστάσιος Συμεωνίδης

Σαξόφωνο: Θεόφιλος Σωτηριάδης
Λύρα: Βασίλης Αγροκώστας
Ποντιακή λύρα: Παύλος Τσακαλίδης


Πρόγραμμα:
Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ: Εισαγωγή από την όπερα «Μυθριδάτης, ο Βασιλιάς του Πόντου»
Βασίλης Τενίδης: «Ραψωδία του Πόντου», Κοντσέρτο για σαξόφωνο (σαξόφωνο: Θεόφιλος Σωτηριάδης)
Δημήτρης Μαραγκόπουλος: «Μελίτα Γκαμπές», σουίτα για λύρα (πολίτικη) και Συμφωνική Ορχήστρα (λύρα: Βασίλης Αγροκώστας)
Αμάραντος Αμαραντίδης: «Κότσαρι» από τα ‘Παραμύθια του Πόντου’ για ορχήστρα εγχόρδων, φλάουτο, άρπα και τύμπανα
Χρίστος Παπαγεωργίου: Πυρρίχιος
Παύλος Τσακαλίδης: «Φαντασία», Κοντσέρτο για ποντιακή λύρα και ορχήστρα (ποντιακή λύρα: Παύλος Τσακαλίδης)


Τιμές εισιτηρίων:
Πλατεία 15 €
Εξώστης/Θεωρεία 10 €
Μειωμένο 5 €

Προπώληση εισιτηρίων από το εκδοτήριο της Κ.Ο.Θ. στην πλατεία Αριστοτέλους,
τηλ. 2310 236990  (Δευ-Τετ-Σαβ 10:00-15:00, Τρι-Πεμ-Παρ 10:00-14:00 & 17:00-21:00)
και από το www.tsso.gr


Δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου:
Άνεργοι, πολύτεκνοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων, Α.Μ.Ε.Α., κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού, μέλη Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, διοικητικοί υπάλληλοι και εκπαιδευτικό προσωπικό Α.Π.Θ., μέλη Χ.Α.Ν.Θ.Ακούτε κάθε Τρίτη 18:00-19:00 την εκπομπή ‘Η Κ.Ο.Θ. στην Ελληνική Ραδιοφωνία’ με τον Θανάση Γωγάδη, από τον 9,58 fm και το Γ’ Πρόγραμμαread more " ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΟΘ για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στις19 Μαιου. "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

ΠΑΙΔΙΚΗ - ΕΦΗΒΙΚΗ ΣΚΗΝΗ - ΤΟ ΚΑΠΛΑΝΙ ΤΗΣ ΒΙΤΡΙΝΑΣ της Άλκης Ζέη στο μέγαρο μουσικής Θεσσαλονίκης

 

ΠΑΙΔΙΚΗ - ΕΦΗΒΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
ΤΟ ΚΑΠΛΑΝΙ ΤΗΣ ΒΙΤΡΙΝΑΣ
 
της Άλκης Ζέη
Θεατρική διασκευή / Σκηνοθεσία  Ανδρομάχη Χρυσομάλη


Κυριακή 22 Μαΐου  2016

11:30 & 17:00


 ΑΙΘΟΥΣΑ ΦΙΛΩΝ  ΜΟΥΣΙΚΗΣ (Μ1) 
 
Το  «θρυλικό»  Καπλάνι της βιτρίνας «ζωντανεύει» για πρώτη φορά στο θέατρο   και παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Η θεατρική επιτυχία «Το Καπλάνι της βιτρίνας», το εμβληματικό έργο της Άλκης Ζέη που συμπληρώνει 53 χρόνια  από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε, που αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους θα περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα, με πρώτο σταθμό τη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για μια μεγάλη  παραγωγή που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Θέατρο Βρετάνια στην Αθήνα, σε μία εξόχως προσεγμένη,  άρτια καλλιτεχνικά και αισθητικά παράσταση, αντάξια του κλασικού πλέον μυθιστορήματος, με 11 καταξιωμένους και ταλαντούχους  ηθοποιούς  και  συντελεστές, με προβολές 3D και Video art, που συνθέτουν ένα ονειρικό σκηνικό κατασκευασμένο από τον κορυφαίο σκηνογράφο και ενδυματολόγο Γιάννη Μετζικώφ,  με τις εξαίσιες μουσικές του Μιχάλη Αβραμίδη, που μας μεταφέρουν μικρούς και μεγάλους στο Λαμαγάρι,  στο ‘’σκηνικό’’ των παιδικών χρόνων της Άλκης Ζέη και κυρίως  στα συναισθήματα, την ψυχή και την αθωότητα των δύο μικρών κοριτσιών, της Μέλιας και της Μυρτώς, χαρτογραφώντας το καλοκαίρι  του 1936.

Το έργο διασκευάστηκε για το θέατρο και παρουσιάζεται με τη σκηνοθετική υπογραφή της Ανδρομάχης Χρυσομάλη, ηθοποιού, σκηνοθέτη και θεατρολόγου. 

 Το Καπλάνι της βιτρίνας είναι το  πρώτο μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη,  και αποτελεί  έργο – σταθμό  για την ελληνική παιδική λογοτεχνία καθώς θεωρείται  ένα από τα κλασικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας για παιδιά και εφήβους, με συνεχείς επανεκδόσεις από το 1963 και πολλές μεταφράσεις και διακρίσεις στο εξωτερικό.

Λίγα λόγια για το έργο:
«Κατακαλόκαιρο του 1936 στη Σάμο. Η Μέλια και η Μυρτώ απολαμβάνουν το παιχνίδι και την  θάλασσα με τους φίλους τους από το Λαμαγάρι, μαζί με τον αγαπημένο τους ξάδελφο Νίκο, φοιτητή στην Αθήνα που τους διηγείται τις πιο συναρπαστικές ιστορίες για το Καπλάνι, τον βαλσαμωμένο τίγρη, που τη μια μέρα έχει ανοιχτό το γαλάζιο του μάτι και την άλλη το μαύρο…
Τι θα συμβεί όμως όταν το καπλάνι ανοίξει για τα καλά το μαύρο του μάτι;   Που έχει κρυφτεί ο ξάδελφός τους;  Τι παιχνίδι σκαρφίστηκε πάλι ;»

     Η χαρισματική γραφή της Άλκης Ζέη αποτυπώνει με τρόπο μοναδικό τις ανατροπές που συμβαίνουν στις ζωές των παιδιών και των μεγάλων με την δικτατορία του Μεταξά, όπου πραγματικότητα και παιχνίδι “συνωμοτούν” για να κρατήσουν καλά κρυμμένο το μυστικό.
Η παιδική αφέλεια και αθωότητα, η συγκίνηση και το χιούμορ πρωταγωνιστούν για να μας πουν ξανά ότι η φιλία, η ανθρωπιά και η δημοκρατία είναι αξίες ανεκτίμητες.Σχολικές παραστάσεις : από 18 Μαΐου έως 25 Μαΐου 2016
Τιμή εισιτηρίου 8€
Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες  με   διάλειμμα.
Χώρος: Αίθουσα Φίλων  Μουσικής (Μ1)

Ώρα έναρξης: 10:30
Τηλ. Κρατήσεων για σχολεία: 210 5325563 / 697 7063881Trailer παράστασης Το Καπλάνι της Βιτρίνας :


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Θεατρική διασκευή/σκηνοθεσία  :  Ανδρομάχη Χρυσομάλη
Σκηνικά- Κοστούμια  :  Γιάννης Μετζικώφ
Μουσική  :  Μιχάλης Αβραμίδης
Προβολές 3D και Video Art  :  Σπύρος Ρασιδάκης , Αλέξανδρος Τσερέπας
Φωτισμοί  :  Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Επιμέλεια κίνησης : Κική Μπάκα
Φωτογραφίες και trailer παράστασης : Νίκος Μανδαράκας
Μακιγιάζ : Εύη Ζαφειροπούλου
Βοηθός Σκηνοθέτη  :  Α΄ Θοδωρής Ντουρντουρέκας,  Β΄ Ελεάννα Φινοκαλιώτη
Βοηθός σκηνογράφου : Λίνα Καρανικολάου
Κατασκευή σκηνικών : Βασίλης Σακής
ΠΑΡΑΓΩΓΗ : ΜΕΘΕΞΙΣ 2010


ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ

Γιάννης Καρατζογιάννης,  Χριστίνα Θεοδωροπούλου,  Δημήτρης Μαύρος,  Βίκυ Μαραγκάκη,  Αλέξανδρος Βάρθης,  Αγγελική Πασπαλιάρη,  Αρετή Τίλη, Χριστίνα Πάγκαλη, Ελεάννα Φινοκαλιώτη, Χάρης Χιώτης,  Κωνσταντίνος  Πλεμμένος.read more " ΠΑΙΔΙΚΗ - ΕΦΗΒΙΚΗ ΣΚΗΝΗ - ΤΟ ΚΑΠΛΑΝΙ ΤΗΣ ΒΙΤΡΙΝΑΣ της Άλκης Ζέη στο μέγαρο μουσικής Θεσσαλονίκης "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

ΦΚΘ - ελέυθερη είσοδο στην προβολή της ταινίας A Hard Day του Kim Seong-hun την Πέμπτη 12 Μαΐου στις 21.00 στην Αποθήκη 1 (Λιμάνι).

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης υποστηρίζει την Κορεατική Πολιτιστική Εβδομάδα που διοργανώνει η Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κορέας φιλοξενώντας την προβολή της ταινίας A Hard Day του Kim Seong-hun την Πέμπτη 12 Μαΐου στις 21.00 στην Αποθήκη 1 (Λιμάνι).

Η προβολή πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος της Κορέας.

Η είσοδος στην προβολή είναι ελεύθερη.
Σύνοψη ταινίας:

A Hard Day
(Νότια Κορέα, 2014)
Σκηνοθεσίασενάριο: Seong-hoon Kim. Με τους: Sun-kyun Lee, Jang In-sub, Man-sik Jeong

Ένας ντετέκτιβ ανθρωποκτονιών χτυπάει και σκοτώνει κατά λάθος με το αυτοκίνητό του έναν άνθρωπο. Στην συνέχεια, επιχειρεί να κρύψει το πτώμα, μέχρι που εμφανίζεται ένας μυστηριώδης άντρας που ισχυρίζεται ότι ήταν μάρτυρας του δυστυχήματος. 


read more " ΦΚΘ - ελέυθερη είσοδο στην προβολή της ταινίας A Hard Day του Kim Seong-hun την Πέμπτη 12 Μαΐου στις 21.00 στην Αποθήκη 1 (Λιμάνι). "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Το ΦΚΘ συμμετέχει στην 13η ΔΕΒΘ 12-15 Μαΐου 2016


Το ΦΚΘ συμμετέχει στην 13η ΔΕΒΘ
12-15 Μαΐου 2016


Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της ετήσιας δραστηριότητάς του συμμετέχει και φέτος στην 13η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης που πραγματοποιείται από την Πέμπτη 12 έως την Κυριακή 15 Μαΐου 2016 στα περίπτερα 13 και 15 του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Οι φίλοι του βιβλίου που θα επισκεφθούν την Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την εκδοτική δραστηριότητα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο περίπτερο 13 (stand 102), μέσα από μονογραφίες καταξιωμένων ελλήνων και ξένων σκηνοθετών, εκδόσεις που αφορούν σε θεματικά αφιερώματα, αλλά και εθνικές κινηματογραφίες, όπως του Μεξικού, της Βραζιλίας και της Κίνας. Όλες οι εκδόσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της Έκθεσης θα προσφέρονται με έκπτωση 30%.

Διαθέσιμα στο stand του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα είναι και άλλα αντικείμενα, όπως t-shirts, κονκάρδες, σελιδοδείκτες και τσάντες προηγούμενων διοργανώσεων αλλά και του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Ωράριο λειτουργίας:
Πέμπτη 12/5, 15:00-21:00
Παρασκευή 13/5, 10:00-21:00
Σάββατο 14/5, 10:00-22:00
Κυριακή 15/5, 10:00-21:00


read more " Το ΦΚΘ συμμετέχει στην 13η ΔΕΒΘ 12-15 Μαΐου 2016 "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »

Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του ΦΚΘ 12-18/05/2016


Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του ΦΚΘ
12-18/05/2016


Η ταινία του Ματ Μπράουν Ο άνθρωπος που γνώριζε το άπειρο, η οποία καταγράφει την καθοριστική επιρροή μιας ιδιοφυΐας που έφερε την επανάσταση στο πεδίο των μαθηματικών, προβάλλεται αυτή την εβδομάδα στο Ολύμπιον. Στην αίθουσα Παύλος Ζάννας προβάλλεται η ταινία Ο ήχος της σιωπής του νορβηγού Γιοακίμ Τρίερ με τους Ιζαμπέλ Ιπέρ, Γκάμπριελ Μπερν, Τζέσε Άιζενμπεργκ και Ντέιβιντ Στράδερν, ενώ παράλληλα προβάλλεται και το ντοκιμαντέρ με τίτλο Βγες έξω και τρέξε του Πιέρ Μοράθ, που μάς συστήνει την εκπληκτική άγνωστη ιστορία του τρεξίματος.

Στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, στην Αποθήκη 1 στο Λιμάνι, προβάλλεται η δραματική ταινία του Μισέλ Φράνκο Το χρονικό μιας αθωότητας, με πρωταγωνιστή τον Τιμ Ροθ, που απέσπασε το βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στο Φεστιβάλ των Καννών, καθώς επίσης και το ντοκιμαντέρ του Χερμάν Κραλ Το τελευταίο μας τανγκό

Στην αίθουσα Σταύρος Τορνές, επίσης στην Αποθήκη 1 στο Λιμάνι, προβάλλεται η ταινία Ο προφήτης του Δημήτρη Πούλου.ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ (ΜΕ TRAILERS ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΡΟΒΟΛΩΝ):

ΑΙΘΟΥΣΑ ΟΛΥΜΠΙΟΝ (πλ. Αριστοτέλους 10, τηλ. 2310-378404, www.filmfestival.gr)

Ο άνθρωπος που γνώριζε το άπειρο / The Man who Knew Infinity
(Ηνωμένο Βασίλειο, 2015)
Σκηνοθεσία:             Ματ Μπράουν / Matt Brown. Σενάριο: Matt Brown. Με τους: Dev Patel, Jeremy Irons, Malcolm Sinclair.  Έγχρωμη, 108’.

Βασισμένη στην άγνωστη μέχρι σήμερα ιστορία ενός από τα σπουδαιότερα μυαλά της γενιάς του, η ταινία καταγράφει την απίστευτη ζωή του Σρινιβάσα Ραμανούτζαν, η μαθηματική ιδιοφυία του οποίου τον φέρνει από τις παραγκουπόλεις της Ινδίας στο Trinity College του πανεπιστημίου Κέιμπριτζ στις αρχές του 20ού αιώνα. Ωθούμενος από τον μέντορά του Τζ. Χ. Χάρντι, ο Ραμανούτζαν ξεπερνά τον ρατσισμό της άκαμπτης ακαδημαϊκής κοινότητας και φέρνει επανάσταση στο πεδίο των μαθηματικών με τα εντυπωσιακά πρωτότυπα θεωρήματά του, τα οποία αποδίδει σε θεία έμπνευση. Έχοντας στην καρδιά της την συνεργασία ανάμεσα σε δύο πολύ διαφορετικούς άνδρες που συναντώνται στον κόσμο των αριθμών, η ταινία είναι μια συναρπαστική ματιά στον τρόπο με τον οποίο με μια απίθανη, διαπολιτισμική φιλία άλλαξε τον κόσμο.

Ώρες προβολών:
19:30, 21:15

Δείτε εδώ το τρέιλερ της ταινίας:
https://www.youtube.com/watch?v=qZl-JWhQwsw


ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ (πλ. Αριστοτέλους 10, τηλ. 2310-378404, www.filmfestival.gr )

Βγες έξω και τρέξε / Free to Run
(Ελβετία – Γαλλία - Βέλγιο, 2016)
Σκηνοθεσία:             Πιέρ Μοράθ/ Pierre Morath. Έγχρωμη – ασπρόμαυρη (πλάνα αρχείου), 90’.

Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την εκπληκτική, άγνωστη ιστορία του κινήματος του τρεξίματος, κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε δεκαετιών. Εξετάζει τις ιδεαλιστικές απαρχές του τζόκινγκ στις αρχές της δεκαετίας του ’60, τον αγώνα για το δικαίωμα στο να τρέχουν οι άνθρωποι - ειδικά οι γυναίκες - ενάντια στον συντηρητισμό των επίσημων αθλητικών σωματείων, καθώς και την έκρηξη της επιθυμίας των ανθρώπων να συμμετάσχουν σε αγώνες δρόμου και μαραθώνιους. Από τους δρόμους της Νέας Υόρκης μέχρι τα μονοπάτια ανάμεσα στα δέντρα των Ελβετικών Άλπεων, άνδρες και γυναίκες, πρωταθλητές ή οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, γίνονται πρωταγωνιστές της ανείπωτης, μέχρι σήμερα, ιστορίας του τρεξίματος.

Ώρες προβολών:
18:15

Δείτε εδώ το τρέιλερ της ταινίας:
https://www.youtube.com/watch?v=7b-50RQWwFU


*****

Ο ήχος της σιωπής / Louder than Bombs
(Νορβηγία – Γαλλία - Δανία, 2015)
Σκηνοθεσία:             Γιοακίμ Τρίερ/Joachim Trier. Σενάριο: Joachim Trier, Eskil Vogt. Με τους: Gabriel Byrne, Isabelle Huppert, Jesse Eisenberg, Devin Druid, Amy Ryan.  Έγχρωμη, 109’.

Μια έκθεση προς τιμήν της φωτογράφου Ιζαμπέλ Ριντ, που έχει προγραμματιστεί τρία χρόνια μετά τον πρόωρο θάνατό της, φέρνει τον μεγαλύτερο γιο της, Τζόνα, πίσω στην οικογενειακή εστία, αναγκάζοντάς τον να περάσει χρόνο με τον πατέρα του, Τζιν, και τον ακοινώνητο νεαρό αδελφό του, Κόνραντ – κάτι που δεν έχει κάνει εδώ και καιρό. Με τους τρεις τους να βρίσκονται κάτω από την ίδια στέγη, ο Τζιν προσπαθεί απεγνωσμένα να επανασυνδεθεί με τους δυο γιους του, αλλά εκείνοι παλεύουν να συμφιλιωθούν με τα συναισθήματά τους για τη γυναίκα που θυμούνται με τόσο διαφορετικό τρόπο.

Ώρες προβολών:
20:00, 22:00

Δείτε εδώ το τρέιλερ της ταινίας:
https://www.youtube.com/watch?v=NZi_7US_ZzA


ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ (ΑΠΟΘΗΚΗ 1, Λιμάνι, τηλ. 2310-508398, www.filmfestival.gr)

Το τελευταίο μας τανγκό / Our Last Tango
(Αργεντινή - Γερμανία, 2015)
Σκηνοθεσία – σενάριο: Χερμάν Κραλ / German Kral. Με τους: María Nieves Rego, Juan Carlos Copes, Melina Brutman. Έγχρωμη – ασπρόμαυρη (αρχειακό υλικό), 85’.

Η Μαρία Νιέβες Ρέγο, 80 ετών σήμερα και ο Χουάν Κάρλος Κόπες, 83 ετών, γνωρίστηκαν όταν ήταν 14 και 17 αντίστοιχα και χόρεψαν μαζί για περίπου πενήντα χρόνια. Σε αυτά τα χρόνια αγάπησαν και μίσησαν ο ένας τον άλλον και πέρασαν πολλούς επίπονους χωρισμούς, αλλά πάντα στο τέλος γύριζαν πίσω ο ένας στον άλλον. Τελικά αυτός την άφησε για μια γυναίκα 20 χρόνια νεότερη του, με την οποία και έκαναν μαζί δύο παιδιά. Τώρα, στη δύση της ζωής τους, ο Χουάν και η Μαρία θέλουν να μοιραστούν την ιστορία της αγάπης και του μίσους τους. Στην ταινία, οι δυο τους λένε την ιστορία τους σε μια ομάδα νέων χορευτών και χορογράφων τάνγκο από το Μπούενος Άϊρες, οι οποίοι και μεταμορφώνουν τις πιο όμορφες, συγκινητικές και δραματικές στιγμές του ζευγαριού σε εκπληκτικές τάνγκο-χορογραφίες.

Ώρες προβολών:
18:30

Δείτε εδώ το τρέιλερ της ταινίας:
https://www.youtube.com/watch?v=s9LLP18K2s0


*****

Το χρονικό μιας αθωότητας / Chronic
(Μεξικό – Γαλλία, 2015)
Σκηνοθεσία:             Μισέλ Φράνκο / Michel Franco. Σενάριο: Michel Franco. Με τους: Tim Roth, Sarah Sutherland, Robin Bartlett, Rachel Pickup.  Έγχρωμη, 93΄.

Ο Ντέιβιντ είναι νοσηλευτής που φροντίζει ασθενείς στο τελικό στάδιο της νόσου τους. Αφοσιωμένος στο επάγγελμά του, αναπτύσσει ισχυρούς δεσμούς με κάθε ασθενή που αναλαμβάνει. Ωστόσο, εκτός του χώρου εργασίας του, ο Ντέιβιντ είναι αναποτελεσματικός, αμήχανος, εσωστρεφής. Είναι φανερό πως χρειάζεται καθέναν από τους ασθενείς του όσο τον χρειάζονται κι αυτοί.

Ώρες προβολών:

20:00, 22:00
Δείτε εδώ το τρέιλερ της ταινίας:
https://www.youtube.com/watch?v=QRs-XHzPe3wΑΙΘΟΥΣΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ (ΑΠΟΘΗΚΗ 1, Λιμάνι, τηλ. 2310-508398, www.filmfestival.gr )

Ο προφήτης / The Prophet
(Ελλάδα, 2013)
Σκηνοθεσία – σενάριο: Δημήτρης Πούλος. Με τους: Γιώργο Χρανιώτη, Δήμητρα Κούζα, Μενέλαο Χαζαράκη, Στέλιο Χριστοφορίδη, Nathan Thomas, Γιώργο Παπαστυλιανό. Έγχρωμη, 105΄.

Κατά τη διάρκεια του πιο αιματηρού πόλεμου στην ιστορία της ανθρωπότητας, ένας στρατιώτης καταφτάνει σ’ ένα εγκαταλειμμένο μοναστήρι αναζητώντας τον πατέρα του. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκεί, του γεννάται η υποψία πως οι ειρηνιστές επισκέπτες του χώρου ίσως γνωρίζουν κάτι για τον πατέρα του.

Ώρες προβολών:
Δευτέρα – Τετάρτη, 19:00 & 21:30

Δείτε εδώ το τρέιλερ της ταινίας:
https://www.youtube.com/watch?v=DfLkG42lFakread more " Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του ΦΚΘ 12-18/05/2016 "
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ »